Дисекција на аневризма на аортата - причини, симптоми и третман

За да ги разберете причините за овој дефект, треба да имате добра идеја за структурата на самиот сад. Аортниот wallид има надворешна мембрана, мускулни влакна во средната мембрана, како и внатрешната мембрана (интима). Во средната мембрана на ниво на аортниот лак има и чувствителни нервни влакна, што може да предизвика болка.

Нормално, лушпите на садот се цврсто заварени заедно, па кога крвниот притисок се менува, theидовите се протегаат, а неговиот лумен се шири или се стеснува. Истегнувањето се случува рамномерно поради еластичноста на идовите. Тие имаат таканаречени еластични влакна и сврзно ткиво, кои даваат сила.

Формирањето на аневризма најчесто се поврзува со кршење на нормалната структура на идот. Депозитите на разни супстанции, уништувањето на ткивата или воспалението предизвикуваат локално слабеење. Високиот крвен притисок брзо создава патолошко испакнување на ова место, што е аневризма.

Постојат многу причини за оштетување на theидовите на аортата, но нивната распространетост е нерамномерна. Огромното мнозинство на аневризми во наше време е предизвикано од атеросклеротични процеси. Пред половина век, главната причина беше сифилис. Во денешно време, се јавува и оваа причина, но многу поретко и, по правило, во земјите од третиот свет. Други болести кои можат да доведат до формирање на аневризма на аортата се многу ретки.

Главните причини за формирање на аневризми на аортата се следниве болести и патолошки процеси:

 • Атеросклероза. Атеросклерозата во моментов е најчеста причина за не само аневризми на аортата, туку и на многу други васкуларни заболувања. Болеста се сведува на метаболички нарушувања, како резултат на што холестеролот и голем број други супстанции се зголемуваат во крвта. Ова, пак, доведува до формирање на таканаречени плаки во артериите. Во малите садови, ова се манифестира со стеснување на луменот и попречување на протокот на крв. Сепак, аортата е најголемиот сад, така што плочата во голема мера не го попречува протокот на крв. Проблемот е во тоа што дегенеративните процеси што ги ослабуваат мембраните започнуваат во wallидот на крвниот сад под плаката. Како резултат, theидот ја губи својата еластичност, а високиот крвен притисок постепено доведува до негово испакнување или проширување со формирање на аневризма.
 • Сифилис. Сифилисот е сексуално пренослива болест што порано беше многу честа појава скоро насекаде. Во подоцнежните фази на оваа болест, патогенот влегува во разни органи со проток на крв. Често спирохетите (предизвикувачки агенси на сифилис) се локализирани токму во wallидот на аортата и постепено го уништуваат. Во одредена фаза, theидот ослабува и се формира аневризма. Во денешно време, оваа причина станува се поретка, бидејќи сифилисот обично брзо се дијагностицира и успешно се лекува. Лансираните исти форми на болеста не се манифестираат секогаш прецизно со аневризма на аортата.
 • Повреда. Механичкото оштетување на аортната мембрана е многу ретко. Може да биде резултат на одредени дијагностички или терапевтски манипулации на срцето. Коронарна ангиографија, транслуминална коронарна ангиопластика, балон аортна ангиопластика, интра-аортна балон контрапулзација, протетика на аортната валвула, итн понекогаш доведува до случајно оштетување. Во овие случаи, аневризмата почнува да се формира неколку дена или недели по постапката, но може да не предизвикува подолги симптоми.
 • Вродени болести. Постојат голем број на вродени болести кои влијаат на развојот и структурата на сврзното ткиво. Најчести се синдромот Марфан и синдромот Елерс-Данлос. Поради слабоста на влакната на сврзното ткиво, wallидот на аортата станува послаб и не издржува на крвниот притисок. Аневризмата во овој случај обично има форма на вретено. Садот е рамномерно проширен. Исто така, со овие синдроми, постои можност за истовремено формирање на неколку аневризми во различни делови на аортата.
 • Некои воспалителни болести. Воспалението на аортата се нарекува аортитис. Во тешки случаи на болеста, може да се појави неповратно истегнување на идот со формирање на аневризма. Во овие случаи, аневризмата ќе биде последица на аортитис. Може да има многу причини за аортитис. Повремено, ова се инфективни агенси кои се инфилтрирале на нетипично место. На пример, туберкулозни, салмонела или габичен аортитис се познати. Исто така е можно неинфективно воспаление. Ова се автоимуни процеси предизвикани од нарушувања во имунолошкиот систем на организмот. Како по правило, тие се манифестираат со оштетување на сврзното ткиво во други органи (зглобови, срцеви залистоци, бубрези, итн.), Но, во ретки случаи, аортата исто така може да биде засегната. Примери за такви болести се Такајасовата болест, анкилозен спондилитис, тромбоангитис облитеранс. Во пракса, сите овие причини се многу ретки.

Исто така, постојат голем број на различни предиспонирачки фактори кои не влијаат директно на структурата на wallидот на аортата, но индиректно придонесуваат за формирање на аневризми. Деталното истражување на пациентот може да помогне да се идентификува влијанието на овие фактори, а нивната елиминација е важна за да се подобри прогнозата. Во повеќето случаи, ефектот на овие фактори е поврзан со метаболички нарушувања, зголемен крвен притисок или циркулирачки волумен на крв.

Предиспонирачки фактори кои придонесуваат за формирање на аневризма на аортата се:

 • Пушење Докажано е дека пушењето придонесува за развој на атеросклероза и преку него дегенерација на ткивата во theидот на аортата. Покрај тоа, искусни пушачи често развиваат хипертензија.
 • Неправилна исхрана. Вишок масна храна богата со холестерол е важна алка во развојот на атеросклероза. Вишокот холестерол со храна често се поврзува со зголемена концентрација на оваа супстанца во крвта. Ризикот од развој на аневризма, соодветно, се зголемува.
 • Постара возраст. Статистички гледано, аневризмата на аортата најчесто ги погодува луѓето над 40 - 50 години. Колку е поголема возраста, толку е поголем ризикот. Ова се должи на метаболички нарушувања, дегенерација на сврзното ткиво, склоност кон хипертензија. Во пракса, кај постари лица, атеросклерозата е најчесто одговорна за формирање на аневризма, додека кај млади - вродени нарушувања или сифилис.
 • Прекумерна тежина Дебелината е исто така предиспонирачки фактор за развој на атеросклероза.
 • Присуство на други хронични заболувања. Статистички е докажано дека голема улога во развојот на аневризма на аортата игра хипертензијата (висок крвен притисок). Околу 75% од пациентите со оваа болест страдаат од тоа. Хроничните автоимуни болести, хроничните фокуси на инфекција, итн. Исто така можат да играат улога.

Така, можеме да заклучиме дека аневризмата на аортата не е независно заболување. Во огромното мнозинство на случаи, тоа е компликација на други патологии. Ризикот значително се зголемува кога се изложени на горенаведените фактори. Сепак, само овие фактори не можат да го оштетат садот. Тие само ја влошуваат постојната штета.

Вродена аневризма на аортата се вели во случаи кога дефект на садот веќе бил во телото за време на раѓањето. Овој тип на аневризма може да се појави поради проблеми со развојот на фетусот (болест на мајката за време на

итн.) или генетски болести. Во вториот случај, понекогаш можете да пронајдете наследна предиспозиција за вакви проблеми. Роднините во крвта родиле деца со слични проблеми;

. Возрасните може да страдаат од разни кардиоваскуларни заболувања. Исто така, според статистичките податоци, за голем број генетски болести, вродената аневризма на аортата обично се наоѓа во комбинација со други

аортна валвула, тетралогија на Фало, итн.). Прогнозата за ваквите деца е разочарувачка, бидејќи е потребна комплексна операција на срцето. Во исто време, децата обично се ослабени, се раѓаат со тежина под нормата.

Симптомија аневризма аортна по видам - ​​Дисекција на аневризма на аортата - причини, симптоми и третман

Ако порасне дете со вродена аневризма на торакална или абдоминална аорта, можноста за прекин е значително намалена. Се разбира, пациентот мора да ги почитува сите рецепти на лекарите и да преземе превентивен третман. Најчесто, по стабилизацијата во детството или зрелоста, сепак се препорачува хируршки да се отстрани аневризмата.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Видови на аневризми на аортата

Постојат неколку критериуми според кои сите аневризми можат да се поделат на типови. Таквата класификација им овозможува на лекарите попрецизно да ја формулираат дијагнозата на пациентот и да го утврдат третманот. Раздвојувањето на аневризмите во типови е оправдано, бидејќи секој вид има свои карактеристики, се јавува под одредени услови, а исто така бара индивидуален пристап кон третманот. Типот на аневризма обично се одредува во дијагностичкиот процес со користење на различни методи на инструментално испитување.

По позиција, сите аневризми на аортата можат да се поделат на следниве видови:

 • Аневризма на асцендентната аорта. Сместено е помеѓу аортниот вентил на срцето и аортниот лак (пред местото од каде потекнува брахиоцефаличната вратило).
 • Аневризма на аортниот лак. Се наоѓа на свиокот на аортата. Завојот оди од десно кон лево, тука садот се врти за 180 степени и оди до абдоминалната празнина. Аневризмите на аортниот лак често ги доловуваат неговите големи гранки лоцирани на оваа страница.
 • Аневризма на опаѓачката аорта. Сместено е на сегмент од левата субклавијална артерија до дијафрагмата. На предниот wallид на градниот кош, овие анеуризми се проектираат приближно на градната коска.
 • Супраренална аневризма. Се наоѓа во абдоминалната празнина (ова е вид на аневризма на абдоминална аорта) во областа од дијафрагмата до местото на испуштање на бубрежните артерии.
 • Инфраренална аневризма. Сместено е на местото на абдоминалната аорта под местото на испуштање на бубрежните артерии пред бифуркација (бифуркација) на аортата во две илијачни артерии.

Ако аневризмите се повеќекратни, тогаш е наведена локацијата на секоја од нив. Оваа опција е доста ретка. Причината е обично вродена предиспозиција за формирање на аневризми - Марфанов синдром и други сериозни болести кои ја намалуваат јачината на сврзното ткиво. Повеќе аневризми на аортата лоцирани и во градите и во абдоминалната празнина имаат многу посериозна прогноза од единечните формации.

Класификација

Симптомите на аневризма на аортата се скоро секогаш отсутни. Ова е подмолноста на оваа болест. Тие се појавуваат само кога аневризмата стана огромна. Секоја катастрофа се случува по пауза.

Кои симптоми се јавуваат кога аневризмата достигнува значителна големина? Сите симптоми се различни знаци на компресија на соседните структури од оваа „отечена вреќа“.

Аневризма на аортниот лак

Симптомите се различни, поради присуството на голем број структури:

 • постои мачна болка во градите или зад градната коска, што може да зрачи до грбот;
 • со компресија на душникот и бронхиите, се јавува сува, болна кашлица, со намалување на луменот на респираторниот тракт - отежнато дишење;
 • кога рекурентниот ларингеален нерв е вклучен во процесот, се јавува изразена засипнатост на гласот;
 • ако аневризмата ја исцеди горната шуплива вена, ќе има оток и сино лице, вените на вратот ќе отечат, очните капаци ќе отечат и ќе се појават симптоми на интракранијална хипертензија: главоболка, намален вид;
 • со компресија на хранопроводот, може да се појави тешкотија при голтање;
 • ако симпатичкиот нерв е компресиран, тогаш синдромот на Хорнер (птоза, миоза, енофталмус) ќе се развие од страната на компресијата, односно пролапс на горниот очен капак, постојано стеснување на зеницата и намалување (повлекување) на очното јаболко.

Понекогаш знаците на аневризма не се случуваат сè додека не се појави јазот. Но, во зависност од локацијата во градите, има:

 • силна болка помеѓу плешките и градите, пулсирачки;
 • честа пневмонија со компресија на нивните оддели;
 • појава на брадикардија;
 • со компресија на садовите на 'рбетниот мозок, можно е развој на далечни симптоми - парализа и пареза во нозете, нарушувања на чувствителноста, уринарна инконтиненција;

shutterstock 469988582 - Дисецирачка аневризма на аортата - причини, симптоми и третман

Аневризмата на абдоминалната аорта често се манифестира со абдоминална болка. Патем, некои луѓе поради некоја причина зборуваат и го формулираат прашањето како „абдоминална аневризма - што е тоа?“. Се препорачува да отворат учебник за анатомија за да разберат дека аортата лежи ретроперитонеално, но не и во абдоминалната празнина.

Покрај абдоминална болка, симптомите на аневризма може да вклучуваат:

 • пулсирање во стомакот или чувство на „исполнетост“;
 • со компресија на дуоденумот 12 може да има изобилни симптоми: подригнување, гадење и повраќање;
 • со компресија на уретерот, стагнација на урина се јавува во карлицата, се развива пиелонефритис, се појавуваат дизурични нарушувања;
 • со компресија на нервните корени постои симулација на "хондроза" со болка во долниот дел на грбот;
 • конечно, постои хронична циркулаторна инсуфициенција во нозете, наизменична клаудикација, трофично нарушување (ладење на кожата, опаѓање на косата, кршливи нокти).

Како што можете да видите, симптомите на аневризма на аортата во различни оддели се многу богати и можат да доведат по погрешен дијагностички пат насекаде. За среќа, дијагнозата на аневризма, со појавата на методи за истражување на слики (ултразвук, КТ, МРИ) беше значително олеснета.

Аневризмите на аортата можат да бидат различни во нивната структура и форма.

Според неговите патолошки карактеристики, аневризмата е:

 • точно - е издаденост на wallидот на крвниот сад, кој е формиран од сите васкуларни слоеви на аортата;
 • лажни (или псевдо-аневризма) - е испакнување на wallидот на крвниот сад, кое е формирано од пулсирачки хематоми, wallsидовите на крвните садови се состојат од парааортно сврзно ткиво и подслојни наслаги на згрутчување на крвта.

Во својата форма, аневризма на аортата може да биде:

 • сакуларна - празнината на патолошкото испакнување на аортата комуницира со нејзиниот лумен преку цервикалниот канал;
 • во форма на вретено - се јавува најчесто, нејзината празнина е слична на обликот на вретеното и комуницира со луменот на аортата преку aw>shutterstock 468639518 - Дисецирачка аневризма на аортата - причини, симптоми и третман

Стратификацијата на главниот крвен сад поради формирање на аневризма е од неколку видови. Постојат форми на болеста во согласност со местото на нејзината локализација и природата на клиничката слика. Постојат три вида на абнормален процес.

 1. Прв тип. Се карактеризира со прекин на школка во внатрешноста на wallидот во регионот на искачување. Стратификацијата се протега на абдоминалниот регион. Резултатот може да биде формирање на слепа кеса во дисталниот дел или руптура на аортата во истата област.
 2. Вториот вид. Има сличен тек со првиот тип, но нема прекин, а во брахиоцефаличното стебло се формира слепа кеса.
 3. Третиот тип. Се одредува со прекин на внатрешната обвивка на садот во торакалниот регион. Како резултат, слепа кеса може да се формира над дијафрагмата или во абдоминалниот регион. Дисекција може да се појави и во други делови на аортата и да резултира со формирање на вреќа. Најголемата опасност е дистална фенестрација.

Секој вид патологија има специфична клиничка слика и причини. Предвидувањата на повреда на целосната функционалност на срцевиот сад можат да бидат сосема различни. Но, најчесто тие се неповолни.

Знаци и симптоми на аневризма на аортата

Во повеќето случаи, аневризмите на аортата, каде и да се наоѓаат, се асимптоматски во раните фази на болеста. Ова се должи на фактот дека умерено истегнување на идовите, без разлика дали е вретено или сакуларно, го влошува протокот на крв, предизвикува турбуленции, но не го запира. Со други зборови, се појавува проблемот, но крвта продолжува да тече кон сите органи.

лекарот може случајно да забележи сенка на аортата.

Симптомите на аневризма на аортата, кога ќе се појават, можат да имаат два главни механизма на потекло. Првиот е хемодинамички нарушувања. Симптомите се предизвикани од нарушен проток на крв, поради што артериската крв полошо тече во гранките на аортата, а страдаат разни органи и ткива. Овие симптоми можат да бидат многу разновидни и зависат од локацијата на аневризмата.

На пример, со аневризма на абдоминална аорта, органите на абдоминалната празнина страдаат главно, со аневризма на градната празнина - срцето, главата. Втората група на симптоми се симптоми на компресија. Тие се јавуваат со големи аневризми и се поврзани со механичка компресија на соседните анатомски структури. Третата група вклучува болка.

Симптомите на аневризма на торакална аорта најчесто се појавуваат со значителна количина на образование. Поради близината на садот до срцето, честопати може да се забележат разни нарушувања во функционирањето на овој орган. Природата на симптомите и нивниот интензитет зависи од локацијата на аневризмата, нејзината големина, како и од болеста што ја предизвика. На пример, со аневризма против сифилис, пациентот може да се појави

. Но, лезиите на кожата нема да бидат директно поврзани со аневризма. И двата процеса ќе бидат последица на активноста на предизвикувачкиот агенс на сифилис. Симптомите што ги предизвикува самата аневризма ќе бидат опишани подолу.

Со аневризма на торакалната аорта, најкарактеристични се следниве симптоми:

 • Аорталгија. Болката за време на аневризмата може да биде поврзана со оштетување на нервните завршетоци на wallидот на крвниот сад или со вклучување на нервите од парааортниот плексус. Болката од аневризма обично се појавува кога рацете се креваат нагоре, што ја разликува од повеќето други болести. Локализиран е зад градната коска, ретко се шири во други области. Дистрибуцијата е поврзана со локализација на аневризма. За разлика од ангинална (исхемична) болка, нападите тука се подолги, болката е помалку интензивна и не реагира на нитроглицерин. Понекогаш пациентот не може да артикулира точно каква болка го мачи. Вреди да се обрне внимание на времето на неговото појавување. Беше забележано дека со аневризма, болката често се појавува наутро, кога пациентот ја мие косата, ја чешла косата. Овие дејства се поврзани со умерен физички напор и подигнување на рацете нагоре, што предизвикува влошување на болката.
 • Кашлица Кашлањето почесто се поврзува со компресија на душникот или бронхиите, како и нарушувања на циркулацијата во тесниот круг и влошување на срцето. Сето ова во комбинација доведува до појава на непродуктивна (без спутум) кашлица. Кај некои пациенти, станува пароксизмално, па дури може да личи на напад на кашлање со голема кашлица (лаење, продолжено), но без раздвојување на слуз на крајот.
 • Тежина зад градната коска. Тежината зад градната коска може да им пречи на пациентите со симптоми на компресија. Тие можат да се жалат на „туѓо тело“ или „волуметриска формација“. Во овој случај, се разбира, колку е поголемо образованието, толку почесто се појавува овој симптом. Но, дури и со мала аневризма, сериозноста исто така може да се појави. Чувството е индивидуално.
 • Диспнеа. Појавата на диспнеа е поврзана со нарушена функција на срцето, промена на крвниот притисок. Нападот, по правило, не трае долго. Тој, како болка или кашлица, може да се активира со кревање на рацете нагоре.
 • Вртоглавица Вртоглавицата најчесто се поврзува со хемодинамички нарушувања. Ако аневризмата се наоѓа во регионот на брахиоцефаличното стебло или левата заедничка каротидна артерија, крвта може да влезе полошо во мозокот. Ова предизвикува вртоглавица, главоболки, затемнување во очите и некои други невролошки симптоми. Ушите и врвот на носот исто така може да станат студени (а понекогаш дури и да станат сини). Понекогаш вртоглавицата е поврзана и со истовремено зголемување или намалување на притисокот, што често се забележува кај пациенти со аневризма.
 • Зголемен ритам на срцето. Исфрлањето на крвта од срцето во аортата за време на аневризма може да биде тешко. Поради ова, пациентите понекогаш се жалат на тахикардија (срцеви палпитации) или дека чувствуваат сопствено чукање на срцето (што исто така не е нормално).

Исто така, постојат многу симптоми на компресија. Во исто време, по правило, работата на одредено тело е нарушена, што доведува до идеја за проблеми со тоа.

Со аневризма на торакалната аорта, може да се забележи компресија на следниве анатомски структури:

 • Трахеа и големи бронхии. Со значителни анеуризми, компресијата на овие анатомски структури може да предизвика голем број на симптоми од респираторниот систем. Прво на сите, ова е кашлица, тешкотии при обид за длабок здив, бучно дишење. Со аневризма на асцендентната аорта, десниот главен бронх е почесто компресиран, а со аневризма на лакот или опаѓачката аорта, лево. Во ретки случаи, исто така, се забележува симптом на Оливер-Кардарели. Во овој случај, ларинксот е малку префрлен во ритамот на отчукувањата на срцето. Симптомот е предизвикан од пренесување на пулсација од аневризма во компресирана душник.
 • Хранопровод. Голема аневризма може да го компресира хранопроводот, предизвикувајќи потешкотии при голтање (дисфагија). Цврстата храна е потешко да се проголта отколку течната или меката храна (супи, житарици). После јадење, пациентот често има чувство на туѓо тело зад градната коска, тежина. Со аневризма на опаѓачката аорта, може да се исцеди дел од хранопроводот во близина на дијафрагмата (веќе има хранопровод). По срдечна вечера, може да се појават доста силни болки во горниот дел на стомакот (во епигастриумот).
 • Лев рекурентен нерв. Овој нерв е вклучен во инервацијата на мускулите во близина на гласните жици. Неговата компресија често се манифестира со засипнатост или засипнатост на гласот.
 • Лева субклавијална артерија и брахиоцефаличен труп. Почесто, овие садови се компресирани со големи анеуризми во форма на вреќа на аортниот лак. За време на прегледот, пациентите забележаа асиметрија на пулсот на рацете (а понекогаш и на каротидната артерија). Исто така, може да има минливи визуелни, слушни и други слични симптоми.
 • Симпатичен ганглион на грлото на матката. Почесто, нејзината компресија се одвива со големи аневризми на аортниот лак. Резултат на иритација на овој нерв е симптом на Хорнер, кој се состои од тријада - анизокорија (различни големини на зеници во очите), енофталмус (повлекување, подлабоко вклопување на окото во споредба со нормата), стеснување на пукнатината на палпебралот.
 • Супериорна вена кава. Овој сад прима венска крв од главата и горните екстремитети. Компресирана е само со многу големи аневризми. Резултатот е стагнација на крв во вените на главата и рацете. Може да се појави оток на лицето, цијаноза, оток на цервикалните вени, нарушувања на спиењето, главоболки. Бидејќи компресијата се јавува однадвор, по правило, одливот на крв се обновува во одредена положба (на страна, на стомак, стоење, итн.). Ова може да се смета за белег на аневризмата, бидејќи крвната стаза во горната шуплива вена најчесто е предизвикана од срцеви проблеми. Сепак, тогаш не исчезнува со промена на положбата на телото.

Аневризмата на асцендентната аорта е доста ретка во медицинската пракса. Некои експерти дури и не го разликуваат во класификацијата на оваа болест. Во овој случај, проблемите со wallидот на крвниот сад се локализирани веднаш откако ќе го напушти левиот атриум. На ова ниво, големите гранки не заминуваат од аортата. Сепак, тука се наоѓаат устата на коронарните артерии. Проблемите со протокот на крв во оваа област го зголемуваат ризикот.

развој на коронарна артерија

. Од придружните симптоми, болката може да се забележи зад градната коска или во областа на срцето (исхемична болка поврзана со недоволно снабдување на срцевиот мускул со кислород). Коронарна болка се јавува како резултат на фактот дека крвта полошо поминува низ проширениот дел од садот. Тоа е, за срцето станува потешко да се контрахира.

shutterstock 306650666 - Дисецирачка аневризма на аортата - причини, симптоми и третман

Мускул (миокард) почнува да троши повеќе кислород, а неговата достапност е ограничена. Исто така е можно нарушување на аортната валвула, зголемен ритам на срцето, што самиот пациент го чувствува дури и во мирување. Сепак, сите овие симптоми се опционални. Само што почесто се наоѓаат токму со локализацијата на аневризмата во асцендентниот дел на садот.

Аневризма на аортниот лак

Оваа локализација на аневризмата во градите е доста честа во споредба со другите опции. Бидејќи најголемите гранки (брахиоцефаличен трупец, левата заедничка каротидна артерија и левата субклавијална артерија) заминуваат прецизно од лакот, ваквите анеуризми се помалку асимптоматски.

Бидејќи циркулацијата на крвта во садовите на главата и рацете често се влошува со аневризма на лакот, симптомите можат да бидат многу разновидни. Пациентот може да заобиколи многу специјалисти сè додека еден од нив не препише превентивна радиографија на градната празнина и открие вистински проблем.

Од сите аневризми на торакалната аорта, аневризмата на опаѓачкиот дел е најчеста (според различни извори, во 50 - 70% од случаите). Овој сегмент на садот е најдолг, од лакот до аортниот отвор во дијафрагмата. Големите аневризми во оваа област често се мешаат во нормалното функционирање на срцето и

. Дури и без да даваат специфични симптоми, тие можат да предизвикаат чувство на тежина зад градната коска, неможност да се здив длабоко. Некои пациенти се жалат на продолжена кашлица, ризик да стане

. Сето ова е поврзано со компресија (компресија) на одреден оддел за бели дробови. Ја влошува вентилацијата и снабдувањето со крв, што го отвора патот за инфекција.

Според статистичките податоци, аневризмите се формираат на абдоминалната аорта многу почесто отколку на торакалната аорта. Можеби ова се должи на некои промени во структурата на theидот на крвниот сад. Од медицинска гледна точка, овие болести се многу различни. Ова се должи пред се на симптомите и манифестациите на патологијата. Во абдоминалната празнина се наоѓаат главно органите на гастроинтестиналниот тракт.

Основни погледи

симптомите

Аневризма на аортниот лак

Тежината и природата на знаците на аневризма на аортата се одредуваат според местото на нејзината локализација и фазата на развој. Тие се неспецифични, разновидни и, особено со недоволна сериозност или брза прогресија, се припишуваат на други болести од страна на пациентите. Редоследот на нивниот изглед секогаш се одредува со такви патолошки процеси:

 • за време на солза на аортната интима, пациентот развива болка и крвниот притисок нагло се намалува;
 • во процесот на стратификација на wallидот на аортата, пациентот има остра болка од миграторна природа, повторени епизоди на намалување на крвниот притисок и симптомите на органите (тие се утврдени според локацијата на аневризмата, солза на интимност и крварење);
 • за време на целосна руптура на wallидот на аортата, пациентот развива знаци на внатрешно крварење (остар бледило, ладна пот, намален крвен притисок итн.) И се развива хеморагичен шок.

Во зависност од комбинацијата на сите горенаведени фактори, пациентот може да доживее:

 • болка од горење, притискање или кинење карактер, локализирана или зрачи на раката, градите, лопати, вратот, долниот дел на грбот или нозете;
 • цијаноза на горниот дел од телото со развој на хемоперикард;
 • несвестица што се развива со оштетување и иритација на садовите што заминуваат во мозокот или со остра анемија на пациентот поради масовно крварење;
 • тешка брадикардија на почетокот на интимална солза, последователно заменета со тахикардија.

Кај повеќето пациенти, аневризмата на аортата, особено во раните фази на нејзиниот развој, е асимптоматска. Таквиот тек на болеста е особено релевантен кога се наоѓа патолошкото испакнување на vesselидот на крвниот сад во торакалната аорта. Во такви случаи, знаците на патологија или се откриваат случајно за време на инструменталниот преглед за други болести или се чувствуваат појасно ако аневризмата е локализирана во областа на аортниот свиок во лакот.

Во некои случаи, со иритација на крвните садови, дисекција на аортата во областа на коронарните крвни садови и компресија на коронарните артерии, клиничката слика на аневризмата на аортата е комбинирана со симптоми на миокарден инфаркт или ангина пекторис. Со локацијата на патолошката издаденост во абдоминалната аорта, симптомите на болеста се јасно изразени.

ЕКГ-прегледот на пациент со аневризма на аортата може да има променлива слика. Во 1/3 од случаите, не се наоѓаат отстапувања на него, а кај други се забележуваат знаци на фокални лезии на миокардот и коронарна инсуфициенција. Со дисекција на аортата, овие знаци се трајни и се откриваат на неколку пати земени ЕКГ.

Во општ тест на крвта, пациентот има леукоцитоза и знаци на анемија. Со стратификација на аневризмата на аортата, намалувањето на нивото на хемоглобин и црвените крвни клетки постојано напредува и се комбинира со леукоцитоза.

Исто така, кај пациенти со оваа болест, можна е појава на некои невролошки симптоми:

 • конвулзии;
 • нарушувања при мокрење и дефекација;
 • хемиплегија;
 • услови за несвестица;
 • параплегија.

Кога феморалните и илијачните артерии се вклучени во патолошкиот процес, се забележуваат знаци на повреда на снабдувањето со крв во долните екстремитети. Пациентот може да се појави: болка во ногата, оток, бланширање или цијаноза на кожата, итн.

Во случај на одвојување на аневризмата на абдоминалната аорта во стомакот, се формира пулсирачки и зголемен во големина тумор и кога крвта се истура во плевралната празнина, перикардот или медијастинумот, при потчукнување на границите на срцето, нивното поместување, проширување и се забележува нарушување на срцевиот ритам до срцев застој.

Во повеќето случаи, руптурата на аневризмата на аортата не е придружена со некои специфични симптоми. Првично, пациентот може да доживее непријатност и неинтензивна болка, а на почетокот на крварењето, знаците на хеморагичен шок се приклучуваат на клиничката слика.

Во случај на масивно и брзо крварење, несвестица и интензивна болка може да се појават во различни делови на телото (ако дисекцијата или руптурата на аортата се случи во близок контакт со пакетот на нервите). Понатамошна прогноза на ваква значителна загуба на крв зависи од вкупниот волумен на изгубената крв.

Со стратификувана аневризма на аортата, ќе се забележат карактеристични знаци и симптоми:

 • пациентот чувствува остар напад на акутна болка. Локализиран е во пределот на градниот кош, напред, а исто така дава и помеѓу лопати. Болката е прекината. Лекарите можат да ги разликуваат од миокарден инфаркт според силата на нивната манифестација, во случај на аневризма, најсилните сензации ќе бидат на почетокот на нејзиниот развој. Со концентрација на болка во торакалната аорта, се јавува стратификација на ткивата на садот. Многу пациенти карактеризираат такви сензации како пирсинг и кинење;
 • претстојна смрт;
 • манифестација на стагнација во садовите;
 • развој на мозочен удар;
 • акутни исхемични манифестации;
 • парализа на веднаш рацете или нозете;
 • прекршувања на десната коронарна артерија;
 • бубрежно оштетување;
 • зголемен крвен притисок како резултат на намалување на васкуларниот лумен;
 • болка во стомакот.

И, исто така, постои стратификација на аневризмата на аортата без манифестација на болка. За да се утврди дијагноза, потребно е да се проучи медицинската историја, состојбата на неговото здравје и начин на живот. Сепак, ќе биде потребна споредба на резултатите од прегледите, за ова, лекарите ги проучуваат сите индикатори за преглед на градите што се извршени.

Знаците на дисекција на аортата директно зависат од карактеристичниот тек на болеста. На сериозноста на симптомите влијаат степенот на уништување на wallидот на крвните садови, присуството на хематом, оклузијата и компресијата на самата аорта, како и можната исхемија на внатрешните органи.

Симптомите на болеста се појавуваат на неколку начини:

 • формирање на цел хематом во внатрешноста на идовите;
 • стратификација на ткивата и руптура на аневризми во луменот;
 • уништување на theидот и прекин на аневризмата во околното ткиво;
 • аортна солза без стратификација на идовите.

Аневризмата се формира не постепено, туку одеднаш. Знаци на патологија се слични на болести од невролошка природа, кардиоваскуларен систем или уролошки абнормалности. Кај пациенти, се јавува остра силна болка, ширејќи се на целиот централен дел од телото.

Други симптоми се забележани:

 • скокови на крвен притисок;
 • различен пулс на рацете и нозете;
 • слабост;
 • зголемено потење;
 • сина кожа;
 • зголемена моторна активност.

Стратификацијата на аневризмата на аортата може да резултира со други болести поврзани со работата на срцето и нервниот систем. Некои пациенти имале миокардна исхемија, развој на аортна регулација, тампонада и хемоперикардија на срцето.

Подмолноста на дисекцијата на аортата е дека патологијата може да биде асимптоматска, а кога ќе се појават првите знаци на неволја, тогаш има исклучително малку време за дијагностицирање и лекување.

Говорејќи за акутна стратификација, тие значат негово траење не повеќе од две недели, ова е најопасното сценарио.

Хроничното раслојување трае со недели и месеци.

Симптомите на дисекција на аортата зависат од местото на оштетување на васкуларниот wallид и сериозноста на промените. Може да се разгледаат знаци на стратификација:

 1. Синдром на болка;
 2. Несвестица, остар пад на крвниот притисок, шок;
 3. Срцева слабост, тешка брадикардија;
 4. Циркулаторни нарушувања во внатрешните органи.

Болката обично е локализирана во градите, долниот дел на грбот, екстремитетите, вратот. Пациентите ја опишуваат како неподнослива, „кинечка“. Кога стратификацијата се протега по wallидот на садот, болката мигрира, се јавува во други делови од телото.

Несвестица и остар пад на крвниот притисок се директен резултат на повреда на интегритетот на аортата, кога крвта брза во лажните канали на нејзиниот wallид или дури и пошироко. Внатрешните органи се неухранети, срцето, мозокот и бубрезите страдаат. Некои пациенти се онесвестуваат од неподнослива болка.

Со масивна загуба на крв, крварење во шуплината на срцевата торба (срцева тампонада), акутна исхемија на органи, брзо се развива шок, состојбата на пациентот брзо и прогресивно се влошува, тој ја губи свеста, срцев удар е можно и смрт.

Инсуфициенција на централна циркулација на крв, обратен проток на крв низ аортната валвула (регургитација) придонесува за акутна срцева слабост. Многу пациенти имаат брадикардија и недостаток на пулс, крвниот притисок на екстремитетите може да варира значително, како одраз на исклучително лоша прогноза.

Повреда на протокот на крв во органите доведува до појава на симптоми на миокарден инфаркт, мозочен удар, акутна бубрежна инсуфициенција. Пациентот станува блед, се јавува цијаноза, се појавува отежнато дишење, количината на излачена урина се намалува.

Стратификацијата на абдоминалната аорта е често последица на атеросклероза. Наспроти позадината на нарушувањата во циркулацијата, во долниот дел на садот се јавува исхемично оштетување на цревата, бубрезите и долните екстремитети. Карактеристична е секундарната бубрежна артериска хипертензија.

Стратификацијата на торакалната аорта и нејзиниот асцендентен дел доведува до брзо зголемување на болката, срцева слабост, развој на миокарден инфаркт и акутна церебрална исхемија. Оштетувањето на овие делови има тенденција да се шири брзо до долниот фрагмент на садот. Најопасните компликации на стратификација во асцендентниот дел се перикардијална хемотамонада и тотален прекин на theидот на аортата.

Сомнеж за стратификација на wallидот на аортата бара брза акција од лекарот за да се потврди дијагнозата и веднаш да се започне со лекување. Најинформативни дијагностички методи се рендгенски преглед на градите, ехокардиографија, аортографија, КТ и МРИ.

дијагностика

Многу е тешко да се дијагностицира аневризма на торакална или абдоминална аорта одеднаш од неколку причини. Прво, болеста често не се манифестира со никакви симптоми, па дури и превентивната посета на лекар не секогаш открива отстапувања. Второ, симптомите на аневризма на аортата се многу слични на низа други болести. Појавата на такви општи поплаки како суви

или непријатност во градите, пред сè, да размислат за други патологии. Трето, самата аневризма на аортата не е толку честа во медицинската пракса, затоа многу лекари едноставно не размислуваат за тоа кога ги анализираат првите поплаки на пациентот.

Ако се сомневате во аневризма на аортата, треба да контактирате со вашиот семеен лекар или cardiolогист. Токму тие можат компетентно да спроведат првичен преглед и да пропишат понатамошни тестови и испитувања. Насочената потрага по аневризма на торакалната или абдоминалната аорта во повеќето случаи е успешна. Лекарите успеваат да ја откријат самата формација, како и да ги соберат сите потребни податоци (форма, тип, големина, итн.).

Целта на преглед на пациентот е да се соберат информации без да се вклучат дополнителни методи на испитување. Лекарот се обидува да идентификува видливи абнормалности и абнормалности. Овој преглед понекогаш дозволува со висок степен на веројатност да се постави точна дијагноза дури и без привлекување дополнителни средства.

За време на физички преглед, се користат следниве методи на истражување:

 • Визуелна инспекција Визуелно со аневризми на аортата, многу малку информации можат да се добијат. Какви било промени во обликот на градниот кош се исклучително ретки и само во оние случаи кога пациентот живее со голема аневризма на градната аорта најмалку неколку години. Со аневризма на големата абдоминална аорта, понекогаш може да се забележи пулсација, која се пренесува на предниот абдоминален wallид. Покрај тоа, кога аневризмата пука на абдоминалниот wallид, понекогаш може да се забележат темјанушки дамки - знак на масовно внатрешно крварење. Сепак, овој симптом скоро никогаш не се појавува на предниот абдоминален wallид (обично на страна), бидејќи аортата се наоѓа ретроперитонеално (одделена од цревата, желудникот и другите органи со задниот лист на перитонеумот), а крварењето се јавува првенствено во ретроперитонеален простор.
 • Ударни удари. Ударните удари се состојат во прислушување на празнините на телото за да се утврдат границите на различните органи со уво. Со аневризма на абдоминална аорта, може да се одреди приближната големина и локацијата на формирањето на овој начин. Честопати, областа на тапење на звукот на ударните удари се совпаѓа со зоната на "васкуларниот пакет". Потоа, според удирањата, оваа зона ќе се прошири. Покрај тоа, со голема аневризма на торакалната аорта, границите на срцето или медијастинумот може малку да се поместат. Со аневризма на абдоминална аорта, ударите се помалку информативни, бидејќи садот поминува по задниот wallид на абдоминалната празнина. Палпацијата во овој случај ќе биде поинформативна.
 • Палпација. Палпација на градната празнина е скоро невозможна поради ребрен скелет, па затоа палпацијата скоро никогаш не се користи при дијагностицирање на аневризма на торакална аорта. Со аневризма на абдоминалната празнина, често е можно да се открие пулсирачки ритам на срцето. Ова елоквентно точно укажува на присуство на аневризма, бидејќи такви формации не се појавуваат кај други болести. Покрај тоа, откривањето на пулсот може да се припише на палпација. Ако фреквенцијата или пополнувањето на пулсот е различна на различни раце или на каротидните артерии, ова може да укаже на присуство на аневризма на аортниот лак. Ослабена или отсутна пулсација на феморалните артерии (или различна фреквенција на различни нозе) може да укаже на инфраренална аневризма.
 • Аускултација. Слушањето со стетофондоскоп (слушање) е многу чест и вреден дијагностички метод. Во случај на аневризма на абдоминална аорта, со примена на стетоскоп на местото на проекција на аневризмата, може да се слушне засилен шум од протокот на крв. Со аневризма на торакалната аорта, патолошките промени можат да бидат различни - метален акцент на вториот тон над аортата, систолен шум на точката на Боткин итн.
 • Мерење на притисок. Најчесто, пациентите со аневризма покажуваат хипертензија (зголемен притисок). Со аневризми на аортниот лак со големи димензии, притисокот врз различни раце може да биде различен (разликата е повеќе од 10 mm Hg).

Ако се најдат карактеристични симптоми за време на физички преглед, лекарот пропишува други дијагностички мерки за да се потврди дијагнозата.

Радиографијата е најчестиот метод за снимање на органите на абдоминалната или градната празнина. Х-зраците, минувајќи низ ткивата, се одложуваат на различни начини од нив. Значи, границите се појавуваат на сликата. Тие зборуваат за места (органи, ткива, формации) со различна густина. Со аневризма на торакална аорта, честопати можете да видите или еден од рабовите на празнината на аневризмата (на пример, испакнатост на аортниот лак) или целата експанзија на садот. Тоа зависи од квалитетот на сликата и локацијата на аневризмата.

Исто така, со помош на рендгенско зрачење е можна студија со контраст (аортографија). Во овој случај, во аортата се внесува посебна супстанција, која интензивно го дамка садот на сликата. Така, лекарот добива јасни граници на садот и неговите главни гранки. Обликот и големината на аневризмата, нејзината локација се добро дефинирани.

Во пракса, сепак, ретко се користат студии за контраст. Прво, ова е инвазивна (трауматска) постапка, бидејќи е потребно воведување на специјален катетер преку феморалната артерија. Поради ова, постои ризик од крварење, инфекција, итн. Второ, во присуство на аневризма (особено раслојување) постои висок ризик да предизвикаат јаз за време на студијата. Затоа, оваа постапка се спроведува само за посебни индикации.

Ултразвучниот преглед се заснова на минување на звучните бранови низ ткивата. Со оглед на тоа, овие бранови ги зафаќа посебен сензор, а компјутерот врз основа на добиените информации гради слика што е разбирлива за лекарот. Во медицинската пракса со аневризми на аортата, ултразвукот е една од најчестите дијагностички процедури. Ова е затоа што во

Ултразвучна машина исто така може да го измери протокот на крв. Оваа информација е многу важна во случај на аневризма, бидејќи со нив има турбуленции во протокот, а некои крвни садови не добиваат доволно крв.

Ултразвукот за пациенти со аневризма на аортата ги има следниве предности:

 • релативно ниска цена;
 • безболно и безбедно истражување на пациентот;
 • непосреден резултат;
 • времетраењето на студијата е само 10 - 15 минути;
 • можност за одредување на обликот и големината на аневризмата;
 • можност за откривање на некои компликации на аневризма;
 • способност да се оцени протокот на крв во аортата и нејзините гранки;
 • можност за откривање на појава на згрутчување на крвта.

Во принцип, ултразвукот е почест во дијагнозата на аневризма на абдоминална аорта. Абдоминалниот wallид е потенок, а сликата што ја прима лекарот е поточна. При испитување на аневризма на торакална аорта, голем број на

и белите дробови, што е исто така важно за третман. Метод за испитување на органите на градната празнина со употреба на ултразвучни бранови се нарекува ехокардиографија (ехокардиографија).

Магнетната резонанца и компјутерската томографија се различни дијагностички методи врз основа на дејството, но во принцип тие имаат многу заедничко. Двете постапки се многу информативни, но исто така и скапи, па затоа не се пропишани за сите пациенти. Честопати, се прибегнува кон овие истражувачки методи пред планираната операција за отстранување на аневризмата на аортата. Во овој случај, потребно е да се соберат што повеќе информации за образованието.

При спроведување на МНР, се користи специјално својство на нуклеарна магнетна резонанца. Сликата се добива со поставување на пациентот во моќно електромагнетно поле во кое компјутерот го зема движењето на водородните јадра. Се формира слика со висока прецизност на која не е видлива само тродимензионалната форма на аневризмата, туку дури и дебелината на нејзините wallsидови.

МНР ги има следните контраиндикации:

 • импланти за уши и вградени слушни помагала;
 • присуство на метални иглички или плочи по операциите;
 • присуство на пејсмејкер;
 • некои видови на протетски срцеви залистоци.

Важна предност на МНР е тоа што оваа постапка ви овозможува и да го оцените протокот на крв во одделни садови, а не само да добиете слика за самата аневризма. Лекарите добиваат можност да ги проценат нарушувањата на циркулацијата и да се сомневаат во голем број истовремени нарушувања.

Со компјутерска томографија, методот за добивање на слики е нешто поразличен. Како и во случајот на х-зраци, ние зборуваме за разликата во апсорпцијата на зрачење на х-зраци во различни ткива на телото. Во современите томографи, изворот на зрачење се врти околу пациентот, правејќи голем број снимки. Тогаш компјутерот го симулира резултатот.

Резултатот е серија снимки со висока прецизност. Врз основа на резултатите од компјутерската томографија, искусен лекар не само што може да открие промени во структурата на аортата, туку и да ги одреди нивната големина, позиција и други карактеристики. КТ го прави користењето на контрастот уште поинформативно. Воведувањето на контрастен медиум во садот ви овозможува да добиете компјутерски модел на садови на пациентот во 3D формат.

Електрокардиографијата е ефтин и безболен метод на истражување кој има за цел да ја процени електричната активност на срцето. Ако постои сомневање за аневризма на торакална или абдоминална аорта, се препорачува да се земе електрокардиограм од повеќе причини одеднаш. Прво, кај пациенти со болка во градите, ова ќе помогне да се разликува аорталгијата од ангинална болка (

), што може лесно да се збуни. Второ,

, што е најчеста причина за аневризма на аортата, често влијае на коронарните садови, зголемувајќи го ризикот од срцев удар. Препорачливо е да се идентификуваат овие абнормалности со ЕКГ пред третманот. Трето, понекогаш на ЕКГ, може да се забележат и специфични промени карактеристични за аневризмата на аортата. Исто така, со помош на оваа студија, понекогаш се наоѓаат промени во работата на срцето, кои се компликации на аневризмата. Пред операцијата за отстранување на аневризмата и за време на тоа, ЕКГ постојано се отстранува.

Конзервативен третман

Третманот за аневризми на аортата скоро секогаш вклучува операција. Деформираниот vesselид на крвниот сад не може да ја обнови својата форма со помош на лекови. Во исто време, секогаш постои ризик од прекин со масовно внатрешно крварење. Затоа, на почетокот, пациентот внимателно се испитува, се проценува степенот и можноста за хируршки третман и се препишува прелиминарна терапија со лекови (конзервативна).

Важен дел од третманот е спречување на руптура на аневризма. Вклучува промена во начинот на живот, исхраната и некои навики на пациентите. Усогласеноста со превентивните мерки ќе му овозможи на пациентот подобро да се подготви за хируршки третман (нема да биде итно за стратификација или прекин, но зацртано).

Спречување на формирање и руптура на аневризма ги вклучува следниве препораки:

 • прекинот на пушењето е можеби најважната мерка и за да се спречи развојот на аневризма и да се одложи зголемувањето на дијаметарот на постојната аневризма на торакалната аорта;
 • нормализација на крвниот притисок (вклучително и со помош на лекови);
 • нормализација на телесната тежина, доколку е потребно, со помош на нутриционист;
 • диета со низок холестерол за спречување на атеросклероза;
 • одбивање на сериозен физички напор;
 • спречување на психоемоционален стрес (до земање седативи).

Со оглед на тоа што причините за аневризми на аортата можат да бидат различни, може да бидат потребни други превентивни мерки. Тие се утврдени и објаснети на пациентот од лекарот што присуствувал по прегледот.

Природниот тек на болест како што е аневризмата на аортата е стабилно и прогресивно зголемување на дијаметарот на аневризмата, со нејзино последователно раскинување. Во моментот, во медицината нема доволно сигурни лекови кои би можеле да спречат развој на дегенеративни процеси во wallидот на аортата и понатамошен раст на аневризмата. Соодветно на тоа, само хируршка интервенција со ресекција (отстранување) на погодената област и нејзина замена може да биде соодветен третман.

Но, во следните случаи, потребно е да се прибегне кон лекови со цел да се одложи растот на аневризмата најдолго и да се ублажат симптомите на болеста:

 • Со мал дијаметар на патолошкото место во аортата (до 5 см) за време на периодот на динамично набудување на пациент со аневризма на торакална аорта.
 • Кај тешки истовремени болести, кога ризикот од операција го надминува ризикот од прекин на самата аневризма. Овие состојби вклучуваат акутни нарушувања на коронарната циркулација, акутни нарушувања на церебралната циркулација, срцева слабост II - III степен.
 • Во рамките на подготовките за операција.

За секој пациент, лекарот што посетува избира свој режим на лекување во зависност од видот и големината на формацијата, како и од симптомите и поплаките на пациентот. Сепак, постојат неколку групи на лекови кои се препишуваат најчесто.

Со аневризми на торакална или абдоминална аорта, може да се препишат лекови со следниот ефект:

 • лекови за намалување на срцевиот ритам (пулс);
 • лекови за намалување на крвниот притисок;
 • лекови за намалување на холестерол.

Бета најчесто се користи за намалување на отчукувањата на срцето.

кои влијаат на инервацијата на срцето. Со контраиндикации за употреба на бета-блокатори, може да се препише верапамил од групата блокатори на калциумови канали. Неопходно е да се забави пулсот на 50-60 отчукувања во минута. Ова значително го намалува товарот на theидовите на аортата и ја намалува веројатноста за појава на компликации.

Лекови за намалување на срцевиот ритам кај пациенти со аневризма на аортата

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic