Атеросклеротична кардиосклероза Treatment Третман на срце

Болестите на кардиоваскуларниот систем го заземаат првото место во фреквенцијата на појава низ целиот свет. На едно од првите места е коронарна срцева болест и нејзините компликации.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Што е CHD?

Коронарна срцева болест се подразбира како состојба што се развива како резултат на намалување на протокот на крв во коронарните артерии, главниот систем на крвните садови во срцето. Како резултат на ова, миокардот на срцето нема кислород и доживува кислородно гладување. Поради оваа причина, срцето не може правилно да ја извршува својата функција, бидејќи работи на границата на сопствените можности.

kardioskleroz kadioskleroz - Атеросклеротична кардиосклероза ⋆ Третман на срце

Поради ова, постои задебелување на theидовите на срцето и негово зголемување во големина. Во одреден момент, во услови на недостаток на крв и кислород, се појавува прекумерна мускулна напнатост и како резултат на тоа, се развива или раскинување на миокардот или оштетување на садот со развој на крварење (миокарден инфаркт). Најчесто, оваа состојба е фиксирана во однос на позадината на атеросклеротични лезии на коронарните садови, но може да има многу причини за нејзиниот изглед. Вреди да се разбере зошто се развива најважната и честа состојба кај IHD - атеросклеротична кардиосклероза.

Обично, кардиосклерозата се подразбира како неповратен процес што се одвива во дебелината на срцевиот мускул. Кога е присутна, замена на нормалните кардиомиоцити со сврзно ткиво, што значително го нарушува функционирањето на срцето.

Постојат две главни форми на кои е поделена кардиосклерозата - атеросклеротична и постинфаркт.

Како што имплицира името, кардиосклерозата после инфаркт се развива на местото на поранешната некроза на кардиомиоцитите - инфаркт. Кога заменувањето на оштетеното ткиво е физиолошки процес, обидот на телото да го врати погодениот орган. Во неговото активирање лежат сложените механизми на интеракција помеѓу клетките на миокардот, сврзното ткиво и клетките на имунолошкиот систем.

Кај атеросклеротична кардиосклероза, процесот обично е патолошки и се одвива поинаку од постеарфарктната склероза. Основа на комплексни реакции на акумулација и потрошувачка на масни молекули.

Болеста се споменува и во меѓународната класификација на болести. Ако има атеросклеротична кардиосклероза - кодот на МКБ, кој е поставен во дијагнозата - I24. Патем. Оваа дијагноза е поставена на сите, без исклучок, на пациенти постари од 55 години. Што е карактеристично за него?

Како се развива атеросклеротична кардиосклероза? Причините за оваа патологија се метаболички нарушувања, првенствено поврзани со метаболизам на маснотии.

Сè започнува со нерамнотежа на липопротеините во телото. Важна улога играат липопротеините со мала густина (признати како најатерогени - способни да формираат атеросклеротични плаки). Друг, не помалку важен фактор е локалното оштетување на васкуларниот ендотел. Нормално, ендотелот е покриен со специјални супстанции кои спречуваат липопротеини и згрутчување на крвта да се населат на нив.

Бидејќи е засегната, се создаваат услови за акумулација на липопротеини на местото на повредата. Како резултат, се развива атеросклеротична плоча на местото на васкуларниот дефект. Како што расте, се случува постепено стеснување на коронарниот сад, што создава услови за кислородно гладување. Како резултат на скоро тотално намалување на луменот на садот, крвта престанува да поминува во миокардот и се развива срцев удар.

Оваа форма на коронарна срцева болест - атеросклеротична кардиосклероза - е главната причина за срцева слабост. Како резултат на повреда на снабдувањето со миокард со кислород и развој на склероза на коронарните садови, процесот оди до срцевите мускули. Поради ова, станува тотален и ја зафаќа целата дебелина на органот.

Се развива подолг временски период. Нарушувањата растат постепено, поради што е невозможно да се утврди дијагнозата на атеросклеротична лезија без спроведување на релевантни истражувања. Кои се манифестациите на оваа болест и како тие се манифестираат кај различни луѓе?

Клиника на болеста

Било какви клинички знаци не се манифестираат сè додека целиот миокард, како и другите мембрани на срцето не се вклучат во процесот. Особено важно е стеснувањето на луменот на коронарните садови. Клиниката не се појавува сè додека дијаметарот на срцевите артерии не се намали за најмалку 70 проценти и не се развие атеросклеротична кардиосклероза на срцето.

Првичните манифестации на болеста се отежнато дишење, болка во срцето, периодично покачување на крвниот притисок.

Отежнато дишење се манифестира постепено. Првично, неговиот развој е карактеристичен за прекумерен физички напор, но со текот на времето, неговиот изглед може да биде во мирување.

Што се однесува до срцевата болка, тие имаат болна природа и обично се појавуваат кога срцето е преоптоварено. Не може да се каже дека тие се од стенокардична природа (стегајќи болка, се протегаат на рацете или грбот). Со прогресијата на болката стануваат трајни и слабо реагираат на земање вазодилататори.

Ако таков пациент дојде кај вас, и се забележи горенаведената клиника и медицинска историја, атеросклеротична кардиосклероза е она за што треба да размисли компетентен специјалист.

ateroskleroticheskij kardioskleroz 1 - Атеросклеротична кардиосклероза Treatment Третман на срце

За да се донесе пресуда и да се одговори на прашањето што му се случило на лицето и зошто тој упатува такви поплаки, потребно е да се спроведе дополнителен преглед на пациентот. Дијагнозата на атеросклеротична кардиосклероза може да се идентификува во присуство на сите овие симптоми и фактори на ризик. Дополнителни компоненти на последното, кои влијаат на развојот на процесот, се возраста на пациентите постари од 55 години, машкиот пол, седентарен начин на живот и лошата исхрана.

За да се разјасни дијагнозата треба да се спроведат уште некои истражувања. Меѓу нив, биохемиските тестови на крвта за холестерол, електрокардиограм и коронарна ангиографија излегуваат на врвот.

Промени во кардиограмот, карактеристични за атеросклерозата на срцето - намалување на напонот на забите (намалување на нивната нормална големина), додека забите се сосема нормални по ширина и карактер.

Коронарна ангиографија открива стеснување на луменот на коронарните садови и сугерира недостаток на кислород во миокардот.

третман

Со оглед на комплексноста на патогенезата на болеста, треба да се сфати дека терапијата треба да биде сеопфатна. Билансот на интервенции без лекови, како и медицински и хируршки интервенции овозможуваат да се постигне значителен успех во третманот на коронарна срцева болест.

Пред сè, треба да промовирате здрав начин на живот. Како што е познато, кршењето на правилната исхрана е главната причина за оштетување на срцевите садови и срцето. Покрај тоа, компетентниот физички напор ви овозможува правилно да го подготвите срцето за последователно преголемо оптеретување во работата.

Усогласеноста со овие едноставни правила (исхрана и физичко образование) овозможуваат да се одложи развојот на коронарна срцева болест за некое време. Употребата на лекови ќе ја елиминира причината за болеста и ќе го врати нормалниот метаболизам.

Главната работа на која треба да обрнете внимание ако сакате да излекувате атеросклеротична кардиосклероза - патогенезата на болеста. Влијание врз неговите основни врски, можно е да се постигне значителен успех во лекувањето на болеста.

Третман на атеросклеротична кардиосклероза со лекови треба да се започне само во случај на сигурно и потврдено присуство на срцева слабост и васкуларни лезии. За да го направите ова, користете такви групи лекови како антихипертензивни лекови, средства за борба против срцева слабост, статини, фибрати и метаболити.

Антихипертензивната терапија вклучува употреба на инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим (Еналаприл, Каптоприл), диуретици (Индап, Фуросемид). Диуретиците се користат и во присуство на срцева слабост и се едни од оние лекови кои се препишуваат на прво место.

За да се подобри работата на срцето, се препорачува да се користат метаболички препарати (Милдронат, Кардиомагнил). Тие можат да го подобрат снабдувањето со крв во срцевиот мускул, а исто така да придонесат за започнување на регенеративни процеси.

Покрај тоа, со зголемен ритам на срцето и нарушено функционирање, најдобро е да се користат срцеви гликозиди (Дигоксин, Строфантин).

Статините се главните лекови во третманот на атеросклероза. Суштината на нивното дејство е да се намали нивото на атерогени липопротеини во крвната плазма, нивното расцепување и елиминација, како и да се засити крвта со анти-атерогени липопротеини (HDL - протеини со висока густина). Со зголемување на нивната концентрација, се подобруваат заштитните својства на васкуларниот ендотел, тој се зајакнува, што спречува развој на нови плаки.

Фибратите имаат сличен ефект, но нивното користење заедно со статини е строго забрането поради развој на несакани ефекти.

За третман, се користат лекови како што се Ловастатин, Симвастатин и Роувастатин. Од фибрати, широко се користеа клофибрат, безафибрат и гемфиброзил.

Овие лекови треба да се користат само како што е пропишано од лекар и со задолжително следење на здравствената состојба, бидејќи не сите пациенти добро ги толерираат овие лекови.

Со неефикасноста на методите без лекови и пропишаната терапија со лекови прибегнуваат кон употреба на хируршка интервенција. Спектарот на операции извршени во оваа патологија е мал, и сите од нив се насочени главно кон проширување на стесните коронарни садови и враќање на протокот на крв. Шантирање, стентирање и ангиопластика со балон се најчести.

Шантирањето обично се изведува на отворено срце и е прилично комплицирана и опасна операција.

Стентирање е воведување во празнина на сад со метална конструкција, чија цел е механичко ширење на стегнатите садови.

Ангиопластиката со балони е формално почетна фаза на стентирање, но понекогаш може да се користи и независно. Се спроведува под контрола на Х-зраци. Во садот се става катетер со балон. Кога стигнува до точката на стеснување, балонот се надувува, а со тоа ја израмнува плочата и го шири садот.

физиотерапија

Литература

 1. Дијана Хиси, д-р. Атеросклеротична кардиосклероза, 2018 година
 2. ЛМ Атак, Ју.О. Отаман. Клиничка електрокардиографија, 2011 година

f5945e7133343ee91a798ec275abc702 - Атеросклеротична кардиосклероза Treatment Третман на срце

Високо медицинско образование. Државна медицинска академија Киров (КСМА). Локалниот терапевт.

Повеќе за авторот

Последно ажурирање: 2 октомври 2019 година

 • Енциклопедиски речник на медицински термини. Во 3 тома / Главен и одговорен уредник Б.В. Петровски. - Москва: Советска енциклопедија, 1982. - Т. 1. - 1424 стр. - 100 примероци.
 • Голема медицинска енциклопедија. Том 2. - М .: Советска енциклопедија, 1975 година
 • Cardiology во графикони и табели. - М.: Пракса, 1996 година
 • Федерални упатства за лекарите за употреба на лекови. Број 2. - М., 2001 година
 • Компаративни патофизиолошки аспекти на снабдување со енергија на васкуларниот wallид / Ју. V. Byts, VP Pishak, AV Ataman // Chernivtsi: Prut, 1999 година
 • Интерна медицина од Тинсли и Хари. Том 2. - М.: Пракса, 2002 година
 • Тромбоангитис обелитеранс. II Затевахин, Р. Ју. Јудин - М., 2002 година
 • Атеросклероза / АЛ Раков, В.Н. Колесников // Нова аптека. - 2002. - број 6
 • Антиатеросклеротични лекови / NG Preferanskaya // Руски медицински журнал. - 2002. - број 5
 • Не-лекови методи на корекција на хиперлипидемија / ДМ Аронов // Лекар кој го посетува. - 2002. - број 7-8
 • Атеросклероза: клиничко значење и можност за превенција / Марцевич // Лекар кој го посетува. - 2004. - број 2
 • Ендотелијална дисфункција кај лица со наследна атеросклероза / Ковалев и сор. // Cardiology - 2004 година. - број 1 (т. 44)
 • Нови европски препораки за спречување на кардиоваскуларни заболувања предизвикани од атеросклероза / Перова // Cardiology - 2004 година. - број 1 (т. 44)
 • Атеросклероза-главната теорија на развој / Мкртчијан // Дијабетес. Начин на живот - 2004. - број 6
 • Смртност од болести на циркулаторниот систем во Русија и економски развиените земји / Карченко VI // Руски весник на Cardiology - 2005 година, бр. 2
 • Пронаоѓач на патишта во патологијата. На 125-от роденден на академик Н.Н Аничков. - Весник РАН, 2010 година, бр. 11. - S. 1005-1012;
 • Илински БВ Превенција, рано дијагностицирање и третман на атеросклероза. - М.: Медицина, 1977. - Тираж од 120 примероци. - 000 стр.
 • Консензус мислење на руски експерти за проценка на артериската вкочанетост во клиничката пракса 2016 година

Класификација

Лекарите ја делат болеста во две форми:

 1. Дифузно мало фокусно. Се карактеризира со униформа смрт на клетките на срцевото ткиво во мали размавта. Често придружени со напади на ангина.
 2. Дифузно големо фокусно. Се карактеризира со формирање на големи патолошки изменети области. Се развива, по правило, по срцев удар.

Во зависност од причините, атеросклеротична кардиосклероза може да биде:

 • Исхемичен тип. Во овој случај, болеста е резултат на продолжено гладување на кислород.
 • Тип на постинфаркт. Формирање на сврзно ткиво (лузна) се јавува во области на некроза.
 • Мешан тип. Болеста ги комбинира двата горенаведени симптоми.

Наспроти позадината на третманот, патологијата напредува бавно. Ако не се спроведат терапевтски мерки, болеста се развива многу брзо.

Постојат неколку пристапи кон класификацијата. Според карактеристиките на развојот на болеста, се разликува исхемична, пост-инфаркт, комбинирана атеросклеротична атеросклероза. Исхемичен се развива со продолжено кислородно гладување на клетките. Се карактеризира со бавна прогресија. Пост-инфарктот се разликува од исхемичната стапка на развој.

По изглед, постојат две форми на кардиосклероза:

 • фокусна - единечни лузни од мала големина;
 • дифузна - повеќе лезии со значителни димензии.

Фокалната форма доведува до лесна форма на срцева слабост, а дифузната форма до умерена или тешка.

Кардиосклерозата нема свој индекс за mcb-10. Болеста е класифицирана според основната болест - хронична коронарна срцева болест (I25).

Што треба да знаете за атеросклеротична кардиосклероза

Подмолноста на оваа патологија лежи во отсуство на изразени симптоми. Пациентот бара помош дури и кога болеста е во напредна фаза. Што е кардиосклероза?

Болеста е дифузна или фокусна по природа, во процесот на нејзиниот развој мускулното ткиво на срцето се заменува со сврзно, формирајќи таканаречени лузни, што доведува до нарушување на протокот на крв. Во процесот на болеста, срцето ги перцепира странските ткива како свои влакна и се обидува да функционира на вообичаен начин. Тука започнуваат неуспесите во работата на миокардот, и навистина на целиот организам.

ateroskleroticheskiy kardioskleroz6 - Атеросклеротична кардиосклероза Treatment Третман на срце

Причината за болеста може да биде:

 1. коронарна срцева болест (КСБ);
 2. коронарна артериосклероза;
 3. промени поврзани со возраста во телото;
 4. повреда на метаболизмот на холестерол;

Експертите забележуваат дека присуството на артериска хипертензија кај пациент значително ја зголемува прогресијата на болеста, со други зборови, зголемен крвен притисок, се зголемува стапката на формирање и бројот на лузни.

Изложени на ризик се мажи од 55 - 70 години.

Симптомите на болеста во почетната фаза личат на обична исцрпеност - физички замор, расеани мисли, намалена изведба. Во врска со ова, многу пациенти веруваат дека краток одмор и истовар на телото ќе даде позитивен резултат и ќе ја отстрани оваа симптоматологија без земање лекови. Како по правило, тоа не се случува, но започнуваат посериозни отстапувања, како што се отежнато дишење и отекување на долните екстремитети.

Како што се зголемува бројот на лузни, на срцето станува потешко да испумпува крв и да се заситува со кислород. Органот се зголемува во волуменот лево, срцевите звуци се пригушени, се забележува карактеристично отежнато дишење при издишување. Артериска кардиосклероза, се манифестира како аритмија и ангина пекторис. Болеста е придружена со срцева слабост, срцева астма, пулмонален едем, зголемен црн дроб и поткожен едем на целиот организам.

Како по правило, атеросклеротичната кардиосклероза има долг тек, без очигледни остри манифестации. Но, веќе се евидентирани случаи кога оваа дијагноза предизвика смрт на пациенти.

Кога контактирате со специјалист, мора целосно да ги опишете сопствените чувства и присутните симптоми. Врз основа на преглед на пациентот и анализа на податоци, специјалистот ја поставува оваа дијагноза.

b1b7145494c0dad314c9f7585ea9aef9 - Атеросклеротична кардиосклероза Treatment Третман на срце

Интересен факт: Некои експерти сметаат дека атеросклеротичната кардиосклероза е митска болест, колективно име за бројни симптоми на срцева патологија, но овој термин не постои во официјалната медицинска класификација. Наместо тоа, постои, но како манифестација на стареење на срцето и негова промена поврзана со стареењето, својствена за сите без исклучок, почнувајќи од 55 години.

За да ја дијагностицирате болеста, препишете:

 • Ултразвук на срцето;
 • електрокардиограм (ЕКГ);
 • ехокардиограм (ехокардиографија);

Третманот на оваа срцева патологија е насочен кон:

 1. Идентификување и третман на основната болест - коронарна срцева болест или атеросклероза, како резултат на што започна атеросклеротична кардиосклероза.
 2. Враќање на нормалниот ритам на срцето (земање лекови кои ја намалуваат аритмијата или операцијата).
 3. Третман со ангина.
 4. Подобрување на метаболичките процеси во миокардот (земање лекови кои го подобруваат метаболизмот во срцевиот мускул).
 5. Третман на коронарна инсуфициенција и циркулаторна инсуфициенција.

Како по правило, а cardiolогист препорачува да се придржувате кон основите на здравата исхрана, за намалување на холестеролот во крвта. Неопходно е да се намали физичката активност. Постојано следење на нивото на артериска хипертензија, земање соодветни лекови и диуретици. Контрола на количината на потрошена течност.

Третманот на болеста, како по правило, зависи од симптомите присутни кај пациентот. Во повеќето случаи, a cardiolогист препишува нитроглицерин за подобрување на коронарната циркулација. Во мали дози, аспиринот се препишува еден месец. Beе се препорача да се земаат статини, лекови кои ги забавуваат процесите на атеросклероза.

На пациентите со таква дијагноза им е прикажан спа третман и специјални терапевтски вежби.

симптомите

Атеросклеротична кардиосклероза е болест што може да се појави подолго време. Ако не спроведете соодветна терапија, тогаш патолошкиот процес ќе се влоши.

Во почетните фази на развој, пациентот нема никакви манифестации. Дијагнозата обично се поставува случајно за време на електрокардиографијата.

Со текот на годините, веројатноста за атеросклеротични промени во садовите значително се зголемува. Затоа, дури и ако никогаш немало срцев удар, лузни сепак се појавуваат во срцето поради недостаток на кислород.

Патолошките процеси со развојот се надополнети со нови манифестации:

 1. Првично, пациентот често има чувство на недостаток на воздух за време на вежбање. Постепено, станува тешко за човек да дише, дури и ако оди бавно. Пациентот почнува брзо да се заморува, страда од слабост и не може целосно да ја изврши вообичаената работа.
 2. Болка во левиот граден кош во градите. Ноќе, тие почнуваат да се интензивираат. Може да се забележат симптоми слични на напади на ангина. Непријатни сензации се шират на сечилото на рамото, целата рака и на другите делови од телото.
 3. Често, главоболка, затнат уши и бучава. Ова укажува на недоволно снабдување на мозокот со кислород.
 4. Ритамот на контракциите на срцето е нарушен. Фреквенцијата на мозочни удари се зголемува, се појавуваат знаци на атријална фибрилација.

Сите овие симптоми се појавуваат дури и во присуство на сериозни дефекти во срцето. Затоа, важно е редовно да се испитува за да се идентификуваат нарушувањата на почетокот на развојот.

Почетната фаза на болеста не е придружена со појава на алармантни знаци. Како што напредува ангината, се појавуваат следниве симптоми на атеросклеротична кардиосклероза:

 • Диспнеа. Првично, тоа се случува само по извршувањето на која било моторна активност. Со текот на времето, таа почнува да му пречи на пациентот дури и во мирување.
 • Болка во срцето. Како по правило, сериозноста на нивната манифестација е зголемена ноќе. Често загрижени за напади на ангина. Болката зрачи на левата половина од телото: рака, клучна коска или сечило на рамото.
 • Зголемен замор.
 • Брз пад на перформансите.
 • Мускулна слабост.
 • Главоболка.
 • Бучава и чувство на загушливост во ушите.
 • Повреда на срцевиот ритам.

Прогресијата на атеросклеротичната кардиосклероза на срцето е придружена со појава на кашлица, вртоглавица и сериозен оток на долните екстремитети. Станува исклучително тешко за пациентот да изврши какви било домашни дејства. Дури и најмал физички напор доведува до сериозна слабост и замор.

Ако луменот на садовите се стеснува за 70% или повеќе, процесот на формирање на ткиво на лузни е забрзан. Во оваа фаза, се појавуваат знаци на следниве патологии:

 • акутна срцева слабост;
 • проширување на шуплините на главниот мускул на телото;
 • миокарден инфаркт;
 • екстрасистоли;
 • атријална фибрилација;
 • нарушувања на спроводливоста (блокада);
 • тахикардија;
 • пулмонален едем;
 • тромбоемболизам;
 • руптура на аортата;
 • аневризми.

Ако се развијат овие компликации на атеросклеротична кардиосклероза, веројатноста за смртоносен исход е 85%.

Што е CHD?

Кардиосклерозата е состојба во која цикатрицијалното сврзно ткиво расте во срцевиот мускул. Оваа состојба може да биде резултат на разни патолошки процеси во срцето: воспалителни и дистрофични, обично се развиваат со коронарна атеросклероза. Затоа, се разликуваат најмалку две форми на кардиосклероза: миокардитис и атеросклеротична. Во овој случај, ќе зборуваме за второто.

Причините за развој на атеросклеротична кардиосклероза се исти како оние што се основа на атеросклерозата воопшто и коронарната особено (види Причини за атеросклероза). Постојат кардиосклероза, кои се развиле за време на продолжена исхемија на миокардот и по голем и мал миокарден инфаркт; често развојот на болеста влијае истовремено од двата фактори.

Првиот вклучува напади на религиозна болка, акутен миокарден инфаркт во минатото и периодични. Вториот - отежнато дишење, понекогаш во форма на срцева астма, зголемување на големината на срцето, склоност кон цијаноза, метеж во белите дробови, оток на нозете, зголемен црн дроб и во потешки форми и напредни фази - акумулација на трансудат во абдоминалните и плевралните шуплини.

Симптомите од третиот вид вклучуваат склоност кон екстрасистола, а особено кон атријална фибрилација. Отпрвин, овие нарушувања на ритамот се појавуваат само периодично, но подоцна тие стануваат сè почести. Атријалната фибрилација е прво пароксизмална по природа, а подоцна станува трајна.

Атеросклеротичната кардиосклероза обично има прогресивен тек, иако се можни периоди на релативно подобрување, кои понекогаш траат неколку години. Нови акутни нарушувања на коронарната циркулација, особено повторен миокарден инфаркт, предизвикуваат влошување.

Третманот на атеросклеротична кардиосклероза треба да се одвива во неколку насоки. Главните напори на лекарот се насочени кон:

 • елиминација или ублажување на коронарната инсуфициенција - за таа цел се користат вазодилататори и, периодично, антикоагуланси;
 • третман на срцева слабост;
 • елиминација на нарушувањата во спроводливоста и ритамот, особено елиминација на атријална фибрилација.

kadioskleroz im - Атеросклеротична кардиосклероза ⋆ Третман на срце

Особено се забележува прашањето за можноста за употреба на срцеви гликозиди во кардиосклероза. Со дифузни форми и остра склоност кон ангина пекторис, таквите лекови како дигиталис не се соодветни, бидејќи во некои случаи придонесува за грчеви на коронарните артерии. Сепак, ако е потребно, се користат страфантин или коргликон.

Со фокални форми, кога се забележува хипертрофија на некои делови од миокардот, и затоа, нивниот пренапон, како и со честа форма на атријална фибрилација, е индициран дигиталис. Со декомпензација, не подложна на срцеви агенси, се пропишуваат соли на калиум, во позадина на која дигиталисот е поефикасен.

Во истите случаи се користи метилтиурацил, кој ја потиснува функцијата на тироидната жлезда и со тоа го намалува главниот метаболизам. Во такви услови, срцето работи со помалку оптоварување и декомпензацијата може да ослабне. Ова исто така вклучува обиди за лекување со анаболни хормони, кои се трансформираат во тестостерон со компонента што недостасува и е поврзана со сексуалната функција. Овие лекови го намалуваат метаболизмот на протеините и придонесуваат за задржување на одредени електролити (калиум и калциум) во телото и срцевиот мускул.

Важен е третманот на атријална фибрилација (кинидин, прокаинамид, итн.). Со кардиосклероза, тоа често дава позитивен ефект, барем привремен.

Со аневризма на срцето, операцијата е важна. Се состои во ексцизија на аневризма, ако има сакуларна природа. Со рамна аневризма со истенчување на вентрикуларниот wallид, секое еластично ткиво, како што е пресек на преклопот од дијафрагмата, е зашиен во оваа област.

Со срцев блок, третманот е многу тежок; од лекови, се користат кокарбоксилаза и калиумови соли. Исто така, ја практикува врската со срцето на електричниот пејсмејкер.

Пациент со кардиосклероза треба да избегнува силен физички стрес. Но, неподвижниот начин на живот исто така не е многу погоден, бидејќи не придонесува за подобрување на васкуларизацијата, развој на компензаторна хипертрофија и истовремено доведува до дебелина, слабо толерирана од пациенти со кардиосклероза. Вежбите за физиотерапија се корисни до одредена мерка под надзор на специјалисти.

дијагностика

Неопходно е да се консултирате со лекар кога ќе се појават првите алармантни знаци. Дијагнозата на атеросклеротична кардиосклероза се поставува врз основа на медицинска историја, преглед на пациентот, симптоми и резултати од истражување. Лекарот мора да ги обезбеди најкомплетните информации во врска со кои срцеви заболувања страдало едно лице, која од патологиите се претворила во хронична форма. Покрај тоа, важно е да се наведе сериозноста на знаците достапни за време на контакт со специјалист.

За дијагноза на атеросклеротична кардиосклероза, резултатите од следниве студии се доволни:

 • Биохемиски тест на крвта. Ви овозможува да го оцените нивото на липопротеини со висока и мала густина, како и триглицериди.
 • Електрокардиограми. Атеросклеротична кардиосклероза на ЕКГ се манифестира со нарушена спроводливост и срцев ритам, знаци на корорнарна инсуфициенција, умерена хипертрофија на левата комора, лузни формирани по срцев удар.
 • Ехокардиографија. За време на студијата, откриени се повреди на контрактилната функција на миокардот.
 • Велосипедска ергометрија. Користејќи го овој метод, се проценува степенот на оштетување на миокардот и се утврдуваат функционалните резерви на срцевиот мускул.

Во некои случаи, се пропишуваат дополнителни методи за дијагностицирање на атеросклеротична кардиосклероза, на пример, дневно следење на ЕКГ, коронарна ангиографија, МНР, рендгенски преглед, ултразвук итн.

При преглед на пациентот и да се утврди сликата на болеста, се разгледуваат следниве поплаки:

 • За болка во областа на срцето што е поврзана со проблеми со циркулацијата;
 • Зголемен ритам на срцето;
 • Срцева аритмија и блокада, што укажува на ширење на склеротичниот фокусен процес во главните патишта на централниот нервен систем.

Лабораториските дијагностички методи започнуваат со биохемиски тест на крвта. Тој е потребен за да идентификува:

 • Ниво на гликоза за проценка на состојбата на ендокриниот систем, црниот дроб и подложноста на дијабетес;
 • Нивото на вкупен билирубин, што укажува на состојбата на жолчното кесе, циркулаторниот систем и црниот дроб;
 • Аспартатен АТ ниво;
 • Аланин на ниво АТ;
 • Нивоа на ЛДЛ и ВЛДЛ.

Покрај тоа, обрнете внимание на индикаторите за албумин и креатинин во крвта, нивото на Ц-реактивен протеин и количината на урична киселина.

Врз основа на податоците од биолошките анализи, на пациентот дополнително му се доделува инструментална дијагностика.

Електрокардиографијата се заснова на способноста на срцето да произведува мали електрични импулси. ЕКГ регистрира слаби електрични потенцијали што се јавуваат при контракција и релаксација на миокардот во даден временски период. Уредот генерира промени во ритамот во графичка форма. Според нив, лекарите се во можност да утврдат:

 • Постојаноста на срцевите импулси, нивната спроводливост по миокардните ткива и реакцијата на ткивата на нив;
 • Миокарден исфрлање на крв;
 • Способност на срцевите комори да одржуваат форма по контракции.

EchoCG во основа користи бранови кои се шират низ телото и ја менуваат фреквенцијата и амплитудата во зависност од состојбата на срцето. Сензорот ги претвора рефлектираните бранови во електромагнетски сигнал. Постапката ви овозможува да ја одредите стабилноста на пулсацијата, присуството на аритмии и индикатори за отчукување на срцето. Во присуство на атеросклероза, ехокардиографијата се повторува во редовни интервали за да се процени ефективноста на избраниот курс на лекување и динамиката на болеста.

kadioskleroz simptom - Атеросклеротична кардиосклероза. Третман на срце

МНР е комплексен и поцелосен метод, кој се базира на употреба на импулси на радиофреквенција и магнетно поле. За дијагностички цели, пациентот се става во комората за томогроф. Со помош на МНР се добива тродимензионална слика на органи со нивни слоевити делови. За проучување на протокот на крв во мозочното ткиво, се користи МР перфузија, која исто така се однесува на МНР.

Велосипедската ергометрија се користи за да се утврди латентна коронарна инсуфициенција. ВЕМ се однесува на електрографски методи, кои се изведуваат со употреба на велосипед за вежбање - ергометар за велосипед. Обезбедува дозирано оптоварување и пренесува податоци преку сензори до компјутерот. Според нив, лекарот може да ја процени состојбата на срцето и крвните садови.

Дијагностичките критериуми за атеросклеротична кардиосклероза се утврдуваат во текот на собирањето анамнеза, истражување за присуство на симптоми и информации добиени во текот на лабораториските студии.

Прегледот на пациентот се состои од:

 1. ateroskleroticheskiy kardioskleroz4 - Атеросклеротична кардиосклероза Treatment Третман на срцеЕлектрокардиографија willе покаже дали има лузно ткиво, како се нарушува ритамот, дали има манифестации на хипертрофија и коронарна инсуфициенција.
 2. Биохемиски тест на крвта. Потребно е да се утврди холестеролот во крвта. Со атеросклероза, неговото ниво е покачено.
 3. Ехокардиографија. Потврдува повреда на контрактилните својства на срцевиот мускул.
 4. Велосипедска ергометрија за откривање на степенот на дисфункција на миокардот.

За да добијат подетални информации за состојбата на срцето, тие прибегнуваат кон магнетна резонанца, радиографија, вентрикулографија и други дијагностички процедури.

Дијагнозата на атеросклеротична кардиосклероза започнува со историја на болеста, аускултација - слушање на срцеви звуци. Симптомите, како и специфичните звуци му овозможуваат на лекарот да утврди прелиминарна дијагноза. За да се разјасни, утврди ја сериозноста на болеста, од пациентот се бара да подлежи на бројни дополнителни студии:

 • Електрокардиограм - ви овозможува да ја процените спроводливоста на срцевиот мускул, отчукувањата на срцето, да откриете аритмии;
 • Ултразвук на срцето - му дава на лекарот разбирање за структурата на срцето: дебелината на миокардот, големината на срцевите комори и состојбата на вентилите. Ако уредот има посебен сензор, узистот може да ја одреди брзината на проток на крв, присуството на „истекување“ на вентилите;
 • Компјутеризирана томографија, МНР или радиографија. Назначено е да се добие слика на орган. Ако на пациентот му се инјектира медицинска боја пред слика, лекарот може да ја процени состојбата на садовите, степенот на стеснување, бројот на плаки;
 • Лабораториски тест на крвта. Го проценува функционирањето на најважните внатрешни органи: панкреас, срце, црн дроб, бубрези.

Како да се дијагностицира атеросклероза на крвните садови? Дијагнозата на атеросклероза може да ја постави само лекар врз основа на разновиден преглед на пациентот. Во зависност од областа на оштетување на циркулаторниот систем со атеросклеротични промени, ќе биде потребно испитување од различни специјалисти. На пример, за да научите како да лекувате атеросклероза на крвните садови на срцето, треба да контактирате со а cardiolогист.

Дијагнозата на васкуларна атеросклероза е како што следува:

 • Визуелен преглед на пациентот за знаци на атеросклероза.
 • Појаснување на неговите вознемирувачки симптоми.
 • Палпација на артерии.
 • Одредување на густината на артериските wallsидови.
 • Земање примероци од крв за тестови за атеросклероза на крвни садови, вклучувајќи појаснување:
  • ниво на холестерол;
  • содржина на триглицериди;
  • индикатори на метаболизмот на липидите;
  • атерогенски коефициент.
 • Аускултацијата на срцевите садови открива систолен шум.

Атеросклероза дијагноза со инструментални методи:

 • Доплерографија (ултразвук) и реовазографија на вените на долните екстремитети.
 • Ултразвук на абдоминалниот регион и зоната на срцето.
 • Коронографија и аортографија.
 • Терапијата со магнетна резонанца (МРИ) ќе ви овозможи детално да ги разгледате wallsидовите на артериите за да откриете атеросклеротични лезии и да ја одредите фазата на патолошкиот процес.
 • Х-зраци на градите и други студии препорачани од лекар.

Дијагнозата на атеросклероза на васкуларниот систем не е лесен настан, бидејќи болеста често се одвива без симптоми и не му пречи на лицето. Подмолноста на атеросклеротичната патологија се состои токму во фактот дека се открива дури и кога се евидентни карактеристичните индикатори на васкуларна атеросклероза. Во овој момент, често во телото на пациентот веќе се развиваат неповратни процеси кои бараат или драстични мерки, односно хируршка интервенција.

Аортокардиосклероза. Клинички манифестации

Со текот на времето, симптомите на болеста се влошуваат:

 • отежнато дишење се појавува во мирна состојба;
 • ноќе, пациентот страда од „срцева астма“ - ноќни задушувачки напади што го престигнуваат во склона положба;
 • болка во градите, се забележува силно неправилно чукање на срцето;
 • пациентот чувствува болка во десниот хипохондриум, бидејќи црниот дроб е полн со крв. Од истата причина, стомакот, долниот дел на грбот на пациентот се отечени;
 • екстремитетите отекуваат силно.

Основата на сите симптоми е нарушување на функцијата на контрактилна функција, недоволно снабдување на срцевиот мускул (корорнарна инсуфициенција), губење на чувствителноста на миокардните клетки на електрични импулси (намалена спроводливост) и кршење на фреквенцијата и регуларноста на срцевиот ритам (аритмија) .

kadioskleroz imb - Атеросклеротична кардиосклероза ⋆ Третман на срце

Земајќи го предвид прашањето за аортокардиосклероза, што е тоа, треба да се забележи дека ова заболување, и покрај доста сериозни трансформации на миокардот, нема акутни, заканувачки услови и може да се развива со години.

За повикување. Ризикот од развој на заболување се зголемува со возраста. Кај мажите, возраста на болеста е во просек 10 години пред жените. По 50 години, статистиката на пациентите е изедначена и кај двата пола. Ова се должи на наглото преструктуирање на хормоналната позадина кај послабиот пол. Се верува дека аортокардиосклерозата укажува на интензивно стареење на телото.

Конзервативен третман

Важно е да се разбере дека е невозможно да се ослободите од лузни на срцевиот мускул. Во овој поглед, пациентите треба редовно да посетуваат лекар во текот на нивните преостанати животи, кои, доколку е потребно, ќе направат корекција на режимот на терапија за одржување. Информациите за тоа како да се лекува атеросклеротичната кардиосклероза и што е тоа треба да ги обезбеди специјалист. Ова се должи на високиот ризик од компликации, што во повеќето случаи завршува со смрт.

Поддршката се заснова на лекови и диета. Ако пациентот е дијагностициран со тешка срцева слабост, cardiolогист индивидуално го пресметува оптималниот интензитет на физичката активност за пациентот, дневната рутина и режимот на пиење.

Лековите вклучуваат земање на следниве лекови:

 • Срцеви гликозиди. Дизајниран за нормализирање на срцевиот ритам и крвниот притисок, подобрување на циркулацијата на крвта во органот. Како по правило, лекарите препишуваат Дигоксин или Коргликон.
 • Нитро лекови. Активните супстанции ја подобруваат микроциркулацијата на крвта, ја стимулираат контрактилната функција на миокардот и промовираат вазодилатација. Примери на средства: нитрозорбид, Сустак.
 • Вазодилататори. Подготовките на оваа група ја зголемуваат еластичноста на wallsидовите на крвните садови и ги зајакнуваат. Во повеќето случаи, лекарите препорачуваат земање на Молсидомин.
 • Антагонисти на калциум. Дизајниран за нормализирање на фреквенцијата на контракции на срцевиот мускул и вазодилатација. Најчесто пропишаните е амлодипин.
 • Цитопротектори и метаболички засилувачи во срцето. Наспроти позадината на нивниот внес, метаболичките процеси се забрзуваат, работата на миокардните клетки е обновена. Примери на лекови: Милдронат, Преддуктал.
 • Активатори на калиумови канали. Активните компоненти помагаат во намалување на крвниот притисок, ги шират крвните садови и ја зголемуваат нивната еластичност. Најчесто пропишан е Никорандил.
 • Бета блокатори. Дизајниран за нормализирање на отчукувањата на срцето и зголемување на времетраењето на периоди на релаксација на миокардот. Примери на лекови: Метопролол, Атенолол.
 • Антитромботични агенси. Спречете формирање на тромби. Како по правило, се препишува аспирин или тиклопидин.
 • Статини. Активните состојки го намалуваат нивото на „лош“ холестерол и спречуваат формирање на нови плаки на wallsидовите на крвните садови. Примери на лекови: Аторвастатин, Ловастатин.

Во присуство на истовремени болести, се препишуваат агенси кои го спречуваат нивниот развој.

diagnostika ateroskleroz krov - Атеросклеротична кардиосклероза ⋆ Третман на срце

Во третманот на патологија, усогласеноста со исхраната игра важна улога. Бидејќи причината за атеросклеротична кардиосклероза е васкуларна блокада со холестеролни плаки, важно е да се нормализира метаболизмот на липидите.

Принципи на терапевтска диета:

 • Неопходно е да се исклучи или ограничи на минимум употребата на храна богата со животински масти. Овие вклучуваат: маст, маргарин, путер, остатоци, тврди сирења, жолчка од јајце.
 • Забрането е јадење колбаси, брза храна, пржени и пушени јадења, конзервирана храна, слатки и лепчиња. Не се препорачува да пиете кафе и црн чај.
 • Треба да им дадете предност на варени или парени јадења.
 • Менито мора да содржи: житарици, мешунки, зеленчук, овошје, растително масло, урда со низок процент на содржина на маснотии, риба, жито леб, млечни производи.
 • Јадењата им е дозволено да зачинат со лук, ѓумбир, рен, црвена пиперка и куркума.
 • Треба да јадете 5 или 6 пати на ден, додека големината на секоја порција не треба да надминува 200 гр.
 • Количината на сол мора да биде ограничена. Нормата е 4,5 g на ден.

Покрај тоа, пациентите мора целосно да се откажат од пушење и пиење пијалоци што содржат алкохол.

Хируршка интервенција

Хируршки третман на атеросклеротична кардиосклероза е индициран со неефикасност на конзервативните методи.

Во моментов, следниве хируршки процедури се користат во пракса:

 • Коронарна артериска бајпас калемење. Со негова помош, се обновува целосното снабдување со крв во срцето. Методот се состои во создавање на вештачки (дополнителен) сад.
 • Затворена ангиопластика. Во тој процес, лекарот го проширува луменот на погодениот сад, поради што е обновено нормалното снабдување со крв. Овој ефект се постигнува со воведување на специјален балон во артеријата.
 • Стентирање. Суштината на методот е како што следува: таканаречената рамка е инсталирана во луменот на погодениот сад. Поради ова, стенозата се елиминира.
 • Отстранување на аневризма. Целта на операцијата е да се отстрани дефектот, што спречува целосно снабдување со крв.

Техниката на хируршка интервенција ја одредува лекарот врз основа на резултатите од истражувањето и земајќи ги предвид индивидуалните карактеристики на здравјето на пациентот.

Прогноза

Невозможно е целосно да се излечи атеросклеротична кардиосклероза. Лузни ткива не можат да се поправат.

kadioskleroz kardiogramma - Атеросклеротична кардиосклероза ⋆ Третман на срце

Ако срцевиот мускул е слабо или умерено погоден, состојбата на пациентот може да се нормализира со лекови. Ако пациентот строго го следи режимот на лекови и следи диета, тој ги има сите шанси да живее до многу старост.

По операцијата, прогнозата е обично поволна. Состојбата на пациентот се подобрува, болните симптоми се повлекуваат. Но, во исто време, треба да се избегнува физичка активност со висок интензитет.

Ако фокусите на патологијата во срцевиот мускул се многу обемни, се развиваат компликации, од кои повеќето се фатални.

IHD и атеросклеротична кардиосклероза се многу сериозни нарушувања. Затоа, важно е да обрнете повеќе внимание на состојбата на вашето здравје. Ова е особено важно за оние луѓе чии блиски роднини страдаа од слични проблеми.

Прогнозата за таква дијагноза ќе зависи од сериозноста на лезиите, фазата на циркулаторна инсуфициенција.

Секундарната превенција треба да се состои од рационална терапија, која помага да се избегне болка во срцето, нарушувања на ритамот и срцева слабост. Пациентите треба да бидат подложени на систематско набудување од страна на a cardiolогист, редовно го испитува кардиоваскуларниот систем.

Спречување на кардиосклероза

Со цел да се спречи развојот на коронарна срцева болест, што е причина за атеросклеротична кардиосклероза, потребно е да се следат принципите на правилна исхрана и редовно да се подложува на телото на умерен физички напор. Во присуство на коронарна срцева болест, важно е редовно да го посетувате вашиот лекар и да ги следите сите негови препораки.

Спречување на срцеви и васкуларни заболувања се состои во одржување здрав начин на живот. Неопходно е да се откажете од пушењето и алкохолот, да одржувате постојана диета и да ја намалите телесната тежина, да се вклучите во физички вежби и кардио вежби, да ги контролирате емоциите и да избегнете негативна психолошка клима. Ако постои генетска предиспозиција, се препорачува да ја посетите лекар за да го испитате срцето 1-2 пати годишно.

Правилната исхрана подразбира отфрлање или значително намалување на исхраната:

 • Производи кои предизвикуваат возбуда на централниот нервен систем и CVS;
 • Мрсна, пржена, солена, зачинета храна;
 • Конзервирани производи, колбаси и пушени производи.

Исто така, потребно е да се одржи рамнотежа на вода и сол и да се пие повеќе чиста вода. Ако треба да ја намалите тежината, тогаш треба да следите едноставни правила:

 • Не прејадувајте: порциите треба да бидат мали;
 • Контролирајте ја содржината на калории во садовите;
 • Одбијте слатка, брашно, брза храна, погодна храна, алкохол;
 • Поделете ја дневната исхрана на 4-5 приеми;
 • Исклучете тешка храна од вечера;
 • Воведете повеќе зеленчук, овошје, риба со малку маснотии, ореви, семиња во исхраната.

Изводливата физичка активност ќе помогне во намалување на крвниот притисок, подобрување на заситеноста на кислород во ткивата и запирање на развојот на дијабетес. Корисни се долгите прошетки на чист воздух, пливање, возење велосипед и лесно џогирање, танцување, јога, аеро јога, јавање коњи и скијање. Главното правило на спортот е дека тие треба да носат радост, да не предизвикуваат премногу работа и физички замор и да не предизвикуваат пораст на крвниот притисок. Во спротивно, потребно е да се ограничи физичката активност и да се консултирате со лекар за да назначите курс на вежби за физиотерапија.

Атеросклеротичната кардиосклероза е опасно заболување на кардиоваскуларниот систем, кое доколку неправилно се лекува, може да доведе до ненадејна смрт од срцев удар. Симптомите во раните фази на болеста се лесни и често се мешаат со замор и прекумерна работа. Со развојот на болеста, почнуваат да се појавуваат такви карактеристични сензации како притискање на болка во градите, отежнато дишење дури и со помал напор, несоница, вртоглавица, придружена со гадење и повраќање.

Дијагнозата на кардиосклерозата е комплексна и се состои од лабораториски и хардверски студии. Според резултатите од тестовите, лекарите препишуваат третман. Обично тоа вклучува терапија со лекови со задолжителна диета, земање традиционална медицина за зајакнување на имунитетот и контрола на крвниот притисок, вежби за физиотерапија. Непридржувањето кон рецептите на лекарот или само-лекувањето со кардиосклероза е неприфатливо и може да резултира со нагло влошување на благосостојбата и миокарден инфаркт.

kadioskleroz kardiog - Атеросклеротична кардиосклероза ⋆ Третман на срце

Дури и во раните фази на кардиосклерозата е неизлечива, неповратните промени можат да бидат само суспендирани. Најефективниот начин за спречување на кардиосклероза е да се спречи развојот на коронарна атеросклероза. Можете да ја постигнете целта со почитување на следниве правила:

 • забрана за пушење;
 • не злоупотребувајте алкохол;
 • спортуваат, се движат повеќе;
 • Здрава храна;
 • контролирајте го крвниот притисок.

Важна компонента на превенција е контролата на холестеролот. Биохемиските промени се неколку години пред клиничките симптоми. Хиперхолестеролемијата забележана на време овозможува преземање мерки за спречување на развој на атеросклероза. На здрави возрасни им се препорачува да го проверуваат нивото на стерол на секои 4-6 години.

Во заклучок

Атеросклеротична кардиосклероза е патологија која се карактеризира со лузни во миокардот. Причината за болеста е коронарна срцева болест, при што луменот на садовите што доставуваат витални материи во организмот се стеснува во однос на позадината на таложење на холестеролни плаки на нивните wallsидови.

Опасноста од болеста лежи во фактот дека во почетната фаза може да не се манифестира на кој било начин. Прогресијата на патологијата може да доведе до развој на компликации кои претставуваат закана за животот на пациентот. За да се избегне ова, треба да се јавите на cardiolогист ако имате некои, дури и малку изразени, алармантни знаци.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic