Што е болест на акроцијаноза превенција на третман изглед

Едноставни методи на превенција можат да заштитат од ова прекршување. Неопходно е да се избегне премногу честа хипотермија и да се исклучи работата во ладни услови. Кога излегувате надвор во ладно време, потребно е да се обезбеди соодветна грижа за рацете, имено топли нараквици. Општото зајакнување на имунитетот е исто така превенција од акроцијаноза и вклучува активен животен стил и долги прошетки - ова ќе помогне да се избегне чест вазоспазам.

Сите овие методи ќе помогнат ако причината за акроцијанозата не е патологија на срцето. Во овој случај, само вистинскиот третман може да обезбеди подобрување на состојбата на пациентот.

Акроцијанозата е синкава боја на кожата, што не е независна болест. Ова е секогаш симптом на некаков проблем во организмот.

Причините за овој феномен се недоволно снабдување со артериска крв до мали капилари. Акроцијанозата се манифестира во делови од нашето тело кои се оддалечени од срцето.

Најлесен начин да се спречи акроцијаноза, која е предизвикана од хипотермија. Треба само да се грижите за топла облека и да не бидете предолго на студ. За да се спречат проблемите предизвикани од васкуларни грчеви, погоден е активен и здрав начин на живот. Бидете сигурни да одите во воздух, да направите некој вид на фитнес или танц, да спроведете процедури за калење.

Предупредување за акроцијаноза предизвикана од срцеви патологии ќе биде рана посета на лекар и почеток на третман на основната болест.

Индекс на вообичаени болести на кардиоваскуларниот систем ќе ви помогне брзо да го пронајдете вистинскиот материјал.

Изберете го делот од телото што ве интересира, системот ќе ги покаже материјалите поврзани со него.

Најлесен начин да се спречи акроцијаноза, која е предизвикана од хипотермија. Треба само да се грижите за топла облека и да не бидете предолго на студ. За да се спречат проблеми предизвикани од васкуларни грчеви, погоден е активен и здрав начин на живот.
Бидете сигурни да одите во воздух, да направите некој вид на фитнес или танц, да спроведете процедури за калење.

Цијаноза
(од грчки - темно сина) е синкаво обојување на мукозните мембрани и кожата, предизвикано од високата содржина на обновен хемоглобин во крвта (над 50 g / l). Цијанозата првенствено се забележува на усните и лицето, како и на јазикот, ноктите, прстите.

Цијаноза се јавува кога има
во артериската крв вишок на јаглерод диоксид, што се јавува кога постои повреда на размена на гасови во белите дробови (запира замена на кислород во крвта со јаглерод диоксид) или кога се меша венска и артериска крв. Акутна цијаноза
, што се случува за неколку минути или секунди, се манифестира со задушување и тромбоемболизам на пулмоналната артерија; цијаноза, која се развива субакутна, од десетици минути до ден, се случува со тежок напад на бронхијална астма, акутна пневмонија.

Во хронични заболувања на срцето и белите дробови
цијанозата се манифестира постепено, постепено. Честопати цијанозата се гледа како симптом на вродена срцева болест, исто така се манифестира во срцева слабост и респираторна инсуфициенција. Цијанозата ги придружува хроничните белодробни заболувања како резултат на нарушена размена на гасови поради набивање на белодробното ткиво.

Цијаноза во лесна форма се јавува кога, како резултат на зголемување на крвта на хемоглобинот, во комбинација со јаглерод диоксид и забавување на протокот на крв. Полицитемијата предизвикува зголемување на нивото на црвени крвни клетки, поради што крвта се згуснува и ја обојува кожата на лицето и усните во сино. Оваа форма на цијаноза е опасна за разни компликации.

На појавата на цијаноза влијаат одредени надворешни фактори, на пример, студената сезона. Цијаноза може да се дијагностицира кај новороденчиња поради недоволен развој на нивниот респираторен систем. Долго да се остане на голема надморска височина, исто така, може да придонесе за развој на цијаноза. Во овој случај, се појавува заштитна реакција на телото, бидејќи

Цијанозата може да биде симптом на болести како што се епилепсија, дифтерија, бронхијална астма, едем на Квинке, пневмонија, шок, чума, колера.

Цијанозата може да биде локална и општа
, по потекло - периферна (срцева) и централна (белодробна).

Периферни
цијаноза
се развива како резултат на забавување на протокот на крв во капиларите, поради што повеќе кислород поминува во ткивото, а крвта е заситена со јаглерод диоксид. Најчесто ова се должи на забавување на одливот на венска состојба со.

Централниот
цијаноза
настанува со нецелосна оксигенација на артериската крв. Граничното ниво е 85% од нормата или уште помалку. Ако лицето е со темна кожа, цијанозата нема да се забележи се додека бројката не падне под 75%. Се јавува со респираторна инсуфициенција, со срцеви мани, се карактеризира со мешавина од венска и артериска крв.

Зошто се развива акроцијаноза

Главната причина за акроцијаноза е кршење на циркулацијата на крвта во терминалните артерии (артериоли). Нездравата боја на кожата во помала мера се манифестира со промена на боите на „тробојката“, преовладува синкаста нијанса. Тој не доаѓа и оди со грчеви на крвните садови, но трае долго време

 • Најчесто, хронична срцева слабост предизвикува акроцијаноза, особено кај луѓе со срцеви мани.
 • Понекогаш акроцијанозата може да биде манифестација на труење со лекови или отрови.
 • Во адолесценцијата, таканаречената „игра на крвни садови“ може да се изрече со лабилност на автономниот нервен систем.
 • Примарната акроцијаноза има идиопатски карактер (т.е. се развива без очигледна причина, како сама по себе).
 • Секундарната акроцијаноза се развива како резултат на одредени болести. Најтипични: кардиоваскуларни и белодробни заболувања (на пример, Ајзенменгер синдром, кој се манифестира како реакција на белите дробови на зголемен притисок во крвните садови конјугирани со нив, што резултира со зголемена напнатост во артериските мускули, theидовите на садовите се стеснето, помалку крв влегува во белите дробови, помалку е заситено со кислород и го пренесува помалку во ткивата, особено во периферните ткива, што предизвикува цијаноза), криоглобулинемија (блокада на малите садови со залепени црвени крвни зрнца кои се лепат заедно поради акутен реакција на имуноглобулини при намалување на температурата).

Придружни симптоми и знаци на акроцијаноза:

 • ладна влажна кожа
 • промена на бојата на усните, ноктите, прстите и рацете,
 • оток, чија вообичаена конзистентност наликува на тесто на допир,
 • парестезија (повреда на чувствителност - вкочанетост, пецкање, гуски).

1 185 - Што е тоа превенција од третман на изглед на акроцијаноза

Акроцијанозата не е болест во целосна смисла на зборот и не бара посебен третман. Но, безусловен третман бара примарни патогени фактори (особено кардиоваскуларни и белодробни нарушувања) кои предизвикуваат секундарна акроцијаноза.

Кога количината на обновен (т.е. асоциран со кислород) хемоглобин во венската крв се зголемува, кожата добива синкава нијанса во областите оддалечени од срцето. Овој феномен може да се должи на нерамнотежа помеѓу побарувачката на кислород во организмот и количината на крв што влегува во одредена област.

Причините за оваа нерамнотежа може да бидат забавување на протокот на крв, во вазоспазам. Најчесто, акроцијанозата е предизвикана од хронична срцева слабост или вродена срцева болест, при што се намалува нивото на кислород во пулмоналната циркулација.

Сепак, може да има и други причини, на пример, адолесцентни девојчиња на позадината на хормоналните промени често имаат спазам на периферните садови, што доведува до промена на бојата на кожата во некои области.

Покрај тоа, причината може да биде проширени вени или хипотермија, бидејќи и двата од овие проблеми доведуваат до забележливо слабеење на протокот на крв. Нарушувањето на симпатичкиот нервен систем, труењето со одредени супстанции е исто така на листата на причини за акроцијаноза.

Болести како астма или емфизем исто така може да доведат до акроцијаноза.

Видовите на акроцијаноза обично се разликуваат во зависност од неговото потекло:

 • централниот се развива со нагло намалување на количината на кислород во пулмоналната циркулација, кардиоваскуларна патологија;
 • дифузна поради нарушување на десната комора;
 • симпатичен предизвикува вазоспазам како одговор на какви било стимули;
 • основно се случува кај адолесцентите;
 • анестетик се развива со хипотермија.

Цијаноза на кожата може да се забележи кај новороденчиња. Најчесто тоа е периферна акроцијаноза, што е привремен феномен. Исто така се нарекува физиолошка, бидејќи е поврзана со карактеристиките на телото на новороденчињата, кое сè уште не се прилагодило на новите услови на живот надвор од мајчиното тело.

Кај многу здрави бебиња, герминативниот тип на циркулација на крвта останува во првите денови од престојот дома, поради ова, кај новороденчињата, можете да видите синкави области кои обично се локализирани околу устата, на рацете, на нозете.

foto akrotsianoz - Што е болест на акроцијаноза превенција од третман изглед

Манифестациите на акроцијаноза се интензивираат кога бебето се преполни, кога вреска, се грижи. Оваа состојба не трае долго, бидејќи телото на новороденчето се прилагодува, целосно исчезнува.

Во некои случаи, модрината на кожата на новороденчињата може да ја има оваа состојба постојано. Тогаш ова е знак на недоволна сатурација на кислород и хипоксија.

Оваа состојба бара големо внимание, бидејќи може да биде предизвикана од вродени малформации на кардиоваскуларниот систем и бара итна нега. Поради оваа причина, педијатрите сметаат дека е потребно да се спроведат дополнителни прегледи на деца со акроцијаноза со цел да се осигураат во случај на патологии на развој на срцето.

Степенот на акроцијаноза ќе зависи од состојбата на садовите и кожата. Може да биде мала цијаноза и да биде интензивна и прилично темна боја.

Според локализацијата, промената на бојата на кожата најчесто се наоѓа во областа на усните, обично нивната синкавост остро се издвојува во однос на позадината на нормалната боја на јазикот, внатрешната површина на образите.

20091a65de9df0c030931425b9e13d9d - Што е болест на акроцијаноза превенција на третман изглед

На второ место по фреквенција е акроцијанозата на рацете и нозете, придружена со истите промени во ноктите. Поретка е цијанозата на некои делови на лицето и ушите. Може да биде брадата, врвот на носот, областа на назолабијалниот триаголник.

Ако оваа состојба е предизвикана од болести на респираторниот систем или срцето, тогаш цијанозата секогаш ќе трае. Со вазоспазам, феноменот на акроцијаноза трае некое време, во зависност од времетраењето на спазмот.

Ако причината била хипотермија, тогаш по загревањето сè поминува, а кожата добива нормална боја. Ситуациите може да бидат обични домаќинства, на пример, сте заборавиле ракавици, а надвор е ладно, или носите тешка торба што ги стиска садовите на прстите.

Во овој случај, рацете или прстите може да станат сини, но штом ќе се врати нормалниот проток на крв, тие ќе се вратат во нивната нормална боја.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Други симптоми

 • Локално намалување на температурата на кожата;
 • Локално прекумерно потење;
 • Кај пациенти со а cardiological profile, оток на областите на акроцијаноза.

Нема болка со овој проблем, но во некои случаи може да има непријатност. Со продолжени манифестации, многу пациенти забележуваат појава на конвулзивни контракции во областа на цијаноза. Трофичните нарушувања не се развиваат во местата на промена на бојата на кожата, ова е еден од важните дијагностички знаци.

Цијанозата е клинички знак на голем број патологии во кои кожата на пациентите добива сина боја. Причината за ваквите промени е акумулацијата во крвта на деоксихемоглобин - хемоглобин, кој им дава кислород на ткивата. Крвта, осиромашена со кислород, станува темна, се појавува низ кожата и ја прави модрикава. Ова најјасно се гледа на места со разредена кожа - на лицето и ушите.

Цијаноза се јавува кај луѓе со нарушувања на циркулацијата, што доведува до генерализирана или локална хипоксемија.

Со недоволно снабдување со крв во капиларите, се развива акроцијаноза, што се манифестира со цијаноза на кожата на прстите и прстите и на врвот на носот. Овој термин во преводот од антички грчки јазик значи „темно сина нога“.

Тежината на цијанозата варира од суптилна цијаноза до виолетова боја на кожа. Привремена цијаноза се јавува со прекумерен физички напор, постојана цијаноза - со долгорочни тековни болести на срцето или белите дробови.

карактеристични зони на цијаноза

Цијанозата е симптом на опасни по живот болести. Со централна цијаноза, кожата на периорбиталните и периоралните региони прво станува сина, а потоа се шири во областите на телото со најтенка кожа. Периферната цијаноза е најизразена во области оддалечени од срцето. Често се комбинира со оток и оток на вените на вратот.

Во зависност од времето на појава, цијанозата е акутна, субакутна и хронична.

Цијанозата не влијае негативно на општата благосостојба на пациентите, но во комбинација со други знаци на главната патологија, станува повод да се консултирате со лекар. Ако цијанозата се појави одеднаш, рапидно расте и има значителен степен на сериозност, тогаш тоа бара итна помош.

Цијаноза, во зависност од етиологијата на болеста, е придружена со разни симптоми: силна кашлица, отежнато дишење, тахикардија, слабост, треска и други знаци на интоксикација.

 • Цијаноза кај бронхопулмонални заболувања се манифестира со виолетова нијанса на кожата и мукозните мембрани и се комбинира со отежнато дишење, влажна кашлица, треска, потење и отежнато дишење. Овие симптоми се карактеристични за напад на бронхијална астма, акутен бронхитис и бронхиолитис, пневмонија. Со белодробна емболија, интензивна цијаноза се развива во позадина на болка во градите и отежнато дишење, а со белодробен инфаркт се комбинира со хемоптиза. Остра цијаноза и сериозен недостаток на здив се знаци на туберкулоза и карциноматоза на белите дробови. Пациентите со слични симптоми бараат итна хоспитализација и респираторна реанимација.
 • Во срцеви заболувања, цијанозата е еден од главните симптоми. Комбиниран е со отежнато дишење, карактеристични аускултаторни наоди, влажно отежнато дишење, хемоптиза. Цијаноза кај срцеви мани е придружена со секундарна еритроцитоза, зголемување на хематокрит и развој на стаза на капиларите. Кај пациенти, деформацијата на прстите се јавува како тапанчиња и нокти како очила за часовник.

цијаноза кај новороденче со срцеви заболувања и карактеристична структура на прстите на возрасно лице со нетретирана болест

Цијаноза на назолабијалниот триаголник кај дете се јавува и во норма и во патологија. Кај новороденчињата, кожата е толку тенка што садовите се појавуваат преку неа. Тешка, постојана цијаноза бара итен третман од страна на педијатар.

Цијанозата не подлежи на посебен третман. Кога се појавува, се спроведува терапија со кислород и се зајакнува главниот третман. Терапијата се смета за ефикасна во намалувањето на сериозноста на цијанозата и нејзиното исчезнување.

Во отсуство на навремен и ефикасен третман на болести манифестирани со цијаноза, кај пациенти се јавува нарушување на нервниот систем, општата отпорност на телото се намалува, спиењето и апетитот се нарушени, во потешки случаи, едно лице може да падне во кома. Оваа состојба бара итна медицинска помош во единицата за интензивна нега.

 • Цијаноза на кожата
 • Цијаноза на екстремитетите
 • Син назолабијален триаголник
 • Цијаноза на ноктите
 • Цијаноза на мукозните мембрани
 • Фаланги со сини прсти
 • Сини уши
 • Сини ѓонови

Зошто се развива акроцијаноза

Усните, ушите, торзото, ноктите, рацете, конјуктивата и периферните области се споредуваат кога ќе се открие цијаноза поради артериска хипоксемија; јазикот е најчувствителната област, но усните се поспецифични. Сината боја може да се согледа во голем број ситуации: кога извор на светлина директно осветлен од мрежницата има доминантна фреквенција на горниот крај на визуелниот спектар; кога некој предмет е осветлен со извор на светлина со неколку фреквенции што ги апсорбира сите други фреквенции, со исклучок на оние што се наоѓаат на синиот крај на визуелниот спектар, кои се рефлектираат на мрежницата; и кога белата светлина се расфрла од честички, рефлектираните фреквенции се на горниот крај на визуелниот спектар - пример за ова е синото небо.

Покрај овие болести на срцето и белите дробови, циркулаторни заболувања и интоксикација, како што се сулфати и други лекови, можат да предизвикаат цијаноза. Синкаста боја на кожата на некои делови од телото, како што се рацете, нозете, рацете или устата. Понекогаш некое лице се чувствува вртоглавица и може дури и да се онесвести.

Во случај на периферна цијаноза, таа обично исчезнува со ставање на цијанотичен дел во топла вода. Сепак, другите два вида бараат подетална дијагноза и третман, во зависност од причината. Лекарот треба да го прегледа пациентот и да ја потврди оваа дијагноза со тест на крвта за да се провери содржината на кислород и хемоглобин и да се користи ехокардиограм за да се утврди дали крвта е точна и рентген на градите за преглед на белите дробови.

Цијанозата се однесува на модрикавата матрица на мукозната мембрана. Периферна цијаноза е кога се забележува синкава промена на бојата во нозете или стапалата. Ова обично е предизвикано од ниско ниво на кислород во црвените крвни зрнца или проблеми со кислород во вашето тело. Богата со кислород, светло-црвена боја, обично поврзана со неа. Кога има пониско ниво на кислород и станува темно црвена, се рефлектира повеќе сина светлина, па се чини како сина нијанса.

Понекогаш студените температури можат да предизвикаат стеснување на крвните садови и да доведат до синкаво време. Затоплувањето или масирањето на сините области треба да ги врати нормалните протоци на крв и боја. Третман на периферна цијаноза: Важно е да побарате медицинска помош ако имате периферна цијаноза. Третманот на периферна цијаноза вклучува идентификување и корекција на основната причина за враќање на протокот на кислород во погодените делови на телото. Да се ​​добие вистинскиот третман ќе го подобри исходот навремено и ќе ги ограничи сите компликации.

Зошто се развива акроцијаноза

Бидејќи ова мерење беше тешко да се добие директно, тие предложија да се процени со просечна количина на деоксихемоглобин во артериската крв со користење на венска крв. Треба да се напомене дека заклучокот на Лундсгард и Ван Слике се заснова на мерења на деоксихемоглобин во периферна венска крв и не вклучува земање примероци од артериска крв.

Видови на акроцијаноза и нивните карактеристики

Ако акроцијанозата била резултат на болести од која било етиологија, таа е класифицирана како секундарна.

Најчесто, акроцијанозата е забележана во патологијата на срцето, крвните садови и белите дробови.

Ајзенменгеровиот синдром е прилично ретка болест, која се карактеризира со силна пулмонална хипертензија, испуштање на крв во две насоки, висок крвен притисок во садовите, итн. Овој синдром е забележан со некои срцеви мани (дефекти на атријалниот или интервентрикуларниот септум). Theидовите на садовите на белите дробови се спазматични и недоволно крв влегува во нив, не е збогатено со кислород и не го пренесува добро во ткивата, особено до крајните, поради што се јавува акроцијаноза.

Криоглобулинемијата се карактеризира со лепење на црвени крвни клетки проследено со блок на луменот на малите садови. Причината за врзување е ниска температура и патолошка реакција на хуманите имуноглобулини на неа.

Кожата со акроцијаноза е студена и влажна. Прстите на екстремитетите (акроцијаноза на рацете и нозете), усните, врвот на носот, ауриките имаат цијанотична боја со различен интензитет. Мошне често, пациентот има едем, кој при палпација има конзистентност на тестот.

Пациентите, исто така, се жалат на ладење, вкочанетост, пецкање, сензорни нарушувања, чувство на „притаен лази“ итн.

eb836aedee130d06 - Што е болест на акроцијаноза превенција на третман изглед

Ако акроцијанозата е секундарна, тогаш заедно со цијаноза ќе бидат забележливи и други симптоми на основната болест.

Манифестации на акроцијаноза

Покрај промената на бојата на кожата со акроцијаноза, локалната температура на кожата секогаш се намалува, затоа оваа категорија на пациенти постојано се жали на зголемената чувствителност на кожата на иритантите на температурата. Патогномоничен симптом на хронична срцева слабост, кој во повеќето случаи е комбиниран со акроцијаноза, е локална хиперхидроза на кожата.

Основната разлика помеѓу акроцијанозата е локална дистрибуција на сите горенаведени симптоми, што се разликува од дифузната форма на цијаноза. Болката во областа на изменета кожа не е типична за акроцијаноза, сепак, повеќето пациенти кои страдаат од оваа патологија подолго време забележуваат чести епизоди на конвулзивна контракција на мускулните влакна во погодената област, што во некои случаи е придружено со непријатни сензации .

Во некои ситуации, визуелните манифестации на акроцијаноза кои го придружуваат текот на хроничната срцева патологија можат да го симулираат Рејновиот синдром. Основната разлика помеѓу акроцијанозата во оваа ситуација е нејзината отпорност, без оглед на надворешните фактори. И покрај фактот дека акроцијанозата се манифестира како знак на нарушувања на циркулацијата, оваа патологија во никој случај не е придружена со развој на трофични нарушувања на кожата во погодената област, што е исто така нејзин патогномоничен критериум. Соодветно на тоа, оштетувањето на главниот невроваскуларен пакет исто така не се забележува и пулсирањето во проекцијата на променетата кожа нема да биде нарушено.

Се должи на фактот дека acrocyanosis најчесто се забележува во cardiolсе забележуваат логички пациенти кои страдаат од конгестивна срцева слабост, заедно со промена на бојата на кожата и нивната локална температура, се забележува изразен оток на погодените области со примарна локализација во дисталните делови на долните екстремитети.

Типично, типичните клинички симптоми можат со сигурност да утврдат присуство на акроцијаноза кај пациентот, но во тешка ситуација, со цел да се идентификува латентната форма на оваа патологија, треба да се изврши тест со изложување на иритант на ладна кожа. Ако некое лице има знаци на повреда на микроциркулацијата на крвта, кога е изложено на дури и мал стимул на студ, се забележува изразена синкавост на кожата, што има ограничена локализација. Кога престанува изложеноста на студен стимул, бојата на кожата ја стекнува вообичаената нормална сенка.

За разлика од возрасната категорија на пациенти, акроцијанозата кај новороденчињата не е секогаш неповолен прогностички знак и може да се забележи дури и кај здраво дете, особено кај родено пред датумот на доспевање. Вообичаената локализација на акроцијанотичните манифестации се стапалата, рацете и назолабијалниот триаголник.

Карактеристичен знак на акроцијаноза кај деца за време на неонаталниот период е неговото зголемување со силна вознемиреност, врескање и хипотермија. Сепак, за време на првичниот преглед на новороденче со знаци на акроцијанотични промени во кожата, треба да се запомни за сериозни кардиоваскуларни вродени малформации, чија дијагноза во моментов не е тешка.

Други симптоми

На второ место по фреквенција е акроцијанозата на рацете и нозете, придружена со истите промени во ноктите. Поретка е цијанозата на некои делови на лицето и ушите. Може да биде брадата, врвот на носот, областа на назолабијалниот триаголник.

За разлика од жолтицата, ова не влијае на конјунктивата. Цијанозата е сино-виолетова боја на кожата и мукозните мембрани, особено на усните, околу устата и на рацете и нозете. Кај новороденчињата, особено светлината цијаноза е честа кога се студени. Генерализирана цијаноза е предизвикана од тешки респираторни заболувања, како и срцеви мани, во кои венската крв се меша со крв.

Причини за цијаноза кај деца: сина бебешка кожа. Кога кожата е синкава, тоа значи дека црвените крвни клетки се слабо оксидирани. Бојата на кожата се одредува според количината на пигмент и крв што тече низ нив. Крвта заситена со кислород е светло црвена, а крвта што го изгубила кислородот е синкаво-темно црвена, што доведува до цијаноза. Луѓето кои имаат висок процент на кислород во крвта имаат тенденција да добијат синкава нијанса наречена цијаноза.

Други симптоми

Причината за цијаноза е ниско ниво на кислород во крвта, односно недоволна оксигенација на артериската крв. Цијанозата може да се појави како резултат на одредени срцеви, белодробни, хематолошки и кардиоваскуларни заболувања - исто така може да биде резултат на труење со токсичен гас, отежнато дишење на места со редок воздух и на места каде што температурата е многу студена.

Медицината ја класифицира цијанозата во три вида. Централно: овој тип е кога крвта има слаба оксигенација од белите дробови.
. Оваа крв не ја прима потребната количина кислород неопходна за неа и циркулира низ одредени делови од телото, како што е врвот на прстите, што претставува нетипична боја.

Кога хипоксемијата е сериозна и нарушена е оксигенацијата на мозокот, може да се појави конфузија или кома. Како што е прикажано во голем број студии, тешка хипоксемија може да биде присутна во случаи кога цијанозата не може лесно да се открие или поради нечувствителноста на набудувачот или поради мешавина на фактори кај пациентот, како што се тешка пигментација на меланин или анемија.

Важноста на анализата на артериската крв при откривање на хипоксемија не може да се прецени. Вообичаената шема на цијаноза, забележана во услови на слаб проток на крв, се претпочита за периферните области, особено за екстремитетите. Централните делови на телото обично се зачувани. Ниските стапки на проток може да резултираат од намалување на артериската перфузија предизвикана од слаб срцев излез, фиксно стеснување на артериите или контракција на артериската артерија. Венската опструкција го забавува протокот на крв во капиларите и може да биде предизвикана од локални или централни механизми.

Други симптоми

Лицата кои биле заменети со алфа синџир се означуваат како цијанотични, почнувајќи од раѓањето. Оние со замена на бета синџирот честопати не стануваат цијанотични до три до шест месеци поради нормалното преминување од синтезата на гама-бета синџирот во ова време.

Цијанозата е обично единствената клиничка манифестација во која било од опциите. Бидејќи сулфехемоглобинот е стабилен, стапката на резолуција на цијаноза по токсични ефекти е бавна, бидејќи деградацијата на сулфехемоглобинот станува зависна од животниот век на црвените крвни клетки.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic