Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг

Електрокардиограмот (ЕКГ) е вообичаен и широко користен прилично објективен начин за дијагностицирање на разни болести и патологии на кардиоваскуларниот систем и особено срцето.

ЕКГ е еден вид на запис за срцето и изгледа како график на закривени линии, автоматски отпечатен од уредот. Според толкувањето на овој графикон, можете да извлечете заклучоци за работата на срцето, да поставите дијагноза и да направите заклучок за општата состојба на кардиоваскуларниот систем.

prichiny ehkg priznaaki proyavleniya narushenij repolyarizacii serdca i voprosy terapii - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг.

Повреда на процесите на реполаризација е секоја промена во фазата на релаксација на срцевиот мускул по контракцијата. Овие прекршувања може да се откријат само со декодирање на графикот на електрокардиограмот.

Процесот на реполаризација е состојба при која се обновува почетниот (пред договорниот) потенцијал на клеточната мембрана и се обновува нејзиното електрично полнење. Нервните импулси (јони на калиум) мора да ја напуштат мембраната, клетката акумулира енергија, ензими и сатурација на кислород.

Декодирањето на електрокардиограмот е многу индивидуално. Специјалистот треба да обрне внимание на многу фактори и индикатори. Речиси е невозможно самостојно да се утврди повредата на процесите на реполаризација, бидејќи со нивното присуство неколку индикатори се менуваат одеднаш, и овие промени можат да бидат незначителни или неспецифични.

 • T. VR - вредноста е негативна. Насочено нагоре. Ако индикаторот се промени, може да има хипер- или хипогликемија. Односот на овој заб со другите е од огромно значење за утврдување на прекршувања на процесите на реполаризација.
 • П. Нормата е 1/4 R на 0,3 s. Зголемување - евентуално присуство на миокардни патологии.
 • R. Норма - утврдена на секое водство. Во отсуство, можна е хипертрофија на коморите.
 • S. Нормалната висина е 20мм. Сегментот ST е важен.
 • P. Првото или второто водство е позитивна вредност. VR е негативен. Нормата е 0,1 с.
 • Интервали
  • QT - до 0,4 с.
  • PQ - 0,12 с.
  • RR - 0,62 - 0,66 - 0,6.
  • QRS комплекс - до 0,1 с.
 • Генерални информации.
  • Срцева фрекфенција - во рамките на отчукувања во минута.
  • Синусен ритам.
  • Нормалната локација на електричната оска на срцето (без отстапувања на десната или левата страна).

  Нарушувањата во реполаризацијата можат да бидат предизвикани од различни фактори. Постојат три групи на причини:

  1. Патологија на невроендокриниот систем. Ја регулира работата на срцето и крвните садови.
  2. Срцеви заболувања: хипертрофија, исхемија и дисбаланс на електролити.
  3. Земање лекови кои негативно влијаат на работата на срцето.

  Повреда на процесите на реполаризација во миокардот, исто така, може да биде предизвикана од неспецифични причини. Овој феномен се јавува кај адолесценти и во многу случаи исчезнува спонтано, без употреба на лекови. Понекогаш е потребен третман.

  Неспецифични нарушувања може да се појават и поради физичко преоптоварување (од спорт или на работа), стрес, со промена на хормоналните нивоа (бременост или менопауза).

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

  ЕКГ промени

  Повредата на реполаризацијата на миокардот е често асимптоматска, што е крајно опасно за човечкиот живот. Патологијата може да се открие случајно за време на преглед на ЕКГ.

  Промените со кои може да се постави дијагноза се видливи на кардиограмот; може да разликува кршење на реполаризацијата на коморите и преткоморите.

  1. Атријалната деполаризација е означена со бранот П.
  2. На кардиограмот, забите Q и S се спуштени (негативни), а R, напротив, е во пораст (позитивно), што укажува на деполаризација на вентрикуларниот миокард. Во овој случај, може да има неколку позитивни R бранови.
  3. Отстапувањето на позицијата на Т бранот е карактеристичен знак на вентрикуларна реполаризација.

  Формата на текот на патологијата е синдром на рана реполаризација, кога процесите на обновување на електричното полнење се јавуваат порано од датумот на достасување. На кардиограмот, овој синдром се прикажува на следниов начин:

  • од точката Ј, сегментот ST почнува да се крева;
  • необични никови се појавуваат во опаѓачкиот дел на R бранот;
  • на СТ пораст во кардиограмот се формира конкавула, која е насочена нагоре;
  • бранот Т станува тесен и асиметричен.

  Само квалификуван лекар може да препише сложеност на резултатот од ЕКГ, кој ќе препише соодветен третман.

  Курсот без симптоми не се забележува во сите случаи на кршење на процесот на реполаризација. Понекогаш патологијата може да се појави со енергична физичка активност. Во овој случај, пациентот доживува промена на срцевиот ритам.

  Болеста исто така може да биде придружена со:

  По некое време, доаѓаат болки во срцето, ритамот на отчукувањата на срцето станува почест, потењето се зголемува. Овие симптоми не се специфични и кога ќе се појават, треба да ја разликувате болеста од другите срцеви заболувања.

  narushenie repoljrizacii ekg potencial deistvija - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг.

  Покрај наведените симптоми, пациентот доживува прекумерна раздразливост и солза. Болката во срцето се карактеризира со шевови или сензации со зголемување. За време на реполаризацијата на долниот wallид на левата комора, едно лице е вртоглавица од тежок физички труд, му се појавуваат „муви“ во очите, се зголемува крвниот притисок.

  Ако не започнете со терапија на време, тогаш симптомите стануваат поизразени и подолги на време. Пациентот почнува да чувствува отежнато дишење, а на нозете се појавува оток.

  третман

  Третманот на нарушувања на реполаризацијата зависи од причината за патологијата. Ако не се идентификува таква причина, во третманот се користи следново:

  1. Комплекси на витамини и минерали. Тие помагаат да се врати активноста на срцето, обезбедувајќи проток на корисни материи и елементи во трагови.
  2. Бета-блокатори (Анаприлин, Панангин).
  3. Кортикотропни хормони. Тие позитивно влијаат на активноста на срцето.
  4. Кокарбоксилаза хидрохлорид. Помага во враќање на метаболизмот на јаглени хидрати и позитивно влијае на кардиоваскуларниот систем.

  Пациентот е однесен во диспанзер, периодично следејќи ги резултатите од третманот со повторен ЕКГ.

  Човечкото срце е неверојатен орган чиј спроводен систем постојано произведува импулси кои ја активираат неговата контракција. Срцето работи „неуморно“. Но, понекогаш процесите на реполаризација на миокардот може да бидат нарушени - ќе разговараме за ова подетално.

  Акционен потенцијал на срцевите клетки

  Всушност, не вреди да се оди до самиот електрофизиологија на срцето. Важно е да се разберат основните принципи на електричната работа на срцето.

  Мускулната мембрана на срцето или миокардот може да биде во возбудена состојба и во мирување.

  Откако ја достигна мускулната клетка, импулсот ги пренесува клетките на срцевиот мускул од состојбата на мирување во состојба на возбуда (деполаризација) преку синџир на биохемиски реакции.

  Поради ова, коморите на срцето се контрахираат, исфрлајќи ја крвта збогатена со кислород до големите садови и обезбедувајќи им ткива и органи.

  По пулсот, возбудената мембрана го стекнува својот поранешен полнеж, поминувајќи во фазата на мирување. Ваквата фазна промена овозможува не само спроводниот систем, туку и целиот миокард да се подготват за следното намалување без загуби.

  Сепак, понекогаш од одредени причини, може да има повреда на реполаризацијата на миокардот.

  Причини за нарушување на процесите на реполаризација во детството

  Слични промени во кардиограмот можат да бидат не само кај возрасен, туку и кај дете. Не секогаш присуството на такви промени укажува на патологија на кардиоваскуларниот систем.

  Која може да биде причината за кршење на процесите на реполаризација во детството? Може да се разликуваат две главни групи на причини. Првата група е функционална по природа.

  2b24e65105bbe6f190833e10accf202e - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на ecg

  Многу често, интензивниот раст на телото на детето и зголемувањето на физичкиот напор, емоционалниот пресврт и други фактори доведуваат до несоодветен одговор на кардиоваскуларниот систем.

  Голем број на болести кои влијаат на електрофизиолошката состојба на миокардот може да бидат причина за нарушувања на вентрикуларната реполаризација. Не секогаш овие болести влијаат на кардиоваскуларниот систем, може да бидат вклучени и други органи и системи.

  Можни причини може да вклучуваат тиротоксикоза, намалена функција на тироидната жлезда, анемија, хроничен тонзилитис, воспаление на срцевиот мускул, невроциркулаторна дистонија, цитостатски лекови, глукортикостероиди, нестероидни антиинфламаторни лекови, пневмонија, бронхијална астма, итн.

  IHD како причина за процесите на реполаризација на вентрикуларниот миокард

  Кај млади пациенти, како и луѓе од средна, стара и сенилна возраст, повреда на процесите на реполаризација на вентрикуларниот миокард може да биде предизвикана од коронарна срцева болест, хипертрофија на миокардот во левата комора, артериска хипертензија, вродени и стекнати срцеви мани, невроциркулаторна дистонија хронична патологија на ОРЛ органи, нарушувања на електролитите, земање лекови, менопауза итн. Клиничката манифестација ќе зависи од основната болест.

  Мошне често, пациентите не можат да се жалат. За време на бременоста, може да се забележат такви промени во кардиограмот. Како по правило, овие промени не се дифузни, туку локални.

  Клинички, повреда на процесите на реполаризација кај бремени жени не може да се манифестира на кој било начин.

  Зголемувањето на волуменот на васкуларното корито и обемот на циркулирачка крв за време на бременоста се карактеризираат со одредени промени во ЕКГ, кои не треба да се заборават пред да брзате во паника.

  4 дијагностика

  ЕКГ на срцето. Нарушена реполаризација на миокардот

  Повредата на реполаризацијата на вентрикуларниот миокард не е дијагноза, туку само заклучок што лекарот за функционална дијагностика го остава на електрокардиограм. Заклучокот за ЕКГ само го надополнува комплексот на дијагностички мерки.

  Фактори за развој на болеста

  451e20803708a2e0e0645360f664b53a - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на ecg

  Болеста, поради малку знаење, нема утврден список на причини за нејзиниот развој.

  Врз основа на клиничката пракса, составен е само список на главните можни предизвикувачки фактори:

  1. Долготрајна употреба на одредени лекови, како што се Клонидин, Адреналин, Месатон, Ефедрин, итн.
  2. Зголемена подвижност на зглобовите.
  3. Пролапс на митралната валвула.
  4. Високи нивоа на липиди, липопротеини, холестерол во крвта.
  5. Задебелување на wallsидовите на коморите (хипертрофична кардиомиопатија).
  6. Миокарден воспаление (миокардитис) и негова хипертрофија.
  7. Генетска предиспозиција.
  8. Нарушувања на анатомските формации (јазли, снопови и влакна) на срцето.
  9. Нерамнотежа на електролитите.
  10. Дефекти во структурата на срцето и големите садови, кои имаат вроден или стекнат карактер.
  11. Периодична хипотермија на телото.
  12. Физичка активност со висок интензитет.
  13. Нестабилност на нервниот систем, емоционална нестабилност.

  Синдромот почесто се дијагностицира кај мажи отколку кај жени. Меѓу нив, поголем ризик имаат спортистите.

  Статистиката според критериумот за возраст ги покажува неговите почести манифестации на млада возраст, во споредба со постарите луѓе. Во некои случаи, АТС се открива кај деца и адолесценти.

  Како да се утврдат отстапувањата од кардиограмот

  • патологии на самиот срцев мускул, како што се исхемија, акутен срцев удар, инфилтрација;
  • употреба на одредени лекови (Дигоксин, Кинидин, трициклични антидепресиви);
  • електролитни метаболички нарушувања (особено, изразени промени во концентрацијата на калиум, магнезиум, калциум во крвта);
  • неврогени причини (на пример, хеморагичен или исхемичен мозочен удар, трауматска повреда на мозокот, состојба на тумор);
  • метаболички нарушувања;
  • хипогликемија (нагло намалување на шеќерот во крвта);
  • нарушувања во спроводливоста на сигналите во коморите;
  • патологија на ритамот на коморите;
  • хиперлипидемија;
  • прекумерен физички напор;
  • супер ладење.

  Во опасната група се луѓе:

  • со срцеви заболувања;
  • со дијагностицирани диспластични патологии;
  • црни мажи на возраст под 35 години.
  • Патолошки промени во Т бранот;
  • Отстапување на сегментот ST од контурата;
  • Повреда на индикаторите на QRS комплексот (нормалните Q и S заби се негативни, а R бранот е позитивен);
  • Промена на бранот P

  Од сите можни повреди на процесите на реполаризација, најчесто се издвојува најчестата форма, раната реполаризација.

  ЕКГ-синдромот на рана реполаризација на коморите на срцето се карактеризира со некои специфични абнормалности:

  • сегментот ST почнува да се издига од точката Ј;
  • Тесен бран, значително кршење на симетријата;
  • се појавуваат никови или други промени во долниот дел на R бранот;
  • се формира нагорна конкавност во интервалот на ST сегментот.

  Симптоми и знаци

  член1190 - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг

  Овој синдром нема карактеристична клиничка слика. Единствениот сигурен симптом на АТС е забележана промена во срцевата активност за време на ЕКГ.

  Отстапувањето во фазата на релаксација најчесто се дијагностицира случајно, бидејќи синдромот не влијае на благосостојбата на една личност се додека не се појават првите компликации. Болеста најчесто се открива при дијагностицирање на други кардиоваскуларни нарушувања.

  Знаците што индиректно укажуваат на присуство на синдромот се неговите последици: честа несвестица и срцеви аритмии.

  Меѓу другите компликации, наспроти чија позадина може да се дијагностицира предвремена вентрикуларна реполаризација, можеме да разликуваме:

  • остар скок на крвниот притисок (хипертензивна криза);
  • повреда на контрактилната функција на левата комора (лево вентрикуларна инсуфициенција, пулмонален едем);
  • повреда на фреквенцијата и длабочината на дишењето, чувство на недостаток на воздух;
  • вентрикуларна дисфункција.

  Кои болести се предизвикани

  Причините за повредите се многу разновидни и многубројни. Експертите не даваат јасен одговор, што може да послужи како причина за нивното настанување. Овие можат да бидат неклинички фактори кои не се болести и не бараат третман и сериозни патологии, каде што навременото лекување е од витално значење.

  Најчесто, следниве фактори предизвикуваат промена во нормалните индикатори:

  • Неспецифични. Нервна исцрпеност, вежбање, стрес, хормонална нерамнотежа и многу други фактори кои влијаат на општата состојба на организмот и влијаат индиректно на функционирањето на срцето.
  • Чувствителноста на срцевото ткиво на ефектите на адреналин и норадреналин. Општо зголемување на нивото на овие хормони.

  Kakie zabolevaniya mogut posluzhit prichinoj - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг.

 • Злоупотреба на лекови кои влијаат на кардиоваскуларниот систем и го зголемуваат оптоварувањето на срцето.
 • Нерамнотежа на електролити.
 • Пренапон и хипертрофија на вентрикуларниот миокард.
 • Коронарна срцева болест.
 • Хипертензија.
 • Нарушување на невроендокриниот систем.
 • Хиперсимпатикототонија (зголемен тон на автономниот нервен систем. Дифузно нарушување се јавува во позадина).
 • Промена во нормалната низа на процеси на деполаризација.
 • Различни воспалителни и дистрофични лезии на ткивата.
 • Блокада на гранките на пакетот на Неговиот (се однесува на група нарушувања кои се карактеризираат со проширување на комплексот QRS).
 • Декодирањето на резултатите од електрокардиограмот е анализа на неговите елементи: обликот и големината на забите, сегментите, интервалите меѓу нив.

  Активноста на секој од одделите на срцето е означена на ЕКГ со латински букви:

  • P - деполаризација на преткоморите;
  • комбинација на QRS ја карактеризира вентрикуларната деполаризација;
  • сегментот ST го покажува временскиот период што срцето треба да го врати во претходната состојба по целосна реполаризација;
  • нагорен Т бран е одговорен за реполаризацијата на обете комори.

  На кардиограмот на здраво лице, ST сегментот се наоѓа на изоелектричната линија, а потоа непречено поминува во регионот на Т бранот.

  Дешифрирањето на резултатите од синдромот на рана вентрикуларна реполаризација на ЕКГ може да биде според карактеристичните графички знаци:

  • сегментот ST се крева неколку милиметри над правиот изоелектричен сегмент (на печатењето на ЕКГ изгледа како нагло покачување);
  • на горниот R бран има специфични засеци;
  • бранот Т е исто така покачен и има широка основа;
  • целиот комплекс QRS станува подолг.

  Врз основа на идентификуваните отстапувања, класифицирани се три вида на синдром:

  1. Првиот тип е најбезбеден во однос на развојот на компликации. Карактеристично е за оние кои немаат болести на кардиоваскуларниот систем. Графички знаци карактеристични за синдромот се откриваат во страничните линии (десно и лево) на ЕКГ.
  2. Вториот вид се дијагностицира со прекршувања во страничните и долните странични води. Ризикот од компликации ќе биде поголем отколку во првиот случај.
  3. Третиот тип има симптоми на синдром кај сите води на ЕКГ. Ова значи дека пациентот има најголем ризик од компликации.

  Карактеристики на курсот кај деца и адолесценти

  Синдромот ги погодува не само возрасните, туку и децата. Болеста е доста ретка, но има широк опсег на возраст.

  Раната реполаризација се дијагностицира и кај доенчиња и кај постари деца. Често адолесцентите се исто така погодени.

  Надворешни симптоми индикативни за синдромот, како и кај возрасните, се отсутни. Повеќето родители дури и не слушнале за оваа патологија пред постапката со ЕКГ.

  Додека се одржува синусниот ритам, АТС кај децата е старосна норма и не треба да биде причина за паника. Кај здрави деца, како што старее, тој поминува без третман.

  Понекогаш, за да се елиминира, доволно е родителите да го прилагодат начинот на живот на детето. Тоа ќе биде обезбедување на балансирана исхрана на детето, следење на усогласеноста со дневната рутина. Родителите, исто така, треба да го намалат физичкиот и емоционалниот стрес на детето, што е можно повеќе за да се намали влијанието на стресните фактори.

  Во случај на новородени бебиња, треба да се изврши комплетна сеопфатна дијагноза на срцето за да се идентификуваат можните абнормалности. Ако зборуваме за адолесценти, причината за манифестацијата на овој синдром често лежи во активни хормонални промени кои одат без последици како што стареат.

  Важен критериум при изборот на режим на лекување е фактот дека детето има други срцеви патологии. Ако тој има каков било вид на срцево заболување или абнормалност на неговите спроводливи системи, тогаш синдромот бара постојан медицински надзор и третман. Ова е поврзано со висок ризик од развој на аритмички нарушувања што може да резултира со смрт.

  Фазите на третман на болеста кај децата не се разликуваат од редоследот на терапија за возрасни. Терапијата започнува со третман со лекови и додатоци во исхраната. Во отсуство на нејзината ефикасност, пропишана е хируршка операција.

  Како по правило, во отсуство на симптоми на рана реполаризација, на пациентот не му е потребна терапија и употреба на лекови. Строго не е дозволено само-лекување: може да предизвика сериозни дисфункции на срцевиот мускул.

  Едно лице не треба да паничи ако го открил предметниот синдром и ако нема знаци на кардиоваскуларни заболувања.

  Пациентот може самостојно да избере за себе такви терапевтски и превентивни мерки:

  • категорично напуштање на пушењето алкохол и тутун;
  • ограничување на интензивна физичка активност;
  • утврден начин на работа, одмор;
  • внес на витамини и минерали.

  Rasshifrovka otklonenij elektrokardiogrammy - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг.

  Понекогаш овие мерки се доволни за нормализирање на електрокардиограмот. Ако не се најде причината за отстапувањето на ЕКГ, тогаш на пациентот му е препишана терапија насочена кон нормализирање на исхраната на срцевиот мускул.

  Ако детето се занимава со спорт и разви синдром на вентрикуларна реполаризација, тогаш за него е доволно да го намали интензитетот на физичката активност. Лекарот ќе ви каже како да ги ограничите и колку долго да набудувате режим на специјална обука.

  Со промени во работата на кардиоваскуларниот систем, пациентот треба да зема лекови. Честопати, му се препишуваат Милдронат, Преддуктал, Кудесан, Карнитон и други лекови. Радикалните методи на третман вклучуваат хируршка интервенција.

  За време на операцијата, се спроведува постапка на радиофреквентна аблација. Го елиминира процесот на патолошки нарушувања во миокардот и го нормализира срцевиот ритам.

  Слични промени во кардиограмот можат да бидат не само кај возрасен, туку и кај дете. Не секогаш присуството на такви промени укажува на патологија на кардиоваскуларниот систем. Која може да биде причината за кршење на процесите на реполаризација во детството? Може да се разликуваат две главни групи на причини. Првата група е функционална по природа.

  Повреда на процесите на реполаризација може да се забележи за време на пубертетот на адолесцентите. Отстапувањата во физиолошкиот развој на срцевиот мускул може да бидат патолошки. Неправилен развој на комори и крвни садови на срцето, стеноза (стеснување) на вентилите. Голем број на болести кои влијаат на електрофизиолошката состојба на миокардот може да бидат причина за нарушувања на вентрикуларната реполаризација. Не секогаш овие болести влијаат на кардиоваскуларниот систем, може да бидат вклучени и други органи и системи.

  Можни причини може да вклучуваат тиротоксикоза, намалена функција на тироидната жлезда, анемија, хроничен тонзилитис, воспаление на срцевиот мускул, невроциркулаторна дистонија, цитостатски лекови, глукортикостероиди, нестероидни антиинфламаторни лекови, пневмонија, бронхијална астма, итн.

  Дополнителни дијагностички тестови

  Во прилог на електрокардиограмот и за дијагностицирање на нарушување на процесите на реполаризациски, на cardiolогист може да препише други студии:

  • Функционални фармаколошки тестови (најчесто, калиум хлорид и анаприлин).
  • Ехокардиографија.
  • Ултразвучни прегледи.
  • Примероци со физичка активност.
  • Истражување на хормоналниот статус

  Но, се разбира, електрокардиограмот, заедно со набудувањата и испрашувањата на пациентот, е од огромно значење. Исто така е неопходно да се запамети дека фокусирањето на динамиката на истражувањето, наместо на еднократните индикатори.

  Раната вентрикуларна реполаризација понекогаш се открива случајно на физички преглед. Тоа е затоа што болеста нема симптоми на патологија, освен оние што се откриваат на електрокардиограмот.

  Заедно со нарушена реполаризација кај пациенти, може да се открие следново:

  • неуспеси на срцевиот ритам;
  • хиперкалемија, односно зголемување на количината на калиум во крвта;
  • нарушувања во процесите на размена на електролити во крвта;
  • Синдром на Бругада;
  • феномени на перикардитис.

  Во сите овие случаи, на пациентот му требаат дополнителни клинички истражувања. За време на дијагнозата, резултатите од активности како што се:

  1. Тест со физичка активност (знаци на повреда на електрокардиограмот во овој случај може да бидат отсутни).
  2. Тест на калиум (пациентот троши само 2 g препарат од калиум предизвикува забележително влошување на проблемот и некои нарушувања во спроведувањето на нервните импулси).
  3. Воведувањето на Новокаинамид во вената ја подобрува манифестацијата на синдромот на реполаризација на миокардот на електрокардиограмот.
  4. Пациентот е назначен за следење на холтер (односно, тој е даден електрокардиограм во режим на ден).
  5. Резултатите од биохемиски тест на крвта и липиден профил ги надополнуваат податоците за клинички преглед.

  Повредата на реполаризацијата на вентрикуларниот миокард не е дијагноза, туку само заклучок што лекарот за функционална дијагностика го остава на електрокардиограм. Заклучокот за ЕКГ само го надополнува комплексот на дијагностички мерки. ЕКГ-знаци на нарушени процеси на реполаризација е промена во ST-сегментот и Т-бранот.

  prichiny ehkg priznaaki proyavleniya narushenij repolyarizacii serdca i voprosy terapii 5 - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг.

  Главните знаци на нарушени процеси на реполаризација на миокардот се изедначување или негативен Т-бран, како и намалување на ST сегментот во градите. Овие промени можат да бидат дифузни или локални по природа, да влијаат на предниот, задниот, долниот, страничниот wallид или одредена област на срцето. За време на бременоста, прифатливо е намалување на ST сегментот на 0,5 mm под и 1-3 mm над контурата. Т бранот кај повеќето пациенти станува негативен, измазнет или двофазен.

  Во водите на градите, може да се забележи постепено намалување на амплитудата на Т бранот до крајот на бременоста, што не е патолошки знак. Кај пациенти на средна возраст и постари лица со оштетена реполаризација на миокардот, дијагностичкото пребарување, по правило, е насочено кон идентификување на можна кардиоваскуларна патологија.

  Што е опасна патологија?

  Карактеристичните карактеристики на реполаризацијата вклучуваат:

  • хоризонтален или опаѓачки пораст S - T (конвексноста е спуштена);
  • присуство на изрез во фрагментот Р.

  Ваквите промени укажуваат на тоа дека срцевиот мускул не се релаксира доволно, што е полн со развој на опасни патологии.

  Овој синдром може да предизвика развој на аритмични нарушувања, како што се:

  1. Вентрикуларна екстрасистола - предвремена контракција на миокардот.
  2. Тахиаритмијата е патолошки брз неправилен ритам на срцето.
  3. Тахикардија - прекумерно ритмичко забрзување на срцевиот ритам во фиксни интервали.
  4. Брадикардија е забавување на отчукувањата на срцето.
  5. Атријална фибрилација - чести хаотични атријални контракции.

  Продолжениот тек на SRGR во комбинација со аритмички нарушувања е опасен затоа што останува висок ризик за развој на тешка патологија на коморите, како што е фибрилација.

  За време на фибрилација, мускулните влакна на коморите извршуваат случајни аритмички контракции од неправилна природа. Во отсуство на итна помош, оваа состојба завршува со срцев удар и всушност доведува до смрт.

  Синдромот е опасен и затоа што може да предизвика срцев блок, забавување или целосно запирање на преносот на електрични импулси во срцевиот мускул. Кај пациенти со овој синдром, може да се развие коронарна артериска болест.

  Кај пациенти со оштетена реполаризација на ЕКГ, можете да видите промени во сегментот Т бран, U, ST. Кај здраво лице, сегментот ST се наоѓа на изолинот. Бранот Т во стандардните води е позитивен, не многу висок. Нормално е насочен во иста насока како и главниот вентрикуларен комплекс (QRS). Може да биде негативно кај здрав пациент со засилено avL олово.

  Причините за промени во механизмите за реполаризација се како што следува:

  • исхемично оштетување на срцевиот мускул;
  • хипертрофија и преголем напор на мускулното ткиво на коморите;
  • прекршувања на контрактилните механизми на различни делови на срцето;
  • електролитен дисбаланс во телото (кај адолесценти и бремени жени);
  • ефектот на лековите врз работата на срцевиот мускул.

  Честопати отстапувањата на ST сегментот од неговата нормална позиција се јавуваат со исхемично оштетување на срцевото ткиво. Со срцев удар, ST сегментот се крева и е малку искривен во форма на закривен грб на мачка. Оштетувањето може да се открие во различни wallsидови на телото. Во прилог на ST сегментот, можете да видите длабок Q бран на ЕКГ. Колку е подлабоко, толку е поголема дебелината на оштетувањето на wallидот.

  prichiny ehkg priznaaki proyavleniya narushenij repolyarizacii serdca i voprosy terapii 2 - Повреда на процесите на реполаризација на коморите на екг.

  ЕКГ миокарден инфаркт

  Следниве видови на срцев удар се разликуваат со локализација:

  Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic