Вентрикуларна фибрилација општи карактеристики, причини, симптоми, прва помош и третман

D0A4D0B8D0B1D180D0B8D0BBD0BBD18FD186D0B8D18F D0B6D0B5D0BBD183D0B4D0BED187D0BAD0BED0B2 D187D182D0BE D18DD182D0BE - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

Вентрикуларна фибрилација е вид на срцева аритмија во кој мускулните влакна на вентрикуларниот миокард се хаотично, неефикасно, со висока фреквенција (до 300 во минута или повеќе). Состојбата бара итна реанимација, во спротивно пациентот ќе умре.

Вентрикуларна фибрилација е една од најтешките форми на срцеви аритмии, бидејќи за неколку минути предизвикува застој на протокот на крв во органите, зголемување на метаболичките нарушувања, ацидоза и оштетување на мозокот.

Меѓу пациентите кои починале со дијагноза на ненадејна срцева смрт, до 80% имале вентрикуларна фибрилација како нејзина основна причина.

Во времето на фибрилација, се појавуваат хаотични, дискоординирани, неефикасни контракции на неговите клетки во миокардот, кои не му дозволуваат на телото да испумпува дури и минимална количина на крв, затоа, по пароксизам на фибрилација, следува акутно кршење на протокот на крв, што е клинички еквивалентно на оној со целосен срцев удар.

Според статистичките податоци, вентрикуларна миокардна фибрилација почесто се јавува кај мажи, а просечната возраст е од 45 до 75 години. Огромното мнозинство на пациенти имаат некаква форма на срцева патологија, а причините што не се поврзани со срцето ретко предизвикуваат ваков вид аритмија.

Вентрикуларна фибрилација на срцето всушност значи негово запирање; независно враќање на ритмичките контракции на миокардот е невозможно, затоа, без навремени и компетентни мерки за реанимација, резултатот е претходен заклучок. Ако аритмијата го фатила пациентот надвор од медицинската установа, тогаш веројатноста за преживување зависи од тоа кој е следниот и какви активности ќе бидат преземени.

Јасно е дека здравствениот работник не е секогаш на дофат, а фатална аритмија може да се појави насекаде - на јавно место, парк, шума, транспорт итн., Затоа, само сведоците на инцидентот можат да дадат надеж за спас, кој може на најмалку обидете се да обезбедите примарна грижа за реанимација, чии принципи сè уште се на училиште.

Докажано е дека правилната индиректна масажа на срцето може да обезбеди заситеност на кислород со крв до 90% за 3-4 минути дури и ако нема дишење, затоа не треба да се занемари дури и кога нема доверба во дишните патишта или можност за воспоставување вештачка вентилација на белите дробови.

Ако е можно да се одржат виталните органи пред доаѓањето на квалификувана нега, тогаш последователната дефибрилација и терапијата со лекови значително ги зголемуваат шансите за преживување на пациентот.

Причини

D09FD180D0B8D187D0B8D0BDD18B D0B2D0BED0B7D0BDD0B8D0BAD0BDD0BED0B2D0B5D0BDD0B8D18F - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

Срцевата фибрилација се должи на брзата контракција на коморите, која е непостојана. Фреквенцијата на нивните контракции надминува 450 отчукувања во минута, што е исклучително опасен феномен. Помошта треба да биде брза, таа е претставена со дефибрилација. Недостаток на помош доведува до смрт.

Причините за проблеми со коморите на срцето можат да бидат скриени во патологијата на овој орган. Во некои случаи, нарушувања од екстракардијална природа придонесуваат за формирање на фибрилација. Меѓу срцевите патологии, исхемичната срцева болест се разликува за време на акутната фаза на патологија во коронарните садови поврзани со циркулацијата на крвта.

Покрај тоа, потребно е да се именува миокарден инфаркт, еднаш претрпен од пациент. Фатален исход за време на коронарна срцева болест се јавува кај 46% од машката популација и 34% од женската. Патологијата се забележува во рок од 12 часа по акутната форма на срцев удар.

Покрај тоа, луѓето кои имале миокарден инфаркт со присуство на Q бран за време на пароксизмална вентрикуларна тахикардија спаѓаат во категоријата ризик. Вентрикуларна фибрилација се јавува и со хипертрофична кардиомиопатија, која често се појавува кај млади луѓе по интензивен напор.

Во оваа категорија на популација, во оваа состојба е фиксирана вентрикуларна тахикардија од полиморфна природа, што, пак, може да се претвори во фибрилација на коморите на срцето.

Мал број на пациенти, околу 10%, имаат дилатативна кардиомиопатија. предизвика фибрилација. Патолошките состојби што доведуваат до оваа состојба вклучуваат синдром на Бругада и кардиомиопатија на панкреасот. Валвуларните срцеви мани исто така спаѓаат во категоријата изложена на ризик.

Тие се претставени со стекната или вродена стеноза на аортата. Сепак, треба да обрнете внимание дека со пролапс на митралната валвула, која се карактеризира со голема вредност на контракции на коморите, оваа патологија ретко се јавува, а нејзиното појавување кај болеста не е предизвикано од самата болест, туку од нарушени функции на срцевиот мускул.

Постојат многу причини зошто може да се појави оваа болест. Главните се:

 1. Коронарна срцева болест, поточно неговите типови - миокарден инфаркт и акутно нарушување на циркулацијата на коронарните садови. Особено често, вентрикуларната фибрилација со срцев удар се јавува во првите часови на срцев удар.
 2. Дилатација и хипертрофична кардиомиопатија. Оваа причина за патологија доведува до фибрилација на млада возраст, често кај спортисти по интензивен физички напор. Со проширена кардиомиопатија, до половина од пациентите умираат токму од срцев удар поради вентрикуларна фибрилација.
 3. Срцеви дефекти поврзани со дефекти на вентилите. Особено опасно во врска со можниот развој на патологија е стенозата на отворот на аортата, бидејќи тоа го нарушува полнењето и исфрлањето на крвта од левата комора.
 4. Примарни нарушувања на електрофизиологијата на миокардот, вклучително и оние што доведуваат до вентрикуларна пароксизмална тахикардија (на пример, WPW синдром). Дури и во отсуство на други патологии и органско срцево оштетување кај некои луѓе поради вродени болести, може да се развие вентрикуларна фибрилација.

Поретки причини за патологија се предозирање и интоксикација со срцеви гликозиди, симпатомиметици, барбитурати, наркотични аналгетици и аритмични лекови.

Можеби развојот на болеста поради електролитен дисбаланс, хипотермија.

Исто така, вентрикуларна фибрилација може да се појави по инвазивен преглед - коронарна ангиографија, откако доживеа електричен шок. Ретки, но сосема можни причини за патологија се:

 • пролапс на митралната валвула;
 • специфични кардиомиопатии, особено со саркоидоза;
 • автономни дисфункции;
 • срцева аневризма;
 • рани во градите;
 • потрес на срцето;
 • ацидоза;
 • тешка хипоксија;
 • спроведување на електрична кардиоверзија.

Во некои случаи, причината за вентрикуларна фибрилација не може да се најде, па затоа се смета за идиопатска. Најчеста причина за VF кај возрасните е CHD и миокардиопатија. VF може да се појави и при струен удар и молња, хипотермија и давење.

Некои лекови, особено адренергични агонисти (адреналин, норадреналин, допамин) и антиаритмични лекови (првенствено класа 1: кинидин, флекаинид, етацизин, како и класа 3: ибутилид, нибентан, итн.) Може да предизвикаат опасни по живот аритмии кои се претвораат во фибрилација.

VF може да се појави со интоксикација на циркулацијата на крвта, ако претходеше продолжена реанимација; Na бикарбонат не е индициран или може да биде дури и штетен кај пациенти со хипоксична лактат ацидоза (последниот се развива со продолжен срцев удар кај неинтубирани пациенти).

На VF му претходи тахикардија, аритмија и, исто така, ако се развие огноотпорен / рекурентен VF со предозирање на симпатомиметици или ендогена хиперсимпатикотонија. Да се ​​развие во позадина на електролитен дисбаланс и нарушувања на киселинско-базната форма (хипо- и хиперкалемија, хипомагнеземија, хиперкалцемија, ацидоза и алкалоза), хипоксија, за време на анестезија, хируршки операции, ендоскопски студии итн.

>1 D09AD0BBD0B0D181D181D0B8D184D0B8D0BAD0B0D186D0B8D18F D0BFD0B0D182D0BED0BBD0BED0B3D0B8D0B8 - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

Класификацијата на болеста според фреквенцијата на отчукување на срцето ги вклучува нејзините типови:

 1. Вентрикуларен трепет е редовен синусоидален бран со фреквенција до 300 отчукувања. во минута без изоелектричен бран. Флатер започнува, како по правило, по пароксизам на вентрикуларна тахикардија или напад на атријална фибрилација.
 2. Вентрикуларна фибрилација е неправилен срцев бран со фреквенција од 400-600 отчукувања. во минута од различни форми и амплитуди. Ако амплитудата на бранот е помала од 5 mm., Зборуваме за фибрилација со мал бран, повеќе од 5 mm. - За фибрилација со голем бран.

Според времето на појава, вентрикуларната фибрилација може да биде пароксизмална, постојана, долгорочна постојана, трајна (трајна форма).

Според присуството на придружни патологии, фибрилацијата може да биде како што следува:

 1. Примарна Неговите причини најчесто се должат на присуството на акутна коронарна инсуфициенција. Од примарна вентрикуларна фибрилација, умираат до половина од луѓето со тешки форми на корорнарна срцева болест. Со оваа патологија, ризикот од релапс е многу висок, но добро реагира на третман со дефибрилација.
 2. Средно Се изразува со вентрикуларна фибрилација, се дијагностицира кај луѓе со миокарден инфаркт, напредни фази на срцеви мани, проширена кардиомиопатија, онколошки патологии итн. Дефибрилацијата во овој случај дава лош резултат. Го споделуваат:
  • кои произлегуваат од позадината на друга компликација (на пример, кај пациент со миокарден инфаркт комплициран од белодробен едем). Во оваа ситуација, причината за вентрикуларна фибрилација не е само повреда на ексцитабилност и спроводливост како резултат на фокални промени во миокардот, туку и нејзина тешка дифузна хипоксија како резултат на акутна кардиопулмонална инсуфициенција;
  • развивање како агонален ритам. Се забележува во оние случаи кога, на почетокот, се запира друга витална функција - дишење, и само тогаш срцето застанува;
  • вентрикуларна фибрилација од јатрогено потекло, обично резултат на неправилен третман.

симптоматологија

ФГ кај некоја личност може да се посомнева во карактеристични знаци:

 • по 5 сек. некое лице се појавува вртоглавица, се јавува слабост;
 • по 20 сек. пациентот ја губи свеста;
 • по 40 сек. од почетокот на нападот, пациентот развива карактеристични грчеви: скелетните мускули почнуваат еднаш да се контрахираат, а потоа тонизираат, додека дефекацијата и мокрењето се одвиваат неволно;
 • по 45 секунди учениците се шират од почетокот на вентрикуларната фибрилација; нивната максимална големина ја достигнуваат по 1,5 минути.

Дишењето на пациентите со вентрикуларна фибрилација е бучно, често, придружено со отежнато дишење. До крајот на втората минута станува поретка и се јавува клиничка смрт.

Симптомите на треперење и вентрикуларна фибрилација се неспецифични. Оваа состојба секогаш се развива одеднаш. Треперењето се гледа како посебна фаза на треперење. Оваа срцева патологија се карактеризира со следниве симптоми:

 • вртоглавица;
 • слабост;
 • губење на свеста;
 • конвулзии;
 • бучно дишење;
 • неволно mikitsy и дефекација;
 • проширени зеници;
 • исчезнување на пулсот во периферните артерии;
 • бледило или цијаноза на кожата;
 • недостаток на реакција на зениците.

Во зависност од времето на појава на првите знаци, се разликуваат примарна, секундарна и доцна фибрилација. Сите имаат свои карактеристики. Примарната фибрилација се развива во првите два дена по срцевиот удар. Нарушувањето на коморите претходи на развој на срцева слабост и други компликации.

Секундарната форма на фибрилација се развива со постоечка срцева слабост или со кардиоген шок.
Ако симптомите на фибрилација се случиле повеќе од два дена по срцевиот удар, тогаш оваа форма се нарекува доцна.

Првиот симптом на оваа патолошка состојба е вртоглавица. Тоа се случува по неколку секунди од почетокот на хаотичната контракција на коморите. По 15-20 секунди, постои губење на свеста. Причината е церебрална хипоксија.

По околу 40 секунди, се развива конвулзивен синдром. Паралелно, функцијата на карличните органи е нарушена. Со вентрикуларна фибрилација, се забележува мидријаза (проширени зеници). По 2 минути, се развива клиничка смрт.

Се манифестира со следниве симптоми:

 • проширени зеници;
 • недостаток на дишење;
 • исчезнување на пулсот;
 • бледило на кожата;
 • недостаток на свест.

Во фаза на клиничка смрт, сè уште можете да му помогнете на некое лице. Ако тоа не се случи, тогаш се развиваат неповратни промени. Се јавува биолошка смрт. Со треперење и вентрикуларна фибрилација пред постојаните мерки за реанимација, може да се развијат компликации во форма на аспирациона пневмонија и фрактура на коските.

Прво А>D09FD0B5D180D0B2D0B0D18F D0BDD0B5D0BED182D0BBD0BED0B6D0BDD0B0D18F D0BFD0BED0BCD0BED189D18C D0BFD180D0B8 D0BFD180D0B8D181D182D183D0BFD0B5 - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

Првиот е итна помош за вентрикуларна фибрилација:

 1. Прекордијален шок - остар и остар удар во туѓината на градите со тупаница, поставен на 2/3 од подлактицата (дел од телото од раката до лактот) над градите (ако дефибрилаторот е веќе подготвен, подобро е да го користите).
 2. Повик за брза помош.
 3. Индиректна срцева масажа, подготовка за дефибрилација.
 4. Дефибрилација со празнење од 200 J. Ако остане вентрикуларна фибрилација, веднаш се прави втор 300 J, доколку е потребно трет со енергија од 360-400 J. Големи енергии не треба да се користат веднаш, во спротивно може да се појават компликации после конверзија.
 5. Ако првата дефибрилација не помогна. Интракардијален или интравенски лидокаин 100-200 mg (го скратува QT, што го намалува прагот на дефибрилација) или обзидан до 5 mg (ја намалува разликата во рефракторност во различни делови на миокардот).
 6. Повторена дефибрилација.
 7. Доколку опстојува вентрикуларна фибрилација - интравенски натриум бикарбонат, инфузија на лидокаин - 2 mg / min. (или 100 mg iv во млаз на секои 10 минути), поларизирачка мешавина, магнезиум сулфат во составот на поларизирачка смеса или одделно, во iv млаз 1-2 g за 1-2 минути. Ако нема ефект, повторете го по 5-10 мин.
 8. Трета дефибрилација.
 9. Доколку фибрилацијата на коморите опстојува, продолжете со чекор 7. Воведувањето адреналин 1 mg iv исто така може да помогне (во западната литература често се препорачува во фаза што одговара на бр. 5, 1 mg на секои 3-5 мин.), Калциум хлорид 10 % -10,0 iv. Користејќи препарати на бикарбонат и калиум, важно е да се спречи развој на алкалоза и хиперкалемија.

Пациент со вентрикуларна фибрилација се подложува на реанимација, во овој случај индиректна срцева масажа во согласност со добро дефиниран алгоритам. Дефибрилација треба да се направи што е можно поскоро.

Дефибрилацијата се изведува со примена на две електроди на градите, што ќе испрати електричен празнење, што го нарушува хаотичното функционирање на срцето и ќе овозможи нормализирање на ритамот.

Денес, како алтернатива, се користи автоматски надворешен дефибрилатор, кој секогаш треба да се наоѓа на преполни места, на пример, на аеродром, железнички станици, трговски центри и кино.

Овие уреди можат да издаваат јасни и концизни упатства и информации за да успее да заштеди живот. Исто така е неопходно да се повика брза помош. Ако пациентот преживее, му треба имплантација на кардиовентен-дефибрилатор, односно уред што може да ја запре вентрикуларната фибрилација со употреба на прекардијален шок.

Ова е раб на дланката на дното на градната коска, што помага да се запре фибрилацијата и да се врати нормалниот ритам на срцето. Кога ритамот е обновен - симптоматска терапија (васкуларни агенси); корекција на киселинско-базната рамнотежа; спречување на вентрикуларна фибрилација и вентрикуларна тахикардија - лидокаин, магнезиум сулфат, препарати на калиум.

Дефибрилација

D094D0B5D184D0B8D0B1D180D0B8D0BBD0BBD18FD186D0B8D18F - Општи карактеристики на вентрикуларна фибрилација, причини, симптоми, прва помош и третман

Вентрикуларна дефибрилација се изведува на следниов начин: пациентот не е под анестезија, а испуштањето започнува веднаш со моќност од 200 J. Ова се должи на фактот дека во случаи на вентрикуларна фибрилација пациентот е во несвесна состојба, помеѓу животот и смртта, така што нема потреба од соодветно олеснување на болката не може.

Дефибрилација може да се изврши на кое било место каде што пациентот доживеал клиничка смрт поради вентрикуларна фибрилација. Во овој случај, реаниматор во болница или лекар од брза помош користи преносен дефибрилатор.

Ако пациентот има постојана вентрикуларна тахикардија, тој може да биде хоспитализиран во единицата за интензивна нега, каде што се изведува дефибрилација.

Во исто време со дефибрилација за време на вентрикуларна фибрилација и размавта, се спроведуваат општи мерки за реанимација - трахеална интубација, механичка вентилација со употреба на торба Амбу (или вентилатор, во зависност од местото на грижа), како и администрација на адреналин, мезатон и антиаритмици (лидокаин, прокаинамид, амиодарон и др.).

Методи за дефибрилација на срцето:

 • 200 J празнење
 • Нема ефект - празнење од 360 J,
 • Нема ефект - воведување на лекот,
 • Во рок од 30-60 секунди мерки за реанимација - испуштање 360 J,
 • Повторете ги опишаните активности на четири категории максимална моќност.

Бидејќи вентрикуларната миокардна фибрилација е смртоносна, а единствениот начин да се запре тоа е дефибрилација со електрична енергија, екипите на брзата помош и медицинските установи треба да бидат опремени со соодветни уреди и секој здравствен работник треба да може соодветно да ги користи.

Срцевиот ритам може да се нормализира по првото празнење на струјата или по краток временски период. Ако тоа не се случило, тогаш следува второто празнење, но со повеќе енергија - 300 J. Со неефикасност, се применува трето, максимално празнење од 360 J.

По три електрични удари, ритамот или ќе се врати, или ќе се снима права линија (изолин) на кардиограмот. Вториот случај не зборува за неповратна смрт, затоа обидите за оживување на пациентот продолжуваат уште една минута, по што работата на срцето повторно се проценува.

Понатамошна реанимација е индицирана ако дефибрилацијата е неефикасна. Тие се состојат од трахеална интубација за вентилација на респираторниот систем и пристап до големата вена, каде што се инјектира адреналин.

Адреналинот спречува колапс на каротидните артерии, го зголемува крвниот притисок, обезбедува пренасочување на крвта во виталните органи поради спазам на абдоминалните и бубрежните садови. Во тешки случаи, воведувањето на адреналин се повторува на секои 3-5 минути на 1 mg.

дијагностика

D094D0B8D0B0D0B3D0BDD0BED181D182D0B8D0BAD0B0 6 - Општи карактеристики на вентрикуларната фибрилација, причини, симптоми, прва помош и третман

Оваа болест се дијагностицира исклучиво во медицински установи, со полагање тестови и прегледи. Ако пациентот имал напад со сите горенаведени симптоми и му била укажана прва помош на време, тогаш потребно е да се изврши комплетна дијагноза на пациентот во медицинската установа за да се утврди степенот и причината за болеста.

Во првата фаза на дијагнозата, лекарот ја испитува општата состојба на пациентот и, според зборовите на роднините, дознава за можни поплаки и условите за манифестација на нападот. Покрај тоа, лекарот треба да открие дали пациентот веќе дијагностицирал болести кои можат да предизвикаат таква состојба.

По ова, треба да извршите физички преглед, кој вклучува проверка на состојбата на свеста, присуството на дишење и пулс. Исто така, потребно е да се испита кожата, да се проучи реакцијата на зениците на светлината, да се измери притисокот и да се слуша срцето.

По првичниот преглед, потребно е да се извршат голем број тестови, вклучително и општ тест на крвта, што ќе помогне да се утврди присуство на други болести и тест на урина, со кој можете да ја проверите состојбата на бубрезите. Следниот чекор во дијагнозата на вентрикуларен трепет е преглед со употреба на специјална опрема.

Вентрикуларна фибрилација се дијагностицира како итен случај. Лекарите ја утврдуваат дијагнозата врз основа на:

 • Користење на монитор за срце. Мониторот за срце ќе ви овозможи да прочитате информации за електричната активност на срцето.
 • Проверки на срцевиот ритам. Со вентрикуларна фибрилација, пулсот не е откриен.

Истражување за дијагностицирање на причините за фибрилација. Може да бидат потребни дополнителни студии за да се утврдат причините за фибрилација:

 1. ЕКГ За време на студијата, специјални електроди кои можат да забележат срцева активност се ставаат на градите и екстремитетите. ЕКГ може да открие нарушувања на срцевиот ритам или да открие абнормалности во спроводливоста.
 2. Тестови на крв. Примероци од крв може да се тестираат за да се проверат нивоата на магнезиум, натриум, хормони и хемикалии кои можат да влијаат на работата на срцето.

Другите крвни тестови можат да помогнат да се идентификуваат оштетувањата на срцето.

 • Х-зраци на градите. Х-зраци на градите ќе му овозможат на лекарот да ја утврди големината и обликот на срцето и главните садови.
 • Ехокардиографија. Во оваа студија, звучните бранови се користат за сликање на срцето. Ехокардиографијата може да помогне во откривање на области на оштетување на срцето, области на контрактилна активност и исфрлачка фракција, како и абнормалности на вентилите.
 • Коронарна ангиографија За време на оваа постапка, течен контрастен медиум се воведува преку катетер извлечен од артериите на екстремитетите до артериите на срцето.

  Откако ќе ги наполнат артериите со боја, тие стануваат видливи на екранот на Х-зраци, што ви овозможува да ги идентификувате областите на опструкција во садовите.

  Додека катетерот е внатре, лекарот може да изврши медицински процедури - ангиопластика и поставување стент за одржување на чист лумен на артериите.

  КТ или МНР на срцето. Иако почесто овие студии се користат за да се утврди присуството на срцева слабост, други проблеми може да се идентификуваат со нивна помош.

  Со КТ, специјален скенер за Х-зраци ви овозможува да добиете повеќе слики од различни делови на срцето. При спроведување на МНР, ќе бидете во специјално дизајниран уред кој генерира силно магнетно поле, што ви овозможува да добивате слики од вашите органи и ткива.

  ЕКГ-знаци

  1 D0ADD09AD093 D0BFD180D0B8D0B7D0BDD0B0D0BAD0B8 1 - Општи карактеристики на вентрикуларна фибрилација, причини, симптоми, прва помош и третман

  Исклучително е тешко да се разликуваат симптомите на фибрилација од знаци на срцев застој, што е поврзано со многу слични манифестации. Затоа, потребно е да се потпрете на податоците на електрокардиограмот, што ви овозможува да ја поставите правилната дијагноза.

  Во присуство на фибрилација, кардиограмот покажува формирање на бранови со различна големина и исчезнување на контурите на вентрикуларниот комплекс. Брановите имаат заоблени или зашилени краеви на височините, и горните и долните.

  Пулсот може да достигне големи вредности - до 300 отчукувања во минута или повеќе. Амплитудата на брановите е претставена со две форми - мали и големи бранови.

  Изоелектричниот интервал во форма на индивидуални бранови е отсутен, најчесто тие се преминуваат едни со други, а заоблената линија се формира во бизарна форма. Во болница или брза помош, се прави ЕКГ. Овој преглед овозможува диференцијална дијагноза и точна дијагноза.

  Со фибрилација и вентрикуларен трепет на ЕКГ, ќе има такви знаци:

  • П-забите во повеќето случаи се отсутни пред вентрикуларни контракции;
  • хаотични чести бранови наместо потребните QRS комплекси;
  • со треперење, брановите ќе бидат ритмички, со вентрикуларна фибрилација - бр.

  Според приказот на ЕКГ, се разликуваат 5 фази на фибрилација:

  1. Фазата I што трае 20-30 s се карактеризира со точен ритам и релативно висока фреквенција на фибриларни осцилации што формираат карактеристични фигури на „вретено“ (фреквенцијата на осцилациите може да надмине 400 во 1 мин);
  2. Фаза II се определува со исчезнување на „вретените“ и случајниот карактер) на групирање на ритмички осцилации (траење на сцената 20–40 секунди);
  3. III фаза се карактеризира со отсуство на чести ритмички осцилации и присуство на двојна фреквенција синусоидални осцилации (времетраењето на сцената е 2-3 минути);
  4. Во фаза IV, нарачаните вибрации исчезнуваат;
  5. Фаза V е осцилација на аритмичка фибриларна со мала амплитуда.

  третман

  Многу е важно дадена е итна помош за вентрикуларна фибрилација. Ако нема пулс на големите артерии, треба да се направи срцева масажа во затворен простор. Исто така е важно да се направи механичка вентилација.

  Последната мерка е неопходна со цел да се одржи циркулацијата на крвта на ниво што обезбедува минимална побарувачка на кислород и срце на срцето и мозокот. Овие и последователните мерки треба да ја вратат функцијата на овие органи.

  Типично, пациентот е испратен на одделот за интензивна нега, во кој ритамот на срцето постојано се следи со помош на електрокардиограм. Така, можете да ја одредите формата на срцев удар и да продолжите со потребниот третман.

  Во првите секунди на фибрилација, важно е да се спроведе терапија со електропулс, која често е единствениот метод за ефективна реанимација. Доколку терапијата со електропулс не го донесе очекуваниот резултат, тие продолжуваат да спроведуваат срцева масажа во затворен простор, како и вештачка вентилација на белите дробови.

  Ако овие мерки не биле преземени претходно, тогаш тие почнуваат да ги преземаат. Се верува дека ако ритамот не се опоравил по три категории дефибрилатор, важно е брзо да се интубира пациентот и да се пренесе во апаратот за вештачко дишење.

  По ова, вентрикуларната фибрилација продолжува да се третира со воведување на раствор на натриум бикарбонат. Воведувањето треба да се спроведува на секои десет минути додека не се врати задоволителното ниво на циркулација на крвта. Подобро е да се администрираат лекови преку систем што е исполнет со пет проценти раствор на гликоза.

  Со цел да се зголеми ефектот на електропулсна терапија, пропишана е интракардијална администрација на адреналин хидрохлорид раствор. Во комбинација со срцева масажа, влегува во коронарните артерии.

  Сепак, вреди да се запамети дека интракардијалната администрација може да доведе до компликации како што се оштетување на коронарните садови, пневмоторакс или масовно крварење на миокардот. Стимулацијата на лекот вклучува и употреба на мезатон и норадреналин.

  Со неуспех на терапијата со електропулс, покрај адреналин хидрохлорид, можно е да се користат новокаинамид, анаприлин, лидокаин и орнид. Се разбира, ефектот на овие лекови ќе биде помал од самата терапија со електропулс. Вештачката вентилација и масажата на срцето продолжуваат, а самата дефибрилација се повторува по две минути.

  Ако после тоа срцето запре, се воведува раствор на калциум хлорид и раствор на натриум лактат. Дефибрилацијата продолжува сè додека не се врати пулсот, или додека не се појават знаци на мозочна смрт. Срцевата масажа застанува откако ќе се појави посебна бран на големите артерии.

  Пациентот треба да се следи интензивно. Исто така е многу важно да се преземат превентивни мерки за да не се појави повторна фибрилација на коморите на срцето.

  Сепак, постојат ситуации кога лекарот нема уред при рака со цел да спроведе електро-пулсна терапија. Во овој случај, можете да го искористите испуштањето од конвенционална мрежа за напојување, каде што наизменичната напонска струја е 127 V или 220 V. Постојат случаи кога активноста на срцето беше вратена по удар во атријалниот регион.

  лекови

  1 D09CD0B5D0B4D0B8D0BAD0B0D0BCD0B5D0BDD182D0BED0B7D0BDD0BED0B5 D0BBD0B5D187D0B5D0BDD0B8D0B5 6 - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

  Мерките за реанимација за вентрикуларна фибрилација се насочени кон враќање на синусниот ритам на срцето. Најважните начини на кои можете да го запрете развојот на патологија се електрична дефибрилација и механичка вентилација.

  Лекарите практикуваат и примена на прекардијален шок, индиректна масажа на срцето. Електричната дефибрилација првично се изведува „слепо“ без да се троши време на ЕКГ. Започнете ја постапката со празнења со капацитет од 200 J, повторувајќи ги во отсуство на ефект со зголемување на енергијата до 360-400 Ј.

  Ако фибрилацијата опстојува или се враќа по почетниот успех, адреналин е потребен на секои 3 минути, наизменично со дефибрилација, при инсталирање на ЕКГ-метар и редовно следење на срцевиот ритам.

  Исто така се користи воведување на антиаритмични лекови од класа 3, кои значително ја подобруваат состојбата на миокардот и неговата спроводливост, го нормализираат ритамот (бретилиум). Сите лекови се администрираат интравенски, во отсуство на ефект, дозата полека се зголемува.

  Други лекови кои се користат како мерки за кардиопулмонална реанимација:

  • Атропин;
  • Магнезиум сулфат;
  • Амиодарон;
  • Лидокаин;
  • Сода бикарбона;
  • Новокаинамид;
  • Есмолол;
  • Пропранолол;
  • Амиодарон.

  Во отсуство на ефект, реанимацијата се прекинува по половина час од нејзиниот почеток. Индикации за прекинување на итна медицинска помош се недостаток на дишење, срцева активност и свест кога нема одговор на ученикот на светлината.

  Напротив, ако реанимацијата била успешна, тогаш пациентот е пренесен во единицата за интензивна нега за последователно лекување и набvationудување.

  Оперативна интервенција

  1 D09ED0BFD0B5D180D0B0D182D0B8D0B2D0BDD0BED0B5 D0B2D0BCD0B5D188D0B0D182D0B5D0BBD18CD181D182D0B2D0BE - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

  Хируршката интервенција се практикува по завршувањето на фибрилацијата за да се спречат нејзините напади во иднина. Честопати некое лице има потреба од инсталација (имплантација) на кардиовертер-дефибрилатор или пејсмејкер, за да не умре од тешки видови на аритмии кои се претвораат во вентрикуларна фибрилација.

  Исто така, операцијата може да биде неопходна во присуство на органска патологија на срцето. Како по правило, зборуваме за елиминирање на нарушувањата на вентилите - вродени или стекнати:

   Имплантација на кардиовертер-дефибрилатор кој постојано го следи срцевиот ритам.

  Кога срцевиот ритам се забавува, тоа работи како пејсмејкер. Кога ќе се открие вентрикуларна тахикардија или вентрикуларна фибрилација, таа работи како дефибрилатор за да го постави срцето во нормален ритам.

  Поефикасно од земање лекови.

  Коронарна ангиопластика и стентирање.

  Оваа постапка е за третман на тешка коронарна артериска болест, која отвора блокирани коронарни артерии, го враќа протокот на крв и снабдувањето со крв во срцевиот мускул.

  Доколку вентрикуларната фибрилација била предизвикана од исхемичен напад, постапката може да го намали ризикот од епизоди на вентрикуларна фибрилација.

  Со помош на катетер, кој се вметнува низ артеријата на ногата, балонот се надува во коронарните стеснети артерии, што ги шири. Коронарна ангиопластика може да се направи за време на коронарна катетеризација (ангиографија)

  Хируршка интервенција за воспоставување шант за заобиколување на стеснетиот дел од артеријата, исто така е можна минимално инвазивна верзија на операцијата.

  Враќа нормален проток на крв, спречува исхемија на срцевиот мускул и вентрикуларна фибрилација.

  Аблација на катетер понекогаш се изведува за да се запрат нападите на вентрикуларна тахикардија. Аблацијата обично се изведува со употреба на катетер, на чиј врв се наоѓа електрода која обезбедува импулси на радиофреквенција.

  Со нивна помош се уништуваат лузни или области на срцево ткиво кои предизвикуваат абнормални срцеви ритми. По епизода на вентрикуларна фибрилација, испитувањето и третманот најдобро се прават во специјализирана cardiolоги центар, каде што има најсовремени методи за дијагностицирање и лекување на срцеви заболувања.

  Рехабилитација и компликации

  D0A0D0B5D0B0D0B1D0B8D0BBD0B8D182D0B0D186D0B8D18F D0B8 D0BED181D0BBD0BED0B6D0BDD0B5D0BDD0B8D18F - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

  По фибрилација на коморите, пациентот се следи. Неговата состојба постојано се следи од страна на Холтер ЕКГ: се прави континуирано 1-7 дена. Третманот е насочен кон спречување на повторување на нападите.

  Ако пациентите имаат фибрилација поради срцеви заболувања, тогаш се прави хируршка интервенција. Хирурзите можат да инсталираат апарат што ќе го поправи ритамот на миокардот.

  Исто така се користи методот на радиофреквентна аблација - ова е воведување на специјален уред кој го уништува патолошкиот фокус на неправилен срцев ритам. Исто така, се спроведува медицинска антиаритмиска терапија. Антикоагуланси се препишуваат за да се спречат можните компликации.

  Тие спречуваат зголемување на коагулабилноста на крвта и ја намалуваат веројатноста за срцев удар. Тие исто така препорачуваат лекови кои го подобруваат метаболизмот и ги хранат мускулите.

  Од витално значење е на лице со вентрикуларна фибрилација да му се обезбеди итна помош, проследено со третман во а cardiolболница оги. Ако тоа не се случи, може да се појави несакан исход во рок од 30 минути - 1 час.

  Компликации на пренесена вентрикуларна фибрилација - кома и кршење на невролошките функции (интелигенција, говор, меморија и други). Тие се јавуваат поради смртта на мозочните клетки при кислородно гладување, што се случува од почетокот на нападот на аритмија.

  Како резултат на сериозна состојба и кома, може да доживеете:

  • аспирациона пневмонија предизвикана од честички од желудникот во белите дробови;
  • „Зачудувачки“ миокард, придружен со постојано намалување на контрактилноста на срцето;
  • конвулзивни напади.

  Со индиректна масажа на срцето, често се јавуваат фрактури на градната коска и ребрата. Не обвинувајте го лекарот кој му помогнал на пациентот. Понекогаш се верува дека ваквите фрактури се показател за ефективни напори за реанимација.

  Прогнозата за вентрикуларна фибрилација е секогаш сериозна и зависи од тоа колку брзо започнуваат акциите за реанимација, колку професионално и ефикасно работат специјалистите, колку време пациентот ќе треба да помине буквално без срцеви контракции:

  • Ако циркулацијата на крвта е запрена повеќе од 4 минути, тогаш шансите за спас се минимални како резултат на неповратни промени во мозокот.
  • Прогнозата на почетокот на реанимацијата во првите три минути и дефибрилацијата не подоцна од 6 минути од почетокот на нападот на аритмија може да биде релативно поволна. Во овој случај, стапката на преживување достигнува 70%, но фреквенцијата на компликации е сè уште голема.
  • Ако помошта за реанимација доцни, а од почетокот на пароксизмата на вентрикуларна фибрилација поминале 10-12 минути или повеќе, тогаш само една петтина од пациентите имаат шанса да останат живи дури и ако се користи дефибрилатор. Таков разочарувачки индикатор е резултат на рап>D09FD180D0BED184D0B8D0BBD0B0D0BAD182D0B8D0BAD0B0 D0B8 D0BFD180D0BED0B3D0BDD0BED0B7 D0B4D0BBD18F D0B7D0B4D0BED180D0BED0B2D18CD18F - Ventricular fibrillation general characteristics, causes, symptoms, first aid and treatment

  Прогнозата за здравјето со вентрикуларна фибрилација е често лоша. Дури и со навремена реанимација, пациентите стануваат инвалидни. Очекуваното траење на животот се намалува. Соодветни мерки за реанимација можат да спасат 7 од 10 лица.

  Циркулаторниот арест 4 минути или повеќе доведува до тешка енцефалопатија. Вентрикуларен трепет и фибрилација се главната причина за смрт кај пациенти по реанимација.

  Главната мерка за спречување на вентрикуларна фибрилација и треперење е навремено откривање и лекување на основните болести (корорнарна срцева болест, вродени и стекнати дефекти, кардиомиопатија).

  Неопходно е да се исклучат можните фактори на ризик за развој на кардиоваскуларна патологија. За да го направите ова, се препорачува:

  • елиминирање на стресни ситуации;
  • Здрава храна;
  • откажете се од алкохол и цигари;
  • се движат повеќе;
  • нормализира спиење;
  • ограничување на физичката активност.

  Фибрилација најчесто се развива во позадина на акутен срцев удар. За да се намали веројатноста за акутна срцева исхемија, треба да се третираат хипертензија, атеросклероза и тромбоза. Така, фибрилацијата е опасна по живот состојба и бара итна реанимација.
  ”Alt =” ”>

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

 • Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic