Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Екстрасистолните аритмии (екстрасистоли) се најчестиот вид на нарушувања на ритамот што се јавува во различни возрасни групи. Со оглед на местото на формирање на ектопичниот фокус на возбудата во cardiolсе разликуваат оги, вентрикуларни, атријално-вентрикуларни и атријални екстрасистоли; од нив, вентрикуларните се најчести (околу 62%).

Вентрикуларната екстрасистола е предизвикана од предвремено возбудување на миокардот во однос на водечкиот ритам, што произлегува од спроводливиот систем на коморите, главно разгранување на пакетот на Неговите и Пуркиниевите влакна. При регистрирање на ЕКГ, вентрикуларна екстрасистола во форма на единечни екстрасистоли се открива кај приближно 5% од здрави млади возрасни лица, а со дневно следење на ЕКГ кај 50% од испитаниците. Преваленцата на вентрикуларна екстрасистола се зголемува со возраста.

c6f9f48e6e55c0a1cb81c149a2cfc4d4 - Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Симптоми на вентрикуларна екстрасистола

Субјективните поплаки со вентрикуларна екстрасистола може да бидат отсутни или може да се состојат во чувства на „исчезнување“ на срцето, „прекини“ или „притисок“ предизвикани од зголемена пост-екстрасистолна контракција. Вентрикуларна екстрасистола во структурата на вегетативно-васкуларна дистонија се јавува во позадина на зголемен замор, раздразливост, вртоглавица и периодична главоболка. Честите екстрасистоли кои произлегуваат од органски срцеви заболувања може да предизвикаат слабост, болка во ангина, чувство на недостаток на воздух, несвестица.

Објективниот преглед открива изразена престистолна пулсација на цервикалните вени што се јавува со предвремено контракција на коморите (венски бранови на Corrigan). Се утврдува аритмичен артериски пулс со долга компензаторна пауза по извонреден пулсен бран. Аускултаторните карактеристики на вентрикуларната екстрасистола се промена во звучноста на тонот I, разделување на тонот II. Конечната дијагноза на вентрикуларна екстрасистола може да се изврши само со помош на инструментални студии.

Поплаките на пациентите со оваа патологија зависат од нејзината разновидност. Единствени и ретки екстрасистоли од коморите често се асимптоматски и се одредуваат само со мониторинг на Холтер. Со зголемување на епизодите на нарушување на ритамот, пациентот може да ги посочи следниве сензации:

 • чувство на недостаток на воздух;
 • „Избледување“ на срцето;
 • слабост и вртоглавица;
 • болки во градите;
 • страв и паника;
 • треперењето и треперењето се придружени со губење на свеста.

За време на прегледот, се забележува намалување на притисокот, бледило на кожата и цијаноза на назолабијалниот триаголник. Пулсот станува неправилен, со фибрилација тешко може да се почувствува.

Дијагноза на вентрикуларна екстрасистола

Главните методи за откривање на вентрикуларна екстрасистола се ЕКГ и Холтер ЕКГ мониторинг. Извонреден предвремен изглед на променетиот вентрикуларен комплекс QRS, деформација и експанзија на екстрасистолниот комплекс (повеќе од 0,12 секунди) се евидентираат на електрокардиограмот; отсуство на Б бран пред екстрасистола; целосна компензаторна пауза по вентрикуларни екстрасистоли, итн.

Велосипедска ергометрија или тест за неблагодарна работа ви овозможува да ја идентификувате врската помеѓу појавата на нарушувања на ритамот и вежбањето: идиопатската вентрикуларна екстрасистола обично се потиснува со физичка активност; појавата на вентрикуларни екстрасистоли како одговор на оптоварувањето ве тера да размислите за органската основа на нарушувања на ритамот.

Доколку е потребно, дополнително се вршат дополнителни CPECG, ехокардиографија, ритмокардиографија, сфигмографија, поликардиографија.

На кардиограмот, екстрасистолниот вентрикуларен комплекс се појавува порано од вообичаеното. Изгледа деформирано, личи на блокада на левите или десните нозе од пакетот на Неговите. За разлика од ектопичниот атријален импулс, тој има компензаторна пауза, како што јасно се гледа на фотографијата 1.

JeKG 14 - Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптоми на лекување

Со тахикардија (од 100 до 200 / минута), што произлегува од коморите, се појавуваат деформирани комплекси една по друга. Во исто време, се забележува значителна СТ депресија и негативен Т бран, па затоа знаците на исхемија се појавуваат како резултат на преоптоварување и недостаток на снабдување со кислород до срцето (слика 2).

Метежот на ЕКГ е снимен во форма на разновидност на брзо формирачки и сериозно деформирани вентрикуларни комплекси, кои, кога треперат, се јавуваат без никаква регуларност (слика 3).

Студија на случај: млада жена со чести екстрасистоли

Сакам да зборувам за еден интересен случај што го забележав во А. cardiolболница оги. Примен е 32-годишен пациент; таа се пожали на повремени болки во срцето, сензации на прекини; наспроти позадината на нападите, отежнато дишење, се појави распределбата на обилна пот и слабост. Ваквите промени беа забележани во текот на изминатите 7 месеци, влошување се случи по вежбањето.

Објективно испитување: притисок 110/65 mm RT. Уметност., Кожата е бледа, пулсот е неправилен. Беше извршен мониторинг на Холтер. Во попладневните часови беа забележани епизоди на тахикардија со фреквенција до 120 мозочни удари, забележани се 34 вентрикуларни екстрасистоли, од кои многу беа спарени и групни, како што може да се види на фотографијата 456.

JeKG 4 1 - Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптомите како да се лекува

Поради неефикасноста на антиаритмиската терапија и високиот ризик од вентрикуларна фибрилација, се појави прашањето за хируршка интервенција. По аблација со радиофреквенција, ритамот беше обновен, клиничките симптоми беа во нормални граници, а толеранцијата за вежбање се зголеми.

Пред да започнете со лекување на пациентот, се спроведува целосен преглед. Тоа вклучува спроведување на лабораториски и инструментални методи. По добивањето на мислење, лекарот ги одредува понатамошните тактики на управување на пациентот, во зависност од индивидуалните карактеристики.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Тест на крвта

Оваа опција за истражување е една од најприфатливите методи. Вклучува параметри кои ја одредуваат веројатноста за воспалителен процес. Ова може да се направи со проценка на нивото на леукоцити во крвта и стапката на седиментација на еритроцитите (ESR). Важно е да се проучи биохемиската анализа. Електролитниот состав игра важна улога за нормалното функционирање на миокардот. Нерамнотежата на калиум и магнезиум во крвотокот доведува до аритмија.

Липиден профил

Овој вид на преглед е неопходен за сите пациенти. Во случај на нарушување на ритамот, потребно е да се процени состојбата на васкуларниот wallид. Врз основа на резултатите, лекарот започнува со третман. Ако има многу малку липиди со висока густина, а границите на штетниот холестерол ги надминуваат дозволените вредности, терапијата е неопходна.

Инструменталниот метод се смета за еден од главните за утврдување на срцеви аритмии. Сите нарушувања што се јавуваат во миокардот ќе се рефлектираат на филмот. Користејќи електрокардиографија (ЕКГ), се открива следново:

 1. Извор на ритам чија задача е да генерира импулси.
 2. Пулс.
 3. Повреда на спроводливоста од преткоморите до коморите.
 4. Можни вонредни контракции на миокардот.
 5. Атријална фибрилација или треперење.

Со помош на овој преглед, голем број пациенти беа во можност да откријат промени што не се манифестираа на кој било начин.

ЕКГ на Холтер

Користејќи го современиот метод на истражување, можно е да се откријат промените што ги открил електрокардиограмот. Предноста е да го држите 24 часа. За сето ова време, на пациентот е прикачен сензор, кој ги отстранува сите индикатори за срцева активност.

На пациентот му се препорачува да води нормален начин на живот. За да не пропушти никакви детали во врска со активноста, започнува дневник. Предметот на своите страници ги бележи неговиот товар, стрес и други параметри што ќе ги препорача лекарот. Следниот ден, тој се враќа кај неговиот cardiolогист за проценка на резултатите.

Оваа опција за истражување се спроведува со користење на преносен апарат за снимање на електрокардиограми. Погодноста на методот лежи во неговата примена само доколку е потребно. Индикации се:

 • болка во срцето;
 • срцеви палпитации;
 • сензација на прекини;
 • чувство на избледување;
 • појава на вртоглавица и остра главоболка;
 • слаба состојба

По снимањето на податоците во вистинско време, пациентот со помош на сензорот за звук може да пренесува информации на неговиот лекар по телефон.

Тест за трчање

За време на физичката активност во нормален режим или со силен стрес, пациентите доживуваат болка. Понекогаш е тешко да се оцени индикаторот, и поради оваа причина, се пропишуваат стрес-тестови. Пациентот стои на неблагодарна работа, а лекарот го поставува потребното темпо.

Ако нема промени, тогаш аголот на неговата наклон се менува, брзината се зголемува. Во случај на болка, прекини и други непријатни сензации, постапката е завршена и добиените податоци се проценуваат. Кога ќе се потврди нарушување на срцевиот ритам, се пропишува третман.

Тест на навалување

Оваа постапка е варијација на онаа опишана погоре. Неговата суштина лежи во извршувањето на ортостатскиот товар. Пред да започнете со студијата, пациентот се става на посебна маса. Фиксиран е со ремени и се пренесува од хоризонтално на вертикално. Во процесот на извршување, се оценуваат следниве индикатори:

 • крвен притисок
 • ЕКГ промени;
 • церебрална хемодинамика.

narushenie ritma serdca 10 - Коморна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Кога се појавуваат услови за несвестица, причината се утврдува со помош на тестот за навалување.

Студијата овозможува да се процени состојбата на структурните елементи на срцето, нивото на проток на крв, крвниот притисок во садовите. Ако има промени поврзани со возраста или заразна болест, дури и мали отстапувања може да се земат предвид.

За да се процени состојбата на срцето, се вметнува електрода преку назалниот премин во хранопроводот (трансезофагеална ехокардиографија). Ако е невозможно да се изврши на наведениот начин, постапката се прави интравенски. Сензорот влегува во шуплината, а лекарот дава мал импулс. Провоцира напад на аритмија.

Презентираниот метод е пропишан за секој пациент со аритмија. Причината за оваа состојба може да биде предизвикана од променета функција на тироидната жлезда. Ако пациентот има намалено, тогаш се појавува брадикардија и блокада, што е лесно да се открие со ЕКГ. Со хипертироидизам, се забележуваат тахикардија и екстрасистоли.

Најважната улога за откривање на вентрикуларни аритмии, како и одредување на неговиот вид, ја игра електрокардиографијата, а особено нејзината сорта, како што е мониторингот на Холтер - „Холтер“.

  Ултразвук на срцето - открива ау>af083a869bac9372b87eb4b10621fe4c - Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Зошто се јавува нарушување на срцевиот ритам и што е тоа? Терминот „аритмија“ се подразбира како промени придружени со нарушување во редоследот и регуларноста на контракциите на миокардот. Фреквенцијата на отчукувања во минута ќе биде нестабилна.

Пулсот станува за разлика од синусот. Нормално се забележува кај здрава личност. Секоја причина што предизвикува аритмија може да доведе до повреда на виталните функции за кои е одговорно срцето.

Најраспространета класификација на нарушувањата на ритамот според huraуравлева и Кушавски од 1981 година. Ја вклучува следната патологија на кардиоваскуларниот систем:

 1. Промена во автоматизмот во синусниот јазол (номотопична аритмија):
  1. синусна брадикардија;
  2. синусна тахикардија;
  3. слаба спроводливост на синусниот јазол;
  4. синусна аритмија.
 2. Ектопичен ритам (хетеротопична аритмија):
  1. атријална срцева фрекфенција;
  2. атриовентрикуларен (нодуларен) ритам;
  3. дисоцијација на атриовентрикуларниот тип на функција;
  4. идиовентрикуларен ритам (вентрикуларен);
  5. миграција на суправентрикуларен пејсмејкер;
 3. Нарушување на ритамот поврзано со промена на ексцитабилноста на миокардот:
  1. пароксизмална варијанта на тахикардија;
  2. екстрасистола.
 4. Нарушувања на ритамот според видот на промена на спроводливоста и ексцитабилноста:
  1. вентрикуларна фибрилација (фибрилација, размавта);
  2. атријална фибрилација (атријална фибрилација);
  3. атријален трепет;
 5. Нарушување на ритамот поврзано со промена на спроводливоста:
  1. интертраријален блок
  2. синоатријална блокада.
 6. Атриовентрикуларна форма на блокада:
  1. предвремено возбудување на коморите;
  2. блокади на коморите (гранки на пакетот на Неговиот).

Секоја болест од наведената класификација има свои причини, третман. Симптомите на нарушувања на срцевиот ритам се изразуваат во зависност од тежината на состојбата и терапијата.

 • Првиот тип: сингл (по секоја екстрасистола следи нормален ритам на срцето), мономорфен (има ист поглед на ЕКГ), монотопен (ист извор на патолошка возбуда), редок (не повеќе од триесет екстрасистоли за секој час на контрола) .
 • Вториот вид: екстрасистолите имаат карактеристична слична на првиот тип, сепак, за секој час на следење се бележат повеќе од триесет екстрасистоли.
 • Трет вид: овој тип на екстрасистола е воспоставен без оглед на фреквенцијата на регистрација на екстрасистоли и се дијагностицира во присуство на полиморфни (политопични) екстрасистоли.
 • Четврти тип: спарен (не одделен со нормален ритам на срцето) мономорфни екстрасистоли.
 • Четврти тип Б: спарени полиморфни екстрасистоли.
 • Петти тип: текови на вентрикуларна тахикардија - на кардиограмот се забележуваат три последователни екстрасистоли, полиморфни или мономорфни не е важно.

Другите класификации на вентрикуларни аритмии се главно од академско и едукативно значење отколку што е опишано, користени во практичната медицина.

Врз основа на резултатите од дневниот мониторинг на ЕКГ според Холтер, идентификувани се 6 класи на вентрикуларна екстрасистола:

 • Одделение 0 - вентрикуларни екстрасистоли се отсутни;
 • Степен 1 ​​- се забележуваат помалку од 30 единечни мономорфни (монотопични) вентрикуларни екстрасистоли за време на секој час на следење;
 • Степен 2 - за време на кој било час следење, се забележуваат повеќе од 30 чести единечни мономорфни (монотопични) вентрикуларни екстрасистоли;
 • Степен 3 - евидентирани полиморфни (полифокални) вентрикуларни екстрасистоли;
 • Степен 4а - се евидентираат мономорфни спарени (2 одеднаш) вентрикуларни екстрасистоли;
 • Степен 4б - се евидентираат полиморфни спарени вентрикуларни екстрасистоли.
 • Степен 5 - евидентирани полиморфни вентрикуларни екстрасистоли од волеј (група) (3-5 по ред за 30 секунди), како и епизоди на пароксизмална вентрикуларна тахикардија.

Вентрикуларни екстрасистоли од класа 1 не се манифестираат клинички, не се придружени со хемодинамички нарушувања, затоа се класифицирани како функционални. Вентрикуларни екстрасистоли од 2-5 степен се поврзани со зголемен ризик од вентрикуларна фибрилација и ненадејна коронарна смрт.

Според прогностичката класификација на вентрикуларните аритмии, постојат:

 • бенигна вентрикуларна аритмија - се карактеризира со отсуство на знаци на органско оштетување на срцето и објективни знаци на миокардна дисфункција на левата комора; ризикот од ненадејна срцева смрт со нив е минимален;
 • вентрикуларни аритмии на потенцијално малиген тек - се карактеризираат со присуство на вентрикуларни екстрасистоли наспроти позадината на органски лезии на срцето, намалувајќи ја исфрлачката фракција на 30%; придружени со зголемен ризик од ненадејна срцева смрт;
 • малигни вентрикуларни аритмии - се карактеризира со присуство на вентрикуларни екстрасистоли против тешки органски лезии на срцето; придружени со максимален ризик од ненадејна срцева смрт.

Студија на случај: млада жена со чести екстрасистоли

0b9be81bc982618de8d19734ba486fcd - Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Сакам да зборувам за еден интересен случај што го забележав во А. cardiolболница оги. Примен е 32-годишен пациент; таа се пожали на повремени болки во срцето, сензации на прекини; наспроти позадината на нападите, отежнато дишење, се појави распределбата на обилна пот и слабост. Ваквите промени беа забележани во текот на изминатите 7 месеци, влошување се случи по вежбањето.

Објективно испитување: притисок 110/65 mm RT. Уметност., Кожата е бледа, пулсот е неправилен. Беше извршен мониторинг на Холтер. Во попладневните часови беа забележани епизоди на тахикардија со фреквенција до 120 мозочни удари, забележани се 34 вентрикуларни екстрасистоли, од кои многу беа спарени и групни, како што може да се види на фотографијата 456.

Поради неефикасноста на антиаритмиската терапија и високиот ризик од вентрикуларна фибрилација, се појави прашањето за хируршка интервенција. По аблација со радиофреквенција, ритамот беше обновен, клиничките симптоми беа во нормални граници, а толеранцијата за вежбање се зголеми.

Третман на нарушувања на срцевиот ритам

Третманот на вентрикуларна аритмија не се спроведува во случај кога се манифестира со единечни екстрасистоли и не доведува до хемодинамички нарушувања. Но, најчесто, третманот на овој симптом е неопходен, бидејќи тој ја придружува тешката срцева патологија.

Протоколот за третман бара задолжително препишување лекови или употреба на пејсмејкер. Обично јас и моите колеги користиме такви алатки и методи:

 1. Бета-блокатори (Бисопролол, Егилок). Тие помагаат да се намали ритамот на срцето и да се врати ритамот, да се зголеми толеранцијата за вежбање и да се спречи можноста за ненадејна смрт кај пациенти со висок ризик.
 2. Со честа и периодична форма на нарушување на ритамот, Амиодарон или Соталол се додаваат на терапијата. Кога ќе направам избор помеѓу овие лекови, секогаш ја земам предвид веројатноста за појава на екстракардијални компликации и можноста за развој на брадикардија.
 3. Доколку нема резултат, се препорачува радиофреквентна аблација или имплантација на дефибрилатор-кардиовертер.

Во акутна состојба со тешко хемодинамско оштетување, реанимацијата се изведува со употреба на дефибрилатор и индиректна масажа на срцето. Се користи истовремено интравенска или интракардијална администрација на адреналин, како и лидокаин или амиодарон.

Совет на доктор: спречување на вентрикуларна аритмија

Сакам да ве потсетам дека обично тешките форми на нарушување на ритамот се развиваат во позадина на сериозни болести (исхемична болест, срцева слабост, зголемена функција на тироидната жлезда и многу други). Навремено започнат третман, дисциплинирано земање препорачани лекови и редовна посета на лекар со овие патологии е единствениот начин да се избегне проблемот со развој на вентрикуларни аритмии.

Моите препораки за сите пациенти кои имаат висок ризик од ова отстапување ќе бидат:

 • обидете се да избегнете ситуации кога постои нерамнотежа на електролити и течности (повраќање, дијареја, независна употреба на диуретици);
 • вежбата треба да биде само по консултација и утврдување на максимално дозволените оптоварувања;
 • нервно оптеретување за да престанете со лекови за смирување, да научите техники за авто-обука, посетете психотерапевт.

За лица со асимптоматска вентрикуларна екстрасистола без знаци на органско срцево заболување, посебен третман не е индициран. На пациентите им се препорачува да следат диета збогатена со калиумови соли, исклучување на предизвикувачки фактори (пушење, пиење алкохол и силно кафе), зголемена физичка активност со физичка неактивност.

Во други случаи, целта на терапијата е да се отстранат симптомите поврзани со вентрикуларна екстрасистола и спречување на опасни по живот аритмии. Третманот започнува со назначување на седативи (фитопрепарати или мали дози на лекови за смирување) и ß-блокатори (анаприлин, обзидан). Во повеќето случаи, овие мерки можат да постигнат добар симптоматски ефект, манифестиран во намалување на бројот на вентрикуларни екстрасистоли и јачината на пост-екстрасистолните контракции. Со постојната брадикардија, олеснување на вентрикуларната екстрасистола може да се постигне со назначување антихолинергични лекови (фенобарбитал на алкобоиди од беладона, екстракт од ерготоксин од беладона, итн.)

Со сериозни нарушувања на здравјето и во случаи на неефикасност на терапијата со ß-блокатори и седативи, можно е да се користат антиаритмични лекови (прокаинамид мексилетин, флекаинид, амиодарон, соталол). Изборот на антиаритмични лекови го врши а cardiolогист под надзор на ЕКГ и мониторинг на Холтер.

Со честа вентрикуларна екстрасистола со утврден аритмоген фокус и отсуство на ефект на антиаритмична терапија, се наведува аблација на катетер со радиофреквенција.

JeKG2 - Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Во случај на функционална вентрикуларна аритмија, потребно е да се справиме со причините што ја предизвикуваат, но бидејќи објективната врска обично не може да се воспостави, потребен е мултиваријантен истовремен пристап:

 1. Борба против лошите навики: пушење, прекумерно пиење алкохол, кафе, чај, прејадување;
 2. Усогласеност со режимот на работа и одмор: доволен, но не и прекумерен сон, умерена физичка активност;
 3. Справување со стресот: тренинзи, седативи.

Потешките случаи бараат работа на а cardiolогист или барем соодветно квалификуван лекар за итни случаи. Првиот итен чекор во третманот на вентрикуларни аритмии е враќање на синусниот ритам.

На самиот почеток на обезбедување на медицинска нега по дијагностицирање на вентрикуларна аритмија (т.е. апаратот за ЕКГ е веќе поврзан), треба да побарате од пациентот да кашла, што понекогаш доведува до враќање на ритамот, бидејќи оваа едноставна манипулација ја подобрува коронарната циркулација. Во овој случај, не се препорачува да се користи методот на "перикардијален мозочен удар".

Понатамошен третман се спроведува во зависност од карактеристиките на откриената аритмија, со употреба на антиаритмични лекови и други методи за апсење на аритмии.

Прокаинамид (прокаинамид) е лек со изразена антиаритмична активност, додека има многу помал број на несакани ефекти од лидокаин. Се администрира интравенски капки во вкупна доза од 500-1000 мг и стапка на администрација од 20-30 мг во минута.

Амиодарон се користи во случаи кога има мал пад на крвниот притисок, има знаци на срцева слабост и нарушено спроводливост на срцето. Шемата на неговата администрација е како што следува: амиодарон во доза од 150 mg се раствора во 100 ml глукоза и капе се инјектира во вена 10 минути, по што 900 mg амиодарон се раствора во 500 ml гликоза и капе за првите 6 часа со брзина од 1 mg во минута, а потоа намалете ја брзината на 0,5 mg во минута.

JeKG3 - Вентрикуларна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Бидејќи оваа форма на вентрикуларна аритмија има висок ризик од премин кон вентрикуларна фибрилација, веднаш се спроведува електро-пулсна терапија (ЕИТ).

Ако од која било причина не постои можност за ЕИТ, амиодарон се администрира според горенаведената шема.

Третманот се спроведува со воведување на 25% раствор на магнезиум сулфат од 8 ml за една минута, што го враќа синусниот ритам скоро веднаш (во отсуство на ефект, можете да го повторите за 10-15 минути).

Во овој случај, антиаритмичните лекови не се ефикасни, а воведувањето на некои од нив од класите 1А и 3 (кинидин, прокаинамид, дисопирамид, амиодарон, соталол, дофетилид) е крајно опасно и неприфатливо.

 • Идентификувајте ја причината за вентрикуларни аритмии и лекувајте го наменски: за атеросклероза на срцевите садови, препорачливо е да се подложи на шантирање или ангиопластика, со коронарна срцева болест и намалување на функцијата на левата комора, инхибитори на АКЕ (лизиноприл, рамиприл, итн.) И Се користат бета-блокатори (атенолол, метапролол и други). .), додека често се користат диуретици, што бара следење на крвните електролити;
 • Со постојана вентрикуларна тахикардија, индицирани се чести релапси придружени со срцева слабост, несвестица, тешка хипотензија, имплантација на кардиовертер-дефибрилатор, ако имплантацијата не е можна од која било причина, се користи комбинација на лекови на тековна основа: блокатори;
 • Во сегашната фаза на развој на медицинската наука, за одржување на синусниот ритам, се претпочитаат два лека: амиодарон и соталол, чие назначување и избор на дози често се спроведува под контрола на следењето на Холтер;
 • Во некои случаи на вентрикуларни аритмии (со механизам за повторно влегување), аблацијата на катетерот со радиофреквенција може да биде исклучително ефикасна, минимално инвазивна манипулација, чијашто ефикасност во некои случаи достигнува 95%, што ви овозможува целосно да одбиете да земате антиаритмични лекови.

Изборот на метод на лекување се заснова на причините за аритмија, клинички манифестации, истовремени болести. Вклучува неколку опции:

narushenie ritma serdca 3 - Коморна аритмија предизвикува класификација на симптоми како да се лекува

Во отсуство на ефект, третманот на срцеви аритмии го вршат кардиохирурзи.

За да ја изберете вистинската алатка, се спроведува сеопфатен преглед. Под контрола на електрокардиографија, се проценуваат резултатите од третманот со антиаритмични лекови. Пропишани се следниве класи на лекови (во зависност од индикациите):

 1. Подготовки што ги стабилизираат клеточните мембрани (степен 1) - лидокаин, кинидин, пропафенон.
 2. Бета-блокатори (степен 2) - Метопролол, Атенолол.
 3. Блокирачи на калиумовите канали (Степен 3) - Амиодарон, Соталол.
 4. Блокирачи на калциумови канали (одделение 4) - Верапамил, Дилтиазем.

Пациентот е под контрола на лекар, доколку е потребно, тој мора да направи тестови. Во зависност од психосоматиката и односот на пациентот кон неговото здравје, пропишана е консултација со други специјалисти. Според индикациите, може да бидат потребни дополнителни средства. Тие треба да одат добро со апчиња за аритмија.

Ако терапијата се спроведе успешно и состојбата се нормализира, тогаш може да се препишат народни лекови. За ова, се користат лековити билки, кои се мешаат во одреден сооднос. Широко користен корен од валеријана, мелиса, матица и анасон. Состојките се комбинираат, истураат со врела вода и инсистираат на тоа околу половина час. Потоа, добиената инфузија се зема во доза од ½ чаша три пати на ден.

Еден од методите на лекување е правилен начин на живот и исхрана. Неопходно е да се напушти тутунот, алкохолните пијалоци и нездравата храна. За да се одржи здравјето на срцето, се препорачува да се пие вода (1,5-2 литри на ден). Ако има оток, тогаш ова прашање е решено со вашиот лекар.

Многу свеж зеленчук и овошје треба да бидат присутни во исхраната. За миокардот, бананите, сувото овошје и печениот компир се сметаат за особено корисни. Тие се повеќе од другите намирници богати со калиум, кои се потребни за работата на срцето.

Во отсуство на динамика од третманот дома, пациентот се упатува на операција. Најчести и ефективни се:

 • кардиоверзија;
 • производство на вештачки пејсмејкер;
 • отстранување

Совет на доктор: спречување на вентрикуларна аритмија

Сакам да ве потсетам дека обично тешките форми на нарушување на ритамот се развиваат во позадина на сериозни болести (исхемична болест, срцева слабост, зголемена функција на тироидната жлезда и многу други). Навремено започнат третман, дисциплинирано земање препорачани лекови и редовна посета на лекар со овие патологии е единствениот начин да се избегне проблемот со развој на вентрикуларни аритмии.

Моите препораки за сите пациенти кои имаат висок ризик од ова отстапување ќе бидат:

 • обидете се да избегнете ситуации кога постои нерамнотежа на електролити и течности (повраќање, дијареја, независна употреба на диуретици);
 • вежбата треба да биде само по консултација и утврдување на максимално дозволените оптоварувања;
 • нервно оптеретување за да престанете со лекови за смирување, да научите техники за авто-обука, посетете психотерапевт.

Прогноза на вентрикуларна екстрасистола

За животот и здравјето, прогнозата е поволна со рано дијагностицирање и лекување. Ако се присутни компликации и придружна патологија, тогаш се проценува врз основа на сериозноста, формата на аритмија и динамиката на состојбата по терапијата.

Пациентите со ризик од нарушувања на срцевиот ритам треба да го запомнат ова и да избегнуваат фактори кои ја предизвикуваат оваа состојба. Ако се појават непријатните симптоми споменати погоре, потребно е да се подложи на сеопфатен преглед. Раниот третман ви овозможува да го одржувате здравјето и да избегнувате компликации.

Текот на вентрикуларната екстрасистола зависи од неговата форма, присуството на органска патологија на срцето и хемодинамички нарушувања. Функционалните вентрикуларни екстрасистоли не претставуваат закана за животот. Во меѓувреме, вентрикуларната екстрасистола, развивајќи се во позадина на органско оштетување на срцето, значително го зголемува ризикот од ненадејна срцева смрт како резултат на развој на вентрикуларна тахикардија и вентрикуларна фибрилација.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic