Симптоми на проширени вени и третман

Стомакот се испитува во вертикална и хоризонтална положба на пациентот, користејќи и директно и странично осветлување. Претходно, пациентот треба да го изложи стомакот на таков начин што сите негови одделенија, вклучително и супрапубичните и илијачните региони, се достапни за испитување.

Обрни внимание на обликот и големината на абдоменот, симетријата на двете негови половини, присуството на хернијални испакнатини, видлива перисталтика и проширување на поткожното венско мреже.

Нормално, десната и левата половина на стомакот се симетрични, папокот е малку повлечен. Во нормостен, абдоменот е умерено испакнат, лачните лакови не се јасно опишани. Во хиперстениците, тоа е обично обемно, издаденоста е поизразена. Кај астениците, стомакот е мал, зарамнет или малку повлечен.

Единствено зголемување на големината на абдоменот се забележува со дебелина, прекумерна акумулација на гасови во цревата (надуеност), појава на слободна течност во абдоминалната празнина (асцит или хидроперитонеум), како и на крајот на бременоста. Со дебелина, абдоменот се зголемува главно во својот среден дел, папокот е задржан, дебелината на поткожниот масен слој на абдоминалниот wallид е значително зголемена, често со длабоки попречни набори на кожата.

Ако се појави зголемување на големината на стомакот кај жени во врска со бременоста, се појавува кафеава линија од пабисот до папокот долж средната линија, зголемена пигментација и проширување на паралозните кругови. Во нејасни случаи, индициран е преглед од гинеколог.

Кај пациенти со умерен асцит, особено со млитав абдоминален wallид, абдоменот во лежечка положба е сплескан поради зарамнување во папочната област и издаденост во страничните делови („жабен стомак“). Во стоечка положба кај такви пациенти, се забележува зголемување на волуменот и доделување на долниот дел на стомакот поради движење на течност во абдоминалната празнина.

Со тежок асцит, стомакот, без оглед на положбата на телото, има форма на купола, кожата станува мазна, сјајна, разредена и сува, папокот е измазнет, ​​па дури и излегува. Главните причини за асцит се масовен едем од бубрежно потекло (нефротски синдром), конгестивна срцева слабост, портална хипертензија, сеење на перитонеумот со метастази на карцином (перитонеална карциноматоза). За да се процени ефикасноста на терапијата кај пациенти со асцит, треба редовно да се мери обемот на абдоменот на ниво на папок со лента со сантиметар.

Асиметријата на абдоменот поради испакнатост на предниот абдоминален wallид во кој било дел укажува на значително зголемување на органот, присуство на голем тумор или циста во овој дел од абдоминалната празнина. Значи, испакнатоста во епигастричната област и горната страна на десната половина на стомакот обично е предизвикана од зголемување на црниот дроб, во левото крило - зголемување на слезината, во супрапубичниот регион - претерано полн мочен меур или зголемена матка.

Голем тумор на бубрегот понекогаш доведува до испакнување на соодветниот страничен абдомен. Големите цисти во абдоминалната празнина најчесто доаѓаат од панкреасот или јајниците. Локалните испакнатини на предниот абдоминален wallид се забележуваат со хернии, најчесто формирани по белата линија на стомакот, во папочниот прстен, ингвиналните региони и на местото на постоперативните лузни.

varikoz na zhivote - Симптоми и третман на проширени вени

Рамномерно повлечен (скафоиден) стомак поради спастична контракција на мускулите на предниот абдоминален wallид е карактеристичен знак на акутен дифузен перитонитис, иако може да се забележи и кај тетанус, менингитис и колика од олово. Покрај тоа, се случува униформа абдоминална ретракција со нагло исцрпување или дехидрирање на телото.

Употребата на странично осветлување овозможува во некои случаи при испитување на абдоменот во лежечка положба да се идентификуваат перисталтичките бранови во форма на периодично подигнување на предниот абдоминален wallид и полека поместување на височините. Тие укажуваат на присуство на пречки за напредување на масите на храна долж дигестивниот тракт.

Поткожната венска мрежа во стомакот нормално не е видлива. Појавата на зголемена, понекогаш јасно испакната венска шема низ кожата, најчесто укажува на тежок одлив на крв од порталната вена (портална хипертензија) и развој на бајпас анастомози (колатерали) со системите на горната и долната шуплива вена .

Причините за портална хипертензија можат да бидат цироза на црниот дроб, тромбоза или компресија од надворешната страна на порталната вена, како и тромбоза на хепаталните вени што течат во долната шуплива вена (болест Бад-Кијари). Во раната фаза на портална хипертензија, венскиот модел најпрво се појавува во страничниот абдомен, а потоа и на неговата предна површина.

Изразената венска конгестија во порталната вена понекогаш доведува до појава на зголемени и фантастично згрчени сафенозни вени радијално разминуваат од папокот, што е предизвикано од враќање на проодноста на разурнатата папочна вена. Таквиот венски образец бил наречен caput medusae поради неговата фигуративна споредба со главата на Медуза од Горгон, лик на античкиот грчки мит, кој наместо коса имал многу змии на главата.

Проширувањето на сафените вени на стомакот (обично во неговите странични делови) исто така може да се забележи со тромбоза на долната шуплива вена со развој на колатерали со системот на горната шуплива вена. За да се разликува колатералниот проток на крв од порталната вена до долната шуплива вена од анастомозите помеѓу системите на инфериорната и горната шуплива вена, постапете на следново.

На папочната линија, изберете дел од вената лоциран надолжно и без странични притоки. Ставете преку него два прста од десната рака преклопени заедно (палмарна површина). Потоа, раширете ги прстите и истовремено притискајќи ја вената, изместете ја крвта од нејзината област лоцирана под прстите, а потоа подигнете го прстот што лежи над вас.

Ако срушениот дел од вената е исполнет со крв и отекува, тогаш протокот на крв е насочен од горе надолу, односно од порталната вена до долната шуплива вена. Во случај вената да остане во срушена состојба, ова укажува на колатерален проток на крв во правец од дното нагоре - од долната шуплива вена до горната шуплива вена.

Исто така, треба да се има предвид дека, за разлика од порталната хипертензија, асцитот не се јавува при тромбоза на долната шуплива вена, но се забележува венска конгестија во долните екстремитети, што се манифестира со нивно оток, цијаноза и проширување на сафените вени.

Кај некои пациенти во горниот дел на стомакот, може да се открие чуден појас од множеството проширени најмали вени на кожата долги 2-3 см, што се протега во форма на лопатка долж двата речни лакови и нормално на нив (појас на Стоукс). Дијагностичкото значење на овој феномен е непознато.

Во присуство на постоперативни лузни на кожата на стомакот, нивната локализација и форма даваат индикативна идеја за природата на операцијата и нејзините можни компликации, особено за процесот на лепило. Идентификација на дел од хиперпигментација поврзана со употреба на грејна подлога во одреден абдомен укажува на присуство на синдром на долготрајна болка кај пациент.

Која е опасноста од проширени вени на стомакот и како да се третираат проширените вени

Светло дефинирани вени на стомакот не се причина за паника или неактивност, туку за консултација со лекар. Често ова не е само козметички дефект, туку е знак на утврдена болест. Флеболозите велат дека вените на стомакот се појавуваат со причина. Јасен преглед на вените на стомакот може да биде клинички знак за проширени вени.

Проширените вени се честа патологија со која се соочуваат скоро сите: мажи и жени, возрасни, па дури и деца. Прво, на кожата се појавуваат starsвезди и нодули, а потоа и венска мрежа. Долните екстремитети отсекогаш се сметале за главно место за локализација на патолошкиот процес. На преглед, лекарите откриваат и згрчени и проширени вени на стомакот, грбот, задникот, рацете и другите делови од телото. Во моментов, покрај проширените вени на долните екстремитети, најчести се проширените вени на карличните органи и ректумот (хемороиди).

Проширените вени ретко влијаат на големите садови. Прво обично се засегнати тенки интрадермални вени. Колку е поголема областа на оштетување, толку почесто пациентите доживуваат болка, оток и непријатност. Пациентите со проширени вени на стомакот се втурнуваат во депресија, бидејќи патологијата прилично го расипува изгледот.

вистински проширени вени на стомакот

Проширувањето на вените на стомакот може да резултира со сериозни здравствени проблеми. Ова е особено точно за бремени жени. Хормонална инсуфициенција и зголемување на обемот на циркулирачка крв доведува до зголемување на оптоварувањето на венскиот систем и проширување на вените на телото. Кај мажите, патологијата се јавува поретко. Најмногу подложни на проширени вени на стомакот се лица со прекумерна тежина кои злоупотребуваат алкохол и пушат долго време. Нивната крв е подебела, мускулите и садовите на стомакот се слаби. Овие фактори предизвикуваат развој на болеста.

Ако на време да ги препознаете симптомите на патологија и да спроведете соодветен третман, може да се ослободите од проширените вени на стомакот.

Јас дури и не знам на кој дел припаѓа ова. Имам уште едно прво откритие во оваа бременост. во пределот каде стомакот поминува во телото, под градите, во пределот на ребрата, на страните и под рацете, но пониско, на грбот, но поблиску до стомакот, се појавија проширени садови. Па, се надевам дека нема да пукне. Па, тие се директно видливи со вентилатор - дамка од крвни садови.

Еден пријател имаше еден куп крвни садови низ целиот грб. Таа отиде во сарафан, се сретна со неа - јас навистина тогаш се исплашив за неа. Но, не, сè по породувањето стана како и обично (на задната страна).

Но, такво делење како нејзиното, не сум видел на друго место: тој само попушти, и ништо не помогна (((

Но, таа не се осмелуваше да направи пластична операција.

Вчера, во ДУШАТА, открив дека на едната нога се појавуваат вени (не излегоа, но беа јасно видливи) и пукаа садови како пурпурна мрежа. Право почнувајќи од препоните, но од предната страна. Другата нога е пристојна, на стомакот, вените блескаат само на страните. Не е ништо? Но, што да правам со нога? Да извалкам со што, можеби?

Не размачкаше ништо, не носеше компресија, им покажа на лекарите - рекоа само ако има можност - да купам најевтини чорапи за породување, а ако не ги купам, тогаш не потреба

Контрастен туш на нозете совршено ја отстранува тежината и добро ги тонизира wallsидовите на вените. Добро загреани по туширање / бања, истурете ладна вода на нозете, а потоа удобно загревајте, па променете ја водата до 7 пати. Можете да направите 1-2 пати на ден.

- базен - почнав да одам, болката во нозете скоро исчезна. Пливам многу активно, во различни стилови, не како баби со капи со маргаритки :)), плус додавам оптоварување на нозете покрај тоа.

- спиење со подигнати нозе

-гледајте тежина, релативно, се разбира, со оглед на Б.

- во текот на денот почесто лежи седи со кренати нозе

- не кревајте тешки, не пешачете многу, ако ве болат нозете, обидете се да не одите воопшто, компензирајте го недостатокот на движење покрај базенот

- на Интернет изглед - многу едноставни венотони вежби

бањи со морска сол

-бања, но многу внимателно, проследено со истурање на нозете со ладна вода, само што започнав во овој Б, седам во нежешка минута 2-3

465486 - Симптоми и третман на проширени вени

- вие лично (близнаци) можете да помогнете во завој

- многумина со вени и болка во нозете советуваат остеопати, по 2 дена ќе одам, ќе пријавам

- Ме советуваа и хирудотерапевти, но бидејќи немам големи патологии на вените на доплер на садовите на нозете, решив да не прибегнувам на пијавици сè уште

- Па, за десерт - во психосоматиката, вените и тежината на нозете се поврзани со мисли на метеж, огромни грижи, проблеми и притисок на преголема одговорност преземени :))) - само за бремениот мозок. Јас сум обичен и обидувам да се поврзам со сè полесно, да барам повеќе радости и задоволства во мојата позиција.

Проширени вени може да се појават не само во долните екстремитети, проблемот може да влијае на другите делови од телото, на пример, стомакот и оваа карактеристика се нарекува „глава на медуза“.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

прашање

Здраво Евгениј Анатолевич!

Зошто почнав да обрнувам внимание на ова - веќе имам проблеми со дигестивниот тракт околу 10 години. Додека основните анализи се нормални. И пред еден месец за време на FGDS, лекарот испита дека има проширени вени на хранопроводот и желудникот од 1 степен (како што разбирам дека е минимално) и рече дека треба да се обрне внимание на ова прашање.

Немаше повеќе патологии во стомакот (само отстапувања во дуоденумот). После тоа направив уште еден ултразвук на абдоминалните органи - сè е совршено и црниот дроб и порталната вена. Комплетна крвна слика, ALT, AST, Amylase, Cp! активниот протеин е целосна норма. Во исто време, повторно имав болка (ја имав и претходно, иако никој не ги видел вените пред FGDS, дури и за време на болка) - и покрај фактот дека болките кои не се јасни се даваат на грбот и се интензивираат кога главата е навалена назад и ноќе не се мачи. Дали можат да бидат поврзани со проширени вени?

 • Лиценца 12.03.2018 година //
 • Сина точка на ногата 02.03.2018 година //
 • Дешифрирање на резултатите од ултразвук на вените на долните екстремитети 01.03.2018
 • Флебангиодисплазија 27.02.2018 //
 • формирање на сина топка во областа на свиокот на прстот 26.02.2018 година //
 • Ангиодисплазија 26.02.2018 //
 • отечена вена 25.02.2018 година //
 • Инјекција на ингвиналната артерија со метадон. 25.02.2018 година //
 • Операцијата за отстранување на вените 21.02.2018 година //
 • Проширени вени 17.02.2018 //
 • Прашање за цената. 11.02.2018 година //
 • (Тромботски) флебитис на карличната област 10.02.2018 година //
 • Вени по хемотерапија 08.02.2018 година //
 • Вазоконстрикција, ПА неправилност 03.02.2018 година //
 • Те молам, објасни ја разликата! 02.02.2018 година //
 • Модринки на нозете по тренинг со сила 29.01.2018 //
 • Конуси во вените на раката 18.01.2018 //
 • Ретикуларни проширени вени 18.01.2018 //
 • (без наслов) 15.01.2018 година //
 • Нем тапан (од напред) по ласерска операција на вени 15.01.2018 //

СЗАО од Москва м. Строгино ул. Талин, бројот на куќата може да се добие од администраторот по телефон

Можни причини за абдоминални вени

Womenените и мажите од која било возраст можат да наб bloудуваат надуени вени на стомакот. Таква ситуација може да се појави и за време на период на тежок физички напор, и за време на период на целосен одмор. Некои мирно ја согледуваат таквата надворешна промена, додека други почнуваат да алармираат. Значи, што е причината за вените?

Кај луѓето кои имаат тенка кожа, венската мрежа може да се истакне поради активниот проток на крв. Тие ја набудуваат оваа ситуација дури и кога прават сквотови, склекови или притискање на пумпи.

Постојат моменти кога вените се појавуваат на стомакот нагло и во голем број. Често тие се забележани на страничните делови на стомакот и во областа на половината. Овој симптом може да го забележат и возрасните и децата.

Повеќето луѓе мислат дека таквата промена во нивното тело ќе биде привремена, па затоа дури и нема да одат на лекар. Но, заклучокот е погрешен и неточен. Како што покажува искуството на гастроентеролозите, ова заболување може да зборува за сериозни заболувања на црниот дроб.

За да го потврдите вашето здравје, мора да ги преземете следниве чекори:

 • посета на гастроентеролог;
 • се подложени на длабинско испитување;
 • направете биохемиски тест на крвта;
 • направете тест за вирусен хепатитис.

Ако извршените процедури не дадат резултат, тогаш треба да биде итно испитување од страна на ендокринолог и васкуларен хирург.

Што се однесува до децата, со таков симптом, можете да контактирате со детски хирург.

Само-лекувањето не е опција!

При првите модификации на садовите на стомакот, потребно е да контактирате со квалификувани лекари. Само-лекувањето со помош на рекламирани масти и гелови нема да донесе никаков резултат. Одложувањето со посета на лекар ќе ја влоши ситуацијата.

Бидете први, и секој ќе знае за вашето мислење!

 • За проектот
 • Услови на употреба
 • Услови на конкуренција

Сертификат за регистрација на масовни медиуми ЕЛ бр. ФС,

издадена од Федералната служба за надзор на комуникациите,

информатичка технологија и масовни комуникации (Роскомнадзор)

13 декември 2016 година 16.

Основач: Друштво за ограничена одговорност со издаваштво Хирст Шкулев

simptomivarikozabryushnoypolosti 248DFD07 - симптоми и третман на проширени вени

Главен и одговорен уредник: Дудина Викторија horоржевна

Авторско право (в) ДОО Издаваштво Хирст Шкулев, 2017 година.

Секоја репродукција на материјалите на страницата без дозвола на издавачот е забранета.

Детали за контакт на владата

на мрежата на жени

Ве молиме обидете се повторно

За жал, овој код не е погоден за активирање.

Причините на проблемот

„Главата на медузата“ се појавува поради појава на бариера во вената, како резултат на што крвта почнува да се движи по должината на „обвивката“. Ако не се елиминира причината за овој феномен, вените ќе почнат да се шират, што наскоро ќе се забележи со голо око. Сепак, патологијата е опасна не само со естетски несовршености, туку и со вистински здравствени проблеми. Во овој случај, најголемиот ризик од проширување на вените во стомакот е кај жените за време на бременоста.

Порталната хипертензија не е посебна болест, туку синдром кој ги придружува другите патологии поврзани со зголемен притисок во порталната вена. За да ја дознаете причината за овој феномен, треба да подлежите на целосен преглед пропишан од лекар. Како можни предуслови за портална хипертензија, постојат:

 • цироза на црниот дроб;
 • вродени аномалии;
 • папочна сепса;
 • супурација во абдоминалниот регион;
 • ендофлебитис (тромбоза на хепатална вена);
 • перикардитис (воспаление на перикардијалната кеса);
 • тумор и цистични неоплазми;
 • инсуфициенција на трикуспидална валвула;
 • воспаление во абдоминалната празнина;
 • компликации по операцијата;
 • хепатоза (метаболички нарушувања на клетките на црниот дроб);
 • амилоидоза (нарушен метаболизам на протеини);
 • јаглени хидрати дистрофија на црниот дроб;
 • хепатитис;
 • инфекција со хелминти;
 • саркоидоза (зголемено ниво на ензими во црниот дроб);
 • кардиомиопатија (примарно оштетување на срцевиот мускул);
 • канцероген тумор или метастази во црниот дроб.

Списокот на причини за портална хипертензија е доста обемен, но дијагнозата е поедноставена со фактот дека постојат неколку видови на оваа болест, од кои секоја е поврзана со одредени патологии. Постои интрахепатична, супрахепатична, субхепатична или комбинирана портална хипертензија. Само лекарот може да го одреди типот на патологија и да ја идентификува причината за нејзиното формирање, бидејќи за пациентот симптомите во различни случаи ќе бидат исти.

Пред бременоста, никогаш немав проблеми со вените, секогаш имаше мазни и витки нозе. И штом останав бремена, веднаш стана тешко да се оди во потпетици, иако мојот стомак сè уште не беше видлив. Уште полошо. Нозете почнаа да отекуваат, истураат олово, болат ноќе. Отпрвин, гинекологот рече дека ова е нормално за идната мајка, бидејќи товарот се зголемува, но кога започна да излегува васкуларната мрежа, стана јасно дека ова е сериозна работа. Потоа конкретно го прашав докторот за тоа како.

Симптоми на болеста

Примарните симптоми на болеста се директно поврзани со болеста што предизвика појава на „глава од медуза“. Ова може да вклучува појава на болка, гадење, повраќање, отежнато дишење, кашлица, промена на бојата на изметот и урината итн. Исто така, може да има општо влошување на состојбата: слабост, несоница, намален апетит, зголемена телесна температура, летаргија, вртоглавица, нарушување на срцевиот ритам итн. г.

Постепено, исто така, се појавуваат симптоми кои се карактеристични за порталната хипертензија, овие вклучуваат:

 • нагло зголемување на големината на слезината;
 • проширени вени во стомакот;
 • акумулација на течност во абдоминалната празнина (асцит);
 • дигестивни нарушувања;
 • венско крварење;
 • недостаток на апетит;
 • формирање на пајакови вени.

етиологија

про transирни, но не променети абдоминални вени за време на бременоста - нормална варијанта

непатолошки видливи вени на стомакот поради губење на тежината

вени на стомакот кои произлегуваат од прекумерни оптоварувања на моќноста

патолошки вени на стомакот кои произлегуваат од опасни состојби - особено, портална хипертензија

Ризик фактори или предвесници на проширени вени на стомакот се: дебелина, лоши навики, физичка неактивност, наследна предиспозиција, продолжена хормонска терапија или хемотерапија.

За време на бременоста, вените во стомакот се шират поради хормонална нерамнотежа поради прекумерно ослободување на прогестерон од плацентата, што влијае на естрогените и андрогените. Во исто време, силата и еластичноста на крвните садови и кожата се менуваат, вентилите ослабуваат, крвта стагнира, вените се шират. Во раните фази, овој процес е поврзан со брзо зголемување на телесната тежина, а во подоцнежните фази се должи на седентарен начин на живот.

Проширените вени се честа болест која нема ограничувања за возраста и полот. Во почетните фази, патологијата не предизвикува загриженост и претставува козметички дефект, кој лесно се елиминира со помош на современи хардверски процедури. Како што напредува болеста, нарушениот проток на крв во сафените вени доведува до сериозен оток, што врши притисок врз внатрешните органи и предизвикува нивна дисфункција. Претежно проширените вени влијаат на долните екстремитети, поретко се шират на грбот и перитонеумот.

Повреда на одливот на венска крв се јавува под влијание на следниве фактори:

 • систематско подигнување на тешки предмети пред стомакот;
 • земање хормонални лекови;
 • хиподинамија;
 • хормонална и метаболна дисфункција;
 • остар губење на тежината;
 • неправилна диета;
 • генетска предиспозиција;
 • истовремени патологии на кардиоваскуларниот систем;
 • лоши навики;
 • дебелина;
 • портална хипертензија;
 • повреда на конзистентноста на крвта.

veni na zhivote e1521563547375 - Симптоми и третман на проширени вениНормално, вените можат да се појават на кожата кај луѓе кои вредно ја посетуваат салата.

Важно е да се напомене дека испакнатите вени може да бидат природна состојба, а не последица на патологија. Со нагло губење на тежината, телото губи влакна, така што садовите се дистрибуираат близу под кожата. Со продолжени часови во теретаните, се забележува и транслилуминација на вените, што е поврзано со развојот на мускулниот скелет и зајакнувањето на васкуларните wallsидови.

Дијагностички методи

За да ја лекувате болеста побрзо и со помалку напор и пари, треба да контактирате со гастроентеролог веднаш штом ќе се појават првите симптоми на проблемот. Особено е важно да се препознае порталната хипертензија за време на бременоста, бидејќи во овој случај ќе биде потребен индивидуален пристап на акушер-гинеколог.

Дијагнозата на болеста започнува со општ преглед на пациентот од страна на лекарот, собирајќи податоци за анамнеза и составувајќи слика за текот на патологијата. По ова, симптомите се испитуваат и, доколку постои сомневање за портална хипертензија, се препишуваат општи тестови за крв и урина, биохемиски тест за венска крв, тест за хепатитис итн.

Исто така, заедно со лабораториски анализи, може да се препишат процедури за инструментално испитување - ултразвук, рендгенски преглед на потенцијално запушени вени, спленопортографија, итн.

Откако лекарот утврди дека симптомите забележани кај пациентот укажуваат на проширени вени поради портална хипертензија, може да продолжите со терапија. Треба да биде сеопфатен и да вклучува лекови и хируршки процедури. Третман со народни лекови е исто така можен, но само по договор со лекарот и само како дополнителни методи за ублажување на состојбата на пациентот.

. Друга карактеристика на масните клетки концентрирана во проблематичните области е кршење на транспортот на маснотии преку клеточната мембрана. Школка од овие оштетени, ненормално големи клетки станува екстремно густа, а маснотијата во нив станува тесна и слабо се излачува. Неодамна се појави нова линија на козметика која помага делумно да се реши овој проблем.

Главната активна состојка на ваквите производи е фосфатидилхолин (фосфатидилхолин). Во неговото јадро, тој е исто така дебел. Неопходно е за санирање на мембраните на масните клетки, бидејќи содржи голема количина на фосфолипиди, а неговата препознатлива карактеристика е можноста да се врати транспортот на масни киселини преку клеточната мембрана на маснотиите.

Превенција

Превентивни мерки за спречување на проширување на вените на стомакот:

 1. Бањи за релаксирање и тушеви за контраст,
 2. Масажа и пливање
 3. Чести прошетки на одлично на отворено
 4. Пиење многу течности
 5. Борбата против пушењето и алкохолизмот,
 6. Балансирана исхрана,
 7. Нормализација на телесната тежина,
 8. Носејќи завој
 9. Часови по физикална терапија.

На крајот на бременоста, експертите препорачуваат бремените жени да спијат настрана и да носат долна облека за компресија. Идните мајки со откриена портална хипертензија треба внимателно да ги набудува гинеколог, хепатолог и флеболог, редовно да прават тестови кои го следат составот на крвта. Во повеќето случаи, породувањето се одвива без компликации.

Конзервативен третман

Често, во раната фаза на развој на болеста, можете да направите само со медицински третман, бидејќи проблемот не е започнат. На подоцнежен датум, конзервативната терапија е комбинирана со медицински процедури и операции за да се постигне посакуваниот резултат. Особено внимателен лекар треба да биде во третман на портална хипертензија кај жена за време на бременоста, бидејќи оваа болест може многу сериозно да влијае на неа и на бебето.

За терапија, може да се препишат следниве групи на лекови:

 1. Хормони на хипофизата. Овие средства придонесуваат за нормализирање на протокот на крв, бидејќи тие влијаат на намалување на протокот на крв во црниот дроб и намалување на притисокот во порталната вена.
 2. Нитрати. Обезбедете намалување на протокот на крв во црниот дроб поради акумулација на крв во малите садови.
 3. Бета блокатори. Намалете го протокот на крв во црниот дроб со намалување на срцевите контракции.
 4. Синтетички аналози на соматостатин. Придонесува за стеснување на артериолите во перихепатичната зона, што помага да се намали притисокот.
 5. Диуретични лекови. Придонесете за отстранување на вишокот течности и штетни материи на природен начин преку мокрење.
 6. Синтетички аналози на лактоза. Придонесете за чистење на цревата од штетни материи акумулирани во него како резултат на развојот на болеста.
 7. Антибиотици. Тие се пропишани под услов болеста што предизвикува проширени вени во стомакот да е предизвикана од патогени микроорганизми. Антибиотиците придонесуваат за нивно уништување и спречуваат понатамошен развој.

Сите овие лекови имаат сериозен ефект врз човечкото тело и имаат импресивен список на контраиндикации. Поради оваа причина, не можете да препишете одредени лекови самостојно, ова може да доведе до непоправливи последици, особено во третманот на проширени вени за време на бременоста. Само лекарот треба да препише овој или оној лек откако пациентот ќе ги помине сите тестови и ќе состави медицинска историја.

Артериска болест на екстремитетите

Синдром на Лериш

Како резултат на атеросклероза на долните екстремитети, се формира хроничен исхемичен фокус, карактеристичен за Леришовиот синдром. Клиничките манифестации на овие болести скоро целосно се совпаѓаат, имајќи ја единствената разлика во тоа што наизменичното клаудикација при атеросклероза запре во ниска позиција (на мускулите на телето) и не се шири нагоре.

Дијагностичките методи се карактеристични за Леришовиот синдром, каде ултразвукот е приоритет.

Хируршки третман според индикации, што е исхемија на IIB, III, IV степени (заобиколувајќи го феморално-поплитеално-табијалниот сегмент со употреба на разни протези или голема сафенова феморална вена на пациентот). Во посебни случаи, операцијата се изведува со перкутана дилатација на артериите и ендартеректомија.

Конзервативниот третман на атеросклероза на долните екстремитети не се разликува од оној на Леришовиот синдром.

Бургерова болест

Буергерова болест (тромбоангитис облитеранс, ендартеритис облитеранс облитеранс) е многу сериозно воспалително заболување кое се јавува при тешка исхемија и чести оштетувања на венски јазли како резултат на тромбоза.

Причините не можат да се кажат потврдно, но провокаторите се идентификувани со сигурност. Ова е хипотермија и пушење.

За жал, младата возраст не е осигурена од вакво заболување и се јавува главно кај мажи од 18-35 години. Патолошкиот процес обично не се протега над долните екстремитети, сепак, тоа не влијае на едната нога, но се случува истовремено и кај едните и кај другите. Карактеристичната клиничка слика се манифестира во три опции, но болката во стапалото и прстите е скоро секогаш присутна:

 • Првата опција се одликува со острина и малигност на процесот и влијае главно на млади луѓе;
 • Вториот се карактеризира со помирен повлажен тек (субакутен) со егзацербации и ремисии на различно времетраење;
 • Третата опција може да трае со години (хронично), полека напредува и има пролонгирани ремисии.

krov na biohimiyu2 - Симптоми и третман на проширени вени

Најистакнатиот симптом на Бургеровата болест се смета дека може да се лекува, склон кон инфекции чиреви на прстите. Ова укажува на оштетување на артериите на стапалото и потколеницата и можноста за ширење на патолошкиот процес во поплитеалните и феморалните артерии.

Ефективни дијагностички методи се:

 1. Мерење на крвниот притисок на прстите и глуждовите;
 2. Одредување на спектарот на артериите на стапалото и притисок врз артериите од различни нивоа;
 3. Транскотано одредување на напнатоста на кислородот на стапалото и потколеницата во вертикална и хоризонтална положба;
 4. Доплер ултразвук, дуплекс скенирање;
 5. Ангиографија на Селдингер за планирање на реконструктивна хирургија.

Третманот на уништување на ендартеритис е тешка и не секогаш решлива задача. Бургеровата болест се третира само во болнички услови, каде што се препишуваат инфузии на реополиглиукин, кои се дополнети со хормони, антикоагуланси, антитромбоцитни агенси и вазодилататори.

Хируршки третман - реконструкција на артериите, чиј исход е одреден од сериозноста на исхемичните лезии.

Акутната опструкција на артериите на екстремитетите како резултат на тромбоза кај млади луѓе кои веќе имаат тромбоангитис или постари лица со атеросклероза и емболија на главните артерии кај луѓе со „емболошки“ болести, се формира под влијание на повеќе фактори:

 • Хиперкоагулација;
 • Ефектот на воспалителниот или атеросклеротичниот процес врз артерискиот wallид;
 • Повреда на хемодинамиката (централна и регионална).

Обично, акутната опструкција на артериите е придружена со артериски спазам на две екстремитети, дури и ако вториот е препознаен како здрав. Клиничката слика на болеста е изразена со синдром на акутна исхемија:

 1. Остра болка;
 2. Ладен екстремитет;
 3. Потонати вени;
 4. Повреда на чувствителност и моторна активност;
 5. Ненадејно запирање на пулсот.

Во споредба со емболијата, текот на тромбозата е помалку акутен. Ова се должи на долгиот процес на стенозирање во артериите и формирањето на колатерали.

Третманот зависи од состојбата на пациентот и сериозноста на болеста, што се одредува според степенот и локализацијата на исхемичниот фокус. Во акутниот период, како по правило, се пропишуваат инфузии на реополиглукин и натриум бикарбонат, а потоа се користат вазодилататори, хемодеза и антикоагуланси.

Хируршката интервенција се изведува според индикации во согласност со општата состојба на пациентот и локализацијата на исхемијата.

Вродени артериовенски фистули (малформации) се најчести на долните екстремитети, иако горните не се исклучок. Покрај тоа, оваа патологија лесно може да се локализира во внатрешните органи: црниот дроб, бубрезите, белите дробови.

Патолошки промени се јавуваат како резултат на венска хипертензија и дистална хипоксија, чија причина е заобиколување на артерискиот сегмент со артериска крв, која се испушта директно во венскиот канал. Болеста е вродена и се манифестира буквално од првите денови од животот на детето.

Дијагностички методи кои помагаат да се утврди дијагнозата:

 • Оклузивната плетизмографија е во состојба да го фати моментот на наглото зголемување на волуметрискиот проток на крв во погодената област;
 • Дуплекс скенирање - го споредува зголемениот волуметриски проток на крв со нормата, ја открива зголемената големина на самиот сад;
 • Ангиографија, што е прикажано при одредување на локализација на патолошка лезија во артерискиот кревет.

Зголемувањето на нарушувањата во периферната циркулација доведува до намалување на функционалните способности на екстремитетот, што е индикација за хируршки третман, што се спроведува во неколку фази.

Група болести, чиј придружник е екстравазална компресија на субклавијалните артерии и брахијалниот плексус, се нарекува „синдром на компресија на излез од градите“.

настоика крапиви - Симптоми на проширени вени и третман

Клиничката слика на болеста се манифестира со разни васкуларни и невролошки нарушувања од локална природа:

 • Болка во рацете;
 • Почеток на брз замор на прстите, што го отежнува извршувањето на одредени видови на работа (пишување, шиење).

Болеста има неколку типични синдроми кои служат како основа за дијагностицирање.

Третманот е конзервативен симптоматски или хируршки.

Болест на Рејно

Болеста на Рејно се јавува од грч на малите артерии на екстремитетите, јазикот или врвот на носот и се смета за „женска“. Зошто се појавува, од каде потекнува, сè уште не е познато за науката.

Симптомите на Рејноовата болест предизвикуваат многу проблеми, бидејќи на почетокот пациентите не се чувствуваат многу болно, но не сметаат дека се апсолутно здрави. Болката во прстите (обично на рацете) и студенилото на почетокот се единствените манифестации на болеста, на која со текот на времето им се спојуваат кршење на ткивен трофизам, едем и цијаноза, се приклучуваат мали области на некроза на фалангите на ноктите.

Дијагнозата се заснова на капилароскопија на креветот на ноктите и студен примерок (проценка на состојбата на раката откако ќе се потопи во ладна вода неколку минути).

Третманот се спроведува со проширување на периферните садови, антитромбоцитни агенси, витамини. Нанесете баротерапија, плазмафереза, физиотерапевтски третман, а во некои случаи и стимулација на перкутан нерв. Хируршки третман се спроведува во исклучителни случаи.

Долната шуплива вена (v. Cava инфериорна) е најголемата вена, лоцирана на задниот wallид на стомакот десно од абдоминалната аорта, минува низ дупката во тетивниот центар на дијафрагмата во градната празнина, каде што наскоро се влева во десниот атриум. Формирана е на ниво на IV - V лумбален пршлен со фузија на десните и левите заеднички илијачни вени. Секоја заедничка илијачна вена е формирана со фузија на внатрешните и надворешните илијачни вени на нејзината страна.

Крв тече од вените на долната половина од телото долж долната шуплива вена: од стомакот, карлицата и долните екстремитети.

Карличните вени лежат во близина на артериите, ги имаат истите имиња и исто така се поделени на внатрешни и париетални.

Париеталните вени се влеваат во v. Iliaca interna, ја придружуваат истоимената артерија. Овие вклучуваат: илијачна-лумбална вена, v. Iliolumbalis; горните глутеални вени, vv. глутеи супериорни; инфериорни глутеални вени, vv. глутеи инфериорни; опструктивна вена, v. оптураторија; странични сакрални вени, vv.

Во theидовите на внатрешните органи на карлицата и во близина на органите, малите венски садови формираат венски плексуси: цистична, ректална, матка, итн.

Сите вени на карлицата: и внатрешни и париетални - носат крв во внатрешната илијачна вена. Лежи покрај истоимената артерија и, спојувајќи се со надворешната илијачна вена, формира заедничка илијачна вена на нејзината страна. Надворешната илијачна вена се наоѓа веднаш до истоимената артерија и прима крв од феморалната вена, чиешто продолжение е. Покрај тоа, мали вени се влеваат во него од долниот дел на предниот абдоминален wallид.

Вените на долниот екстремитет, како и вените на горниот екстремитет, се поделени на површни и длабоки.

Површните вени на слободниот дел од анастомозата на долните екстремитети со длабоки вени; најголемиот од нив содржи вентили. Во областа на стапалото, сафените вени формираат густа мрежа, која е поделена на плантарна венска мрежа, rete venosum plantare и дорзална венска мрежа на стапалото, rete venosum dorsals pedis. Површни вени на единствениот анастомоза со длабоки вени.

Голема сафенова вена, против сафена магна, формирана од дорзална венска мрежа на стапалото. Со главата нагоре, поминува по должината на предниот раб на медијалниот глужд до потколеницата и го следи поткожното ткиво долж медијалниот раб на тибијата. На патот, таа зема низа површни вени на потколеницата. Откако стигна до колен зглоб, вената се врти околу медијалниот кондил на задниот дел и поминува на антеромедијалната површина на бутот. Следејќи се проксимално, v. Saphena magna ја перфорира областа на hiatus saphenus, површинскиот лист на широката фасција на бутот и се влева во v. Femoralis.

Мала сафенова вена, против сафена парва, започнува од страничниот дел на поткожната дорзална венска мрежа. Таа се наведнува зад страничниот глужд и, тргнувајќи нагоре, оди на задната површина на потколеницата. Откако ја достигна поплитеалната јама, вената лежи под таблата, влегува во длабочината на јамата и се влева во поплитеалната вена.

Хируршка интервенција

Дури и за време на бременоста, некои сметаат дека проширените вени на стомакот се норма, но тоа воопшто не е случај. Сличен феномен укажува на напредна фаза на текот на порталната хипертензија и е една од индикациите за хируршка интервенција. Во повеќето случаи, се врши шантирање, но во сериозни ситуации, може да се наведе отстранување на слезината или трансплантација на црн дроб.

Во врска со проширени вени, може да се извршат специјализирани медицински настани. Овие вклучуваат шиење или облекување на патолошки области, ендоскопска склеротерапија, ендоскопска инсталација на влечни прстени и други операции.

Народни лекови

Алтернативната терапија сè уште се користи при лекување на многу болести, но во случај на портална хипертензија, таа може само да го надополни ефектот на конзервативната и традиционалната медицина. Пред да користите каков било рецепт што влијае на сериозноста на симптомите, треба да се консултирате со лекар, особено за жени за време на бременоста. Постојат неколку најчести лекови кои се користат за проширени вени во стомакот.

Прво, се користи лушпа од глуварче, за чија подготовка треба да истурете чаша врела вода 1 лажица прашок подготвен од исушените корени на ова растение. Како резултат на мешавината мора да се внесе 10-20 минути и да се пие без разредување со вода. Нанесете го производот неколку пати на ден во форма на топлина.

Второ, сокот од репка има добар ефект, мора да се земе 100 ml 2-3 пати на ден 30 минути пред јадење. Трето, можете да направите билна колекција, која се состои од лисја од коприва, шипки, камилица и равнец, со мешавина во сооднос од 2: 4: 2: 1. Потребно е да се истурат 2 лажици од добиената мешавина од 0,5 л врела зовриена вода и се вари на тивок оган 20 минути. Како резултат на супа треба да се земаат 2 лажици три пати на ден помеѓу оброците.

Други народни лекови исто така може да се користат за да се отстранат специфичните симптоми.

Прво, се користи лушпа од глуварче, за чија подготовка треба да истурете чаша врела вода 1 лажица прашок подготвен од исушените корени на ова растение. Како резултат на мешавината мора да се внесе една минута и да се пие без разредување со вода. Нанесете го производот неколку пати на ден во форма на топлина.

 • Подгответе го коренот на глуварчето (исецкајте го), истурете сè со врела вода (чаша), почекајте околу еден час, додека лекот не се внесе.
 • Лушпа од камилица, коприва и шипинка многу помага. Земете еднаква количина трева, наполнете со вода, варете ги сите 30 минути.
 • Зелените ореви треба да се истурат со маслиново масло. Почекајте 40 дена додека сè не е добро внесено. По подмачкување на кожата.
 • Во 200 мл вода додадете јаболков оцет (лажичка). Измешајте и пијте сè пред јадење. Исто така, растворот се користи за бришење на кожата.
 • Нанесете ситно исечен суров компир на погодената област.

Значи, вените на стомакот не само што го расипуваат изгледот, туку и можат да имаат сериозно влијание врз здравјето. Внимателно следете ја вашата благосостојба!

Проширени вени за време на бременоста

Womenените за време на бременоста треба внимателно да го следат сопственото здравје, бидејќи сите негативни манифестации ќе влијаат не само на неа, туку и на бебето. На првите знаци на проширени вени на стомакот, треба да се консултирате со лекар. Опасноста е дека во занемарени случаи во кои не бил извршен навремен третман или била користена неправилна терапија, може да се препише вештачко прекинување на бременоста за да се спаси мајката.

Бремена жена со портална хипертензија треба постојано да ја следи лекар и да ги спроведува потребните тестови. Редовно следење на составот на крвта, црниот дроб и слезината.

Во овој случај, жената мора да биде информирана за сите можни компликации за себе и за детето за време на бременоста и породувањето.

Доколку не се започне со портална хипертензија и може да се лекува, породувањето може да помине без компликации. Покрај тоа, поради природата на болеста, не само што треба да бидат присутни акушер-гинеколози, туку и хирурзи и хематолози. Проширените вени, кои се појавија како резултат на портална хипертензија, не се апсолутна индикација за царски рез, така што во повеќето случаи жената се породи сама.

девојчињата имаа вакво нешто: боли неколку дена на страните на стомакот (каде што завршуваат нозете :)) боли како да тренирал напорно во теретана. И денес забележав на силна дневна светлина дека помалите и подолгите вени се извадија од пубисот (извинете за деталите) до испакнатите коски на колкот (изгледа

Збунет - велат лево - тогаш читам - десно - просветли! И друго прашање, кој е набудуван во TsAGiP? И што е тоа да се породи?

Откако се роди првото дете (пред 1 година), стомачните мускули некако се разделија и ако легнете, а потоа се обидете да застанете (затегнете ги стомачните мускули), стомакот станува „куќа“ со „гребен“ од папокот до ребрата. Не ми се допаѓаше, но не ми се мешаше. И сега одеднаш се збунив - можеби е хернија? Можеби е некако зашиено? Но, дали ќе ми дозволат да се породам со ова? Сега е една недела. Ви благодариме за одговорите.

Оваа недела започна да се појавува бремена лента на мојот стомак. Вистината е сè уште прилично бледа, но јас веќе ја гледам! Се прашувам зошто е во средина, имено лентата! Ако се појави, дали треба некому ова? И понатаму. Имаше чувство дека мојот стомак, во смисла на кожа, е пред да пукне! Тој претходно го гребеше и гребеше, а сега централниот дел на стомакот е во многу напнатост. Не може да се избегнат стрии?

Оттука, заклучокот - бебето едноставно беше некако непријатно да лежи, па затоа главно се испакнати однапред, а од страните беше празно :)

Вчера цела вечер тамоташе таму и тивко испакнати на сите места, најверојатно ја смени позата! Но, денес сум повторно како личност. УРАГА!

Здраво, имам гестациска возраст од 6 недели, абдоменот периодично се повлекува во долниот дел на стомакот, но малку. Бев на лекар и тој рече дека сè е во ред, но сепак ми е малку грижа. Понекогаш чувствувам мала мачна болка во долниот дел на стомакот, на страна. Не ме повреди, но многу се плашам дека може нешто да не е во ред. Можете ли да кажете дали ова може да биде нормално. Мислам на оваа мала мачна болка. Можеби некој го имал истото?

Од десно кон лево пиејќи, пецкање - нормално, не е страшно. Главната работа е да се слушате себеси и да не се грижите. Покрај тоа, лекарот исто така потврди дека нема загриженост. Значи, сè ќе биде добро! Грижете се за себе и за фазонот!

Девојки, во оваа бременост, проширените вени се манифестираат силно. До вечер, вените на рацете едноставно отекуваат. Силни венски вени се појавија на стомакот. Што да правам со вените на нозете, знам. И со дланки и стомак.

Во овој Б, сините вени блескаат низ овој Б скоро низ моето тело, особено на мојот стомак, страни и нозе, но тие се само видливи и тоа е тоа, нема непријатности. Венците почнаа да се појавуваат посилни на рацете, и навистина прстите на рацете отекуваат силно (сите прстени се вклопуваат само на средината на прстот), рацете болат.

Не мислам дека сето ова може да се нарече проширени вени, само специфичноста е бремена. организмот

Имам од самиот почеток Б нозете болат, па дури и проширени вени на најинтимното место излегоа, и болни, болат во препоните. KКшни терапевтот ми нареди да пијам Флебодија-600 (таа веднаш предупреди дека не станува збор за третман, туку за подобрување на нејзината благосостојба), моите нозе веднаш престанаа да ме болат, а понекогаш сè уште имаше непријатност во препоните.

Но, што е со хемостазата?

Девојки, но моето прашање се појави по разговорот со мојот сопруг? По операцијата видовме човек со цвест - тој оди директно низ стомакот, а папокот оди околу лакот, и повторно исправен. Предложив дека во овој случај, папокот може да се отстрани и конците да се направат точно во центарот (естетски, стомакот е оштетен како и да е), а сопругот вели дека е невозможно нешто важно да остане од самиот почеток од раѓање, и тоа е потребно. И, прашањето е - по сечењето на папочната врвца, што се случува со садовите кај детето? Како исчезнуваат? Каде да.

. Блага болка во долниот дел на стомакот може да се појави неколку пати во текот на денот, но по правило, тие брзо исчезнуваат ако жената заземе позиција погодна за неа. Понекогаш периодична непријатност во долниот страничен абдомен се појавува со запек, што е исто така честа кај бремени жени.

Девојки кои веќе знаат кој седи во стомакот или кои имаат искуство со првото дете, би сакал да го знам вашето мислење за кореспонденцијата на полот на детето и обликот на стомакот (со девојчиња - позаоблени стомаци и со момчиња - држејќи се напред, повеќе аголно). Со моето прво момче и повеќето пријатели, по правило, беше вака. И ти?

Мислев дека ми се чини, но мојот сопруг потврди вчера :( Имам солидна мала туберкулоза не во центарот на стомакот, туку е префрлена надесно. Не го забележав ова со првите две. Стомакот ќе биде на моја страна. Каде е тоа од тебе?

. Тоа ни дава сигнал дека се случуваат некои промени во нашето тело. Цртање болки во долниот дел на стомакот За време на бременоста, се произведуваат хормони кои влијаат на цревата: движењето на храната низ цревата е побавно. Во овој поглед, можно е прекумерно истегнување на неговите одделни делови, многу често се појавува запек.

Во таква ситуација, жената може да биде вознемирена од досадни, пукачки болки во долниот дел на стомакот на страните (обично лево), како и зголемено формирање гас. Непријатните сензации во стомакот исчезнуваат бидејќи храната се вари, но може да се повтори со грешки во исхраната. За да избегнете запек, треба да пиете повеќе течност, да јадете ферментирани млечни производи, како и храна богата со растителни влакна (суров зеленчук, овошје, леб од трици). Добра превенција од запек и болка поврзана со него, засилувач ;.

44646868 - Симптоми и третман на проширени вени

Па, знаев дека по втор пат стомакот се појавува порано. Бидејќи абдоминалниот wallид е веќе растегнат, а мускулите веќе не се исти. Но, толку многу. Гледам во стомакот (се разбира, предмет на гордост, loveубов и галење) и малку се плашам. Бидејќи во моите 26 недели го имам како што беше последен пат после 30. На 33 некаде.

Девојки! Те молам, кажи ми, можеби некој имал: во 39 недела се појави (2-ри ден) прилично силна болка во влечење во десната страна и се откажува и се спушта по стомакот. Понекогаш трае 20 минути и поминува, понекогаш периодично 5 минути за 10-15. Дали ова може да бидат борби за обука или нешто сериозно и дали треба да одам на лекар? Да, бебето е доста активно.

Но, можам да кажам дека пред некој ден лежев во болницата поврзана со мониторинг (беа забележани крвниот притисок и контракции и отчукувањата на срцето на бебето), така што имав таква состојба што наеднаш се разболе во долниот десен дел на стомакот - како некаков вид напад

И на мониторот - е снимена силна борба. Иако сите други контракции се чувствуваа сосема поинакви.

Можеби ќе ве смири малку?

Но, навистина е подобро да се консултирате со лекар.

. За да се спречат повредите на маткатаплацентарната циркулација, се препорачува одмор во кревет - лежење на левата страна неколку часа на ден. Ова делумно ќе биде одговор на вашето прашање: „На која страна е подобро да спиеме за време на бременоста?“, Сепак, ова не е толку важно, главната работа не е на стомакот, а не на грбот. Нормално, нема да спиете на стомак поради зголемена матка и не е препорачливо да спиете на грб, бидејќи растечката матка ги стиска крвните садови лоцирани на задниот дел од абдоминалната празнина и го нарушува протокот на крв до над органи (це.

. За да се спречат повредите на маткатаплацентарната циркулација, се препорачува одмор во кревет - лежење на левата страна неколку часа на ден. Ова делумно ќе биде одговор на вашето прашање: „На која страна е подобро да спиеме за време на бременоста?“, Сепак, ова не е толку важно, главната работа не е на стомакот, а не на грбот. Нормално, нема да спиете на стомак поради зголемената матка и не се препорачува да спиете на грб, бидејќи растечката матка ги стиска крвните садови лоцирани на задниот дел од абдоминалната празнина и го нарушува протокот на крв во надложени органи (срце, мозок), што предизвикува намалување на крвниот притисок, вртоглавица, дури и губење на свеста. Овие феномени се нарекуваат „синдром на инфериорна вена кава“ и тие можат да бидат поизразени.

Проширени вени: причини, превенција, вежбање, третман

. Намалување на висината на дното на матката е можно со попречната позиција на фетусот, кога бебето се наоѓа во матката така што главата и карлицата да бидат на страните. Со попречната положба на фетусот, породувањето преку природниот канал за раѓање е невозможно. Големината на матката е поголема од очекуваната гестациска возраст, исто така, со повеќекратна бременост.

Тек на терапија

За да се ослободите од проширените вени, треба да се лекувате. Во почетната фаза, доволен е конзервативен третман. Кога патологијата почнува да напредува, не правете без операција. Само со помош на комплексен третман може да се постигне неверојатен ефект.

Лекарот препишува голем број лекови на пациентот:

 • Ангиопротектори, венотоника - Венарус, Детралекс.
 • Лекови за подобрување на циркулацијата на крвта. На пример, Кавинтон.
 • Диуретици кои помагаат во отстранување на насобраната течност. Често пропишан фуросемид.
 • Антивоспалителни лекови за ублажување на спазам - ибупрофен.
 • Лекови за подобрување на метаболизмот.
 • Витамин Ц, П, Б.

За да се врати функцијата на хепатоцитите, неопходна е употреба на хепатопротектори. На пример, липоид, суштински.

За бремени жени, потребен е нежен третман. Најчесто, пропишана е маст со венотоничен ефект. Алатката не влијае негативно на фетусот. Ако нема контраиндикации, се пропишува венотоника за растенија.

Операцијата не е погодна за стари лица, пациенти со напредна туберкулоза, како и за оние со рак.

Како да се отстранат страните, а? :(. Фитнес и спорт

Може да се качам до состојба на харинга за да ослабам, но сите тие не исчезнуваат :( И, не треба да пишувам за неуспешен модел на панталони. Целиот мој живот беше успешен, а потоа одеднаш. Јас разбирам дека „за 30“ беше потешко, порано беше полесно. Можеби вежби Некаков вид на работа? Тоа е токму на страните - таканаречената спасувачка вода. Обвивки (освен во заедничко вложување, така што)? Салонски процедури не можам да ги повлечам чисто финансиски сега. *** Предметот се пресели од заедничкото вложување: конференција за собири

Тоа е, јас за себе ги издвоив најважните работи - рацете се протегаат и се оптоваруваат и се искачуваат на прилично висок „чекор“ во еден чекор без помош на раце. Па, повторено повторување на ова.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic