Третман на хронична церебрална исхемија

Главната причина за развој на хронична церебрална исхемија кај луѓето е церебрална артериосклероза. Со оваа болест, масните наслаги се зголемуваат на внатрешните васкуларни wallsидови. Холестеролот постепено ги намалува празнините, нарушувајќи го снабдувањето со крв. Кога постои целосна блокада на артериите, се јавува тромб, што исто така доведува до развој на исхемија. Фактори кои ја предизвикуваат болеста:

 • труење со јаглерод моноксид;
 • анемија;
 • брадикардија;
 • тахикардија;
 • акутна срцева слабост.

Атеросклерозата може да предизвика опасна состојба на пациентот - исхемичен напад на мозокот. Не влијае на мозочните клетки, но е предвесник на мозочен удар. Транзисторниот исхемичен напад на мозокот се развива брзо, но трае од 2 до 30 минути. Симптомите на болеста се различни, во зависност од тоа на кој дел од мозокот е засегната:

 • Ако каротидната артерија е блокирана, тогаш се појавува мускулна слабост, слепило и повреда на чувствителност.
 • Со блокада на садовите на 'рбетниот регион, се појавува расцеп на очите, нарушено движење.

Првиот симптом на хронична болест е замор, па коронарната артериска болест на мозокот може да се открие дури и во рана фаза со навремен контакт со лекар. Ако ова не е направено, тогаш со текот на времето болеста напредува брзо, проширувајќи го опсегот на влијание. Опсег на симптоми кои укажуваат на влошување на состојбата:

 • општа слабост;
 • оштетување на говорот;
 • намалена чувствителност;
 • падови на притисок;
 • несвестица;
 • повраќање, гадење;
 • фокални главоболки;
 • оштетување на меморијата.

Најчесто, церебралната исхемија се развива во позадина на блокада и други патологии на артериите што носат хранливи материи. Во овој случај, мозочното ткиво престанува да биде заситено со потребната количина кислород, што доведува до уништување на невроните и нивните врски, кои ја одредуваат нормалната функционалност на овој орган.

Списокот на болести кои можат да предизвикаат развој на церебрална исхемија е доста обемен, затоа, за систематизирање на податоците, може да се разликуваат 2 главни причини за недоволно снабдување со крв:

 1. Стекнати, што резултира од развој на болести на циркулаторниот систем.
 2. Вродени, предизвикани од генетски нарушувања. Најчесто, ваквите фактори се наоѓаат кај новороденчињата и децата од првата година од животот.

Кај возрасен, недостаток на снабдување со крв во мозочното ткиво може да биде предизвикан од следниве стекнати заболувања:

 • Атеросклероза. Со оваа болест, холестеролните плаки и други штетни материи се таложат на wallsидовите на крвните садови, додека ги стеснуваат каналите и ги прават чувствителни на разни повреди.
 • Хипертензијата е чест придружник на атеросклероза, поради што се јавува спазам на мускулното ткиво на крвните садови, што доведува до влошување на одливот на венска крв. Заедно, овие две болести можат да предизвикаат хронична исхемична цереброваскуларна болест, стеснувајќи го нивниот лумен со текот на времето. Таквиот случај е често придружен со нежни симптоми, додека акутни манифестации почнуваат да се појавуваат во сериозно занемарен случај.
 • Дијабетес мелитус тип 2, кој се карактеризира со висок крвен инсулин.
 • Амилоидоза. Ова е типична болест на постари лица, во која метаболизмот на протеините е нарушен. Како резултат на тоа, на wallsидовите на крвните садови се формираат специфични депозити на полисахарид на протеини - амилоиди - кои се мешаат во нормалната циркулација на крвта.
 • Болести кои предизвикуваат патолошко задебелување на крвта со формирање на тромби, како и кршење на неговата потрошувачка на кислород. Во комбинација со атеросклероза, ваквите промени можат да предизвикаат развој на акутна исхемија, што во повеќето случаи доведува до смрт.

Меѓу децата, најчестата дијагноза е церебрална исхемија на новороденчето, која може да се стекне за време на породувањето, или вродена, испровоцирана од разни патологии во развојот на циркулаторниот систем на бебето. Оваа болест е крајно опасна за животот на детето и во повеќето случаи доведува до сериозни невролошки абнормалности.

Како и секое друго заболување на мозокот предизвикано од недоволно снабдување со крв на овој орган, првите манифестации на исхемија зависат од степенот на хипоксија. Во овој случај, пациентот пред сè чувствува брза замор на телото, станува доста проблематично за него да се концентрира на една тема или настан од неговиот живот, а неговите интелектуални способности дополнително се намалуваат.

Главните симптоми на коронарна срцева болест:

 • честа вртоглавица, несвестица;
 • намалена перцепција на околниот свет од страна на органите на допир;
 • нарушување на спиењето;
 • нестабилност на крвниот притисок;
 • појава на чести главоболки;
 • нарушувања на перцепцијата на информациите;
 • емоционална нестабилност.

ishemij lechenie - Третман на хронична церебрална исхемија

Забележително е дека коронарната артериска болест на мозокот на десната или левата хемисфера има соодветни симптоми, кои се манифестираат во различен степен и зависат од локацијата на погодената област, затоа, третманот на левата хемисфера обично носи плод побрзо кај луѓето од било која возраст.

Успехот во третманот на церебрална исхемија зависи од голем број фактори, вклучувајќи ја точноста на дијагнозата, брзината на медицинска помош и подложноста на телото на примената терапија. Затоа, од исклучително значење е да се спречи појава на последици како што е исхемичен мозочен удар, што во повеќето случаи доведува до негативни последици.

Третманот на церебрална исхемија е често комплициран од појавата на други придружни болести, затоа, при лекување на самата болест и нејзините манифестации, обично се користи пакет мерки за подобрување на церебралната циркулација и елиминирање на негативните последици.

Мозокот е сигурно заштитен од коските на кранијалната кутија и секоја хируршка интервенција во нејзините структури може да има исклучително негативен ефект врз целокупното здравје на пациентот, затоа, во третманот на хронични форми на исхемија, се претпочита да се користи конзервативни медицински методи на лекување.

Одлуката за тоа како да се третираат и кои лекови и процедури треба да се користат ја носи лекарот на пациентот врз основа на причината за болеста што предизвика слични промени во мозочните структури.

Значи, ако исхемијата била предизвикана од тромбофилија, тогаш се користат профилактички лекови кои спречуваат згрутчување на крвта и згрутчување на крвта (антикоагуланси), на пример, Аспирин и други лекови направени врз основа на тоа (Аспирин-кардио).

За растворање на веќе формиран тромб, се користат специјални лекови - тромболитици (Тенектеплаза, Ретаплаза). Сепак, нивната употреба е строго ограничена поради фактот што ваквите лекови имаат голем број на несакани ефекти, се користи само со потврдена дијагноза. Поради насоченото дејство на тромболитиците, нивната употреба овозможува да се намали процентот на смртност кај пациенти со акутен тек на болеста, додека земањето на лекот треба да се изврши не подоцна од 3 часа по првите знаци на исхемија.

Исто така се користат лекови за вазодилататори, кои со текот на времето го враќаат протокот на крв во погодените структури на мозокот, а со тоа го подобруваат интрацелуларниот метаболизам (нимодипин).

За да се подобри активноста на мозокот и да се забрза обновувањето на оштетените структури, се користат специјални лекови - ноотропици, кои придонесуваат за брзо враќање на повисоките психијатриски функции на мозокот (на пример, „Пирацетам“).

Употребата на оперативен раствор, како што е болест како исхемија, е исклучително ограничена, затоа, хируршките операции се користат само во итни случаи, кога конвенционалната терапија со лекови не го дава посакуваниот резултат. Во овој случај, операцијата треба да биде насочена кон враќање на проодноста на садот што ја храни погодената област на мозокот.

Употребата на нетрадиционални методи на лекување може да се разгледа од специјалист од гледна точка на помошна терапија за рехабилитација на церебрална исхемија, додека сите манипулации мора строго да се координираат со лекарот што посетува.

За да се отстрани подпухнатоста, се дозволени следниве диуретични растенија: боровинка, лубеница, планински пепел. За да се отстрани холестеролот и токсините од телото, житарките, на пример, пченка или овес, можат совршено да се вклопат. Следните лековити растенија исто така можат да го запрат развојот на атеросклероза:

ishemij lechenie prichina - Третман на хронична церебрална исхемија

Церебрална васкуларна опструкција

Хронична церебрална исхемија е состојба во која мозочните клетки се чуваат во услови на кислород „глад“ долго време поради недоволно снабдување со крв, додека метаболичките процеси се нарушени во невроните и се оштетува мозочното ткиво. Крвните садови кои го снабдуваат мозокот можат да се стеснат или затнат од тромби, емболија, атеросклеротични плаки, поради што мозочните клетки не добиваат кислород и хранливи материи.

Оваа состојба се јавува со атеросклероза, артериска хипертензија, дијабетес мелитус, васкуларни аномалии, срцева слабост. Ризик фактори за развој на хронична церебрална исхемија се старост, пушење, консумација на алкохол, наследна предиспозиција и дебелина.

ishemij lechenie zabivchiv - Третман на хронична церебрална исхемија

Мало влошување на меморијата и вниманието, тежина во главата

Степен 1 ​​(почетни манифестации): пациент кој страда од хронична церебрална исхемија во почетната фаза на манифестација е загрижен за благо влошување на меморијата и вниманието, главоболка, тежина во главата, општа слабост, зголемен замор, нарушување на спиењето, емоционална нестабилност, промени во расположението , вртоглавица

рецепт за ishemij lechenie - Третман на хронична церебрална исхемија

Назначување на третман од лекар

 • Главните причини за хронична церебрална исхемија вклучуваат артериска хипертензија и атеросклероза. Често постои хронична церебрална исхемија предизвикана од комбинација на две состојби. Покрај тоа, меѓу другите причини за оваа болест, ќе има симптоми на кардиоваскуларни заболувања, кои се изразени во кршење на срцевиот ритам (на пример, во аритмија), што, пак, доведува до намалување на системскиот тип на хемодинамика .
 • Лекарите даваат големо значење на студијата и аномалиите на крвните садови, и мозокот и садовите на цервикалниот 'рбет. Ваквите аномалии, како и оние поврзани со аортата или садовите на рамениот појас, честопати не се манифестираат подолго време, сè до моментот на развој на атеросклеротични и хипертонични процеси.
 • Во последниве години, невролозите идентификуваа низа други причини кои придонесуваат за развој на хронична церебрална исхемија, вклучувајќи венска патологија од интракранијална и екстракранијална природа. Можно е појавата на хронична исхемија да влијае на компресија на артериски и венски садови. Лекарите го земаат предвид спондилогениот ефект и можната компресија на садовите со мускули, аневризма или тумор. Друга можна причина за оваа патологија е развој на церебрална амилоидоза.

Компликации на болести

Ако некое лице се грижи за себе и ги забележи сите промени во неговата здравствена состојба, тогаш нема да му биде тешко да ги забележи следниве симптоми на развој на церебрална исхемија кај себе или кај неговите роднини:

 • Когнитивно оштетување. Во почетната фаза на церебрална исхемија, нарушувањата во перцепцијата и меморијата стануваат особено изразени, се повеќе се појавуваат пропусти на меморијата. Во исто време, незначителни промени во оваа област остануваат невидливи за самиот пациент, меѓутоа, со влошувањето на времето, тие можат да го променат квалитетот на неговиот живот и да влијаат на односите со другите луѓе.
 • Намалување на интелектуалните способности. Претходната ментална работа станува огромна, се појавува апатија, предизвикана од брз замор и неподготвеност за размислување.
 • Раздразливост, вознемиреност и неможност да се контролира нечија психо-емоционална состојба, чести промени на расположението. Во овој случај, тантрумите се заменуваат со силна главоболка, која на крајот се претвора во мигрена.
 • Различни нарушувања на спиењето. Болното лице може добро да го збуни денот со ноќта, се развива несоница, додека ноќниот одмор не ја враќа целосно силата.

Хронична исхемична болест на мозокот може да предизвика честа вртоглавица, проследена со гадење и повраќање. Исто така, чувствителноста на телото е нарушена, несвестицата станува честа, што укажува на понатамошно влошување на болеста.

Напад на акутна форма на церебрална исхемија се карактеризира главно со хипотермија, оштетен слух и вид, слабост и последователен мозочен удар, што во повеќето случаи доведува до губење на моторната функција, нарушен говор и размислување. Со поразот на важните мозочни центри, честопати се јавува длабока попреченост и неможност за самогрижа. Оваа состојба е исклучително опасна за човечкиот живот и бара итна медицинска помош.

Голем број на фактори влијаат на сериозноста на последиците од церебрална исхемија: степенот на оштетување на мозочните структури, времетраењето на патолошкиот процес, како и болести кои можат да се развијат како резултат на недостаток на циркулација на крвта. Најчесто, следниве компликации произлегуваат од исхемија:

 • кај постари луѓе - исхемичен мозочен удар или омекнување на мозочното ткиво;
 • васкуларна склероза и енцефалопатија;
 • моторна дисфункција;
 • парестезија и други нарушувања на тактилните сензации;
 • губење на способноста за говор;
 • епилептични напади;
 • тромбоза со воспаление на theидовите на крвните садови.

Најсериозната компликација на исхемичната болест е мозочен удар, во кој ткивата лоцирана во лезијата се омекнува. Овој неповратен процес доведува до уништување на невроните и нивните врски, поради што умира дел од мозокот. Во моментот, навистина нема правилен третман што го спречувал и би придонел за обнова на изгубените структури.

Како резултат на мозочна енцефалопатија, се јавува систематска смрт на нервните клетки и дегенерација на нивните врски. Последиците од оваа компликација се крајно фатални за една личност, бидејќи како резултат на оваа болест, поединецот ја губи контролата над своето тело и станува неспособен.

Хипоксично-исхемично оштетување на мозокот во некои случаи е придружено со разни нарушувања на чувствителноста. Како и секоја друга манифестација на дисфункција на церебралниот кортекс, тие се огледуваат: на пример, кога левата хемисфера е оштетена, едно лице ја губи можноста јасно да изговара, но е целосно свесно за својата позиција.

Ако патолошкиот процес започна да напредува кај новороденче или дете од првата година од животот, тогаш во повеќето случаи ова доведува до заостанување не само во менталниот, туку и во физичкиот развој. Затоа, за да се избегнат ваквите последици, бремената жена треба да биде чувствителна на нејзината здравствена состојба и да ги следи сите рецепти на лекарот.

Главните последици од хронична церебрална исхемија ќе бидат глад на кислород и метаболички нарушувања во ткивата на овој орган, додека болеста ќе се манифестира крадечки и бавно.

Исхемијата на мозокот е хронична тешка болест. Тоа е предизвикано од повреда на снабдувањето со кислород во телото. Сите човечки системи страдаат од ова. Но, мозокот реагира прво.

Механизмот на болеста е многу едноставен. Садовите што пренесуваат крв се подложни на акумулација на акумулации на холестерол. Не е ни чудо што нутриционистите се залагаат за ограничена употреба на производи што го содржат. Се разбира, нормалниот проток на крв низ „запушените“ садови е потполно невозможен. Постои хронична атеросклероза. Се карактеризира со блокада на крвните садови.

Главната функција на пловните објекти - транспортот - е изгубена. Преку запушени крвни садови со плакети од холестерол, крвта не може да го збогати телото со кислород во доволни количини. Таквиот глад е најтежок стрес за сите човечки ткива. Треба да се напомене дека токму мозокот е најголемиот потрошувач на кислород. Затоа овој пост е кобен за него. Во исто време, последиците што ги предизвикува церебрална исхемија може да бидат фатални. На крајот на краиштата, овие клетки не се обновуваат.

Во медицината, постојат две категории на заболувања:

 • Акутна церебрална исхемија. Неговата појава е поврзана со остар кислороден глад. Потребно е итно лекување. Инаку, се јавуваат исхемични напади. Можни се напади, карактеризирани со губење на чувствителност на одредени зони, парализа на одредени делови од телото, привремено слепило.
 • Хронична церебрална исхемија. Оваа форма на болеста се развива постепено. Како по правило, поттик за нејзиниот тек е акутната фаза, на која не и беше дадено соодветно значење на време. Нелекувано, постепено напредува и доведува до прилично непожелни последици. Апогејот на болеста може да биде мозочен удар. Понекогаш миокарден инфаркт.

Постојат три фази. Секој од нив се карактеризира, како што веќе споменавме, со дополнителни симптоми. Соодветно на тоа, потребниот третман исто така варира. Исклучително е важно да не се започне болеста. При првите симптоми, треба да се консултирате со лекар за да не го пропуштите моментот на развој на сериозно заболување.

 1. Исхемија на мозок од 1 степен. Во принцип, пациентот е сосема нормален. Понекогаш има мала слабост, треска, вртоглавица. По физичка работа, се појавува болка во рацете. Во некои случаи, се забележува промена во одењето. Едно лице, како да е, „pирка“, прави помали чекори. Луѓето околу вас може да забележат промена во темпераментот и природата на пациентот. Како по правило, церебрална исхемија од 1 степен предизвикува на пациентот необјасниво чувство на вознемиреност, постојана раздразливост, понекогаш дури и депресија. Ако набveудувате личност повнимателно, може да откриете расеаност. На пациентот е многу тешко да се концентрира, концентрира. Бавно размислување е исто така карактеристично.
 2. Церебрална исхемија од 2 степен. Оваа фаза се карактеризира со зголемување на симптомите. Едно лице чувствува прогресија на главоболки, гадење. Нарушувањата во однесувањето се поизразени и веќе се прилично забележливи. Се губи светски и професионални вештини. Способноста да се планира акција е сè потешка. Во исто време, критичкото самопочитување на однесувањето е намалено.
 3. Церебрална исхемија од 3 степен. Апсолутната неактивност во однос на третманот доведува до оваа фаза. Откриена е акутна лезија на скоро сите невролошки функции. Пациентот манифестира Паркинсонов синдром, нарушени моторни функции на сите екстремитети, уринарна инконтиненција. Намалената способност за контрола на нозете и губење на рамнотежата го отежнуваат одењето. Во некои случаи, движењето е целосно невозможно. Таквиот пациент губи ориентација во вселената. Понекогаш тој не може адекватно да разбере дали стои, лежи или седи. Говорот е сериозно нарушен, меморијата е изгубена и размислувањето е отсутно. Менталните нарушувања достигнуваат кулминација, понекогаш можете да набудувате целосно распаѓање на личноста.

практиканти

Постојат три фази на оваа болест:

 1. Почетна фаза. Во оваа фаза, преовладуваат субјективните нарушувања, во форма на главоболки, вртоглавица, летаргија, слабост и несоница. Овие нарушувања се проследени со објективни нарушувања: нарушена координација, меморија. Во оваа фаза, невролошки нарушувања не се почитуваат. Во овој поглед, со хируршки третман, можно е да се отстранат некои симптоми, па дури и самата болест.
 2. Фаза на субкомпензација. Прогресија на симптомите, особено од невролошка страна. Губење на контрола над нивните постапки, лутање при одење, одење на прсти или прсти. Повреда на окуломоторните мускули, координација на движењата.
  Бавно движење е забележано, пациентот станува апатичен. Во оваа фаза, можно е да се излечат само некои невролошки нарушувања.
 3. Фаза на декомпензација. Постои повреда на нормалното функционирање на некои органи. Пациентот нема способност да се движи самостојно, тој ја губи свеста. Се забележува неволна урина, однесувањето станува несоодветно.
  Постојат повреди на регулирање на движењето, како и мускулен тонус, психотични нарушувања. Во основа, пациентите со трета фаза на церебрална исхемија се оневозможени. Може да имаат микро потези.

Секоја фаза на исхемија доведува до кршење на вообичаениот квалитет на живот.

Ние ви нудиме да прочитате слична статија за церебрална исхемија кај новороденче.

Во неврологијата, постојат три фази на дисциркулаторна енцефалопатија.

Во првата фаза, се забележува комбинација на класични поплаки со дифузен тип на невролошка симптоматологија, што се манифестира како анизорефлексија и не-груб вид на рефлекси. Исто така е можно одењето да се промени (одењето може да стане бавно, пациентот често се движи со мали чекори). Првата фаза се карактеризира со намалување на стабилноста на координацијата и неизвесноста при вршење движења.

Многу често, лекарите забележуваат емоционални нарушувања во форма на раздразливост и вознемиреност кај пациенти, а депресијата не е ретка. Во оваа фаза се појавуваат мали когнитивни абнормалности од невродинамичкиот тип, што подразбира исцрпување на нервниот систем, намалено внимание и инерција на интелектот.

Се карактеризира со влошени невролошки симптоми, кои се карактеризираат со формирање на имплицитен синдром, сепак еден што последователно доминира. Покрај тоа, може да се детектираат разни екстрапирамидални нарушувања, како и атаксија, синдром на псевдобулбар, па дури и дисфункција на ЦН. Интересно е што со текот на времето, поплаките стануваат помалку изразени, тие веќе не се толку акутно перципирани од самиот пациент.

Покрај тоа, во втората фаза, способноста на пациентот да ги контролира своите активности се влошува, а исто така има потешкотии во планирањето на случаите што едно лице сака да ги преземе во следниот пат. Иако има повреда во извршувањето на дејствијата, сепак, можноста за компензација останува долго време. Покрај тоа, постојат знаци на намалена социјална адаптација.

Таа се одликува со живописна манифестација на невролошки синдроми. Во овој случај, се јавува повреда при одење и можност за одржување рамнотежа (пациентот честопати може да падне). Се забележува инконтиненција на урина, а исто така е карактеристичен и Паркинсоновиот синдром. Поради отсуство или намалување на трезвено разбирање за тоа што се случува со пациентот, обемот на поплаки се намалува.

Нарушувањата на личноста можат да се манифестираат како ретардирана реакција, експлозивна состојба, апатичен-абуличен симптом и психолошки абнормалности. Во прилог на невродинамички (или дисрегулаторни) дефекти во когнитивната сфера, можна е манифестација на нарушувања во работењето, како што се оштетување на говорот и меморијата, намалена способност за размислување итн.

1 ishemiya golovnogo mozga - Третман на хронична церебрална исхемија

Сите овие симптоми подоцна можат да преминат во деменција. Вториот доведува до неможност за брзо прилагодување кон новата ситуација, до пад на перформансите во личните, социјалните и професионалните полиња на животот. Многу често, лекарите укажуваат на попреченост на една личност. Во одреден момент, пациентот престанува да си служи себеси.

Исхемија на мозокот, како и другите патолошки процеси кои се предизвикани од недоволно снабдување со крв на овој орган, има свој код според ICD-10 (меѓународна класификација на болести на Десеттата ревизија). Во оваа листа, сите варијанти на нарушувања на мозокот се поделени на делови, чија главна карактеристика е степенот на васкуларна патологија.

Значи, промените предизвикани од хронична церебрална исхемија се нумерирани во 167, и ова вклучува неколку болести кои предизвикуваат постепено намалување на церебралното снабдување со крв.

Мозочен удар предизвикан од исхемичен мозочен удар, како и другите акутни манифестации на исхемија, не е вклучен во оваа листа - за него е доделен посебен сериски број 163 (мозочен инфаркт) или 164 (мозочен удар не е наведен како крварење или срцев удар).

Во зависност од сериозноста на нарушувањата што биле предизвикани од патолошкиот процес, се разликуваат 3 фази на церебрална исхемија, од кои секоја има карактеристични симптоми и карактеристики.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Првата фаза

Се карактеризира со слаби манифестации на цереброваскуларни несреќи - пациентот може да се жали на чести локализирани болки, брз замор, што не зависи од должината на времето за одмор, како и од несоница, намалена активност на мозокот, што се манифестира со влошување на квалитет на меморирање и концентрација, емоционална нестабилност.

Поради фактот што овие симптоми на исхемија се од привремена природа и не се појавуваат истовремено, најчесто болното лице едноставно ги занемарува или не им придава големо значење.

f985cf6191cf6291dabaf758d0db2d71 - Третман на хронична церебрална исхемија

Според набationsудувањата од медицинската пракса, во оваа фаза на болеста, исхемијата на мозокот реагира добро на третманот, чиј резултат ќе биде целосно закрепнување на лицето.

Втората фаза

Понатамошно уништување на мозочните структури се случува со соодветните симптоми, додека во зависност од локацијата на погодената област на мозокот, ќе бидат забележливи одредени прекршувања во функционирањето на органите. Главно се манифестира со следниве невролошки симптоми:

 • честа вртоглавица, несвестица;
 • оштетување на меморијата (краткорочна загуба или амнезија) и други когнитивни нарушувања;
 • прекумерна раздразливост и нестабилност на психо-емоционалната состојба;
 • намалена интелигенција, појава на знаци на деградација на личноста;
 • тремор на екстремитетите и друга нарушена моторна функција што доведува до попреченост.

Ефективноста на терапијата зависи од сериозноста на штетата предизвикана од недоволно снабдување со крв, додека подобрувањето на метаболичките процеси само делумно ги враќа изгубените способности и ја забавува прогресијата на болеста.

Третата фаза

Органското оштетување на мозочното ткиво предизвикува појава на сериозни невролошки абнормалности, додека пациентот честопати е во бесознание и повеќе не може да го контролира своето тело.

Ситуацијата како целина е комплицирана од фактот дека во оваа фаза на болеста, пациентот не може точно да формулира и да изговара зборови што го загрижуваат, настанува деменција и целосна деградација на личноста. Во овој случај, на пациентот му е дадена соодветна медицинска помош во оваа ситуација, која се состои во поддршка на животната поддршка на пациентот.

Исхемичен напад

Често, во позадина на акутно минливо исхемично нарушување на церебралната циркулација, се развива минлив исхемичен напад на мозокот (ТИА), кој, како и секое такво прекршување, ги има соодветните симптоми.

Значи, да сфатиме што е исхемичен напад на мозокот и кои се неговите можни манифестации.

Главно, оваа состојба се карактеризира со разни невролошки нарушувања (пареза и нарушувања на чувствителноста), кои беа предизвикани од патолошки процеси што се одвиваат во кој било дел од централниот или дорзалниот дел на централниот нервен систем. Во овој случај, ТИА, за разлика од мозочен удар, не е придружена со срцев удар (неповратно омекнување) на мозочните структури.

Друга карактеристична црта на оваа состојба е краткото траење на нападот, кое обично не надминува 1 час. Ако симптомите на нарушување се појавуваат подолго време (но не подолго од 24 часа), тогаш во повеќето клинички случаи, испитувањето на мозокот открива инфаркти на ткивото.

Најчесто, минливиот исхемичен напад ги погодува луѓето со атеросклероза на главните церебрални и пршлени артерии. Поради фактот што ваквите состојби честопати остануваат без соодветно внимание од пациентот (нападите можат да се појават неколку пати во текот на животот на една личност), на специјалистите им е многу тешко да направат прогноза за ваквиот тек на болеста. Сепак, беше откриено дека во 50% од случаите на ТИА во рок од 5 години пациентот развива мозочен удар со неговите соодветни компликации.

Во повеќето случаи, акутната мозочна исхемија е од фокусна природа и најчесто доведува до исхемичен мозочен удар. Една од причините за ваквите состојби е подложноста на церебралните садови на атеросклероза, што во комбинација со постојана хипертензија предизвикува акутен тек на болеста.

Како резултат на атеросклероза на церебралните артерии, се случува постепено стеснување на луменот на садот поради депозити на холестерол на неговите wallsидови. Во овој случај, мускулните влакна стануваат кревки и подложни на оштетување и влијание на висок крвен притисок внатре во садот.

Под влијание на овие неповолни фактори, еден од артериските wallsидови пука најчесто со последователно крварење и формирање на тромб на местото на прекин. Понатаму, поради прекин на снабдувањето со крв на соодветната страница, постои уништување и некроза на нејзините структури (исхемичен мозочен удар или мозочен инфаркт).

Дијагноза на хронична церебрална исхемија

Шемата за преглед на пациентот решава неколку проблеми одеднаш: локализација, вид и волумен на лезијата, веројатна причина за патологијата и придружните болести. Лекарот по интервјуирање на пациентот и идентификување на фактори кои можат да предизвикаат болест, го испраќа на дијагноза. Хронична церебрална исхемија открива МНР, во кое се визуелизира проблематичната област и дуплекс скенирање што ја покажува локацијата на погодените садови.

Во овој случај, мозокот страда поради недостаток на гликоза и кислород. Како резултат, функциите на мозокот се нарушени. Едно лице станува заборавно, депресивно, се забележуваат чести промени на расположението.

Благодарение на меѓународната класификација на болести, лекарите многу полесно се снаоѓаат во огромна разновидност на болести на човечки органи. Кодот на МКБ е 10 од 163.0 до 169.0.

Важна улога во дијагнозата игра правилно собраната историја на пациентот. Во историјата е важно да се открие: дали миокарден инфаркт, коронарна срцева болест, ангина пекторис, хипертензија, атеросклероза, дијабетес мелитус. Неопходно е да се спроведе субјективно и објективно испитување, да се слушаат сите поплаки на пациентот.

Бидете сигурни да ги проучите невропсихолошките и невролошките симптоми.

Извршени се голем број на инструментални студии:

 • Доплер ултразвук;
 • Магнетна резонанца;
 • Електрокардиограм;
 • КТ скен;
 • Електроенцефалографија;
 • Ехокардиографија;
 • Следење на Холтер.

И, исто така, примени лабораториски методи на истражување:

 • Општа анализа на крв;
 • Хемија на крв;
 • Коагулација на крв;
 • Крв за шеќер;
 • Липидни фракции.

Лекарите сугерираат дека исхемијата на левата и десната хемисфера се разликува со придружните симптоми. Ако фокусите на хронична церебрална исхемија се наоѓаат на страната на левата хемисфера, тогаш третманот ќе се појави побрзо и поефикасно.

Основните причини вклучуваат:

 1. Нецелосно снабдување со церебрална крв, што резултира со глад на кислород. Во отсуство на кислород подолго време, клетките не можат да функционираат како порано. Ако оваа состојба трае многу долго, срцев удар е можен;
 2. Артериска хипертензија;
 3. Атеросклероза;
 4. Тромбоза;
 5. Оштетување на васкуларниот wallид;
 6. 'Рбетни болести како што се остеохондроза, дискус хернија.

Од помошни причини вклучете:

 • Исхемична бубрежна болест;
 • Болести на срцето и неговите садови;
 • Прекумерна тежина;
 • Лоши навики;
 • Болест за декомпресија;
 • дијабетес;
 • Болести на крвта, како што се анемија или еритроцитоза. Пронајдете го ICD-кодот 10 за мешана анемија.
 • Тумор поради компресија на артеријата;
 • Губење на крв во големи количини;
 • Постара возраст;
 • Венска патологија;
 • Интоксикација со јаглерод моноксид, итн.

Етиологијата на болеста е доста голема, но главниот фактор е нарушувања на циркулацијата од различни причини.

Ако болеста се појави како резултат на фузија на артериска хипертензија и атеросклероза, тогаш дијагнозата е како што следува: хронична церебрална исхемија на мешана генеза.

За жал, многу е тешко да се идентификува болест во почетната фаза. Церебрална исхемија на мозокот не може да предизвика поплаки кај пациентот. Треба да се разбере дека крвните садови немаат нервни завршетоци, па развојот во рамките на нивната болест се одвива прилично незабележливо. Непријатни сензации се јавуваат само кога непријатните последици, како по правило, веќе пристигнале.

За дијагноза, лекарот што присуствува внимателно ги испитува симптомите врз основа на поплаки на пациентот. Внимателно проверувајте дали има минати болести за да се утврди дали некое лице е изложено на ризик. Покрај тоа, се дијагностицира хронична церебрална исхемија со употреба на различни методи на испитување:

 • кардиографија;
 • лабораториски тестови (се утврдува нивото на холестерол и шеќер во крвта на пациентот);
 • физички преглед (измерена пулсација на крвни садови);
 • ултразвучна томографија;
 • електроенцефалографија;
 • Доплер томографија.

Последниот метод на испитување е доста уникатно и важно истражување. Доплерографијата се состои во мерење на брзината на движење на крвта. Така, станува можно да се локализираат холестеролните плаки во местата на забавување.

Една од сериозните патологии во детството е исхемија. До денес, медицината не најде ефикасни лекови за да се ослободи од болеста. Причините за заболување кај деца и возрасни се разликуваат во голема мера.

Исхемија на мозок кај новороденчиња е последица на хипоксија што се јавува во пренаталната состојба или за време на породувањето. Мошне често, болеста се развива кај доенчиња чии мајки се над 35 години.

Главните фактори кои ја предизвикуваат болеста:

 • повеќекратна бременост;
 • доцна токсичност, која се јавува во тешка форма и е придружена со зголемување на притисокот и присуство на протеини во урината;
 • одред на плацентата;
 • болести и лоши навики на мајката;
 • раѓање на новороденче порано или подоцна;
 • нарушувања во маткатаплацентарната циркулација, што предизвикува некроза на мозочните области на бебето;
 • срцеви мани кај дете.

Во медицината, постојат три степени на сериозност:

 • Лесна фаза на исхемија. Кај бебе, можете да забележите изразена инхибирана состојба. Или, обратно, силна возбуда што трае до пет до седум дена.
 • Умерен степен на исхемија. Оваа форма обично е придружена со конвулзии кај новороденчиња. Ваквите симптоми може да се забележат кај дете за доволно долг период.
 • Тежок степен на исхемија. Овие бебиња веднаш се сместуваат на одделот за интензивна нега.

Колку и да звучи страшно дијагнозата на „церебрална исхемија“, третманот што го спроведува современата медицина овозможува да се постигне значителен успех. Главните насоки се обновување на циркулацијата на крвта во мозокот и создавање услови за целосно функционирање на незасегнатите области.

Главната работа што треба да се запамети е дека само искусен лекар може да ги процени сите знаци, да ги избере вистинските методи на лекување за да ги минимизира последиците. Во поблаги случаи, навременото дејствување целосно ќе ја елиминира хипоксијата во мозокот на новороденчето.

Во медицината во последниве години, појавата на хронична церебрална исхемија обично се разгледува на два начина: според природата и природата на оштетувањето и според вообичаената локализација. Во случај на билатерално дифузно оштетување на мозокот, поточно, неговата бела материја, тие зборуваат за леукоенцефалопатичен тип на енцефалопатија.

Најчесто, лакунарната варијанта е предизвикана од процес како што е оклузија на мали садови. Значајна улога во патогенезата на дифузната лезија се припишува на намалување на системската хемодинамика или, како што уште се нарекува, артериска хипотензија. Причината за намалување на крвниот притисок ќе биде неправилно извршена антихипертензивна терапија, како и намалување на срцевиот минутен волумен. Значајна улога се дава на силно кашлање, ортостатска хипотензија, што често се случува во случај на вегетативно-васкуларна дистонија.

Како што знаете, главната патогенетска врска на оваа болест е исцрпување на механизмот за компензација, како и намалување на енергетската работа на мозокот, што доведува до јасен развој на функционални нарушувања и такви неповратни морфолошки процеси како забавување на крвта проток, намалување на гликозата во крвта, намалување на нивото на кислород и појава на капиларна стаза, појава на забавен проток на церебрална крв, тромбоза, можност за деполаризација на клеточните мембрани.

 • нарушувања на полиморфното движење;
 • намалена меморија и ментални способности;
 • промени во емоционалната позадина на пациентот.

Карактеристика на хронична церебрална исхемија е нејзиниот прогресивен тек. Покрај тоа, болеста се карактеризира со присуство на фази и синдроми. Лекарите ја забележуваат таканаречената обратна врска помеѓу присутните поплаки (особено оние поврзани со концентрација на внимание и способност за паметење) и степенот на манифестација на оваа болест.

Главната клиничка манифестација на дисциркулаторна енцефалопатија денес се смета за когнитивно оштетување, што може да се открие дури и во првата фаза. Нивниот карактер, како по правило, е прогресивен, што се забележува веќе во третата фаза на болеста. Паралелно со емоционални нарушувања (како што се емоционална лабилност, инерција и сите видови губење интерес), може да се појават различни моторни нарушувања, вклучително и неможноста да се контролираат и извршат и едноставните рефлексни и комплексни автоматски движења).

Патологијата не е индикација за итна хоспитализација на пациентот. Третман по стационар е неопходен кога процесот на болеста е комплициран од развој на состојба на мозочен удар или тешка патологија. Ако се најде когнитивен тип на нарушување, ако пациентот е лишен од вообичаеното опкружување, состојбата може да се влоши.

Третманот на хронична исхемија обично го спроведува невролог на амбулантско ниво. Во случај на развој на болеста пред 3-та фаза, лекарите назначуваат покровителство.

Дијагнозата на патологијата е често комплицирана од нејасни и летаргични симптоми, поради тоа, првите знаци на церебрална исхемија може да се мешаат со манифестации на други заболувања вклучени во списокот на медицинска меѓународна класификација на болести на овој орган:

 • прогресивна наднуклеарна парализа;
 • кортико-базална дегенерација;
 • атрофија на мозокот;
 • Паркинсонова болест;
 • развој на малигни и бенигни тумори во структурите на мозокот;
 • Алцхајмерова болест;
 • хидроцефалус;
 • идиопатска сенилна дисбазија, што се изразува со очигледно нарушено одење;
 • губење на координација на движењата (атаксија).

Специјалистите знаат многу манифестации на церебрална исхемија, затоа лекарот што посетува (најчесто невролог), за да ги избегне последиците предизвикани од лекарска грешка, треба да користи сеопфатен пристап кон прегледот на телото.

ishemij lechenie neustoichivaj chotba 2 - Третман на хронична церебрална исхемија

Несигурност и нестабилност при одење

 • третман на болест што придонесува за појава на исхемија,
 • корекција на факторите на ризик,
 • елиминација или ослабување на симптомите на болеста,
 • спречување на прогресијата на болеста.

ishemij lechenie pitanie - Третман на хронична церебрална исхемија

Третман на болест

За жал, не се пронајдени доста ефикасни методи за борба против болеста. Ако на пациентот му е дијагностицирана хронична церебрална исхемија, третманот треба да го спроведува само компетентен невролог.

ishemij lechenie vred privichki - Третман на хронична церебрална исхемија

Како по правило, борбата против некое заболување вклучува такви мерки:

 1. Нормализација на крвниот притисок, превентивни методи за да се избегне мозочен удар, исхемични напади. За овие цели, се користат различни лекови за разредување на крвта и вазодилатација. Пентоксифилин, Варфарин и други се однесуваат на такви лекови.
 2. Враќање на циркулацијата на крвта во садовите, подобрување на метаболизмот. Омарон се смета за доста ефикасен. Тоа вклучува пирацетам. Имено, оваа супстанца има корисен ефект врз клетките, ги обновува и значително ја подобрува заситеноста со кислород. Енцефаболот, кој е широко користен во третманот на деца со слично заболување, исто така се покажа добро.
 3. Обнова на физиолошките и однесувањето функции. За такви цели, пропишана е масажа, магнето-и електрофореза, терапија за вежбање, ресторативна терапија.

Лекот што може да ја подобри мозочната активност, Церебролизин, е широко користен. Лекови дизајнирани за одржување на циркулацијата на крвта - „Билобил“, „Нимодипин“.

Ако пациентот откри доста напредна церебрална исхемија на мозокот, третманот се состои во хируршка интервенција. Главната цел е оперативно отстранување на склеротични плаки. Операцијата на мозокот е најсложениот вид на операција. Тие бараат највисока вештина од докторот. Покрај тоа, доста често тие се преполни со сериозни, понекогаш сосема непредвидливи, тешки последици.

Затоа операцијата е последно средство. Прибегнуваат кон тоа само во случаи кога конзервативниот третман не даде позитивни резултати.

Народни лекови за церебрални садови

ishemij lechenie narodn med - Третман на хронична церебрална исхемија

Постојат пациенти кои претпочитаат третман со народни лекови. За таа цел, тие се користат во внатрешноста на тинктури или лушпа од мајчина душица, лековита слатка детелина, цвеќиња од трева од краставица, семе од козјо семе. Третманот се изведува во текот на 2-3 недели. Многу луѓе веруваат дека бидејќи народните лекови не содржат „хемија“, тие се безбедни за употреба. Тоа е заблуда! Сите лековити билки имаат контраиндикации за употреба, како и несакани ефекти со предозирање.

4700898 1ishemiya golovnogo mozga prichinyi zabolevaniya - Третман на хронична церебрална исхемија

Болеста се должи на фактот дека напредува полека, постепено се зголемува со различни симптоми. Можете да го запрете развојот на хронична исхемија на мозокот користејќи народни рецепти:

 1. Мешавина од лук-лимон. Измелете неколку чешниња лук (2-3) во грутка, истурете нерафинирано растително масло (100 гр.), Ставете го на студ еден ден. Земете 1 лажиче. додавање сок од лимон (1 лажиче) три пати на ден. Продолжете со третманот од 1 до 3 месеци без прекини.
 2. Инфузија од билки. Се меша во иста количина трева - нане, мајчино млеко, мајчина душица. Истурете ја смесата (3 лажици.) ​​Со врела вода (450 ml). Инсистирајте додека не се излади, вирус, пијте половина чаша после јадење 2 пати на ден. Курсот е најмалку 1 месец.

Важно е да се разбере дека без соодветни медицински методи, исхемијата на мозокот не може да се стабилизира. Народни лекови може да се користат само како дополнителни методи на лекување. Следното се смета за доста ефикасно:

 • лушпи од кора од даб;
 • свежо исцеден сок од морков;
 • лушпи од нане;
 • Адонис;
 • облоги од различни билки.

превентивни мерки

Како што претходно споменавме, не постојат начини целосно да се опоравиме од болест што се јавува во тешка форма. Во овој поглед, спречувањето на болеста станува прилично важен фактор.

Совршено го намалува ризикот од развој на таква сериозна болест како церебрална исхемија, активен животен стил. Спортот, физичката активност предизвикуваат зголемена циркулација, го стимулираат метаболизмот. Ова спречува формирање на тромби, таложење на холестерол и затоа штити од формирање на плаки.

Сосема ефикасно е целосно отфрлање на никотин и алкохол. Ова елиминира некои сериозни фактори на ризик за болеста.

Поради фактот што симптомите во раните фази може да не се појават или да се изразат прилично слабо, годишниот општ лекарски преглед станува важен аспект. Доколку е потребно, ќе бидат доделени дополнителни дијагностички методи. Ако пациентот има зголемен ризик од исхемија, лекарот ќе препорача курс на терапија. Како по правило, тоа вклучува земање антикоагуланси.

Хирудотерапијата, незаслужено заборавена од народот, е многу ефикасна. Со помош на терапевтски пијавици, се спречуваат исхемија и тромботични формации.

Од голема важност е таканаречената секундарна превенција. Тоа подразбира навремено лекување на срцеви заболувања, хипертензија.

Лабораториско истражување

Главната цел на лабораториските истражувања е да се идентификуваат причините што придонеле за развој на хронична церебрална исхемија со нејзините можни механизми од патогенетска природа. Лекарите, исто така, силно препорачуваат комплетна крвна слика, тест за шеќер во крвта и липидни профили.

Со цел да се утврди степенот на оштетување на садовите на мозокот, како и неговата супстанција, за да се откријат други болести на позадината, лекарите препорачуваат да се подложат на инструментални студии како што се:

 • ЕКГ;
 • ехокардиографија;
 • офталмоскопија;
 • USDG (пред сè, оваа студија се изведува за главните артерии на главата);
 • спондилографија на цервикалниот 'рбет;
 • триплекс (или дуплекс) скенирање на садови од интракранијален и екстракранијален тип;
 • ангиографија на крвни садови (со цел да се открие васкуларна абнормалност).

Сите поплаки на пациентот обично својствени на хроничниот тип на церебрална исхемија, исто така, може да се детектираат во разни соматски патологии, а во некои случаи и со онкологија. Симптомите својствени на хронична церебрална исхемија, исто така, можат да бидат знаци на разни ментални нарушувања и ендогени нарушувања.

Болестите со кои треба да се разликува хронична церебрална исхемија се:

 • наднуклеарна парализа од прогресивен тип;
 • Паркинсонова болест;
 • кортико-базална дегенерација;
 • Алцхајмерова болест;
 • мултисистемска атрофија.

Многу често, потребна е диференцијална дијагноза на оваа болест со малигни и бенигни тумори на мозокот, идиопатска дисплазија, нормотензивен хидроцефалус и атаксија.

Правилната исхрана

Најважното оружје против формирање на холестеролни плаки е спречување на штетна компонента во организмот. Во овој поглед, многу е важно да се воспостави правилна исхрана. Развиени се многу диети. Некои од нив се насочени кон намалување на холестеролот и шеќерот во крвта. Професионален нутриционист може да помогне да се среди оваа разновидност. Постојат дури и специјални диети против холестерол. Ние нема да анализираме специфични опции.

Главната работа е да се разбере суштината:

 • Пропорцијата на маснотии не треба да надминува една третина од вкупната диета.
 • Јаглехидратите во организмот се надополнуваат само поради овошје и зеленчук. Од печење, шеќер, слатки треба да се напушти целосно.
 • Треба да се минимизираат животинските масти. Свинското месо треба да биде исклучено од менито, претпочитајќи посно месо како мисирка, пилешко.
 • Количината на потрошена сол треба да се намали. Треба да додадете многу малку во храната, подобро е да го отстраните шејкерот за сол од масата.
 • Треба значително да ја намалите количината на консумирана храна истовремено, истовремено зголемувајќи го бројот на оброци. Нутриционистите препорачуваат јадење пет или шест пати на ден.
 • Многу е важно строго да се контролира употребата на холестерол. За да го направите ова, треба да ја знаете неговата содржина во производите. Така, на пример, во црниот дроб (100 гр.) Има 438 мг холестерол, а во кисела павлака, обезмастено млеко и кефир - само 2 мг.

Заклучок

Во секој случај, мора да се каже дека васкуларните патологии не се појавуваат баш така. Честопати нивната кауза е самиот пациент. Се разбира, наследноста и индивидуалните карактеристики не треба да се исклучуваат, но одржувањето здрав и здрав начин на живот отсекогаш доведувало до поповолна старост и отсуство на неизлечиви болести.

Главната работа што треба да се разјасни е дека акутните цереброваскуларни несреќи може да се излечат само со висококвалитетна и навремена терапија. Неопходно е да се користат превентивни методи за да се спречат нејзините компликации со употреба на народни и традиционални методи.

Лице кое поминува многу време на свеж воздух, јадејќи правилно, има одлично здравје. Навистина, за време на прошетка, тој дише во свеж воздух кој содржи кислород. Оваа компонента е едноставно неопходна за правилно функционирање на сите внатрешни системи. Воспоставена „антиколестеролна“ исхрана, таквиот пациент ќе ги заштити крвните садови од затнување. Значи, ништо не става слободен промет.

Во спротивно, може да се развие церебрална исхемија. Оваа болест спаѓа во групата на болести кои е полесно да се избегнат отколку да се обидат да се третираат последователно. Не занемарувајте едноставни методи на превенција, активно движете се. Не заборавајте дека треба да го заштитите вашето здравје кога сè уште не е изгубено.

Антихипертензивна терапија

Антихипертензивната терапија е насочена кон одржување на нормалниот крвен притисок и стабилизирање на состојбата на хронична исхемија. Ако лекарите препишуваат антихипертензивни лекови, пациентот треба да биде внимателен и да ги следи скоковите на нивниот крвен притисок. Како што знаете, во случај на развој на хронична исхемија, механизмот за авторегулација на церебралниот проток на крв почнува да работи со прекини.

Ако зборуваме директно за антихипертензивни лекови пропишани од лекари, тогаш првото нешто е за лековите на две групи:

 • инхибитори на ангиотензин конвертирачки ензим;
 • антагонисти на рецептори на ангиотензин II.

Лековите и од првата и од втората група се способни да вршат два ефекти истовремено: покрај ангиохипертензивни, тие се и ангиопротективни, што значи заштита на погодените органи, кои обично ги вклучуваат бубрезите, срцето и мозокот. Ефектот на антихипертензивните лекови обично значително се зголемува доколку се комбинираат со антихипертензивни лекови како што се хидрохлоротиазид и индапамид.

3638412 2narusheniya pamyati i kognitivnoy funktsii golovnogo mozga chastyie priznaki distsirkulyatornoy entsefalopatii - Третман на хронична церебрална исхемија

Хиполипидемична терапија е пропишана за пациенти со атеросклеротични лезии на мозочните садови. Заедно со дислипидемија, се препишуваат лекови за намалување на липидите, како што се статини, аторвастатин и симвастатин. Покрај вршењето на нивното главно дејство, ваквите супстанции значително ја подобруваат ендотелната функција, истовремено намалувајќи ја вискозноста на крвта и придонесувајќи кон антиоксидансното дејство.

Антитромбоцитната терапија помага да се активира тромбоцитно-васкуларната врска на хемостазата, затоа, тоа подразбира дека пациентот зема специјални антитромбоцитни лекови (на пример, ацетилсалицилна киселина). Доколку е потребно, може да се препише третман со употреба на антитромбоцитни агенси како што се дипиридамол и клопидогрел.

Комбинирани лекови

Во прилог на главната терапија опишана погоре, во зависност од механизмот што ја предизвика болеста, се пропишува индивидуален третман, кој е дизајниран да ги нормализира реолошките својства на крвта и да воспостави венски проток на крв, нормализирајќи ја микроциркулацијата. Типично, ваквите лекови имаат невротрофични и ангиопротективни својства. На пример, лекар може да препише една од следниве комбинации:

 1. цинаризин (не повеќе од 75 mg) заедно со пирацетам (1-1,2 g на ден);
 2. пирацетам (не повеќе од 1,2 g) со винпоцетин (15 mg на ден);
 3. ницерголин (не повеќе од 30 mg на ден) и пентоксифилин (приближно 300 mg на ден).

Типично, ваквите комбинации на лекови се препишуваат не повеќе од двапати годишно, секој курс трае околу 2 месеци.

Хирургија

medikamentoznoe lechenie - Третман на хронична церебрална исхемија

Лекови за церебрална исхемија

Лековите што се користат при хронична церебрална исхемија придонесуваат за нормализирање на протокот на крв во мозокот, збогатување на мозочните клетки со кислород и хранливи материи, како и подобрување на реолошките својства на крвта. Се користат антиоксиданти: милфронат, мексидол, токоферол. Лекови кои ја подобруваат церебралната циркулација: Кавинтон, Трентал.

Задолжителен рецепт на лекови кои промовираат разредување на крв и спречуваат згрутчување на крвта: ацетилсалицилна киселина, аспикард, клопидогрел, дипиридамол, варфарин под контрола на INR. Ако пациентот страда од депресивни нарушувања, може да се препишат антидепресиви, лекови против анксиозност: грандаксин, рексетин.

Изборот на лекови се одредува според фазата на болеста, земајќи ја предвид возраста на пациентот, истовремени болести, индивидуална толеранција. Во некои случаи, се врши хируршки третман на хронична церебрална исхемија. Ако е предизвикано од абнормалност на крвните садови, тромбоза на големите садови или садови на каротидните артерии. Може да се изврши тромбектомија, стентирање, ендартеректомија.

2812061 3atorvastatin preparat dlya snijeniya urovnya holesterina - Третман на хронична церебрална исхемија

Во случај на развој на оклузивно стенотично оштетување на големите артерии лоцирани во мозокот, ќе биде индициран хируршки третман. Реконструктивната хирургија се изведува на каротидната артерија со стентирање или каротидна ендартеректомија.

Спречување на исхемија

Хронична церебрална исхемија е многу честа. Само системскиот третман на оваа болест може да ја обезбеди потребната помош за нарушувања на мозокот. Соодветниот третман ќе помогне да се спречи мозочен инфаркт. Во основа, прогнозата е поволна за оние пациенти кои се постојано под контрола на нивниот невролог.

Лоша прогноза е откриена во врска со доцна повик до лекар.

Превенцијата треба да биде од рана возраст.

 1. ограничете се од стресни ситуации;
 2. следете диета, бидејќи дебелината се однесува на причините за болеста;
 3. водат здрав начин на живот;
 4. откажете се од лошите навики, како што се пушењето и алкохолот;
 5. се движат повеќе, неактивноста, исто така, доведува до развој на оваа болест.
 • Бидете сигурни дека итно лекувате дијабетес, артериска хипертензија, атеросклероза.
 • Ако не можеше да се избегне појава на болеста, треба веднаш да престанете да пушите, да ја намалите физичката активност, да не можете да бидете на сонце долго време, да пиете помалку алкохол, да се придржувате до одредена диета.
 • Многу зависи од исхраната. Со неправилна исхрана, солите и холестеролот се таложат во телото. Како резултат на ова, се појавуваат плаки кои ги заглавуваат крвните садови и тој не може да се бори против оваа пречка. Како резултат, кислородот престанува да тече во сите органи и тие почнуваат да се „гушат“. Едно лице мора да ги ослободи wallsидовите за да им даде кислород на органите контактирајќи невролог.

Треба да започнете да го огласувате алармот кога:

 1. Непријатни феномени постојано се појавуваат во регионот на срцето;
 2. Постои зголемување на дишењето или отежнато дишење дури и со мал физички напор;
 3. Одеднаш се појавуваат слабост и замор.

Спроведување на превентивни мерки помага да се спречи преминот на болеста во потешка форма. Самата превенција од церебрална исхемија е како што следува.

Прво на сите, пациентите со исхемија треба да обрнат внимание на нивната исхрана, бидејќи премногу масната и солена храна придонесува за акумулација на холестерол и формирање на холестеролни плаки на wallsидовите на органите. Исто така, треба да воспоставите режим на пиење (се препорачува да се консумираат најмалку 2,5 литри разни течности во текот на денот). Овој пристап обично помага да се намали подпухналоста и да се отстранат вишокот минерални соединенија.

Во иднина, по главниот третман на церебрална исхемија, на пациентот му се укажува внимателно да го следи своето здравје и да не започнува со третман на истовремени болести, додека менталниот стрес, одење на свеж воздух, одржување на препорачаната диета, како и откажување од лошо навики, значително ќе го намали времето за рехабилитација.

Со навремено дијагностицирање и правилно пропишан третман, најчесто е можно да се запре прогресивниот тек на хронична церебрална исхемија. Ако болеста е доволно сериозна, истовремено се мери од патологии (на пример, дијабетес мелитус или хипертензија), може да се забележи значително намалување на вообичаениот работен капацитет, а понекогаш дури и додека пациентот не биде целосно онеспособен.

Меѓу превентивните мерки што можат да ја спречат оваа болест, се разликуваат следниве:

 • спречување на дебелина воопшто, а особено, дебелина на мозочните садови;
 • активен животен стил;
 • откажување од алкохол и пушење;
 • избегнување на стресни ситуации.

Важна превентивна мерка ќе биде спречување на хипертензија и дијабетес. Не секој знае дека атеросклерозата исто така може да придонесе за развој на хронична церебрална исхемија, па затоа е неопходно да се справиме во раните фази.

Штом некое лице ги открие првите симптоми на хронична церебрална исхемија, треба веднаш да ја намалите потрошената количина на алкохол (или подобро целосно да го напуштите), да ја намалите физичката активност и да избегнете директна сончева светлина.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic