Циркулаторниот систем на животните

Циркулаторниот систем е поделен на две затворени комуникации преку срцето, но извршувајќи различни задачи на системот. Станува збор за присуство на два круга на циркулација на крв. Тие се повикани од специјалисти по медицина поради изолацијата на системот, истакнувајќи ги нивните два главни типа: големи и мали.

Овие кругови имаат кардинални разлики и во структурата, големината, бројот на вклучени садови и функционалноста. Следната табела ќе ви помогне да дознаете повеќе за нивните главни функционални разлики.

Кругови на циркулација на крвфункцијаДруги важни карактеристики
ВеликиИспорака до клетките на сите органи и системи на кислород, хранливи материи, како и одлив на јаглерод диоксид, метаболички производи. Трансфер на хормони произведени во јадрата на хипоталамусот на органи кои имаат потреба.Временски период 23-27 секунди
МалиЗбогатување на вратена венска крв со кислород за понатамошен транспорт низ целото тело.Трае 4-5 секунди

Како што може да се види од табелата, круговите извршуваат сосема различни функции, но имаат исто значење за циркулацијата на крвта. Додека крвта прави циклус во големиот круг еднаш, во внатрешноста на малиот се вршат 5 циклуси во истиот временски период.

Во медицинската терминологија, понекогаш се среќава термин како што се дополнителни кругови на циркулацијата на крвта:

 • срцев - поминува од коронарните артерии на аортата, се враќа низ вените кон десниот атриум;
 • плацентата - циркулира во фетусот, се развива во матката;
 • вилизиум - сместен во основата на човечкиот мозок, делува како резервно снабдување со крв за блокирање на крвните садови.

На еден или друг начин, сите дополнителни кругови се дел од големиот или се директно зависни од него.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Голем круг

Од самото име, можете да разберете дека овој круг е различен по големина, и соодветно на тоа, и бројот на вклучени садови. Сите кругови започнуваат со контракција на соодветната комора и завршуваат со враќање на крвта во атриумот.

Големиот круг потекнува од контракцијата на најсилната лева комора, исфрлањето на крвта во аортата. Поминувајќи по должината на неговиот лак, торакалниот, абдоминален сегмент, тој се прераспределува низ мрежата на садови преку артериоли и капилари до соодветните органи, делови од телото.

Со помош на капиларите се ослободува кислород, хранливи материи и хормони. Со одливот во венулите, потребно е јаглерод диоксид, штетни материи формирани од метаболички процеси во организмот.

Потоа, преку двете најголеми вени (шупливиот горен и долен дел), крвта се враќа во десниот атриум, затворајќи го циклусот. Може да се разгледа дијаграмот на циркулирачка крв во голем круг на сликата подолу.

shematicheskoe izobrazhenie perehoda arterialnoy k - Циркулаторниот систем на животните

Шематски приказ на преминот на артериската крв во венска, голем круг на циркулација на крв.

Како што може да се види на дијаграмот, одливот на венска крв од непарните органи на човечкото тело не се јавува директно во долната шуплива вена, туку се заобиколува. Имајќи заситен кислород и исхрана со абдоминални органи, слезината брза во црниот дроб, каде што се чисти со капилари. Само по ова, филтрираната крв влегува во долната шуплива вена.

Бубрезите, исто така, имаат својства на филтрирање; двојна капиларна мрежа овозможува венска крв директно да влезе во шуплива вена.

Од голема важност, и покрај прилично краток циклус, е коронарната циркулација. Коронарните артерии кои излегуваат од гранката на аортата во помали и се наведнуваат околу срцето.

Влегувајќи во неговото мускулно ткиво, тие се поделени на капилари кои го хранат срцето, а одливот на крв го обезбедуваат три срцеви вени: мали, средни, големи, како и тебезиум и предно срце.

shematicheskoe raspredelenie arteriy i ven obespec - Циркулаторниот систем на животните

Шематски дистрибуција на артерии и вени обезбедување на исхрана на срцето.

Мал круг

Структурата на малиот круг вклучува многу помалку вклучени садови и органи. Во медицинската литература почесто се нарекува белодробна и не случајна. Токму ова тело е главно во овој синџир.

Спроведена со помош на крвни капилари, заплеткувајќи пулмонални везикули, размената на гасови е од голема важност за организмот. Тоа е малиот круг кој последователно му овозможува на големиот круг да го засити целото човечко тело со збогатена крв.

zamknuty legochnyy krug krovoobrascheniya человек - Циркулаторниот систем на животните

Пулмоналниот круг на циркулација на крвта е затворен.

Мал проток на крв по следниот редослед:

 1. Со договор на десниот атриум, венската крв, затемнета поради вишокот на јаглерод диоксид во неа, се турка во шуплината на десната комора на срцето. Атриовентрикуларниот септум е затворен во овој момент за да се спречи враќањето на крвта во него.
 2. Под притисок на мускулното ткиво на комората, тој се турка во белодробното стебло, додека трикуспидалната валвула што ја одделува празнината со преткоморот е затворена.
 3. Откако крвта ќе влезе во пулмоналната артерија, нејзиниот вентил се затвора, што ја исклучува можноста за нејзино враќање во вентрикуларната празнина.
 4. Поминувајќи низ голема артерија, крвта влегува во местото на разгранување во капиларите, каде што се отстранува јаглерод диоксид и се заситува кислородот.
 5. Скарлетната, прочистена, збогатена крв низ белодробните вени го завршува својот циклус во левиот атриум.

Како што можете да видите кога ги споредувате двата круга на проток на крв во голем круг, темната венска крв тече низ вените до срцето, а во малата црвена боја се прочистува и обратно. Артериите на пулмоналниот круг се исполнети со венска крв, додека збогатената црвена боја поминува низ артериите на големите.

Спречување на проблеми со циркулацијата, третман

Најдобра опција за спречување на болести, одржување на целосна циркулација на големиот и малиот круг е превенција. Усогласеноста со едноставни, но ефективни правила ќе му помогне на лицето не само да ги зајакне срцето и крвните садови, туку и да ја продолжи младоста на телото.

Главните чекори за спречување на кардиоваскуларни болести:

 • откажување од пушење, алкохол;
 • одржување на урамнотежена исхрана;
 • играње спорт, стврднување;
 • усогласеност со режимот на работа и одмор;
 • здрав сон;
 • редовни превентивни прегледи.

vrednye privychki nezdorovyy obraz zhizni povyshay - Циркулаторниот систем на животните

Лошите навики, нездравиот начин на живот го зголемуваат ризикот од болести.

Годишен преглед од медицински професионалец ќе помогне при рано откривање на знаци на нарушена циркулација на крвта. Во случај на откривање на болест во почетната фаза на развој, експертите препорачуваат третман со лекови со лекови од соодветните групи. Усогласеноста со упатствата на лекарот ги зголемува шансите за позитивен резултат.

Мошне често, за превенција и третман на патологии опишани од уредниците, пациентите користат алтернативни методи на лекување и рецепти. Таквите методи бараат претходна консултација со вашиот лекар. Врз основа на медицинската историја на пациентот, индивидуалните карактеристики на неговата состојба, специјалистот ќе даде детални препораки.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic