Супракс или амоксиклав што е подобро и каква е разликата (разлики во формулациите,

Антибиотиците со широк спектар се објективно попрактични за употреба отколку лекови со тесен фокус.

Имајќи на залиха само еден вид антибиотик, многу болести можат да се излечат, што е финансиски поисплатливо.

Спектарот на дејство на лекови од различни фармаколошки групи често ечи едни на други, но секогаш има значителни разлики. Врз основа на овие разлики, се избира посоодветен лек.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Сумамед

Активната супстанција на лекот сумамед е азитромицин, кој формално спаѓа во групата макролиди. Тој се разликува од типичните претставници на оваа фармаколошка група со припадност во подгрупа на азалиди, како прв претставник на оваа подкласа.

Лекот има различни форми на ослободување, што ви овозможува да изберете метод на апликација кој е најсоодветен за одредена болест. Сумамед може да се купи во форма на таблети со различни дози: 125 и 500 мг. Ова овозможува да се користи за третман на пациенти од различни возрасни групи, бидејќи механичката поделба на таблетата е неприфатлива.

Новите производители постојано се појавуваат на фармацевтскиот пазар, па неодамна стана можно да се купат таблети со концентрација од 250 и 1000 мг, како и капсули со различна концентрација на активната супстанција. Сумамед има форма на раствор за интравенска инјекција, прав, па дури и готова суспензија.

Лекот е неактивен или целосно беспомошен против грам-позитивни бактерии кои се отпорни на главниот претставник на макролидите - еритромицин.

Несакани ефекти што често се среќаваат се оние чија фреквенција достигнува 10% или повеќе. За сумари, овие несакани ефекти се диспептични нарушувања.

Како прво, тоа е дијареја, која се јавува во повеќе од 10% од случаите. Несакан ефект е поврзан со повреда на цревната рамнотежа на бактериите, што доведува до нарушување на столицата.

384b59f21c50887998988215f9334673 - Супракс или амоксиклав што е подобро и каква е разликата (разлики во формулациите,

Малку поретки се гадење, повраќање и болка во стомакот.

Лекот е контраиндициран за третман на деца под 3-годишна возраст, а во случај на бремени жени само кога ризикот за мајката го надминува ризикот за детето. За време на доењето, се препорачува да се прекине за време на третманот.

Сумамед не може да се користи заедно со еритромицин како резултат на меѓусебно подобрување на несаканите ефекти, како и ако има историја на нетолеранција на други лекови од групата макролиди. Контраиндициран кај пациенти со фенилкетонурија, бубрежна и хепатална инсуфициенција.

Главната активна состојка е ампицилин, кој спаѓа во групата на најчести антибиотици - пеницилини.

Ова се случува поради специфичен ензим - беталактамаза, кој го уништува антибиотикот.

Новата генерација на пеницилини, на кои припаѓа амоксиклав, во својот состав има втора активна супстанција - инхибитор на бета-лактамаза. Во случај на оваа дрога, инхибиторот е клавуланска киселина, што овозможува употреба на антибиотик дури и против оние бактерии кои имаат способност да го уништат.

Лекот е достапен во различни форми, како и со различен сооднос на концентрацијата на ампицилин и клавуланска киселина. Во суштина, ова се три форми на ослободување: таблети, прав за подготовка на раствори и прав за подготовка на суспензии.

Амоксиклав спречува формирање на бактериски клеточен wallид, како резултат на што се случува неговото уништување со текот на времето, односно лекот има бактерицидно дејство.

Чест несакан ефект е диспепсија, што се манифестира со гадење, повраќање, дијареја и анемија на крвниот систем, тромбоцитопенија, како и намалување на бројот на други формирани елементи.

Сличности и разлики

Иако лековите се претставници на различни фармаколошки групи, тие имаат многу слични несакани ефекти и контраиндикации. Овие вклучуваат фенилкетонурија, откажување на црниот дроб. Двата лека влијаат на крвта и дигестивниот систем, така што во случај на патологија на овие системи, изборот на вистинскиот исто така не успева.

Предноста на Сумамед во однос на Амоксиклав е неговата употреба кај деца постари од 3 години, што го прави попопуларен во детската пракса. Во однос на бременоста и доењето, лековите имаат слични индикации.

Област на апликација

Главната разлика помеѓу Сумамед и Амоксиклав е во нивниот опсег.

Сумамед е незаменлив лек во третманот на хламидијална инфекција. Ова може да биде болест на долните делови на генитоуринарниот систем, карличните органи, како и кламидија на неодредена локализација. Лекот е избор на средство за бремена кламидија. Често се користи во третманот на Лајмска болест.

Амоксиклав е широко користен во гинеколошката пракса за третман на воспалителни болести со различна етиологија. Исто така се користи за лекување на инфекции на меките ткива.

Што е подобро и поефикасно - Сумамед или Амоксиклав

„Сумамед и Амоксиклав, колку што знам, се широко користени за лекување на бактериски инфекции на разни органи и системи. Тие се докажаа добро долго време.

Но, она што најмногу ме интересира е она што е пропишано првенствено за тонзилитис - Сумамед или Амоксиклав? Која е разликата помеѓу овие антибактериски лекови? Зошто, за одредени патологии, различни лекари му даваат предност на Амоксиклав, а на други на Сумамед? ”

Сумамед и Амоксиклав припаѓаат на различни групи на антибактериски лекови и има многу разлики меѓу нив. Активната супстанција на Сумамед е азитромицин - антибиотик од голем број макролиди.

Овој лек има изразен бактериостатски ефект, кој се реализира со инхибиција на синтезата на протеините во клетките на микроорганизмите. Ова доведува до неможност за нивно понатамошно размножување и ги прави почувствителни на заштитните имунолошки механизми на телото.

Амоксиклав се состои од антибиотик пеницилин амоксицилин и инхибитор на пеницилиназа на клавуланска киселина. Овој комбиниран бактериски агенс има бактерицидно дејство врз микробите.

Амоксицилин е во состојба да го наруши интегритетот на клеточните мембрани на патогената флора, што доведува до нивна смрт. Клавуланската киселина го штити антибиотикот од заштитниот механизам на многу бактерии - синтеза на специјални ензими кои го разградуваат амоксицилин.

Пациентите често ги мешаат Сумамед и Амоксиклав поради сличните имиња на активните супстанции и исто така затоа што се пропишани за истите патологии.

Списокот на индикации за Амоксиклав и Сумамед е во голема мерка сличен, но има голем број значајни разлики. Тие се должат на фактот дека препаратите за азитромицин се повеќе селективни за одредени видови ткива во кои се акумулираат. Затоа, Сумамед главно се користи во патологии на следниве ткива и органски системи:

 • респираторен тракт (бронхитис, пневмонија, ларингитис, плеврит);
 • ОРЛ органи (синузитис, отитис медиа, фарингитис, тонзилитис);
 • кожа (еризипела, еритема мигранс);
 • генитоуринарен систем (кламидија).

Амоксиклав, поради неговата помала селективност за продирање на амоксицилин и акумулација во ткивата на телото, создава терапевтска концентрација во голем број органи. Затоа, овој антибиотик има поширок опсег на употреба. Може, покрај горенаведените патологии, да се користи и за бактериски патологии:

 • во стоматолошката пракса;
 • внатрешни женски генитални органи (вагината, матката, јајцеводите, јајниците);
 • жолчен меур и жолчни канали (холециститис, холангитис);
 • дигестивен систем (гастритис, дуоденитис, ентеритис, колитис);
 • меко, сврзно ткиво и мускулно-скелетен систем.

Ова се должи на фармаколошките карактеристики на метаболизмот на антибиотиците. Сумамед има способност да се акумулира во периферните ткива на телото. Исто така, преминува во фокусот на воспаление, каде што неговата концентрација може да биде 10-30 пати поголема од количината на азитромицин во периферната крв.

По последната доза на лекот, неговата терапевтска доза останува во ткивата околу 72 часа.

Обично, времетраењето на третманот со Сумамед е 2-3 дена пократко отколку со Амоксиклав.

Дефинитивно е невозможно да се каже што е подобро - Сумамед или Амоксиклав. Сè зависи од видот и видот на бактериската инфекција што го заразила пациентот. Сепак, околу 20 години, се спроведуваше обемно истражување за прашањето на антибиотска резистенција на бактериите кон овие лекови.

Во последниве години, има зголемување на фреквенцијата на соеви на микроорганизми кои станаа неранливи на антибиотиците во серијата пеницилин.

Отпорот кон макролидите останува на релативно ниско ниво, што им овозможува активно да се препишуваат доколку е потребно во стационарна или амбулантска пракса.

Кога земате кој од овие два лека, несакани ефекти се јавуваат со помала веројатност? Прво, треба да се напомене дека и Сумамед и Амоксиклав спаѓаат во групата антибиотици, кога се земаат, сериозни несакани ефекти се развиваат релативно ретко со оштетување на важните системи на телото на пациентот.

Двата лека се карактеризира со развој кај прилично голем дел од пациентите со диспептични симптоми (чувство на тежина во стомакот, гадење, повраќање, дијареја) за време на терапијата.

Исто така е можно да се закачи суперинфекција, особено во однос на позадината на продолжената употреба на антибиотици.

Бидејќи Амоксиклав е бета-лацински антибактериски агенс, прилично значаен дел од популацијата (5-7%) има преосетливост кон него.

Понекогаш, исто така, постои токсичен ефект на амоксицилин врз централниот нервен систем со развој на главоболка, вртоглавица, парастезија.

Поширок спектар на можни несакани ефекти при земање на Сумамед, но во исто време, тие се јавуваат спорадично. Бидејќи се подложува на метаболизам во црниот дроб, не може да се користи во хронични воспалителни и онколошки патологии на овој орган. Ова може да доведе до развој на хронична функционална инсуфициенција на црниот дроб.

Сумамед, исто така, има способност да ја издолжи вентрикуларната реполаризација, што понекогаш доведува до развој на срцеви тахиаритмии и нарушен нормален ритам. Затоа, лекот не може да се препише со индиректни знаци на тенденција кон оваа компликација (издолжување на QT интервалот на електрокардиограмот).

Најсериозен несакан ефект што може да се појави при земање на Сумамед е кршење на бубрезите. Во клиничките експерименти е докажано дека лекот ја намалува стапката на гломеруларна филтрација, што доведува до зголемување на концентрацијата на креатинин, уреа во крвната плазма.

8 - Супракс или амоксиклав што е подобро и каква е разликата (разлики во формулациите,

Во повеќето случаи, овие промени се реверзибилни и поминуваат по завршувањето на терапијата, но понекогаш тие се претвораат во интерстицијален нефрит.

Така, несаканите ефекти се поретки при земање на Сумамед. Но, ако пациентот нема преосетливост на бета-лактамски антибиотици, тогаш е побезбедно да се препише Амоксиклав.

Одговорот е да - да, можеш. Алергија на Амоксиклав е предизвикана од преосетливост на бета-лактам соединението. Вторите вклучуваат пеницилини, цефалоспорини, монобактами и карбапенеми. Ако има историја на алергиски реакции на некој од лековите во овие групи, потребно е да се препише друг антибиотик со сосема поинаква молекуларна структура.

Ова е особено важно за деца со алергиска дијатеза и тенденција да развијат едем на Квинке и анафилактичен шок.

Според сегашните препораки за третман на бактериски патологии, макролидите се лекови по избор во оваа ситуација. Тие немаат апсолутно никакви вкрстени реакции со пеницилини, што го прави Сумамед безбедна опција за третман на пациенти со алергии на Амоксиклав.

За време на бременост и лактација, се препорачува да се препише Амоксиклав. Ова првенствено се должи на понискиот тератоген ефект што го имаат сите антибактериски лекови со пеницилин.

Американската ФДА му даде на Амоксиклав категорија Б, што укажува на тоа дека овој лек може да се пие за време на бременоста и дека нема докази за токсични ефекти врз фетусот.

Затоа, оваа дрога мора да се препише во ситуации за време на бременоста, кога потенцијалните придобивки од назначувањето значително ја надминуваат штетата.

И Сумамед и Амоксиклав се безбедни лекови за деца од која било возраст, почнувајќи од првиот месец од животот. Тие се препорачуваат за употреба во детската пракса од водечките светски специјализирани здруженија на лекари.

Долготрајната употреба на лекови покажа дека инциденцата на несакани ефекти кај децата не се разликува значително од возрасните. Сепак, пред првата употреба на Амоксиклав се препорачува да се спроведе тест за преосетливост на лекот.

Особено за децата, производствените компании произведуваат антибиотик во форма на сируп. Ова помага точно да се дозира потребната количина на лекот, во зависност од возраста и телесната тежина на детето.

Антибиотиците се класифицирани како системски лекови кои делуваат на различни системи во телото на пациентот. Затоа, вие не може да се само-лекувам и се amoxiclav или Сумамед без именување на квалификуван лекар.

Како што покажува практиката, игнорирањето на ова едноставно правило често доведува до развој на компликации, несакани ефекти и недостаток на клинички ефект од земање лекови.

Друг негативен ефект е појавата на антибиотски отпорни соеви на бактерии, за чиј третман веќе мора да се користат други групи на лекови.

Неопходно е да се земе антибиотик во исто време од денот за да се обезбеди доволна концентрација во крвта. Ако пропуштите прием, треба да земете доза на лекот што е можно побрзо, а потоа да го продолжите текот на терапијата како и обично.

Може да пиете таблета или сируп од лекот само со обична вода. Не можете да користите сода, млечни производи, кафе или јак чај за оваа намена, бидејќи тие можат да ја променат апсорпцијата и метаболизмот на антибиотикот, што е негативно прикажано на резултатите од третманот.

Разликата помеѓу Супракс и Амоксиклав

Сумамед или Амоксиклав се антибактериски агенси со широк спектар кои се активни против грам-позитивни и грам-негативни микроорганизми. Тие се препишуваат емпириски или по проучување на чувствителноста на патогенот на овие антибиотици.

Припаѓа на инхибитори-заштитени полусинтетички антибактериски бета-лактамски препарати. Се состои од пеницилин антибиотик амоксицилин и клавуланска киселина, инхибитор на микробните ензими бета-лактамази.

Сумамед или Амоксиклав се антибактериски агенси со широк спектар кои се активни против грам-позитивни и грам-негативни микроорганизми.

Амоксиклав покажува бактерицидно дејство, инхибирајќи ја синтезата на компонентите на клеточниот wallид на микроорганизмот. Пептидогликан престанува да се создава, што доведува до смрт на бактерии. Клавуланската киселина штити амоксицилин од уништување од страна на ензимите бета-лактамаза, го проширува спектарот на дејство на антибиотици.

Амоксиклав влијае и на грам-позитивни и на грам-негативни микроорганизми. Убива стрептококи (вклучително и разбојни), стафилококи (вклучително и

златна), Коринебактериум - бацил од дифтерија, бацил од сено што формира спори, предизвикувачки агенс на антракс. Активен против ентерококи, ентеробактер, листерија, нокардија, патогени ешерихија коли, фајфер коли.

Дејствува на главните патогени на цревни инфекции - дизентерија бацил, салмонела, јерсинија, колера вибрио.

Амоксиклав се користи за лекување на пептичен улкус, ENT инфекции, ентерококен циститис, одонтогени инфекции, бронхитис, пневмонија предизвикана од хемофилен бацил, холециститис, перитонитис, лајмска болест, остеомиелитис.

Фармакокинетиката

Оралната биорасположивост е 70%, максимум при употреба на лекот на почетокот на оброкот. Целосно се апсорбира во цревата. Максималната концентрација се постигнува еден час по администрацијата. Комуникацијата со плазматските протеини е 18-25%.

Двете активни супстанции се добро распоредени на тврди и меки ткива. Продирајте низ крвно-мозочната бариера во воспалени менинги (со менингитис), во плацентата и мајчиното млеко.

Антибиотик со инхибитор се излачува главно преку бубрезите за 60% непроменет. 10% од амоксицилин го напушта телото во форма на метаболит - пеницилоична киселина. Клавуланската киселина се излачува и непроменета и во форма на неактивен метаболит преку бубрезите и цревата.

Несакани ефекти: гадење, повраќање, рефлукс на жолчката, дијареја, гасови, црн јазик, откажување на црниот дроб, холестаза, алергиски осип, анафилактичен шок, едем на Квинке, псевдомембранозен колитис, намалување на бројот на леукоцити, тромбоцити, интерстицијален нефрит.

Опис на Сумамед

Бактериостатски антибактериски лек од макролидна класа (азитромицин). Го инхибира формирањето на протеини на рибозомите на бактериите, ја инхибира репродукцијата и растот на патогени микроорганизми. Во големи дози, ги убива.

Има ефект врз грам-позитивни микроорганизми - стрептококи, стафилококи, бактериоиди, клостридиум перфрингенс, ентерококи. Ефективни против грам-негативни микроби - фузобактерии, предизвикувачки агенс на гонореја, менингитис, борелиоза, против хемофилен бацил и легионела. Продира во клетката, дејствувајќи врз кламидија, микоплазми, уреаплазми.

Пропишано е за инфективни и воспалителни процеси на областа на гениталиите (простатитис, уретритис, ендометритис, вагинитис), Reiter-ов синдром, микоплазма пневмонија.

Амоксиклав е антибактериски лек кој покажува бактерицидно дејство, бидејќи азитромицинот дејствува бактериостатски. Пеницилините не дејствуваат против микобактерии, интрацелуларни инфекции (микоплазми). Азитромицин е активен против нив. Амоксиклав може да доведе до формирање без wallидни Л-форми на бактерии и хронична инфекција.

Азитромицинот одржува терапевтска концентрација многу подолго, па затоа неговата администрација трае помалку.

Со нетолеранција кон Амоксиклав, тој се заменува со азитромицин.

Цената за 3 таблети Сумамед на 500 мг е 382 рубли., Амоксиклав чини 243 рубли. за 15 таблети.

Азитромицин е понов антибиотик, затоа спектарот на антимикробна активност е многу поширок од оној на пеницилините заштитени од инхибитори и вклучува микоплазми, кламидија.

Ефективноста на лекот зависи од статусот на пациентот.

За деца

Азитромицин се претпочита, бидејќи времетраењето на неговата употреба е многу помалку од пеницилините.

Азитромицин е најпосакуван, но двата антибиотици се користат само кога ризикот од инфекција од мајката го надминува ризикот за фетусот.

Амоксиклав се зема на почетокот на оброкот, азитромицин е 1 час пред јадење или 2 часа после него. На деца под 6-годишна возраст им се препорачува да земат суспензија.

Текот на третманот со Амоксиклав е до 14 дена, со азитромицин - околу 5 дена.

Дозата на лекови зависи од природата на болеста. Понекогаш единечна доза на Сумамед се препишува во доза од 1 g на возрасен (со уреаплазмоза).

Со бактериска вагиноза, микоплазмоза, уреаплазмоза, пропишувам пациенти со Сумамед. Тоа е ефикасен антибиотик. Јас исто така препишувам имуностимуланси - Галавит, Виферон.

Богатикова АД, пулмолог

За третман на микоплазма пневмонија, Сумамед се користи во нашиот оддел. Помага за брзо закрепнување.

Имаше чувство на печење при мокрење, откриени се многу инфекции. Пропишан лек Сумамед. Се појавија несакани ефекти - дијареја, надуеност. Морав да земам Бифидумбактерин. Но, тој се справи со инфекциите.

Супракс или Амоксиклав се користат за лекување на бактериски заболувања. Двата лека имаат широк спектар на антимикробна активност и брзо ги олеснуваат манифестациите на болеста. Кога се користат правилно, тие не предизвикуваат несакани ефекти.

Супракс или Амоксиклав се користат за лекување на бактериски заболувања.

Супракс

Форма за ослободување: таблети со 0,2 или 0,4 g активна супстанција - цефиксим. Помошни компоненти: колоиден силициум диоксид, магнезиум стеарат, карбоксиметил целулоза, азорубин. Школка содржи титаниум диоксид, бои, желатин.

Друга форма се гранули за суспензија за внатрешна употреба, 5 ml содржи 100 mg цефиксим. Составот е дополнет со натриум бензоат, жолта смола, вкус на јагода.

Лекот ја инхибира синтезата на бактериската клеточна мембрана. Отпорен на бета-лактамаза. Активно против многу бактерии кои предизвикуваат патолошки процес. Некои видови на стрептококи, псевдомонади, листерија, стафилококи, ентеробактерии се отпорни на лекот.

Кога се зема орално, биорасположивоста на лекот е 40-50%, без оглед на оброкот. Најголемата количина активна супстанција во крвниот серум е забележана 4 часа по апликацијата. 65% од лекот се врзува за крвните протеини.

Полуживотот на оваа дрога е од 3 до 4 часа. Кај пациенти со оштетена бубрежна екскреторна функција, овој пат е малку зголемен.

 • патологија на ОРЛ органи - фарингитис, синузитис или тонзилитис;
 • бронхитис - акутен и без компликации;
 • воспаление на средното уво;
 • инфекција на уринарниот тракт некомплицирана;
 • некомплицирана гонореја.

Супракс е контраиндициран во случај на преосетливост на антибиотици на цефалоспорин и пеницилин. Овој антибиотик се користи со претпазливост:

 • со хронична бубрежна слабост;
 • во старост;
 • во присуство на историја на псевдомембранозен колитис;
 • кај деца под 6 месеци.

Употребата на Супракс за време на бременоста е ограничена. Дозволено е само во случаи кога придобивките од неговата употреба се поголеми од потенцијалниот ризик. Ако лекот мора да се пие за време на доењето, тогаш на детето му е препишана вештачка исхрана за време на терапевтскиот тек.

Употребата на Супракс за време на бременоста е ограничена.

Супракс понекогаш предизвикува алергиски реакции во форма на чешање, треска и еозинофили во крвта и хиперемија на кожата. Други несакани ефекти:

 • чувство на сува уста;
 • намален апетит;
 • гадење;
 • дијареја;
 • зголемување на количината на цревни гасови;
 • цревна нерамнотежа на микрофлора;
 • промени во активноста на ензимите на црниот дроб;
 • кандидијаза на дигестивниот тракт;
 • воспаление на оралната мукоза, јазик;
 • воспаление на мукозата на дебелото црево.

Предозирање го зголемува ризикот од несакани реакции. Симптоматска терапија е потребна за лекување на овие симптоми.

Амоксиклав

Активни супстанции на Амоксиклав - амоксицилин трихидрат, калиумова сол на клавуланска киселина.

Помошни компоненти вклучуваат: колоиден силициум диоксид, натриум кроскармелоза, кросповидон, талк, магнезиум стеарат, микрокристална целулоза. Амоксиклав се произведува во форма на таблети.

Таблетата содржи 250, 500, 875 мг амоксицилин. Концентрацијата на клавуланска киселина во секоја од опциите за таблети е иста и е 125 mg.

Комбинацијата на амоксицилин со клавуланска киселина го прави лекот поефикасен, бидејќи е ефикасен во борбата против повеќето грам-позитивни и грам-негативни бактерии. Лекот исто така делува на микроорганизми отпорни на антибиотици од пеницилин, не дозволува развој на толеранција.

Амоксиклав отпорни микроби:

 • ентеробактерии;
 • псевдомонади;
 • кламидија
 • микоплазми;
 • легионела;
 • јерсинија

Сите компоненти на Амоксиклав продираат во крвта и се дистрибуираат во ткивата и течниот медиум. Затоа, тоа е повеќе разноврсна. Активните супстанции не влегуваат во крвно-мозочната бариера. Тие ја преминуваат плацентата во крвта на фетусот што се развива во матката и, во мала мера, мајчиното млеко.

Најчесто, Амоксиклав се користи за лекување на акутни респираторни заболувања.

Аугментин

Антибиотиците имаат широк спектар на дејство и се користат за лекување на воспалителни процеси, сексуално преносливи болести, разни инфекции.

Таквите лекови како Аугментин или Амоксиклав спаѓаат во групата на пеницилин и содржат клавуланска киселина.

Терапевтските својства на овие средства се скоро идентични, но тие исто така имаат и некои разлики што е важно да се земат предвид при изборот.

Антибиотиците Аугментин и Амоксиклав се користат за лекување на воспалителни процеси.

„Што е подобро Аугментин или Амоксиклав?“ - ова е прашање што често го поставуваат луѓе кои се соочуваат со земање антибиотици базирани на амоксицилин. Оваа супстанца е содржана и во еден и во друг лек.

Тие исто така вклучуваат помошна компонента - калиумова сол на клавуланска киселина, што е инхибитор на бета-лактамаза. Благодарение на оваа супстанца, ефектот на антибиотикот е засилен.

Според нивните својства, двата лека се идентични и имаат мали разлики.

Историско резиме

Поминаа повеќе од 80 години од откривањето на антибиотици. Во овој период, тие спасија животи на милиони луѓе. Лековите се користеле во третманот на воспалителни и заразни болести предизвикани од разни видови микроорганизми. Со текот на времето, некои бактерии станаа отпорни на антибиотици, па научниците беа принудени да бараат опции што можат да направат разлика.

Во 1981 година, во Велика Британија, беше воведена нова генерација на антибиотици кои комбинираат амоксицилин и клавуланска киселина. Резултатите од студиите ја докажаа високата ефикасност на лекот и оваа комбинација стана позната како „заштитен антибиотик“. По 3 години, по Велика Британија, алатката почна да се користи во САД.

Лекот има широк спектар на дејство, па затоа стана популарен во многу земји во светот. Се користи во третман на респираторни заболувања, воспалителни процеси на генитоуринарниот систем, постоперативни инфекции и исто така сексуално преносливи болести.

Најпопуларните лекови од групата пеницилин се Амоксиклав и Аугментин. Но, постојат и други аналози кои содржат во својот состав активната супстанција - амоксицилин:

 • Флемоксин Салутаб;
 • Амозин;
 • Сумамед;
 • Амоксицилин;
 • Азитромицин;
 • Супракс и други.

Разликата помеѓу Амоксиклав и Аугментин е незначителна, но сепак е. За да дознаете кој лек е подобар, треба да ги проучите карактеристиките на секоја од нив.

Лекот припаѓа на нови видови на антибактериски агенси на групата пеницилин, кои се ефикасни во борбата против различната патогена микрофлора, како што се:

 • стрептококна и стафилококна инфекција;
 • ентерококи;
 • листерија;
 • патогени на бруцелоза;
 • Салмонела и многу други.

Аугментин и Амоксиклав се антибиотици од типот на пеницилин. Според нивните лековити својства, тие се идентични, но има разлики меѓу нив.

Лековите ја потиснуваат виталната активност на микробите, не им дозволуваат да се размножуваат и создаваат неповолна средина за бактериите.

Избор што е подобро - Амоксиклав или Аугментин, лекарот зема предвид различни фактори: времетраењето на болеста, карактеристиките на телото на пациентот, присуството на контраиндикации.

Кога користите лекови како што се амоксиклав или аугментин за бронхитис, треба да се запознаете со индикациите и контраиндикациите за употреба.

Лекот се состои од амоксицилин. Тоа е антибиотик од серија пеницилин и клавуланска киселина, што спречува уништување на амоксицилин, го прави лекот поотпорен. Со широк спектар на дејство, амоксиклав влијае на грам-позитивни и грам-негативни аеробни бактерии, како и на анаеробни бактерии.

По земањето на амоксицилин во комбинација со клавуланска киселина, тој брзо се апсорбира и по еден час достигнува максимална содржина во крвта на пациентот. Така, лекот продира во белите дробови со голема брзина поради високата стапка на пенетрација на компонентите на лекот во крвната плазма. Ефектот на третманот станува очигледен на вториот или третиот ден од почетокот на употребата.

Во аптека можете да купите лек амоксиклав со бронхитис од 91.20 рубли. Пропишано е за белодробни инфекции предизвикани од микроорганизми чувствителни на лекот: ехинокок, стрептокок, шигела, морасела, листерија, протеа, бордетала, гарднерела, клебсиела Во отсуство на амоксиклав, неговиот ефтин аналог, аугментин за бронхитис, успешно се користи, цената е од 126.00 рубли.

 • Таблети 500 и 250 мг амоксацилин и 125 мг клавуланска киселина. Наменет е за пациенти со тежина поголема од 40 килограми. Дневната доза е пропишана од лекарот што посетува и зависи од тежината на болеста. Дозирањето може да биде 375 или 625 mg на ден во редовни интервали. При земање, се препорачува да се растворат таблетите во половина чаша вода. Аноксил-К аналог е пропишан за бронхитис, цената е 30 гривни. Таблети со сличен состав наречен флемоклав солутаб се исто така достапни, ефикасни за бронхитис, цена од 206.50 рубли.
 • Таблети Амоксиклав 2Х. Дозирање 1000 mg, пропишано за возрасни со комплицирани инфекции на горниот респираторен тракт, 1 таблета два пати на ден.
 • Прашок за суспензии. Една вијала содржи 125 мг амоксицилин и 31,25 милиграми клавуланска киселина. Децата се препишуваат од 3 месеци, дозата за деца е 30 mg на килограм тежина, ја пресметува лекарот врз основа на телесната тежина на пациентот. Прашокот во шишето се тресе и се додаваат 86 милилитри вода, по што повторно темелно се тресат додека не се појави хомогена суспензија. Земете со мерна лажица три пати на ден.
 • Прашок за инјектирање. Два типа на дозирање: 500 mg амоксицилин плус 100 mg клавуланска киселина и 1 g амоксицилин плус 200 mg клавуланска киселина. Дозата ја избира лекарот во зависност од возраста и тежината на пациентот. Лекот се разредува со вода за инјектирање, се користи за интравенска администрација.

Важно! За да се намалат несаканите ефекти од органите за варење, лекот најдобро се зема со храна. Во текот на целиот курс, се препорачува да пиете повеќе течност.

Алергија на пеницилин, клавуланска киселина. Повреда на црниот дроб, холестатска жолтица. Кај болести на бубрезите и гастроинтестиналниот тракт, лекот се користи со претпазливост под надзор на лекар. За време на бременоста и за време на периодот на хранење на бебето, амоксиклав се препишува со истовремена администрација на антикоагуланси и строго според индикациите.

Несакани ефекти може да вклучуваат гастроинтестинални проблеми: гадење, привремено губење на апетит, понекогаш повраќање и болка во стомакот. Од кожата - алергиски осип. Од нервниот систем: напади на главоболка, вознемиреност, нарушувања на спиењето.

Со правилна и навремена употреба на лекот, несаканите ефекти може да се минимизираат. Текот на третманот со амоксиклав може да трае до 14 дена. Минималниот курс е 7 дена. Ефектот на интравенска администрација се постигнува побрзо, а по подобрувањето на состојбата на пациентот, третманот продолжува со таблети.

Амоксиклав и Супракс се антибактериски лекови кои можат да имаат ист бактерицидно дејство. Активните компоненти блокираат пептидогликан, кој е главниот градежен блок на cellидот на бактериите.

Амоксиклав и Супракс се антибактериски лекови кои можат да имаат ист бактерицидно дејство.

Активната состојка на Супракс е цефиксим, кој се однесува на цефалоспорини од 3 генерации. Лекот е во форма на дисперзивни таблети.

Дополнителни компоненти што се користат во составот на лекот се:

 • Повидон;
 • хипоролоза;
 • колоиден силициум диоксид;
 • магнезиум стеарат;
 • калциум трикесхихидрат сахаринат;
 • целулоза;
 • боја на жолто сончево зајдисонце;
 • арома на јагода.

Антибиотик е полусинтетичко соединение. Има способност брзо и лесно да се апсорбира во гастроинтестиналниот тракт. Лековите се активни во однос на грам-негативни и грам-позитивни претставници на патогената микрофлора.

Во согласност со упатствата за употреба, лекот е пропишан за третман на:

 • инфекции на респираторниот тракт - синузитис, акутен и хроничен фарингитис, тонзилитис агранулоцитичен, акутен бронхитис, тонзилитис;
 • отитис медиа;
 • инфекции на уринарниот тракт;
 • шигелоза;
 • некомплицирана гонореја на грлото на матката, уретрата.

Контраиндикации за употреба е присуство на алергија кај пациентот на компонентите на фармацевтскиот агенс.

Не користете лекови за лекување на лица со бубрежна слабост и колитис. Не се препорачува употреба на лекот за терапија во присуство на бременост и во старост.

При спроведување на антибиотска терапија кај пациент, може да се појават следниве несакани ефекти:

 • чешање на кожата, уртикарија;
 • треска од лекови;
 • главоболка, тинитус, вртоглавица;
 • тробмоцитопенија, крварење, ангранулоцитоза;
 • абдоминална болка, дигестивни нарушувања, запек, гадење, повраќање;
 • нарушена бубрежна функција, жад.

Супракс е пропишан за синузитис, акутен и хроничен фарингитис, тонзилитис агранулоцитичен, акутен бронхитис, тонзилитис.

Пред да го користите производот, секогаш треба да се консултирате со вашиот лекар и да спроведете терапија во согласност со неговите препораки.

Ако се надмине дневната доза, пациентот може да развие знаци на предозирање, кои се карактеризираат со зголемени манифестации на несакани ефекти.

За да се отстранат последиците, се користи симптоматска терапија, постапка на гастрична лаважа, употреба на антихистаминици и глукокортикоиди.

Спроведувањето на лекот се спроведува во аптека по презентирање на рецепт на лекарот што посетува. Лекот може да се чува 3 години на температура не повисока од 25 ° C на темно и суво место.

Во третманот на бактериски инфекции на разни органи, често се користат антибиотици од цефалоспоринска група, меѓу кои популарни се Супракс или Супракс Солутаб. Која е разликата помеѓу овие лекови и кој од нив ќе биде поефикасен во одреден случај, треба да се утврди пред да изберете лек.

Во третманот на бактериски инфекции на разни органи, се користат антибиотици од цефалоспоринска група - Супракс или Супракс Солутаб.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic