Синусна аритмија за време на бременоста отколку што се заканува

Срцето е главниот, постојано работен орган на циркулаторниот систем. Срцето работи под влијание на сопствениот пејсмејкер. Пулсирањата што доведуваат до контракција на срцето се произведуваат од специјални клетки на десниот атриум лоцирани во неговиот горен дел, наречени синусен јазол (јазол Флек-Кит).

Главните карактеристики на синусниот ритам се:

 • фреквенција на отчукувања во минута - во опсег од 60 до 90;
 • регуларност - секој импулс следи по еднаков временски период;
 • низа - со секој импулс, возбудата последователно поминува од преткоморите до коморите;
 • способност да се менува во зависност од физиолошките услови (сон, будност, стрес).

Синусен ритам е срцев ритам кој се јавува под влијание на импулси од јазолот Флек-Кит. Овој ритам е карактеристичен за сите здрави луѓе, вклучително и бремените жени.

Срцето се собира под влијание на електрични импулси повеќе од сто илјади пати на ден. Овие импулси се генерираат и спроведуваат специјални клетки. Благодарение на овој процес, срцето ритмички се собира и го поддржува телото.

Аритмија е кршење на спроводливоста и ритамот на некој орган. Во овој случај, фреквенцијата и силата на контракциите на срцето се менуваат. Може да се појават предвремени, вонредни контракции или редоследот на контракции на коморите и преткоморите може да се промени.

aritmiya pri beremennosti7 - Синусна аритмија за време на бременоста отколку што се заканува

Аритмијата за време на бременоста не секогаш укажува на патологија.

Womenените се изложени на поголем ризик од развој на нарушувања:

 • со срцеви мани;
 • подложена на операција на органот;
 • со вродени патологии на спроводниот систем, во кој тонот на симпатичкиот оддел се зголемува и автономниот нервен систем е преоптоварен.

Во повеќето случаи, ако нема здравствени проблеми, срцеви аритмии се јавуваат поради:

 • нарушувања на гастроинтестиналниот тракт;
 • неуспеси во функциите на нервниот и ендокриниот систем;
 • патологии на горниот респираторен тракт;
 • нарушувања на метаболичките процеси во телото;
 • прекумерен физички и емоционален стрес;
 • јадење големи количини пржена, масна и калорична храна;
 • злоупотреба на течности. Се акумулира во телото и го преоптоварува срцето;
 • пиење алкохол и пушење додека го носите фетусот;
 • анемија;
 • тешка токсикоза, вознемирувачка во текот на целата бременост.

Следното упатување во гинеколошкиот профил во болницата честопати е збунето од жената и роднините. Изјавата дека „таа ќе се породи“ не е соодветна во одреден случај.

Факт е дека бременоста придонесува за промени кои значително ја комплицираат вообичаената употреба на таблети во просечната терапевтска доза за возрасни. Овие вклучуваат:

 • значително зголемување на обемот на циркулирачка крв - затоа, дозата земена орално се разредува во концентрација и станува помалку активна, потребен е индивидуален избор на бројот на таблети;
 • намалена содржина на протеини (хипопротеинемија) - го врзува влезниот лек полошо;
 • зголемен бубрежен проток на крв - го подобрува отстранувањето на лековите од крвта.

Од овие причини, тешко е да се третираат аритмии кај бремени жени на амбулантско ниво. Во болница, има поголема можност да се набудува реакција на лекови, навремено да се следи сликата на ЕКГ и да се проверат тестовите.

Оптимално избрани лекови може да се земаат дома. Роднините не можат да заборават на грижата за идната мајка и бебе, обезбедувајќи им соодветна исхрана и внимание.

Причини

beremennaya - синусна аритмија за време на бременоста отколку што се заканува

Аритмија може да се појави од следниве причини:

 • болести на срцето, крвните садови и нервниот систем;
 • наследност;
 • нарушувања на ендокриниот систем;
 • надворешни фактори: лоши навики, физички или емоционален стрес, неухранетост;
 • проблеми со гастроинтестиналниот тракт;
 • болести на респираторниот тракт;
 • метаболички нарушувања.

Аритмија за време на бременоста може да се манифестира и во рана и во доцна фаза.

Најчесто тоа е предизвикано од:

 • срцеви мани;
 • пулмонална инсуфициенција;
 • хормонална инсуфициенција;
 • ендокрини нарушувања;
 • лоши навики;
 • слаб метаболизам;
 • лезии на централниот нервен систем;
 • наследност;
 • промена во крвната слика;
 • невроза;
 • токсикоза;
 • недостаток на микро и макро елементи.

Зошто аритмиите и бременоста често се поврзани? Факт е дека за време на носењето на фетусот, телото на идната мајка е најранливо и може да се појават неуспеси дури и ако жената немала знаци на срцеви заболувања пред зачнувањето.

Најчестите причини за аритмии кај бремени жени се:

 • разни болести и срцеви заболувања;
 • болести на респираторниот систем што доведуваат до респираторна инсуфициенција и влијаат на функциите на кардиоваскуларниот систем;
 • лезии на централниот нервен систем;
 • ендокрини нарушувања;
 • промени во нормалниот метаболизам на електролитите;
 • наследна предиспозиција.

Синусна аритмија и нејзините видови кај бремени жени

Синусната аритмија е најчестиот вид на аритмија кај бремени жени. Тоа се случува кога регуларноста на генерацијата на импулси се менува во синусниот јазол:

 • со зголемување на импулсите што произлегуваат од синусниот јазол, се јавува синусна тахикардија;
 • со нивно намалување - синусна брадикардија;
 • ако импулсите се генерираат нерамномерно, тие зборуваат за синусна аритмија.

Најчесто ова се должи на дејството на АНС и е функционално по природа.

Со синусна тахикардија, пациентот се жали на чукање на срцето, зголемена раздразливост, слаб сон и понекогаш се забележува зголемување на крвниот притисок.

Со синусна брадикардија, се забележува слабост, несвестица, студ, солза и намалување на крвниот притисок.

Овие состојби не бараат антиаритмиска терапија. На жените им се даваат општи препораки, се препорачуваат лесни седативи, се препорачуваат автогени вежби, безбедноста на овие аритмии е детално објаснета, како за бремената жена, така и за нејзиното неродено дете.

Ако синусните аритмии се предизвикани од срцева патологија или се појавуваат во позадина на срцева слабост, тогаш во овие случаи се пропишани мали дози на препарати за дигиталис, блокатори на адренергични рецептори (β-блокатори) и лекови што содржат калиум.

Аритмијата има различни видови. Нивната разлика во фреквенцијата на мозочни удари, локации во органот на патолошкиот фокус. Во тешки случаи, нарушувањето на ритамот е сериозна опасност за животот на една жена и дете. Со развојот на фетусот, ризикот од компликации се зголемува, затоа третманот е неопходен.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Екстрасистола

Аритмија кај бремени жени може да се појави во форма на екстрасистола.

Во нормална состојба, сите импулси кои предизвикуваат контракции на срцето се генерираат во синусниот јазол. Ова обезбедува координирана работа на коморите и преткоморите.

Но, под влијание на патолошки процеси, екстрасистолите се формираат во одредени делови на органот во врска со зголемувањето на електричната активност на клетките. Разликувајте единечни и групни импулси.

На првите манифестации, потребно е да се подложи на испитување. Екстрасистолата не е придружена со живописни манифестации, но повеќето пациенти пријавуваат присуство на:

 • прекини во работата на срцето;
 • сензација на избледување на органот;
 • болка во градите;
 • вртоглавица.

Со аритмии предизвикани од лоши навики, за да се стабилизира работата на срцето, потребно е да се подготви правилен режим, да се јаде здрава храна, да се шета на воздух дневно, да се избегнува вознемиреност и целосно да се напуштат зависностите.

Со екстрасистоли, кои беа дијагностицирани за време на премин на електрокардиографија, се пропишува дополнителен преглед за да се исклучи присуството на вродени или стекнати дефекти, ревматско срцево заболување, кардиомиопатија, исхемични лезии на миокардот.

Таквиот третман може да се препише според индикациите за ЕКГ; за време на студијата, се одредува дел од исфрлање на крвта во аортата. Ако индикаторите не се повисоки од 40%, тогаш потребни се адренергични блокатори.

Синусна аритмија

Во исто време, интервалите помеѓу контракциите на миокардот не се исти и се менуваат погрешно. Ова доведува до периодично забавување и забрзување на срцето. Развојот на синусната аритмија кај бремени жени може да биде поврзан со:

 • преструктуирање на основните системи;
 • тешки патологии од инфективно потекло;
 • нарушени функции на автономниот нервен систем;
 • силно зголемување на телесната тежина, што доведува до зголемување на оптоварувањето на срцето.

Идна мајка во оваа состојба може да почувствува:

 1. Чувство на чукање на срцето и неговото бледнеење.
 2. Недостаток на здив.
 3. Потемнување во очите.
 4. Ненадејна несвестица.

Тешките форми бараат сериозен третман. Таквата аритмија за време на бременоста во раните фази не се третира со антиаритмични лекови. Ената треба строго да ги следи препораките на лекарот.

За да се подобри здравјето, потребно е да се нормализира телесната тежина, да се земаат витамински комплекси и да се води умерено активен животен стил.

Важно е да се прават вежби секој ден, да се шета на свеж воздух. Корисна јога.

Атријална фибрилација

Ова е сериозно кршење на срцевиот ритам, во кое не стигнуваат сите импулси од преткоморите до коморите. Ова е придружено со промена на фреквенцијата и ритамот. Проблемот може да се манифестира во форма на треперење, при што срцевиот ритам може да надмине 300 отчукувања, трепери. Срцето во овој случај чука хаотично и почесто отколку со трепет.

Оваа патологија мора да се третира многу итно, бидејќи може да предизвика формирање на тромби кои предизвикуваат белодробна емболија, тромбоза на крвните садови во мозокот и коронарните артерии. За да го стабилизирате ритамот, преземете такви мерки:

 1. Парентерална низа метод се администрира Новокаинамид.
 2. Аблација со радиофреквенција се изведува за да се заштити ембрионот.
 3. Терапија со електропулс.

Опцијата за третман е избрана индивидуално.

Доцната аритмија за време на бременоста се јавува во форма на пароксизмална тахикардија. Може да се развие без оглед на срцеви заболувања. Нападите можат да се појават неколку пати во текот на денот. Тие траат од неколку секунди до три дена.

Во случај на продолжен тек на пароксизмална тахикардија, тонот на матката се зголемува и можна е спонтан абортус.

За време на нападот, пулсот одеднаш се зголемува до 150 удари, вртоглавица, непријатност во градите, се јавува слабост.

Ако има патологии на миокардот, тогаш на главните симптоми се додава гадење со повраќање.

Со патологии на срцето, со цел да се нормализираат контракциите, се користат срцеви гликозиди. Ако има намалување на крвниот притисок, Новокаинамид се администрира интрамускулно.

Патологија се развива кај бремени жени со историја на срцеви заболувања. Во овој случај, се забележуваат манифестации на пароксизмална тахикардија и други аритмии. Со комбинација на болеста со атријален флатер, веројатноста за вентрикуларна фибрилација и смрт се зголемува.

Синдромот не е придружен со специфични симптоми, па затоа може да се открие на електрокардиограм.

Проблемот не е опасен по живот во повеќето случаи, но важно е да ја следите вашата состојба и да го набудувате лекар, бидејќи во случај на хормонална инсуфициенција, ситуацијата може драматично да се влоши.

Терапија е пропишана во присуство на аритмија. Со суправентрикуларна тахикардија, се администрира Новокаинамид. Во тешки случаи се користи терапија со електропулс.

Ако третманот не успее, тогаш е неопходна имплантација на вештачки пејсмејкер.

Блокада кај бремени жени

Премин на импулси се јавува по должината на нервните влакна. Но, со некои воспаленија, придружени со некроза на ткивата, нарушена е координираната регулација, што доведува до развој на блокади.

Патологии од втора и трета сериозност се опасни. Тие се придружени со вртоглавица и губење на свеста.

За да го вратите нормалниот ритам, треба да инсталирате пејсмејкер. Со него, можете да ја подобрите прогнозата за животот на мајката и фетусот.

Природно, жената нема да може да роди дете, бидејќи срцето нема да го издржи товарот. Затоа, се прави царски рез.

Аритмија кај фетусот е предизвикана од болести или метаболички нарушувања.

Проблемот може да биде бениген или малиген, во кој се развива срцева слабост.

Може да се забележи забавување на контракциите како резултат на анемија, низок притисок кај мајката, дробење на папочната врвца, односно недоволно снабдување со кислород.

За да го избегнете овој проблем, мора:

 1. Одбијте го спиењето додека лежите на грб. Ова ќе ја отстрани компресијата на шуплива вена.
 2. Следете специјална збогатена диета.
 3. Вклучете се во лесни вежби во воздухот и одете секој ден.
 4. Бидете сигурни да одите на лекар.

Интраутерини инфекции, хромозомски абнормалности, анемија, хипоксија може да предизвикаат фетални аритмии. Навремената дијагноза и правилното лекување ќе го отстранат проблемот во текот на првата година од животот.

Определете ја патологијата кај дете со помош на:

 • ултразвучен преглед;
 • аускултација;
 • кардиотокографија;
 • ехокардиографија.

Можете да ја слушате работата на срцето користејќи ултразвук веќе во осмата недела од бременоста. За откривање на патологии во структурата на срцето, се користи проекција со четири комори. Aената исто така мора да се подложи на ехокардиографија со цел да се испита протокот на крв во одделите на органот на детето.

Кардиотокографијата ви овозможува да ја процените состојбата на садовите на матката и детето и да ги идентификувате аномалиите во развојот.

Слични проблеми кај бебето не секогаш укажуваат на сериозни патологии. Честопати состојбата се нормализира сама по себе. Но, жената треба да биде под надзор на лекарите.

Антиаритмични лекови за време на бременоста

Аритмијата е кршење на срцевиот ритам и оваа состојба се смета за патологија. За време на бременоста, таквата болест може да се појави за прв пат и може да се влоши ако жената, иако сè уште не била бремена, ја почувствувала оваа состојба порано.

Според сложеноста на текот на болеста, се разликуваат овие типови нарушувања на срцевиот ритам:

  Екстрасистолата е состојба на предвремена контракција на срцето. Непријатноста зад градите со оваа форма е опиплива, но ваквите дефекти се лоши>33820.owbt2c.620 - Синусна аритмија за време на бременоста отколку што се заканува

Синус (респираторен) - наизменично забавување или забрзување на ритамот на срцевата работа. Оваа форма на аритмија е особено опасна и може да укаже на присуство на посериозни срцеви заболувања, иако се смета за нормална за време на бременоста: фетусот е нов круг на циркулација на крвта, што, всушност, предизвикува дополнително оптоварување на срцевиот систем на мајката . Како и секој вид на слабост на срцевиот ритам, тоа му се заканува на фетусот со кислородно гладување.

33829.owbt7c.620 - Синусна аритмија за време на бременоста отколку што се заканува

Варијабилноста е опсег на промени во животната средина во телото, во кои едно лице може да постои без ризик за хомеостаза. Варијабилноста го карактеризира резервниот капацитет на телото.

Кардиоваскуларниот систем е изграден врз принципот на подреденост, каде што пониските оддели за регулација работат автономно, а повисоките се поврзани само кога пониските не можат да ги извршуваат своите функции. Срцето работи автономно, но под изменети услови на животната средина (стрес, стрес, болест), врз него влијаат нервните и хуморалните фактори, прилагодувајќи ја својата работа на нови услови.

Најголемо влијание врз работата на срцето има АНС (автономниот нервен систем). Симпатичкиот оддел, манифестирајќи се преку дејството на бета-адренергичните рецептори, го забрзува срцевиот ритам, парасимпатичкиот оддел преку холинергичните рецептори ја забавува работата на срцето.

Чинот на дишење, како сложен физиолошки процес, е регулиран и од АНС. Кога вдишувате, вагиналната инервација е инхибирана - пулсот станува побрз, при издишување, вагусот се иритира - срцевиот ритам се забавува.

Анализирајќи ја варијабилноста на срцевиот ритам, можеме да кажеме колку телото може да се справи со сите фактори што се менуваат. Бременоста, иако е физиолошка состојба, поставува големи побарувања на телото. Варијабилноста на срцевиот ритам покажува колку телото се справува со овие барања.

Телото на жената е подложено на најголемо физиолошко оптоварување во раните фази на бременоста. Ова се должи на хормонално и функционално преструктуирање на целиот организам. Скоро секоја жена се соочува со функционални типови на аритмии кои се предизвикани од:

 • намалување на вкупната отпорност на стрес на телото;
 • зголемен тон на симпатичкиот нервен систем;
 • нарушувања во метаболизмот на електролитите поради рана токсикоза.

Овие аритмии не му штетат ниту на мајчиното тело ниту на фетусот во развој. За да се намали сериозноста на овие симптоми, се препорачува жена:

 • да се биде повеќе на отворено;
 • јадете правилно и навремено;
 • елиминирање на влијанието на таквите штетни фактори како пушење (дури и пасивно) и алкохол.

Сепак, можна е ситуација кога зголеменото оптоварување на телото се манифестира со претходно латентни (скриени) болести, вклучувајќи болести на срцевата сфера (кардиопатија, миокардна дистрофија). Во овие случаи, појава на такви тешки видови на аритмии како што се:

 • слабост на синусниот јазол;
 • вентрикуларна тахикардија;
 • повреда на процесите на различни нивоа.

Овие типови на аритмии кои го загрозуваат животот на мајката не можат да не влијаат на процесот на формирање на фетусот и развојот на разни патологии во иднина. Во случаи кога аритмиите го загрозуваат животот на бремена жена, се поставува прашањето за абортус. Но, почесто жената е сместена во болница, и е препишан индивидуално избран антиаритмичен третман.

Во подоцнежните фази на бременоста, жената доживува не само функционална, туку и физичка активност:

 • зголемена телесна тежина поради зголемување на тежината на фетусот и плацентата;
 • функционална хиперволемија (зголемување на волуменот на крв);
 • забрзан метаболизам;
 • хормонална активност на плацентата;
 • дното на зголемената матка го притиска срцето и големите садови.

Сите овие се аритмогени фактори и доведуваат до фактот дека скоро секоја жена во доцната бременост доживува напади на синусна тахикардија.

За мајката и фетусот, срцевиот ритам помал од 110 отчукувања во минута не е опасен. Ако се појават сериозни нарушувања на ритамот, тогаш пациентот е сместен во болница. Во оваа фаза на бременост, кога основните системи и органи на фетусот се веќе формирани, лекарите можат да користат поголем арсенал на антиаритмични лекови и методи.

Атријалната фибрилација се јавува под влијание на голем број нервни импулси, кои предизвикуваат неправилна контракција на одделни мускулни групи, што ја прави координирана атријална контракција невозможна.

Присуството на атријална фибрилација кај бремени жени укажува на сериозна срцева патологија, чии најзначајни компликации се хемодинамички и тромбоемболизам, кои се опасни и за мајката и за фетусот.

Ако атријалната фибрилација постоела пред бременоста и е хронична, тогаш субјективно може да не се почувствува. Во случај на прва пароксизма, пациентите се жалат на:

 • палпитација;
 • прекини во срцевите контракции;
 • отежнато дишење;
 • чувство на страв.

Првата пароксизма обично поминува сама по себе. Доколку тоа не се случи, се врши електрокардиоверзија или аблација на катетер, откако претходно го заштитиле фетусот со оловна престилка. Контролата над фреквенцијата на контракции на коморите, во случаи на закана од хемодинамички компликации, се спроведува со употреба на препарати на дигиталис или адренергични лекови во мали дози.

Многу е тешко прашањето за антикоагулациона терапија. Во овие случаи, се користат лекови кои не ја преминуваат плацентата (хепарин). Управувањето со бременоста и породувањето со атријална фибрилација е тешка задача, затоа е побезбедно да се спроведе аблација (постапка на обновување на ритамот) во фазата на планирање на бременоста.

За време на бременоста, под влијание на разни причини (хормонална позадина, нарушувања на електролитите, зголемена симпатичка активност), во срцето се појавуваат фокуси кои можат да генерираат електрични импулси, што предизвикува дополнителни контракции на срцевиот мускул, што го забавува ритамот - екстрасистола.

Обично, атријалните и нодалните екстрасистоли се функционални, а вентрикуларните екстрасистоли можат да бидат резултат на патологија на органите. Иако преминот на вентрикуларната екстрасистола во вентрикуларен ритам е дискутабилно прашање, сепак, присуството на голем број екстрасистоли, групни и политопични, создава електрична нестабилност на миокардот.

Compалбите со екстрасистола можат да бидат многу различни. Понекогаш пациентите се жалат на: ненадејни прекини во срцевите контракции, придружени со чувство на страв, недостаток на воздух, непријатна болка во перикардијалниот регион. Во други случаи, жалбите може да недостасуваат.

Обично екстрасистолата не бара антиаритмиска терапија. Ако жената субјективно не толерира екстрасистоли, пропишана е седативна терапија и мали дози на бета блокатори. Во случаи на групни и политопични вентрикуларни екстрасистоли, се препишуваат лидокаин или Новокаинамид.

Пароксизмална тахикардија е група на аритмии кои се карактеризираат со одделни ненадејни напади. Во исто време, се забележува висок ритам на срцето - до 200 отчукувања во минута. Времетраењето на нападите може да варира.

Според механизмот за развој, пароксизмалната тахикардија е слична на екстрасистолите и секогаш им претходи. Основата на пароксизмалната тахикардија е циркулацијата на пулсирана возбуда, понекогаш причината за пароксизмална тахикардија станува дополнителен фокус на возбудата.

Пароксизмална тахикардија често се јавува по 22 недели од бременоста, може да се појави и со срцева патологија и во негово отсуство.

Краткорочните пароксизми на третман не бараат и не се закануваат ниту на фетусот ниту на мајката.

Долготраен напад може да предизвика хемодинамички нарушувања.

Ова е сериозна состојба која се манифестира:

 • намалување на фракцијата за исфрлање под 40% и феномени на циркулаторна инсуфициенција;
 • намалена циркулација на крв во срцето и исхемија;
 • намалена циркулација на крв во мозокот и разни невролошки симптоми;
 • разни автономни нарушувања;
 • можен развој на тешки форми на аритмија.

Престанокот на нападот може да се случи спонтано со намалување на физичкиот напор и лесна терапија со седативи.

Запирањето на нападот започнува со вагални примероци (притисок врз очното јаболко, напрегање, предизвикување повраќање).

Ако ова исто така не даде резултати, се изведува транссезофагеален ритам.

Со нестабилна хемодинамика, веднаш се изведува електрична кардиоверзија.

Појавата на најопасните форми на пароксизмална тахикардија - вентрикуларна пароксизмална тахикардија - не е типична за време на бременоста. Постојат кратки напади (до 30 секунди) без хемодинамичко нарушување и подолги со нарушувања на циркулацијата и тешки вентрикуларни аритмии. Оваа состојба бара итна дефибрилација и кардиопулмонална реанимација.

WPW синдромот се карактеризира со присуство на зрак Кент - дополнителен канал за спроведување на електрични импулси. Сам по себе, овој синдром не дава никаква клиника, но предиспонира развој на разни видови на аритмии, од кои најопасна е атријална фибрилација. Со овој синдром, често предизвикува вентрикуларна фибрилација. Затоа, сите бремени жени со овој синдром се забележани од а cardiolогист.

знаци и симптоми

Најпрепознатливи симптоми на аритмија за време на бременоста се:

 • сензација на скршено срцето;
 • диспнеа;
 • вртоглавица;
 • темни дамки пред очите;
 • несвестица;
 • „Скокање“ од срцето на градите.

третман

Аритмијата за време на бременоста може да се излечи, иако тоа не е многу лесно. Поради промени во женското тело, дозата на антиаритмични лекови, неопходни за да се одржи тонот на срцето, може да се зголеми. Важно е да се земе предвид дека телото може до одреден степен да одбие лекови.

Бидејќи нивото на протеини е намалено, концентрацијата на супстанции во крвта е помала. Покрај тоа, зголемен метаболизам на црниот дроб и бубрежен проток на крв, поради што лековите брзо се излачуваат од телото, а нивната количина е доста голема. Многу е важно навремено да се консултирате со лекар, кој ќе ги даде сите потребни препораки.

Ако атријалната фибрилација се третира за време на бременоста, вреди да се разгледаат некои точки.

 1. Неопходно е да се утврдат причините и последиците врз следниве фактори: престанок на алкохолни пијалоци, третман на хипертироидизам, елиминација на предозирање на гликозиди и така натаму.
 2. Неопходно е да се контролира состојбата на срцето, да се запре и да се спречат следните напади за време на бременоста.
 3. Тромбоемболизам треба да се спречи. Ако формата на трепките е трајна, лекарот најверојатно ќе препише антитромботична терапија.

Формата на екстрасистола обично не бара медицинска интервенција, како и отфрлање на природното породување. Некои лекови може да ги препише лекар само по сеопфатен преглед, како и во случај на закана од вентрикуларна тахикардија.

Синусната аритмија се третира по прегледот, особено ЕКГ и се открива точната форма на болеста. Ако тоа сигнализира присуство на друга болест, треба да го разберете ова прашање и, по поточен заклучок, дадете препораки. Ако аритмијата е поврзана со дишење, вреди и поцелосен преглед. Сепак, со мали последици од оваа форма, прекршувањето не бара специфичен третман, бидејќи не предизвикува никакви посебни нарушувања.

Аритмијата ќе се исплаши од таквиот правилен начин на живот и нема да посети личност која се грижи толку многу за себе. Во секој случај, внимателно внимание на вашето здравје, особено за време на бременоста, ќе го намали ризикот од компликации и значително ќе ги зголеми шансите сè да биде во ред со здравјето на бебето и неговата мајка.

Во случај кога а cardiolогист препишува лекови, се договара со водечкиот гинеколог. Третманот ги вклучува истите принципи и методи како и за небремени жени, прилагодувањето се прави само за дозата и лековите дозволени за време на периодот на бременост.

Клучот за ослободување од болеста е правилно утврдената причина за нејзиното појавување.

Кои методи на лекување можат да се користат за аритмии кај бремени жени? Само лекар може да одговори на ова прашање по прегледот.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic