Упатства за употреба на Simvastol аналози на прегледи на цени

Произведени од производителот во таблети од 14 или 28 парчиња по пакување. Бојата на таблетите зависи од количината на активна супстанција во составот на лекот.

Розови таблети Симвастол1 табела.
Симвастатин10 mg
Помошни состојки: лактоза монохидрат, аскорбинска киселина, магнезиум стеарат, лимонска киселина монохидрат, бутил хидроксианизол, прегелатиниран скроб, микрокристална целулоза, бои.
Vолти апчиња Симвастол1 табела.
Симвастатин20 mg
Помошни состојки: лактоза монохидрат, аскорбинска киселина, магнезиум стеарат, лимонска киселина монохидрат, бутил хидроксианизол, прегелатиниран скроб, микрокристална целулоза, бои.
Симвастол, кафеави таблети1 табела.
Симвастатин40 mg
Помошни состојки: лактоза монохидрат, аскорбинска киселина, магнезиум стеарат, лимонска киселина монохидрат, бутил хидроксианизол, прегелатиниран скроб, микрокристална целулоза, бои.

Симвастатин е достапен во форма на таблети. Таблетите може да се пакуваат во пластични конзерви, плускавци од 10, 15, 30 парчиња.

Таблетите Симвастол се продаваат во филмска обвивка биконвексна тркалезна кафеава боја во блистер пакување во картонска кутија број 14 и 28. Активната супстанција е Симвастатин.

Помошни компоненти вклучуваат лактоза монохидрат, бутил хидроксианизол, лимонска киселина монохидрат, аскорбинска киселина, микрокристална целулоза, прегелатиниран скроб, магнезиум стеарат, титаниум диоксид, хипромелоза, глицерол триацетат, лактоза монохидрат, боја на железо.

Несакани ефекти

Истовремената употреба на антимикотични лекови како кетоконазол, итраконазол, употреба на еритромицин, цитостатици, големи дози на витамин ПП (никотинска киселина) се контраиндикација за назначување на симвастатин. Сите овие лекови имаат висока инциденца на миопатии и други мускулни компликации при несакани ефекти. Со синхрона администрација, се додава нивната токсичност во мускулите, со што скоро се удвојува фреквенцијата на епизоди на рабдомиолиза.

Со паралелно назначување на Симвастатин со антикоагулантни лекови (варфарин, фенпрокумон), потребно е редовно да се следи коагулограмот на крвта, бидејќи статините го зголемуваат дејството на антикоагуланси. Промена на дозата или повлекување на лекот се врши по контролата на INR.

Силно не се препорачува да се користи сок од грејпфрут за време на третманот за намалување на липидите со статини. Дозволениот максимум е до 250 ml на ден. Овој свеж пијалок содржи инхибитор на протеин CYP3A4, кој ја менува фармакодинамиката и фармакокинетиката на Симвастатин.

Активната супстанција на лекот Симвастол, упатства за употреба информира за ова, е симвастатин - соединение што се добива со ферментација на мувла Aspergillus terreus.

Симвастатин блокира една од почетните фази на синтеза на холестерол во човечкото тело и ја инхибира активноста на ензимот, кој делува како катализатор за формирање на мевалонат.

Покрај тоа, оваа супстанца го намалува нивото на липопротеини со мала густина, триглицериди и холестерол во крвната плазма, зголемувајќи го нивото на липопротеини со висока густина. Според прегледите на Симвастол, терапевтскиот ефект на лекот почнува да се појавува по 2 недели од третманот.

Лекот Симвастол, упатствата и прегледите го потврдуваат ова, може да предизвикаат негативни реакции на телото од:

 • мускулно-скелетен систем: слабост, грчеви во мускулите, миопатија, мијалгија; ретко - рабдомиолиза;
 • дигестивен систем: гадење, повраќање, можна болка во стомакот, дијареја, запек, панкреатит, гасови, зголемена активност на хепатални трансаминази, креатин фосфокиназа (CPK), алкална фосфатаза, хепатитис;
 • нервен систем: повреда на сензации на вкус, главоболка, несоница, астеничен синдром, вртоглавица, грчеви во мускулите, периферна невропатија, парестезија, заматен вид;
 • дерматолошки реакции: хиперемија на кожата, фотосензитивност; ретко - чешање на кожата, осип, дерматомиозитис, алопеција;
 • алергиски реакции: уртикарија, треска, отежнато дишење, синдром сличен на лупус, ангиоедем, васкулитис, артритис, полимиалгија ревматика;
 • во однос на позадината на рабдомиолиза - акутна бубрежна инсуфициенција;
 • лабораториски параметри: зголемен ESR (стапка на седиментација на еритроцити), тромбоцитопенија, еозинофилија; други: анемија, палпитации, топли бранови, намалена потенција.

Истовремена администрација на симвастатин со цитостатици, никотинска киселина, антифунгални лекови, инхибитори на ХИВ протеаза, имуносупресиви, кларитромицин, телитромицин, еритромицин, амиодарон, верапамил и дилтиазем го зголемуваат ризикот од миопатија.

Симвастатин го подобрува дејството на антикоагуланси, а со тоа се зголемува ризикот од крварење. Колестипол и колестирамин ја намалуваат биорасположивоста на симвастатин. Сокот од грејпфрут консумиран во количина поголема од 1 литар на ден ја зголемува инхибиторната активност на HMG-CoA редуктазата во крвта.

Активната супстанција на лекот е симвастатин - соединение што се добива со ферментација на калапи Aspergillus terreus. Симвастатин блокира една од почетните фази на синтеза на холестерол во човечкото тело и ја инхибира активноста на ензимот, кој делува како катализатор за формирање на мевалонат.

Simvastatin gipolipidemicheskoe lekarstvo - Simvastol упатства за употреба аналози цена прегледи

Терапевтскиот ефект почнува да се појавува по 2 недели од третманот.

Цитостатици, циклоспорин, фибрати, имуносупресиви, верапамил, авиодарон, нефазодон, еритромицин, кларитромицин, азолни антифунгални агенси (вклучително кетоконазол, итраконазол), инхибитори на ХИВ протеаза, високи дози на никотинска киселина, зголемен ризик на телитромастик,

Со комплексна употреба со антикоагуланси, ризикот од крварење се зголемува.

Симвастатин ја зголемува концентрацијата на дигоксин во крвта.

 • Симвастол може да го подобри дејството на одредени орални антикоагуланси, значително го зголемува ризикот од крварење на крвните садови. Затоа, важно е да се следи коагулабилноста на крвта во текот на целиот третман.
 • Не се препорачува комбинирање на приемот со силни имуносупресиви, лекови, со висока содржина на никотинска киселина и хипотонични агенси.
 • Симвастол ја зголемува концентрацијата на дигоксин во крвната плазма кога се користи заедно.

Хиполипидемичен лек. Активната состојка се произведува синтетички со ферментација на Aspergillus terreus. Активната супстанција е неактивен лактон, кој, како резултат на хидролиза во човечкото тело, станува дериват на хидрокси киселина. Главниот метаболит инхибира специфичен ензим кој го катализира формирањето на мевалонат од HMG-CoA.

Lekarstvo Simvastol ot holesterina - упатства за употреба на Simvastol аналози за цени на прегледи

Додека се зема Симвастатин, нивото на триглицериди, вкупен холестерол, „лош“ и „многу лош“ холестерол (ЛДЛ и ВЛДЛ) се намалува. Ефектот на лекот се појавува по 15 дена од третманот и станува забележлив од лабораториските параметри по 1-1.5 месеци. Ефектот за намалување на холестеролот опстојува во текот на целиот третман. По прекинот на терапијата, нивото на холестерол постепено се враќа на првичното ниво.

 • грчеви во мускулите;
 • миопатија;
 • тешка слабост;
 • рабдомиолиза;
 • мијалгија.
 • намалена потенција;
 • акутна бубрежна инсуфициенција со рабдомиолиза;
 • кардиопалмус;
 • анемија.

Со манифестација на други негативни реакции за време на третманот, се препорачува помош од специјалист и само-лекување на симвастатин.

Следниве лекови можат да предизвикаат миопатија:

 • Нефазодон;
 • Инхибитори на ХИВ протеаза;
 • Еритромицин;
 • големи дози на никотинска киселина;
 • антимикотични лекови (итраконазол, кетоконазол);
 • фибрати;
 • имуносупресиви;
 • Телитромицин;
 • Кларитромицин

Високи дози на симвастатин и комбинирана употреба на Даназол и Циклоспорин може да доведат до рабдомиолиза. Лекот е во состојба да го потенцира ефектот на орални форми на антикоагуланси (Варфарин, Фенпрокумон), да го зголеми ризикот од крварење. Лековите ја зголемуваат концентрацијата на дигоксин.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Симвастатин има висока стапка на апсорпција. Максималната концентрација се бележи по 1.5-2.5 часа, но по 12 часа се намалува за 90%. Во плазматските протеини, активната компонента е во состојба да се поврзе со 95%. За метаболизмот во хепаталниот систем, симвастатинот се карактеризира со чуден ефект на „прв пас“, кога се формира активен дериват, бета-хидрокси киселина, како резултат на хидролиза. Главниот пат на екскреција е преку цревата. Во неактивна форма, 10-15% од активната супстанција се излачува преку бубрежниот систем.

Индикации за употреба

 • Симвастол треба да се користи според упатствата на вашиот лекар. Според упатствата, таблетите се препишуваат за такви проблеми:
 • Примарна хиперхолестеролемија, која често се развива кај пациенти со зголемен ризик од корорнарна атеросклероза.
 • Хиперхолестеролемија од комбиниран тип, што не е подложно на корекција со диета и вежбање.
 • Коронарна срцева болест од неодредено потекло, како и васкуларна атеросклероза.

Многу помага за да се спречи појава на миокарден инфаркт, мозочен удар, кардиоваскуларни компликации, васкуларна атеросклероза и да се намали ризикот од процедури на реваскуларизација.

Симвастол има голем број на контраиндикации. Особено:

 • Во акутно бубрежно оштетување, користете со претпазливост. Акутната инсуфициенција на црниот дроб е целосна контраиндикација за земање на лекот.
 • Употребата на апчиња треба да се прекине во најмало сомневање за миопатија, како и развој на какво било акутно заболување што предиспонира развој на бубрежна инсуфициенција.
 • Компатибилноста на Симвастол со алкохол не е безбедна. Може да предизвика сериозни дефекти во телото.
 • Безбедноста на употребата на овој лек кај деца не е утврдена.
 • Не се препорачува да се консумира голема количина сок од грејпфрут (повеќе од еден литар на ден) додека земате Симвастол. Ова може да предизвика зголемување на нивото на активна редуктаза во крвната плазма.
 • Со хроничен алкохолизам, низок крвен притисок, епилепсија, таблетите треба да се земаат со претпазливост.

Од што се апчиња? Лек е пропишан за намалување на холестеролот со хиперхолестеролемија и коронарна срцева болест. Главните индикации за употреба на Симвастатин:

 • примарна хиперхолестеролемија (видови: IIa и IIb) во отсуство на ефект на диетална терапија и други методи без лекови (губење на тежината, соодветна физичка активност) и лица со висок ризик од развој на корорнарна атеросклероза;
 • комбинирана форма на хиперхолестеролемија и хипертриглицеридемија со неефикасност во исхраната и соодветен физички напор;
 • спречување на миокарден инфаркт;
 • намалување на кардиоваскуларниот ризик (мозочен удар, минлив исхемичен напад);
 • намалување на ризикот по реваскуларизација;
 • спречување на прогресијата на атеросклерозата на срцевите садови.
 • миопатија и други болести на скелетните мускули;
 • зголемен ALT, AST;
 • индивидуална преосетливост;
 • изразена патологија на хепаталниот систем;
 • старосна граница - до 18 години.

Релативни контраиндикации кај кои симвастатин се препишува со претпазливост:

 • имуносупресивна терапија по трансплантација на органи;
 • злоупотреба на алкохол;
 • хипотензија;
 • нерамнотежа на вода-електролит;
 • тешка патологија на ендокриниот систем;
 • метаболички промени;
 • епилепсија
 • трауматски и хируршки интервенции.

54023a31620b5b88e01d010725bc51dd w100 h100 cp - Симвастол инструкции за употреба аналози цена прегледи

Се користи во развојот на следниве патологии:

 • дијагностицирана коронарна срцева болест за забавување на прогресијата на коронарна атеросклероза и спречување на акутни нарушувања на кардиоваскуларниот систем (миокарден инфаркт, мозочен удар, минливи напади на церебрална и срцева исхемија);
 • примарна хиперхолестеролемија од типови IIа и IIб со ризик од развој на корорнарна атеросклероза во случај на неефикасност или недоволна ефикасност на терапијата без лекови (диета и зголемен физички напор);
 • хипертриглицеридемија во комбинација со хиперхолестеролемија со неуспех на третман без лекови;
 • како подготовка за реваскуларизација за да се намали ризикот од постоперативни компликации.

Контраиндициран кај следниве болести и состојби:

 • нарушена функција на црниот дроб;
 • порфирија;
 • миопатија;
 • преосетливост на симвастатин;
 • бременост и лактација;
 • возраст до 18 години.

Не се препорачува за жени во репродуктивна возраст кои не користат контрацептивни средства.

Лекот Симвастатин е пропишан за третман на следниве состојби и болести:

 • Видови хиперхолестеролемија IIA и IIB според класификацијата на Фредриксон. Статините се препишуваат ако диетата, начинот на живот и другите мерки без лекови не го донеле очекуваниот терапевтски ефект. Тие помагаат при постојан висок холестерол со ризик од развој на коронарна срцева болест во однос на позадината на атеросклероза на крвните садови на срцето и формирање на плаки.
 • Нивната употреба е оправдана при високи вредности на не само фракции на холестерол, туку и на триглицериди. Благодарение на механизмот на дејство на Симвастатин, можно е да се намали концентрацијата на ТГ (триглицериди) во крвта за скоро 25%.
 • Симвастатин е пропишан во комплекс на терапија за одржување за спречување на васкуларни и срцеви компликации - мозочни удари, срцеви удари, атеросклероза. Наспроти позадината на употребата на овој лек, нивото на холестерол постепено се враќа во нормала.

Сите препарати за холестерол имаат строго посебни индикации, обемна листа на несакани ефекти и контраиндикации, затоа може да ги препише лекар само како рецепт на латински.

Како и секоја дрога, Симвастатин има голем број на строги контраиндикации, во кои треба да се воздржува. Овие услови вклучуваат:

 • Активната фаза на патологии на хепатобилијарниот систем, како и продолжено, неизлечиво зголемување на хепаталните трансаминази од непознато потекло.
 • Миопатски заболувања. Поради миотоксичност, симвастатин може да го влоши текот на болестите на мускулниот систем, да предизвика рабдомиолиза и бубрежна инсуфициенција по него.
 • Детство. Во детската пракса, нема искуство со употребата на овој лек. Во науката, нема податоци за профилот на ефикасноста и безбедноста на Симвастатин за пациенти под 18-годишна возраст.
 • Бременост и доење - не се користи статин за холестерол во овие периоди.

Со голема претпазливост, Симвастатин се препишува на луѓе кои злоупотребуваат алкохол - компатибилноста со алкохолот во статините е мала, бубрежната и хепаталната инсуфициенција може да се развијат многу брзо.

Симвастол и аналози на Симвастол не се препорачуваат за жени во репродуктивна возраст кои не користат контрацептивни средства. Кога се комбинира со други лекови, треба да се препише со претпазливост, бидејќи комбинацијата на симвастатин со некои од нив може да доведе до зголемени токсични ефекти врз телото, нарушена апсорпција и метаболизам на лековите.

Дозирање и администрација

Во зависност од дијагнозата, симвастатин е пропишан во дозата пропишана од лекар. Варира помеѓу минималниот терапевтски (10 мг) и максималниот ден (80 мг). Лекот треба да се зема пред јадење, еднаш на ден, по можност навечер, да се измие со обична вода на собна температура. Изборот и прилагодувањето на дозата се вршат со интервал не помалку од еден месец.

Одговорот на прашањето колку време треба да се земе Симвастатин за да се подобри благосостојбата може да го даде само лекарот што посетува. Времетраењето на курсот зависи од дијагнозата, динамиката на болеста и индикаторите за липиден профил - ЛДЛ, триглицериди, вкупен холестерол.

Симвастатин има тератогени и фетотоксични ефекти. Тој е во состојба да навлезе во плацентата, затоа, кога е пропишан за време на бременоста, може да предизвика развој на фетални малформации и патологии. Девојчињата на репродуктивна возраст кои имаат потреба да земаат лекови од групата статини од здравствени причини, мора да се придржуваат до соодветни методи на контрацепција во текот на целата терапија.

Во детската пракса, лекот не се користи, бидејќи нема клинички базирани податоци за профилот на безбедност и ефикасност на Симвастатин за педијатриски пациенти.

Потребно е да се контролира функцијата на црниот дроб без да успее и пред и за време на третманот со хиполипидемија. Се проверуваат индикатори на ензими на црн дроб (серумски трансаминази), а исто така се вршат голем број функционални тестови на црниот дроб. Со постојани промени во резултатите од тестот, лекот се прекинува.

Пациентите со дијагностицирана лесна или умерена фаза на бубрежна дисфункција им е дозволено да препишат лек, но се препорачува да се воздржат од максималната доза. Во тешки случаи на ПН (ренална инсуфициенција), клиренс на креатинин помалку од 30 ml во минута или со позадинска употреба на лекови како што се циклоспорин, фибрати, диназол, максималната доза на лекот е 10 mg на ден.

Симвастатин е претставник на првата генерација на група на статини. Ова се лекови кои влијаат на производството на холестерол во внатрешноста на телото. Околу 80% од оваа супстанца се формира во црниот дроб под влијание на одредени ензими. Токму на нив е насочено дејството на Симвастатин. Ја блокира активноста на ензимите и ја инхибира реакцијата на формирање холестерол. Останатите 20% од супстанцијата се внесува преку гастроинтестиналниот тракт со храна.

Дејството на статините се заснова на инхибиција на ензимот одговорен за производство на холестерол од црниот дроб (извор на околу 80% од супстанцијата).

Секоја диетална маст што влегува во телото не може да се користи како извор на енергија во оваа форма.

Ова се должи на фактот дека липидите не се мешаат со течности и не можат целосно да се транспортираат со проток на крв во ткивата. Во црниот дроб се случуваат низа биохемиски реакции за трансформација на липидите во форма прифатлива за телото.

Инхибицијата на овој процес значително ја намалува стапката на маснотии во плазмата. Нелекуваните липиди веднаш се излачуваат преку екскреторниот систем, бидејќи тие остануваат неподигнати. Во комбинација со диета, ефектот на лекот го достигнува својот максимум.

"Симвастатин" е пропишан за следниве патологии:

 1. Зголемен холестерол во плазмата.
 2. Период на инфаркт.
 3. Рехабилитација по операција на срцето и крвните садови.
 4. Атеросклероза со умерен и тежок степен.
 5. Наследни болести на метаболизмот на липидите.

Лекот е достапен во различни дози: 5, 10, 20, 40 и 80 мг. Третманот започнува, како по правило, со најмала доза, постепено се зголемува со недоволна манифестација на ефектот на терапијата. Таблетите се земаат 1 пат на ден навечер, по 1 парче. За поголема ефикасност, се препорачува да се користи „Симвастатин“ 40-60 минути по вечерата, пиејќи многу вода. Текот на употреба е од неколку месеци до доживотно закажување. Тоа зависи од општата состојба на телото и од дијагнозата на пациентот.

Индикации за употреба се како што следува:

 • Коронарна срцева болест: спречување на миокарден инфаркт, намалување на ризикот од смрт, забавување на прогресијата на атеросклероза на коронарните артерии, намалување на ризикот од реваскуларизација, намалување на ризикот од мозочен удар, минливи исхемични напади и други кардиоваскуларни нарушувања.
 • Хиперхолестеролемија: примарна (видови IIa и IIb) кај пациенти со зголемен ризик од развој на корорнарна атеросклероза во отсуство на ефект на терапии без лекови, како што се диети со низок холестерол, физичка активност и губење на тежината; во комбинација со хипертриглицеридемија, не е подложна на корекција со диетална терапија и физичка активност.

Таблетите Симвастол според упатствата треба да се земаат еднаш дневно навечер. Дозирањето на лекот е избрано во согласност со индикациите - просечната дневна доза е од 5 до 20 mg. Третманот започнува со мали дози, а во отсуство на посакуван ефект за еден месец, дневната доза на лекот се зголемува за 10 mg.

Дозирањето на таблетите може да се зголеми на секои 4 недели, без да се заборави да се следи лабораториската крвна слика. Како по правило, максималната дневна доза на Симвастол според упатствата е 40 мг, но во некои случаи може да се зголеми на 80 мг.

Според прегледите на Симвастол, ефикасноста на лекот се зголемува ако го земате во позадина на диета насочена кон намалување на холестеролот. Оваа диета се препорачува да се следи во текот на целиот третман, со Симвастол.

Кај пациенти кои страдаат од тешка бубрежна инсуфициенција или земаат гемфиброзил, даназол, циклоспорин и други фибрати, како и никотинска киселина во дози над 1 g на ден во исто време со симвастол, дневната доза на последниот не треба да надминува 10 mg. Кога се зема заедно со верапамил или амиодарон, дневната доза не треба да биде поголема од 20 mg.

Аналози за замена се како што следува:

 • Зорстат.
 • Овен
 • Симвакард.
 • Симвагексал.
 • Симло.
 • Симвакол.
 • Симвастатин-Фереин.
 • Зоватин.
 • Василип.
 • Зокор.
 • Симвастатин.
 • Симгал.
 • Симвор.
 • Зокор форте.
 • Симвастатин Алкалоид.
 • Холвасим.
 • Акталипид.
 • Левомир.
 • Авестатин.
 • Симвастатин-Тева.
 • Симвалимит.
 • Симплакор.
 • Веро-симвастатин.
 • Синкард
 • Атеростат.

Пациентите кои се подложени на третман треба да следат диета со хипохолестерол.

Лекот се зема 1 пат на ден навечер, без оглед на оброкот. Таблетите се мијат со доволна количина на течност.

Времетраењето на третманот и дозирањето ги избира лекарот во секој случај поединечно.

За третман на хиперхолестеролемија, лекот се препишува во доза од 10-80 mg еднаш. Треба да започнете да го земате со минимална доза од 10 mg. Максималната дозволена доза е 80 mg на ден.

Прилагодувањето на дозата се врши со интервал од 1 месец. Често, терапевтскиот ефект се постигнува со земање 20 mg на ден.

Со хомозиготна наследна хиперхолестеролемија, Симвастол се препишува во доза од 40 mg еднаш на ден или 80 mg, поделена во три дози: 20 mg наутро и попладне и 40 mg навечер.

Во третманот на коронарна срцева болест, лекот се препишува во доза од 20-40 мг на ден. Почетната доза е 20 mg, а прилагодувањето се врши со интервал од 4 недели. Кога содржината на ЛДЛ е помала од 75 mg / dl (1.94 mmol / L), а вкупниот холестерол е помал од 140 mg / dl (3.6 mmol / L), дозата треба да се намали.

Податоците за предозирање не се достапни.

Аналози по ATX код: Атеростат, Василип, Зокор, Симвастатин, Холвасим.

Не донесувајте одлука сами да го замените лекот, консултирајте се со вашиот лекар.

Дозата на симвастол е 5-20 мг. Доколку е потребно, во врска со препораките на лекарот што посетува, дозата може да се зголеми со времетраење на третманот од четири недели.

Таблетите обично се пијат еднаш дневно, со оброци навечер. Таблетите треба да се проголтаат цели без да се џвака. Пиј многу вода. Највисоката толерирана доза е 40 mg на ден.

За пациенти кои земаат имуносупресиви, се препорачува земање на лекот во почетна доза од 5 mg, со фреквенција на администрација еднаш на ден. За да го направите ова, можете да ја поделите таблетата со доза од 10 mg на два дела. Највисоката доза за оваа категорија на пациенти не е поголема од 5 mg на ден. Во случај на акутна бубрежна инсуфициенција, стандардната доза е 5-10 mg на ден. Со комбинирана употреба на симвастол со верапамил и амиодарон, дозата не треба да надминува 20 мг.

Времетраењето на третманот со лекот го одредува лекарот. Во просек, терапевтскиот тек е најмалку еден месец, понекогаш и подолг. Таблетите мора да се земаат редовно и во правилна доза и редовно.

Додека земате лек, следете го нивото на холестерол во крвниот серум, како и периодично земајте тестови за тестови на црниот дроб. Кога ќе се постигне посакуваниот терапевтски ефект, дозата може да се намали.

Ако пациентот развие индивидуална нетолеранција кон Симвастол, лекарот може да избере слични замени врз основа на главната активна супстанција - симвастатин. Меѓу главните аналози може да се наречат препарати Ариесор, Вазилил, Зокор.

Тешко е да се утврди кој лек е подобар. Нивните главни разлики во трговското име и составот на дополнителни состојки. Покрај тоа, некои аналози може да бидат поевтини.

Само лекарот што посетува може да го избере вистинскиот лек што е соодветен за вас.

Пред да се препишат статини, нивото на холестерол се намалува со специјална диета за хипохолестерол. Во случај на неефикасност, Симвастатин е дополнително пропишан. Упатство за употреба на симвастатин: 1 пат на ден, 1 таблета ноќе, измиена со вода. Не поврзувајте лекови со внесувањето храна. Дневната доза зависи од нивото на холестерол и липиден профил (од 10 до 80 мг).

Пациентите со наследна (хомозиготна) форма на хиперлипидемија се препишуваат 40 mg еднаш на ден или 1 mg во 80 дози (3 mg наутро и попладне, 20 mg навечер). Во коронарна срцева болест, дневната доза варира во опсег од 40-20 мг. Со истовремена терапија со фибрати, Гемфиброзил, Даназол, Циклоспорин, Нацин, се препорачува да се земаат не повеќе од 40 mg Симвастатин дневно. Кога земате Верапамил и Амиодарон дневно, земајте не повеќе од 10 мг статин.

Несакани ефекти

Од органите на гастроинтестиналниот тракт може да има болки во стомакот, функционални диспептични синдроми, гадење, повраќање и нарушувања на столицата. Употребата на лекот може активно да влијае на црниот дроб - според упатствата, можно е привремено зголемување на ензимите на црниот дроб (крвни трансаминази).

Централниот и периферниот нервен систем може да одговори на употребата на симвастатин со развој на астено-вегетативен синдром со епизоди на цефалгија, замор, слабост, промени во расположението, несоница и вртоглавица. Посериозни несакани ефекти на Симвастатин вклучуваат мускулни грчеви (фасцикулации), нарушена периферна чувствителност, сензорни промени.

Со висока индивидуална чувствителност на активните или помошните супстанции на овој лек, може да се развијат алергиски реакции. Постојат многу видови на нивни манифестации, но според статистичките податоци најчесто може да се развијат уртикарија, еозинофилија, алергиски артритис, ангиоедем и полимиалгија на ревматоидна генеза.

Манифестациите на кожата на несакани реакции може да бидат во форма на црвен мало-заострен еритематозен осип, чешање и дерматози. Хиполипидемичните агенси се токсични за мускулното ткиво, затоа, со голем број индивидуални карактеристики или високи дози, појава на миопатии, болки во мускулите, воспалителни процеси во мускулите, нивна слабост и замор. Во многу ретки случаи, се развива рабдомиолиза.

Стандардните несакани ефекти на лековите од статин вклучуваат: главоболка, вртоглавица, несоница, цревна дисфункција, епигастрична болка.

Во некои случаи, може да се појави егзацербација на панкреатитис, нарушена функција на црниот дроб. Понекогаш има алергиски реакции на одделни компоненти на лекот, придружени со црвенило и чешање.

Поретко, симвастол може да предизвика метаболизам, промени во вкусот, сува уста, миопатија, егзацербација на ревматоиден артритис и намалена мускулна активност.

Симвастол може да предизвика следниве несакани ефекти:

 • Од нервниот систем: астенија, главоболки, нарушувања на спиењето, вртоглавица, парестезии, нарушувања на вкусот, конвулзивен синдром, периферна невропатија, оштетување на видот.
 • Од дигестивниот систем: симптоми на диспепсија, панкреатит, хепатитис.
 • Од мускулно-скелетниот систем: миопатија, болка во мускулите и зглобовите, рабдомиолиза, мијастенија гравис, артритис.
 • Од кардиоваскуларниот систем: отежнато дишење или тахикардија.
 • Од страна на имунолошкиот систем: треска, уртикарија, васкулитис, фотосензитивност, полимиалгија ревматизам, ангиоедем, лупус-синдром.
 • На дел од лабораториските параметри: тромбоцитопенија, зголемен ESR, еозинофилија, зголемена активност на креатин фосфат киназа, алкална фосфатаза и хепатални трансаминази.
 • Од кожата: алопеција, чешање, дерматомиозитис, осип.
 • Други ефекти: анемија, црвенило, нарушена бубрежна функција, намалена потенција и либидо.

Услови за отсуство од аптеките

Можете да купите без образец на рецепт.

Суво место. Производителот препорачува да се набудува температурниот опсег од 15-25 степени.

Таблетите се препорачуваат да се чуваат на суво и темно место на температура на воздухот не повисока од 20 ° С.

Рок на траење е 3 години.

Simvastatin dejstvuyushhee veshhestvo - Simvastol упатства за употреба аналози цена прегледи

Цената на Симвастол за 1 пакет е од 190 рубли.

Специјални инструкции

Симвастол не е препишан на пациенти со зголемен ризик од рабдомиолиза и бубрежна инсуфициенција.

Пред и за време на третманот, се врши проценка на функцијата на црниот дроб. Ако има зголемување на активноста на трансаминазите, се препорачува да престанете да земате Симвастол.

Ако го прескокнете земањето на лекот, дозата треба да се земе што е можно поскоро. Ако помине е 24 часа - не се врши двојно зголемување на дозата.

Симвастол не треба да се препишува на пациенти со зголемен ризик од рабдомиолиза и бубрежна инсуфициенција. Факторите на ризик за овие патологии вклучуваат акутна форма на тешка инфекција, артериска хипотензија, планирана обемна операција, траума, тешки метаболички нарушувања.

Употребата на лекот не е индицирана за хипертриглицеридемија тип I, IV и V. Третманот треба да биде придружен со следење на функцијата на црниот дроб. Студиите за активноста на ензимите на црниот дроб се спроведуваат пред да се започне со употребата на лекот и редовно за време на терапијата: 2 пати на секои 6 недели, потоа на секои 8 недели до крајот на првата година, а потоа еднаш на секои шест месеци.

Тест за утврдување на функцијата на црниот дроб треба да се изврши при секое зголемување на дозата и со дневно внесување од 80 mg на секои 12 недели. Можно е преодно зголемување на нивото на ензимите на црниот дроб на почетокот на терапијата. Со активност на трансаминаза поголема од 3 пати од почетното ниво и одржување на постојан пораст, таблетите треба да се прекинат.

На пациентите со хипотироидизам и / или болести на бубрезите (вклучувајќи нефротски синдром) со покачен холестерол им се препорачува прво да ја третираат основната болест. Покрај монотерапија, употребата на лекот е индицирана во комбинација со секвестанти на жолчни киселини.

Препорачливо е да се избегне истовремена употреба на голема количина (повеќе од 250 ml) сок од грејпфрут, бидејќи е можно да се зголеми сериозноста на несаканите ефекти на симвастатин. Наспроти позадината на употребата на Симвастол, може да се појави миопатија, рабдомиолиза и бубрежна инсуфициенција.

Симптомите на овие патологии вклучуваат појава на болка во мускулите, необјаснета болка, летаргија или мускулна слабост, придружена со општа слабост или треска. Ризикот од развој на миопатија се зголемува со истовремена употреба на фибрати (фенофибрат, гемфиброзил), нефазодон, циклоспорин, макролиди (кларитромицин, еритромицин), инхибитори на ХИВ протеаза (ритонавир), антифунгални агенси на азолната група (итраконазол, кетоконазол).

Покрај тоа, веројатноста за развој на миопатија е поголема кај пациенти со тешка бубрежна инсуфициенција. При препишување на лекот, лекарот треба да го предупреди пациентот за можноста за оваа болест, нејзините симптоми и потребата веднаш да се јавите кај специјалист доколку се развијат.

Кај пациенти со сомневање или дијагностицирана миопатија, потребно е прекинување на употребата на лекот. Пациентите на репродуктивна возраст мора да користат сигурни контрацептиви во текот на целиот период на земање на лекот. Ако се појави бременост за време на третманот, лекот се прекинува, а жената треба да се предупреди за можен ризик за фетусот.

Откажувањето на хиполипидемичните лекови за време на бременоста не влијае значително на исходот на продолжената терапија на примарна хиперхолестеролемија. Со појава на мијалгија, мијастенија гравис и / или значително зголемување на активноста на КПК, употребата на Симвастол треба да се прекине.

Ако случајно се пропушти следната доза, треба да се земе веднаш штом се запомни, под услов тоа да не значи земање две дози истовремено. Во тешка бубрежна инсуфициенција, третманот треба да се спроведува со следење на бубрежната функција.

Konsultatsiya s vrache pered priemom lekarstv - Симвастол упатства за употреба аналози цена прегледи

Пациентот треба да следи диета со хипохолестерол пред да започне терапија и во текот на целиот период на земање на лекот. Ефектот на лекот врз способноста на пациентот да вози возила и механизми не е утврден.

Првите денови на терапија може да бидат придружени со зголемување на ALT, AST, билирубин. Се препорачува редовно следење на ултразвук (кога земате 80 mg на секои 3 месеци). Зголемување на ензимите на црниот дроб за 3 пати е индикација за прекинување на третманот. Следењето диета со хипохолестерол може да постигне најдобри резултати.

За време на третманот, се препорачува да се откажете од сок од грејпфрут. Лековите не се користат за хипертриглицеридемија од типови 1,4 и 5. Лекот може да предизвика миопатија, што доведува до ренална инсуфициенција и рабдомиолиза. Лековите се ефикасни и во монотерапија и во заеднички третман со секвестранти на жолчни киселини.

Во бременост (и лактација)

Симвастатин е контраиндициран во бременоста, бидејќи е во состојба да предизвика разни аномалии во развојот кај новороденчињата. За време на третманот, употребата на контрацепција е задолжителна. Нема податоци за пенетрација на активната супстанција во мајчиното млеко. Сепак, важно е да се запамети дека постои висок ризик од ефектите на симвастатин врз здравјето на детето.

Контраиндициран за време на бременост и доење.

Најпознати аналози и замени за „Симвастатин“

Размислете за најефикасните и често пропишаните аналози и замени за Симвастатин. Тие содржат иста супстанција, но се разликуваат во другите адитиви: ексципиенси, конзерванси, итн.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

„Вазилип“

Лекот се користи за нарушувања на метаболизмот на липидите, пренесен генетски. Овие болести вклучуваат семејна хиперхолестеролемија. Ефикасен е и во секундарни форми на атеросклероза. Во тешки случаи, се препишува во комбинација со други лекови за намалување на холестерол. Земја на потекло - Словенија. Компанијата е Крка.

Упатства за употреба на Симвастатин Озживи - аналози на цени за аналози на цени

Достапни дози: 5, 10, 20 мг. Во една кутија може да има 14 или 28 таблети. Големи пакувања не се дадени. Во Русија, лек може да се купи по цена од 120 рубли. Ова е најевтината замена за „Симвастатин“ увезен со показател за висок квалитет.

Режим на прием: во дозата одредена од лекарот, таблетите се земаат еднаш на ден по шест навечер. Препорачливо е да ги земате после последниот оброк. Дозата ја избира лекарот; не можете сами да го препишете лекот, бидејќи може да предизвика компликации.

„Симгал“

Ова е замена за Симвастатин, произведен во Чешка. Производствена компанија: Фармацевтски производи Ивакс. Самиот лек е таблета во различни дози: 20 и 40 мг. Пакувањето е 28 и 84 таблети. Во руските аптеки, аналогот се продава по цена од 209 рубли (за најмалата кутија со минималната доза).

За да го заштити пациентот од компликации, лекарот мора да ги препише упатствата на пациентот за тест на крвта за биохемија. Открива индикатори како што се AST и ALT. Ова се хепатални трансаминази, ако се ненормални, тогаш патолошкиот процес е присутен во телото и е локализиран во црниот дроб. Во оваа здравствена состојба, земањето Симгал е забрането.

На возраст од 70 години, лекот не треба да се зема во доза поголема од 5 mg на ден. За какви било отстапувања од оваа норма, треба да се разговара со терапевтот.

Зокор

Лекот е достапен во Холандија. Производствена компанија: Мерк Шарп. Се произведуваат дозирани форми од 20 mg. Може да има 14 или 28 парчиња по пакет. Можете да купите лекови во Русија од 417 рубли. Зокор е поскап од другите аналози од списокот.

Ова е еден од најдобрите аналози на Симвастатин, според прегледите на пациентите. Хемиските состојки поминуваат низ многу фази на прочистување, а кога основата на лекот е со висок квалитет, несаканите ефекти се многу поретки.

Konsultatsiya vracha - Симвастол упатства за употреба аналози цена прегледи

Пред испуштање, се тестира индикаторот за дозвола на креатинин „Зокора“. Со својата вредност помала од 30 ml / min, земањето на лекот е строго забрането. Апсолутна контраиндикација е ренална инсуфициенција, дури и во лесна форма.

Курс на употреба: 1 таблета на ден после шест навечер за неколку месеци.

СимваХексал

Производител на генерички производи „Хексал“ (Германија). Постојат многу опции за компонентата на дозата: 5, 10 и 20 мг. Пакувањето е секогаш униформно - 30 таблети. Основата на лекот е симвастатин. Приближната цена е 161 рубли. Режимот е потполно ист како и со другите лекови на списокот.

Лекот често се препишува за коронарна срцева болест. Пациенти со коронарна срцева болест кои земаат СимваХексал умираат од миокарден инфаркт 10 пати поретко од луѓето кои одбиле да земаат лекови.

Најевтиниот аналог на Симвастатин. Производство - руска компанија Алколоид. Цената на фармацевтскиот пазар е од 90 рубли по пакет. Лек по избор за семејна хиперхолестеролемија. Апсолутна контраиндикација е бременост и доење. Во детството, може да се препише на посебни услови по индивидуална препорака на лекар.

Упатства за аналози Симгал - Симвастол за аналози на анализи на цени

Контраиндикации: болести на црниот дроб, бубрезите, имунолошкиот систем од каква било форма и сериозност.

Состав и форма на дозирање

Симвастол спаѓа во групата лекови за намалување на липидите. Неговата главна активна состојка е симвастатин, кој спаѓа во класата на статини. Дополнителни компоненти се: лактоза монохидрат, лимонска киселина, аскорбинска киселина, лактоза, глицерол, магнезиум стеарат.

Еднаш во крвните клетки, активните супстанции во Симвастол постепено го намалуваат нивото на „лош“ холестерол, со што се спречува формирање на стероли. Покрај тоа, лекот е во состојба да го зголеми нивото на „добар“ холестерол.

Се произведува во форма на жолти таблети. Апчињата имаат кружна форма, обложени со униформа жолтеникава школка со мазни рабови. Во надолжен пресек, јасно се гледаат два слоја: бело внатре, и жолто на рабовите.

Дозирањето на активната супстанција симвастин во една таблета е 10, 20 и 40 мг. Производител на земја Романија и Русија. Трговското име според страницата на радарот е Симвастол. Рок на траење е три години, тој е означен на меурот.

Симвастатин (INN со радар - симвастатин) е активна супстанција која е вклучена во голем број на лекови со различни брендови од различни производители и брендови под различни имиња (Zentiva, Vertex, Northern Star и други, во зависност од земјата). Соединението припаѓа на третата генерација на статини и е докажано средство за намалување на липидите.

На полиците во аптеките можете да најдете лек со име кое е целосно идентично со активната супстанција - Симвастатин. Формата на ослободување на лекот е таблета, има биконвексни заоблени рабови, е обложена со про transparentирна или белузлава боја. Во зависност од концентрацијата на активната супстанција, таблетите Симвастатин се достапни во неколку верзии - по 10 и 20 мг.

Холестеролот во крвотокот на една личност е присутен само во форма поврзана со протеини. Таквите соединенија се нарекуваат липопротеини. Во телото постојат неколку видови на овие молекули - висока, ниска и многу мала густина (HDL, LDL и VLDL, соодветно). Негативниот ефект на висок холестерол почнува да се појавува кога ќе се појави јасна предност во метаболизмот на липидите кон ЛДЛ, т.н. „лош“ холестерол.

Терапевтскиот ефект на симвастатин се постигнува првенствено со намалување на овој дел од липопротеините (ЛДЛ). Со инхибиција на ензимскиот ланец на HMG - коензим А редуктаза, изучуваниот лек ја намалува концентрацијата на маснотии во клетките и ги активира рецепторите за липопротеини со ниска и многу мала густина (LDL и VLDL).

Наспроти позадината на намалувањето на штетниот дел од мастите, липидната рамнотежа е обновена и концентрацијата на антагонистот, холестерол со висока густина, е умерено зголемена. Според различни извори, зголемувањето на ХДЛ по текот на терапијата ќе биде од 5 до 14%. Симвастатин не само што го намалува штетниот холестерол, туку има и вазодилатационо дејство. Овој лек ги инхибира процесите на дисфункција на васкуларниот wallид, ја зголемува неговата еластичност и тон како резултат на антиоксиданс.

Една од теориите за развој на атеросклероза е воспалителна. Фокусот на воспаление е суштински дел од секој атеросклеротичен фокус во ендотелот. Симвастатин има антипролиферативно дејство, со што се штити ендотелот од склеротерапија, лузни и стенози. Голем број научни извори сугерираат дека заштитен ефект врз ендотелот се формира еден месец по почетокот на лекот.

Целта на лекот се изведува само според строги индикации, изборот на доза е индивидуален. Почетната доза е обично 10 mg и, според пациентите и лекарите, добро се поднесува. Максималната дневна доза е 80 mg. Пропишано е за тешки хиперлипидемични состојби. За пациенти со благо заболување на црниот дроб или бубрезите, максималната доза е помала и е 40 мг.

Прегледи за употреба

Повеќето лекари ја забележуваат високата ефикасност на Симвастол. Ризикот од несакани ефекти при набудување на дозата и препораките е минимизиран. Пациентите кои биле третирани со овој лек ја забележуваат неговата добра толеранција, прифатлива цена, како и значителен позитивен ефект од неговото дејство. Првите резултати на лекот може да се проценат по две до три недели од администрацијата.

На реномирани медицински форуми и портали, практично нема прегледи за Симвастол. Но, можете да прочитате прегледи за лекот Симвастатин, активните компоненти во овие средства се исти.

Прегледите на лекарите и пациентите кои земаат Симвастатин се неутрални. Лекарите ја забележуваат мекоста на лекот - тешки несакани ефекти ретко се развиваат од него, тој е добро компатибилен со други лекови. Голема предност на лекот е можноста за нејзино назначување со истовремени заболувања на бубрезите или црниот дроб при нивна лесна или умерена манифестација. Како и да е, симвастатинот е делумно инфериорен во однос на ефикасноста од аналозите на другите генерации на статини, затоа ретко се користи за агресивна терапија.

Осврти за Симвастатин на форумите се различни. Пациентите потврдуваат дека лековите навистина го намалуваат холестеролот, но во исто време тие опишуваат разни негативни реакции наспроти позадината на целиот тек на терапија со хипохолестерол. Пациенти со хроничен панкреатит забележуваат зголемување на фреквенцијата на егзацербации за време на третманот. Со продолжена терапија, се забележува промена на липидниот профил на подобро.

Прегледите на лекарите се споделени. Некои веруваат дека лекот му припаѓа на „стариот чувар“ и се надживеал, со оглед на сериозноста на несаканите реакции и појавата на фармацевтскиот пазар на Аторвастатин и Росувастатин, кои се нова генерација на лекот. Други забележуваат дека лековите успешно го намалуваат холестеролот и служат како одлично средство за спречување на атеросклероза.

За лекот меѓу пациентите во огромното мнозинство на прегледи се поволни. Употребата на Симвастол може да го намали холестеролот во случај на хиперхолестеролемија и да го намали ризикот од компликации од ЦВС.

„Тој отстранува дел од холестеролот од телото. Но, не ласкајте се, бидејќи можете да ја намалите само содржината на масти штетни за организмот за само 20%. Остатокот сепак ќе мора да се намали со диета. ”

„Мојот холестерол беше покачен на 6,0-6,5. Земав симвастол за 20 мг долго време. Сега практично ги елиминирав животинските масти од исхраната, земам 10 мг симвастол (имам лошо наследство кај атеросклерозата) и холестеролот трае 4,5-5,0. „

„Користев 20 мг навечер. Кога го користев лекот, добив: заматен вид, намалена моќност, отежнато дишење. „

„Симвастол беше еден од лековите што татко ми ги пиеше за да го намали холестеролот и да ја подобри работата на лекот. Како резултат на тоа, по половина година, лекарите рекоа дека можете да направите без операција. ”

„Има во различни дози, во пакет од 28 таблети. Најинтересно е што овој лек, како и сите статини, може да го раствори оној холестерол што веќе се лепел на wallsидовите на крвните садови. Дозирањето може да го препише само лекар. ”

„Лекарот ми препиша симвастол за превенција од срцеви заболувања. Благодарение на нив (иако не веднаш), јас дури почнав да се чувствувам поинаку, се разбира, можам да ја наречам оваа состојба како подем, и сум на диета, но сепак резултатот е пријатен. ”

Симвастатин цена, каде да се купи

Цената на апчињата за холестерол зависи од производителот, продажниот регион, дозата. Цената на Симвастатин 40 мг варира во опсег од 200-600 рубли.

 • Онлајн аптеки во Русија Русија
 • Онлајн аптеки Украина Украина

Здрав Град

Табулаторот Симвастатин. n / заробеник. 10мг бр. 30 Озон ДОО

Симвастатин табулатор p / o заробен. 20мг бр. 30 Вертекс АО

Табулаторот Симвастатин. ppo 10mg n30 Vertex AO

Табулаторот Симвастатин-АЛСИ. n / заробеник. 10мг бр.30 АЛСИ Фарма ЗАО

Табулаторот Симвастатин. 20mg n20 хемофарм

Дијалог на аптека

Таблети Симвастатин 40 мг бр. 30

Симвастатин (таб. P / o 20 mg број 30)

Таблети Симвастатин p / o 10 mg №30

Симвастатин (таб. P / o 10 mg број 30)

Таблети Симвастатин 20 мг бр. 28

Еурофарм * 4% попуст на промотивниот код medside11

Таблети Симвастатин-Вертекс 10 мг бр. 30 Озон ДОО

Симвастатин 20 мг бр. 30 таблети ОЗОН, ДОО

Симвастатин-Вертекс 20 mg бр. 30 таблети Verteks CJSC

Симвастатин зентива 20 мг бр. 28 таблети Зентива кс

Симвастатин 40 mg бр. 30 таблета North Star CJSC

Аптека24

Таблети Симвастатин 40 Ананта 40 мг бр. 28 Марксанс Фарма ДОО.

Симвастатин Ананта 20 mg N28 таблети Marxans Pharma Ltd.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic