Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени во

Грчевите во мозочен удар имаат низа причини. За време на мозочен удар, некои нервни клетки во мозокот умираат. Ова доведува до формирање на цисти. Единствениот знак на неоплазма е напад. Нападите започнуваат поради иритација на ткивата во непосредна близина на цистите.

Лекарите исто така идентификуваат неколку други важни причини за конвулзивни манифестации. Овие вклучуваат:

 • инфективна инфекција во мозокот добиена за време или по операцијата за отстранување на хеморагија;
 • замор;
 • Претерување на нервите;
 • несакани ефекти по земање лекови.

Конвулзивните манифестации можат да траат само неколку минути и можат да го измачуваат пациентот 10-15 минути по ред. Тие се во состојба да се појават и во посебна област на телото, и низ целото тело истовремено. По ова, пациентот ја губи свеста или заспива. Времетраењето на спиењето е околу еден час.

Во повеќето случаи, грчевите се појавуваат во долните екстремитети. Тие можат да се појават во форма на:

 • локална вкочанетост на делови од телиња, стапало или прсти;
 • продолжени грчеви кои го опфаќаат целиот екстремитет.

Конвулзивни феномени секогаш се јавуваат во дел од телото лоциран спроти погодената област на мозокот (слика на огледало: ако се појави хеморагија на левата страна на главата, тогаш се појавуваат конвулзии и парализа во десната рака, десната страна на лицето или десна нога, и обратно).

epilepsiya posle insulta prognozy - Напади по мозочен удар - што да се прави Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени кај

Од она што предизвикува епилепсија по мозочен удар, зависат предвидувањата, комплексноста на третманот и состојбата на пациентот. Постојат неколку групи причини. Првиот е општ, не е директно поврзан со исхемија: долгорочно повлекување на алкохол од алкохоличари, нагло менување на нивото на шеќер, укинување на антиконвулзиви и промена на натриум во крвта.

После мозочен удар епилепсија се појавува како резултат на употреба на лекови за третман на исхемија: мускулни релаксанти, антибиотици, антидепресиви, антиаритмици, фенотијазини.

Причините се невралгични нарушувања кои влијаат на прогнозата на долг рок: првични промени во мозокот, артериовенски малформации, тромбоза, цитопатија или хипертензивна енцефалопатија.

Со медицински грешки кои ја влошуваат прогнозата, честопати се наоѓа неточна дијагноза: тумор на мозокот или апсцес, енцефалитис што се развива во позадина на херпес симплекс или субдурален емпием.

Напади по мозочен удар кај мажи и жени се наоѓаат и со хеморагична и со исхемична хеморагија. Предизвикува напад во смртта на клетките на нервните влакна на мозокот, што доведува до нарушено пренесување на нервните импулси. Поради нагло прекинување на протокот на крв, се развиваат некротични фокуси. И, телото се обидува да се заштити од прогресијата на патологијата, затоа ги насочува сите сили да го обноват периферниот проток на крв.

sudorogi posle insulta - Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени кај

Напади по мозочен удар

Имунолошкиот одговор на ОНМК доведува до појава на шуплини во мртвите области на шуплината, кои се исполнети со течност. Пациентот не доживува болка или непријатност. Сепак, во оваа состојба, невроните постојано се иритираат, што предизвикува напади.

Исто така, конвулзиите кај пациент во кревет може да предизвикаат:

 • Формирање на циста во фронталната област на мозокот. Таквиот процес е опасен со повторен напад на мозочен удар;
 • Приклучување на вирусна или бактериска инфекција. Ова може да се случи за време на операција или за време на рехабилитација;
 • Емоционално преоптоварување, депресија;
 • Висока физичка активност;
 • С>>233826a67be66a810b23a263230da62e XL 1 - Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени кај

Овие фактори вклучуваат:

 • психоемоционална или физичка преголема работа;
 • минати стресови;
 • компликации по земање курс на одредени лекови, итн.

Напади кај мажи и жени може да се појават по исхемичен или хеморагичен мозочен удар. Тие се резултат на смрт на нервните клетки во мозокот. Кога почнуваат да се формираат фокуси на некроза, телото се обидува да ја запре лезијата и да ја врати нормалната циркулација на крвта во мозокот. Оваа задача се постигнува со активирање на неврони кои се наоѓаат околу зоната на срцев удар или крварење во мозокот.

Конвулзивниот синдром може да се активира од следниве фактори:

 • емоционално преоптоварување;
 • физички или психолошки замор;
 • несакани ефекти на одредени лекови.

Главните причини за развој на напади се појава на цисти, адхезии и други неоплазми во областите на мртво ткиво.

Главната причина за развој на напади по мозочен удар е некротично оштетување на мозочните неврони во патолошкиот регион на мозокот. Со егзацербација, мозочните клетки почнуваат да бараат дополнителни резерви кои можат да ги компензираат изгубените функции на некои неврони. Таквата замена на активност доведува до формирање на цисти и шуплини, кои ги иритираат блиските неврони.

Зошто се појавуваат конвулзии по мозочен удар за многумина е интересно.

Карактеристики

Напади по мозочен удар се јавуваат како резултат на смрт на мозочните клетки. Во акутниот период на мозочен удар, телото се обидува да ја ограничи областа на некроза на невроните, да ја врати нормалната циркулација на крвта, да ја одржува комуникацијата помеѓу клетките. Телото се обидува да ги прераспредели функциите на погодените неврони помеѓу другите мозочни клетки.

Дома или во која било просторија потребно е да и се обезбеди прилив на свеж воздух на жртвата - отворете го прозорецот или прозорецот, дури и ако е ладен надвор.

Ако некое лице ја изгубило свеста - нема потреба да се обидувате да го кренете на креветот, подобро е да го оставите на подот, ставајќи перница или јакна под главата и покривајќи ги нозете со ќебе.

Прашајте некое лице дали страда од хипертензија или зема лекови. Ако одговорот е да, прашајте го чуварот да донесе манометар и да го измери притисокот. Може да побарате уред за мерење притисок во аптека; тие исто така често се достапни кај администраторот во комплет за прва помош за прва помош.

Доколку е потребно, дајте the на жртвата лек за притисок, ако го има во чантата.

Во случај на прекин на крвните садови, потребно е, покрај стандардните мерки, да се закачи ладна крпа, мраз од замрзнувачот, вреќа со замрзнат зеленчук на главата на пациентот - ова ќе го олесни отокот и ќе помогне да се спречи широко крварење.

Theртвата не смее да се преместува пред да пристигнат лекарите - дозволено е само внимателно да се сврти настрана или да се сврти главата.

Добро истријте ги нозете и рацете на пациентот, можете да користите капка масло.

Според стандардите на медицинска нега, за исхемичен мозочен удар, ако пациентот има висок крвен притисок и е свесен, може да дадете апчиња препишани од докторот претходно.

Ако пациентот стане црвен, се пот - избришете го лицето и телото со влажен пешкир. Покријте ја жртвата со ќебе, избегнувајќи хипотермија.

Манифестацијата на конвулзивни појави по мозочен удар е класифицирана како:

 • Ограничена манифестација на напади, кога по мозочен удар ги носи прстите, мускулите на телето или стапалото. Таквите грчеви се нарекуваат крампии;
 • Viv>

Појавата на такви симптоми укажува на сериозни некротични лезии на мозокот или смрт на клетките на моторниот центар во церебралниот кортекс.

Истовремени симптоми

Клиничката слика на напади по мозочен удар зависи од причината што ги предизвикала. Кај некои пациенти, се забележува мало грчење на стапалата и рацете, додека кај други, грчевите се развиваат во напад на епилепсија.

Треба да ги знаете симптомите на напади. Ова ќе помогне да се подготвите за напад и да спречите развој на сериозни последици. Конвулзивната состојба е придружена со такви знаци:

 • Реакцијата кон другите луѓе е изгубена, пациентот престанува да одговара на прашања;
 • Пациентот се жали на вртоглавица;
 • Мускулите на нозете и рацете се зацврстуваат, нивниот тон се крева;
 • Се појавуваат лесни треперења во екстремитетите;
 • За време на нападот, пациентот може да го гризне јазикот. Со изразени напади, можно е неконтролирано мокрење или дефекација.

simptomatika sudorog posle insulta - Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени кај

Симптоми на напади по мозочен удар

Во повеќето случаи, времетраењето на епилептичен напад е 5-7 минути. По исчезнувањето на грчевите, пациентот се онесвести. Потсетува на длабок сон.

Постојат два вида напади по мозочен удар:

 • Клоничен - спазам се развива во горниот или долниот екстремитет од едната страна, или нападот зафаќа ограничен број на мускули. Тежок напад се менува со период на мускулна релаксација;
 • Тоник - остар и силен мускулен спазам кој трае долго време. Обично тоничен напад е карактеристичен за мускулите на нозете, но исто така се случува и во другите делови на телото.

Фактори на напад

Факторите кои придонесуваат за влошување вклучуваат:

 1. Предозирање на употребените лекови, нивна некомпатибилност.
 2. Физички, психоемоционален замор.
 3. Нервна исцрпеност, стресни услови.

Главната причина за напади по мозочен удар се смета за формирање на патолошки цисти, шуплини кои ги иритираат моторните неврони во близина.

Во последниве години, бројот на пациенти кои имаат епилепсија по мозочен удар е значително зголемен. Главниот фактор што го предизвикува неговиот развој, СЗО ја нарекува сенилна возраст. Поради промените во функциите на регенерација, општо стареење, телото веќе не може нормално да се справи со добиените повреди, вклучително и промени во структурата на мозокот.

Во состојба на пост-мозочен удар, епилепсијата продолжува во 3 фази:

 • почеток - поради нарушувања во оштетената област, општата циркулација на крвта во мозокот се влошува;
 • поради хронично гладување на кислород, се појавува исхемична болест, предизвикувајќи конвулзии на белите дробови;
 • по акутен напад на исхемија, епилептичен напад се развива веднаш или по краток временски период, во зависност од променетите метаболички процеси.

Сепак, не секогаш пост-мозочен удар епилепсија се развива само во однос на позадината на исхемично оштетување. Со хеморагична хеморагија, во која се вклучени повеќе од 1 лобус на мозокот, исто така е можна конвулзивна состојба.

Што се конвулзии?

Нападите се присилна пароксизмална контракција или грчење на еден или повеќе мускули во траење од неколку до десетици минути.

По мозочен удар, генерализираните конвулзии се карактеристични за пациентите, кога се случуваат напади на мускулна контракција низ целото тело. По завршувањето на конвулзивниот генерализиран напад, едно лице често ја губи свеста или заспива. Ова се должи на шок состојбата на мозокот.

Поретко, грчевите се случуваат локално - на рацете, нозете, вратот, лицето.

Напади кај пациенти со мозочен удар, главно манифестирани во форма на:

 • мускулни контракции на лицето и вратот, или само на лицето. Постои искривување на едната страна од лицето, навалување на главата на едната страна, „лице како маска“;
 • ненадејна вкочанетост на раката, ногата или обете екстремитети во исто време.

Текот на нападите по нарушувања на циркулацијата

Успехот на терапијата во голема мера зависи од усвојувањето на првичните мерки насочени кон стабилизирање на состојбата на пациентот.

 1. Ако се случи напад, потребно е да се отстранат остатоците од храна од устата и да се отстрани протезата.
 2. Потребно е да ја кренете главата, да ставите перница, торба, друг предмет при рака под него. Држете ја главата малку над торзото.
 3. Конвулзивните состојби обично се придружени со рапаво дишење. Можете да ја олесните респираторната функција со вртење на пациентот на страна.
 4. Ако се појават грчеви во нозете по мозочен удар, индицирано е да се загрее и да го истрие екстремитетот. Движењата треба да имаат карактер на масажа. Дома, можете да нанесете сува сенф, маслиново масло. Како резултат на хомогената маса треба да се нанесуваат со кружни движења.
 5. Неопходно е да се обезбеди аспирин на пациентот. Под негово влијание, температурата на телото се нормализира, циркулацијата на крвта се забрзува.

Овие мерки се примарни. Ако пациентот има конвулзии (дури и од краткорочна природа), потребно е да се консултирате со специјалист.

Што да направите со грчеви по мозочен удар?

Најчесто, цереброваскуларна несреќа се јавува кај луѓе на возраст од 45 години и постари. Ризичната група вклучува пациенти со дијабетес мелитус, хипертензија, аритмија и нарушувања на крварењето. Симптоми како што се:

 • главоболка;
 • вртоглавица;
 • напади на ненадејна поспаност, слабост или замор;
 • зголемен крвен притисок;
 • чувство на топлина, проследено со чувство на студ.

Ако некое лице доживее такви заболувања, не треба да го одложувате времето, туку консултирајте се со лекар кој ќе дијагностицира и препише курс на лекување.

Со оглед на тоа дека ефективноста на терапијата зависи од тоа колку брзо е откриено кршење на церебралниот проток на крв и е дадена прва помош при мозочен удар, треба да бидете свесни за сите знаци на болеста.

Ако некое лице има нарушена церебрална циркулација, тој ќе ги доживее следниве симптоми:

 • Силна главоболка;
 • чувство на слабост;
 • вртоглавица;
 • вкочанетост на екстремитетите од една страна;
 • вкочанетост на половина од лицето;
 • искривено лице;
 • ненадејно губење на рамнотежа, често во комбинација со гадење или несвестица;
 • влошување на квалитетот на говорот (може да почувствувате чувство на „житни култури во устата“);
 • ненадеен епилептичен напад;
 • нагло оштетување на видот, двоен вид;
 • губење на познати вештини како што се читање или пишување.

Со минимално сомневање за нарушена циркулација на мозокот на пациентот, мора да побарате едноставен тест. Побарајте од него да се насмее, кажете „триесет и три“, истегнете ги рацете напред и замрзнете се во оваа позиција неколку секунди. Ако пациентот не се справи со барем една од задачите, треба брзо да повикате брза помош. Во исто време, неопходно е да се инсистира да не доаѓа редовен тим на лекари, туку специјализиран невролошки тим.

Првите знаци на епилепсија се развиваат во рок од неколку дена по мозочен удар. Во некои случаи, тие се јавуваат по првата недела. Нападите се формираат неочекувано, невозможно е да се препознаат однапред.

Во приближно 90% од случаите, состојбата се јавува во позадина на оштетување на кортикалните структури и поради формирање на цистични формации. Поради лузни на оштетените ткива кај голем број пациенти, доцните напади се појавуваат неколку месеци по мозочен удар.

Според сензациите, пациентите ги забележуваат следниве состојби кога се приближуваат до епилептичен напад по мозочен удар:

 • психоемоционалната состојба се менува: се развива несоница, апетит исчезнува, се појавува изразена слабост, од која не се сака да се крене од кревет, главоболките често прогонуваат;
 • период на аура - состојба во која едно лице чувствува нешто неразбирливо, неговата перцепција се менува. За секоја личност, аурата е различна и нема општи симптоми;
 • губење на свеста - не сите напади можат да се препознаат пред напад, конвулзиите секогаш започнуваат пред губење на свеста, зголемување на притисокот во градите, промени во дишењето, во потешки случаи, јазикот тоне и се појавува пена од устата.

Единствени епилептични напади по мозочен удар не го означуваат целосно развојот на болеста. Веднаш по обновувањето на метаболизмот, состојбата се нормализира кај повеќето пациенти, нападите повеќе не се водат. Ако епилепсијата се повтори, тогаш ова укажува на хронична форма.

Што да направите со грчеви по мозочен удар - ако се појави мускулен спазам:

 1. Веднаш повикајте брза помош;
 2. Ако конвулзиите се придружени со губење на свеста, треба да го поставите пациентот на софата;
 3. Отворете го прозорецот и отстранете ја тесната облека од пациентот за да обезбедите пристап до кислород;
 4. Ставете перница или валјак под главата, извадете тврди или остри предмети што можат да предизвикаат повреда;
 5. Отстранете ги од устата остатоците од храна или повраќање, извадете протези;
 6. Во случај на респираторна инсуфициенција и отежнато дишење, потребно е да се стави пациентот на неговиот>skoraya pomoshch pri sudorogah posle insulta - Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени во

Правила за прва помош при грчеви после мозочен удар

Терапии

Како можат да се отстранат грчевите по мозочен удар? За да го направите ова, консултирајте се со лекар и добијте го неговиот рецепт. Правилно избраната терапија со лекови ќе помогне во постепено враќање на изгубените функции на мозокот. Точноста на третманот е индицирана со намалување на фреквенцијата и времетраењето на конвулзивните напади.

Во случај на мозочен удар и напади, потребно е да се спроведе целосна дијагноза на телото за да се препише третман, имено:

 • направете МНР или КТ скен;
 • изврши ангиографија;
 • донираат крв и урина (клиничка анализа).

Со добиените резултати од истражувањето, треба да контактирате со професионален и искусен невролог кој ќе ги утврди вистинските причини за зголемен мускулен тонус и појава на конвулзивни напади. Врз основа на причините, ќе се утврди најефективниот третман, кој треба да се започне веднаш и да не се пропушти земањето лекови.

4735744d95ad5c78b623cfd0d4241805 - Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени кај

Треба да се сфати дека секој пациент има свој третман. Затоа, препорачуваме да слушате лекари и да не се обидувате да ги земате лековите што се наоѓаат на форумите на Интернет, да ги чистите вашите лекови, верувајќи во рекламирање. Сите лекови за третман на напади по мозочен удар се поделени во главни групи:

 • антитромботичен;
 • враќање на снабдувањето со крв;
 • ноотропски;
 • антиконвулзиви.

Антитромботичните лекови ја намалуваат коагулабилноста на крвта и количината на лош холестерол. Ова е исклучително важна група на лекови што може да се препишат дури и за доживотна администрација за да се намали ризикот од згрутчување на крвта.

Подготовки кои го обновуваат снабдувањето со крв, запираат некротични манифестации, помагаат во подобрување на мозочната активност на пациентот и ги збогатуваат клетките на погодениот дел од мозокот со кислород.

Ноотропските лекови исто така ја подобруваат функцијата на мозокот. Тие се користат во комбинација со други лекови за да се добие видлив ефект. Невозможно е да се отстранат од општата шема без совет од лекар.

Антиконвулзивна терапија е насочена кон директна борба против нападите. Тие ја намалуваат возбудата на мозочните клетки и иритацијата на клетките во непосредна близина на лезијата на здравото ткиво.

Со навремено и правилно лекување, дури и со краткотрајна терапија, може да се открие ефект. Нападите стануваат помалку интензивни, сè помалку се повторуваат, а пациентот кој имал мозочен удар постепено ја враќа својата чувствителност.

Склоноста кон конвулзивни појави може да се утврди со дијагностички студии, како што се:

Ако постојано или периодично имате конвулзии кај пациент, неопходна е прва помош. После тоа, веќе можете да одите на лекар, да поставите дијагноза и да започнете сеопфатен третман.

ce4effe5bba313355b9f1ba59e110282 - Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени кај

Прва помош за после мозочен удар конвулзивни манифестации:

 • отстранете ја протезата и остатоците од храната од устата (под услов ова да се случило со храна);
 • поправете ја главата на пациентот така што да е над телото;
 • свртете лице од десната или левата страна за нормализирање на дишењето;
 • извршете масажа за затоплување користејќи движења на масажа, маслиново масло и сенф во прав (под услов да се појават грчеви во мускулното ткиво);
 • дајте му на пациентот таблета аспирин (лекот ја нормализира циркулацијата на крвта и температурата на телото).

Веднаш по извршувањето на сите овие дејства, треба да одите кај лекар или да повикате брза помош.

Со постојани конвулзии, кои честопати се повторуваат, треба веднаш да дијагностицирате и да започнете со третман за да не изгубите време и да го спасите животот на лице кое имало мозочен удар.

Терапијата на епилепсија по мозочен удар се заснова на употреба на неколку лекови. Главната цел на третманот е да се спречат повторните напади и да се избегне напредокот на болеста со последователни компликации. За секој пациент е избрана индивидуална програма за антиконвулзивна терапија (има повеќе од 20 лекови кои се користат за монотерапија).

Најпопуларните лекови против епилепсија содржат валпроична киселина.

Во прилог на антиконвулзиви, се пропишуваат антитромботични агенси, лекови за подобрување на циркулацијата на крвта и ноотропици. За време на третманот, пациентот мора да се придржува до некои правила:

 • Не кршете го рецептот на лекарот, во спротивно прогнозата ќе се промени на полошо;
 • земајте лекови строго според распоредот, после јадење и во исто време;
 • ако заврши терапијата, лековите постепено се откажуваат;
 • ако во рок од 7-10 дена нема подобрување, треба да се консултирате со лекар за да го промените режимот на лекување.

Повеќето антиконвулзиви бараат лекарски рецепт; забрането е да ги користите самостојно, дури и ако лекарот даде добри предвидувања за закрепнување.

Со преминот на пост-мозочен удар епилепсија во хронична форма, пациентот мора да го промени својот животен стил. Треба редовно да земате лекови, да спиете доволно и да јадете правилно. Откажување од алкохол и пушење е предуслов за добри предвидувања во иднина. Во повеќето случаи, на време забележани напади по мозочен удар може да се коригираат. Долги години, пациентот живее со стекната епилепсија без статус на попреченост (ако не е доделен како резултат на самиот мозочен удар).

Нападите по мозочен удар сугерираат медицински третман. На пациентот му се препишува курс на антиконвулзиви. За да се утврди изворот на иритација во мозокот, се прави компјутерска или магнетна резонанца.

Во болницата Јусупов, сите процедури за дијагностика и третман се спроведуваат на современа медицинска опрема. Високото ниво на професионалност на невропатолозите, неврохирурзите, психолозите, физиотерапевтите се манифестира во точна дијагноза, ефикасен третман и брза рехабилитација на пациенти кои претрпеле мозочно крварење и кои имаат конвулзии после мозочен удар.

Пациент во кревет се подложува на подолг третман. Вкочанетост на нозете по мозочен удар се јавува поради оштетување на голема површина на мозокот. За да се врати чувствителноста на екстремитетите, потребен е долг курс за рехабилитација.

Во одделот за неврологија во болницата Јусупов, невролозите им помагаат на пациентите да се ослободат од ефектите на мозочен удар многу години. Богатото искуство на лекарите ви овозможува да се вратите во целосниот живот на многу пациенти кои бараат помош.

Во болницата, пациентот и неговото семејство обезбедуваат психолошка поддршка.

Можете да закажете состанок по телефон.

Што треба да направам ако пациентот има конвулзии по мозочен удар? Веднаш треба да повикате брза помош. Пред доаѓањето на лекарите, прва помош се пружаат од луѓе кои се наоѓаат покрај пациентот за време на нападот. Неопходно е да му се обезбеди на пациентот пристап до кислород. Ако ова се случило во затворен простор, тогаш отворете ги прозорците, во друг случај, треба да се отстрани тесна облека од пациентот. Под главата, пациентот треба да стави перница или ролери.

Ако има протези во устата, тие треба да се отстранат, усната шуплина треба да се исчисти од остатоци од храна. Ако пациентот започне да дише засипно, треба да се постави на едната страна и да се провери така што ништо не го отежнува дишењето. Со развојот на болка во мускулите, треба да направите масажа. Препорачливо е да се подмачкува кожата со маслиново масло пред масажа.

Нападите се третираат во одделот за интензивна нега и во единицата за интензивна нега. Олеснувањето на нападите започнува со интравенска администрација на антиконвулзиви. Со неефикасност, тие преминуваат на комбинација на антиконвулзиви - парентерално и преку сонда:

 • дијазепам 0,15 - 0,4 mg / kg интравенски со стапка на администрација од 2-2,5 mg / min, доколку е потребно, повторете ја администрацијата од 0,1-0,2 mg на 1 kg телесна тежина на час ;
 • валпроична киселина интравенски 20-25 мг на 1 кг телесна тежина за првите 5-10 минути, а потоа се спроведува постојана инфузија на лекот со стапка од 1-2 мг на 1 кг на час или болус администрација 4 пати на ден ден во дневна доза од 25-30 мг на 1 кг телесна тежина на ден;
 • со огноотпорен статус и со неефикасност на диазепам, тиопентал натриумот се користи под контрола на функцијата на надворешното дишење.

Состојбата на пациентот е олеснета со помош на финлепсин или карбамазепин. Финлепсин ги има следните несакани ефекти:

 • ја намалува интелектуалната активност при употреба на лекот подолго време;
 • предизвикува импотенција, апатија;
 • предизвикува развој на остеопороза или зголемена кршливост на коските (елиминирајте го овој проблем со препарати на калциум);
 • го зголемува ризикот од крварење кога се комбинира со земање антикоагуланси.

Третманот со Финлепсин се дава на лица не постари од 65 години. Дневно може да се консумираат максимум 400 мг од лекот. Со развојот на некој близок кој претрпел мозочен удар, конвулзии, повикајте брза помош и јавете се во болницата Јусупов. Лекарите на клиниката ќе обезбедат стручна специјализирана медицинска нега насочена кон запирање на конвулзивниот синдром и ќе препишат понатамошен третман на пациентот.

Опасни компликации

Недостаток на соодветна терапија за напади по мозочен удар може да предизвика компликации. На ваквите пациенти им се заканува:

 • Повторен мозочен удар кој не секој може да го преживее;
 • Кома - напади на грчеви во мускулите прво доведуваат до краткорочно, а потоа и до подолго губење на свеста. Со често повторувани напади, пациентот паѓа во кома;
 • Попреченост - редовната појава на напади кои не исчезнуваат при земање на стандардни лекови, укажува на некротизација на значителни области на мозокот. Рехабилитацијата на таков пациент не е ефикасна, едно лице станува инвалид;
 • Фатален исход - постојани релапси на конвулзивни напади, отсуство на позитивна динамика за време на третманот укажува на веројатност за внатрешно крварење. Практично е невозможно да се елиминира оваа состојба. Затоа, пациентот умира.

За да спречите развој на опасни последици од напади при мозочен удар, треба веднаш да побарате медицинска помош, да подлежите на сеопфатен преглед и да започнете со третман.

Референци

 • ICD-10 (меѓународна класификација на болести)
 • Болница Јусупов
 • Клиничка неврологија со основите на медицинската и социјалната експертиза. SPb.: Медлајн-Медија ДОО, 2006 година.
 • Широков, ЕА мозочен удар, срцев удар, ненадејна смрт. Теорија на васкуларни непогоди / ЕА Широков. - М.: Кворум, 2010 година .– 244 стр.
 • Виленски, БС мозочен удар: превенција, дијагноза и третман / БС Виленски. - Москва: Висока школа, 1999. - 336 стр.
 • ICD-10 (меѓународна класификација на болести)
 • Болница Јусупов
 • Badalyan LO Невропатологија. - М.: Образование, 1982. - С.307-308.
 • Богоyубов, Медицинска рехабилитација (рачно, во 3 тома). // Москва - Перм. - 1998 година
 • Попов С.Н. Физичка рехабилитација. 2005 година .– С.608.

Која е опасноста од пост-мозочен удар?

Според статистичките податоци, мозочен удар е болест која го зазема 3-то место во светот како фатална болест. Повторено крварење често предизвикува кома и уништување на мозочните клетки, што не може да се спореди со човечкиот живот.

По мозочен удар, постојаните грчеви на болната страна се јасен знак за напредок на патолошко нарушување што може да предизвика повторување на крварењето.

Грчевите во нозете ноќе по мозочен удар нужно бараат третман. Исхемичен мозочен удар и конвулзии во текот на неделата укажуваат на егзацербација на болеста и нејзин понатамошен развој.

Последиците можат да бидат исклучително сериозни и опасни не само за здравјето, туку и за животот на пациентот како целина. После мозочен удар конвулзии може да доведе до:

 • повторен мозочен удар (систематско повторување на нападите укажува на неточен или неефикасен третман по мозочен удар, тој мора итно да се коригира. Во спротивно, може да се појави генерализирана конвулзивна напад, што само доведува до повторено мозочно крварење);
 • фатален исход (интензитетот и фреквенцијата на повторување на конвулзивните напади укажува на опасност - исхемично оштетување на мозочното ткиво. Ова доведува до продолжување на крварењето, зголемен интракранијален притисок, кома и смрт);
 • кома (конвулзии за време или после мозочен удар можат да станат почести и да предизвикаат краткотрајно или долгорочно губење на свеста, односно кома);
 • попреченост (грчеви во нозете по мозочен удар или други екстремитети се крајно опасни за болно лице, бидејќи тој престанува да ги контролира движењата на неговото тело и може да си наштети на себе, на пример, да се пресече или да загризе парче јазик, да добие попреченост).

Традиционалната терапија на пост-мозочен удар е насочена кон локализација на лезијата во мозочните ткива и спречување на нејзино последователно ширење, мерки за рехабилитација, обновување на притисокот, циркулација на крвта. Со терапија со лекови, се индицирани следниве лекови:

 1. Наменет за разредување на крв. Овие вклучуваат Кардиоаспирин, Плавикс, Аспирин.
 2. Овозможува намалување на коагулабилноста на крвта - инекции на форми на „натриум ендоксаспарин“, „варфарин“, „хепарин“.
 3. Придонес за намалување на притисокот имаат инекции на форми на Кавинтон, Инстантон.
 4. Зајакнување на васкуларните wallsидови - "Троксерутин", "Аскорутин".
 5. Подобрување на циркулацијата на крвта, активирање на нејзината циркулација низ садовите - плазма, „Албумин“ во форма на раствори за инјектирање.

Третманот со алтернативни методи не треба да ја исклучува употребата на лекови. Може да го надополни или подобри терапевтскиот ефект на традиционалните третмани и методите на рехабилитација. Не треба да се смета дека со помош на традиционалната медицина ќе биде можно да се ослободите од конвулзивни состојби што се јавуваат по мозочен удар.

Во третманот на народни методи, можете да користите тинктури наменети за внатрешна употреба и процедури за вода. Се верува дека крвните садови ефикасно се обновуваат од производ направен од мед, портокал, лимон. За да го подготвите, треба да земете иста количина од овие плодови и да додадете мед на нив.

Циркулацијата на крвта во конвулзии по мозочен удар на рацете и нозете ефикасно се нормализира со тинктура на жалфија. За да го подготвите, ќе ви треба една лажица суровини за да истурете чаша врела вода, инсистирајте на тоа половина час. Мора да се нанесува три пати на ден за 100 грама.

Намалување на коагулабилноста на крвта овозможува инфузија врз основа на кантарион, камилица, пупки од бреза. За да го готвите, треба да земете една лажица од секоја состојка, да ги истурите со вода во количина од 300 ml, да се вари во водена бања. Неопходно е да се користи лекот двапати на ден за 100 грама.

Внатре, може да земете тинктура, направена врз основа на коренот на бело креветче. За да го подготвите, потребна ви е лажица суровина, која се истура со вотка во количина од 400 ml. Неопходно е да се земе таков лек 25 капки после јадење два пати на ден.

Физиотерапевтите советуваат да се применуваат специјални масти на местото на напад. Можете да користите домашна ловорова маст или масло. За да го направите ова, треба да земете растително масло во количина од 200 грама и 25 грама ловоров лист. Состојките се мешаат заедно и инсистираат на тоа околу 50 дена. Потоа, добиениот производ се става да зоврие и се филтрира. По ладењето, ловорското масло мора да се нанесуваат во место подложно на напади.

Важно е да се запамети дека народните лекови за напади на екстремитетите по мозочен удар не треба да ги заменуваат главните методи на терапија и рехабилитација, а нивната употреба треба да се договори со лекарот.

Пред да се препише режим на третман, треба да се изврши сеопфатен преглед на пациентот, кој вклучува:

 • КТ (компјутеризирана томографија);
 • МНР (магнетна резонанца);
 • Ултразвук или доплерографска студија за состојбата на садовите на мозокот;
 • Општа анализа на крв и урина.

Врз основа на резултатите од испитувањето, невропатологот пропишува третман со лекови, земајќи ги предвид индивидуалните карактеристики на пациентот и постојните хронични патологии. За да се елиминираат епилептичните напади, потребно е продолжено внесување на голем број лекови.

terapiya sudorog voznikshih posle insulta - Напади по мозочен удар - што да правам Третман на последиците од мозочен удар кај мажи и жени во

Сеопфатен преглед, пред да се препише режим на лекување

Главниот антиконвулзив е Финлепсин или Карбамазепин. Дополнително пропишано:

 • Антитромботични лекови - ја разредуваат крвта, го подобруваат периферниот проток на крв. Најмногу ефтин и најефикасен лек е аспиринот;
 • Лекови за подобрување на протокот на крв и подобрување на снабдувањето со кислород и хранливи материи до погодените мозочни ткива;
 • Ноотропици, стимулирање на нервните импулси - ваквите лекови го нормализираат мозокот.

Дозирањето и режимот на дозирање ги пропишува лекарот за секој пациент одделно. Во повеќето случаи, 5-7 дена од третманот се доволни за да се минимизира фреквенцијата на напади и да се врати чувствителноста на мускулите на ногата. Вртоглавица и несвестица исчезнуваат, пациентот повторно стекнува способност да размислува јасно. Резултатите од енцефалограмот се користат за проценка на ефективноста на терапијата. Точното почитување на препораките на лекарот ги зголемува шансите за целосно отстранување на конвулзивни напади и спречува повторен мозочен удар.

Конвулзивни состојби по мозочен удар - опасна состојба која бара итна медицинска помош. Навремената дијагноза и адекватен третман ги зголемуваат шансите за поволна прогноза и целосно закрепнување.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic