Преглед на лекот Периндоприл аргинин и неговите карактеристики

Периндоприл ербумин е најраниот вид на лек. Во поново време, само овој вид на лекови им беше препишан на пациентите. „Периндоприл“ базиран на ербумин сол беше тестиран на 50 илјади пациенти и покажа едноставно одлични резултати. Сепак, овој лек има еден прилично значаен недостаток - не многу долг рок на траење.

Така, од самиот почеток, исклучиво ербуминот „Периндоприл“ постоеше на пазарот. Престариум А се појави во аптеките во Руската Федерација и Украина дури во 2000 година. Наместо ербумин сол, во неа се користеше аргининска сол. Фармаколошкиот ефект врз телото на пациентот, оваа супстанца го има токму истото. Но, во исто време е лишен од главниот недостаток на ербумин.

Денес, на лекарите им е официјално дозволено да им препишуваат на пациентите лек заснован на аргинин и ербумин. Индикациите за употреба на овие средства се сосема исти. По цена на овие лекови се малку поинакви. Лековите базирани на ербумин чинат околу 200-300 рубли за 30 таблети. 4 mg секој, врз основа на аргинин - 300-400 рубли (во зависност од производителот).

Лековите Престенс, Далнев, Аргинин Комби и др. Може да се купат, како што веќе споменавме, во аптека е можно само со рецепт пропишан од лекар. Бидејќи главната активна состојка на сите овие лекови е периндоприл, упатствата за употреба се слични. Сепак, разлики во користењето на таквите средства, се разбира, постојат. Табелата подолу дава упатства за секој од лековите опишани погоре.

Прием во исто време

Број на приеми на ден (пати)

30 дена по почетокот на администрацијата, можете да ја зголемите дозата на 10 mg

По еден месец, можете да ја зголемите дозата на 8 mg

Престариум Аргинин Комби и Ко-Перинева

По еден месец, дозата се зголемува на 4 mg

Периндоприл амлодипин (Престанци и Далнев)

Дозата зависи од терапевтската потреба. Во зависност од ова, се препишуваат таблети со одредена тежина

Горенаведените дози се приближни. Третман со лекови од групата периндоприл може да препише само лекар. Во зависност од здравствената состојба на пациентот, индивидуалните карактеристики на неговото тело итн., Дозата на таквите лекови може значително да варира. Затоа, само-лекувањето со употреба на лекови базирани на периндоприл во никој случај не е невозможно. Ова може да доведе до повеќе од тажни последици.

Алатките засновани на супстанцијата периндоприл, чии упатства за употреба се прилично едноставни, за жал, не се погодни за сите пациенти со висок крвен притисок или срцева слабост. Контраиндикации ваквите лекови го имаат следново:

алергија на главната активна супстанција или помошна;

бременост и лактација.

За Аргинин Комби, чија главна активна супстанција е периндоприл индапамид, меѓу другото, постои таква контраиндикација како присуство на едем на Квинке кај пациентот. Исто така, оваа дрога не треба да се зема:

со ренална инсуфициенција;

прекршувања на црниот дроб;

хипокалемија и некои други болести.

Аналогот на Периндоприл, лекот на Ко-Пиренев, има приближно исти контраиндикации. Овој лек, меѓу другото, сè уште не е пропишан за деца под 18-годишна возраст. Постарите луѓе треба да го користат со претпазливост.

Престаните (периндоприл плус амлодипин) не треба да се земаат од луѓе:

Тоа е приближно ист ефект и различните лекови направени врз основа на супстанцијата наречена „периндоприл“ се разликуваат. Цената за нив, како што можете да видите, е доста висока. Да, и не можете да купите такви лекови во аптеките без рецепт. Во меѓувреме, има многу поевтини аналози на нив, и покрај тоа, тие се продаваат сосема слободно. Еден таков лек е „Лисиноприл“.

Како и таблетите Периндоприл, овој лек се користи за намалување на крвниот притисок. Главната активна состојка во составот на лекот е лизиноприл дихидрат. Овој производ е достапен, како Периндоприл, во таблети. Цената на оваа дрога е само 17 рубли за 30 парчиња. По 5 мг.

Лекот "Еналаприл" го намалува крвниот притисок, според многу пациенти, тоа е многу добро. Дејствува, според повеќето пациенти, не полошо од многу скапи увезени лекови од истата група. Во исто време, Еналаприл е многу поевтин. Но, според многу пациенти, овој лек има еден прилично сериозен недостаток.

ФАС Русија, на барање на Тева, подготви појаснувања за заменливоста на лековите со INN периндоприл и периндоприл аргинин, се вели во соопштението на веб-страницата на одделот.

Во документот на Федералната служба за антимонопол се вели дека лековите со INN периндоприл и периндоприл аргинин, кои содржат една активна супстанца периндоприл и истиот начин на администрација (орално), се заменливи и може да се користат кај иста група на пациенти со еквивалентни индикации и контраиндикации за употреба со постигнување на еквивалентен терапевтски ефект.

Според информациите добиени од Федералната служба за антимонопол од ФСБИ „НТсЕСМП“ на Министерството за здравство на Руската Федерација, периндоприл и аргинин препорачани од Светската здравствена организација, периндоприл препорачани од Светската здравствена организација, треба да бидат наведени во упатствата за употреба на лекови со INN периндоприл и периндоприл. Исто така, FSBI „NTsESMP“ препорачува упатствата за медицинска употреба на сите лекови со INN периндоприл и периндоприл аргинин, регистрирани во Русија, да бидат усогласени со сегашните информации за искуството на клиничките испитувања на лекови кои содржат периндоприл како активна супстанција. Доколку не се направат измени во упатствата, агенцијата ќе преземе мерки во согласност со нејзините надлежности.

За повеќето пациенти, единствениот лек за хипертензија не е доволен за да се намали притисокот во нормала. Ако притисокот е 160/100 mm RT. Уметност и погоре, тогаш обично веднаш се препишуваат два лека за истовремена администрација. Во тешки случаи, може да се земат комбинации од 3-4 антихипертензивни лекови.

Периндоприл најчесто се препишува со индапамид или амлодипин. Ефективноста на ваквите комбинации е потврдена со резултатите од големи студии, кои се опишани подолу. Комбинираните лекови базирани на периндоприл се ефикасни и безбедни за пациенти со дијабетес тип 2, како и за други категории на пациенти.

Ако пациентот има сериозна хипертензија и висок кардиоваскуларен ризик, тогаш може да му се препишат истовремено периндоприл, индапамид и амлодипин. Ефективноста и добрата толеранција на таквата тројна комбинација се докажаа со резултатите од студиите спроведени во земји што зборуваат англиски и во Русија. И, ако истовремено внесување на 3-4 лекови за притисок не помогне, тогаш се користи методот на симпатична денервација на бубрежните артерии.

Погледнете, на пример, написот „Резултати од потенцијална студија со отворена етикета за проценка на антихипертензивната ефикасност и толерантноста на Нолипрел Би-Форте кај пациенти со неконтролирана артериска хипертензија и дијабетес мелитус тип 2 (студија за ПРАКТИК). Автори - Сиренко Ју.Н., Манковски Б.Н., Радченко АД, Куснир С.Н., Весник за артериска хипертензија бр. 4/2012.

Нолипрел е комбинирана таблета која содржи периндоприл и индапамид. Ако Нолипрел во максималната доза не помогна доволно, тогаш амлодипин беше додаден на него. Студијата траеше 3 месеци. Комбинацијата на три лекови за хипертензија овозможи да се одржи притисокот под 140/90 mm Hg. Уметност кај 74,8% од пациентите.

Комбинацијата на лекови периндоприл амлодипин е широко користена на Запад и во рускојазични земји за лекување на хипертензија и намалување на ризикот од кардиоваскуларни компликации. Теоретски е втемелен и во пракса ја докажа својата ефикасност. Популарен лек кој содржи периндоприл и амлодипин е Престанц. Тој исто така има аналог на Далнев, подостапен.

Откако Престанците влегоа на рускиот пазар, Руското медицинско друштво за артериска хипертензија (РИОАГ) ја иницираше програмата ПОРОРИВ - „Предноста во третманот на неконтролирана артериска хипертензија е вистинска шанса да се подобри контролата на крвниот притисок“. Ова е голема студија во која учествувале 4115 пациенти.

Комбинираните таблети што содржат периндоприл и амлодипин, во голема мера го намалуваат крвниот притисок и добро се поднесуваат. Ако амлодипин предизвикува оток на нозете, тогаш тој се заменува со лерканидипин.

контраиндикации

Оваа супстанца е АКЕ-инхибитор и има својство на вазодилатација. Неговата главна функција е сузбивање на ангиотензин-конвертирачкиот ензим, како резултат на што крвниот притисок се нормализира и работата на миокардот се стабилизира.

 • срцева исхемија;
 • артериска хипертензија;
 • хронична срцева слабост.

Исто така, лекови со оваа активна супстанција се индицирани за преживеани мозочни удари за да се намали можноста за повторување, со хроничен висок крвен притисок за да се нормализира.

Внимавај! Не користете препарати што содржат периндоприл аргинин за брзо намалување на притисокот и олеснување на хипертензивната криза.

Лекот е достапен во форма на таблети, се зема 1 пат на ден, 1 или ½ таблета (во зависност од рецептот на лекарот). При назначувањето, се зема предвид општата состојба на пациентот, како и квалитетот на бубрезите (лекот го зголемува бубрежниот проток на крв, давајќи силен товар на овој орган). При препишување на периндоприл аргинин, упатствата за употреба се многу важни - не препишувајте ја дозата сами!

Препорачливо е да земате апчиња наутро, пред јадење, со многу вода.

Не земајте со храна, ова ја намалува ефикасноста на дејството!

 • бременост;
 • период на лактација;
 • контраиндициран за употреба кај деца;
 • индивидуална нетолеранција на АКЕ инхибитори.

Во случаи на предозирање, постои нагло силно намалување на крвниот притисок, кашлица, палпитации, повраќање, вртоглавица. Со овие симптоми, потребно е да се измие стомакот, да се земе активен јаглен, да се постави жртвата на рамна површина, малку да се подигнат нозете, да се јави брза помош.

фармаколошки ефектПериндоприл е член на групата на АКЕ-инхибитори. Тоа е лек од кој се формира активниот метаболит периндоприлат во телото. Под влијание на дрога, конверзијата на ангиотензин I во ангиотензин-II, кој е моќен вазоконстриктор, е забавена. Вазодилататорен ефект - се должи на фактот дека концентрацијата на ангиотензин-II во крвната плазма се намалува. Зголемен толеранција на срцевиот минутен волумен и вежбање. Крвниот притисок опаѓа во рок од еден час по земањето на лекот. Ефектот достигнува максимум за 4-8 часа и трае еден ден.
ФармакокинетикатаВо процесот на метаболизам, тој се трансформира со формирање на активен метаболит - периндоприлат (околу 20%) и 5 ​​неактивни соединенија. Максималната концентрација на периндоприлат во крвната плазма се постигнува помеѓу 3 и 5 часа по земањето на таблетите. Лекот се излачува преку бубрезите. Ако пиете пилула со храна, тогаш нејзиниот ефект ќе се забави. Кај постари пациенти, како и кај бубрежна и срцева слабост, екскрецијата на периндоприлат забавува, но сепак не се акумулира во телото.
Индикации за употребаГлавните индикации се артериска хипертензија, стабилна коронарна срцева болест, хронична срцева слабост. Исто така, спречување на ре-мозочен удар - периндоприл е единствениот ACE инхибитор кој има таква индикација за употреба. Како по правило, за пациенти кои претрпеле мозочен удар или минлив исхемичен напад, овој лек се препишува заедно со диуретичен лек индапамид. Периндоприл често се препишува за хипертензија кај пациенти со дијабетес тип 1 и тип 2.

Таблети под притисок: Прашања и одговори

 • Како да се нормализира крвниот притисок, шеќерот во крвта и холестеролот
 • Апчините за притисок препишани од докторот добро помагаа, но сега станаа послаби. Зошто?
 • Што да направите ако дури и најсилните апчиња не го намалат притисокот
 • Што да направите ако лековите за хипертензија се премногу низок крвен притисок
 • Висок крвен притисок, хипертензивна криза - карактеристики на третман кај млади, средни и стари години

Прочитајте детални написи за третман на болести:

 • Коронарна срцева болест
 • Миокарден инфаркт
 • Срцева слабост
 • Дијабетес

Периндоприл е пропишан за третман на хипертензија предизвикана од која било причина, вклучувајќи проблеми со бубрезите. Со стабилна коронарна срцева болест, овој лек го намалува ризикот од прв и повторен срцев удар. Особено често се препишува на пациенти со дијабетес тип 2. Периндоприл е единствениот АКЕ-инхибитор чијашто ефикасност е докажано дека спречува повторни мозочни удари. Тоа го спречува развојот на сенилна деменција, им овозможува на пациентите да ги задржат меморија, јасно размислување и концентрација на вниманието подолго.

Само периндоприл умерено го намалува крвниот притисок, дејствува непречено 24 часа и обично е добро толериран. Кај луѓе со прекумерна тежина и пациенти со дијабетес, ја зголемува чувствителноста на ткивата на инсулин, корисен ефект врз метаболизмот. Периндоприл често се користи заедно со други лекови за хипертензија и кардиоваскуларни заболувања. Овој лек не е погоден во ситуации кога треба брзо да го намалите притисокот, да ја запрете хипертензивната криза.

Периндоприл обично се поднесува добро, но понекогаш предизвикува несакани ефекти, како и секој друг лек. Подолу е табела што може да ви се најде. Симптомите наведени во него ги доживуваат 1-10% од пациентите кои се лекуваат со овој лек.

Индикациите за употреба се со тесен профил за терапевтска болница поради специфичноста на терапевтскиот ефект на лекот Периндоприл:

 • зголемена индивидуална чувствителност, стекната или наследна нетолеранција на составните компоненти на фармацевтскиот препарат или целата група на инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим;
 • период на бременост;
 • лактација или доење;
 • ангиоедем со наследно или идиопатско потекло;
 • лекот не се користи во детска пракса (пред да достигне возраст од 18 години).

Одделно, вреди да се напомене дека постојат голем број патолошки состојби кога употребата на периндоприл не е целосно безбедна и бара постојан дијагностички мониторинг на сите видови индикатори на телото со условите на медицинската болница. Списокот се состои од следниве болести:

 • аортна или митрална стеноза;
 • констриктивен перикардитис;
 • леукопенија;
 • тешки автоимуни нозолошки единици на сврзното ткиво (особено системски еритематозен лупус или склеродерма);
 • хипонатремија;
 • присуство на трансплантиран донатор бубрег;
 • хипертрофични кардиомиопатии;
 • тромбоцитопенија;
 • цереброваскуларна болест;
 • уништување на атеросклероза или стеснување на луменот на крвните садови од друго потекло (особено креветот што го храни срцевиот мускул);
 • билатерална стеноза на бубрежните артериоли;
 • хиперкалемија
 • умерена или тешка ренална инсуфициенција;
 • дехидрација и егзикоза.

Фармацевтскиот препарат се користи орално истовремено (1 пат на ден). Третманот обично започнува со почетна доза од 1-2 mg на ден. Понатаму, во зависност од индикациите за терапија, упатствата за употреба на периндоприл се малку различни:

 • со конгестивна срцева слабост, конзервативната рехабилитација продолжува со оптимална доза од 2-4 mg на ден;
 • артериската хипертензија може да се третира со поголеми количини на лекови земени, со оваа патологија се користат 4-8 mg на ден, дозата треба да се зголемува постепено, во текот на 3-4 недели;
 • Реноваскуларната хипертензија може да се третира со 2 mg на ден;
 • превенција на мозочен удар се врши според посебна шема: прво, 2 mg на намалам за 2 недели, а потоа 4 mg на ден за иста должина на времето;
 • терапија на стабилна коронарна срцева болест почнува со почетна доза од 4 mg дневно за 2 недели, а потоа и на износот на дрога земени се зголемува до 8 mg на ден.

Познати се сигурни клинички случаи на предозирање со фармацевтски лек, кои, како по правило, се манифестираат со следнава листа на симптоми:

 • прекумерно намалување на крвниот притисок;
 • шок
 • ступор;
 • брадикардија;
 • нерамнотежа на електролити;
 • ренална инсуфициенција.

Не постои специфичен антагонист за фармацевтскиот производ на фармацевтскиот производ. Со овој комплекс на негативни ефекти од третманот, кој ги придружува зголемените концентрации на активни компоненти во плазмата, се користи симптоматска терапија. Следниве медицински дејства се ефикасни:

 • гастрична лаважа;
 • хоризонтална положба со подигнат долен крај за враќање на крвниот притисок;
 • употреба на ентеросорбенти;
 • корекција на рамнотежата на вода-електролит со изотоничен натриум хлор>

Овој модерен лек како додаток на периндоприл содржи супстанција амлодипин. Вториот спаѓа во групата на блокатори на калциумови канали. Фармаколошки ефект на амлодипин е првенствено тоа што има антихипертензивно дејство како резултат на намалување на вазодилатацијата на крвните садови и OPSS. Употребата на оваа дрога ја намалува побарувачката на кислород во срцевите мускули, го промовира ширењето на крвните садови во исхемичните зони и го одложува развојот на напади на ангина.

Употребата на лекот „Престенс“ кај постари лица кои страдаат од артериска хипертензија го намалува ризикот од миокарден инфаркт. Постои периндоприл амлодипиноколо 500-600 рубли за 30 таблети од 10 mg 5 mg. Ова, се разбира, е прилично скапо.

Лекарите и нивните пациенти сметаат дека средствата на оваа група се ефикасни и ефикасни. Според многу пациенти, престариум А се толерира од пациенти малку подобри од периндоприл ербумин. Лекарите и пациентите го објаснуваат ова првенствено со фактот дека првиот лек се произведува главно од странски компании. Едноставниот „Периндоприл“ го произведуваат најмногу домашните производители. Затоа, квалитетот на истиот, според многу лекари и пациенти, е полош.

Предностите на сите лекови базирани на пациенти со периндоприл аргинин или ербумин вклучуваат погодност. Треба да пиете такви лекови само еднаш на ден. Тие почнуваат да дејствуваат доволно брзо. Овие средства немаат премногу непријатни несакани ефекти.

Аналози

Наместо ова основно средство, пациентите во некои случаи можат да користат замени како што се:

Престариум Аргинин Комби;

Сите овие апчиња се доста ефикасни и ефикасни. Но, треба да ги земете, се разбира, само откако претходно ќе се консултирате со вашиот лекар.

Ние ги испитавме препаратите што содржат во нивниот состав главната активна состојка на периндоприл аргинин. Мал број од нив има на рускиот пазар. Но, постојат аналози на овие лекови со главната активна супстанција во форма на ербумин сол. Тие припаѓаат на иста фармакотерапевтска група и ја имаат истата фармакодинамика. На аналози кои содржат ербумин вклучуваат:

  Аналози на периндоприл супстанција. Постојат и други ACE инхибитори:

 • зофеноприл - е дел од лекот Зокардис во количина од 7,5 mg;
 • каптоприл - е дел од Blockordil, Captopril, Kapoten, Angiopril и други;
 • лизиноприл - се наоѓа во препаратите Даприл, Диропрес, Диротон, Ирамед;
 • препарати рамиприл - Амприлан, Дилапрел, Корприл, Пирамил;
 • спираприл - содржан во лекот Квардроприл;
 • трандолаприл - е дел од капсулите Гопен.
 • Ко Парнавел;
 • Ко-Перинева;
 • Ко-тренинг;
 • Периндапам;
 • Периндид.
 • Амлопрес;
 • Далнев;
 • Парнавел Амло.

Лекот спаѓа во фармацевтската група на инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим, бидејќи технички сите лекови од оваа под-единица на класификацијата на антихипертензивни лекови може да се користат како аналози на Периндоприл. Најчесто, со индивидуални контраиндикации, терапевтскиот ефект се заменува со следниве лекови: Хиперник, Стопрес, Нолипрел, Престариум А, Перинева, Престанц.

Одделно, треба да се напомене дека Периндоприл, поради својата ширина на терапевтски ефекти и фармаколошко дејство, изобилно се користи за создавање комбинирани фармацевтски препарати. Најпопуларните меѓу оваа серија се:

 • Периндоприл ПЛУС Индапамид е лек во кој терапевтските ефекти на периндоприл се надополнуваат со диуретична компонента. Новата активна компонента ја блокира обратната апсорпција на јони на натриум, хлор и вода, селективно ја инхибира активноста на калциумовите канали и ја намалува вкупната периферна отпорност на крвните садови. Позитивна карактеристика на оваа комбинација на фармацевтски супстанции е добро дефиниран хипотензивен ефект кој не зависи од положбата на телото во вселената и возраста на пациентот. Исто така, ефектот на оваа дрога не е придружен со рефлексна тахикардија.
 • Периндоприл Индапамид Рихтер е подобрена форма на претходниот аналог. Ефектот на лекот трае 24 часа, а постојаните терапевтски ефекти се развиваат за помалку од еден месец по конзервативниот третман. Вреди да се нагласи дека прекинот на медицинската рехабилитација при користење на оваа форма на лекот не е придружен со синдром на повлекување, што понекогаш е исклучително тешко.
 • Периндоприл Аргинин е единствен лек од ваков вид, бидејќи компонентите на антихипертензивниот агенс се надополнети со условно есенцијална аминокиселина, чија главна улога е да биде извор на НЕ синтези во производството на ендоген азотен оксид. Вториот е исклучително активен медијатор во патофизиолошка смисла. Во овој контекст, најважни се неговите способности за вазодилатација и регулаторните ефекти врз тонот на мазните мускули. Така, хипотензивниот ефект на лекот опфаќа многу поширок механизам на дејство отколку Периндоприл во чиста форма. Треба да се напомене дека оваа комбинација на лекови не го продолжува списокот на несакани ефекти од употребата, бидејќи аргининот е дел од природниот метаболизам на човечкото тело.
 • Амлодипин периндоприл е фармацевтски препарат, кој вклучува уште еден блокатор на бавни канали на калциум - дериват на дихидропиридин. Покрај антихипертензивниот ефект, Амлодипинот има и антиангинален ефект, бидејќи, врзувајќи се со рецепторите на дихидропиридин, ја намалува трансмембранската струја на калциум во мазните мускулни клетки на коронарните и периферните канали. Овој механизам на дејствување и произведените последици од неговата употреба го ставаат овој лек на прво место меѓу аналозите на Периндоприл кога е индициран за третман на коронарна срцева болест и особено ангина пекторис.
 • Периндоприл-Мик е белоруски аналог на домашен фармацевтски производ. Неговата клучна карактеристика е употребата на сол на периндоприл тербутиламин (соединение со ербумин се користи во традиционална форма на лекот). Поради овој факт, лекот ги намалува пресорните ефекти врз васкуларниот wallид (вклучително и адренергични), што се манифестира како ангиопротективен ефект. Исто така, треба да се напомене дека терапевтските ефекти на оваа комбинација се протегаат на периферните ткива во поголема мера - тие се чувствителни на инсулин, и затоа метаболизмот на гликозата продолжува со поголем интензитет.

Лекот „Лисиноприл“

Со срцева слабост, овој лек се пие малку поинаку. Во овој случај, почетната доза е само 2,5 mg. Потоа на секои 5 дена количината на употребениот лек се зголемува за уште 2,5 mg. Максималната доза за такви пациенти е 20 mg.

Може да пиете „Лисиноприл“ и луѓе кои имале срцев удар. Во овој случај, лекарот обично препишува 5 mg на лекот во раните денови. Понатаму, дозата се зголемува на 10 mg на ден (постепено). Текот на третманот со лекот за пациенти по срцев удар е најмалку 6 недели.

алергични на дихидропиридини;

Кога купувате средства за „Лисиноприл“, вреди да се обрне внимание на тоа каде е произведен и спакуван. Подобро е ако тоа ќе биде на истото место. Овој лек обично се прави од квалитетни состојки. Но, за време на пакувањето, често се случува да се додадат компоненти од трети страни за да добијат големи профити.

Ако зборуваме за специфичен производител, тогаш „Лисиноприл“, произведен од „Алси“, во розова амбалажа, доби многу добри критики. На пациентите им се препорачува крајно да не купуваат лек произведен во Република Македонија и спакуван во предградијата (во жолти пакувања). Овој лек можеби дури и не го намалува притисокот, но многу го зголемува. И ова, пак, е полн со сериозни проблеми. Особено за постарите лица.

Периндоприл аргинин

Медицинска база на знаење

Горенаведените научни информации што содржат опис на активните супстанции на лековите се генерализираат. Информациите содржани на страницата не треба да се користат за да се донесе независна одлука за можноста за користење на презентираните лекови и не можат да послужат како замена за лице-в-лице консултација со лекар.

Периндоприл аргинин е главната активна состојка на оваа дрога, која е АКЕ-инхибитор (се користи во третманот на кардиоваскуларни заболувања).

Пред појавата на аргинин во 2000-тите, главната активна состојка во препаратите од овој тип беше периндоприл ербумин. Во современите препарати, ербумин солта се користи заедно со аргининската сол.

Дејството на лекови со овие соли е подеднакво ефикасно. Ова е докажано со студии во кои учествувале повеќе од 50 пациенти.

Дозирањето, индикациите и ефектот на двете опции на таблетите се исти. Сепак, некои пациенти може да доживеат подобра толеранција и поизразен ефект од употребата на лекови со аргининска сол на периндоприл. Тоа зависи од индивидуалната толеранција на активните супстанции од страна на пациентот.

Цената на таблетите може да варира и во зависност од производителот. Изборот на лекот останува кај лекарот што посетува, кој се потпира на неговото практично искуство и клиничките анализи на пациентот.

Чини „Аргинин Комби“ околу 350 стр. за 30 таблети.

Лекот што содржи индапамид и периндоприл ербумин се нарекува „Ко-Пиренев“. Има ист ефект врз телото на пациентот како Аргинин Комби. Но, таквиот лек чини и малку поевтино. За 30 таблети Ко-Перинев 4 мг, треба да платите околу 260 рубли.

Двата лека што содржи периндоприл индапамид се прилично достапни и нема да биде тешко да се купат доколку е потребно. „Аргинин Комби“ и „Ко-Перинева“ се достапни во скоро секоја аптека.

Во таблетите Престариум А, активната супстанција е периндоприл аргинин. Тоа е АКЕ инхибитор во комбинација со аминокиселината аргинин. Во името на лекот, А значи аргинин. Пред појавата на аргининска сол, се користеше периндоприл ербумин. Ергуминската сол сè уште е содржана во аналози на други производители (Перинева, КРКА).

Ефективноста на периндоприл е докажана во бројни студии со повеќе од 50 пациенти. Во повеќето од овие студии, на пациентите им е препишана ербуминска сол. Периндоприл аргинин влезе на пазарот во втората половина на 000-тите. Отпрвин, лекарите се сомневаа дека новата активна супстанција ќе биде исто толку ефикасна.

Официјалните препораки овозможуваат администрација на периндоприл во форма на ербумин и аргинин. Индикациите за употреба се исти. Изборот на специфичен лек е на дискреција на лекарот. Информациите за ефикасноста на различните лекови што лекарите ги акумулираат од нивното практично искуство, играат улога. Аналозите се поевтини од оригиналниот лек Престариум. Написите во медицинските списанија ги промовираат таблетите Перинев за третман на постари пациенти на кои им требаат прифатливи лекови.

Како да се пие лек

Индапамид е диуретична супстанција која широко се користи во третманот на хипертензија. Го намалува крвниот притисок, не влијае многу на зачестеноста на мокрењето. Подготовките со оваа активна супстанција се пропишани за луѓе кои страдаат од тип I и тип дијабетес мелитус, бубрежна инсуфициенција, прекумерна тежина и постари лица со изолирана систолна хипертензија.

Често, овој лек е пропишан во комбинација со периндоприл за да се подобри квалитетот на третманот, да се намали ризикот од мозочен удар и срцев удар. Постојат лекови кои ги комбинираат и активните супстанции - периндоприл и индапамид.

Нолипрел А е оригиналниот лек. Ја започнува својата француска фармацевтска компанија Сервиер. Буквата „А“ во името означува присуство на аргинин, а не ербуминска сол. Алатката е комбинација на ACE инхибитор и диуретик, кој ви овозможува ефикасно да се борите против кардиоваскуларните болести предизвикани од разни причини. Активни состојки - периндоприл аргинин, индапамид.

Постојат и други варијанти на Нолипрел кои содржат сол на периндоприл аргинин и индапамид. Тие се разликуваат по цена и квантитативна содржина на активни супстанции.

 1. Нолипрел Форт. Содржи активни супстанции: 5 mg периндоприл аргинин, индапамид - 1,25 mg. Тој е индициран за употреба од луѓе со есенцијална хипертензија, дијабетес тип II за да се спречи развој на микро и макроваскуларни компликации од кардиоваскуларниот систем и бубрезите.
 2. Нолипрел А Би-Форт. Активна супстанција: 10 mg периндоприл аргинин и 2,5 mg индапамид. Индикации: пациенти кои страдаат од есенцијална хипертензија.

Нолипрел форте и нолипрел исто така постојат. Но, тие содржат периндоприл ербумин како активна супстанција. Сите овие лекови се насочени кон лекување на една болест. Разлики само во составот и цената.

Пораките на фармацевтските форуми едногласно го повторуваат позитивниот ефект на лекот врз крвниот притисок и функцијата на срцето воопшто. Таквата активна состојка на периндоприл може да се справи со сериозната патологија за релативно краток курс на конзервативна терапија.

Луѓето кои земале фармацевтски лек реагираат исклучително добро, бидејќи покрај главните терапевтски ефекти, тој го подобрува трофизмот и испораката на корисни хранливи материи до сите периферни ткива и органи, го чисти макроциркулаторниот кревет, што не може, освен да влијае на општата благосостојба кај позитивно светло.

Прегледите на лекарите за Периндоприл го потврдуваат мислењето на благодарните пациенти од професионална гледна точка. Сепак, постојат неколку точки кои нешто го засенуваат мислењето на квалификувани специјалисти. Прво на сите, ова е чест развој на несакани ефекти за време на третманот со лекови, бидејќи инциденцата на несакани реакции е катастрофална голема 1-10 проценти.

Затоа, во терапевтски болници, периндоприл сè повеќе се заменува со комбинирани фармацевтски компоненти. Така, на пример, во комбинација со аргинин, бројот на негативните ефекти на конзервативен третман не се зголеми, и терапевтски ефект, напротив, е неодоливо зголемува.

Цената на периндоприл во Руската Федерација е 153 рубли, во Украина лекот може да се купи за 50-70 гривни.

Цената на периндоприл аргинин е малку поинаква во двете земји. Значи, живеењето во федерална држава ви овозможува да купите лек за околу 200-250 рубли. Украина, во овој поглед, нешто повеќе задоволува, бидејќи цената на периндоприл во комбинација со аминокиселина практично не се разликува од вообичаената форма на лекот (50-70 гривни).

 • Онлајн аптеки во Русија Русија
 • Онлајн аптеки Украина Украина
 • Интернет аптеки во Казахстан Казахстан

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Здрав Град

Таблета Периндоприл. 8мг бр. 30 Пранафарм ДОО

Табулаторот периндоприл-sz. 4mg n30 Северна везда

Табулаторот Периндоприл плус индапамид. n / заробеник. 0,625mg 2mg No 30 ДОО Изварино Фарма

Табулаторот периндоприл-sz. 8mg n30 Северна везда

Табулаторот Периндоприл плус индапамид. n / заробеник. 1,25mg 4mg No 30 ДОО Изварино Фарма

Дијалог на аптека

Периндоприл (таб. 8 мг бр. 30)

Периндоприл-Тева (таб.пл. / Аб. 10 мг бр. 30)

Периндоприл (таб. 8 мг бр. 30)

Периндоприл-СЗ (таб. 4 мг бр. 30)

Периндоприл (таб. 4 мг бр. 30)

Еурофарм * 4% попуст на промотивниот код medside11

Периндоприл-тева 10 мг бр. 30 таблета Тева Фармацевтска фабрика Тева Привет Ко.

Таблета периндоприл-sz 8 mg бр.30 Севернаја Звезда, ЗАО

Таблета периндоприл-sz 4 mg бр.30 Севернаја Звезда, ЗАО

Периндоприл-Тева 5 мг бр. 30 таблета Тева Фармацевтска работа приватна лимитирана

Индапамид периндоприл тева 0,625 mg 2,5 mg No 30 таб. Фабрика за производство на фабрики Тева приватна копродукции

Аптека Пани

Таблети ПЕРИНДОПРИЛ Периндорил-Тева 10 мг бр. 30 Унгарија, Тева

БИОСФЕРА

Амлодипин-Периндоприл-Рихтер 5 мг / 4 мг бр. 30 таб. Гидеон Рихтер Полска ДОО (Полска)

Амлодипин-Периндоприл-Рихтер 10 мг / 8 мг бр. 30 таб. Гидеон Рихтер Полска ДОО (Полска)

Како и престаните, овој производ исто така содржи и амлодипин и периндоприл. Разликата помеѓу Далнев и Престенс е дека овој лек се прави врз основа на ербумин наместо на аргинин. Чини „Далнев“ околу 480 рубли за 30 парчиња. 5 mg 8 mg.

Овој лек може да биде и добра замена за периндоприл. Цената за него, како и за „Лисиноприл“ е многу ниска. Можете да купите пакет лекови „Еналаприл“ со 30 таблети од 5 мг, на пример, за 15-20 рубли. Овој лек се користи и при висок крвен притисок и срцева слабост.

Во случај на артериска хипертензија, Еналаприл обично се препишува на пациентот во количина од 5 mg на ден. Во овој случај, пациентот се става под медицински надзор 3 часа додека не се стабилизира притисокот. По неколку недели, лекарот ја зголемува дозата на 10 mg. Тогаш количината на лекот што ја земал пациентот може постепено да се зголемува на 40 mg.

При срцева слабост, овој лек прво се зема во количина од 2,5 mg на ден. Потоа на секои 4 дена дозата се зголемува за 5 mg. Можете да ја зголемите количината на лекот што се користи за третман на не повеќе од 40 mg на ден.

Овој лек не можете да го пиете и на бремени жени. Овој лек не е пропишан за деца под 18-годишна возраст. Може да влијае на нивното тело крајно негативно.

Значи, Каптоприл е добра замена за Периндоприл. Индикациите за употреба се исти. Но, оваа дрога не треба да се пие ако:

нарушена функција на црниот дроб;

стеноза на бубрежната артерија;

Овој лек не е пропишан, како и периндоприл, исто така за време на лактација и за време на бременоста. Не можете да го земате и лица под 18 години.

1579274 - Преглед на лекот Периндоприл аргинин и неговите карактеристики

Луѓето со висок крвен притисок го нарекуваат овој лек вистинска брза помош. Покрај брзото и ефективно дејство, предностите на Каптоприл вклучуваат и фактот дека, за разлика од производите базирани на периндоприл, тој се издава во аптеките без рецепт на лекар. Сепак, пиењето на овој лек е неконтролирано, или само заради превенција, сепак, според многу пациенти, не вреди.

Периндоприл не е многу моќен лек за притисок, а тоа го забележуваат пациентите во своите прегледи. Но, делува нежно и ретко предизвикува несакани ефекти, освен сува кашлица.

Пијам периндоприл ербумин (Перинева) веќе 3 месеци. Еден месец по почетокот на третманот, мојот притисок беше изедначен во текот на денот, задржан не повисок од 130/80 mm RT. Уметност И порано, секој ден се креваше навечер.

Вие успеавте успешно да земете лек. Ве молиме имајте предвид дека не ги елиминира причините за болеста, туку само ги пригушува симптомите. Хипертензијата предизвикува нездрав начин на живот. Постепено ги уништува крвните садови. Ако продолжите во иста насока, за неколку години состојбата на садовите ќе се влоши. Moreе бидат потребни повеќе и помоќни апчиња. На крајот, и тие нема да можат да преземат притисок под контрола. Нормализирајте го вашиот животен стил во средна возраст, ако сакате сепак да живеете во пензија.

на cardiolогист ми препиша периндоприл. Јас го лекувам овој лек веќе 4-ти месец. Типично, притисокот не е поголем од 130/85 mm RT. Уметност Но, кога времето се менува, тој се зголемува, и покрај тоа што пие апчиња. Станува збор за 170/110 mm Hg. Уметност, главоболка и други симптоми. Сакам да се префрлам на некоја друга дрога, посилна.

Проучете ја статијата „Причини за хипертензија и како да ги елиминираме“, а потоа испитајте се и следете ги препораките. Транзицијата кон здрав начин на живот е главниот третман за хипертензија. И сите апчиња само го надополнуваат. Може да продолжите да водите седентарен начин на живот и да јадете ѓубре. Но, во овој случај, по неколку години, ниту еден лек нема да може да го преземе вашиот притисок под контрола. Ова може да се случи дури и пред пензија. И што ќе правиш тогаш?

Земав периндоприл шест месеци од хипертензија. Овие апчиња се чуваа добро под притисок; никогаш немало нагло зголемување. Но, мачкајќи постојана кашлица. Лекарот рече одете на лозартан и додадете диуретик. Сега почнувам да се лекувам со нов лек. Колку ќе биде добра таквата замена - сè уште не знам.

Лекот Лосартан спаѓа во групата на блокатори на рецептори на ангиотензин-II. Ако периндоприл предизвикува сува кашлица, тогаш овој лек е стандардно пропишан за возврат за него. Колку добро ќе помогне новиот лек е невозможно однапред да се предвиди. До денес, апчините под притисок се избираат со обиди и грешки, бидејќи попрецизен метод не постои. Секој пациент има своја индивидуална реакција. Со текот на времето, генетските истражувања ќе овозможат точно да се предвиди, но ова е уште далеку.

Услови на продажба

Лекот е класифициран како потентен и е наведен во Листата Б на Меѓународниот регистар на фармацевтски производи, затоа, продажбата на Периндоприл се врши само на форма на рецептор заверена со личен потпис и печат на лекарот што посетува.

Зачувајте го периндоприл треба да биде суво место недостапно за децата, заштитено од директна сончева светлина. Температурниот режим на оптимално складирање не треба да надминува 25 Целзиусови степени.

Специјални инструкции

Кога користите АКЕ-инхибитори и особено периндоприл, постои ризик од развој на артериска хипотензија, главоболка, вртоглавица и оштетување на видот, затоа, за време на конзервативниот третман, треба да се откажете од самовозење и други активности кои бараат зголемено внимание, брзина и јасност на моторот. реакции.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic