Преглед на цереброваскуларни заболувања причини, видови, симптоми и третман

Мозокот е исклучително сложена структура која обезбедува контрола над многу процеси во човечкото тело. За нормално функционирање, ова тело мора да прими голема количина кислород и хранливи материи. Мозочните ткива се исклучително чувствителни на пониско ниво на сатурација со есенцијални супстанции.

Терминот церебрална болест може да скрие хеморагични и исхемични видови на мозочен удар, интракранијални крварења со различна локализација, хронична дискулаторна патологија на мозокот, хипертензивна и атеросклеротична енцефалопатија, итн. Сите овие состојби се карактеризираат со акутна или хронична цереброваскуларна несреќа. Меѓународната класификација на болести класифицира значителен број патологии во класата на цереброваскуларни нарушувања.

За многу современи луѓе, здравјето е на 2-то или 3-то место, затоа, какво е цереброваскуларното заболување, ќе знаат откако ќе се постави дијагнозата. Сепак, оваа сериозна болест е поврзана со две патолошки состојби кои се исклучително чести кај современите луѓе, вклучувајќи атеросклероза и хипертензија.

Така, атеросклеротичните плаки и хронично покачениот крвен притисок се најчестите причини за цереброваскуларни заболувања. Атеросклерозата во моментов е исклучително честа болест на крвните садови. Оваа патолошка состојба се развива во позадина на критично зголемување на холестеролот во крвта.

Лавовскиот дел од холестеролот влегува во човечкото тело заедно со храна богата со животински масти. Оваа супстанца е слатка и се лепи на theидовите на крвните садови. Покрај тоа, атеросклеротичните плаки содржат крвни елементи и некои други супстанции. Појавата на атеросклеротични плаки во садовите на мозокот придонесува за стеснување на нивниот лумен, како и развој на воспалителни процеси. Атеросклеротичните плаки можат брзо да станат причина за цереброваскуларни несреќи.

Артериската хипертензија поврзана со хипертензија со текот на времето станува причина за развој на фокуси на оштетување и некроза на wallsидовите на крвните садови лоцирани во мозокот. Покрај тоа, хронично покачениот крвен притисок доведува до истегнување и зголемена пропустливост на theидовите на крвните садови. Луменот на садовите постепено се стеснува, како што се развива стенозата.

Сите овие процеси доведуваат до фактот дека мозочните клетки почнуваат да умираат, без примање на потребната количина кислород. Според статистичките податоци, приближно 40% од пациентите кои страдаат од цереброваскуларни заболувања, имаат историја на хипертензија од 3-4 степени. Покрај тоа, често хипертензијата станува причина за мозочен удар.

Друга честа причина за цереброваскуларни заболувања е системскиот васкулитис. Болестите кои припаѓаат на оваа група се придружени со деформација и воспалителни процеси кои влијаат на wallsидовите на крвните садови. Оштетените садови не можат нормално да ја извршуваат својата функција, што доведува до недоволно снабдување со кислород до мозочните ткива и нивна постепена смрт.

Цереброваскуларните нарушувања имаат различно потекло.

Но, можеме да разликуваме вообичаени провокативни фактори кои можат да ја променат состојбата на садовите на мозокот:

 1. Хормонални нарушувања (вклучително и за време на хормонална терапија со лекови).
 2. Отстапувања во метаболизмот.
 3. Изложеност на тутун и алкохол.
 4. Хипертензија.
 5. Стресни ситуации.
 6. Повреди на черепот и 'рбетот.
 7. Хиподинамија.
 8. Наследна предиспозиција за развој на цереброваскуларни нарушувања.

Многу такви фактори постојано или периодично влијаат на човечкото тело, а со возраста, се акумулираат ефектите од овие влијанија.

Затоа, кај постарите лица, цереброваскуларната инсуфициенција на мозокот е поверојатно, иако неодамна патологиите на оваа група станаа почести кај младата популација.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Луѓе во ризик

 • оние кои пушат и / или пијат алкохол, наркомани;
 • неспортски канцелариски работници;
 • пациенти со дијабетес;
 • лица постари од 60 години.
ПатологијаПричини
Церебрална артериосклерозаСе јавува поради нарушен метаболизам на мастите во телото. Тоа, пак, може да биде предизвикано од дијабетес мелитус, лоша исхрана, ендокрини и генетски болести, седентарен начин на живот.
ТромбозаСе јавува поради тромбофилија, вродено нарушување на крварењето кое ја зголемува веројатноста за појава на згрутчување на крвта. Исто така, причината може да биде оштетување на wallsидовите на крвните садови.
Церебрален ангиоспазамСе јавува поради хронично срцево заболување; ендокрини заболувања; стресна злоупотреба на кофеин, никотин, енергија; зависност; само-лекување со лекови кои го зголемуваат крвниот притисок и ги тонизираат wallsидовите на крвните садови.
АртеритисСе јавува поради инфекција или автоимуни реакции.

Етиологијата на ЦВБ е многу сложена. Вклучува интеракција на многу фактори кои не е секогаш можно да се утврдат. Хипертензија и атеросклероза и кршење на реолошките својства на крвта може да станат причина за нарушување на снабдувањето со крв.

Светската здравствена организација идентификува повеќе од триста фактори кои предиспонираат за појава на цереброваскуларна инсуфициенција.
Тие можат да бидат поделени во четири големи групи:

 • Главните фактори кои се менуваат;
 1. хипертензија;
 2. атеросклероза;
 3. дијабетес;
 4. пушење;
 5. дебелината и други
 • Други фактори на ризик што можат да се променат:
 1. потрошувачка на алкохол;
 2. ментална болест;
 3. социјален статус;
 4. земање одредени лекови и сл.
 • Не-модифицирачки фактори на ризик:
 1. возраст;
 2. наследност.
 • Таканаречените „нови“ ризик фактори:
 1. нарушувања на крварењето;
 2. васкулитис.

Луѓе во ризик

Во огромното мнозинство на случаи, атеросклерозата на садовите - наслаги на холестерол кои формираат плаки - доведува до акутни и хронични процеси во мозокот. Овие плаки носат најголем ризик за цереброваскуларна состојба, бидејќи тие предизвикуваат стеснување и блокирање на крвните садови на мозокот, што во иднина може да предизвика кршење на церебралниот проток на крв, церебрална исхемија со сериозни последици.

ateroskleroticheskie blyashki - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

Други причини за цереброваскуларни заболувања може да бидат:

 1. Тромбоза и емболија како резултат на неправилно функционирање на системот за коагулација на крв.
 2. Васкулитис или оштетување на сврзното ткиво, кое најчесто опфаќа големи и мали садови.
 3. Дистонија на церебрални садови или повреда на нервната регулација на васкуларниот тонус, како и сериозен психоемоционален пренапон.
 4. Спазам на артерии во однос на позадината на хронична артериска хипертензија.
 5. Остеохондроза на цервикалниот сегмент на 'рбетот, предизвикувајќи минливи нарушувања на церебралната циркулација.
 6. Воспалителни болести на мозочните садови.

Фактори кои предизвикуваат развој на цереброваскуларни заболувања вклучуваат:

 • лоши навики - пушење, алкохолизам;
 • дијабетес;
 • дебелина;
 • чест стрес и нервно преоптоварување;
 • постара возраст;
 • дислипидемија;
 • хипертензија од кој било степен;
 • срцева исхемија;
 • засирување на крвта, коагулација;
 • хиподинамија;
 • оптоварена наследност;
 • долгорочна употреба на хормонални контрацептиви;
 • гихт

Причините за појава на церебрална патогенезата се поделени во основно и средно.

 • развој на церебрална артериосклероза;
 • дијабетес мелитус, гихт;
 • хипертензија
 • злоупотреба на алкохол;
 • пушење;
 • доминација на мрсна храна во исхраната;
 • седентарен начин на живот;
 • наследни причини;
 • воспалителни инфекции;
 • врат остеохондроза;
 • болести на срцевиот систем;
 • прекумерна тежина;
 • зголемено згрутчување на крвта;
 • претходни повреди;
 • труење со разни хемикалии;
 • емоционален стрес (стрес, чувства).

Фактори кои доведуваат до влошување на снабдувањето со крв во мозокот, експертите условно поделени во две групи. Најчеста причина за проблеми се атеросклеротичните лезии на главните крвни садови на телото. Холестеролни плаки се формираат на нивните wallsидови, соодветно, клиренсот во нив се намалува.

Втората причина за појавата на овие проблеми се воспалителни процеси во мозочните садови, кои се нарекуваат васкулитис.

Ризичната група ги вклучува сите оние луѓе кои се склони кон развој на болест како што е атеросклероза. Станува збор за пациенти со дијабетес, пушачи, како и оние со прекумерна тежина.

Цереброваскуларна болест (ЦВБ) во раните фази на развој се карактеризира со нарушување на спиењето кај пациентот (несоница, ненадејно будење среде ноќ и неможност да заспиете по будењето), брз замор, слаб работен капацитет, губење на меморијата, фузија, расеаност и нарушено размислување.

discirkulyatornaya encefalopatiya prichini 1 - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

Причините за развојот на болеста се различни фактори:

 • мозочен удар - често станува причина за развој на цереброваскуларни заболувања;
 • церебрална артериосклероза е најчеста причина за ЦВБ;
 • хроничен стрес;
 • пушење;
 • алкохолизам;
 • вишок тежина;
 • дијабетес;
 • патологија на структурата на крвните садови;
 • болести на циркулаторниот систем;
 • хипертензија;
 • оток;
 • заразни болести;
 • антифосфолипиден синдром;
 • повреда.

Третманот на ЦВБ зависи од причината за повредата, сериозноста на болеста. Во некои случаи, операцијата станува главен метод на лекување.

 1. Хормонални нарушувања (вклучително и за време на хормонална терапија со лекови).
 2. Отстапувања во метаболизмот.
 3. Изложеност на тутун и алкохол.
 4. Хипертензија.
 5. Стресни ситуации.
 6. CHD.
 7. Повреди на черепот и 'рбетот.
 8. Хиподинамија.
 9. Наследна предиспозиција за развој на цереброваскуларни нарушувања.

Што го предизвикува проблемот

Цереброваскуларната болест е патолошка состојба која се карактеризира со органски промени во мозочното ткиво. Тие се јавуваат поради проблеми со снабдување со крв. Поради ова, мозочните клетки не добиваат доволно кислород и други хранливи материи. Сето ова станува причина за појава на такви промени, како резултат на што се појавуваат когнитивни нарушувања или дури може да се развие таква сериозна компликација како мозочен удар.

Основата на проблемите во повеќето случаи се дифузни или мултифокални лезии на мозокот. Тие се манифестираат со ментални, невропсихички или невролошки нарушувања кои ги карактеризираат цереброваскуларните заболувања. Дисциркулаторната енцефалопатија во моментов е отсутна во меѓународната класификација на болести утврдени како резултат на 10 ревизии (МКБ 10), иако во Русија оваа дијагноза најчесто се користи за укажување на хронични проблеми со церебралната циркулација.

Воспалителни процеси во садовите се исто така најчестите причини за развој на такво заболување.

Причини

Главните причини за развој на цереброваскуларна инсуфициенција:

 1. атеросклероза;
 2. остеохондроза;
 3. атеросклеротична лезија;
 4. тромбоемболизам, тромбоза на позадината на дисфункција на коагулација на крв;
 5. васкулитис.

Фактори

Но, постојат и други поврзани фактори:

 • дијабетес;
 • дебелина;
 • воспалителен процес во садовите на мозокот;
 • патологија на срцето;
 • злоупотреба на лоши навики (алкохол, пушење, кофеин);
 • гихт

Последиците

Како резултат, квалитетот на снабдувањето со крв во мозокот се влошува. Ткивата и клетките се снабдуваат полошо со кислород, што значи дека не добиваат точна количина на хранливи материи. Таквите услови ќе станат оптимална средина за развој на патолошки промени од дифузна и фокусна природа.

narushenie raboty krovenosnyh sosudov 2 - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

Прогресијата на болеста предизвикува компликации како што се несвестица и тинитус, намалување на квалитетот на видот. Епилептични напади, исто така, се појавуваат во посебна категорија на пациенти. Мозочен удар придружен со некроза на ткивата е предвидлива компликација.

Болести на цереброваскуларна инсуфициенција

Нова Колажа 1 - Преглед на причини за цереброваскуларни заболувања, видови, симптоми и третман

Остеохондрозата како основна причина за цереброваскуларни заболувања

Поради долгото и силно влијание на провоцирачките фактори, се развиваат болести кои последователно доведуваат до појава на цереброваскуларна инсуфициенција:

 1. Атеросклероза. Оваа заедничка болест предизвикува адхезија на холестеролни плаки на внатрешната површина на васкуларните wallsидови. Последователно, таквите пловни објекти не можат целосно да ги извршуваат своите функции.
 2. Васкулитис. Тоа е придружено со воспалителни појави кои ја попречуваат нормалната циркулација на крвта.
 3. Остеохондроза. Тоа е придружено со развој на пршлено-базиларна инсуфициенција со инхибиција на протокот на крв во 'рбетниот садови.
 4. Хипертензија Зголемувањето на артериите на притисок го провоцира нивниот спазам.
 5. Формирањето на згрутчување на крвта, исто така, доведува до цереброваскуларна инсуфициенција поради затнување на крвните садови.

Честопати е тешко да се утврди главната причина за цереброваскуларни заболувања. Значи, во некои случаи, дијагнозата останува неодредена.

Луѓе во ризик

Според ICD-10, цереброваскуларните нарушувања спаѓаат во класата на болести на циркулаторниот систем и се под кодот I60-I69. Групата ги вклучува следниве болести:

 • Субарахноидална хеморагија.
  Постои прекин на крвните садови и проток на крв во празнината лоцирана помеѓу меките и арахноидалните менинги. Меѓу причините - трауматска повреда на мозокот, прекин на артериската аневризма. Тоа доведува до попреченост дури и со навремено лекување, во педесет проценти од случаите се јавува смрт.
 • Интрацеребрална хеморагија (хеморагичен мозочен удар).
  Одливот на крв во паренхимот. Главната причина е хипертензија. Смртност - 40%.
 • Церебрален инфаркт (исхемичен мозочен удар).
  Поради кршење на снабдувањето со крв, ткивата гладува, што доведува до смрт на невроните. Како резултат на тоа, хомеостазата е нарушена, водата од крвната плазма се влева во мозокот, што предизвикува нејзин едем и поместување на одделни делови во внатрешноста на черепот. Смртност - 56%.
 • Болести кои не доведуваат до мозочен инфаркт, во кои се јавува блокада и стеноза на предцеребралните артерии.
  Ова вклучува емболија (блокада на крвните садови од странски честички кои продираат во структурите на главниот орган на централниот нервен систем со проток на крв), стеснување на вените и артериите, тромбоза, целосна или делумна опструкција.
 • Аневризма на мозокот.
  Проширување на луменот на крвните садови поради нивно разредување без прекин, освен вродена форма.
 • Хипертензивна енцефалопатија (хипертензивна криза).
  Повреда на церебралниот проток на крв, придружена со невролошки симптоми. Тоа е компликација на хипертензија.
 • Болест на Мојамој.
  Прогресивни патолошки промени во садовите на мозокот, при што се јавува нивно бавно стеснување, до целосна оклузија (блокада).

Според МКБ-10, цереброваскуларните болести вклучуваат и раслојување на церебралните артерии без прекин, гнојна тромбоза на интракранијалниот венски систем, церебрална атеросклероза. Ова вклучува васкулитис (воспаление на централните садови), прогресивна васкуларна леукоенцефалопатија во која е засегната белата маса.

Болестите што ги оштетуваат мозочните садови на мозокот се појавуваат во акутни, хронични или минливи форми. Тие можат да бидат лесни, умерени или тешки. Акутни тешки болести доведуваат до брза смрт. Квалификуваната помош треба да се обезбеди во првите пет до десет минути и не е секогаш ефикасна. Таквите болести вклучуваат:

 • интрацеребрална хеморагија;
 • исхемичен мозочен удар;
 • мозочен удар од неодредено потекло;
 • акутна хипертензивна енцефалопатија.

Хронична цереброваскуларна инсуфициенција е предизвикана од блокада на васкуларниот лумен. Болеста е бавна, состојбата на пациентот се влошува во фази. Ако пациентот на време привлече внимание на влошување на благосостојбата и започне со третман, текот на болеста може да се забави. Ако не преземете мерки за запирање на овој процес, болеста може да премине во акутна форма. Оваа група вклучува:

 • стеснување и стеноза на церебрални садови;
 • церебрална тромбоза;
 • енцефалопатија (субкортикална, хипертонична, атеросклеротична, дисциркулаторна);
 • церебрален артеритис.

Цереброваскуларните заболувања можат да бидат минливи. Во овој случај, мозочните функции од васкуларно потекло се остро нарушени, што се манифестира со мешани, церебрални или фокални симптоми. Минливи цереброваскуларната патологија е целосно реверзибилна во текот на денот: после напад, само мала слабост може да остане. Таквите болести вклучуваат:

 • Преоден исхемичен напад (микро мозочен удар).
  Се развива поради намалување на снабдувањето со крв. Разликата од мозочен удар е во тоа што болеста не е придружена со неповратно оштетување на дел од мозокот.
 • Хипертензивна церебрална криза.
  Карактеристично е за хипертензија во фаза 2 и 3. Се случува ненадејно зголемување на крвниот притисок, придружено со манифестации на церебрални симптоми. Тоа се случува со различна тежина. Времетраењето на малаксаност може да трае неколку дена, со сериозен тек на болеста е можна смрт. Ако симптомите траат неколку часа, итно одете на лекар.

CVB, според ICD, се рефлектира под шифрите 165 - 167; 167.2; 167.3; 167.4; 167.8. Одделно распределена васкуларна деменција F01.2; F 01.1; F 01.3. Дел 169 укажува на невролошки синдроми кои се развиваат како последица на ЦВБ.

tromb v vene Depositphotos 13283052 м 2015 - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

Во невролошката клиника во болницата Јусупов тие даваат помош на лица со цереброваскуларни заболувања. Во болницата, можете да подлежите на третман на цереброваскуларни заболувања, рехабилитација по болест. Лекарите посветуваат големо внимание на спречување на развој на васкуларни заболувања на мозокот, болницата има развиено програми за враќање на функциите на мозокот кај пациентот после тежок удар, а се лекуваат деменција и хронично цереброваскуларно заболување.

За време на консултацијата, лекарот ќе објасни што е цереброваскуларна болест на една личност, како болницата обезбедува лекови за цереброваскуларна болест на мозокот и хируршки третман на цереброваскуларна болест. Медицинската историја на пациентот ќе се чува на современ медиум, на крајот од третманот пациентот ќе добие целосен опис на неговото лекување во клиниката. Можете да закажете состанок со лекар со јавување во болницата Јусупов.

Постојат неколку пристапи кон класификацијата на цереброваскуларни несреќи. Сите цереброваскуларни заболувања се поделени на минливи, акутни и хронични. Опциите за акутна цереброваскуларна болест вклучуваат:

 • хеморагичен мозочен удар;
 • исхемична болест;
 • акутна хипертензивна енцефалопатија.

Хроничните форми на нарушена интрацеребрална циркулација вклучуваат:

 • васкуларна стеноза;
 • енцефалопатија;
 • тромбоза;
 • церебрален артеритис;
 • Moyamoy болест.

Минливи цереброваскуларни несреќи вклучуваат хипертензивна криза и минлив исхемичен напад.

Луѓе во ризик

Доволно е специјалистите да го знаат насловот на кој му се припишува болеста за да разберат каква дијагноза се поставува на пациентот. Значи, со цел на сите да им стане јасно дека пациентот има хронично цереброваскуларно заболување, МКБ му додели код за патологија I67. За назначување на акутни форми, наменети се кодовите I60-I66. Под нив се подразбираат такви патологии:

 • I60 - субарахноидалните крварења се комбинираат тука;
 • I61 - интрацеребрална хеморагија;
 • I62 - други интракранијални нетрауматски изливи;
 • I63 - мозочен инфаркт;
 • I64 - мозочни удари кои не се наведени како срцеви или хеморагии;
 • I65-I66 - случаи на блокада и стеноза на церебрални и прецеребрални артерии кои не доведуваат до мозочен инфаркт, но во ситуации кога се случил смртоносен исход, тие се заменуваат со кодот I63.

Дел I69 ги вклучува оние последици од цереброваскуларни заболувања што резултираа со смрт.

Потребно е да се регистрираат дијагностицирани болести според правилата утврдени со МКБ 10. Цереброваскуларна болест, чие времетраење е не повеќе од 30 дена, може да се додели на делот I60-I66. Сите последици од болеста треба да бидат наведени не само под заеднички код, туку специфично идентификувани.

За да се дијагностицира цереброваскуларна болест, потребно е навремено да се консултирате со лекар. Статистичките податоци потврдуваат дека во почетните фази на болеста, единиците се свртуваат кон лекарите. Многумина своите болести ги припишуваат на лошите временски услови, недостаток на витамини и преголема работа. Како резултат, пациентите се примаат во болници со мозочни удари и исхемични напади.

Дијагноза на болеста е како што следува. Прво треба да поминете биохемиски и општ тест на крвта. Тие ќе утврдат дали постои ризик од развој на атеросклеротични промени во садовите. Покрај анализата, добро е да се направи и ултразвучна дијагностика. Користењето дуплекс и триплекс скенирање може со сигурност да ја процени состојбата на крвните садови.

Користејќи ваков метод за истражување на радиоапакот како ангиографија, можно е да се идентификуваат областите на стеснување и блокада на крвните садови. Користејќи ЕЕГ, можете да процените како функционира мозокот. Во текот на оваа постапка, се забележуваат промени во електричната активност.

Најсигурни и точни методи се КТ, МРИ или сцинтиграфија. Сите овие студии се високо-технолошки. Тие даваат дополнителни информации за структурите на централниот нервен систем.

Од патологиите на циркулаторниот систем, цереброваскуларните болести се вклучени во блокот со шифри 160-169 (според Меѓународната класификација на болести на МКБ). Од акутните патологии во класификацијата, се забележуваат разни форми на хеморагичен мозочен удар, форми на исхемичен мозок и неодредена форма на мозочен удар. Хронични заболувања, вклучително и цереброваскуларен синдром и вклучени во концептот на „дисциркулаторна енцефалопатија“, се:

 • оклузија и стеноза на церебрални садови;
 • хипертензивна енцефалопатија;
 • атеросклеротична енцефалопатија;
 • церебрален артеритис;
 • тромбоза на венски синус без исхемичен мозочен удар;
 • Moyamoy болест.

Спречување на развој на цереброваскуларни заболувања

Првичните манифестации на цереброваскуларни заболувања во нивниот хроничен тек може да останат незабележани, бидејќи пациентот ги доживува како последица на замор, прекумерна работа, исцрпувачка работа. Клиниката за болести во оваа фаза може да вклучува такви знаци:

 • несоница или мали нарушувања на спиењето;
 • главоболка;
 • раст на замор;
 • слаба толеранција на ментален стрес;
 • слабост;
 • намалена меморија и внимание;
 • нарушување на учењето.

Во иднина, цереброваскуларна инсуфициенција, ако третманот не е започнат, се манифестира појасно. Забележани се главоболки, кои едно лице често ги зема за мигрена и понекогаш пие целосно несоодветни апчиња и лекови. Понатаму, несоницата добива сериозна манифестација, има голема раздразливост, вкочанетост на рацете и нозете, вртоглавица, гадење и тинитус.

Ако дури и во оваа фаза некое лице не оди на лекар, може да се појават уште посериозни симптоми:

 • силна окципитална болка;
 • депресивни услови;
 • привремено, привремено оштетување на видот - дамки, муви, губење на видните полиња;
 • несвестица;
 • моторни нарушувања - пареза и парализа;
 • сериозно оштетување на меморијата;
 • знаци на минливи васкуларни кризи;
 • честа вртоглавица со гадење и повраќање;
 • нестабилност на одењето;
 • пад напади - слабост и паѓање без губење на свеста.

И покрај фактот дека цереброваскуларните болести се склони кон прогресија, кај многу пациенти состојбата е стабилна многу години и не се менува. Но, сепак, ризикот од компликации е многу висок. Меѓу нив има минливи исхемични напади, нарушување на внатрешните органи, разни невролошки компликации, васкуларна деменција.

По мозочен удар, едно лице може да падне во кома или да умре во првите денови или недели.

Во иднина, дури и кога пациентот ќе успее да преживее, тој може да доживее недостаток на чувствителност на екстремитетите и парализа, когнитивно оштетување и нарушена контрола на функциите на внатрешните органи, неправилно функционирање на виталните рефлекси, итн. Овие проблеми може да се спречат ако побарајте помош во рана фаза, што ќе биде најдобрата превенција од мозочен удар, како и субкортикална енцефалопатија - постепено губење на грижата за себе и развој на епилептични напади.

Цереброваскуларна болест е патолошка промена во крвните садови на мозокот што предизвикува нарушување во циркулацијата на церебралниот проток на крв. На патологиите им претходи атеросклероза и хипертензија, а нејзината последица е мозочен удар со попреченост или смрт.

Етиологијата на болеста се изразува во бавното стеснување на малите артерии во мозокот, развој на фокална исхемија на белата мозочна супстанција. Симптомите на цереброваскуларна болест се како што следува:

 • постојана главоболка;
 • звуци во ушите;
 • напади на вртоглавица;
 • намалување на видното поле, дамки пред очите;
 • ментални дисфункции (нарушено размислување, меморија, намалено внимание, несоница, треперење на прстите, забавување на говорот);
 • промена на однесувањето (летаргија, летаргија, нервозна раздразливост и незадоволство);
 • патолошки лезии на поголемиот дел од мозокот, изразени во нарушена координација на движењето, парализа, оштетен говор и меморија, знаци на паркинсонизам, деменција.

Цереброваскуларната болест е поделена на акутни и хронични форми.

Акутни типови на CVB:

 • акутна хипертензивна енцефалопатија;
 • транзистор исхемична криза;
 • хеморагичен или исхемичен мозочен удар.

Хронична форма на цереброваскуларна патологија е дисциркуларна енцефалопатија, која е поделена на следниве видови:

 • церебрална васкуларна тромбоза - васкуларна опструкција поради затнување на луменот од згрутчување на крвта или атеросклеротични плаки;
 • церебрална емболија - блокада на мали садови од емболија кои излегле од големи садови;
 • церебрална хеморагија предизвикана од прекин на сад (хеморагичен мозочен удар);
 • дисциркуларна енцефалопатија со последователна транзиција кон акутната форма на ЦВБ.

Цереброваскуларната инсуфициенција има различни симптоми, нивната класификација се изведува според времето и интензитетот на манифестацијата, земајќи ја предвид фазата на прогресија на патологијата.

Првичните манифестации карактеристични за цереброваскуларната болест на мозокот во фаза 1, обично се појавуваат бавно.

Главните симптоми на нарушувањето вклучуваат:

 1. Намалени перформанси.
 2. Тешкотија во концентрацијата.
 3. Тешкотии во запомнувањето на новонаучените информации.
 4. Прекумерна бура.
 5. Неконстантноста на емоциите.
 6. Раздразливост.
 7. Сувост во устата.
 8. Сензација на топли бранови.
 9. Нарушувања на срцевиот ритам.

Патолошките феномени што ги придружуваат цереброваскуларните нарушувања се рефлектираат во физичките и менталните способности на една личност, предизвикуваат потешкотии при извршувањето активности со кои пациентот претходно се занимавал без многу потешкотии. Поради искривена перцепција на настаните и неподготвеност на лицето да ги прифати мислењата на другите луѓе, честопати се појавуваат конфликти дури и со најблиските членови на семејството кои не ја разбираат веднаш причината за ваквите промени во карактерот.

Хроничното цереброваскуларно заболување (ЦПВЦ) од 2 степен се манифестира со уште поживи мозочни симптоми, па во оваа фаза веќе станува јасно дека причината за промените во човечката психа е неговата болест.

Се манифестираат повеќекратни повреди на психоемоционалната сфера, депресија на интелигенцијата и моторните способности. Проблемите започнуваат со координација и ориентација, чувствителноста на различните анализатори (особено, се намалува визуелната способност).

Понатамошната прогресија на СЕХ предизвикува напади и намалување на квалитетот на говорот.

Нарушената интрацеребрална циркулација може да биде резултат на прогресијата на остеохондрозата на цервикалниот 'рбет. Со уништување на интервертебралниот диск или негово поместување, се забележува стеснување на луменот на артеријата. Ова влијае на церебралната циркулација.

Артериската хипертензија исто така придонесува за развој на цереброваскуларна патологија. Висок крвен притисок предизвикува оштетување на крвните садови. Хронична хипертензија доведува до дистензија и зголемена васкуларна пропустливост. Оваа состојба создава услови за формирање на аневризми и развој на хеморагичен мозочен удар. Скоро сите луѓе со 3-4 степени на хипертензија имаат знаци на цереброваскуларна болест.

Клиничките знаци на развој на таква патолошка состојба како цереброваскуларен синдром растат бавно. Првичните манифестации на цереброваскуларна инсуфициенција имаат нејасна природа, затоа, честопати, пациентите им ја припишуваат на прекумерна работа. Раните симптоми на оваа болест вклучуваат:

 • промени во расположението;
 • замор;
 • зголемена раздразливост;
 • главоболка;
 • намалување на работниот капацитет;
 • бучава во главата;
 • нарушувања на спиењето;
 • оштетување на меморијата.

Како што болеста се влошува, клиничките манифестации стануваат поизразени. Сите претходно присутни симптоми се влошуваат. Едно лице има поплаки за апатија и депресија.

Можни се минливи нарушувања на говорот и видот. Често се јавува несвестица. Оштетувањата на меморијата се зголемуваат, а интелигенцијата се намалува. Во отсуство на насочен третман, ова нарушување може да создаде услови за развој на опасни по живот состојби како што се хеморагичен мозочен удар или исхемичен напад.

Главните симптоми што можат да укажат на ЦВБ се причина за одење на лекар:

 • намалена изведба при општ замор
 • намалена емоционална позадина, промени во расположението
 • проблеми со спиење и будност, проблеми со заспивање, несоница, чести будења
 • општо когнитивно оштетување, кое се карактеризира со проблеми со краткотрајна меморија, постои тенденција за размислување, формирање на ментални гуми за џвакање, заглавување во една работа и неможност да се префрли вниманието на друг процес; проблеми со орален број
 • прекумерна будност
 • главоболките стануваат постојани постојани
 • мозочни кризи се случуваат повремено, се забележуваат груби повреди на функциите на мозокот
 • појава на слабост на екстремитетите, нарушувања на говорот земаат груби симптоми, чувствителност се намалува или се менува, се намалува визуелната острина.

Стапката на зголемување на симптоматските манифестации и нивната тежина во голема мера зависи од карактеристиките на текот на цереброваскуларните заболувања. Во повеќето случаи, симптомите на цереброваскуларни несреќи се зголемуваат со текот на времето. Во раните фази на развој на патологија, пациентите може да не обрнат внимание на нивните симптоми, сметајќи ги како резултат на напорен ден. Раните манифестации на цереброваскуларни заболувања вклучуваат:

 • чести главоболки;
 • намалување на работниот капацитет;
 • нарушувања на спиењето;
 • депресија;
 • оштетување на меморијата;
 • замор;
 • раздразливост.

Симптомите стануваат поинтензивни и разновидни во однос на позадината на намалена исхрана на мозочното ткиво. Главоболките стануваат почести. Многу луѓе кои страдаат од цереброваскуларни заболувања може погрешно да ги сметаат постоечките главоболки како мигрена. Не е можно да се запре синдромот на болка со помош на конвенционални лекови.

Покрај тоа, како што се јавуваат цереброваскуларни несреќи, се појавуваат напади на општа слабост и вртоглавица. За време на физички напор може да се затемни во очите. Покрај тоа, тинитусот се појавува наутро наспроти позадината на CVB во развој. Покрај тоа, поради неухранетост на мозочното ткиво, може да се забележат симптоми како раздразливост и други емоционални нарушувања, постојана сува уста, астенија, тахикардија итн.

Постојат многу повеќе знаци на цереброваскуларни заболувања, на кои пациентот не може веднаш да обрне внимание. Јасен симптом на нарушено снабдување со кислород до мозочното ткиво е намалување на менталните перформанси. Решавањето на какви било проблеми во овој случај бара одреден напор. Покрај тоа, тешко е за лице кое страда од цереброваскуларна болест да се сеќава на датуми, да споредува настани итн. Покрај намалувањето на интелектуалните способности, се појавуваат фобии и неосновани стравови, се појавуваат неврози и психози.

Првата фаза

 • чести главоболки
 • вртоглавица,
 • поспаност,
 • намалени перформанси
 • летаргија,
 • заборавеност и расеаност.

Карактеристики на патологијата

uhudsheniya kachestva pamyati - Преглед на причини за цереброваскуларни заболувања, видови, симптоми и третман

Цереброваскуларен синдром се однесува на група на мозочни заболувања кои се предизвикани од повреда на церебралната циркулација против позадината на органско или функционално оштетување на мозочните садови. Симптомите на патологија можеби не се забележуваат во раните фази, но подоцна тие добиваат голема сериозност. Наспроти позадината на вазоконстрикција, која во огромното мнозинство на случаи се јавува поради артериска хипертензија и атеросклероза, постои повреда на церебралниот проток на крв и последователна хипоксија и исхемија на мозочното ткиво.

Цереброваскуларниот синдром предизвикува развој на дисциркулаторна енцефалопатија - прогресивна органска лезија на мозокот. Сега тоа е сериозен медицински проблем. Во моментов, цереброваскуларните болести, кои можат да постојат во акутна, минлива и хронична форма, предизвикувајќи цереброваскуларна несреќа, се водечка причина за смрт.

Што се однесува до статистиката, мозочните удари, акутните цереброваскуларни нарушувања претставуваат голем дел од цереброваскуларните патологии. Исхемичен мозочен удар претставува до 75% од сите мозочни удари, субарахноидални хеморагии - 5%, остатокот е хеморагичен мозочен удар. Хронични цереброваскуларни заболувања се забележани кај приближно 700 луѓе на секои 100 илјади луѓе.

CPVC е постепено нарушување на мозокот, при што се изрекуваат симптоми на оштетување на мозочните клетки поради недоволна циркулација на крв во мозокот. Патологиите главно ги погодуваат постарите луѓе по 50 години.

Постојат 3 степени (фази) на клиничкиот тек на болеста:

 1. Почетната фаза (1 степен). Симптоми: главоболки, нарушување на вестибуларниот апарат (нестабилен одење), несоница, оштетување на меморијата, замор и намалени перформанси. Постојат промени во структурата на фундусот (ретинална ангиопатија), висок крвен притисок, срцева аритмија.
 2. Во средните фази (степен 2) на васкуларна деменција, се забележува намалување на менталните и интелектуалните способности, церебрална васкуларна склероза и промена во структурата на церебралната течност.
 3. Во последната фаза (одделение 3), на пациентите со ЦВАЦ им е доделена попреченост поради изразени знаци на нарушена ментална активност.

Често болеста е придружена со напади на мозочен удар, миокарден инфаркт и срцева аритмија.

И покрај фактот дека во повеќето случаи на развој на цереброваскуларна болест претходи атеросклероза, хипертензија или системски васкулитис, постојат голем број на еколошки и внатрешни фактори кои можат, под одредени околности, да предизвикаат развој на цереброваскуларни нарушувања. Таквите ендогени и егзогени предиспонирачки фактори вклучуваат:

 • хронични заболувања на кардиоваскуларниот систем;
 • дијабетес;
 • долго искуство со пушење;
 • алкохолизам;
 • дебелина;
 • заразни болести;
 • тумори на мозок;
 • вродени патологии на структурата на мозочните садови;
 • склоност кон тромбоза;
 • модринки на мозокот;
 • нарушувања на хематопоезата;
 • седентарен начин на живот;
 • масивно крварење од каква било етиологија;
 • антифосфолипиден синдром;
 • хроничен стрес;
 • остеохондроза на цервикалниот 'рбет.

Ова не е целосен список на патолошки состојби и надворешни фактори кои можат да имаат негативен ефект врз садовите што го хранат мозочното ткиво. Меѓу другото, во моментов активно се проучува влијанието на наследниот фактор врз развојот на состојба како цереброваскуларна болест. Многу луѓе кои страдаат од разни форми на цереброваскуларни несреќи имаат блиски роднини кои, во одредена возраст, имале слични симптоми.

Покрај тоа, промените поврзани со возраста се сметаат предиспонирачки фактори кои можат да предизвикаат цереброваскуларни заболувања, вклучително и намалување на производството на голем број важни хормони и забавување на метаболизмот. Кај жените, развојот на цереброваскуларни заболувања може да биде поврзан со менопауза и оние промени што се забележани во оваа состојба.

Примарна

Пациентот ретко обрнува внимание на првите знаци на цереброваскуларна болест, земајќи сè за обична малаксаност. Треба да внимавате и да се консултирате со лекар ако следниве симптоми редовно се чувствуваат:

 • чести промени на расположението;
 • раздразливост;
 • замор;
 • намалени перформанси;
 • толерантни главоболки;
 • вртоглавица;
 • несоница;
 • бучава во ушите и главата;
 • кардиопалмус;
 • сува уста;
 • оштетување на меморијата.

Ако цереброваскуларна болест на церебралните крвни садови не се лекува, состојбата се влошува. Наспроти позадината на кислородно гладување, бучавата во главата, мигрените се зголемуваат, вртоглавицата станува почеста и се појавува дури и со навалувања и вртења на главата.
Пациентот често не може да заспие; во текот на денот чувствува дремливост и слабост. Следните симптоми директно укажуваат на проблеми со садовите на мозокот:

 • проблеми со чувствителноста на одредени делови на екстремитетите;
 • минливо оштетување на видот;
 • говорно нарушување;
 • можна е краткотрајна несвестица во траење од неколку секунди;
 • влошување на менталните способности, интелигенција;
 • концентрацијата е нарушена;
 • се појавуваат проблеми со меморијата;
 • депресија, апатија, невроза, психоза, големо внимание на сопственото здравје.

- оклузија и стеноза на церебрални садови;

- исхемичен или хеморагичен мозочен удар;

- минлив исхемичен напад;

- тромбоза на венски синус;

- церебрална хипертензивна криза;

Ако ја знаете меѓународната класификација, лесно е да откриете што можат да значат лекарите кога велат дека пациентот има цереброваскуларна болест. Кодот на ICD 10 за оваа група е I60-I69.

Дури и ако има знаци во развој, едно лице можеби нема поим за тоа што е цереброваскуларна болест. Под овој термин, се комбинира цела група на болести. Овие заболувања се подмолно, тие доведуваат до кршење на многу витални функции обезбедени од мозокот.

Нивната суштина е инхибиција на клеточната активност поради недоволно снабдување со крв во случај на оштетување на садовите на мозокот.

Групата цереброваскуларни заболувања вклучува неколку сериозни патологии:

 1. Хеморагичен мозочен удар.
 2. Интракранијално крварење.
 3. Хронична дисциркулаторна енцефалопатија.
 4. Исхемичен мозочен удар.
 5. Хипертензивна енцефалопатија.

Неврологијата се занимава со проучување на карактеристиките на текот на CVB и третманот на ваквите нарушувања.

превентивни мерки

Цереброваскуларната болест бара сеопфатна дијагноза за да се идентификува основната причина за проблемот. Пациентите бараат преглед од невролог. Честопати се потребни консултации со такви тесно фокусирани специјалисти како што е а cardiolогист, офталмолог, итн. Студиите доделени за идентификување на оваа болест и патолошки состојби што можат да предизвикаат развој на ова прекршување вклучуваат:

 • коагулограм;
 • серолошки тестови;
 • ЕКГ;
 • радиографија;
 • ангиографија;
 • транскранијална доплерографија;
 • електроенцефалографија.

Дополнително, може да се препише КТ или МРИ. Овие студии можат да ја разјаснат природата на оштетувањето на структурите на мозокот.

За да ја спречите болеста, треба да ги следите овие совети:

 • придржувајте се на диета со хипохолестерол;
 • ослободете се од сите лоши навики;
 • контролирајте го вашиот притисок;
 • избегнувајте какви било преоптоварувања;
 • намалување на телесната тежина;
 • ослободете се од стресот и нивните последици;
 • по 45 години, редовно се подложени на превентивни прегледи;
 • доколку е потребно, земете антитромбоцитни агенси и лекови за оптимизирање на церебралниот проток на крв за превентивни цели.

Од овој напис ќе научите: што е цереброваскуларна болест (кратко CVB), нејзините причини и видови. Симптоми и методи на лекување.

Датум на објавување на статијата: 13.11.2016 година //

Цереброваскуларна болест е болест на мозокот предизвикана од постепена прогресивна лезија на мозочното ткиво против позадината на хронична цереброваскуларна несреќа. Болеста се заснова на патолошка промена во церебралните (церебрални) садови, што доведува до недоволно снабдување со крв во мозочните клетки и, како последица на тоа, кислородно гладување на ткивата.

ЦВБ се развива во фази во однос на позадината на какво било васкуларно заболување. Прво, поради васкуларна патологија, нарушена е циркулацијата на крвта во мозокот, што доведува до кислородно гладување. Хроничен недостаток на кислород и хранливи материи доведува до нарушување на различните функции на мозокот. Прво се формираат минливи, а потоа се формираат постојани органски промени во мозочното ткиво. Клинички, ова се манифестира со когнитивни нарушувања на личноста - повеќе промени во расположението, намалена интелигенција, тешкотии во помнењето.

Невозможно е целосно да се излечи цереброваскуларна болест, бидејќи тоа директно зависи од основната причина, на пример, хипертензија, која исто така не може да се излечи, туку само да се коригира. Болеста е многу честа. Дијагностициран е кај повеќе од 50% од пациентите по 60-75 години. Се развива постепено со текот на годините. Неговите симптоми секогаш влијаат на квалитетот на животот на една личност, честопати претставувајќи сериозна закана поради компликации, од кои најважен е мозочен удар.

Цереброваскуларната инсуфициенција првично се јавува поради атеросклероза и висок крвен притисок. Холестеролните плаки кои произлегуваат од атеросклероза значително го намалуваат луменот на вените на мозокот. Ова го менува крварењето на полошо. Таквиот процес предизвикува појава на исхемија и хипоксија, а потоа следат неповратни промени во мозочното ткиво.

Артериската хипертензија предизвикува глад на кислород во мозочните клетки. Честите хипертензивни кризи го приближуваат мозочниот удар. Се карактеризира со смрт на нервните клетки од кој било регион на човечкиот мозок. Причината може да биде прекин на крвните садови или нивна тромбоза.

 • хронични заболувања на срцето и крвните садови;
 • остеохондроза на цервикални пршлени;
 • дијабетес;
 • хроничен стрес;
 • лоши навики;
 • антифосфолипиден синдром;
 • прекумерна тежина;
 • обилно крварење од каква било етиологија;
 • патологија во структурата на вените на мозокот (наследна форма);
 • оштетени хематопоетски функции;
 • седентарен начин на живот;
 • тенденција за појава на згрутчување на крвта;
 • модринки на мозокот.

Ова не се сите причини за нарушувањето. Во наше време, истражувачката работа е во тек, насочена кон проучување на наследниот фактор што предизвикува цереброваскуларен синдром. Медицинските експерти исто така привлекуваат внимание на фактот дека причина за болеста може да биде слаб метаболизам и намалена секреција на многу важни хормони. Овој факт е почест кај жени кои влегле во менопауза.

Болеста поминува низ следните фази на нејзиниот развој:

 • внатрешниот слој на крвните садови е оштетен;
 • нормално паѓа стапката на крварење;
 • се појавува вишок на гликоза или кислород;
 • оксидативниот стрес се јавува на молекуларно ниво;
 • тогаш ткивните клетки почнуваат да умираат.

Цереброваскуларната болест има зголемени симптоми, што зависи од класификацијата на секој поединечен случај.

Во почетните фази, луѓето можеби дури и не обрнуваат внимание на неговите знаци, кои обично се појавуваат до крајот на работниот ден.

 1. Раздразливост.
 2. Главоболка.
 3. Зголемување на замор.
 4. Депресија.
 5. Пад во перформансите.
 6. Пореметувања во спиењето.
 7. Оштетување на меморијата.

Со развојот на CVB, снабдувањето со кислород во мозокот се намалува, симптомите се зголемуваат и стануваат поизразени. Многу луѓе ги мешаат обичните главоболки и манифестации на цереброваскуларна инсуфициенција. Невозможно е да ги смирите со обични лекови. Потоа започнува вртоглавица, слабост се појавува низ целото тело и тинитус. Со физичка активност, може да се затемни во очите. Исто така, може да започне тахикардија, промени во расположението, астенија, сува уста и така натаму.

Ако ваквите симптоми се забележат неколку дена, едно лице треба веднаш да контактира со која било медицинска установа каде што може да помине консултации и преглед на лекарите.

fc229c66f14d79c38a1017b492296f4c - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

Споредување и проценка на сите знаци, експертите ги идентификуваат фазите на цереброваскуларна инсуфициенција.

 • прво: многу е тешко да се сомневате во ЦВБ (првичните симптоми укажуваат на некоја од болестите или повредите);
 • второ: едно лице има ментални нарушувања што можат да станат причина да го препознаат лицето како инвалид, но тој е прилично способен да се грижи за себе;
 • трето: се развива васкуларна деменција - патологија на цереброваскуларна инсуфициенција. Болната личност не е во состојба да се движи наоколу, да се движи низ вселената и да направи што било. Во овој случај, потребна е помош.

Во последните фази на цереброваскуларна инсуфициенција, се развива хипохондрија, нарушување на говорот и визуелната острина. Во случај некое лице да не се лекува, симптомите стануваат уште посериозни.

 1. Намалени рефлекси.
 2. Пареза и парализа на екстремитетите.
 3. Несигурен одење.
 4. Губење на чувствителност во некои делови од телото.

Ако болно лице кое има цереброваскуларна болест не се обрати до лекарите за помош, тогаш последователно има мозочен удар и исхемични напади на транзистор.

Патолошката состојба на ЦВБ најчесто се дијагностицира случајно кога некое лице се подложува на преглед за други васкуларни заболувања, но тоа може да се направи дури и во раните фази. Причината за ова лежи во фактот дека цереброваскуларните заболувања се одвиваат доста бавно. За прецизно утврдување на присуството на болеста, пациентот треба да се подложи не само на преглед, да направи анамнеза, туку и да се подложи на други инструментални и лабораториски студии.

Сè започнува со посета на невролог кој го проверува степенот и длабочината на оштетувањето на мозочното ткиво. Особено внимание се посветува и на истовремени болести. Во овој случај, честопати е потребна помош од специјалисти со тесен профил: оториноларинголог, cardiolогист, офталмолог и сл.

 • анализа на липопротеини;
 • функционална визуелизација на мозокот;
 • фиксација на крвниот притисок;
 • дуплекс ангиоскенирање;
 • електроенцефалографија;
 • Х-зраци
 • серолошки реакции на специјалистичка листа на заразни болести;
 • анализа на урина (општо);
 • анализа на препознавање на протромбински индекс;
 • тест на крвта (биохемиски и општ).

МНР и ултразвук на мозокот се сметаат за најинформативни и достапни начини. Тие се потполно безбедни за луѓето, така што можат да се користат повеќе пати колку што е потребно. Некои поединечни случаи бараат консултација со ендокринолог и употреба на студии за утврдување на нивото на хормоните. Сеопфатен преглед ви овозможува прецизно да ги одредите сите карактеристики на патологијата со цел да назначите ефикасен третман за цереброваскуларни заболувања.

За да се елиминираат цереброваскуларните опасни нарушувања, најчесто се користи терапија со лекови. Прво на сите, таа е насочена кон елиминирање на главните причини, враќање на нормалната циркулација на крвта во мозокот и запирање на развојот на симптомите што ја разликуваат оваа болест. Сепак, ова треба да биде поддржано со отфрлање на деструктивните навики, промена на животниот стил, урамнотежена исхрана и оптимален режим на спиење и одмор.

При назначувањето на потребните лекови, специјалистот се води според карактеристиките на цереброваскуларните манифестации и факторите на ризик за самиот пациент. Сите лекови се анти-склеротични или хипогликемични. Дозирањето и специфичните агенси се избираат само индивидуално.

Ако постои ризик дека болеста ќе стане акутна, тогаш се препишуваат антикоагуланси и антитромбоцитни агенси, кои пациентите треба да ги земат цел живот.

Овие лекови спречуваат формирање на тромби. Исто така се избрани оние чие дејство е насочено кон хранливото збогатување на мозочното ткиво со кислород.

Ефектите на CVB

ЦВБ може да доведе до грубо кршење на мозокот, често со последователна попреченост; во екстремни, но често наидени случаи - фатални.

Навремен пристап до квалификувана помош:

 • ослободување од тешки последици (на пример, делумно или целосно губење на деловната способност)
 • ќе го направи процесот на рехабилитација помалку комплициран и скап
 • подобрување на обновување на функцијата за предвидување

Прогнозата на цереброваскуларни заболувања зависи од начинот на живот на пациентот, однесувањето кон сопственото здравје, одговорен пристап кон лекување на болеста и сериозноста на болеста. Пациентот треба да ги напушти лошите навики, да јаде рационално, да ја следи тежината, да избегнува стрес, да се занимава со спорт и навремено да ги третира новите нарушувања во циркулаторниот систем.

Цереброваскуларната болест е опасна за нејзините неповратни последици. Циркулаторните нарушувања во мозокот често доведуваат до мозочни удари, сериозно нарушување на меморијата и менталната активност, тешкотии во ориентацијата во вселената, деменција и напади на епилепсија.

Во некои случаи, болеста на Бинсвангер се развива, придружена со развој на ментална ретардација, целосна попреченост и нарушени функции на говорот (диартрија).

Цереброваскуларните нарушувања често доведуваат до промена на личноста на една личност и зголемено влошување на когнитивните способности. Поради намалување на снабдувањето со кислород до мозочните клетки, можна е дезориентација во вселената. Може да се појават фобии. Покрај тоа, деменцијата често се развива во однос на позадината на умирање на големи области на мозокот. Со прогресијата на оваа патолошка состојба, едно лице може да ја изгуби можноста за самопослужување.

Прогнозата зависи од индивидуалните карактеристики на текот на болеста. Раниот почеток на комплексен третман го намалува ризикот од опасни по живот компликации. Промена на животниот стил, откажување од лоши навики, правилна исхрана и редовно вежбање ќе ја подобри општата состојба. Игнорирањето на препораките на лекарот во врска со третманот, создава услови за несакан тек на оваа болест и развој на сериозни компликации.

симптоматологија

- вртоглавица, бучава и болка во главата;

- вкочанетост на екстремитетите, нарушена чувствителност кај нив;

- периодично оштетување на видот;

- краткорочно губење на свеста.

predraspolagayushhie faktory poyavleniya patologii - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

Во најлоши случаи се јавуваат минливи исхемични напади и мозочни удари. Овие состојби предизвикуваат значително кршење на снабдувањето со крв во мозокот, како резултат на што умираат нервните клетки.

Докази

За таква болест, карактеристични се следниве симптоми:

 1. Прогресијата на болеста. Ако не се лекува, болеста ќе напредува, се трансформира во нови фази.
 2. Способност да се класифицираат фазите на болеста според одредени симптоми.

Форми

За цереброваскуларна инсуфициенција, акутни и хронични форми можат да бидат карактеристични. Во секоја фаза се појавуваат одредени симптоми и знаци. Акутната фаза се карактеризира со влошување на квалитетот на меморијата и перцепцијата на информациите. Во хронична форма, се јавува вазоконстрикција и, како резултат, се формираат згрутчување на крвта. Како резултат на пренапон, може да се појави прекин на садот, станува резултат на овој феномен.

Третман на цереброваскуларна хронична инсуфициенција бара хируршка интервенција. Тромбовите се заобиколат. Во некои случаи, потребна е замена на срцевиот залисток. Ова ги минимизира ризиците по животот на пациентот.

Класификација на цереброваскуларни заболувања

Постои друга класификација на типови на цереброваскуларни заболувања, делумно преклопувана со МКБ:

 1. Болести на мозокот, вклучително и исхемично оштетување:
 • исхемичен срцев удар;
 • хеморагичен мозочен инфаркт;
 • исхемична енцефалопатија.
 • Интракранијално крварење:
  • субарахноидална;
  • интрацеребрална;
  • мешани
 • Хипертензивна цереброваскуларна болест:
  • лакунарни лезии;
  • хипертензија енцефалопатија;
  • субкортикална леукоенцефалопатија.
  • диета со исклучок на храна богата со холестерол од исхраната, отфрлање на масна, солена, пушена храна, зголемена потрошувачка на свежо овошје и зеленчук, храна богата со растителни влакна, намалување на храна од слатки и брашно;
  • мобилен животен стил - редовни прошетки, спорт;
  • контрола на телесната тежина;
  • одбивање на лоши навики (пушење, алкохол);
  • постојано следење на крвниот притисок;
  • Спортистите треба да избегнуваат прекумерен физички напор;
  • постарите и постарите луѓе треба да подлежат на годишен медицински преглед;
  • третман на истовремени болести (дијабетес мелитус, инфекции, патологии на срцето, бубрезите, црниот дроб, итн.).

  Навремено откривање на ЦВБ и правилно избрана терапија ќе спречи развој на хронична цереброваскуларна инсуфициенција, ќе го одржи здравјето и ќе избегне опасни последици.

  Во контакт со

  Цереброваскуларни
  болест
  -
  група на болести на главата
  патолошки мозок
  промени во мозочните садови со
  нарушена церебрална циркулација.
  Најчести причини
  цереброваскуларни
  болести се атеросклероза
  стеснување на хипертензија
  церебрален лумен и
  намалување на церебралниот проток на крв.

  Често
  ваквите болести се поврзани
  слатка
  дијабетес, пушење, исхемична
  срцева болест. Разликувајте минливо
  акутен и хроничен прогресивен
  нарушувања на церебралната циркулација.
  Нарушувања на церебралната циркулација
  се втори најчести
  причина за смрт во групата на болести
  кардиоваскуларен систем после
  коронарна срцева болест.

  I. Болести на главата
  мозок со исхемично оштетување

  1. исхемичен
  енцефалопатија

  2. исхемичен
  церебрален инфаркт

  3. Хеморагичен
  церебрален инфаркт

  III. Хипертензија
  цереброваскуларна болест

  1. Лакунар
  промени

  2. Поткортикални
  леукоенцефалопатија

  3. Хипертензија
  енцефалопатија

  snizhenie rabotosposobnosti - Преглед на причините за цереброваскуларните заболувања, видовите, симптомите и третманот

  1) главоболки
  мозок поврзан со исхемичен
  оштетување - исхемична енцефалопатија,
  исхемични и хеморагични срцеви напади
  мозок;

  2) интракранијален
  крварење;

  3) хипертензија
  цереброваскуларна болест -
  лакунарни промени, субкортикални
  хипертензивна леукоенцефалопатија
  енцефалопатија.

  Клиниката користи
  терминот мозочен удар (од латински in-sultare - да скокне),
  или мозочен удар. Мозочен удар може да биде
  претставена од различни патолошки
  процеси: хеморагичен мозочен удар
  - хематом, хеморагична импрегнација,
  субарахноидална хеморагија; -
  исхемичен мозочен удар - исхемичен
  и хеморагичен срцев удар.

  болест
  мозок предизвикан од исхемичен
  штета.

  Ишемичен
  енцефалопатија. Стенозирачка атеросклероза
  церебрални артерии придружени
  прекршувања во одржување на постојана состојба
  крвен притисок во садовите
  мозок Хронична
  исхемија. Најчувствителни на
  исхемијата се неврони првенствено
  пирамидални клетки на церебралниот кортекс
  и неврони во облик на круша (клетки на Пуркиње)
  малиот мозок, како и невроните во зоната Зимер
  хипокампус.

  Во овие клетки се евидентираат
  развојно оштетување на калциум
  коагулациона некроза и апоптоза.
  Механизмот може да се должи на производството.
  овие невротрансмитери клетки
  (глутамат, аспартат) што може да предизвика
  ацидоза и отворање на јонски канали.
  Исто така, исхемијата предизвикува активирање на гени
  c-fos во овие клетки што доведуваат до апоптоза.

  rasprostranennye oslozhneniya tserebrovaskulyarnoj bolezni - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

  Морфолошки
  карактеристични исхемични промени
  неврони - коагулација и еозинофилија
  цитоплазма, пикноза на јадра. На местото на мртвите
  клетките развиваат глиоза. Процес
  не влијае на сите клетки. По смртта
  мали групи на кортикални пирамидални клетки
  големиот мозок зборува за ламинарен
  некроза. Најчеста исхемична
  енцефалопатија се развива на границата
  базени пред и среден мозок
  артерии, каде што, поради карактеристики
  ангиоархитектониката е поволна
  хипоксија услови - слаби
  васкуларна анастомоза.

  Срцеви удари
  мозок Причини за срцев удар
  мозокот се слични на оние со
  IHD, но во некои случаи, исхемија може
  да бидат предизвикани од компресија на израстоци на садови
  дура матер при дислокација
  мозок, како и пад
  системски крвен притисок.

  Ишемичен
  се карактеризира со церебрален инфаркт
  развој на коликативна некроза
  неправилна форма („центар за омекнување“).
  Само макроскопски определено
  по 6-12 часа. По 48-72 часа, се формира
  област на разграничување на воспалението и
  тогаш постои ресорпција на некротични
  маси и се формира циста. Во ретки случаи
  на местото на мала некроза
  се развива глијална лузна.

  Хеморагичен
  церебрален инфаркт е почесто
  резултат на емболија на артериите на главата
  мозок, има кортикална локализација.
  Се развива хеморагична компонента
  поради дијапедеза во зоната за разграничување
  а особено изразено со антикоагуланс
  терапија.

  Интракранијален
  крварење.
  Поделеност
  на интрацеребрална (хипертензивна),
  субарахноидална (аневризмална),
  мешани (паренхимски и
  субарахноидална - артериовенски
  пороци).

  Интрацеребрална
  крварење. Развијте се на пауза
  микроанеуризми во местата на бифуркација
  интрацеребрални артерии кај пациенти
  хипертензија (хематом) и
  исто така како резултат на дијапедеза (петехијална)
  хеморагична хеморагија
  импрегнација). Хеморагиите се локализирани
  најчесто во субкортикалните јазли на главата
  мозокот и малиот мозок. Исходот е формиран
  циста со 'рѓосани wallsидови поради
  депозити на хемосидерин.

  Субарахноидална
  крварење. Станете поради јазот
  церебрална аневризма
  не само атеросклеротична, туку и
  воспалителни, вродени и
  трауматска генеза.

  Хипертензија
  цереброваскуларни заболувања.

  Развивање
  кај луѓе со хипертензија.

  Лакунар
  промени. Претставени од многумина
  мали 'рѓосани цисти во подкортикалната област
  јадра.

  Поткортикални
  леукоенцефалопатија. Придружени со
  субкортикална загуба на аксонот и
  развој на демиелинизација со глиоза и
  артериологиноза.

  Хипертензија
  енцефалопатија. Се јавува кај пациенти
  со малигна форма на хипертензија
  болест и е придружена со развој
  фибриноидна некроза на wallsидовите на крвните садови,
  петехијални крварења и едеми.

  Мозочен удар
  -
  акутна цереброваскуларна несреќа,
  се карактеризира со ненадејна (за време на
  неколку минути, часови)
  појава на фокусна и / или
  церебрални невролошки симптоми,
  што трае повеќе од 24 часа или
  доведува до смрт на пациентот во повеќе
  краток временски период
  поради цереброваскуларна патологија.

  rasprostranennye oslozhneniya tserebrovaskulyarnoj bolezni - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

  К
  мозочни удари вклучуваат срцев удар
  мозочно крварење
  до мозокот и субарахноидалниот
  хеморагија
  со
  етиопатогенетски и клинички
  разлики.

  С
  земајќи го предвид времето на невролошка регресија
  дефицит, нагласи минлив
  цереброваскуларни несреќи (невролошки
  недостаток се повлекува во рок од 24 часа,
  за разлика од самиот удар) и
  помал мозочен удар (невролошки дефицит
  уназадува во рок од три недели
  по појавата на болеста).

  Васкуларна
  мозочните болести го заземаат второто место
  во структурата на смртноста од
  болести на циркулаторниот систем
  после исхемична
  срцеви заболувања

  Постој
  три главни типа на мозочен удар: исхемичен
  мозочен удар, интрацеребрална и субарахноидална
  крварење. Интрацеребрална и (не во
  сите класификации) нетрауматски
  вклучуваат крварења во под-школка
  до хеморагичен мозочен удар. Според
  повеќецентрично меѓународно истражување,
  корелација на исхемична и хеморагична
  удари во просек 4: 1-5: 1
  (80-85% и 15-20%)

  Ишемичен
  мозочен удар
  ,
  или срцев удар
  мозокот.
  Повеќе
  се јавува кај пациенти постари од 60 години,
  имајќи историја на срцев удар
  миокард
  ревматски дефекти
  нарушување на срцето
  отчукувања на срцето и спроводливост, шеќер
  дијабетес.
  Голема улога во развојот на исхемична
  реолошки нарушувања во мозочен удар
  својства на крвта, патологија на главните артерии.
  Развојот на болеста во
  ноќно време без губење на свеста.

  Луѓе во ризик

  Со цел да се спречи развојот на цереброваскуларни патологија, потребно е да го следат здравјето од рана возраст. Хипертензивните пациенти треба постојано да го мерат крвниот притисок, избегнувајќи да ги надминуваат неговите параметри од 140/90 RT. Уметност Ако тоа се случи, треба да се преземат мерки за да се нормализира. Меѓу превентивните мерки, може да се разликуваат следниве дејства:

  • тежина на патеката;
  • придржувајте се кон правилна исхрана, ограничете ја употребата на животински масти, сол;
  • избегнувајте стрес, емоционален стрес, физички стрес;
  • не пуши, ограничи ја потрошувачката на алкохол, игнорирај лекови;
  • водат мобилен животен стил, претпочитаат пешачење, одење во природа;
  • секојдневно вежбање;
  • избегнувајте ситуации што можат да доведат до повреда на главата;
  • нормализирање на начинот на работа и одмор;
  • спијте доволно

  Превентивните мерки се многу едноставни:

  • редовни прегледи од специјалисти
  • здрав начин на живот, умерена физичка активност
  • правилна, здрава исхрана
  • наизменична работа со периоди на одмор.

  Луѓе во ризик

  Терапија

  Ако сте дијагностицирани со цереброваскуларна болест на мозокот, тогаш не можете да дозволите проблемот да лебди. Оваа состојба бара третман, во спротивно не може да се избегнат компликации. Но, вреди да се разбере дека за правилна терапија потребно е самиот пациент да сака да се опорави. Значи, подобрувањето на состојбата е можно само ако пациентот го промени својот животен стил, фрли вишок тежина и се откаже од пушење и алкохол.

  Но, покрај ова, потребно е да се консултирате со вашиот лекар и да откриете која терапија ќе биде оптимална. Во многу случаи, се користат конзервативни методи. Но, во некои ситуации, пожелно е да се изврши навремена хируршка интервенција што ќе ги елиминира областите на стеснување на садовите што го хранат централниот нервен систем.

  Конзервативен третман

  Дома, сосема е невозможно да се излечи оваа болест, па затоа е подобро да се спроведе терапија под надзор на лекар.
  Соодветен третман на хронични цереброваскуларни заболувања во рана фаза може да помогне во спречување на мозочен удар. Бидејќи оштетувањето на мозокот е секундарно, пред сè, потребно е да се влијае на причината - хипертензија, атеросклероза, васкулитис и други болести. Исто така, целите на третманот се подобрување на хемодинамиката во мозочните садови, корекција на главните знаци на болеста, оптимизација на метаболизмот.

  Ако пациентот има субкортикална енцефалопатија на позадината на артериската хипертензија, првичните мерки треба да бидат насочени кон корекција на притисокот. Во случај на мозочен инфаркт поради повеќе емболии и коагулопатии, итно се започнува со третман со антитромбоцитни агенси (Аспирин) и антикоагуланси (Варфарин). Со атеросклероза, статините се воведуваат во текот на терапијата (Крестор), потребна е диета со намалување на количината на маснотии во исхраната.

  1. Блокирачи на калциумовите канали за подобрување на церебралниот проток на крв и составот на крвта (Коринфар, Цинаризин).
  2. Лекови со метаболички ефекти за подобрување на метаболизмот во ткивата (Сермион, Танакан).
  3. Ноотропици за нормализирање на крвните садови и микроциркулацијата на крвта (Пирацетам, Глицин).
  4. Антиоксиданти и антихипоксанти за елиминирање на исхемијата и оптимизирање на метаболизмот во ткивата (Актовегин, Церебролизин, Мекаприн).
  5. Вазодилататори, вазоактивни лекови (Пентоксифилин, Агапурин).
  6. Подготовки за ослободување од вазоспазам (папаверин, без-бања).
  7. Диуретици за церебрален едем и појава на знаци на срцева слабост (Ласикс, Верошпирон, Манитол).
  8. Седативи и антидепресиви, лекови за смирување за нормализирање на автономните функции и елиминирање на невропсихијатриските симптоми (Халоперидол, Седуксен).
  9. Подготовки за корекција на метаболички нарушувања и за надополнување на плазмата (Гликоза, раствор на Рингер).
  10. Аналгетици за силни главоболки (Аналгин, Промедол).
  11. Лекови за когнитивно оштетување (Гинко Билоба).

  Во тешки случаи на акутна цереброваскуларна несреќа, се користи трахеална интубација, доколку е потребно, пациентот е поврзан со механичка вентилација. Паралелно, исчистете ги дишните патишта. Во третманот на цереброваскуларни болести, методот на хипербарична оксигенација, што помага крвта да се засити со кислород, а потоа да се пренесе на мозокот, се покажа добро.

  Тешки форми на болеста може да бараат хируршка интервенција. Може да вклучува отстранување на атеросклеротична плоча, згрутчување на крвта од заболен сад (ендартеректомија), зголемување на луменот на садот со стент (стентирање), катетер со балон (ангиопластика). Артериските аневризми, некои видови на интрацеребрални крварења исто така се третираат хируршки.

  Во хронични проблеми со снабдување со крв во мозокот, често се користат конвенционални третмани со лекови. Тие се насочени кон намалување на концентрацијата на холестерол во крвта, одржување на крвниот притисок и подобрување на снабдувањето со крв во ткивата. Земањето лекови пропишани од лекарот во комбинација со корекција на исхраната и начинот на живот како целина ви овозможува да го одржувате мозокот на потребното ниво за доста долго време.

  За третман се препишуваат антиагрегативни, ноотропски, вазодилататори, хипотензивни, хипохолестеролемични агенси. Паралелно се препорачуваат и антиоксиданти и мултивитамински комплекси.

  Традиционалните хируршки методи можат да ја елиминираат исхемијата на мозочното ткиво. За ова, во моментов се прават само рендгенски ендоваскуларни и микрохируршки интервенции.

  Во некои случаи, се препорачува ангиопластика со балон. Ова е постапка за време на која се внесува специјален балон во садот и се надува таму. Ова помага да се прошири луменот и да се нормализира протокот на крв. По ваквата интервенција - за да се спречи згрутчување или повторно стеснување на артеријата - пожелно е да се направи стентирање. Ова е постапка за време на која се поставува мрежен имплант во луменот на садот, кој е одговорен за одржување на неговите wallsидови во исправена состојба.

  Ако е дијагностицирана цереброваскуларна болест, може да се изврши и ендартеректомија. Ова е микрохируршка операција за време на која сите депозити на холестерол се отстрануваат од луменот на садот. После тоа, нејзиниот интегритет е вратен.

  Користени лекови

  Така, откривме зошто е толку важно специјалистите да знаат кој код е патологија што ја разгледуваме. Цереброваскуларната болест е резултат на голем број болести. Затоа, терапијата првенствено треба да биде насочена кон нивно елиминирање.

  Значи, со повеќекратна кардиоемболија и мулти-инфарктна состојба, коагулопатија и агениопатија, потребно е да се земат антитромбоцитни агенси. Најпопуларниот меѓу нив е обична ацетилсалицилна киселина, која е пропишана во доза од 1 mg на кг тежина на пациентот. Исто така, може да се препорача да се земаат лекови како што се Клопидогрел или Дипиридамол во доза од околу 150-200 мг на ден. Исто така, во такви ситуации, се препишуваат антикоагуланси, на пример, лекот "Варфарин".

  Невролошките абнормалности се третираат со употреба на ноотропски лекови, невротрансмитери и аминокиселини. Може да се препишат лекови како Глицин, Неуромидин, Церебролизин, Актовегин. Со бучава во ушите и вртоглавица, "Бетагистин" често се препишува во доза од 24 mg двапати на ден.

  Важно е за пациентите кои страдаат од наплив на притисок да го нормализираат. Меѓу пропишаните вазоактивни лекови, популарни се лекови како Винпоцетин, Пентоксифилин.

  Честопати се препишуваат следниве лекови: „Халидор“, „Омарон“, „Холитилин“, „Донепизил“, „Пирацетам“, „Перинева“.

  nevrologicheskoe obsledovanie - Преглед на цереброваскуларни заболувања причини, видови, симптоми и третман

  Третман на цереброваскуларни заболувања во повеќето случаи се врши со медицински методи. Терапијата треба првенствено да биде насочена кон елиминирање на главните причини за развој на проблемот, враќање на нормалната циркулација на крвта во садовите на мозокот и запирање на симптомите. За да се подобри хемодинамиката, обично се пропишуваат блокатори на калциумовите канали и инхибитори на ензимите на фосфодиестеразата. Лековите кои припаѓаат на овие групи се избираат индивидуално за секој пациент, како и нивната доза.

  Овие лекови можат да помогнат да се намали ризикот од згрутчување на крвта. Покрај тоа, лековите се избираат индивидуално кои придонесуваат за подобрување на исхраната на мозочното ткиво со кислород.

  Режимот на третман може да се надополни со други лекови кои се разликуваат во изразен невропротективен ефект. Ако се спомене атеросклероза во медицинската историја, може да се покаже употреба на лекови кои припаѓаат на групата статини. Покрај тоа, може да се наведе употреба на лекови неопходни за нормализирање на крвниот притисок.

  • Коринфар.
  • Кардипин.
  • Кардил.
  • Дилзем.
  • Верапамил.
  • Цинаризин.
  • Церебролизин.
  • Актовегин.
  • Цереброкурин.
  • Имидазол.
  • Кетопрофен.
  • Мекаприн.
  • Сермион.
  • Кавинтон.
  • Танакан.
  • Винпоцетин.
  • Фраксипарин.
  • Хепарин.
  • Синкумар.
  • Фенилин.
  • Варфарин.
  • Звуци.
  • Ацетилсалицилна киселина.
  • Липостат.
  • Тиквеол.
  • Пробукол.
  • Ловастатин.
  • Пирацетам.
  • Глицин.
  • Омарон.
  • Фенибут
  • Пантогам.
  • Трентал.
  • Пентоксифилин.
  • Агапурин.
  • Еуфилин.
  • Папаверин.
  • Дибазол

  Со развој на акутни состојби опасни по живот, може да биде потребен хируршки третман. Најчесто со цереброваскуларни заболувања, се изведува ангиопластика, ендартеректомија или стентирање на оштетени артерии. При изведување на ангиопластика, катетерот со балон се вметнува во погодениот крвен сад, што, кога се отвора, го зголемува луменот на артеријата.

  Дијагноза на цереброваскуларна инсуфициенција

  Цереброваскуларниот синдром може да се открие само со дијагноза во медицинска установа. Дури и ако постои сомневање за таква болест, ниту самиот пациент ниту неговите роднини не можат да ја утврдат патологијата дома. Затоа, треба да најдете добар васкуларен хирург кој може да го препознае видот на нарушувањето и да препише третман.

  Дијагнозата на ЦВБ може да се постави по следниве дијагностички мерки:

  1. Тестови на крв (протромбински индекс, биохемијата е многу важна), урина.
  2. Тестови за инфекции (сифилис).
  3. ЕЕГ.
  4. ЕКГ
  5. Х-зраци на градите.
  6. Ангио-скенирање е многу информативен метод за откривање на цереброваскуларна инсуфициенција.
  7. Сцинтиграфија.
  8. Ангиографија.
  9. Транскранијален доплер.
  10. МНР.

  Само дијагностичките резултати ќе кажат што навистина се случува со лицето, какви анатомски промени доведуваат до прекршувања.

  Може да се појават проблеми при дешифрирање на цереброваскуларни заболувања, но изборот на квалификуван специјалист брзо ќе го одреди типот на болеста и ќе развие третман.

  Имајќи предвид дека во повеќето случаи симптомите на цереброваскуларни заболувања се зголемуваат бавно, често оваа патолошка состојба се дијагностицира случајно за време на одредени студии во случај на сомневање за присуство на други васкуларни заболувања. Точна дијагноза на цереброваскуларни заболувања бара не само медицинска историја и преглед на пациентот, туку и низа лабораториски и инструментални студии.

  Дијагнозата започнува со фактот дека на пациентите им е доделен невролошки преглед, што овозможува да се утврди степенот и природата на оштетувањето на структурите на мозокот. Исто така, може да бидат потребни консултации со други високо специјализирани специјалисти, вклучувајќи офталмолог, cardiolогист, оториноларинголог, итн. Најчесто користените лабораториски и инструментални методи за дијагностицирање на цереброваскуларни заболувања вклучуваат:

  • општи и биохемиски тестови на крвта;
  • серолошки реакции на одредени заразни болести;
  • анализа за одредување на протромбински индекс;
  • општа анализа на урина;
  • радиографија;
  • дуплекс ангиоскенирање;
  • ангиографија;
  • мозочна сцинтиграфија;
  • транскранијална доплерографија;
  • електроенцефалографија;
  • мерење на крвен притисок;
  • анализа за да се утврди дел од липопротеините во крвта.

  Во некои случаи, препорачливо е да се консултирате со ендокринолог и да спроведете студии за нивото на хормоните. Покрај тоа, ако има историја на болести на кардиоваскуларниот систем, може да се наведе дневно следење на ЕКГ. Сеопфатен преглед ви овозможува прецизно да ја дијагностицирате и развиете најдобрата стратегија за корекција на симптоматските манифестации на ЦВБ.

  1. Тестови на крв (протромбински индекс, биохемијата е многу важна), урина.
  2. Тестови за инфекции (сифилис).
  3. Х-зраци на градите.
  4. Ангио-скенирање е многу информативен метод за откривање на цереброваскуларна инсуфициенција.
  5. Сцинтиграфија.
  6. Ангиографија.
  7. Транскранијален доплер.

  Првата фаза

  Кога ќе се појават овие знаци, малку луѓе одат на лекар. Но, залудно! Ако ја идентификувате болеста во оваа фаза - можете да се ослободите од симптомите без прибегнување кон операции, како и да избегнете компликации.

  Втората фаза

  Како што напредува цереброваскуларната инсуфициенција, се јавува следново:

  • главоболки полошо;
  • се појавува тинитус;
  • видот се влошува;
  • има несвестица.

  Несвестицата е еден од симптомите на втората фаза на цереброваскуларна инсуфициенција.

  Ако болеста поминала во втората фаза, веднаш консултирајте се со лекар, бидејќи веќе во оваа фаза може да се развијат опасни компликации, за кои ќе прочитате подолу.

  Ако не започнете со третман на болеста, се појавуваат нарушувања во психо-емоционалната сфера. Ова може да биде остра промена на расположението, несоодветен одговор на стресни ситуации, разни неврози и психози, фобии, опсесивни состојби. Често во таква ситуација, пациентот се свртува само кон психотерапевт кој третира нарушувања на менталното здравје, не знаејќи за вистинската причина за нивниот изглед.

  Исто така, во втората фаза, почнуваат да се појавуваат нарушувања на моторниот апарат. Може да се појави нестабилен одење, треперење во екстремитетите.

  Ако не спроведете правилен третман на патологијата во оваа фаза, тогаш се интензивираат негативните симптоми од психата:

  • способноста за учење е намалена;
  • долгорочната и краткорочната меморија се влошува;
  • исчезнува емоционалната реакција на настаните што се случуваат;
  • способноста за логично размислување се намалува;
  • ориентацијата во просторот е скршена.
  • нарушувања и координација на движењата исто така напредуваат.

  Сето ова доведува до целосна попреченост на пациентот.

  Ако се појават првите симптоми, консултирајте се со а cardiolогист. Тој ќе ги препише следниве дијагностички процедури:

  дуплекс скенирање на садови на вратот и главата;

  МНР или КТ скен на мозокот.

  Дијагностички методи за цереброваскуларна инсуфициенција

  Примарната дијагноза ја спроведува невролог, вклучува:

  • темелно испитување на поплаки, историја на болеста и живот
  • проценка и анализа на симптомите, вклучително и пред-болест
  • комплетен невролошки преглед

  Според индикациите, пропишани се дополнителни методи на испитување:

  • лабораториско истражување
  • ултразвучни прегледи, вклучително и дуплекс и триплекс скенирање на садови со доплерографија
  • функционално, вкл. дневно следење на крвниот притисок и ЕКГ
  • радиолошки
  • МНР и КТ на мозокот

  Според индикациите, пропишана е консултација со други лекари специјалисти, вклучително и а cardiolогист, ендокринолог, терапевт, нефролог, психотерапевт итн.

  За дијагноза на патологија, треба да се консултирате со квалификуван ангиохирург или невролог. Паралелно, во повеќето случаи ќе биде потребно да се испита и третира под надзор на А. cardiolогист со цел да се влијае на причината за цереброваскуларната болест. Со развој на акутна форма на цереброваскуларни несреќи, пациентот е сместен во болница и таму веќе се извршени сите потребни прегледи.

  Главните методи на инструментална дијагностика што се изведуваат за да се постави точна дијагноза:

  1. Х-зраци на градите.
  2. Енцефалографија.
  3. Васкуларен дуплекс или триплекс (ангиоскенирање на садови) или транскранијална доплерографија.
  4. Ангиографија.
  5. Сцинтиграфија или МНР со контраст.

  Современите методи на испитување опишани погоре, особено МНР и сцинтиграфија, се многу чувствителни на промените во мозокот. Тие помагаат при откривање на атеросклероза на крвните садови и присуство на тромби, онкопатологија, аневризми, хематоми. Дуплексното скенирање на крвните садови открива брзина на проток на крв и нарушувања на хемодинамиката.

  Лабораториски преглед се состои од клинички тест на крвта за да се утврди нивото на тромбоцити, црвени крвни клетки, хемоглобин, хематокрит, бели крвни клетки со развиена формула за бели крвни клетки. Спроведена е анализа на липидниот спектар, стапка на коагулација на крв, ниво на гликоза во крвта.

  Дијагнозата на болеста се изведува главно со употреба на инструментални методи:

  • Доплерографија на церебрални садови со помош на ултразвук за откривање на васкуларни аномалии;
  • електроенцефалографија (ЕЕГ) на мозокот, овозможувајќи проучување на активноста на церебралните хемисфери;
  • КТ на садовите на мозокот од спирален тип;
  • МНР на главата за да се утврди степенот на оштетување на крвните садови и белата маса на мозокот;
  • радиографија на главата со воведување на контрастни средства.

  За да се потврди оваа дијагноза, исто така е пропишан невролошки и психолошки преглед на пациентот.

  Спроведени се следниве постапки:

  • мерење на пулсирање на садовите на екстремитетите и главата;
  • притисок на 4 точки на горните и долните екстремитети;
  • ЕКГ и ултразвук на срцето;
  • аускултација на срцето и абдоминалната аорта за присуство на аритмија и бучава;
  • Доплерограм на цервикални садови за да се исклучи стенозата на каротидните и артериите на главата.

  Навремената дијагноза го поедноставува третманот на цереброваскуларна инсуфициенција. По низа дијагностички процедури, низа тестови, проценка на состојбата на пациентот и неговата медицинска историја, специјалистот може да препише ефикасен режим на лекување. Усогласеноста со упатствата на лекарот ќе овозможи да се спречи прогресивниот процес и појавата на негативни ефекти. Исто така, терапијата ќе ја олесни состојбата на пациентот, ќе помогне во одржувањето на можноста за соодветно проценување на она што се случува.

  Терапијата се спроведува со цел:

  • стабилизација на пациентот;
  • забавување на напредокот;
  • спречување на исхемични заболувања;
  • нормализирање на снабдувањето со крв во областите на мозокот;
  • елиминирање на симптомите на основните и придружните болести.

  Методи и техники

  predraspolagayushhie faktory poyavleniya patologii - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

  Во третманот на цереброваскуларна инсуфициенција, се користат терапевтски и хируршки техники. Најчести методи:

  1. Конзервативни шеми. Тие сугерираат намалување на холестеролот, нормализирање на крвниот притисок, подобрување на снабдувањето со крв во мозокот и елиминирање на ефектите од атеросклероза.
  2. Комбинирано коло. Таа е насочена кон истовремена администрација на лекови со вазодилататорни, антиоксидантни, антибактериски својства. Како дел од оваа техника, се користат витамински формулации.
  3. Активности за поддршка. Ова се сесии за рефлекс, арома и хирудотерапија.
  4. Хируршки шеми. Ова е балон ангиопластика, во рамките на која се врши отстранување на стеснет делови на крвните садови. Ова е направено со цел да се нормализира снабдувањето со крв.

  Втората постапка е стентирање, потребна е за проширување на theидовите на крвните садови. Ендартеректомија - шантирање, чистење на канали од холестеролни плаки.

  Втората фаза

  Народни методи

  Вреди да се напомене дека цереброваскуларната болест е исклучително тешка состојба во однос на механизмот за развој, чиј третман бара употреба на потентни лекови според шемата пропишана од лекарот што посетува. Народни лекови може да се користат само како додаток на медицински третман.

  Нема многу народни лекови кои можат да ја подобрат состојбата на лице кое страда од цереброваскуларна болест. За да се подобри церебралната циркулација, може да се препорача употреба на тинктури од корен од божур. За да подготвите лековита тинктура, треба да земете околу 1 исушен корен од божур, исечкајте го темелно и истурете 1 чаша врела вода. Како резултат на мешавината, мора да се внесе 2 часа. Подготвена инфузија треба да се нанесува на лажица околу 5-6 пати на ден.

  nastojki kornya piona - Преглед на цереброваскуларни заболувања причини, видови, симптоми и третман

  Добар тоник и зацврстувачки ефект дава мешавина од цитрус-мед. За да подготвите таков вкусен и лековит производ, треба внимателно да исецкате 1 лимон и 2 портокали во мелница за месо. Неопходно е да додадете малку мед во смесата, така што готовата супстанција ќе се претвори во сладок вкус. Следно, смесата треба да се остави во фрижидер околу еден ден, а потоа да се зема во лажица 3-6 пати на ден.

  Позитивен ефект врз состојбата на мозочното ткиво се врши со инфузија на млади игли со сок од лимон. За да се подготви таков терапевтски агенс, потребно е да се земат околу 100 гр млади игли од кое било иглолисно дрво и да се истури 1 литар врела вода. Околу еден ден подоцна, треба да додадете сок од ½ дел од лимон во инфузијата. Користете ја оваа алатка 3 пати на ден на лажица на празен стомак. Текот на третманот со овој народен лек мора да се продолжи најмалку 3 месеци.

  Покрај тоа, тинктурата на целандин има позитивен ефект врз цереброваскуларните заболувања. Овој лек мора да се земе ½ лажичка 3 пати на ден. Текот на третманот со оваа алатка е најмалку 2 недели. Пред да го користите овој или оној народен лек, треба да се консултирате со лекар. Дури и лесните лековити билки имаат свои контраиндикации, кои мора да се земат предвид.

  Дури и ако не сте поддржувач на алтернативна медицина, цереброваскуларните заболувања се проблем што подобро се позајмува на терапијата со интегриран пристап. Дури и лекарите велат дека нема да успее да се нормализира нивната состојба без зголемување на физичката активност, нормализирање на исхраната, откажување од пушење и други лоши навики.

  1 pravilnoe pitanie - Преглед на цереброваскуларна болест причини, типови, симптоми и третман

  Покрај тоа, можете да користите народни рецепти паралелно со главната терапија. На пример, многумина препорачуваат да исецкате 2 портокали и лимон во мелница за месо или во мешалка со кожата, но без јами. Во добиената кашеста маса, треба да додадете ½ чаша мед, измешајте и оставете еден ден на собна температура. По ова, смесата мора да се стави во фрижидер и да се земат 2 лажици. l до 3 пати на ден. Може да го пиете со зелен чај.

  Во денешно време, докажано е дека дозираната умерена физичка активност помага да се излечат многу хронични цереброваскуларни заболувања. Доколку нема контраиндикации, лекарот ќе препорача специјална гимнастика (терапија за вежбање), која пациентот треба да ја извршува секој ден за да ја одржува нормалната функција на сите крвни садови.

  Алтернативниот третман може да послужи како добар метод за спречување на акутни компликации на цереброваскуларни заболувања, но само во врска со традиционалниот третман. Таквите рецепти се ефикасни:

  1. Исечете го коренот од божур на парчиња, истурете лажичка од неа со чаша врела вода, оставете го 2 часа. Вирус, пијте лажица четири пати на ден.
  2. Исецкајте го месото од лимонот. Одделно, истурете 2 лажици борови иглички 400 ml и оставете да отстои еден час. Исцедете ја супата, истурете ги со лимон, консумирајте го овој производ пред јадење 50 ml три пати на ден.
  3. Исцедете сок од репка, комбинирајте го со мед во еднакви делови. Земете 3 лажици два пати на ден.
  4. Комбинирајте чаша сок од рен, лимон и црвена рибизла, додадете една чаша мед. Земете го лекот во лажица три пати на ден.
  5. Јадете бобинки од орли помине што е можно почесто, што го олеснува спазмот на крвните садови и главоболките.

  Етиопатогенеза

  Ишемичен
  мозочен удар најчесто се развива
  при стеснување или
  запушени артерии кои ја снабдуваат главата
  мозок.
  Не добивање на кислород што им е потребен и
  хранливи материи мозочни клетки
  умре Исхемичен мозочен удар е поделен
  атеротромботични, кардиоемболични,
  хемодинамичен, лакунарен и мозочен удар
  според типот на хемореолошка микрооклузија

  Атеротромботик
  мозочен удар
  ,
  обично се јавува на
  церебрална атеросклероза
  артерии од голем или среден калибар.
  Атеросклеротичната плоча се стеснува
  лумен на садот и придонесува за тромбоза.
  Можна артериска артериска емболија.
  Овој вид мозочен удар се развива.
  чекор по чекор, со зголемување на симптомите
  за неколку часа или
  денови, често дебитираат во сон. Често
  претходи на атеротромботичен мозочен удар
  минливи исхемични напади.
  Големината на исхемичната лезија
  се разликуваат

  Кардиоемболичен
  мозочен удар
  таму
  со целосна или делумна блокада
  емболија на мозочна артерија. Најчесто
  кардиогени причини за мозочен удар
  емболија со валвуларно срцево заболување,
  рекурентни ревматски и бактериски
  ендокардитис, со други лезии
  срца кои се придружени
  образование во нејзините шуплини
  париетални тромби.
  Често се развива емболичен мозочен удар
  поради пароксизма атријална
  аритмии. Почеток на кардиоемболичен
  мозочен удар е обично ненадеен во
  будност на пациентот. ИН
  почетокот на болеста е најизразен
  невролошки дефицит. Почест мозочен удар
  локализиран во зоната на снабдување со крв
  средна церебрална артерија, големината на лезијата
  исхемичен штетен медиум или
  големи, хеморагични
  компонента. Историја на можно
  тромбоемболизам на други органи

  Хемодинамичен
  мозочен удар
  поради
  хемодинамички фактори -
  намалување на артерискиот
  притисок (физиолошки,
  на пример, за време на спиењето; ортостатски
  јатрогена артериска
  хипотензија, хиповолемија)
  или паѓање на срцевиот ритам
  (поради исхемија на миокардот,
  тешка брадикардија и сл.).
  Почеток на хемодинамичен мозочен удар
  може да биде ненадеен или зачекори
  во мирување или во активна состојба на пациентот.
  Големините на срцеви удари се различни, локализација
  обично во областа на соседното снабдување со крв
  (кортикални, перивентрикуларни, итн.)
  Се појавуваат хемодинамички удари
  наспроти позадината на патологијата екстра- и / или
  интракранијални артерии (атеросклероза,
  стеноза на артеријата на септумот, абнормалности
  васкуларен систем на мозокот)

  Лакунар
  мозочен удар
  поради
  лезии на мали перфорирање
  артерии. Обично се појавува на позадината
  висок крвен притисок
  постепено во текот на неколку часа.
  Лакунарните удари се локализирани во
  субкортикални структури (субкортикални
  јадро внатрешно
  капсула,
  белата маса на полу-овалниот центар,
  основата на мостот), големината на фокусите не е
  надминува 1,5 см. Церебрална и
  нема симптоми на менингеа
  постои карактеристична фокална симптоматологија
  (чисто моторен или чист
  чувствителен лакунарен синдром,
  атактичка хемипареза, дизартрија или
  монопареза)

  Мозочен удар
  според видот на хемореолошки
  микрооклузија
  таму
  наспроти позадината на отсуството на какви било васкуларни
  или хематолошка болест
  утврдена етиологија. Причина
  изречена хемореолошка
  промени, повреди во
  хемостатски систем и фибринолиза.
  Скудни невролошки
  симптоми во комбинација со значителни
  хемореолошки нарушувања

  Цереброваскуларна болест: каква е оваа дијагноза

  Причината за развој на цереброваскуларни заболувања се воспалителни процеси во садовите на мозокот кои влијаат на артериите и вените. Најчеста причина за болеста е церебрална артериосклероза. Третманот на болеста започнува со елиминирање на факторите на ризик:

  • дијабетес;
  • церебрална атеросклероза;
  • артериска хипертензија;
  • висок холестерол во крвта.

  Терапија со лекови, диета помагаат да се врати еластичноста на крвните садови, да се подобри циркулацијата на крвта во мозокот, да се намали ризикот од развој на цереброваскуларни заболувања.

  Цереброваскуларна болест: интракранијална хипертензија

  Цереброваскуларната болест се смета за колективен поим, кој крие разни болести кои доведуваат до нарушување на церебралната циркулација. Таквите болести можат да се појават и во акутна и во хронична форма, припаѓаат на класата на цереброваскуларни нарушувања. Интракранијална хипертензија се карактеризира со абнормално висок интракранијален притисок.

  c501a702ef05e90d163a1eeeb1633357 L - Преглед на причини за цереброваскуларна болест, видови, симптоми и третман

  Интракранијална хипертензија доведува до повреда на церебралната циркулација, провоцира формирање на секундарна церебрална исхемија. Цереброваскуларните болести стануваат причина, што доведува до развој на интракранијална хипертензија. Зголемениот интракранијален притисок може да доведе до кома, нарушена сензација, оштетување на говорот и други сериозни нарушувања. Интракранијална хипертензија е сериозна компликација на мозочни заболувања.

  Цереброваскуларна болест: дисциркулаторна енцефалопатија

  Дисциркулаторната енцефалопатија се карактеризира со дифузна или фокална лезија на церебралните садови. Болеста доведува до нарушување на меморијата, размислување, внимание, сериозна компликација на болеста е развој на деменција - деменција. Текот на болеста е придружен со разни симптоми:

  • нарушена моторна активност;
  • дисфункција на малиот мозок;
  • афективни нарушувања;
  • остри флуктуации на крвниот притисок;
  • вртоглавица;
  • повреда на џвакање и голтање храна, други нарушувања на псевдобулбарната;
  • во доцна фаза на болеста, се забележува фекална и уринарна инконтиненција кај пациенти.

  Причината за болеста е атеросклероза на мозочните садови, хипертензија, разни нарушувања што доведуваат до оштетување на васкуларниот систем, крвни заболувања и други причини.

 • Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic