Операции за нарушувања на срцевиот ритам

Операција - Имплантација на пејсмејкер / дефибрилатор

Времетраење - 1-3 часа

dejstvie narkoza na serdtse - Операции за нарушувања на срцевиот ритам

Практични препораки - М / а седација. ОА: ЕТТ / механичка вентилација или LM / SD.

 • Имплантирани дефибрилатори се препишуваат на пациенти со ризик од ненадејна смрт поради малигни аритмии. Пациентите може да варираат од млади и инаку здрави возрасни со нормална контрактилност на миокардот до крајно компромитирани cardiolлогички пациенти.
 • Постапката може да биде едноставна кога две венски електроди (чувствителни и празнења) се вметнуваат низ вена, или се комплексни кога се заменува пејсмејкер или се катетеризира коронарен синус за да се добие пристап до ЛВ мускулот.
 • Постапката е скапа (20 £ - електронска единица). Во некои оддели, cardiolогистите создаваат свои услуги за смирување.
 • За време на постапката, вентрикуларна фибрилација е индуцирана неколку пати за да се тестира уредот. Во текот на оваа фаза, пациентот треба да биде седатив.
 • Инвазивниот мониторинг (артериска линија) е пожелен за секој пациент со намалена контрактилност.
 • A cardiolогистот обично пристапува преку страничната сафенова вена на левата рака (v. Cephalica) и користи флуороскопија за да ја одреди положбата на електродите.
 • Потребно е внимателно почитување на асептичките правила за да се избегне инфекција на имплантот. I / v антибиотици обично се препишуваат.
 • Размислете за вкупната доза на локален анестетик што се користи од страна на cardiolогист!

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Пред операцијата

 • Потребен е темелен преглед за да се процени функционалната резерва на срцето. Користете m / a и седација кај секој пациент со компромитиран миокард.
 • Обезбедете ја достапноста на сите капацитети и опрема за реанимација, како и надворешен дефибрилатор (обично лепат лепливи електроди).
 • Подготвени се вазопресори и ваголитици (ефедрин / метараминол / гликопиролат). Бидете сигурни дека имате квалификувана помош.
 • Артериска линија со голем дијаметар и венска канила се воспоставуваат под блага седација.

За време на операцијата

Ако се користи седација, дајте мали дози на мидазолам и фентанил додека не се постигне удобна, контактна, но сонлива состојба на пациентот, тогаш е поврзана инфузијата со пропофол во контролирана целна концентрација. Воспоставена е доза од 0,5-1 μg / ml. Неопходно е да се постигне површен сон, во кој пациентот ги контролира сопствените дишни патишта. Нанесете помошна терапија со кислород. Непосредно пред тестирање на дефибрилаторот, седацијата се продлабочува.

Ако се планира ОП, проверете дали будењето е планирано пред операцијата. Потребна е само површна анестезија, потребна е претпазливост при индукција, бидејќи многу од овие пациенти имаат ограничена срцева резерва. Табелата со Х-зраци може да не е навалена, за да може посигурно да се спроведе индукција врз ротирачки гарнир.

Карактеристики

 • За време на тест фибрилација, ако уредот не работи, не дозволувајте срцето да застане долго време!
 • По фибрилација и дефибрилација, крвниот притисок може да остане низок за краток период. Може да бидат потребни вазопресори.
 • Ако пациентот веќе има пејсмејкер што треба да се замени, и cardiolогист користи дијатермија, стариот пејсмејкер може целосно да пропадне.
 • Не дозволувајте да бидете расеани од она што се случува наоколу.
 • Голем пластичен заштитен штит (сличен на оној инсталиран кога работите на каротидна артерија) му дозволува на анестезиологот да ги контролира дишните патишта на пациентот без да ја наруши стерилноста.

Ефектот на анестезијата врз срцето

Ефектите од анестезијата врз срцето можат да бидат различни. Затоа, обично пред анестезија, специјалистот секогаш го интервјуира пациентот. Луѓето кои првично страдаат од срцеви заболувања се поканети да подлежат на сеопфатна дијагноза. Поради ова, се открива општата состојба на телото и се избира најприфатливиот вид анестетик.

 1. vliyanie narkoza na rabotu serdtsa - Операции за нарушувања на срцевиот ритамзабрзан пулс;
 2. сензација на топли бранови во телото;
 3. непријатно затегнување на градите;
 4. бавно чукање на срцето.

Покрај тоа, пациентот може да доживее убодни сензации во областа на срцето што му предизвикуваат вистинска болка. Повреда на срцевата активност најчесто се развива по изложеност на општа анестезија.

vozdejstvie narkoza na serdtse - Операции за нарушувања на срцевиот ритам

Ефектот на општа анестезија врз срцето може да биде штетен и се манифестира по многу време од моментот кога биле извршени медицински интервенции во човечкото тело. Целата активност на нервниот систем почнува да опаѓа, мозочните клетки можат да умрат, да се појават прекини во дишењето. Најтажната и најстрашна последица од дејството на општата анестезија е кома. Паѓајќи во оваа состојба, едно лице може да не се разбуди и да умре од срцев удар.

Со инхалациона анестезија, може да се развие срцева аритмија или тахикардија. Во поретки случаи, се јавува срцев мускулен арест. Ова може да се случи и за време на операцијата и по неа.

За да го заштитите вашето тело од можниот развој на непожелни последици по анестезијата, овој метод на анестезија треба да се сфати сериозно. Потребно е детално да се консултирате со лекар за сите точки што предизвикуваат загриженост. Неопходно е да се подложи на сеопфатен преглед и да се идентификува прелиминарната реакција на телото на одредена анестетичка дрога.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic