Мала митрална регургитација

Крвен притисок - Крвен притисок

CABG - бајпас на коронарна артерија

AN - аортна инсуфициенција

АР - аортна регургитација

ДАК - бикуспидна аортна валвула

40c3f13621bc4a327dbd2f3fd5c29168 - Minor mitral regurgitation

ДЛА - притисок на пулмоналната артерија

X - вештачки срцев залисток

IE - Инфективен ендокардитис

ЦБАА - валвулопластика на аортната батена со катетер

КДР - крајна дијастолна големина

регургитација 1-ви 2 - Мала митрална регургитација

КПС - валвуларни срцеви заболувања

DAC - крајна систолна големина

ЛВ - лева комора

ЛП - лев атриум

МК - митрална валвула

PMK - замена на митралната валвула

МН - митрална инсуфициенција

INR - меѓународен нормализиран став

МР - митрална регургитација

НМК - инсуфициенција на митралната валвула

ПАК - замена на аортната валвула

RV - десна комора

МВП - пролапс на митралната валвула

SI - индекс на срце

ТИАК - имплантација на транс катетер аортна валвула

TTEchoKG - трансторакална ехокардиографија

PV - исфрлена фракција

ФК - функционална класа

AF - атријална фибрилација

ЈП ехокардиографија - трансезофагеална ехокардиографија

NYHA - Здружение за срце во Yorkујорк

AR 2D - дводимензионална ехокардиографија

VMTR - инхибиција на интраутериниот раст

HHTV - активирано парцијално време на тромбопластин

GKM - хипертрофична кардиомиопатија

DMZhP - дефект на вентрикуларниот септал

ZhE - вентрикуларна екстрасистола

ЗК - затворена комесуротомија

KBMB - катетерска балон со митрална валвулопластика

KMBV - валвулотомија на катетер со митрален балон

bbb3cb77eaa06bd558b699c8e53d52da - Мала митрална регургитација

Митро - митрална форамен

MCP - замена на митралната валвула

LMWH - хепарин со мала молекуларна тежина

UFH - нефракциониран хепарин

Добро - отворена комесуротомија

PMO - областа на митралната дупка

POMK - областа на отворот на митралната валвула

СВТ - суправентрикуларна тахикардија

SR - операција за зачувување (зачувување) на акордите

СУЛА - стеноза на устата на пулмоналната артерија

FMBV - перкутана валвулотомија на митрален балон

MVG - значи градиент на притисок на митралната валвула

МВР - замена на митралната валвула

1. Карабело БА. Митрална регургитација: основни патофизиолошки принципи, дел 1. Mod Concepts Cardiovasc Dis 1988; 57: 53–8.

Термини и дефиниции

Валвуларни срцеви мани - прекршување
срцева активност како резултат на морфолошка и / или
функционални промени во еден или повеќе од нејзините вентили.
Промените во вентилите можат да бидат во форма на стеноза, инсуфициенција или нивна
комбинации.

Митрална валвула - лев атрио-вентрикуларен вентил

Протетика на вентил - замена на природниот вентил со протеза што ја извршува својата функција.

Митрална регургитација - враќање на крвта во вентрикуларната систола во левиот атриум како резултат на повреда на интегритетот на митралниот clkpan

Реконструкција на вентил - враќање на функцијата на вентилот без замена

Додаток Б. Информации за пациентот

на
изборот на хируршки тактики и оптимизација на третманот најважната задача
е идентификување на факторите на ризик и предвидување на резултатот од операцијата.
Оперативниот ризик може да се процени доволно брзо - формули за
Проценките за ризикот од смрт се достапни на Здружението на
Торакални хирурзи (www.sts.

Имате операција на срцето. Колку повеќе ќе знаете за вашето
срце, полесно е да се справите со тешкотиите во постоперативниот период.

Предлагаме да се запознаете со основните концепти на анатомијата
срцеви и хируршки операции, карактеристики на постоперативниот
период, а исто така препорачуваат програма за физичка рехабилитација во првата
12 месеци по операцијата.

Срцето на здрава личност е моќен, орган кој работи постојано,
обезбедува проток на крв низ целото тело, а исто така брзо се прилагодува на
неговите постојано менувачки потреби. Срцето чука за една минута
од 60 до 80 пати, со физичка активност, ритамот се забрзува, а потоа и преку
срцето тече повеќе крв отколку во мирување.

Срцето се состои од 4 комори -
две преткомори и две комори, на границата меѓу која се наоѓаат
вентили кои дозволуваат крв да тече во една насока. Мускулест
преграден wallид го дели срцето на десна и лева половина. На десно
атриумот прима крв од горните и долните делови на телото и преку
трикуспидалната валвула влегува во десната комора, која турка
ја влезе во белите дробови преку вентилот на пулмоналната артерија.

ac9a14aecfe7c84862396b2e0c5f4259 - Мала митрална регургитација

Крв збогатена во белите дробови
кислород. Артериската крв се враќа во левиот атриум и низ
митралната валвула влегува во левата комора, која, склучувајќи се,
пумпа крв во артериите, органите за снабдување со крв и ткивата. Давање назад
кислород и земање јаглерод диоксид, крвта станува венска и преку вените
се враќа во десниот атриум.

Четири срцеви залистоци - митрална, аортна, трикуспидална,
пулмонален вентил - помине крв во една насока и
се меша со нејзината обратна струја. Здравиот вентил има тенка униформа
појас

Патолошките промени во вентилите можат да бидат вродени или
стекнати како резултат на ревматизам, инфекција, коронарна болест
срца со возраста. Може да се развие стеноза - стеснување на отворот, или
инсуфициенција на вентилот кога затворачите цврсто се затвораат. При што
оптоварување на срцето се зголемува. Со текот на времето, луѓето почнуваат да се мачат
палпитации, болка во градите, недостаток на воздух, слабост, брзо
замор, оток на нозете, несвестица.

Има потреба од операција за поправка на вентил (реконструкција или пластична хирургија) или замена на оштетен вентил (протетика).

Развиени се различни модели и во моментов се користат.
биолошки и механички вентили на срцето. Механички вентил
се состои од манжетна во форма на прстен плетен со синтетичка ткаенина и
заклучен елемент во форма на диск или два полу-диска.
Биолошките протези се направени од разни ткива на животното
потекло.

Тие можат да бидат целосно донирани (човечки,
свинско месо), како и протези конструирани од животинско ткиво.
Предноста на механичките протези е нивната издржливост.
Лошите страни на механичките протези се потребата за живот
земање антикоагуланси, како и можност за нивна инфекција.

Подготовката за претстојната операција е важна. Потребно
следете ги препораките на лекарот во врска со лекови и
подгответе ги белите дробови за операција.

8502f852fb4fd7847fa670d6f3ed2219 - Мала митрална регургитација

Престанете да пушите што побрзо! Пушењето ја стеснува коронарната
артерии, ја зголемува коагулабилноста на крвта, ја промовира акумулацијата на слузта во
бронхиите, го зголемува крвниот притисок и предизвикува чукање на срцето. Сите
горенаведеното може да предизвика компликации во постоперативниот период.

1. Стани од кревет треба да се преврти на страна.

2. Треба да станете од столот со движење до нејзиниот раб и ставање на нозете на подот. Застанете, потпрени на нозете.

3. Седете треба да биде исправен, двете нозе на подот. Колена на ниво на колк. Не прекрстувајте ги нозете.

4. Кога кревате предмети од подот, не се наведнувајте во долниот дел на грбот! Свиткајте ги колената, грбот треба да биде исправен.

Во зависност од состојбата, ќе поминете низ мерки за рана рехабилитација: физиотерапевт
препише инхалациона терапија за подобро кашлање, и специјалист
во физиотерапевтски вежби ќе спроведе курс за масажа и физиотерапија.
Физичката активност е избрана строго индивидуално за секоја од нив
пациент.

- превенција и третман на рани постоперативни компликации;

- подобрување на функциите на респираторниот систем;

- прилагодување на срцето кон условите на новата хемодинамика;

- подобрување на психоемоционалната состојба на пациентот.

Испуштање од болницата, ќе добиете препораки од лекарот што посетува
во врска со лекови, степен на активност, диета. Твојот
закрепнувањето зависи од тоа колку точно ги извршувате.

Ако имате вграден механички вентил, тогаш вашиот лекар ќе го направи тоа
пропишани лекови како што се антикоагуланси (обично
Варфарин или Фениндион) за да се спречи формирање на
згрутчување на крвта на вентилите на протезата или празнината на срцето. Несоодветна
антикоагулантна терапија (недоволна или прекумерна доза
антикоагулант) може да доведе до сериозни компликации: протетски тромбоза,
мозочен удар, крварење. Антикоагуланси се пропишани за живот!

Биолошките вентили не бараат доживотна администрација на антикоагуланси
и обично се препишуваат во првите 3-6 месеци по операцијата.

Антикоагулантите го продолжуваат периодот во текот на кој вашата
коагулира крв. Дејството на антикоагуланси треба да биде темелно
контролирана од крвен тест наречен протромбин
време (брзо време) и индикатор за меѓународно нормализирано
сооднос (INR). Дозата на антикоагуланс е избрана индивидуално за
задржување на протромбинско време или INR во рамките на одредено
параметри.

Типично, INR треба да се одржуваат на 2,5-3,5. Дрога
обично се зема еднаш на ден во исто време ако е тоа
варфарин или 2-3 пати на ден во случај на употреба на фениндион. Важно
земете го строго во согласност со рецептот на лекарот.

Лекарот исто така ќе ви каже колку често е потребно да се контролира МНО. Антикоагулантниот третман ја ограничува природната способност на организмот
запре крварење. Поради оваа причина треба да бидете особено
внимателно со активностите што можат да предизвикаат посекотини
или крварења.

Затоа, антикоагуланси можат да имаат штетно влијание врз фетусот
жените кои планираат бременост треба да разговараат со својот лекар
промени во антикоагулантна терапија.

Пред каква било медицинска постапка, информирајте го вашиот лекар дека сте
земајте антикоагуланси. Во пресрет на постапката, потребна е контрола
коагулабилност на крвта. При изведување на „мали“ хируршки интервенции,
се изведува на амбулантско ниво (третман на заб, вроден нокт и
итн.) нема потреба да се откажува антикоагулансот ако индикаторот INR
е во опсег од 2,0 -3.0.

За големи интервенции (на пр., Ингвинална хирургија
хернија, холелитијаза) може да бара повлекување на антикоагулансот.
Во овој случај, во болницата 3-5 дена пред операцијата, антикоагуланс
се откажува и пациентот се пренесува на хепарин или мала молекуларна тежина
антикоагуланси (надопарин, далтепарин, итн.). Од 2-3 дена по операцијата, антикоагулантната администрација започнува повторно.

Ефектот на лекови и храна врз антикоагулантната терапија

Храната може значително да влијае на ефектот.
антикоагуланс, затоа е потребно да се ограничи потрошувачката на храна,
кои содржат значителна количина на витамин K. Производи како што се
зелен чај, билни инфузии треба да се исклучат од исхраната. Зелка
(бела, обоена, Брисел, брокула), спанаќ, зелена боја
(магдонос, итн.

Информирајте го давателот на здравствени услуги за вашите лекови
прифати како антикоагуланс комуницира со многумина
лекови, што доведува до зголемување и слабеење на неговото дејство.
Аспиринот, на пример, не треба да се зема без консултација со лекар.

Ако се појават следниве симптоми, треба веднаш да се консултирате со лекар и да го утврдите INR:

 1. Појава на хематоми на кожата („модринки“).
 2. Мешавина на крв во урината.
 3. Крварење од носот или непцата.
 4. Долги периоди.
 5. Дамка со крв или црна столица.

Многу е важно да се намали количината на потрошена сол, како
дури и по успешна операција, може да има одложување
телесни течности.

Покрај тоа што следите одредени правила при избор на храна, внимавајте и на вашата тежина.

Вештачки залисток заразен ендокардитис

Инфективен ендокардитис е инфективно и воспалително заболување,
што влијае на срцевите залистоци или вештачки срцев залисток (протетски ендокардитис).
Протетичниот ендокардитис е предизвикан од бактерии (или, поретко, габи), кои
влезете во крвотокот и поставете се на синтетичката манжетна на еден механичар
протеза, што може да предизвика повреда на нејзината функција.

Инфекцијата може да влезе во крвотокот поради разни
стоматолошки (вадење на заби, протетика, па дури и четкање),
гинеколошки (киретажа на матката), уролошки
(цистоскопија) процедури, како и поради супурација на кожата.

Со цел да се минимизира ризикот од заразување со инфективен
ендокардитис, потребни се сите пациенти со вештачки срцеви залистоци
придржувајте се до следното правило: во пресрет и кратко по завршувањето
каква било интервенција што може да резултира со циркулација на крв
инфекција (стоматолошки, гинеколошки, уролошки процедури и
итн.), антибиотиците треба да се земаат профилактички. Дискутирајте со вашиот
вашиот давател на здравствена заштита каков антибиотик треба да земате претходно
интервенција.

1.2 Етиологија и патогенеза

Чести причини за органски МР вклучуваат МВП синдром, ревматизам, исхемична срцева болест,
инфективен ендокардитис, одредени лекови и болести
сврзното ткиво. Секундарниот или релативниот МР може да произлезе од
за проширување на влакнестиот прстен поради дилатација на левата комора. ИН
некои случаи (одвојување на тетива акорд, прекин на папиларниот мускул)
или инфективен ендокардитис) МР може да биде акутен и тежок. Сепак
можен постепен развој на МР за подолг период
време Клиничките манифестации на МР се многу разновидни.

Акутна тешка митрална регургитација

Во акутна тешка МР, ненадејно преоптоварување на левата страна
преткомори и лева комора. Акутното преоптоварување на волуменот се зголемува
Претовар на LV, умерено зголемување на неговиот вкупен волумен на удар [1]. Сепак
недостаток на компензаторна ексцентрична хипертрофија (што не
успева да развие) ефективен волумен на мозочен удар и срцев излез
се намалуваат.

Во исто време, необучен лев атриум и замина
комората не може да се прилагоди на обемот на регургитација што
предизвикува голем повратен проток во левиот атриум и доведува до едем
белите дробови Ефективната емисија (дури и ударните) е намалена. Во тешка МР
итна потреба за реконструкција или протетика МК.

6b34b3342a9b432dcf93a3e80a50db86 - Minor mitral regurgitation

Хронична асимптоматска митрална регургитација

Пациентите со лесна до умерена МР може да останат
асимптоматски долго време во однос на позадината на малата хемодинамика
компензаторни промени. Сепак, МР со оштетување на вентилот напредува во
поради зголемување на преоптоварувањето на волуменот. Прогресијата на МР зависи од
степен на прогресија на дефектот (органска лезија на вентилот) или
зголемување на големината на митралниот прстен [7].

Штом г-дин стане
се развива тешка, ексцентрична хипертрофија на ЛВ, во која
се појавуваат нови саркомери, со што се зголемува должината на индивидуалниот миокард
влакна [1]. Зголемување на крајниот ЛВ дијастолен волумен е
компензаторно, овозможува да се зголеми вкупниот волумен на мозочен удар, што, во
за возврат, ви овозможува да го вратите ефективниот срцев излез [8].

Треба да се напомене дека во компензаторната фаза, зголемениот
преоптоварување и намалено или нормално преоптоварување (се намалува
регургитација оптоварување на левиот атриум) го олеснуваат ослободувањето на ЛВ, што
резултира со голем вкупен волумен на мозочен удар и нормално ефективно
волумен на шок.

Компензаторната фаза на МР може да трае многу години. Сепак
продолжено преоптоварување на волуменот на крајот може да доведе до
Контрактилна дисфункција на ЛВ, што придонесува за зголемување на финалето
систолен волумен. Ова може да доведе до понатамошно проширување на ЛВ и
зголемете го притисокот на неговото полнење. Хемодинамички промени што се случиле
доведуваат до намалување на ефективното исфрлање и пулмоналната конгестија.

Бројни студии покажуваат дека напредува
симптоми со појава на дисфункција на ЛВ кај пациенти со хронична тешка форма
МР се развива во период од 6-10 години [11,12]. Сепак, бројот на случаи
ненадејна смрт на асимптоматски пациенти со нормална функција на ЛВ широко
варира во овие студии. Во групата пациенти со тешка МР
поради патолошки подвижен заден леток МК 10 години
90% од пациентите починале или биле оперирани за МК. Смртност во

пациенти со тешка МР предизвикана од вдлабнатини за глодање е
6-7% годишно. Најголем ризик од смрт е кај пациенти со дел.
Исфрлање на LV помалку од 0,60 или со симптоми на FC III - IV според NYHA; помалку ризик -
кај асимптоматски пациенти и / или со нормална функција на ЛВ [13]. Тежок
текот на болеста е придружен со полоши резултати од реконструкција или
протетика МК [13].

Најчести причини за АР се идиопатска експанзија на аортата,
вродени малформации на аортната валвула (најчесто бикуспидална)
вентил), склеротична дегенерација, ревматизам, инфективна
ендокардитис, системска хипертензија, миксоматозна дегенерација, стратификација
асцендентна аорта и Марфанов синдром, поретко - трауматски повреди
аортна валвула, анкилозен спондилитис, сифилитичен аортитис,
ревматоиден артритис, деформација на остеоартроза, гигантски клеточен аортитис,
Елерс - Данлосов синдром, Рајтер-ов синдром, наизменична субаорта
стеноза и дефект на вентрикуларниот септал со пролапс на аортата
вентил.

Повеќето од овие причини доведуваат до хронична АР со постепено
и скриена дилатација на ЛВ и со долг асимптоматски период [1].
Други причини, вклучувајќи инфективен ендокардитис, дисекција на аортата и
траумата честопати доведува до акутна тешка АР, што може да предизвика
ненадејно катастрофално зголемување на притисокот во полнењето на ЛВ и намалување
срцев излез.

волумен и конечен
ЛВ дијастолен притисок и притисок во левиот атриум може
брзо се зголемуваат и предизвикуваат нагло влошување на здравјето
пациент. Вентрикуларна инсуфициенција до брза компензаторна дилатација
празнина доведува до намалување на волуменот на мозочен удар. Тахикардија која
се развива како компензационен механизам за одржување на срцевиот
емисијата често не е доволна за таков надомест.

Со сериозна АР, постои висок ризик од развој на пулмонален едем или кардиоген
шок Најзабележителни хемодинамички промени кај пациенти со
LV хипертрофија против артериска хипертензија со мала LV празнина
и намалена резерва на претовар. Како пример,
илустрирајќи ја последната состојба, дисекција на аортата кај
пациенти со артериска хипертензија, инфективен ендокардитис кај
пациенти со постоечка стеноза на аортата (АС) и акутни
регургитација по балон валвотомија или операција
комесуротомија кај вродена АС.

Пациентите исто така може да имаат симптоми.
миокардна исхемија. Од последниот дијастолен притисок на левата комора
приближување кон дијастолниот притисок во аортата и коронарните артерии,
миокардна перфузија на субендокардот е намалена. ЛТ дилатација и
истенчување на wallидот на ЛВ поради зголемено оптоварување во комбинација со
тахикардија доведува до зголемување на побарувачката на кислород во миокардот.
Затоа, кај акутна тешка АР, често се развиваат исхемија и компликации
што може да доведе до ненадејна смрт.

Како одговор на преоптоварување на волуменот во хронична АР во левата комора, серија од
компензаторни механизми, вклучително и зголемување на финалето
дијастолен волумен и усогласеност на комората за ЛВ, што доведува до
зголемување на волуменот без зголемување на притисокот и комбинацијата на полнење на LV
ексцентрична и концентрична хипертрофија.

b139c00143aa1c1de9864c71148f1380 - Мала митрална регургитација

Зголемен волумен на мозочен удар
постигнато со нормално работење на секоја контрактилна единица заедно
зголемен обем [2,3]. Така, LV контрактилна функција
останува нормално, а индикаторите на фазата на протерување како што се фракциите
емисијата и кратењето на фракцијата остануваат во прифатливи граници. Сепак
зголемување на празнината на ЛВ и придружно зголемување на систолниот
стресот близу wallид, пак, доведува до зголемување
ЛВ-оптоварување, што предизвикува понатамошна хипертрофија [2, 4].

Така, AR создава услови за комбинација на преоптоварување на волуменот и
преоптоварување на притисок [5]. Како што напредува болеста, се зголемува
резервата за претовар и компензаторната хипертрофија го овозможуваат тоа
комората одржува нормален исцедок и покрај зголемувањето
последователно оптоварување [6,7]. Повеќето пациенти остануваат асимптоматски на
за време на фазата на компензација, што може да продолжи за многумина
децении 7.

Намалената контрактилност на миокардот исто така може да ја влоши ситуацијата. Често
во оваа фаза на развој на болеста, пациентите чувствуваат отежнато дишење;
намалена коронарна резерва во хипертрофичен миокард може
доведуваат до ангина пекторис. Сепак, пациентите може да останат
асимптоматски додека не се развие тешка дисфункција на ЛВ.

Систолна дисфункција на ЛВ (најчесто се дефинира како намалување
исфрлена фракција под нормалата при мирување) е поврзана главно со раст
после оптоварување и може да биде реверзибилен во почетните фази после
замена на аортната валвула (PAA) [10-20]. Постепено како
дилатација, ЛВ добива сферична форма.

Повеќето студии покажаа дека систолната функција на ЛВ и
конечната систолна големина се најважните детерминанти
Преживување на ЛВ и постоперативна функција кај пациенти подложени на ПАА
во хронична АР.

1.3 Еп> Според многу експерти, во светот нема полноправно
информации за распространетоста на валвуларните срцеви мани, во врска со кои
потребна е глобална епидемиолошка студија.

Преваленцата на митрална регургитација во комбинација со МК пролапс, според Ј. Чикве, е 2-6% кај популацијата

Според многу експерти, во светот нема полноправно
информации за распространетоста на валвуларните срцеви мани, во врска со кои
потребна е глобална епидемиолошка студија.
Одделни студии даваат идеја за распространетоста на
други пороци. Во студијата за кардиоваскуларно здравје на популацијата,
вклучувајќи 5621 лице над 65 години, оштетување на аортната валвула
(задебелување на летоци, калцификации) откриени во 29%, истовремено со употреба
Доплер ехокардиографија аортна инсуфициенција или стеноза (градиент)
притисок gt; 25 mmHg уметност.

) - во 2% (Стјуарт БФ, 1997). Во 2009 година во
Во Русија се евидентирани 178 623 случаи на валвуларна патологија во
пациенти со хронично ревматско срцево заболување. И покрај фактот дека
ревматизмот е сè уште еден од водечките фактори во формирањето
валвуларни дефекти во Руската Федерација, процентот на пациенти со
наречени дегенеративни лезии на срцевите залистоци, (миксоматоза,
диспластични процеси, калцификација) во 2014 година достигна 46.6% од вкупниот број
бројот на операции за стекнати срцеви мани.

2.1 Compалби и историја на медицината

e799a1cc1837c166381c1ce526feddeb - Мала митрална регургитација

Анамнезата е клучна за проценка на пациент со хроничен МР.

 • Се препорачува темелна првична проценка на физичката толеранција.
  товарот за идентификување на мали промени во симптомите со
  последователни инспекции.

Ниво на убедување В (ниво на доказ-2а).

 • Во фаза на дијагностицирање, се препорачува да се соберат анамнеза и поплаки кај сите пациенти со сомневање за АР [8, 31-39].

Ниво на веродостојност на препораките I (ниво на веродостојност на доказите В)

1.5 Класификација

Анатомска и функционална класификација на митрална регургитација според Карпентиер

Тип I. Нормална подвижност на летоци

 • Проширување на вентрикуларниот прстен
 • Разделување лисја
 • Дефект на појасот

Пролапс на појас тип II

 • Недостаток на акорди
 • Акорди за издолжување
 • Издолжување на папиларниот мускул

IIIA. Нормални папиларни мускули

 • Унија на комисии
 • Акорди за скратување
 • Промена на вентилот според типот на аномалија на Ебштајн

IIIБ Аномалија на папиларните мускули

 • Падобран вентил
 • Вентил на хамак
 • Агенезија, хипоплазија на папиларните мускули

Постојат и примарни митрални
инсуфициенција - промените се поврзани со органски вродени или
стекнати болести на самата митрална валвула и секундарни (функционални,
релативна) - промени во просторно-геометриската врска
митрална валвула и лева комора, како и акутна и хронична митрална регургитација.

I степен - мала митрална регургитација

II степен - умерена митрална регургитација

III степен - изразена митрална регургитација

IV степен - тешка митрална регургитација

3.3 Постоперативна терапија

 • Третман на артериска хипертензија (систолен крвен притисок) gt; 140 mmHg) се препорачува за пациенти со тешка AR [73-75, 80, 82]. -
 • За пациенти кои имаат вграден механички вентил, се препорачува
  земање варфарин ** за живот под контрола на меѓународните
  нормализиран сооднос (INR) за спречување на тромбоемболичен
  компликации [22, 59].

Ниво на доказ за препораки I (ниво на доказ за доказ А)

 • Препорачливо е INR да се одржува на 2,5 кај пациенти кои
  вграден механички вентил без фактори на ризик
  тромбоемболиски компликации и 3,0 во присуство на еден или повеќе фактори
  [22, 59].

3.2 Хируршки третман

 • PAA се препорачува за симптоматски пациенти со тешка АР, без оглед на систолната функција на ЛВ [15, 17-20, 32, 37-38]
 • PAA се препорачува за асимптоматски пациенти со хронична тешка АР и
  Систолна дисфункција на ЛВ (фрлање на исфрлање не повеќе од 50%) во мирување
  [15, 17-20, 32, 37-38].
 • PAA се препорачува за пациенти со хронична тешка АР подложена на
  CABG или операции на аортата или други срцеви залистоци [15, 17-20,
  32, 37-38].
 • PAA се препорачува за асимптоматски пациенти со тешка АР со
  нормална систолна функција (исфрлен дел од повеќе од 50%), но
  значителна дилатација на левата комора (конечна дијастолна големина над 75 mm
  или конечна систолна големина поголема од 55 mm) [32, 37-38].

Ниво на доверба IIа (Ниво на доказ Б)

 • Се препорачува хирургија на асцендентната аорта, без оглед на степенот на аортна инсуфициенција, на следниве групи на пациенти:
 1. пациенти со Марфанов синдром со проширување на коренот на аортата и
  максимален дијаметар на асцендентната аорта gt; 45 mm предмет на фактори
  ризик 64.
  Ниво на доверба IIа (Ниво на доказ Ц)
 2. пациенти со Марфанов синдром со проширување на коренот на аортата и максимален дијаметар на асцендентната аортагта; 50 мм [63].
  Ниво на веродостојност на препораките I (ниво на веродостојност на доказите В)
 3. пациенти со бикуспидна аортна валвула со проширување на коренот
  аорта и максимален дијаметар на асцендентната аорта gt; 50 mm ако е достапно
  ризик фактори 68.
  Ниво на доверба IIа (Ниво на доказ Ц)
 4. пациенти со проширување на коренот на аортата и максимален дијаметар на gt на асцендентната аорта; 55 мм 66.
  Конф>d20abe2c6d2d72910362c8aad4669e84 - Мала митрална регургитација

  1) реконструкција на МК;

  2) протетика МК со зачувување на дел или целиот митрален апарат;

  3) протетика МК со отстранување на митралниот апарат.

  • МК хирургија се препорачува за симптоматски пациенти со акутна и
   хронични тешки симптоми на МР и NYHA II, III или IV FC
   отсуство на сериозна дисфункција на ЛВ (фракција за исфрлање помала од 0,30) и / или
   конечна систолна големина над 55 mm [17, 19]

  Ниво на кредибилитет Б (ниво на доказ-1).

  2.4. Инструментална дијагностика.

  • Се препорачува ЕКГ и рентген на градите.

  Ниво на убедување В (ниво на доказ-2а).

  Коментар Да се ​​процени пулсот и да се разјасни состојбата на пулмоналната циркулација и да се идентификува пулмонална стаза.

  • Се препорачува транссторакална ехокардиографија за почетна основа
   (примарна) проценка на големината и функцијата на левата комора, панкреасот и големината на лекот, притисок во
   пулмонална артерија и сериозност на МР кај секој пациент за кој постои сомневање
   Г-дин

  08384f2f01aad27bd6d24979864625c7 - Мала митрална регургитација

  Ниво на кредибилитет В (ниво на доверба на докази-1).

  3.1 Конзервативен третман

  RџSЂRё
  акутен тежок МР улогата на терапијата со лекови е ограничена и насочена
  првенствено за стабилизирање на хемодинамиката при подготовка за операција
  (зголемување на ефективната емисија и намалување на белодробната конгестија).

  • Употребата на нитропрусид се препорачува кај нормотензивни пациенти.
   индивидуално избрани натриум и периферни вазодилататоли
   доза.

  Ниво на убедување В (ниво на доказ-2а).

  5.1 Динамичен надзор

  • Препорачана
   при динамично набудување на пациент со МР процени ги промените
   клинички статус, функција и големина на левата комора, толеранција на физички
   вчита.

  Ниво на убедување В (ниво на доказ-2а).

  5.1.1 Проценка на состојбата на пациентите по замена на аортната валвула:

  • По ПАК, се препорачува доживотно следење на пациентот.
   cardiolогист. Се препорачува да се запазат следните рокови.
   прегледи на пациенти:
  1. Првиот преглед не подоцна од 2-4 недели по операцијата [84];
  2. Вториот и третиот преглед по 6 и 12 месеци, соодветно, од моментот на првото испитување;
  3. Последователно - 1 пат годишно во некомплициран клинички тек.
  • Се препорачува антибактериска терапија за да се спречи егзацербација.
   ревматска треска кај пациенти со ревматска АС [22, 59].

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic