Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Лимфостаза, или лимфедема, е прекумерна акумулација на течности богати со протеини во ткивата.

Нарушената функција на лимфните садови ја нарушува дренажната функција на лимфниот систем, кој исто така е дел од циркулаторниот систем, како артериски и венски. Лимфните садови го отстрануваат вишокот течност од ткивата и го пренесуваат назад во крвотокот. Покрај тоа, созревањето на имуните клетки се јавува во лимфниот систем, и со тоа, тој претставува еден од најосновните одбранбени системи на целиот организам. Лимфните капилари лоцирани во дермисот се плексуси кои се спојуваат во лимфните садови во поткожното ткиво, на крајот одат во подлабокиот систем и торакалниот канал. Лимфедема може да биде или примарна или секундарна. Без оглед на етиологијата, оваа состојба се карактеризира со хроничен едем, локализирана болка, атрофични промени на кожата и секундарни инфекции. [1]

579 s - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Лимфедемот во согласност со етиологијата е поделен на примарен (наследен) или секундарен (стекнат). Примарниот лимфедем е доста редок и е резултат на генетски мутации што доведуваат до неразвиеност на лимфните садови и недостаток на функција на лимфната дренажа.

Примарниот лимфедем може да биде изолирана болест или дел од комплексен синдром. Повеќето случаи на примарен лимфедем се наследуваат во автосомно доминантно мода со нецелосна пенетрација и променлива експресија на гени. Скоро 30% од пациентите со примарен лимфедема имаат идентификувани генетски мутации, честопати во форма на сигнал за факторот на раст на ендотелот. [2] Утврдено е дека повеќе од 20 гени се поврзани со лимфни абнормалности кај примарниот лимфедем. Сепак, постои висок степен на генетска хетерогеност. [3] Примарниот лимфедем често се наоѓа во долните екстремитети, и само во ретки случаи може да се појави на гениталиите или горните екстремитети. Инциденцата кај жените е двојно почеста отколку кај мажите. [4]

Во зависност од возраста, примарниот лимфедем е поделен на 3 вида:

 • вроден лимфедем (се појавува при раѓање или кратко време по тоа);
 • пубертетскиот лимфедем;
 • доцна лимфедема, која се појавува на крајот на животот.

Секундарниот лимфедем е многу почест отколку примарен. Се јавува поради оштетување или опструкција на претходно нормалните лимфни садови кај разни болести, рекурентни инфекции, повреди, хируршки интервенции, дебелина или поради малигни процеси и нивно лекување, како што е зрачење. [5] Лимфедема може да се појави кај хронична венска хипертензија и венски улкуси, што е поврзано со оштетена лимфна функција во оваа патологија. Кај пациенти со хронични венски болести, во 20% од случаите има и секундарна лимфна лезија како резултат на преоптоварување на течности. [6] Така, флеболимфедемот се однесува на лимфедема предизвикана од хронична венска инсуфициенција. Секундарниот лимфедем, исто така, може да биде поврзан со генетска предиспозиција. [7]

Заразни болести. Лимфната филаријаза (позната и како елефантијаза) е најчеста причина за секундарен лимфедем ширум светот. Ова е стекната инфекција предизвикана од ларвата на комарци Wuchereria bancrofti. Инфицира луѓе кои живеат или доаѓаат во области ендемични за оваа болест, главно во субсахарска Африка и Индија. Ларви на возрасен црв се засадени на човечка кожа со комарци. Тогаш овие ларви мигрираат во лимфните садови, предизвикувајќи опструкција на лимфните канали. Херпетична инфекција исто така може, иако ретко, да предизвика лимфедема. Повторувачки целулитис и еризипела, исто така, доведуваат до оштетување на кожните лимфни канали и можат да бидат причина за еднострана лимфедема. [8]

Венеричен лимфогранулом - сексуално пренослива болест предизвикана од кламидија, може да биде причина за лимфедема на надворешните гениталии. Туберкулозата на лимфните јазли на вратот е многу поретка причина за лимфедема. [9]

582 s - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Хируршко отстранување на лимфните јазли за време на мастектомија за карцином на дојка или третман на меланом доведува до нарушување на функцијата на лимфната дренажа. Терапија со зрачење, што доведува до речиси неповратно оштетување на интрадермалните лимфни садови и нодуларна фиброза. Горенаведениот пост-терапевтски лимфедем обично се манифестира со хроничен едностран едем. Сепак, интервенциите на простатата и грлото на матката може да предизвикаат билатерален едем. [10]

Подокониозата е причина за незаразна елефантијаза предизвикана од хронично оштетување на стапалата, со продолжено босо одење по глинеста почва што содржи силициум диоксид. Ова е втора најчеста причина за тропски лимфедем ширум светот. Минералните честички апсорбирани преку кожата предизвикуваат воспаление на лимфните садови и предизвикуваат едем на субендотелијалниот лимф и опструкција на крвните садови. Подкониозата е ендемско заболување во висорамнините на тропска Африка, Северна Индија и Централна Америка. [единаесет]

Морбидната дебелина е еден од главните фактори на ризик за развој на секундарен лимфедем. Зголемувањето на количината на масно ткиво во зависните области предизвикува опструкција на лимфните садови. Намалувањето на физичката активност кај дебелите пациенти е отежнувачки фактор. [12]

Ако откриете слични симптоми, консултирајте се со вашиот лекар. Немојте само-лекувајте - тоа е опасно за вашето здравје!

Повеќето членови на Меѓународното здружение на лимфолози генерално се потпираат на тристепена скала за класификација на лимфедема, зголемувањето на бројот ја одредува фазата 0 (или Ia), што дава упатување на латентна или субклиничка состојба каде едемот не сепак се појавуваат, и покрај оштетената лимфодинамика и суптилните механизми на нарушувања на ткивата (течност / состав) и веќе видливите клинички промени во субјективните специфични симптоми. Оваа состојба може да постои долго време, и со месеци и со години, пред да се појави едемот (фази I-III).

Фаза I е рана акумулација на течност со релативно висока содржина на протеини (на пример, во споредба со „венски“ едем) и се манифестира како едем, кој се намалува со зголемувањето на екстремитетот. Во оваа фаза, може да се појави дупчење (трага под притисок). Покрај тоа, во оваа фаза се јавува зголемување на разните клетки кои се размножуваат.

Фаза II: покачената позиција на екстремитетот не доведува до намалување на едемот на ткивото, што се манифестира со горенаведениот отвор. Доцната фаза на втората фаза се карактеризира со постојан едем, хиперплазија на масното ткиво и фиброза.

Фаза III вклучува лимфостатска елефантијаза, каде што може да отсуствува дупчење. Покрај тоа, се откриваат трофични нарушувања на кожата, како што се промени како што се акантоза, таложење на маснотии и фиброза, брадавички израстоци. Овие фази се однесуваат само на физичката состојба на екстремитетите. Подетална и сеопфатна класификација треба да се формулира во согласност со разбирањето на патогенетскиот механизам на лимфедема (на пример, во смисла на генеза и степен на лимфангио дисплазија, нарушувања на лимфниот проток, дисфункција на лимфните јазли, и врз основа на анатомски визуелни карактеристики преку физиолошки и дијагностички методи за визуелизација). Исто така, важно е проучување на основната генетска патогенеза на лимфедема, кои постепено се разјаснуваат од специјалисти во оваа област. Неодамнешните публикации, комбинирајќи ги и физичките (фенотипски) резултати со функционалното снимање на лимфата (во времето на лимфангиозинцитиграфијата (ЛАС)), можат да ја предвидат идната еволуција на класификацијата на оваа болест.

Покрај тоа, вреди да се напомене дека вклучувањето на генотипски информации, кои сега се достапни дури и со тековниот скрининг, ќе обезбеди вредни информации во иднина за прелиминарна дијагноза и класификација на пациенти со периферна (и друга) лимфедема. Во секоја фаза, може да се користи едноставна класификација, иако ограничена, но сепак функционална проценка на сериозноста на болеста со користење на едноставно мерење на волуменот на екстремитетот.

За да се разбере што е лимфостаза, потребно е да се потсетиме на анатомијата на лимфниот систем на човекот. Вклучува лимфни садови и стебла, лимфни јазли и лимфни канали. Овој систем обезбедува одлив на интерстицијална течност од човечки органи, враќајќи го во крвта. Исто така, лимфниот систем е одговорен за заштитните функции на телото, произведувајќи специјални лимфоцитни клетки вклучени во обезбедувањето на имунолошка одбрана. Протеинската течност што влегува во лимфните јазли преку лимфните садови се прочистува таму од токсини и отпадни материи.

Поради повреда на овој прилично комплексен систем, се менува нормалниот одлив на лимфата од органите, што доведува до развој на едем, метаболички процеси во ткивата, размножување на сврзното ткиво и намалување на отпорноста на инфекција.

Причините за лимфостаза на долните екстремитети се разновидни. Претходно, оваа патологија се сметаше за ретка, но сега лекарите почесто се соочуваат со неа. Во зависност од процесите што доведоа до лимфостаза, вообичаено е да се разликуваат примарна и секундарна лимфостаза на долните екстремитети.

Класификација по разум:

 • Примарна форма на лимфостаза.

Може да биде резултат на вродени промени во лимфните садови на нозете. Ова се нарушувања на развојот на крвните садови во фаза на ембриогенеза: отсуство на крвни садови во одредена област на екстремитетот (аплазија) или недоволен број на крвни садови (хипоплазија).

12 03 2 54 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Болеста може да биде и наследна и да се должи на минати болести.

Со оглед на етиофакторите, лимфостазата може да се развие примарна или секундарна.

 • Примарната лимфостаза се карактеризира со недостаток на лимфниот систем поврзан со вродени аномалии на лимфните патишта (хипоплазија, агенеза или опструкција на садовите, инсуфициенција на вентилите, наследни синдроми). Со примарна лимфостаза, едната или двете екстремитети може да бидат засегнати; манифестации на лимфедема се веќе изразени во детството и се зголемуваат во адолесценцијата.
 • Секундарна лимфостаза. Се вели дека секундарната лимфостаза е во случај на повреди или болести на првично нормално формираниот лимфен систем. Секундарниот лимфедем често се развива на едниот екстремитет, обично во областа на издигнување на стапалото и потколеницата и почесто има посттрауматска или воспалителна природа.

Лимфедема претежно се наоѓа кај жени. 91% од пациентите развиваат лимфостаза на долните екстремитети. Со развојот на лимфниот едем на возраст од 15-30 години, тие зборуваат за младински лимфедем, по 30 години - за доцен лимфедем. Во развојот на лимфостаза, се разликуваат 3 последователни фази: 1 - благ минлив едем, 2 - неповратен едем; 3 - елефантијаза (неповратен едем, цисти, фиброза).

 • прекумерна тежина и дебелина
 • тумори на карличните органи
 • еризипела на долните екстремитети
 • претходна операција за карцином со отстранување на регионални лимфни јазли и канали (рак на дојка, тумори на градната празнина, итн.)
 • разни повреди на рацете и нозете (вклучувајќи смрзнатини и изгореници)
 • срцево или бубрежно заболување (на пр. хипертензија и пиелонефритис)

Може ли патологијата да се излечи?

Лимфостазата се однесува на патологијата на лимфниот систем, која се карактеризира со целосен прекин на циркулацијата на лимфата. Престанува да ги исполнува своите примарни функции и врши континуирана дренажа на сите телесни ткива. Едемот е клинички симптом на овој патолошки процес. Најчесто, се развива во регионот на долните екстремитети. Кај фер сексот, ваквата болест се дијагностицира пет пати почесто отколку кај мажите.

Лимфостазата на долните екстремитети е болест од хронична природа која влијае само на едната или на двете нозе. Патологијата не поминува сама по себе; потребен е лек или дури и хируршки третман. Инаку, веројатноста за формирање на фиброзно ткиво се зголемува, што повлекува задебелување на нозете (елефантијаза).

Добро формираната диета помага во лекување на толку сериозен проблем на одлив на лимфа. Диета со лимфостаза на долните екстремитети игра примарна улога, бидејќи болеста најчесто се развива кај луѓе со прекумерна тежина.

Специјалисти предлагаат ограничување на потрошувачката на солена и зачинета храна, од која постојано чувствувате жед. Покрај тоа, солта придонесува за постојана акумулација на течност во ткивата, а тоа негативно влијае на процесот на лекување.

Исто така, се препорачува да се намали количината на потрошени јаглехидрати. Подобро е да се одбие печење, слатки, тестенини и компири.

Диетата главно треба да се состои од свеж зеленчук и овошје, млечни производи, риба со малку маснотии.

Со вродена патологија, операцијата понекогаш помага. Но, сè зависи од конкретниот случај. Секундарната лимфостаза може да се третира со лекови и алтернативни методи, во комбинација со масажа и терапија за вежбање во 1-та фаза на болеста. Фазата 2 е тешка за лекување, но може да постигнете подобар квалитет на живот и да го одржувате резултатот подолго време.

За жал, можно е радикално да се реши проблемот - со ампутација, или медицински да се ублажат болните сензации на пациентот и физички да му се помогне во изнаоѓање на специјални уреди за движење низ градот и само-сервис во бањата и тоалетот - тоа е, во секојдневниот живот.

Клинички манифестации

Дијагнозата на "лимфостаза на долните екстремитети" обично не е тешка, бидејќи клиничката слика на болеста е изразена. Оток на едниот или двата долни екстремитети е толку голем што нозете личат на екстремитетите на слонот. Од тука доаѓа името на лимфостазата позната во секојдневниот живот - елефантијаза.

Симптомите на лимфостаза на долните екстремитети се доста карактеристични, нивната тежина зависи од фазата на процесот.

Клинички се разликуваат 4 фази на лимфостаза:

Ортостатска фаза - едемот на долниот екстремитет се формира на ниво на стапалото и не оди подалеку од границата на зглобот на глуждот. Карактеристично е целосно отстранување на едемот при давање на покачена позиција на екстремитетот. Беше забележано дека во оваа фаза, едемот се јавува периодично - почесто се појавува во топлина и за време на физички напор, во студената сезона е поретко, целосно е во состојба да исчезне по одмор. Може да се појави остеохондроза.

Фазата на деформација е неповратна промена во ткивата на долниот екстремитет и екстензивен едем, кој не се намалува по одмор. Големината на погодениот екстремитет може да биде неколку пати поголема од здравата нога.

Во оваа фаза, се развиваат фибротични процеси во кожата и поткожното ткиво. Кожата во погодената област не се преклопува, станува груба на допир, бојата се менува од темно црвена до кафеава. Често се приклучува стрептококна инфекција на кожата - еризипел.

Терминалната фаза на лимфостазата е влакнеста. Едемот се зголемува уште повеќе во обем, карактеристични се трофични промени во меките ткива на екстремитетот - формирање на не-лекувачки чиреви, егзема што плаче, истекување на лимфа од рани и сл. На кожата се формираат обемни израстоци, ногата станува грда. Оваа фаза се нарекува „елефантијаза“ или, всушност, елефантијаза.

12 03 1 53 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Во последната фаза на болеста, постои можност за трофични чиреви.

Во оваа фаза, ризикот од развој на компликации, како што се еризипела, улцерации и инфекции, е висок. Во некои случаи, се развива туморна болест - лимфангиосарком. И пенетрацијата на инфекцијата од не-заздравувачки рани на нозете во крвотокот придонесува за развој на сепса, што може да заврши фатално.

Третман на лимфостаза на долните екстремитети

Лимфостазата на долните екстремитети (ЛНК) е прилично честа болест, која, според статистичките податоци на Светската здравствена организација, е поверојатно да влијае на слабиот пол. Знаци на лимфостаза на долните екстремитети во различен степен на сериозност се забележуваат кај секоја десетта жена. Селективноста на болеста може да се објасни со фактот дека природата ја поставила обврската за раѓање и раѓање на потомство, а еден од факторите што предизвикува развој на болест како што е лимфостазата на нозете е стабилно зголемено оптоварување на нив, што неизбежно се случува за време на бременоста.

За да разберете што е лимфостаза на долните екстремитети и зошто се појавува, треба внимателно да разгледате како функционира лимфниот систем во човечкото тело.

1425576056 limfostaz nizhnih konechnostey - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Лимфната супстанција е производ за филтрација во крвната плазма кој се акумулира и ги отстранува токсините од него. Од интерстицијалниот простор, тој влегува во лимфокапиларите, потоа во лимфната мрежа и во лимфните јазли, од каде, по чистењето, се враќа во крвотокот. Покрај функцијата за чистење, лимфата го отстранува вишокот течност од крвта, спречувајќи развој на едем.

limfostaz nizhnih konechnostey lechenie v domashnih usloviyah - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Лимфостазата на долните екстремитети е најчеста кај жените

Во зависност од тоа кои фактори придонесуваат за манифестација на патологија, специјалистите разликуваат примарна и секундарна лимфостаза. Примарната лимфостаза, исто така наречена болест на Милрој, е ретка генетска болест што може да се појави кај претставници на исто семејство за неколку генерации.

Појавата на секундарна лимфостаза на долните екстремитети може да биде предизвикана од повеќе причини, меѓу кои покрај бременоста:

 1. Проширени садови на нозете, како и нејзините компликации - тромбофлебитис и тромбоза.
 2. Срцева и / или ренална инсуфициенција, против која се појавува едем.
 3. Компликација на инфективни и воспалителни лезии на поткожно масно ткиво - развој на врие и флегмона.
 4. Постоперативна лимфостаза на долните екстремитети предизвикува лузни во областа на лимфните јазли и крвните садови, ги компресира и спречува нормалниот одлив на течност.
 5. Неоплазми, чија локализација е интерстицијален простор.

Исто така, седентарен начин на живот може да стане причина за лимфостаза на долните екстремитети. Понекогаш тоа се случува со продолжен одмор во кревет кај луѓе кои имале мозочен удар или сериозна повреда.

Развојот на лимфостазата може да се должи на широк спектар на фактори. Нарушување на лимфната циркулација со задржување на лимфата во ткивата се јавува при срцева слабост, патологија на бубрезите, хипопротеинемија, кога лимфните линии не можат да се справат со одливот на лимфата. Лимфостазата може да биде последица на хронична венска инсуфициенција кај декомпензирани форми на проширени вени, пост-тромбофлебитис синдром, артериовенски фистула. Отстранувањето на вишокот ткивна течност доведува до компензаторно ширење на лимфните садови, намалување на нивниот тон, развој на инсуфициенција на вентилите и лимфовенозна инсуфициенција.

Причините за лимфостаза може да бидат дефекти на лимфниот систем, опструкција на лимфните садови кога се оштетени (механички и хируршки повреди, изгореници), компресија од тумори или воспалителни инфилтрати кои го спречуваат лимфниот проток. Со лимфаденит и лимфангитис, уништување на некои лимфни садови доведува до проширување и валвуларна инсуфициенција на други, што е придружено со лимфна стаза.

Продолжена мастектомија изведена за карцином на дојка е комплицирана од развој на лимфедема на горниот екстремитет во 10-40% од случаите. Обично, аксиларната лимфаденектомија (аксиларна лимфаденектомија) се изведува за време на мастектомијата - отстранување на лимфните јазли, кои се области на регионална метастаза. Веројатноста за развој на лимфостаза директно зависи од количината на аксиларна лимфаденектомија. Рак на простата, лимфом, ингвинална-феморална лимфаденектомија, зрачна терапија на области на регионална лимфна дренажа, исто така, може да предизвика лимфостаза.

Во некои случаи, нарушена циркулација на лимфата со развој на лимфостаза се забележува со рекурентен стрептококен лимфангитис (со флегмон, еризипел), паразитски инфекции. Во земјите со тропска клима, вообичаена е лимфната филаријаза, ширена од комарци (слон, елефантијаза). Инфекцијата се манифестира со оштетување на лимфните јазли, нивно зголемување, треска, силна болка, хипертрофија на нозете, рацете, градите или гениталиите.

Патологијата е поделена на 2 фази. Причините за воспаление и оток на долните екстремитети до стапалото кај луѓето со лимфостаза се наведени подолу:

 1. Дијаметарот на садовите оштетени од болеста со лимфата постепено се намалува.
 2. Бројот на патишта чија функција е да се обезбеди одлив на лимфната течност е намален.
 3. Се појавуваат специфични аномалии - удвојување или прекумерно растење, во некои случаи и уништување.
 4. Присуство на амнионски констрикции, што предизвикува лузни на стегање.
 5. Дефекти во функционирањето на лимфниот систем, кои се пренесуваат на луѓето според генетиката.
 6. Тумори или неоплазми од вродена природа, исто така, придонесуваат за развој на лимфостаза.

Како што споменавме погоре, болеста на нозете е поделена на фази. Симптомите на болеста, како и причините, варираат во фази. Разгледајте ги знаците на лимфостаза на нозете кога лицето се влошува:

 • Мал едем со лимфостаза на нозете се нарекува лимфедема. Оток може да биде не-периодично. Во суштина, кожата на нозете се враќа во нормала наутро или при одмор. Кога долните екстремитети се зафатени со физичка активност, едемот постепено се зголемува. Во овој случај, кожата станува бледа, а кога ќе се притисне, се формира карактеристично преклопување. Во оваа фаза, не се забележуваат значителни промени во нозете.
 • Постојан оток кај оваа болест се нарекува влакна>limfostaz nizhnih konechnostey lechenie 5 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Тромбофлебитисот е опасна болест, но со навремена медицинска помош, тој реагира доста добро на терапијата. Тромбофлебитис без третман може да доведе до чиреви, гангрена или тромбоза на големи вени, попреченост и смрт.

информациите на страницата не се медицинска дијагноза или водич за акција и се наменети само за информативни цели.

Што е тоа? Лимфостазата е развој во телото на застојани лимфни процеси во вонклеточниот простор на ткивата. Покрај карактеристичната локализација на патологијата на лимфостазата (во екстремитетите), познати се и други варијанти на манифестација на функционални нарушувања на лимфниот систем - во ткивата на дојката, лицето или скротумот.

Според статистичките податоци, повеќе од 200 милиони луѓе ширум светот се подложни на лимфостаза, а нивната главна категорија се жени (возраста на хероините на Балзак). И лавовскиот дел од нарушувањата на лимфниот проток се должи на локализацијата во два или еден долен екстремитет (во скоро 90% од случаите).

Развојот на лимфостазата започнува со патолошки процеси кои ги нарушуваат функциите на малите садови на лимфниот систем (капилари, колектори), што се манифестира само со суптилен оток на нозете. Постепено се вклучени големи садови, што доведува до трофични промени на екстремитетите и зголемување на нивниот волумен, манифестирано со елефантијаза.

Bez imeni 2 6 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Главната генеза на развојот на болеста е акумулација на лимфоидна течност во меѓуклеточната структура на ткивата, предизвикана од зголемување на лимфниот притисок предизвикан од нерамнотежа во формирањето и одливот на лимфата заситена со протеини.

Овој процес предизвикува ограничена или широко распространета локализација на едемот на ткивата. Со таков едем со лимфостаза на нозете, можете успешно да се борите, бидејќи отокот не предизвикува термодинамички (неповратни) ткивни промени.

Но, кога започнуваат промените во форма на уништување на протеините во лимфоидната течност, фибрините и колагенските влакна се развиваат во кожата и структурата на влакната, мускулите и фасцијалните ткива.

Брзата пролиферација на сврзното ткиво доведува до термодинамички промени во погодените ткива, во форма на цикатрицијални неоплазми кои го инхибираат протокот на крв, го нарушуваат трофизмот и предизвикуваат развој на реакции на воспаление. Според предизвикувачкиот фактор, се разликуваат две форми на лимфостаза во развојот на болеста:

 1. Примарна, поради вродени аномалии во развојот на каналите на лимфниот систем, со манифестација на симптоми од раното детство или во раниот пубертет.
 2. Средно, се карактеризира со развој на болеста поради различни патолошки состојби. Покрај тоа што лимфедема влијае на долните и горните екстремитети, оваа група вклучува и лимфостаза на раката по мастектомија.

Постојат многу причини за нарушен проток на лимфата:

 1. Во човечкото тело, може да се појават разни лезии, придружени со тумори, поради тоа, течноста во садовите не може да се движи тивко.
 2. Ако лимфните јазли беа повредени.
 3. Едно лице води седентарен начин на живот и се движи малку.
 4. Прекумерна тежина
 5. Повреда на проодноста во самите садови.
 6. Инфективни болести кои се јавуваат во тешка форма.
 7. Констрикција на крвните садови.

Вреди да се напомене дека секоја личност има свој начин стагнација на лимфата во нозете. Третманот и причините главно зависат од фазата на болеста.

 1. Првата фаза е лесна и не предизвикува никаква загриженост. Болно лице може да забележи оток на нозете само на крајот на работниот ден, но ткивата остануваат меки и сите симптоми исчезнуваат до утрото. Во првата фаза, болеста може да се излечи целосно.
 2. Во втората фаза, многу пациенти веќе почнуваат да бараат помош од лекар. Болката во нозете почнува постепено да се појавува, а едемот не стивнува преку ноќ. Кожата на нозете изгледа затегната и густа, и ако притиснете на неа, тогаш фосата не исчезнува долго време.
 3. Третата фаза се карактеризира со повреда на лимфниот систем. Општата состојба на една личност значително се влошува, болката се појавува не само во нозете, туку и во зглобовите.
 • Срцева слабост.
 • Проширени вени.
 • Патологија на бубрезите.
 • Присуство на артериовенски фистула.
 • Малформации на лимфниот систем.
 • Неоплазми кои го попречуваат нормалниот проток на лимфата.
 • Паразитски инфекции.
 • Венска инсуфициенција од хронична природа.

Видео за лимфостаза, нејзините симптоми и методите на лекување

Текот на конзервативната терапија на лимфостаза на долните екстремитети вклучува лекови и физиотерапија.

Меѓу фармацевтските препарати што се користат во оваа патологија, може да се спомене следново:

 1. Детралекс, Вазокет, Флебодија - флеботоника која го подобрува метаболизмот во ткивата на нозете.
 2. Troxevasin, Troxerutin, Venoruton - лекови кои го зголемуваат тонот на вените, најдобриот резултат е прикажан во почетната фаза на болеста.
 3. Курантил, Трентал - агенси за разредување на крвта кои ја ублажуваат метежот и спречуваат формирање на тромби.

Покрај тоа, се препишуваат диуретици за ублажување на едемот. Бидејќи систематската употреба на такви лекови предизвикува недостаток на калиум во организмот, лекарот обично препорачува земање истовремено со лекови што содржат калиум (калиум оротат).

Физиотерапија за лимфостаза вклучува магнетна и ласерска терапија, хидротерапија (хидромасажа), ултравиолетово зрачење на автологна крв.

1 магнетотерапија - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Со лимфостаза, магнетната и ласерската терапија покажуваат добра ефикасност.

Добар ефект во лимфостазата дава и масажа на лимфна дренажа изведена од професионален масер и вежби за физиотерапија, кои мора да се практикуваат постојано најмалку двапати на ден. Препорачливо е да влезете во комплексот на стационарен велосипед или возење велосипед.

Потребно е постојано да се носи трикотажа за компресија - голф или чорапи, што треба да се носат наутро, пред да станете од кревет.

Друг начин за лекување и спречување на прогресијата на лимфостазата на долните екстремитети е хирудотерапија (третман со пијавици). Постапката треба да ја изврши квалификуван специјалист, користејќи животни специјално одгледувани во стерилни услови. Нивната повторена употреба е исклучена.

Диететската исхрана за лимфостаза на долните екстремитети треба да вклучува млечни производи, посно месо и риба, пилешки јајца, зеленчук и овошје. Вишокот во исхраната на шеќер, слатки, мрсна храна, лути зачини и сол е непожелен. Пржењето како начин на готвење не се препорачува.

Во отсуство на позитивна динамика на конзервативен третман, индицирана е хируршка корекција за да се подобри одливот на лимфата од долните екстремитети. Операцијата ја изведува васкуларен хирург во болница.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Народен третман

bez nazvaniya 1 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Алтернативен третман на лимфостаза може да се направи само во почетната фаза на болеста

Употребата на традиционална медицина дома е дозволена во почетната фаза на болеста, по задолжителна консултација со вашиот лекар. Ова првенствено вклучува хербален лек - третман со растителни материјали. Традиционалните исцелители ги препорачуваат следниве рецепти:

 1. Сецкан корен од сладунец (10 гр.) Истурете чаша врела вода и ставете во водена бања. По 30 минути, извадете го од оган, исцедете го, изладете го и додадете вода до оригиналниот волумен. Земете лажица три пати на ден за три недели.
 2. Разредете јаболков оцет на половина со вода и масирајте ги нозете со нив во насока од дното нагоре до ингвиналните лимфни јазли. Масажата треба да биде мека, без притисок.
 3. Измешајте го испечениот кромид смачкан во грил со фармацевтски катран, ставете ја добиената маст на проблематичната област на ногата, фиксирајќи ја со завој. Треба да се нанесува ноќе, да се мие наутро со топла вода.

За жал, денес не постои единствен протокол за лекување на лимфостаза, иако се спроведува терапија. Неговата цел се должи на:

 1. Запирање на прогресијата на болеста;
 2. Нормализација на метаболичките процеси;
 3. Спречување на развој на длабоки лезии и компликации.

Третманот е индивидуален и комплексен, поради различната генеза на патологијата. Првиот чекор е да се елиминира предизвикувачкиот фактор (понекогаш со оперативен метод, елиминирање на неоплазмите што го попречуваат движењето на лимфата).

Употребата на терапија со лекови во третманот на лимфостаза на долните екстремитети се препорачува само во раните фази на нејзината манифестација, кога нема структурни промени во структурата на ткивото и кожата или како додаток во постоперативниот период. Неговата цел е да се намали лачењето на лимфоидна течност и да се врати неговото слободно движење со помош на разни лекови:

 • Лекови кои ги подобруваат процесите на циркулација на лимфата - Детралекс, Венорутон, Троксевазин.
 • Нормализирање на циркулацијата на крвта во микро садови - Трентални и периферни садови - Теоникола, Дротаверина или Но-Шпа.
 • Обезбедување заклучок за лимфа од интерстицијален простор - „Никотинска киселина“ или „Кумарин“.
 • Средства што обезбедуваат нормализирање на метаболичките процеси и сообраќајот на ткивата - Троксерутин, Хијалуронидаза и Реопирин.
 • Разредувачи на крв - „Курантила“ и стимулирање на имунитетните функции: „Килибарна киселина“, „“ и разни витамински комплекси.
 • Антибиотици, со додавање на еризипела.

Покрај конзервативниот третман, се препишуваат и физиотерапевтски методи на лекување во форма на електро, магнето, ласерска стимулација и пневматска масажа. Тоа ви овозможува да ги забрзате метаболичките процеси и да го нормализирате протокот на лимфа низ системот. Во комбинација со третман на лекови со лимфостаза, овие постапки придонесуваат за нормално враќање на одливот на лимфата и зајакнување на васкуларните wallsидови.

df97079da6daf02cf8d2e226bc599d93 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Во третманот на лимфедема на долните екстремитети, вклучително и третман на лимфостаза по мастектомија, заедно со терапија со лекови и физиотерапија, завојување на екстремитетите со еластична лента и употреба на компресивна терапија (употреба на компресивна долна облека).

Како може да си помогнете?

долна облека за масажа и компресија

Третман на лимфостаза на долните екстремитети дома е можно само во почетната фаза на развој на болеста. Различни техники на кинезиотерапија (активна и пасивна) препорачани од лекарот - активна кинезиотерапија во форма на терапевтски вежби избрани од специјалист и пасивни техники во форма на масажа. Терапевтската масажа може да се спроведе самостојно, или со помош на домаќинства.

Масажата треба да се започне со лесно кружно галење на екстремитетот само со движења нагоре. Бидејќи лимфниот систем нема валвуларен апарат, движењето на лимфата обезбедува разлика во притисокот и токму оваа функција треба да ја извршуваат рацете.

limfostaz nizhnih konechnostey lechenie - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Потоа, дојде не премногу ревносно месење, тапкање и триење. Движењата на масажата се менуваат со акции на галење.

Со галење и завршување на сесијата за масажа.

Како додаток на третманот, можно е да се користат рецепти на традиционална медицина, во форма на облоги од лисја зелка, хлебните, бреза и бесмртна, сварени и внесени половина час.

За исхраната и диетата

Третманот на лимфостаза нема да биде успешен дури и во почетната фаза, ако не извршите корекција на диетата насочена кон намалување на вишокот тежина на пациентот, влошување на клиничката слика и враќање на нормалните процеси во васкуларниот систем. За ова е погодна диетата препорачана од научникот МИ Певзнер, чија диета се состои од избалансирана и полноправна пирана, која има корисен ефект врз функциите на циркулацијата на крвта.

Во исто време, треба да ги напуштите процедурите за солариум, да посетувате сауни за јавни бањи, непријатни и тесни чевли и облека, да исклучите кревање тешка тежина, да избегнувате ситуации кога треба да бидете во стоечка положба подолго време или да седите непријатно позиција

Резултат на ненавремено започнување на третман за лимфостаза е попреченост. Покрај тоа, навременоста за идентификување на предизвикувачкиот фактор и соодветниот третман ќе можат да ги заштитат пациентите од развој на инфективни процеси, предуслов за кои се ерозија, чиреви и обични рани на едематозната површина на кожата.

 • bolezn vitiligo foto - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диетаВитилиго - што е тоа? Фотографии, причини и третман,.

12 03 3 52 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Понекогаш некое лице има лимфна конгестија во нозете, третманот во овој случај треба да биде задолжителен, бидејќи тоа во голема мера го комплицира движењето. Во никој случај, болеста не треба да се смета само за козметички дефект, бидејќи ова е, пред сè, сериозна закана за животот и здравјето. Факт е дека лимфниот систем извршува многу функции во човечкото тело:

 1. Прво на сите, со помош на овој систем, се спроведува секундарна апсорпција и враќање на протеините во крвта.
 2. Со помош на лимфата, метаболизмот се изведува во меѓуклеточниот простор.
 3. Лимфните јазли играат улога на заштита од бактерии и вируси.
 4. Во цревата, мастите се апсорбираат во лимфата.

Кога се случуваат промени и дефекти поврзани со лимфата, едно лице може веднаш да почувствува дефект во неговото тело.

Со оглед на сите симптоми и непријатност што ги доживува една личност, сите методи се добри за да се ослободите од болест како што е лимфната конгестија во нозете. Третманот со народни лекови се користи активно, но само како додаток на лекови. Размислете за основните рецепти на традиционалната медицина:

 1. Сецканиот лук се меша во еднакви пропорции со мед и старее во темница една недела, по што добиениот лек се зема една лажичка на ден три пати.
 2. Хлебните ја подобруваат циркулацијата на крвта. Ситно сецкани лисја истураат 0,5 л врела вода, се оставаат преку ноќ, а веќе попладне ја пијат во мали порции целата содржина.
 3. Се препорачува да се пие чај од лисјата на рибизла и шипинка во неограничени количини.
 4. Ако е потребно да се намали стагнацијата на лимфата во нозете, третманот нужно вклучува бањи со лушпа од низа и аптека камилица, тие мора да се прават секој ден долго време, но резултатот пријатно ќе изненади.

Правилниот начин на живот, диета со употреба на зеленчук и овошје, како и сè што ќе помогне да се подобри протокот на крв, мора да се применува секој ден, а потоа болеста ќе се повлече.

Исто така, добар ефект во лимфостазата се изведува од професионален масер и физиотерапевтски вежби, кои мора да се прават постојано најмалку двапати на ден. Препорачливо е да влезете во комплексот на стационарен велосипед или возење велосипед.

Народен третман

Кои се знаците на болеста?

Во својот развој, оваа патологија поминува низ три фази.

 1. Лимфостазата на долните екстремитети во првата фаза се карактеризира со појава на помал едем главно навечер, што исчезнува самостојно наутро или по краток одмор. Тие можат да се зголемат по сериозен физички напор или долг престој во стационарна состојба. Во оваа фаза, како по правило, нема израстоци или какви било сериозни промени во самото сврзно ткиво. Помош од специјалист, кој најчесто се состои во употреба на конзервативни методи на лекување, дава позитивен резултат.
 2. Втората фаза се карактеризира со зачувување на едемот дури и по ноќен одмор, пролиферација на сврзното ткиво, појава на болка непријатност. Дури и со мало притискање на прстот на кожата, трагата останува долго време. Лимфната конгестија може да предизвика напади.
 3. Во третата фаза, нарушувањата на одливот на лимфата стануваат неповратни, се појавуваат таканаречени фиброцистични промени во погодените области, а постепено се развива и елефантијаза. Во оваа фаза, често се појавуваат истовремени болести (егзема, трофичен улкус, еризипела, деформација на остеоартроза). Во отсуство на соодветен третман, можна е смрт како резултат на сепса.

Лимфостазата на долните екстремитети се карактеризира и со појава на следниве симптоми:

 • Општа слабост.
 • Болки во зглобовите.
 • Неможност за концентрација подолго време.
 • Главоболка.
 • Појавата на вишок телесна тежина.
 • Бело обложување на јазикот.

779638 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Формите на лимфостаза 2 се примарни и секундарни, а фазите се 3.

практикантиНаслови
1 фазалимфодерма
2 фазафибердерма
3 фазаелефантијаза

Фаза 1 е предвесник на лимфостазата и се нарекува лимфедем. Лимфедема е реверзибилен процес, ако навремено ги напуштите лошите навики и целата енергија ја посветите на лекување.

Фаза 2 - фибредемот е веќе неповратен поради значителна штета. Постојаната конгестија на лимфата доведува до затегнување на кожата и стабилни синдроми на болка. Со продолжено стоење, се појавуваат грчеви. Шинчето се зголемува во големина во споредба со здравата нога до 50 см.

Компликациите од фазата 2 се манифестираат во форма на деформација на нозете, кожата добива синкава нијанса, често пука и лимфните лизгања од раната долго време. Кога триете болна нога со груба облека, истриените места лекуваат долго време.

Лимфостаза на долните екстремитети (третман дома се јавува само под надзор на лекар), во 2 фази, понекогаш тоа влијае на садовите што се наоѓаат близу до епителот, а потоа кожата на нозете станува бургундска, како голема модринка

Фаза 3 - финална. Во медицината се нарекува - елефантијаза. Со него, екстремитетот се деформира до непрепознатливост, и повеќе не изгледа како човечка нога. Изгледа како слон, без контури на стапалата и колената. Поради затегнување на кожата и вишок течност, ногата станува толку тешка и болна што е невозможно да се оди со него. Боли да чекори, боли да седи долго време.

Луѓето со елефантијаза се движат во инвалидска количка, користејќи патерици и можат да одат независно на кратки растојанија во рамките на сопствениот стан. Во некои случаи, ногата расте до толкава големина што не можете да седите во количка со неа.

Невозможно е да се живее со сегашната болка, ногата е оперирана или, во екстремни случаи, се ампутира на барање на пациентите. Самите луѓе бараат да ги спасат од екстремитетот на слонот, за да не истегнат нога на подот, која тежи повеќе од сопственото тело.

лимфостаза, фотографија на симптоми по отстранување на млечната жлезда

Почетокот на примарната фаза на лимфостаза е обележан со формирање на постојан и растечки едем во текот на денот на задниот дел на стапалата. Кожата е затегната и сјајна. Лесниот притисок остава вдлабнатина која наскоро се исправува.

Во прилог на малку непријатност во форма на пукање, пациентот не се чувствува. Нема симптоми на болка - бидејќи отокот исчезнува наутро, пациентите немаат посебни грижи и никој не брза да добие медицинска помош. Иако е во овој период, третманот на лимфостаза дава најефективен резултат.

Знаците на втората фаза се карактеризираат со фибротични промени во едематозни ткива. Конзистентноста на едематозни ткива е густа, со притисок, се забележува болка, долго време останува длабока трага. Кожата над едемот се карактеризира со зголемена чувствителност и има непривлечен изглед.

Неговата површина е сува, покриена со пукнатини и набори кои не се израмнуваат при галење. Во оваа фаза на лимфостаза, нема јасни симптоми на нарушување на сообраќајот, но се забележуваат воспалителни реакции, кои се појавуваат на кожата во форма на мали хиперемични точки. Често се појавуваат грчеви во мускулите.

Во третата фаза на лимфостаза, се јавуваат забележителни промени во кожата. Таа е распукана, сува и многу растегната. Масивниот оток е многу забележлив, што визуелно ја зголемува големината на погодениот екстремитет. Истурено црвено забележување се појавува на кожата - доказ за развој на реакции на воспаление и приврзаност на инфекција. Со текот на времето, се појавуваат очигледни знаци на трофични лезии на капакот на кожата.

На четвртата, последна фаза од развојот на болеста, се манифестира со широки знаци на оштетување на екстремитетите, ширејќи се во подножјето и феморалната зона. Патолошки промени ги покриваат зглобовите и коските, предизвикувајќи нивна деформација.

- често феномен - губење на дел од лимфните јазли заедно со ткивата на самата жлезда, нејзините влакна и мускулно ткиво, не ја запира функцијата на лимфниот систем, што резултира во акумулација на лимфоидна течност во ткивата, формирање едем Неговиот вишок може да проникне низ хируршките конци, што пациентите често го сметаат за распределба на постоперативната матка.

Оток, по операцијата, се развива на раката од патолошкиот процес. Симптомите одговараат на вообичаени симптоми кои се појавуваат во различни фази на лимфостаза.

Во огромното мнозинство, лимфостазата на раката по мастектомија не бара третман, поминува сама по себе шест месеци. Манипулациите со самомасажа ја олеснуваат ситуацијата и специјалните терапевтски вежби препорачани од лекарот.

Воспоставување дијагноза

Многу е важно навремено да се идентификува лимфостазата на долните екстремитети. Фотографии на пациенти со таква дијагноза може да се најдат во специјализирани медицински водичи. Ако се појават симптоми кои укажуваат на оваа болест, треба да се консултирате со вашиот лекар. Специјалистот првично треба да ги испита долните екстремитети, да ги слуша сите поплаки на пациентот, а исто така да собере детална историја на болеста. По ова, пропишан е детален дијагностички преглед, што подразбира:

 • Општ / биохемиски тест на крвта.
 • Дуплекс скенирање на вени за да се исклучи венската инсуфициенција.
 • Ултразвук на карличните органи и директно на абдоминалната празнина.
 • Лимфографија Оваа студија ви овозможува да ја процените состојбата на лимфните садови.

Доколку е потребно, може да се препише дополнително испитување на други системи на органи за да се намали ризикот од повторување на болеста.

Симптоми на лимфостаза

Промени во кожата. Лимфедема може да биде еднострана и билатерална. Пациентите често се жалат на чувство на тежина и непријатност во погодениот екстремитет, особено на крајот на денот. Преодниот помал едем е ран симптом на лимфедема. Со текот на времето, кожата добива дупчена текстура како „кора од портокал“. Како што напредува болеста, кожата станува се повеќе текстура и груба поради задебелување и фиброза. Постојан, не-протекувачки и не-поминувачки едем укажува на неповратна фаза на лимфедема. Неможноста да се штипне преклоп на кожата на дното на вториот прст (знак на Стемер) е крајно патогномоничен за хроничен лимфедем. Покрај тоа, лимфедемот се карактеризира со симптом како што е оток на задниот дел од стапалото, кој се нарекува „грпка на биволот“.

Со текот на времето, се развива елефантијаза. Кожата над погодената област има брадавичен хиперкератотичен или „мовлив“ изглед. Кожата во хроничен лимфедем обично има пукнатини, улцерации со феномени на повторлив целулитис. Карактеристично е ослободување на чиста, светло жолта течност (лимфореја). Импетиго е исто така честа манифестација.

Во поретки случаи, пациентите со долготраен лимфедем имаат ризик од развој на кожен ангиосарком. Овој агресивен тумор е обично црвено-виолетова дамка или јазол што може да се зголеми, улцерира, а во ретки случаи и да метастазира. Во раните фази на лимфедема, може да биде тешко да се разликува од другите вообичаени причини за едем на екстремитетите, како што се болест на верикоза, липодема и морбидна дебелина. Едем кај хронична венска инсуфициенција може да имитира рана фаза на лимфедема. Иако едемот е постојан и многу сличен и во двата случаи, венскиот едем обично е поврзан со други клинички манифестации на венски болести, како што се проширени вени, хиперпигментација, липодерматосклероза и присуство на венски чиреви. Покрај тоа, венскиот едем престанува по подигнување на екстремитетот. Кај хронична венска инсуфициенција, едемот обично се поврзува со зголемување на хидростатичкиот притисок на капиларите. Со лимфедема, тоа е обично нормално, и затоа подигнувањето на нозете не го намалува отокот. Ова е главната разлика од хроничната венска инсуфициенција. [тринаесет]

Липедем, исто така познат како липоматоза на долните екстремитети, е хронично прогресивно нарушување на масното ткиво. Честопати погрешно се дијагностицира како примарна лимфостаза. Липедемот е скоро исклучиво карактеристичен за жените и најчесто се јавува неколку години по пубертетот. Се појавува како билатерална симетрична акумулација на поткожни маснотии, главно во долните екстремитети, со мали хематоми и склоност кон прогресивно отекување на нозете. Една од карактеристичните одлики е што отокот нагло престанува на ниво на глуждовите. Лесните хематоми се поврзани со зголемена кршливост на капиларите во масното ткиво. [14]

581 s - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Најчесто, лимфостазата влијае на горните и долните екстремитети

I фаза на болеста со лимфостаза на нозете се карактеризира со појава на едем во зглобот на глуждот
, основите на прстите и на задниот дел на стапалото. Едемот е мек, безболен, поминува по некое време по одмор, кожата преку едемот може да формира преклоп.

Во фаза II на лимфедема, едемот се протега на горниот екстремитет
. Неговиот карактер се менува - станува постојан и густ, не поминува со долг одмор, кожата не може да се свитка. Постепено, се развива елефантијаза. разликата во обемот на заболениот и здрав екстремитет може да биде 30-40 см или повеќе.

Екстремитетот е деформиран, се зголемува волуменот, неговите физички способности се влошуваат. Со долго траење на болеста, се појавува хиперпигментација на кожата, хиперкератоза, брадавични формации. Болеста се влошува со формирање на чиреви и пукнатини на кожата, придружени со обилна лимфореја (одлив на лимфата на површината).

За исхраната и диетата

Лимфостазата е долгорочна прогресивна болест која, како што се развива, понекогаш во текот на неколку децении, поминува низ неколку фази.

ICD-10 код за лимфостаза на долните екстремитети (десетта верзија на меѓународната класификација на болести, каде што секоја патологија позната на науката е означена со алфанумерички код) - I89.8.

Специјалисти, фокусирајќи се на симптомите, разликуваат три главни фази на лимфостаза на долните екстремитети:

 1. Слабо изразен спонтан едем или укажува на почетната фаза на патологијата. Типично, таквата лимфостаза се јавува во регионот на потколеницата и стапалото на крајот на денот. Нема болни манифестации и не предизвикува голема загриженост. Кожата на нозете во оваа фаза на секундарна лимфостаза ја задржува својата природна боја и мекост, не се затегнува. Кога ќе кликнете на него, останува мала дупчиња, која брзо исчезнува. По ноќен одмор, ваквиот едем се смирува самостојно.
 2. Неповратниот едем (фибредем) се карактеризира со промена на структурата на ткивото - станува болно, се стврднува (невозможно е да се компресира во преклоп), се стекнува со темно кафеава нијанса. Притискањето предизвикува формирање вдлабнатини кои не се измазнуваат долго време. При палпација, се чувствуваат густи влакнести жици. Епидермисот значително се протега под влијание на едем, што предизвикува формирање пукнатини на површината на кожата. Постои ризик од инфекција преку повредената кожа, што е потврдено од истурени црвени дамки на нејзината површина. Поради нарушувања на циркулацијата во нозете, се појавуваат грчеви. Екстремитетот ја менува својата нормална форма, моторните функции се нарушени - флексија во зглобовите е тешка.
 3. Во последната фаза на лимфостаза на долните екстремитети, се формира таканаречена елефантијаза. Зафатените области на епидермисот се карактеризираат со тешка хипертрофија, едемот го менува обликот на екстремитетот. Пациентите постојано доживуваат малаксаност, слабост, главоболки и болки во зглобовите. Моторните функции на екстремитетот се значително нарушени, тој повеќе не може да служи како сигурна поддршка при одење. На кожата тешко се лекуваат трофични чиреви, постои закана од еризипела и / или гангрена, чиј крај може да биде фатален.

За да се спречи болеста да стане неповратна, неопходно е да се консултирате со лекар во рана фаза на лимфостаза на долните екстремитети. Навременото дијагностицирање и правилното лекување ќе помогнат да се избегне ваквиот развој на ситуацијата.

 1. Благ спонтан едем или лимфедем, укажува на почетната фаза на патологијата. Типично, таквата лимфостаза се јавува во регионот на потколеницата и стапалото на крајот на денот. Нема болни манифестации и не предизвикува голема загриженост. Кожата на нозете во оваа фаза на секундарна лимфостаза ја задржува својата природна боја и мекост, не се затегнува. Кога ќе кликнете на него, останува мала дупчиња, која брзо исчезнува. По ноќен одмор, ваквиот едем се смирува самостојно.
 2. Неповратниот едем (фибредем) се карактеризира со промена на структурата на ткивото - станува болно, се стврднува (невозможно е да се компресира во преклоп), се стекнува со темно кафеава нијанса. Притискањето предизвикува формирање вдлабнатини кои не се измазнуваат долго време. При палпација, се чувствуваат густи влакнести жици. Епидермисот значително се протега под влијание на едем, што предизвикува формирање пукнатини на површината на кожата. Постои ризик од инфекција преку повредената кожа, што е потврдено од истурени црвени дамки на нејзината површина. Поради нарушувања на циркулацијата во нозете, се појавуваат грчеви. Екстремитетот ја менува својата нормална форма, моторните функции се нарушени - флексија во зглобовите е тешка.
 3. Во последната фаза на лимфостаза на долните екстремитети, се формира таканаречена елефантијаза. Зафатените области на епидермисот се карактеризираат со тешка хипертрофија, едемот го менува обликот на екстремитетот. Пациентите постојано доживуваат малаксаност, слабост, главоболки и болки во зглобовите. Моторните функции на екстремитетот се значително нарушени, тој повеќе не може да служи како сигурна поддршка при одење. На кожата тешко се лекуваат трофични чиреви, постои закана од еризипела и / или гангрена, чиј крај може да биде фатален.

Третманот на лимфостаза ги вклучува следниве методи:

 1. Терапија без лекови.
 2. Третман со лекови.
 3. Хируршка интервенција.

Третманот без лекови вклучува голем број мерки насочени кон создавање поволни услови за одлив на лимфата од долните екстремитети, како и превентивни мерки насочени кон одржување на кожата на нозете во здрава состојба. Овие вклучуваат лимфна дренажна масажа (самомасажа), контрастен туш, носење компресивна долна облека, дневен тоалет на кожата на екстремитетите, вежби за физиотерапија. Ова се активности што самиот пациент може да ги изврши.

12 03 4 31 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

Операцијата се прибегнува само во фазите 3 и 4 на болеста.

Под надзор на лекар, методите на третман без лекови вклучуваат акупунктура, електрофореза, електрична стимулација на лимфните садови, фототерапија, пневмокомпресија, итн. Третманот со лекови треба да биде насочен кон подобрување на трофизмот на ткивата (агенси кои ја подобруваат регенерацијата) и борба против инфективната компликации (антибиотици). Пропишани се и антитромботични лекови, диуретици (за намалување на оток), витамини и елементи во трагови за зголемување на одбраната на организмот.

Хируршки третман се спроведува во 3 и 4 фази на лимфостазата, кога нема ефект од конзервативна терапија или се развиваат неповратни деструктивни процеси во лимфните садови и меките ткива на екстремитетите. Операциите за бајпас поврзани со микрохируршки интервенции се докажаа добро. Ова е навистина дело за накит на хирург кога се создава анастомоза помеѓу лимфните садови и вените или помеѓу лимфните јазли и вените. Се создава лимфно празнење во венскиот кревет, што спречува стагнација на течности во интерстицијалните простори.

Во последната фаза на болеста, кога контрактилната функција на лимфните садови е целосно изгубена, а во меките ткива се развиле неповратни влакнести процеси, тие прибегнуваат кон повеќе трауматски операции. Овие вклучуваат различни техники на пластична хирургија на кожата, кога се ексцизира прекумерно обраснатото поткожно ткиво, раната се зашива.

Овој вид хируршка интервенција не обезбедува лек, но значително го поедноставува животот на пациентот и го подобрува изгледот на екстремитетот. Сепак, треба да се запомни дека заздравувањето на постоперативните рани кај такви пациенти е побавно поради метаболички нарушувања во погодениот екстремитет и постои висок ризик од секундарна инфекција. Овој факт уште еднаш потврдува дека колку побрзо започне третманот, толку е поповолен исходот на болеста.

Со најблага фаза на лимфостаза, се забележува систематски изглед на минлив едем на екстремитетот, кој се забележува навечер и исчезнува самостојно наутро, по одмор. Едемот има тенденција да се зголемува по физички напор или продолжено ограничување на подвижноста, долг престој на нозе. Неповратните промени и размножувањето на сврзното ткиво во оваа фаза сè уште се отсутни, затоа, навремен пристап до лимфолог и извршена конзервативна терапија доведуваат до постојана регресија на болеста.

Лимфостазата со умерена тежина се карактеризира со не исчезнувачки едем, раст на сврзното ткиво, затегнување на кожата и напнатост, што може да биде придружено со болка. Притискањето на прстот на едематозното ткиво остава траги од впечаток што трае долго време. Постојан едем на лимфата може да доведе до зголемен замор на заболениот екстремитет, напади.

 • 1) Реверзибилен едем (лимфедема). Во регионот на зглобот на глуждот, во основата на прстите и помеѓу метатарзалните коски, се појавува безболен, сепак благ оток. Кожата над неа е бледа, може да формира набори. По одмор, ваквиот едем исчезнува или се намалува.
 • 2) неповратен едем (фибредема). Едемот станува погуст на допир (фосата од притискање останува долго време, кожата нема да се преклопи), се шири од стапалото до потколеницата. Наскоро, деформацијата на ногата станува забележлива, тешко е да се свитка, во него се чувствува болка или чувство на тежина. Ако некое лице со фибедема мора да стои долго време, може да се појават грчеви во мускулите на телето или мускулите на стапалото. Во истата фаза, кожата станува потемна, добива синкава нијанса, станува груба и густа.
 • 3) Елефантијаза. Волуменот на ногата значително се зголемува, неговите контури се измазнуваат. Еризипела, егзема, трофични чиреви се појавуваат на кожата. Болестите на коските и зглобовите на зафатената нога се спојуваат.
 • дијагностика

  Лимфедема е првенствено клиничка дијагноза, и затоа темелната медицинска историја и физичкиот преглед играат непроценлива улога. Доцните фази на лимфостазата може да се дијагностицираат клинички без помош на дополнителни методи. Сепак, во раните фази на болеста, придружни состојби, како што се дебелина, липодистрофија и венска инсуфициенција, можат да ја комплицираат правилната дијагноза, па дополнителни методи на испитување може да бидат крајно неопходни. Постојат многу дијагностички алатки за проценка на лимфната функција. Но, одлуката да се користи било кој од нив треба да се заснова на состојбата на пациентот. Раната дијагноза на лимфостаза е важна, бидејќи значително го зголемува успехот на терапијата. [23]

  Медицинска историја и физички преглед

  Историјата треба да вклучува возраст на појава на болеста, семејна историја на лимфостаза, историја на разни повреди, инфекции, рак, срцева патологија, хипотироидизам, хипоалбуминемија, сепса, венска инсуфициенција или лимфна опструкција. Покрај тоа, значајна историја на историјата е терапија со зрачење во ингвиналните / аксиларните региони, лимфаденектомија, како и патување во области ендемични за филаријаза. Лимфостазата на долниот екстремитет обично се манифестира како едем на грбната површина на стапалото и прстите со карактеристичен тап „квадрат“ изглед. Лимфедемот обично започнува со едем на крајниот екстремитет, а потоа едемот напредува проксимално. Кожата или дупчестата текстура на кожата (феноменот на кора од портокал) и знакот Копоша-Стемер (неможноста да се изклинуваат наборите на кожата на грбната површина на основата на вториот прст) се карактеристични знаци на хронична лимфостаза. Во подоцнежните фази, кожата во погодената област станува хиперкератотична, се развиваат папули, плаки и нодули со тешка фиброза.

  Во повеќето случаи, употребата на различни методи на сликање не е потребна за дијагностицирање. Сепак, тие можат да се користат за да се потврди дијагнозата и да се процени степенот на оштетување на лимфниот систем за да се утврдат најоптималните терапевтски тактики.

  • Лимфоцинтистиграфија Дали е стандарден инструментален метод за снимање на лимфниот систем за да се потврди дијагнозата на лимфедема. Ова е нај рутински и најчесто користен метод на истражување за проценка на лимфната функција. Со визуелизација на лимфната васкулатура, лимфоцинтиграфијата може да открие абнормалности во развојот на лимфниот систем. [24] Чувствителноста и специфичноста на овој метод за откривање на лимфедема е приближно 73% и 100%, соодветно. [25] И покрај непобитните предности, лимфоцинтиграфијата е макотрпна и технички тешка поради недостаток на специјална радиолошка опрема во многу клиники.
  • Магнетна резонанца (МРИ) Тоа не е ниту чувствителна ниту специфична техника за сликање за дијагноза на лимфедема. Сепак, МНР може да исклучи други причини за едем на екстремитетите и опструкција на лимфните канали, како што е формирање на меките ткива, вклучувајќи рак. МНР може да се користи и за проценка на присуството на течност и нејзината природа во меките ткива на екстремитетите, што помага да се разликува лимфедема од другите форми на едем. [26]
  • Покрај тоа, може да бидат дополнителни методи за дијагностицирање на лимфостаза ултрасонографија, што овозможува да се исклучи венската патологија и понекогаш да открие знаци на филаријаза;
  • биоимпедантна спектроскопија, што дава информации за количината на интерстицијална течност во погодениот екстремитет.

  Исто така се користат лабораториски дијагностички методи кои ја проценуваат функцијата на црниот дроб и бубрезите. Хистолошките студии имаат мала чувствителност и специфичност за дијагноза на лимфостаза. [24]

  6 10 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

  Лимфолог е вклучен во дијагностицирање на лимфостаза и последователна терапија.

  Лимфолог е вклучен во дијагностицирање и третман на лимфостаза, но таков специјалист може да се најде само во големите градови, па затоа најчесто пациентите со оваа патологија ги зема флебологот (специјалист за садови) или хирург. Искусен лекар е во можност да постави прелиминарна дијагноза веќе при првиот преглед на пациентот, врз основа на надворешните знаци на болеста. Но, за апсолутна доверба во тоа, неопходно е да се спроведат голем број студии, вклучително:

  • крвни тестови - да се утврдат индикатори како што се стапката на седиментација на еритроцити (вишокот на нормата сигнализира присуство на воспалителен процес), бројот на тромбоцити (го одредува индексот на вискозитет на крвта, што влијае на циркулацијата на крвта и лимфата);
  • тестови на урина - да се исклучи врската на оток на нозете со бубрежни заболувања;
  • Х-зрачна лимфографија, компјутерска и магнетна резонанца на долните екстремитети даваат детални информации за сериозноста и природата на патолошките процеси;
  • диференцијална дијагноза за да се исклучи длабока венска тромбоза или синдром на постфлебитис.

  По добивањето на резултатите од прегледите, лекарот одлучува кои методи на лекување треба да се користат во овој случај. Во исто време, тој ги зема предвид и фазата на развој на болеста и состојбата на пациентот и присуството на истовремени патологии.

  Ако се појават знаци на лимфостаза, треба да контактирате со васкуларен хирург (флеболог, лимфолог) за да ја утврдите причината за патологијата. Во случај на оштетување на долните екстремитети, има потреба да се изврши ултразвук на абдоминалната празнина и малата карлица; со лимфедема на рацете - рентген на градниот кош.

  За да се утврди локацијата на лимфниот блок и васкуларната проодност, се користат рентген-лимфографија, лимфоцинтиграфија со Tc-99m, МНР, КТ. Овие методи овозможуваат да се суди за промените во лимфниот кревет, да се идентификуваат областите на стегање, лимфангиектазија, откажување на вентилот.

  Лимфостазата се разликува од длабока венска тромбоза и синдром на постфлебитис, при што лимфедема е еднострана, оток е слаб, се утврдува присуство на хипепигментација, проширена егзема и проширени вени. За да се исклучи венската патологија, се прави ултразвук на вените на екстремитетите.

  Лимфостаза на долните екстремитети (третманот дома се одложува до целосна студија) бара професионална дијагноза и назначување режим од страна на лекар. За да не го мешате со привремен едем, треба да контактирате со флеболог или лимфолог. Специјалист за васкуларни заболувања ќе направи ултразвук на абдоменот и карлицата, лимфографија за да се утврди локацијата на лимфниот блок.

  Стагнацијата на лимфата во нозете може лесно да се дијагностицира. Лекарот точно знае кои методи да се користат за ова. Прво на сите, жалбите и историјата на болеста се земени во предвид. Анализите на урина и крв, биохемискиот состав на крвта, ултразвукот на бубрезите и црниот дроб се сметаат за задолжителни и се проценува состојбата на срцето. Ако не се идентификувани никакви проблеми, тогаш лекарот може да препише дополнителни тестови:

  1. Лимфографијата ви овозможува да ги одредите квантитетот и квалитетот на крвните садови, како и да ја анализирате нивната способност да пуштат течности низ нив.
  2. Одличен метод е лимфоцинтиграфија. Ваквата дијагностика е насочена кон добивање информации за лимфниот проток и состојбата на валвуларниот васкуларен систем.
  3. Користејќи доплерографија, се испитува васкуларното корито, за ова се воведува посебен медиум за контраст во телото.

  Веднаш штом лекарот откри лимфна конгестија во нозете, третманот станува неизбежна состојба за враќање во вообичаен начин на живот.

  Лимфостазата може да се посомнева во карактеристичниот изглед на долниот екстремитет, но потребни се дополнителни студии за да се утврдат причините за состојбата и да се утврдат тактиките на третман:

 • Доплерографија на садовите на нозете со цел да се разликува венскиот и лимфниот едем;
 • Ултразвук на карличните органи за воспалителни или неопластични заболувања кои се мешаат во одливот на лимфата од долните екстремитети;
 • лимфографија - рендгенско испитување на проодноста на лимфните садови
 • лимфоцинтиграфија - радиоизотопска дијагностика на проодност, тортозност на лимфните садови, состојбата на нивните вентили;
 • протеинограм - студија за протеински фракции на крв;
 • општа анализа на урина - да се дијагностицира состојбата на бубрезите;
 • Ултразвук на срцето, ЕКГ - за проучување на состојбата на срцето;
 • општ тест на крвта - за воспалителни промени во него.
 • За придобивките од масажата

  Масажата со лимфостаза најдобро му е доверена на специјалист. Тој ќе може да го „исцеди“ вишокот течност од местата на акумулација нагоре без да ги оштети садовите. Со независна масажа, треба да месете со триење движења од дното нагоре. Визуелно, изгледа како да се обидувате да облечете невидливи хулахопки.

  Ефективноста на терапијата за вежбање за лимфостаза зависи од фазата на болеста. Ако болеста е во почетна фаза, отокот е слаб, а нозете не болат при одење, тогаш можете да направите активен кардио тренинг. Но, не сите видови обука ќе работат, и има ограничувања.

  Кардио тренингот треба да го испумпува кардиоваскуларниот систем, да го избрка вишокот течност со токсини преку пот, но обуката не треба да ги повреди колена и зглобовите. Соодветно на тоа, скокање со јаже и трчање се исклучени, а часовите на стационарен велосипед, елиптичен тренер, веслање и пливање се соодветни. Доволно 40 минути на ден или секој втор ден.

  Во сите други случаи, вежбајте за нозете „велосипед“ или „ножици“. За да го направите ова, легнете на подот и прикажете ја торзијата или преминувањето на шуга со стапалата на тежината. Прстите треба да се месат, за да можат да прават движења на флексија-екстензор.

  limfostaz nizhnih konechnostey lechenie 9 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диетаТерапија за вежбање е еден од методите за лекување на лимфостаза на долните екстремитети.

  Не заборавајте за глуждовите. Тие треба да се вртат во насока на стрелките на часовникот и обратно. Еден ден можете да направите од 20 до 60 минути, по можност без додавања. Во почетната фаза на болеста, кардио тренингот може да се комбинира со домашна гимнастика на подот, и со напредната фаза, кардио тренинг во форма на пливање. Тие можат да се изведуваат во денови кога отокот е минимален, а нозете не болат.

  Специјална масажа за лимфостаза на долните екстремитети е предуслов за секоја терапија. Рачна лимфна дренажа помага да се активира васкуларната контракција, а со тоа помага да се промовира лимфата. Благодарение на правилната техника, многу пациенти забележуваат намалување на едемот, намалување на волуменот на болната нога.

  Понекогаш е пропишана хардверска масажа, која инаку се нарекува пневмокомпресија. Сепак, позитивни резултати може да се добијат само ако завојот дополнително се користи со еластичен завој. Вториот е избран исклучиво од докторот.

  Кога е потребна операција?

  Ако конзервативната терапија е неефикасна, отокот се зголемува, лекарот донесува одлука за операцијата.

  Пред директна операција, се изведува боење на лимфните садови со сина боја со цел подобро да се види текот и степенот на нивно проширување. Материјалите за боење обично се воведуваат во интердигиталните простори на стапалото.

  Потоа, сите оштетени области се отстрануваат со облекување или каутеризација со ласер.

  За време на самата операција, можни се бројни дополнителни процедури (липосукција, формирање бајпас тунели за правилен одлив на лимфата, трансплантација на лимфоидно ткиво).

  Периодот на рехабилитација подразбира усогласеност со мерките за спречување на релапс на патологијата. Препорачана масажа на лимфна дренажа, терапија за вежбање, релаксација.

  Методи на комплексен третман дома

  Ако поради некоја причина не е можно да се посети лекар, но се развива лимфостаза за симптоми, можете да започнете со третман дома со лекови кои не се во можност да предизвикаат значителна штета на здравјето и да ја влошат ситуацијата. Дома, можете сеопфатно да пиете витамини на никотинска киселина и Е, да научите како самостојно да ставате пијавици навечер.

  Пред хирудотерапија, задолжителна е 20-минутна терапија за вежбање во комбинација со дренажна масажа. Ноќе треба да направите компрес (за да им помогнете на рецептите од традиционалната медицина). Во утринските часови, истријте го Траксевазин во отечениот екстремитет и ставете чорапи за компресија.

  Во текот на денот треба да пиете многу вода, да одбиете сол и бибер, пушено месо. Целосно ревидирајте ја вашата исхрана во корист на пареа храна, без месо, но со витамин зеленчук и овошје.

  Како да се врати дренажата на лимфата со народни методи

  Лимфостазата на нозете се третира без дијагностицирање. Најдоброто нешто за болна личност е да ја идентификува болеста навремено и да започне терапија со третман. Во текот на третманот е долго време. Во овој случај, неколку методи се комбинираат за терапија. Исто така, многу лекари препорачуваат пациентите во почетната фаза да спроведат третман на лимфостаза на нозете со народни лекови.

  • Забрането е одење во бања, сончање на сонце или одење во сауна. Со термички ефекти врз нозете, крвните садови се шират, затоа, циркулацијата на крвта и функционирањето на лимфниот систем се нарушени. Потоа се развива лимфостаза.
  • Чевли со потпетици не смеат да се носат. Чевлите и сандалите се дизајнирани да го зголемуваат оптоварувањето на нозете, поради што се нарушува лимфниот проток и се развива лимфостаза.
  • Спроведете третман со народни лекови. Вообичаени методи на таква терапија вклучуваат лушпа, компреси од мед, нанесување и оставање на завој натопен во раствор на сол на болно стапало за ноќ. Традиционалниот третман на лимфедема со лушпа од лисја од глуварче или корен од сладок корен е прилично едноставен - треба да го земете подготвениот пијалок внатре за да го обновите лимфниот систем. Исто така, смесата може да се нанесе на оштетено ткиво на кожата.
  • Невозможно е долго време да бидете во седечка положба, преклопувајќи ја едната нога на другата. Во оваа позиција, лимфниот и одливот на крв е нарушен.
  • Забрането е одење без чевли на улица. Поради небрежност, можно е да се добие повреда на стапалото, поради што се формира чир на ногата, а потоа и лифостаза.
  • Навреме скратете ги ноктите на нозете.
  • Кога ги масирате стапалата или целиот долен екстремитет, исклучете го месењето.
  • Избегнувајте каснувања од инсекти при пешачење во шумата.

  Специјална долна облека за компресија е дизајнирана да дистрибуира притисок или периодично да ги преврзува погодените нозе. Во основа, за оваа постапка се користи еластичен завој или ткаенина од медицинска трикотажа. Со постојано абење, пациентот постепено отекува и отекува.

  Кинезитерапија

  Лимфостаза (лимфедема, лимфен едем, елефантијаза) се јавува поради нерамнотежа помеѓу формирањето на ткивна течност и нејзиниот одлив од капиларите и периферните лимфни садови во ткивата на екстремитетите и органите
  . Во исто време, кај пациентите се формира привремена или хронична лимфна конгестија во кожата и поткожното ткиво.

  Заедно со крвните садови во нашето тело постои систем на лимфни садови, од кој главно зависи човечкиот имунитет. Јасна, безбојна течност што го исполнува лимфниот систем се нарекува лимфа. Главната функција на лимфниот систем е да спроведе лимфа од ткивата во венскиот кревет (функција на спроводливост), како и отстранување на странски честички, бактерии, производи за распаѓање на клетките итн. (Заштитна функција) што влегуваат во телото.

  Крвниот притисок што го одржуваат срцето и крвните садови овозможува течење на течноста од крвните капилари во ткивото. Во нормални услови, вишокот ткивна течност влегува во лимфните капилари и со тоа се отстранува навремено. Акумулацијата на ткивната течност се манифестира во форма на едем.

  Лимфостазата е особено опасна бидејќи разни инфекции брзо се развиваат во однос на позадината на стагнацијата на лимфата. Преку која било помала рана на кожата, инфекцијата може многу брзо да навлезе во ткивата.

  Како инаку можам да ја надминам лимфостазата на долните екстремитети? Третманот (лекови, хируршки) треба да го препише само квалификуван специјалист. Конзервативната терапија е единствената правилна одлука во борбата против ваквата болест. Сепак, многу пациенти претпочитаат да бараат алтернативна медицина.

  Многу ефикасни народни лекови се облоги со печен кромид и катран од бреза. Кромидот во лушпата мора да се пече во рерна, да се излупи и да се меша со лажица катран од бреза. Вториот може да се купи во скоро секоја аптека. Како резултат на масата треба да се пренесе во ткивото и да се нанесе на погодената област со задолжителна фиксација со завој. Таквите постапки се препорачуваат да се повторуваат секој ден, два месеци.

  Медот одамна е познат по своите корисни својства. Слатко лекување активно се користи за таква дијагноза како лимфостаза на долните екстремитети. Во овој случај, третманот подразбира земање лековита инфузија. За да го подготвите, треба да земете 350 гр мед и 250 гр лук исецкан во мешалка. Оваа мешавина треба да се внесува една недела, по што може да земете лажица три пати на ден пред јадење. Текот на третманот е два месеци.

  Имајте на ум дека се препорачува да се прибегне кон алтернативна медицина само по консултација со лекар.

  Во народната медицина, лимфостазата се третира со компрес на кромид. Неопходно е да се исушат неколку големи светилки во рерната и да се покрие ногата со оладените ливчиња на местото на едемот. Завиткајте газа на врвот, не штипнете, но не и бесплатно. Треба да одите во кревет со компресор, да полетате наутро. Компирот исто така помага. Измиениот, неизлупен голем компир треба да се ренда на ситен ренде, користејќи газа за да се направи компресија за 1 час.

  Лукот смачкан во мешалка мора да се истури во 350 гр течен мед, да се плута во стаклена тегла и да се остави 7 дена во темен агол на собна температура. Ако не сте алергични на мед, можете да земате лажичка на празен стомак на секои 2 часа, но не подоцна од еден час пред оброкот.

  2 лажици. л аптека хлебните треба да се прелива вода што врие во половина литар тегла, инсистирајте на еден ден. Препорачливо е да ја пиете содржината на конзервата во текот на денот, во 3 сета, пред јадење. Свежо исцеден сок од црвена репка добро ја чисти лимфата. Горчлив, гаден, но ефикасен сок може да се направи од зелените лисја на глуварче и хлебните.

  Прогноза и превенција

  Неодамнешното објавување на список на фактори на ризик за секундарен лимфедем од типот „сторете го ова, но не правете го тоа“ е во голема мера анегдотски и недоволно проучен. Иако некои предупредувања се засноваат на потполно здрави физиолошки принципи (на пример, избегнување на прекумерно загревање на заинтересиран екстремитет или спречување на инфекција), други се помалку поддржани.

  Треба да се напомене дека повеќето објавени студии за инциденцата на секундарен лимфедем известуваат за помалку од 50% веројатност за развој на лимфедема. Затоа, стандардната употреба на некои од овие профилактички методи за „спречување“ на лимфедема може да биде неприфатлива и веројатно ги изложува пациентите на непотребна терапија. Многу методи на превенција немаат база на докази и не демонстрираат јасно дефинирани ризици и превентивни мерки.

  Ако дијагнозата на лимфедема е нејасна или треба попрецизна дефиниција за прогнозата, препорачливо е да се консултирате со клинички лимфолог или специјализиран лимфолошки центар, доколку е достапно. Во ретки случаи, хроничен лимфедем може да доведе до кожен ангиосарком познат како синдром Стјуарт-Травис. Прогнозата на оваа компликација е неповолна, просечното преживување на пациентите е приближно 19 месеци по дијагнозата.

  За превенција, треба да се избегнува прекумерно оптеретување на нозете, вклучително и статичко, и кревање на тешка тежина. Чевлите треба да бидат лесни и удобни. Важна е внимателна нега на кожата на стапалата, навремена дезинфекција на абразии, гребнатини и измачувања. Покрај тоа, неопходно е да се напуштат лошите навики - прејадување, пушење, злоупотреба на алкохолни пијалоци.

  1425576071 limfostaz nizhnih konechnostey 2 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

  Одговорот на прашањето дали може да се излечи лимфостазата на долните екстремитети зависи од фазата на патологијата. Можно е целосно да се ослободите од болеста само во рана фаза. Во иднина, употребата на терапија може да го забави текот на болеста, дозволувајќи му на лицето да остане способно да работи и да води активен животен стил.

  1. Главниот непријател на целото човештво е никотинот. Може да предизвика сите фатални болести кај кои лимфостазата на долните екстремитети ќе стане еден од симптомите во синџирот на посериозни болести.
  2. Штикли. Носењето високи и тенки потпетици во младоста се чини вообичаено. Но, страдаат нозете под нерамномерна распределба на телесната тежина. Малите садови пукаат од товарот, вените се зголемуваат. Чувството на светлина и едвај забележлива непријатност може да трае од 5 до 20 години, но откако оваа состојба ќе почне да напредува. Не секоја жена може да претпостави дека лимфостазата на нозете на 40-годишна возраст е резултат на многу часови стилети на 20 години.
  3. Вишок тежина. Како и кај потпетиците, прекумерната тежина во младоста се чини како безопасно прејадување со слатки. Но, процесот веќе тече, бидејќи метаболизмот е нарушен поради грдата исхрана и лошите навики. Мора да се обнови од мала возраст за да не страдате од дебелина, едем и болка во стапалата.

  Лимфостазата на долните екстремитети може да се избегне со носење облека за компресија направена од природни материјали. Ако изберете тесни панталони, тие треба да бидат зашиени од еластичен материјал што може да дише. Панталоните не треба да бидат синтетички и да го нарушуваат протокот на крв, така што третманот на едем дома не влегува во секојдневниот живот. Кожата во нив мора да дише.

  Како да се спречи лимфостазата на долните екстремитети? Медицинскиот третман првенствено е насочен кон намалување на прогресијата на болеста, поради што е невозможно да се одбие. Занемарувањето на сопственото здравје може да предизвика уште поголем лимфен едем на ткивата, нарушена подвижност на екстремитетите.

  Без оглед во која фаза е дијагностицирана патологијата, сите пациенти, без исклучок, бараат надзор на искусен ангиохирург. Покрај тоа, курсот супортивна терапија треба да се спроведува во текот на целиот живот.

  За да се спречат повредите во процесот на циркулација на лимфата, се овозможува соодветна нега на кожата на нозете, навремено лекување на сите болести.

  Одбивањето да се третира лимфедема придонесува за уште поголем едем на лимфното ткиво, нарушена подвижност на екстремитетот и развој на хронична инфекција. Без оглед на фазата во која е дијагностицирана лимфостазата, пациентите бараат надзор од ангиохирург. Терапија за поддршка на курсот за лимфостаза треба да се спроведува доживотно.

  Внимателна нега на кожата на рацете и нозете, навремено лекување на какви било рани и спречување на нивна инфекција овозможува да се спречи лимфната циркулација во екстремитетите. Треба да се спроведе терапија на болести на бубрезите, срцето, венските садови со цел да се избегне декомпензација на патологијата. За да се спречи развојот на постоперативен лимфедем во последниве години, мамолозите ја напуштија тоталната лимфна дисекција за време на радикална мастектомија и се ограничени на отстранување на сигналните лимфни јазли.

  1425576026 limfostaz nizhnih konechnostey 3 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

  Прикажана е променливата пневматска компресија, која се изведува со употреба на специјален уред со голем број камери. Оваа постапка помага да се зголеми нивото на притисок во ткивата, го забрзува одливот на течност од меѓуклеточниот простор.

  Ако не спроведете активен третман, стагнацијата на лимфата во нозете може да се претвори во сериозни компликации. Во погодените екстремитети, чиревите и дерматитисот ќе почнат да се формираат со текот на времето, тежината ќе се зголеми, а телото ќе стане ранливо на други болести. Нормално, постојат превентивни методи, тие не се комплицирани и достапни за секого.

  Важно е да водите активен животен стил, а потоа не можете да наидете на болест како што е лимфостаза. Правилната исхрана и внимателниот став кон вашето здравје ќе помогнат во зајакнувањето на организмот и спречување на влошување на состојбата со разни инфекции кои предизвикуваат влошување на лимфната дренажа.

  Заедно со циркулаторниот систем, лимфниот систем функционира во човечкото тело. Нејзините капилари, како крвните садови, продираат низ сите човечки ткива. Лимфата постојано се движи по нив - чиста течност, вискозна како крвта. Движењето се одвива од дното кон врвот по лимфните канали поради мускулна контракција и поради функционирање на вентилите што го попречуваат неговиот обратен проток.

  За превенција, треба да се избегнува прекумерно оптеретување на нозете, вклучително и статичко, и кревање на тешка тежина. Чевлите треба да бидат лесни и удобни. Важна е внимателна нега на кожата на стапалата, навремена дезинфекција на абразии, гребнатини и измачувања. Покрај тоа, неопходно е да се напуштат лошите навики - прејадување, пушење, злоупотреба на алкохолни пијалоци.

  Заклучок

  За жал, денес се повеќе се дијагностицира лимфостаза на долните екстремитети. Причините за оваа патологија се различни. Ова се сите видови на болести на главните системи на внатрешни органи и прекумерна тежина и паразитски инфекции. Современата медицина нуди неколку опции за третман, почнувајќи од терапија со лекови во раните фази и завршувајќи со хируршка интервенција за развој на компликации. Колку побрзо пациентот бара помош од лекар, толку е поголема веројатноста за брзо закрепнување. Бидете здрави!

  Декоки за внатрешен прием

  Во комбинација со компресорот, треба да пиете лушпа. Традиционалната медицина е богата со рецепти за сите болести, така што постојат начини да се подготват имуностимулативни и диуретични лушпи во неа. Речиси сите рецепти од традиционалната медицина, кои содржат лук, се погодни за лимфостаза.

  Лукот го стимулира имунитетот. Не залудно се препорачува како најдобар антивирусен народен лек во сезоната на активност на грип. Имунитетот обновен со помош на лук ги потиснува повеќето вируси и бактерии. Го прави имунолошкиот систем да работи така што ги обновува болестите на организмот самостојно, без лекови.

  Вистинскиот зелен чај е складиште на антиоксиданти во форма на катехини. Тие се врзуваат за слободните радикали, кои телото не може самостојно да ги отстрани и помагаат да се искористат непотребните остатоци на клетките од крвта.

  За loversубителите на зелен чај, ѓумбир и цимет, чај коктел од наведените состојки може да дејствува како лушпа. Ако зелениот чај се замени со лисја од малина, тогаш можете да подготвите лушпа и да инсистирате на тоа неколку часа.

  Хирудотерапија: карактеристики на третманот, времетраење

  Пијавиците се продаваат во некои аптеки, така што хирудотерапија може да се направи дома. 2 пијавици дневно се доволни. Ставете го местото на најголема акумулација на вишок течност. Кога телата на пијавиците растат во обем, тие мора да се отстранат и да се отстранат. Или почекајте додека не паднат самите од себе, но ќе треба долго време да почекате.

  Местото на залак може да крвари дури и пред 16 часа и да одвои до 300 ml лимфа со крв. Ова се должи токму на ензимот, кој продолжува да работи и ја разредува крвта кога пијавиците се влеваат во тоалетот. Нема ништо лошо во ова, но вреди да се размисли. Тоа е, подобро е да се спроведе хирудотерапија од вечер до вечер, за да не мора да одите со крвави размаза на нозете во текот на денот.

  Диета: правила, список на забранети и дозволени производи

  1425576476 limfostaz nizhnih konechnostey 4 - Лимфостаза на долните екстремитети причини и третман, слика, диета

  Најчесто, луѓето со прекумерна тежина страдаат од лимфостаза, така што третманот ќе биде поефикасен при прилагодување на исхраната. Како прво, солта е нужно отстранета од исхраната, бидејќи задржува вишок течност, од која треба да се ослободите со лимфостаза. Кога користите сол, земањето диуретични лекови и инфузии е целосно бескорисно, понекогаш и штетно.

  Зборувајќи за ограничување на сол, зборуваме за ревизија на готови производи од продавницата, кои содржат натриум. Нема смисла да се јаде свежо зготвен домашен борш со пушена колбас од продавницата. Со лимфостаза, треба да пиете многу чиста свежа вода. Не течности како чај, кафе, минерална вода и сокови, туку чиста про transparentирна вода без гас, сол, минерали.

  Во принцип, треба да ја напуштите потрошувачката:

  • сода;
  • сокови во бокс;
  • кафе;
  • квас и пиво;
  • тана и ајрана;
  • кефир и јогурт.

  Може да пиете само зелен чај без шеќер, свежи и инфузии од билки. Зачинети зачини зачини. Храната треба да стане диетална, затоа треба да заборавите на тавата и наместо тоа да купите двоен котел и да научите рецепти со печење во рерна без масло. Диететската исхрана вклучува максимум овошје и зеленчук, минимум месо и јајца.

  Од протеини се дозволени:

  Превенција и компликации

  Главната компликација на лимфедема е честите повеќе чирови на кожата. Пациентите со лимфедема се подложни на повторливи инфекции на меките ткива, како што се целулитис и еризипела. Главната причина за целулитис е инфекција на пациентот со стрептокок од групата А. Секоја епизода на целулит доведува до дополнително оштетување на лимфниот систем, што придонесува за влошување на состојбата на пациентот. [17] [18]

  Габична болест како што е дермотофитоза на стапалата е исклучително честа кај пациенти со лимфостаза поради хронична интердигитална мацерација. Покрај тоа, овие пациенти имаат 10% ризик од развој на ангиосарком. Покрај тоа, ова е типично за пациенти со хроничен лимфедем во траење од 10 години. Синдромот Стјуарт-Травис се однесува специјално на кожен ангиосарком, кој се развива кај пациенти со лимфедем постмастектомија. Ангиосарком е високо агресивен малиген тумор со исклучително негативна прогноза и 5-годишно преживување помалку од 10%.

  Други малигни тумори кои исто така се поврзани со лимфедема, исто така, се пријавени во медицинската литература: сквамозен карцином, карцином на базалните клетки, кожен лимфом, меланом и сарком на Капоси. [19] [20] И покрај преваленцата на специфични онколошки заболувања кај овие пациенти, сè уште не било можно да се воспостави јасна каузална врска помеѓу лимфедема и развој на тумор. Едно можно објаснување може да биде кршење на локалниот имунолошки одговор во лимфедематозен екстремитет. [21]

  Покрај тоа, важни компликации се психосоцијалната стигматизација и намалувањето на самодовербата, кои се сметаат за вообичаени кај пациенти со лимфостаза поради нарушена подвижност, тешкотии при избор на облека, деформации на екстремитетите и гениталиите. [22] Сумирајќи го горенаведеното, може да се наведе дека хроничниот едем на долните или горните екстремитети предизвикува непријатност и губење на целосната функционална состојба на заболениот орган. Рекурентни бактериски и габични инфекции се доста чести кај лимфедема. Повторувачки целулитис и лимфангитис придонесуваат за прогресија на оштетувањето на целиот лимфен систем. Честопати има трофични хронични нерешливи чиреви. Кожниот ангиосарком е ретка и често фатална компликација, чиј главен морфолошки знак е појавата на црвено-виолетови дамки. Сериозни психо-социјални последици може да се појават како резултат на постојани козметички нарушувања и ограничен квалитет на живот кај пациенти со лимфостаза.

  Во тешка лимфедема, се забележуваат неповратни нарушувања на одливот на лимфата, развој на фиброцистични промени во ткивата и елефантијаза. Лимфостазата станува толку изразена што екстремитетот ги губи своите контури и можноста за нормално функционирање. Во оваа фаза на лимфостаза, може да се забележи развој на контрактури и деформација на остеоартроза, трофични чиреви, егзема, еризипела. Екстремниот исход на лимфостазата може да биде смрт на пациентот од тешка сепса. Со лимфостаза, веројатноста за развој на лимфосарком се зголемува.

  Ако не следите диетална исхрана, само-лекувајте со лекови кои не се погодни за одреден организам или се нетолерантни поради низа други болести, влошете го сето ова трчајќи во последната фаза на болеста и масирајте, по што модринки останете, тогаш можете да ги доведете екстремитетите до елефантијаза и трофични чиреви. Во тешки случаи, можете да ги изгубите нозете.

  Прогноза. Превенција

  Тешко е да се дадат предвидувања за успешно лекување на болеста, бидејќи стамзата на лимфата влијае на други болести кои дополнително ја влошуваат лимфостазата. Во третманот, важно е самиот пациент да го разбере неговиот проблем и да ги следи сите упатства на лекарот. Тој не се распаѓаше на слатки и пушеше месо, одбиваше пушење и алкохол, без оглед на зависноста од никотин и алкохол.

  И, ако работата на пациентот е поврзана со минување работен ден на нозе, кревање тегови или седење на компјутер 12 часа, тогаш, сфаќајќи ја неможноста за комбинирање на таква работа и третман, тој се согласи на промена на работата. Парите играат важна улога.

  Јадењето колбаси на попуст е поевтино од зеленчукот и овошјето во зима, борови ореви и висококвалитетни морски плодови. Правењето инфузии и свежи пијалаци чини пари. Пациентот треба да има можност да обезбеди финансиски висококвалитетен третман и исхрана. Под такви услови, ослободувањето од почетната фаза или минимизирање на последиците од запоставената фаза станува реално.

  Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic