Липиден профил (липиден спектар, профил) што е тоа, декодирање, нормално кај возрасните

Триглицеридите се присутни во серумот во мала количина.

 • Акумулирајте се во масните ткива како пакет естер на масни киселини и глицерол. Носете енергетска функција.
 • Триглицеридите се претставени како дел од лошиот ЛДЛ холестерол или ВЛДЛ, така што секое отстапување од нормата ќе укаже на развој на патологии.
 • Отстапувањата во која било насока од нормата ќе доведат до нарушувања од различна природа, почнувајќи од вишок тежина и респираторни заболувања, завршувајќи со хронични и акутни заболувања на срцето и крвните садови.
 • При испитување на липидниот спектар, нормалното ниво на триглицериди треба да биде помало од 2 mmol / L.

Со цел резултатите од анализата да бидат веродостојни, важно е пациентот да почитува едноставни барања за подготовка. Овие вклучуваат:

 1. студија се спроведува наутро, на празен стомак;
 2. вечера (последен оброк) треба да биде 10-14 часа пред земање примероци од крв;
 3. откажете се од алкохол 24-48 часа пред да одите во лабораторија;
 4. исклучете го тутунот за 12 часа (со несовладлива желба - најмалку еден час);
 5. Избегнувајте физичка прекумерна работа и емоционални / стресни ситуации ден пред анализата.

По добивањето на резултатите, лекарот што посетува може да препише дополнителни студии врз основа на нив.

 • Ако има отстапувања, ќе треба да поминете курс на лекување, чија сложеност зависи од степенот на развој на патологии.

За луѓе кои веќе имаат нарушувања на метаболизмот на липидите, целта е 1,8 mmol / L. Се постигнува како резултат на промени во исхраната, воведување на физичка активност, терапија со лекови. А. cardiolогист или терапевт го пропишува вистинскиот третман. Ако декодирањето на профилот на липиди во крвта покажува холестерол од 5,2 до 6,2, ова е умерен ризик од развој на атеросклероза, со бројка од 6,2 и повеќе, нивото е високо. Willе се справиме со други индикатори на липидниот профил.

 • ЛДЛ Овој комплекс доставува холестерол во ткивата. Индикаторот што ја одредува атерогеноста. Во секојдневниот живот наречен „лош“ холестерол. Брзо се прицврстува на wallsидовите на крвните садови кои се менуваат од какви било патологии.
 • VLDL. Липопротеини поврзани со „лошиот“ холестерол. Сепак, тие не играат улога во развојот на атеросклероза. Тие имаат само транспортно значење, се синтетизираат во црниот дроб.
 • HDL На друг начин - „добар“ холестерол. Неговата концентрација до висок степен го намалува ризикот од развој на кардиоваскуларни болести и атеросклероза.
 • Триглицериди. Липиди со структурни и енергетски функции. Тие се наоѓаат во крвта на сите луѓе.

Атерогенски коефициент, норма

Резултатите, кои ја покажуваат анализата на липидниот спектар на крв, се користат од специјалисти за да се утврди коефициентот на атерогеност.

 • Ова е индикатор што го покажува степенот на изложеност на телото на атеросклероза и последиците од нејзините ефекти врз органите и системите како резултат на таложење на „лош холестерол“.

Зеленчук, овошје, бобинки

Студијата за липидниот спектар на крв дава, како резултат, информации за масните киселини содржани во крвниот серум:

 1. вкупен холестерол;
 2. триглицериди;
 3. липопротеински холестерол со висока густина (ХДЛ);
 4. липопротеински холестерол со мала густина (ЛДЛ).
 • Секој од индикаторите има критериум за норма, чиј вишок или недостаток ќе укаже на патологии.
 • И нивниот сооднос само ќе стане основа за пресметување на атерогениот коефициент.
 1. Атерогениот коефициент кај здраво лице не треба да надминува 3 единици.
 2. Ако индикаторот е во опсег од 3-4 единици, тогаш заканата од развој на атеросклероза е голема и неопходна е итна ревизија на начинот на живот и исхраната.
 3. Кога атерогениот коефициент надминува 5 единици, не можете да зборувате за заканата - овој пациент веќе развива атеросклероза.

Типичен липиден профил ги вклучува следниве индикатори:

  Вкупен холестерол (OX) - вкупната содржина на стерол во крвта. Холестеролот е алкохол сличен на маснотии, кој не се раствора во вода. За нејзин транспорт низ садовите, молекулата на стерол е спакувана во протеинска обвивка. Значи, се формира липопротеин. Постојат 4>

Одделни лаборатории, наместо атерогениот коефициент, вклучуваат сооднос помеѓу вкупниот холестерол и HDL во липидниот профил. За да се утврди ризикот од кардиоваскуларни компликации, се смета за поточно. Ако резултатот од анализата на вашиот липиден спектар не го содржи овој индикатор, тој може да се пресмета независно со формулата: OH / HDL.

липидија - Липиден профил (липиден спектар, профил) што е тоа, декодирање, нормално кај возрасните

Нормите на вредностите на студијата за липидограм во голема мера зависат од возраста на пациентот, но со почетокот на периодот на транзиција, нормите се поделени по пол.

ГодиниНорма во mmol / L
Бебиња стари под 1 месецОд 1,3 4,4 нагоре
2 да 12 месециОд 1,6 4,9 нагоре
Од 1 година до 14 годиниОд 2,8 5,2 нагоре
Од 14 да 65Од 2,8 5,9 нагоре
Постари 65 годиниОд 3,6 7,1 нагоре
Нормални перформансиОд 1,5 2,5 нагоре
Низок ризик од атеросклерозаОд 2,5 3 нагоре
Умерен ризикОд 3 4 нагоре
Голем ризик од заболувањеПовеќе 4
ГодиниНоЖени
Под 14 годиниОд 0,9 1,9 нагореОд 0,9 1,9 нагоре
Од 14 до 20 годиниОд 0,78 1,63 нагореОд 0,91 1,91 нагоре
Од 20 до 25 годиниОд 0,78 1,36 нагореОд 0,85 2,04 нагоре
Од 25 до 30 годиниОд 0,80 1,63 нагореОд 0,96 2,15 нагоре
Од 30 до 35 годиниОд 0,72 1,63 нагореОд 0,93 1,99 нагоре
Од 35 до 40 годиниОд 0,75 1,60 нагореОд 0,88 2,12 нагоре
Од 40 до 45 годиниОд 0,70 1,73 нагореОд 0,88 2,28 нагоре
Од 45 до 50 годиниОд 0,78 1,66 нагореОд 0,88 2,25 нагоре
Од 50 до 55 годиниОд 0,72 1,63 нагореОд 0,96 2,38 нагоре
Од 55 до 60 годиниОд 0,72 1,84 нагореОд 0,96 2,35 нагоре
Од 60 до 65 годиниОд 0,78 1,91 нагореОд 0,98 2,38 нагоре
Од 65 до 70 годиниОд 0,78 1,94 нагореОд 0,91 2,48 нагоре
70 години и постариОд 0,8 1,94 нагореОд 0,85 2,38 нагоре
ГодиниНоЖени
Под 14 годиниОд 1,60 3,60 нагореОд 1,60 3,60 нагоре
Од 14 до 20 годиниОд 1,61 3,37 нагореОд 1,53 3,55 нагоре
Од 20 до 25 годиниОд 1,71 3,81 нагореОд 1,48 4,12 нагоре
Од 25 до 30 годиниОд 1,81 4,27 нагореОд 1,84 4,25 нагоре
Од 30 до 35 годиниОд 2,02 4,79 нагореОд 1,81 4,04 нагоре
Од 35 до 40 годиниОд 2,10 4,90 нагореОд 1,94 4,45 нагоре
Од 40 до 45 годиниОд 2,25 4,82 нагореОд 1,92 4,51 нагоре
Од 45 до 50 годиниОд 2,51 5,23 нагореОд 2,05 4,82 нагоре
Од 50 до 55 годиниОд 2,31 5,10 нагореОд 2,28 5,21 нагоре
Од 55 до 60 годиниОд 2,28 5,26 нагореОд 2,31 5,44 нагоре
Од 60 до 65 годиниОд 2,15 5,44 нагореОд 2,59 5,80 нагоре
Од 65 до 70 годиниОд 2,54 5,44 нагореОд 2,38 5,72 нагоре
70 години и постариОд 2,49 5,34 нагореОд 2,49 5,34 нагоре
ГодиниНоЖени
Под 14 годиниОд 0,30 1,40 нагореОд 0,30 1,40 нагоре
Од 14 до 20 годиниОд 0,45 1,81 нагореОд 0,42 1,48 нагоре
Од 20 до 25 годиниОд 0,50 2,27 нагореОд 0,40 1,53 нагоре
Од 25 до 30 годиниОд 0,52 2,81 нагореОд 0,40 1,48 нагоре
Од 30 до 35 годиниОд 0,56 3,01 нагореОд 0,42 1,63 нагоре
Од 35 до 40 годиниОд 0,61 3,62 нагореОд 0,44 1,70 нагоре
Од 40 до 45 годиниОд 0,62 3,61 нагореОд 0,45 1,91 нагоре
Од 45 до 50 годиниОд 0,65 3,80 нагореОд 0,51 2,16 нагоре
Од 50 до 55 годиниОд 0,65 3,61 нагореОд 0,52 2,42 нагоре
Од 55 до 60 годиниОд 0,65 3,23 нагореОд 0,59 2,63 нагоре
Од 60 до 65 годиниОд 0,65 3,29 нагореОд 0,62 2,96 нагоре
Од 65 до 70 годиниОд 0,62 2,94 нагореОд 0,63 2,70 нагоре
70 години и постариОд 0,60 2,90 нагореОд 0,60 2,70 нагоре

Односот на „добар“ и „лош“ холестерол исто така вклучува и липиден профил. Декодирањето кај возрасните (нормата е наведена подолу) дава идеја за степенот на ризик од развој на атеросклероза. Атерогениот коефициент се пресметува на следниов начин: разликата помеѓу холестеролот и ЛДЛ се зема и се дели со ХДЛ.

• Помалку од 3 е минимален ризик од развој на атеросклероза, како и нејзините понатамошни непријатни последици.

• Од 3 до 4 - неповолна прогноза. Ризикот е умерен. Треба да го прилагодите вашиот животен стил и диета.

• 4 и погоре. Откриени се повреди на метаболизмот на липидите, а процесот е веќе хроничен, што бара третман. Голем ризик од мозочен удар, срцев удар.

Нема потреба да барате магии и магични напивки за нормализирање на липидниот профил. Цената на вистинската храна и посетата на спортскиот комплекс ќе бидат значително пониски отколку ако треба да го лекувате вашиот „лош“ холестерол и неговите негативни последици. Старата фраза „Ние сме она што го јадеме“ ми паѓа на ум.

Ограничете првенствено употреба на пржена храна, колачи, животински масти, слатки, солена храна. Внесете во вашата диета повеќе растителни влакна (мешунки, зеленчук, житарици, овошје), овие производи ја одземаат вишокот на жолчката од цревата и спречуваат да влезе во крвотокот. Како што знаете, жолчката е „ќерка на холестерол“. Јадете почесто, но во мали делови. Значи, правилниот метаболизам започнува во телото, вишокот тежина ќе исчезне, нивото на холестерол ќе се намали.

Анализа за (ЛДЛ), лош холестерол, нормално

 • Атерогената група вклучува:
 • липофилни алкохоли, предизвикувајќи развој на атеросклероза во телото.
 • Овие соединенија се нарекуваат лош холестерол. Групата вклучува:
 1. триглицериди;
 2. липопротеини со мала густина (ЛДЛ);
 3. липопротеини со многу мала густина (VLDL).

Акумулацијата на овие компоненти доведува до зголемување на наслагите на theидовите на крвните садови и затнување со холестеролни плаки на артериите и вените.

Лош холестерол во сад

 • Нормалниот ЛДЛ индекс во анализата за липидниот спектар ќе се движи од 1,6 mmol / L до 5,34 mmol / L.
 • Попрецизни граници на опсегот се одредуваат според физичката возраст на пациентот.

Подготовки за дарување крв за холестерол

Пред студијата, треба правилно да се подготвите. Пред анализа за липиден профил за три дена, потребно е да се исклучат животински масти, алкохол од исхраната, за да се избегне емоционален стрес и физички напор. Пред истражувањето, вечерата треба да биде што е можно полесна. Следното утро, не пијте ништо (освен вода), не јадете, не користете паста за заби, гуми за џвакање и во никој случај не пушете. Многу е важно да останете целосно смирени. Дешифрирањето на резултатите од липидниот профил зависи од возраста и полот. Кај децата, индикаторите се различни.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic