Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза прогноза на третман

Аневризма на левата комора е лузно ткиво кое се формира во областа на миокардот во кое се локализирани некротични или воспалителни процеси. Механизмот на развој на аневризма е како што следува. Нормалното мускулно ткиво е претставено со мазни мускулни влакна кои вршат контрактилна функција.

За да се соберат со полна сила, на влакната им треба непречено снабдување со кислород со крв што тече низ коронарните артерии. Во случај на блокада на артеријата, се јавува акутен недостаток на кислород во срцевиот мускул (хипоксија) и се развива некроза, или смрт на срцеви клетки. Срцевиот мускул во оваа област на некроза се претвора во „меко“ ткиво (процес наречен миомалација), а wallидот на срцето не е во состојба да го издржи високиот притисок на крвта пумпана во комората од атријалната празнина.

Формирање на аневризма на постинфактен ЛВ

Во прилог на акутен срцев удар, може да се формира аневризма на левата комора со развој на кардиосклероза после инфаркт. Кардиосклерозата е процес на развој на влакна на сврзното ткиво (лузна) на местото на мртвите кардиомиоцити. Со други зборови, се формира лузна во срцето, што нормално не треба да биде. Во случај дека миокарден инфаркт бил обемен, трансмурален или кружен, ткивото на лузната во срцето станува премногу, но не може да ги издржи оптоварувањата што ги доживува моќниот срцев мускул.

Не само кардиомиоцитната некроза може да доведе до формирање на лузно ткиво во срцето. Акутни или хронични воспалителни процеси во срцевиот мускул, исто така, доведуваат до истенчување на wallидот на срцето поради сврзното ткиво. Таквите процеси се нарекуваат миокардитис и тие можат да бидат предизвикани од што било. Најчесто, миокардитис е предизвикан од вируси (грип, варичела, тифус, итн.), Бактерии (сифилис, стрептококи, стафилококи, пневмококи, итн.), Габи или предизвикани од автоимуно воспаление во срцевиот мускул, како што се, на пример , кај системски лупус еритематозус или ревматизам.

Клиничката слика на срцева аневризма не е строго специфична. Со други зборови, нема симптоми со кои аневризмата може јасно да се идентификува. Сепак, брзата прогресија на срцевата слабост по обемниот миокарден инфаркт, неговата честа декомпензација може да укаже на формирање на издаденост во wallидот на срцето.

 • Брзиот развој (во рок од неколку недели и месеци) на лево вентрикуларна инсуфициенција, што се манифестира со зголемување на отежнато дишење за време на физичка активност и во мирување, интензивирање во лежечка положба. Толеранцијата на пациентот кон нормалното оптоварување на домаќинството се намалува - пациентот по срцев удар не може да врзе врвки за патики, да готви храна и мирно да оди во друга просторија без отежнато дишење.
 • Во миокарден инфаркт со аневризма, пациентот во акутниот период има чести напади на акутна инсуфициенција на левата комора, што се манифестира со епизоди на срцева астма (сува опсесивна кашлица и брзо дишење) и / или пулмонален едем (влажна кашлица со пенлив спутум, сина кожа и други знаци).
 • Брзата приврзаност на десно вентрикуларна инсуфициенција, што се манифестира со оток на долните екстремитети. Стомакот на пациентот може да порасне за само неколку дена, поради стагнација на крв во црниот дроб и излив на течност во абдоминалната празнина (асцит). Едемот може да се прошири низ целото тело (анасарка).

Доколку се појават такви симптоми, пациентот треба веднаш да контактира клиника или брза помош заради понатамошно испитување и лекување.

Тактиката за лекување на аневризма може да биде идна или хируршка. Во првиот случај, пациентот се следи динамично - еднаш на секои шест месеци или еднаш годишно треба да ја посети А. cardiolогист со ЕКГ, рентген на градите и ултразвук на срцето. Со зголемување на големината на аневризмата или со појава на тешки симптоми кои значително го нарушуваат квалитетот на животот, пациентот може да бара кардиохирургија.

Средни (неколку сантиметри) и гигантски анеуризми, кога издаденоста во волумен е споредлива со празнината на самата лева комора, бара хируршка интервенција. Во овој случај, операцијата може да се изврши и без засек во wallидот на срцето, и на отворено срце со употреба на кардиопулмонален бајпас (АИК).

Техниката на операцијата се состои во зашивање на аневризмата, во зајакнување (пластика) на аневризмата со други ткива или во ресекција на аневризмата.

 • Во првиот случај, испакнатоста не се отвора, туку како да е потопена во theидот на срцето со помош на конци кои го поправаат на самиот миокард. Таквата операција се користи за анеуризми со средна големина, кои не испакнуваат надвор и не се издигнуваат многу над површината на срцето. Оперативниот пристап не бара отворање на wallидот на срцето.
 • Во вториот случај, аневризмата не се отстранува, а размавта од дијафрагмата е зашиена во wallидот на срцето, чија исхрана се изведува со употреба на васкуларниот педикул. Засек на wallидот на срцето не е потребен, а операцијата е применлива за аневризми со средна големина, кои дифузно го покриваат миокардот, а исто така не се издига многу над надворешната површина на срцето. Оперативниот пристап до дијафрагмата и до срцето се изведува преку дел од градниот кош во шестиот меѓуребрен простор лево со отворање на плевралните и перикардијалните шуплини.
 • Ресекцијата на аневризма е радикален метод (т.е. трајно отстранување на аневризмата) - третман на wallидот на аневризмата, се отстранува дел од него и се шие со специјални конци. Операцијата се изведува на отворено срце, со употреба на АИК. По навремен пристап и шиење на аневризмалната кеса, важно е да се отвори куполата и шевовите на аневризмата што е можно поскоро (обично кардиохирургот ја изведува оваа постапка за 40-60 секунди). Преостанатото време е затворање на дефектот во theидот на срцето и наметнување на дијафрагмална размавта.

По операцијата, пациентот треба да биде во одделот за кардиохирургија неколку дена со цел да ги набудува и спречи постоперативните компликации.lt;

Симптомите на болеста за која станува збор ќе зависат од големината на аневризмата. Аневризмите на мали параметри може да не се манифестираат надворешно. Повпечатливи во однос на манифестациите, поопасни за здравјето се големите аневризми.

Во такви случаи, може да се појават голем број на симптоми.

 • Патолошка пулсација дијагностицирана на 2-ри ден по срцев удар. Кога го слушате пациентот (во „лежечка“ позиција), таквата пулсација ќе личи на звукот на „бранот што се лула“. Патолошките потреси може да се утврдат визуелно, со палпација. Околу 50% од пациентите го имаат овој симптом.
 • anevrizma1 e1421745816600 - Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза третман прогнозаПариетални тромби. Карактеристичен знак на хронична срцева аневризма. Нивното создавање е поврзано со неправилно работење во циркулацијата на крвта. Во присуство на париетални тромби, патолошката пулсација ќе биде отсутна.
 • Нарушување на срцевиот ритам. Честа појава со аневризма на срцето е забрзано чукање на срцето („галоп на срцето“).

Какви поплаки имаат пациентите?

 • Сериозни срцеви грешки
 1. Отежнато дишење, што може да предизвика белодробен едем, астма.
 2. Неуспеси во срцевиот ритам: тахикардија, тахикардија, брадикардија, екстрасистола, блокада.
 3. Ангина пекторис (во активна / неактивна состојба).
 1. Оток на вратот, лицето, горните екстремитети.
 2. Подуени вени на вратот.
 3. Повторен миокарден инфаркт, инфаркт на бубрег, гангрена на екстремитетите со напредни форми на болеста.
 • Прекршувања на општата состојба на телото
 1. Зголемена телесна температура.
 2. Постојан замор, поспаност.
 3. Слабост
 • Грешки во работата на респираторниот систем:
 1. Кашлица
 2. Болки во градите кои се редовни.
 3. Главоболки, вртоглавица.

Руптурата на аневризмата на срцето, често завршувајќи со смрт на пациентот, има свои манифестации

 • руптура на аневризма e1421745878428 - Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза третман прогнозаПромена на бојата на кожата: бледилото се заменува со цијаноза.
 • Силно надуеност на вените на вратот.
 • Хемоптиза.
 • Гадење, тешко повраќање со нечистотии на крв.
 • Ладна пот.
 • Губење на свеста.
 • Рапаво дишење.

Скоро 95% од случаите на срцева аневризма се јавуваат како резултат на миокарден инфаркт, главно кога се развил во левата комора. Таквата вентрикуларна аневризма не секогаш се развива веднаш (ќе ја разгледаме класификацијата на болеста подолу), може да биде предизвикана од такви феномени во пост-инфарктниот период како што се:

 • артериска хипертензија;
 • пушење;
 • голема количина на користена течност;
 • физичка активност што предизвикува тахикардија;
 • рекурентен миокарден инфаркт.

Знаците на срцева аневризма можат значително да се разликуваат: ова се должи на нејзината големина, локализација и причина за формирање. Генерално е тешко за лице кое имало миокарден инфаркт да се движи во неговата состојба, па болеста го менува. Во меѓувреме, аневризма е формирана кај скоро едно од десет лица во периодот по-инфаркт, и невозможно е да се предвиди неговиот изглед. Затоа, задачата на секој пациент е да обрне внимание на најмалата промена во здравствената состојба и да го информира присутниот cardiolогист за тоа.

Во 95-97% од случаите, причина за аневризма на срцето е екстензивен трансмурален миокарден инфаркт, главно на левата комора. Огромното мнозинство на аневризми е локализирано во антеролатералниот wallид и врвот на левата комора на срцето; околу 1% - во областа на десниот атриум и комора, интервентрикуларен септум и заден wallид на левата комора.

Масивниот миокарден инфаркт предизвикува уништување на структурите на мускулниот wallид на срцето. Под влијание на интракардијален притисок, некротичниот wallид на срцето се протега и станува потенка. Значајна улога во формирањето на аневризма припаѓа на факторите кои придонесуваат за зголемување на оптоварувањето на срцето и интравентрикуларниот притисок - рано растење, артериска хипертензија, тахикардија, повторени срцеви удари, прогресивна срцева слабост. Развојот на хронична срцева аневризма е етиолошки и патогенетски поврзан со кардиосклероза после инфаркт. Во овој случај, под влијание на крвниот притисок, срцевиот wallид излегува во регионот на лузната на сврзното ткиво.

Многу поретко од поинфарктните анеуризми на срцето, се наоѓаат вродени, трауматски и инфективни анеуризми. Трауматските аневризми се резултат на затворени или отворени повреди на срцето. Истата група вклучува постоперативни анеуризми кои често се јавуваат по операциите за корекција на вродени срцеви мани (телатри на Фало, белодробна стеноза, итн.).

Аневризми на срцето како резултат на инфективни процеси (сифилис, бактериски ендокардитис, туберкулоза, ревматизам) се многу ретки.

Клиничките манифестации на акутна срцева аневризма се карактеризираат со слабост, отежнато дишење со епизоди на срцева астма и пулмонален едем, продолжена треска, прекумерно потење, тахикардија, срцеви аритмии (брадикардија и тахикардија, екстрасистола, атријална и вентрикуларна фибрилација, блокади). Со субакутна аневризма на срцето, симптомите на циркулаторна слабост напредуваат брзо.

Клиниката за хронична аневризма на срцето одговара на изразени знаци на срцева слабост: отежнато дишење, синкопа, ангина на одмор и напнатост, чувство на прекин во работата на срцето; во доцната фаза - оток на вена на вратот, едем, хидроторакс, хепатомегалија, асцит. Со хронична аневризма на срцето, може да се развие влакнест перикардитис, што предизвикува развој на адхезии во градната празнина.

Тромбоемболичен синдром во хронична аневризма на срцето е претставен со акутна оклузија на садовите на екстремитетите (најчесто илијачни и феморално-поплитеални сегменти), брахиоцефаличен труп, артерии на мозокот, бубрезите, белите дробови, цревата. Потенцијално опасни компликации на хронична аневризма на срцето може да бидат гангрена на екстремитетите, мозочен удар, инфаркт на бубрезите, белодробна емболија, оклузија на мезентерични садови, повторен миокарден инфаркт.

Руптура на хронична аневризма на срцето е релативно ретка. Руптурата на акутната срцева аневризма обично се јавува 2-9 дена по миокарден инфаркт и е фатална. Клинички, прекин на аневризмата на срцето се манифестира со ненадеен почеток: остар бледило, кој брзо се заменува со цијаноза на кожата, ладна пот, прелевање на вени на вратот со крв (доказ за срцева тампонада), губење на свеста , ладни екстремитети. Дишењето станува бучно, рапаво, плитко, ретко. Обично смртта се јавува веднаш.

Во предоперативниот период, на пациенти со срцева аневризма им се препишуваат срцеви гликозиди, антикоагуланси (хепарин субкутано), антихипертензивни лекови, кислородна терапија, кислородна баротерапија. Хируршки третман на акутна и субакутна аневризма на срцето е индициран во врска со брзата прогресија на срцевата слабост и ризикот од прекин на анеуризмалната кеса. Во хронична аневризма на срцето, се изведува хируршка интервенција за да се спречи ризикот од тромбоемболиски компликации и да се изврши реваскуларизација на миокардот.

Како палијативна интервенција, тие прибегнуваат кон зајакнување на theидовите на аневризмата користејќи полимерни материјали. Радикалните операции вклучуваат ресекција на аневризма на комората или атриумот (доколку е потребно, проследено со реконструкција на wallидот на миокардот со лепенка), септопластика на Кули (со аневризма на интервентрикуларниот септум).

Со лажна или посттрауматска аневризма на срцето, се врши шиење на wallидот на срцето. Доколку е потребно, дополнителна интервенција за реваскуларизација истовремено врши ресекција на аневризма во комбинација со CABG. После ресекција и пластична хирургија на аневризма на срцето, можно е да се развие синдром на мало исфрлање, повторен миокарден инфаркт, аритмии (пароксизмална тахикардија, атријална фибрилација), недоследност на конците и крварењето, респираторна слабост, бубрежна инсуфициенција, церебрален тромбоемболизам .

Преглед

8e6981f6a35c16c75be58d9efd378056 - Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

Аневризмата на срцето е ограничена издаденост на истенчен wallид на миокардот, придружена со нагло намалување или целосно исчезнување на контрактилноста на патолошки изменетата локација на миокардот. Во cardiology, срцева аневризма е откриена кај 10-35% од пациентите кои имале миокарден инфаркт; 68% од акутната или хроничната срцева аневризма се дијагностицира кај мажи на возраст од 40 до 70 години.

Најчесто, аневризмата на срцето се формира во wallидот на левата комора, поретко во областа на интервентрикуларниот септум или десната комора. Големината на аневризмата на срцето се движи од 1 до 18-20 см во дијаметар. Повреда на контрактилноста на миокардот во областа на срцева аневризма вклучува акинезија (недостаток на контрактилна активност) и дискинезија (испакнување на wallидот на аневризмата во систола и нејзино повлекување во дијастола).

730156b08d5ad08a739738b9f4b6de0f - Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

Кој преглед е неопходен за сомневање за аневризма на срцето?

Важно во дијагнозата на аневризма е целосен преглед на пациентот. Значи, во огромното мнозинство на случаи, лекарот може да забележи патолошка прекардијална пулсација, што се дефинира како периодично испакнување на предниот wallид на градниот кош во 3-4 меѓуребрените простори лево од градната коска, што се совпаѓа со срцевиот ритам. Овој феномен се нарекува симптом „бран на тркалање“ или симптом „рака на лулка“.

Во прилог на преглед, за време на аускултација на срцето, можете да слушате систолно-дијастолен шум, наречен „пискав шум“, но се слуша кај мал дел од пациентите. Покрај тоа, при слушање на белите дробови, можно е да се утврдат единечни или повеќекратни, суви или влажни ралови во долните делови на белите дробови со срцева слабост.

Ако лекарот се сомнева во формирање на аневризма на срцето, тој го насочува пациентот на испитување. Од дијагностичките методи, информативните се следниве:

  Електрокардиограм. На ЕКГ, аневризмата која достигна значителна големина се карактеризира со знаци на акутно оштетување на миокардот и нејзина некроза. Во овој случај, се вели дека ЕКГ има „замрзнат изглед“ на акутен миокарден инфаркт. Сепак, отсуството на знаци на срцев удар на ЕКГ не значи дека пациентот нема аневризма на срцето.

dc3ac0872493ab06db4f8b94bdd72a05 - аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

Класификација на срцеви аневризми

Класификацијата на срцевата аневризма се базира на неколку критериуми. До времето на настанување, постојат:

 1. Акутна аневризма - се јавува во периодот не подоцна од 2 недели по срцев удар.
 2. Субакутен - се јавува во период од 2 до 7 недели по искусен напад на позадината на неправилно обновување на лузната.
 3. Хронично Тешко е да се дијагностицира технички. И симптомите личат на акутна срцева слабост.

Во зависност од манифестацијата, постојат неколку видови на аневризми на левата комора:

 • Во форма на печурка - испакнатост на голема површина на ткиво на мала „нога“.
 • Во форма на торбичка - патологијата има заоблена форма, се појавува на ау>958428853 - Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза прогноза на третман

Во медицинската пракса, дифузните аневризми станаа најчести. Во ретки случаи, се забележуваат слични на печурки и пилинг.

Во зависност од структурните карактеристики на различните анеуризми се:

 • Точно - испакнатост на ткиво со лузни или мртво ткиво на париеталниот дел од комората.
 • Неточно - дефект формиран како резултат на прекин на мускулното срцево ткиво, постои голема веројатност за прекин на аневризмата.
 • Функционална - патолошки изменета област на активната мембрана на мускулот.

Аневризмата на срцето е формација што може да има различна локализација, структура на wallидот, големина, форма и механизам на формирање. Ако болеста се развила како резултат на срцев удар, тогаш времето на нејзиното појавување е исто така важно. Затоа, класификацијата на болеста е многу обемна. Се спроведува врз основа на ултразвук на срцето (ехокардиографија).

а) остар. Формирана во почетните 14 дена од појавата на смрт на клетките на миокардот; theидот се состои од мртов миокард. Ако издаденоста е мала, постои можност самото тело да го „изедначи“ со помош на густа лузна. Но, ако формацијата е голема, тогаш тоа е многу опасно: од секое зголемување на интравентрикуларниот притисок може брзо да се зголеми, па дури и да пукне.

б) Субакутен, се јавува во 3-8 недела по-инфаркт. Идот се состои од задебелен ендокард, има и клетки на сврзно ткиво со различен степен на зрелост. Овие анеуризми се попредвидливи, бидејќи ткивото што ги извршува е скоро формирано и е погусто (помалку реагира на флуктуации на интравентрикуларниот притисок).

в) Хронична, која се формира по 8 недели по формирањето на миокардна некроза. Theидот се состои од три слоја: ендокардиумот и епикардот, меѓу кои се наоѓа поранешниот мускулен слој.

ad045ef0c26a79f7ea4107e0824ae6f9 - лево вентрикуларна аневризма предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

Хроничните аневризми, кои имаат, иако истенчен, но прилично густ wallид, полека растат и ретко пукаат, но други компликации се типични за нив:

 • згрутчување на крвта што се формира поради стагнација;
 • нарушувања на ритамот, чија причина е тоа што нормалниот миокард е прекинат со аневризма која се состои од ткиво кое не спроведува импулси.
 1. Вистина. Се состојат од исти wallsидови како и срцето. Интрадермално може да содржи различни количини на сврзно ткиво. Овој тип што го разгледуваме.
 2. Лажни Theидот на ваквите аневризми се состои од лист од срцева торба или адхезии. Крвта во таква вештачка „торба“ поминува низ дефект во wallидот на срцето.
 3. Функционална Миокардот - wallидот на таквата аневризма - е прилично одржлив, но има мала контрактилност. Отекува само во систола.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Со локализација

Најчесто, аневризма на срцето се развива во левата комора, бидејќи нејзината побарувачка на кислород, како дебелината на wallидот и внатрешниот притисок, е поголема. Во десната комора, исто така, може да се развие аневризма, но нејзиниот изглед во преткоморите е скоро нереален.

Друга можна локализација на аневризма:

 • врвот на срцето;
 • предниот wallид на срцето;
 • интервентрикуларен септум. Во овој случај, не се формира вистинска сакуларна испакнатост, а преградата е поместена кон десната комора. Оваа состојба е опасна по живот, бидејќи тука брзо се формира срцева слабост;
 • ретко, задниот heartид на срцето.

Според големината

Ултразвукот на срцето укажува на големината на аневризмата. Прогнозата на пациентот зависи и од овој параметар: колку е поголемо испакнувањето на срцевиот wallид, толку е полошо.

Според формата

Оваа карактеристика, утврдена со ехокардиографија, овозможува да се процени колку брзо расте аневризмата и колку е опасно во однос на прекин.

За разлика од претходниот параметар, формата на аневризма е опишана во различни термини:

 • Дифузно. Има мал волумен, неговото дно е на исто ниво со остатокот од миокардот. Нејзината шанса да пукне е мала, а во неа ретко се формираат згрутчување на крвта. Но, поради фактот што ткивото на wallsидовите на аневризмата не е вклучено во спроведувањето на пулсот и контракциите, станува извор на аритмии. Дифузната аневризма може да расте и да ја промени својата форма.
 • Во форма на печурка. Таа е формирана од лузни или некроза со мал дијаметар. Изгледа како превртен бокал: од местото каде што нема кардиомиоцити, остава мала уста, која понатаму завршува со „вреќа“, чијашто празнина постепено се шири. Таквата аневризма е опасна руптура и тромбоза.
 • Баги Тука широката основа, „устата“ и празнината не се многу различни во дијаметар. Покрај тоа, „торбичката“ е поконкурентна отколку во случај на дифузна аневризма. Овие формации се опасни со тенденција да се кинат и акумулираат тромби.
 • „Аневризма во аневризма“. Ова е најексплозивниот вид. Тука се појавува дополнителна аневризма на wallидот на дифузната или сакуларната формација. Овој вид е поредок од останатите.

Оваа класификација се заснова на тоа какво ткиво го изведува wallидот на испакнување: мускул, сврзно, нивна комбинација. Се совпаѓа со одделување на аневризмите на време и заради образованието. Значи, ако аневризма се формира по срцев удар, ткивото на лузни ќе преовладува во неговиот wallид. Проширувањето на областа на срцето формирано како резултат на миокардитис содржи не само влакна на сврзното ткиво - некои од мускулните клетки остануваат недопрени.

Составот на theидот, исто така, влијае на прогнозата на болеста и овој критериум разликува:

 1. Мускулни аневризми. Овие дефекти се појавуваат кога постои вродена слабост на мускулните влакна во посебна област на миокардот, или не запреа, но исхраната или нервната регулација во ограничена област беа нарушени. Како резултат, под дејство на интравентрикуларен притисок, theидот се свиткува, но процесот на лузни не започнува тука. Мускулни анеуризми ретко се појавуваат, долго време тие не се манифестираат со никакви симптоми.
 2. Влакнести. Овие се главно пост-инфарктни анеуризми, каде сврзното ткиво го заменува местото на мртвите нормални клетки на миокардот. Таквите дефекти се слаби, тие постепено се протегаат под влијание на крвниот притисок. Ова е најнеповолниот тип на аневризма.
 3. Фибро-мускулест. Тие се формираат по миокардитис, јонизирачко зрачење, токсично оштетување на миокардот, понекогаш по срцев удар, кога миокардот не изумрел низ целата дебелина на идот.

За структурата на theидот се проценува според медицинската историја и ултразвукот на срцето. Биопсија не се изведува за да се открие точната структура, бидејќи тоа ќе доведе до формирање на дефект во wallидот на срцето.

Значи, врз основа на сите горенаведени класификации, срцевите аневризми се сметаат за најпрогностички неповолни:

 • остар;
 • форма на печурка;
 • „Аневризма во аневризма“;
 • влакнести;
 • гигантски.

Според времето на настанување, се разликуваат акутна, субакутна и хронична аневризма на срцето. Акутна срцева аневризма се формира во период од 1 до 2 недели од миокарден инфаркт, субакутен - во рок од 3-8 недели, хроничен - над 8 недели.

Акутна аневризма

Во акутниот период, theидот на аневризмата е претставен со некротичен дел од миокардот, кој, под дејство на интравентрикуларен притисок, отекува нанадвор или во шуплината на комората (со локализација на аневризмата во регионот на вентрикуларна преграда).

Субакутна аневризма

Wallидот на субакутна аневризма на срцето е формиран од задебелен ендокардиум со акумулација на фибробласти и хистиоцити, новоформирани ретикуларни, колагенски и еластични влакна; на местото на уништените миокардни влакна, се наоѓаат елементи за поврзување со различен степен на зрелост.

Хронична аневризма

Хронична аневризма на срцето е влакнеста вреќа, микроскопски составена од три слоја: ендокардијален, интрамурален и епикардијален. Во ендокардиумот на wallидот на хронична аневризма на срцето, има пролиферација на фиброзно и хиалинизирано ткиво. Theидот на хроничната аневризма на срцето е разреден, понекогаш неговата дебелина не надминува 2 мм. Во шуплината на хронична аневризма на срцето, честопати се наоѓа париетален тромб со различна големина, кој може да ја постави само внатрешната површина на аневризмалната кеса или да го заземе скоро целиот нејзин волумен. Лабавите париетални тромби се лесно фрагментирани и се потенцијален извор на ризик од тромбоемболиски компликации.

Постојат три типа на аневризми на срцето: мускул, влакнест и фибро-мускулен. Типично, аневризмата на срцето е единствена, иако може да се детектираат 2-3 аневризми истовремено. Аневризмите на срцето можат да бидат вистинити (претставени со три слоја), лажни (формирани како резултат на руптура на wallидот на миокардот и ограничени со перикардијална фузија) и функционални (формирани од местото на одржлив миокард со мала контрактилност, оток кај вентрикуларна систола).

Со оглед на длабочината и ширината на лезијата, вистинската аневризма на срцето може да биде рамна (дифузна), сакуларна, во форма на печурка и во форма на аневризма во аневризмата. Во дифузна аневризма, контурата на надворешната издаденост е рамна, нежна, а депресијата во форма на сад се одредува од страната на срцевата празнина. Аневризмата во форма на вреќа има заоблен конвексен wallид и широка основа. Аневризмата на печурките се карактеризира со присуство на голема издаденост со релативно тесен врат. Терминот „аневризма во аневризма“ се однесува на дефект кој се состои од неколку испакнатини затворени една во друга: ваквите анеуризми на срцето имаат остро разредени wallsидови и се склони кон прекин. За време на прегледот, почесто се откриваат дифузни анеуризми на срцето, поретко - во форма на вреќа и поретко - во форма на печурка и „аневризми во аневризмата“.

Компликации без операција

Аневризмите на ЛВ од мали димензии обично не претставуваат закана за животот на пациентот, иако во ретки случаи тие можат да предизвикаат тромбоемболиски компликации поради формирање на париетални тромби во срцевата празнина, кои се носат со проток на крв во други артерии и може да предизвикаат срцев удар, мозочен удар, белодробна или мезентерична емболија (белодробна емболија) и мезентерична тромбоза).

 • Тромбоемболиски компликации
 • Прогресија на хронична срцева слабост, развој на акутна срцева слабост,
 • Руптура на аневризма што доведува до брза смрт на пациентот.

Спречување на компликации е навремено откривање на раст на аневризма, редовно испитување од страна на лекар, како и навремено откривање на индикации за хируршки третман.

Компликациите по кардиохирургија се ретки и вклучуваат развој на тромбоемболизам, воспалителни процеси во постоперативната рана, како и релапс на аневризмалното испакнување за време на потопување или пластична хирургија на аневризмата. Превенцијата е внимателно следење на пациентот во рана фаза (во болнички услови), како и во постоперативниот период (во клиника).

46d998b95c9252bcf74435297ce02cec - аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза прогноза на третман

Аневризмата е опасна за нејзините тромбоемболиски последици. Згрутчување на крвта што се акумулира во патолошката празнина може да „лета“ и да ги заглави садовите на екстремитетите (обично нозете), брахиоцефаличното стебло (ова може да доведе до развој на мозочен удар), бубрези, црева или бели дробови. Затоа, аневризмата може да предизвика:

 • тромботична емболија на пулмоналната артерија - смртоносна болест ако се запушат големи гранки на овој сад;
 • гангрена на екстремитетот;
 • мезентерична тромбоза (блокада на цревните садови со тромб, што доведува до нејзина смрт);
 • мозочен удар;
 • инфаркт на бубрег;
 • повторување на миокарден инфаркт.

Втората опасна компликација на аневризмата е нејзиниот прекин. Главно ја придружува само акутната аневризма на постинфаркт, се развива 2-9 дена по смртта на дел од срцевиот мускул. Симптоми на прекин на аневризмата:

 • остар бледило, кој се заменува со сина кожа;
 • ладна пот;
 • вените на вратот се „полнат“ и пулсираат;
 • губење на свеста;
 • дишењето станува рапаво, плитко, бучно.

Ако аневризмата била голема, смртта се јавува во рок од неколку минути.

Аритмиите се сметаат за трета компликација. Покрај тоа, важните органи не добиваат количина на кислород што им е потребна.

Четвртата и најчеста последица на аневризмата е срцева слабост, обично од типот на левата комора. Знаци на оваа компликација: слабост, страв од студ, бледило, вртоглавица. Со текот на времето, се појавува отежнато дишење, кашлица, оток на екстремитетите.

дијагностика

Патогномоничниот знак на срцева аневризма е патолошка прекордијална пулсација која се наоѓа на предниот wallид на градниот кош и се интензивира со секој ритам на срцето.

На ЕКГ со срцева аневризма, се забележуваат знаци на трансмурален миокарден инфаркт, кои, сепак, не се менуваат во фази, но задржуваат „замрзнат“ карактер долго време. Ехокардиографијата ви овозможува да ја визуелизирате празнината на аневризмата, да ја измерите нејзината големина, да ја процените конфигурацијата и да дијагностицирате тромбоза на вентрикуларната празнина. Користејќи стресна ехокардиографија и ПЕТ на срцето, се открива одржливост на миокардот во зоната на хронична срцева аневризма.

Х-зраци на градите откриваат кардиомегалија, феномен на стагнација во пулмоналната циркулација. Рентгенска контрастна вентрикулографија, МНР и МСКТ на срцето се многу специфични методи за локална дијагноза на аневризма, утврдување на нејзината големина и откривање на тромбоза на нејзината празнина.

Според сведоштвото на пациенти со срцева аневризма, се прави звук на срцевите шуплини, коронарографија и ЕФИ. Аневризмата на срцето мора да се разликува од коеломична перикардна циста, митрално срцево заболување, медијастинални тумори.

Аневризмата може да биде локализирана во theидот и на преткоморите и на десната комора, но во врска со анатомските и функционалните карактеристики на срцето, најчесто формирањето на аневризма се јавува во theидот на левата комора.

e72e0e1bb2a7a90d09406771cf5d27b9 - лево вентрикуларна аневризма предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

Според статистичките податоци, аневризма на левата комора се развива кај 5-20% од пациентите кои имале акутен миокарден инфаркт и почесто се дијагностицира кај мажи постари од 50 години.

Квалификуван cardiolогист може да дијагностицира и да направи прогноза на аневризмата на врвот на левата комора на срцето. По испитувањето на пациентот и добивањето одговори на истражувањето, сликата ќе стане јасна. За истражување, се користат техники на ултразвук, ЕКГ, МРИ. Навремената дијагноза помага да се избегнат опасните последици, дури и смртта. За да го одредите планот за третман, треба да ја дознаете локацијата, големината и структурата на аневризмата.

Според историјата на болеста (срцев удар, тежок грип, често пиење алкохол и така натаму) и карактеристични симптоми, a cardiolогист може да се сомнева во аневризма. По прегледот, тој не секогаш ќе може да ја потврди својата претпоставка: печат во регионот на срцето над кој се слуша бучавата може да се открие само ако е голем и се наоѓа во регионот на врвот на срцето (таму е е најблиску до ребрата).

Се сомневате дека присуството на аневризма е индиректно со ЕКГ. Значи, треба да се промени по срцев удар, и кога ќе се формира дефект на местото на некроза, кардиограмот "замрзнува", престанува да се менува. Оваа студија исто така ви овозможува да ја оцените работата на миокардот, да го утврдите типот на аритмија (ова помага да се избере третман).

Главниот метод за откривање на срцева аневризма е ултразвук со доплерографија. Така, вие не само што можете јасно да ја локализирате аневризмата, туку и да го измерите интракардијалниот притисок, да ја процените дебелината на срцевиот wallид, да измерите колку крв го остава срцето во 1 контракција, да видите згрутчување на крвта или разредување на дното на аневризмалната кеса, што може да укаже на неговата предиспозиција за прекин. Ехокардиоскопија, исто така, помага да се направи разлика од вистинска од лажна аневризма, да се процени работата на вентилите.

577d8c60a1acfe53b17a319ec61eed10 - Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

Ако има смисла да се третира аневризмата навремено, се прави сцинтиграфија на миокардот кога се воведува радиоизотоп во крвта, кој се акумулира селективно во клетките на миокардот. Следно, се испитува посебен апарат, што овозможува да се добие јасна слика за срцето. И ако сцинтиграфијата се изведува со товар, тогаш ова овозможува да се пресмета кој товар ќе биде исклучително дозволен за една личност.

Лабораториската дијагностика при откривање на аневризма на срцето не е информативна.

Прогноза и превенција

Без хируршки третман, текот на срцевата аневризма е неповолен: повеќето пациенти со поинфарктни анеуризми умираат во рок од 2-3 години по развојот на болеста. Се појавуваат релативно бенигни некомплицирани рамни хронични анеуризми на срцето; Аневризми на вреќи и печурки, често комплицирани од интракардијална тромбоза, имаат полоша прогноза. Приклучувањето кон срцева слабост е неповолен прогностички знак.

Спречување на срцева аневризма и нејзините компликации се состои во навремено дијагностицирање на миокарден инфаркт, адекватен третман и рехабилитација на пациенти, постепено проширување на режимот на мотор, следење на нарушувањето на ритамот и тромбозата.

Ова се случува поради истенчување на мускулното ткиво, веќе нема можност за контракција, што значи дека процесот на издаденост започнува под висок крвен притисок. Оваа патолошка состојба е многу сериозна последица од срцев удар.

Како резултат на тоа, постои повреда на функционирањето на хематопоетскиот систем. Сето ова води до фактот дека пациентот бара хируршка интервенција на специјалисти од тесен профил.

Причини за

Почнувајќи да зборуваат за развој на аневризма во левата комора, експертите идентификуваат неколку причини.

Главната меѓу нив е брзото влошување на мускулното ткиво од типот на органот "срце", други го вклучуваат следново:

 • повреда на функционирањето на сите wallидни слоеви на ткивата, врвот на левата комора во моментот на напад на срцев удар;
 • фактот на зголемен притисок во областа лоцирана во внатрешноста на комората;
 • занемарување на препораките на специјалисти за организација на физичка активност во состојба на срцев удар, односно нејзино вишок;
 • неуспеси во процесот на регенерација на мускулното ткиво во состојба на пост-инфаркт, како резултат на што се појавува лузна;
 • механички повреди;
 • тешка форма на една или друга болест што се развила во телото поради инфекција во него;
 • механичка повреда на срцето со нож или други остри, прободувачки, сечење предмети;
 • добивање на затворена повреда (обично се случува по пад од голема надморска височина, сообраќајна несреќа);
 • ревматизам;
 • бактериски ендокардитис;
 • инфекција со сифилис.

Сите овие причини доведуваат до развој на тешка срцева патологија, која мора брзо да се дијагностицира и елиминира. Во спротивно, последиците по телото ќе бидат исклучително тешки.

Главните форми на текот на болеста се одредуваат според периодот на нејзиното појавување.

 • акутен - се формира во текот на првите две недели по срцев удар;
 • субакутен - се формира во текот на првиот месец по срцев удар и се карактеризира со формирање на лузна која има неправилна форма;
 • хронична - прилично тешка форма за дијагностицирање, таа периодично се меша со акутна срцева слабост.

И, исто така, постои поделба на аневризмата во типови според формата на нејзините манифестации.

Оваа поделба вклучува:

 1. Во форма на печурка.
 2. Баги
 3. Дифузно, на друг начин - рамно.
 4. Пилинг.

Само навремено испитување може да даде јасна идеја за тоа со каков вид специјалисти за аневризма морале да се соочат.

Во такви случаи, можеме да зборуваме за назначување на соодветен третман, кој пациентот треба строго да го следи.

Луѓето кои доживеале аневризма на левата комора знаат дека оваа патолошка состојба се карактеризира со одредени симптоматски манифестации.

 • срцева аритмија;
 • болка во областа лоцирана зад градната коска;
 • отежнато дишење, претворајќи се во тешки напади на астма (обично се манифестира во време на зголемен физички напор);
 • појава на оток на ткивата на органите;
 • појава на звуци на бучава што се појавуваат во горниот дел на срцевиот орган.

Ако се појават овие симптоми, по некое време по излегувањето од болницата, кога завршува процесот на рехабилитација по срцев удар, веднаш треба да се консултирате со лекар. Во спротивно, може да има закана за животот на пациентот, што не се јавува ако аплицирате во раните фази на развојот на патолошката состојба.

Навремените дијагностички процедури се единствениот сигурен начин да се препише адекватен третман во случај на аневризма. По дијагнозата, се утврдува сериозноста на болеста, како и времетраењето на курсевите за третман. Кога мускул излегува, исклучително е важно за време на дијагностички преглед да откриете три аспекти поврзани со него.

Охотникова Гладуш 10 29 11 e1421745656253 - Аневризма на левата комора предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

 • место на локализација;
 • вредност;
 • поглед на структурниот тип.

Други истражувачки методи неопходни за аневризма вклучуваат:

 1. Спроведување лабораториски студии на генетски и уринарен материјал, што овозможува идентификување на истовремени болести кои можат да влијаат на текот на развојот на болеста.
 2. Х-зраци во областа на градите, што ви овозможува да го исклучите или навремено откриете едемот на градите.
 3. Вентрикулографија од радиоизотопска природа, која дава целосни информации не само за локацијата на патологијата, туку и ја одредува преостанатата контрактилност на срцевите ткива.
 4. Магнетна резонанца, која се користи во случаи кога е неопходна хируршка интервенција, бидејќи само оваа постапка ви овозможува да утврдите колку се широки артериските васкуларни премини, како и нивната точна локација, големината и локацијата на болеста.
 5. Ултразвук (ултразвук), што му овозможува на специјалистот да ги разјасни информациите за отечените области и местата на чистење на срцевите мускули.

Имајќи го предвид фактот дека патолошката состојба е придружена со престанок на нормалното исполнување на функцијата на контракција на срцевите мускули, може да доведе до акутна срцева слабост доколку не се почитуваат препораките на лекарот. Ова може да предизвика прекин на мускулните wallsидови, што, пак, ќе предизвика пациентот веднаш да умре.

Обично, во почетните фази на третманот, се препорачува да се придржувате до правила како што се:

 • усогласеност со строг одмор во кревет за одреден период;
 • одбивање на каква било физичка активност;
 • употреба на лекови кои помагаат да се намали крвниот притисок;
 • употреба на лекови кои спречуваат развој на згрутчување на крвта;
 • употреба на лекови антиаритмиско дејство.

Сепак, таквата терапија не му помага целосно на пациентот.

Обично, патологијата се елиминира со хируршка интервенција со употреба на модерна опрема. Ако специјалистите нудат токму таков метод на лекување, вреди да се согласите, имајќи предвид дека аневризмата доведува до прекин на срцевото ткиво, што предизвикува моментална смрт.

Главната превентивна мерка за спречување на развојот на болеста е одржување на начин на живот што нема да предизвика срцев удар. Ова вклучува одржување здрав начин на живот: не заборавајте да се придржувате до урамнотежена исхрана и умерено вежбање.

екокардиографија - лево вентрикуларна аневризма предизвикува симптоми дијагноза третман прогноза

Ако се забележи одредено влошување, веднаш треба да контактирате со специјалист. Не започнувајте само-лекување, што може да резултира со непоправливи последици, кога веќе нема да има можност да се спаси пациентот.

Во принцип, прогнозата е слаба, се подобрува само за време на операцијата. Квалитетот на животот се влошува и неговото траење се намалува под следниве фактори:

 • аневризмата е голема;
 • неговата форма на печурка или „аневризма во аневризма“;
 • се формираше во период до 2 недели по миокарден инфаркт;
 • локализиран во левата комора;
 • возраста на пациентот е постара од 45 години;
 • постојат тешки истовремени болести: дијабетес мелитус, бубрежна патологија

Прогнозата за аневризма по срцев удар се утврдува врз основа на нејзината големина и локација. Значи, аневризмите со мала големина, дифузно локализирани на предниот wallид на ЛВ или аневризмите на врвот на левата комора, за кои не е потребен хируршки третман, се карактеризираат со поволна прогноза за животот и здравјето на пациентот.

Средните и гигантските аневризми често се причина за сериозна срцева слабост и тромбоемболизам, затоа без третман во овој случај прогнозата е слаба. По операцијата, прогнозата се подобрува, бидејќи кај 90% од пациентите се зголемува квалитетот на животот и се зголемува петгодишното преживување.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic