Илео-феморална тромбоза

Флеботромбозата е опасно васкуларно заболување. Се карактеризира со формирање на тромби во венскиот лумен на длабоките вени. Згрутчувањето, кое е фиксирано на васкуларниот wallид на вената, делумно го блокира крвотокот („лебдечки тромб“) или целосно. Ова повлекува негативни последици за пациентот, како што се срцев удар или мозочен удар (Insultus).

Венските промени што ги предизвикува флеботромбозата се локализирани во анусот (перианалната зона), во садовите на карлицата и екстремитетите. Причините се условно поделени во три групи, кои го одразуваат присуството на одредени етиолошки фактори:

 • Повреда на интегритетот на вените.
 • Посттрауматска флеботромбоза се јавува како резултат на изложеност на микробен фактор, хемиско и механичко оштетување на венски садови (траума, катетеризација, чести инјекции и сл.);

f136116f0a05263c228ddc004d8df05a - Ileo-femoral thrombosisПовреда на брзината на движење на крвта, стагнација - може да стане причина за флеботромбоза

 • Повреда на реолошките својства на крвта и нејзиниот вискозитет.
 • Овие промени се јавуваат поради наследна предиспозиција, за време на хормонска терапија, употреба на стероиди и сл.;
 • Намалена брзина на крв и стагнација.

Природата на протокот на крв е многу важна за здравјето на крвните садови. Така, малата или обратно голема брзина на движење на крвта иницира формирање на згрутчување на крвта.

Горенаведените етиолошки фактори се најважни. Во исто време, може да се разликуваат секундарни фактори. Нивното присуство кај пациентот значи зголемена веројатност за заболување. Флеботромбозата често се развива за време на бременост и породување (особено по царски рез), неактивен животен стил, после операции (дури и стоматолошки), прекумерна тежина, прекумерно вежбање, во старост, пациенти со карцином, пациенти со тешки болести на кардиоваскуларниот систем и дијабетес мелитус (дијабетес мелитус) ) од сите видови.

Флеботромбоза на долните екстремитети: симптоми

Почетната фаза на патологијата во 85% од случаите нема никакви клинички манифестации или се минимални. Кога болеста се влошува, симптомите се зголемуваат, а пациентот ги забележува следниве знаци на болеста:

 • пука болка од надворешната страна на ногата, со флексија на стапалото и во мускулите на телето;
 • цртање болки од внатрешната страна на бутот;
 • чувство на студ во долните екстремитети;
 • оток локализиран во долниот дел на ногата и коленото;
 • сјајност и бланширање на кожата (над вената покриена со патологија), а потоа добива синкава нијанса;
 • периодично или постојано чувство на тежина во долните екстремитети;
 • интестинална опструкција;
 • нестабилност и зголемување на телесната температура;
 • општа слабост.

Дијагноза на флеботромбоза на вените на долните екстремитети

Со цел да се дијагностицира флеботромбоза на долните екстремитети, лекарот ќе испита и собира медицинска историја. Со палпација на екстремитетот и специфицирање на симптомите на пациентот, специјалистот, користејќи ги клиничките препораки на Министерството за здравство на Руската Федерација, ќе избере оптимален пакет на дијагностички процедури за него. Збир на лабораториски и инструментални методи на испитување може да вклучува ултразвук, ултразвук, радиографија, крвен тест за проценка на состојбата на системот за коагулација, итн. Само со целосни информации за здравствената состојба на пациентот, лекарот може да препише соодветен третман.

Доколку ултразвучните дијагностички методи се покажат како неинформативни, може да биде потребно да се воведе контрастен медиум во шуплината на вената за последователно испитување на радиоапакот.

Класификација на флеботромбоза

Флеботромбозата има широка класификација. Во согласност со него, патологијата се одликува со природата на локализацијата, карактеристиките на текот и степенот на развој.

9a31d9585cf7bdb4f5c4095529c0f154 - Ileo-femoral thrombosis

На локализацијата, се разликува тромбоза:

 • тоа влијае на садовите поврзани со долната шуплива вена: мускулни вени на потколеницата, трупот на вената, како и илијачко-феморалната (илеофеморална) и кавилеофеморалната сегменти флеботромбоза;
 • тоа влијае на садовите поврзани со горната шуплива вена: флеботромбоза на вените на горниот екстремитет, безимени вени, устата на непарната вена, трупот на вената, субклавијалните и пазувите вени.

Сумирајќи, можеме да разликуваме илеофеморална и феморална (феморална) флеботромбоза, поплитеални вени и длабоки вени на потколеницата. Третманот на секој од нив ќе зависи од:

 • на степенот на развој: од акутна (до 14 дена) или субакутна (во просек, од 14 до 60 дена) флеботромбоза;
 • на степенот на фиксација на тромботични маси: лебдечки (подвижни), неокклузални (париетални) и оклузални / оклузални (тромб продолжен по целиот сад) флеботромбоза.

Ние одделно ќе разгледаме некои од најчестите видови на флеботромбоза.

Илеофеморалната флеботромбоза влијае на садови кај мажи и жени од различна возраст, дури и кај деца. Со оваа форма на болест на длабоките вени на долните екстремитети, феморалните и илијачните делови на протокот на венска крв се блокирани. Поради обемот на поразот, тој се смета за последен. Акутната илеофеморална флеботромбоза (лево и десно) има 2 форми - продромална фаза и фаза на изразени клинички манифестации.

Секој од нив се карактеризира со свои карактеристики. Во последната фаза, симптомите се најизразени: едем на екстремитетот со илеофеморална флеботромбоза се шири во ингвиналниот регион, има силна болка, се нарушува инервацијата, итн. Оваа форма е препознаена како најтешка поради високиот ризик од развој неповолен ефект - белодробна емболија.

Како по правило, згрутчување на крвта се формира и се шири од дното кон врвот долж длабокиот венски кревет. Така, флеботромбозата напредува од суралните вени во илеокавалниот сегмент (инфериорна вена кава, надворешни и заеднички илијачни вени), каде што тромбот е локализиран во 75% од случаите. Во останатите 25% од случаите - во феморално-поплитеалниот сегмент.

За да се дијагностицира флеботромбоза на оваа форма, почесто се користат методи на контраст на Х-зраци отколку дијагностика со ултразвук (особено кај бремени жени и лица со прекумерна тежина).

Акутната флеботромбоза на десните и левите долни екстремитети е критична крајно опасна состојба на длабоки вени. Зачуваниот проток на венска крв во погодената вена, кога тромботичните маси сè уште не се фиксирани на wallидот на вената, создава поволни услови за белодробна емболија, што во овој случај може да дејствува како единствен и главен клинички знак за акутна флеботромбоза. Во овој поглед, сите пациенти се предмет на итна хоспитализација.

Без оглед на конечната локализација на тромботичните маси, местото на развој на тромботичниот процес е одводнување на мускулите на ногата. Овој тип на флеботромбоза на длабоките вени на долните екстремитети може да биде асептичен или застоен, или септичен или инфективен. Исто така, може да се појави во лесни, умерени и тешки форми.

Третман на флеботромбоза на вените на долните екстремитети

Флеботромбоза на длабоките вени на долните екстремитети: третман со народни лекови

Сите ја знаеме едноставната вистина дека третманот за која било болест треба да започне што е можно порано. За пациенти на кои им е дијагностицирана флеботромбоза на длабоките вени на долните екстремитети, лекарите ќе обезбедат можна помош во која било фаза од патологијата, од фазата на формирање до фазата на реканализација.

Како да се третира флеботромбозата? Терапијата за оваа болест е секогаш комплексна. Како што споменавме порано, тоа зависи од етиологијата и степенот на развој на патологијата. Режимот на третман вклучува конзервативна терапија и, доколку е потребно, хируршка интервенција.

Конзервативни методи се:

 • Земање лекови. За подобрување на реолошките својства на крвта и зголемување на еластичноста на wallsидовите на крвните садови, се користат разни групи лекови: флеботоника, антитромбоцитни агенси, антиинфламаторни лекови и антикоагуланси.
 • Спроведување на локална терапија. Употреба на масти и гелови кои имаат антиинфламаторно, венопротективно, деконгестивно и други ефекти.
 • Носење трикотажа за медицинска компресија или вршење тесно завојување на екстремитетите.
 • Исхрана. Исхраната за флеботромбоза на долните екстремитети исклучува алкохол, акутна и масна. Треба да пиете најмалку 2 литри течност и да јадете храна богата со антиоксиданси.

Ако не беше можно да се постигне позитивен резултат со употреба на методи на конзервативна терапија, а исто така и ако пациентот има гнојна или емболошка флеботромбоза, тогаш ќе се применат хируршки методи: васкуларна ресекција, делумна оклузија, ендоваскуларна интервенција.

Во случај на акутен развој на болеста дома, тимот за брза помош мора да се повика што е можно порано.

Пред доаѓањето на лекарите, важно е да се обидете да го поправите екстремитетот во стационарна состојба. Ова ќе го намали ризикот од згрутчување на крвта.

Невозможно е да се излечи флеботромбозата на раката, ногата и другиот дел од телото со употреба на традиционални методи на медицина. Алтернативните методи треба да се сметаат единствено како додаток на режимот на задолжително лекување пропишан од лекар и само по неговото одобрување.

Популарни компоненти на народните рецепти за подобрување на протокот на крв, олеснување на воспалението, болката и отокот се: жалфија, кора од даб, нане, мед, слатка детелина. Врз основа на нив, се прават инфузии и мелења, кои се користат за нога бањи, облоги и лосиони.

Следете ги сите препораки на специјалисти и рехабилитацијата, по некоја болест, ќе биде побрза. Борете се против флеботромбозата пред да се појави - водете здрав и активен животен стил, придржувајте се на правилно однесување во исхраната. Бидете проактивни ако сте изложени на ризик. Користете профилакса на васкуларни заболувања.

Опсегот на медицинска козметика NORMAVEN® за нега на стапалата и спречување на проблеми со вените вклучува крем за намалување на заморот и тежината на нозете. Неговата секојдневна употреба помага да се ослободи отокот и да се намали васкуларниот модел. Составот на производот, чиј развој присуствуваа високо квалификувани специјалисти на фармацевтската компанија ВЕРТЕКС, вклучува исклучиво природни компоненти, што овозможува да се користи за време на бременоста.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic