Хипокалцемија кај возрасни и деца - причини, третман и симптоми на болеста

Постојат две форми на болеста: хронична и акутна хипокалцемија. Симптомите на второто се карактеризира со појава на масивен синдром на цитолиза. Во овој случај, јонизираниот калциум брзо се отстранува од крвта. Патологијата се карактеризира со брза прогресија, ако цитолизата е исто така придружена со бубрежна инсуфициенција.

krov 1 - Хипокалцемија кај возрасни и деца - причини, третман и симптоми на болеста

Постои друга класификација на болеста. Хипокалцемија се јавува:

 1. Функционална (се развива како резултат на нарушување на внатрешните органи).
 2. Токсичен (формиран со употреба на одредени групи на лекови, влијание на токсични материи).
 3. Повреда на вообичаената регулација на метаболизмот на калциум-фосфор-магнезиум.

823567 - Хипокалцемија кај возрасни и деца - причини, третман и симптоми на болеста

Може ли да се спречи развојот на хипокалцемија?

Еве нешто важно да се разјасни: никогаш не треба да земате додатоци на калциум самостојно. Ова е она што лекарот мора да одлучи. Само-лекувањето е секогаш многу опасно.

Дури и ако ни се чини дека страдаме токму од недостаток на калциум, „за секој случај“ е невозможно да се земе овој минерал. Најдобро е да се консултирате со лекар и да дознаете сигурно, а со тоа и потребната доза (секој ќе има своја доза).

 • Исто така е важно да се потсетиме дека калциумот не се наоѓа само во млечните производи. Овој минерал може да се најде во мешунките (наут или леќа, на пример), како и во пилешки јајца, ореви, брокула итн.
 • Всушност, станува збор едноставно за одржување разновидна и урамнотежена исхрана, каде што нема недостаток на никакви хранливи материи.
 • За да се спречи хипокалцемија, многу е важно да се пополни недостатокот на магнезиум и витамин Д во телото.
 • Исто така, не заборавајте за вежбање. Одење во сончев ден ќе придонесе за синтеза на витамин Д.

Запомнете: ако се сомневате, консултирајте се со лекар. Специјалистот е тој што треба да ви препише да земате одредени додатоци во исхраната.

Покрај тоа, неопходно е да се води грижа за здравјето на тироидната жлезда, бидејќи нејзината работа е исто така директно поврзана со нивото на калциум во телото.

Диета со серотонин: што е тоа и кои се нејзините придобивки? Многу луѓе, на пример, почнуваат да чувствуваат неодолива желба да јадат нешто слатко. Но, диетата со серотонин може да ги ублажи овие ефекти.

Карактеристики на хипокалцемија кај деца

Хиперкалцемијата се однесува на една од формите на нарушен метаболизам на минералите и зачестеноста на појавата на оваа патологија во споредба со хипокалцемијата е многу помала, но и покрај овој факт, оваа патологија во детството е секогаш тешка и треба итна медицинска корекција.

Појавата на одредени клинички манифестации на хиперкалцемија зависи од возраста на пациентот и степенот на зголемување на заситеноста на калциум во крвниот серум. За различни возрасни категории, карактеристичен е развојот на различни форми на оваа патологија, кои се фундаментално различни по природа на појава на хиперкалцемија и, соодветно, пристапи кон нејзиниот третман.

Значи, неонаталниот период се смета за критичен во однос на развојот на Вилијамсовиот синдром, кој во педијатријата го носи второто име „идиопатска хиперкалцемија“. Причината за оваа патологија е вродена генетска мутација, а главниот патогенетски механизам на хиперкалцемија е зголемување на апсорпцијата на калциум во тенкото црево.

Со оглед на искуството за долгорочно следење на пациентите кои страдаат од идиопатска хиперкалцемија, беше утврдена класична тријада на клинички знаци: остар застој во менталниот развој, бруто васкуларни абнормалности и промена на пресекот на лицето на черепот со формирање на фенотипското „лице на елфот“. Со текот на времето, кај децата кои страдаат од оваа форма на хиперкалцемија, когнитивните и интелектуалните нарушувања се манифестираат во поголема мера.

За жал, во моментов не е можно да се развијат дијагностички методи за утврдување на знаците на Вилијамсовиот синдром во пренаталниот период. Главните терапевтски мерки за оваа патологија се ограничување на дневниот внес на калциум кај детето, како и придржување кон специфичното внесување на мајката во исхраната за време на лактацијата, следење на дозата на раствор на витамин Д и терапијата со глукокортикостероиди е строго дозволена од 10 mg на 1 кг тежина на бебето).

Исто така, вродена форма на хиперкалцемија е семеен хетерозиготен тип, кој се карактеризира со бениген тек и отсуство на специфични клинички знаци кои овозможуваат рано дијагностицирање на оваа патолошка состојба.

Фамилијарна хиперкалцемија е најчесто случајно откритие за време на рутински лабораториски преглед на дете и не бара употреба на лекови.

Хипокалциурична хиперкалцемија спаѓа во категоријата итни состојби кои бараат итна медицинска интервенција, бидејќи оваа патологија се карактеризира со брзо напредувачки агресивен тек. Манифестации на оваа форма на хиперкалцемија се забележуваат веднаш по раѓањето на детето и се состојат во развој на груби вродени малформации на скелетот, нагло одложување на физичкиот и менталниот развој на новороденчето.

Покрај критичкото високо ниво на калциум во серумот, биохемиските лабораториски критериуми за оваа патологија вклучуваат и зголемување на концентрацијата на паратироиден хормон и значително намалување на нивото на калциум во урината. Се должи на фактот дека хипокалциурова хиперкалцемија во повеќето случаи има неповолен исход, веднаш по раѓањето, на децата им се препорачува да се изврши отстранување на паратироидните жлезди со истовремено автоотрансплантација на ткивото на паратироидната жлезда во регионот на мускулната маса на подлактицата. Долготрајниот третман за рехабилитација се состои во употреба на лекови што содржат калциум и раствор на витамин Д.

Неспецифичната форма на хиперкалцемија, која се забележува и кај возрасната категорија на пациенти и кај децата, е имобилизација. Оваа патологија се развива како резултат на деминерализација на коскеното ткиво во области кои долго време биле во имобилизирана положба со сериозна штета на политраума или изгореници.

Во овој поглед, најефективниот начин да се спречи развој на знаци на хиперкалцемија кај оваа група на пациенти е нивно активирање во раниот период на рехабилитација. Ако има знаци на имобилизација хиперкалцемија, адекватен режим на терапија со диуретик има добар ефект (фуросемид во пресметана доза од 1 mg / 1 kg од тежината на детето интравенски).

Ако не се следи внесувањето на синтетички лекови со синтетички витамин Д, што се користи и како превентивно и како терапевтско средство во периодот на градите, се создаваат услови за развој на знаци на хиперкалцемија. Во оваа ситуација, првичните мерки се веднаш да престанат со земање на лек што содржи витамин Д, како и корекција на однесувањето на детето кај исхраната, што значи воздржување од употреба на храна што содржи калциум.

Оваа патологија може да се дијагностицира кај деца од која било возраст. Недостаток на калциум и фосфор во исхраната, витамин Д - е најчестата причина што објаснува појава на болест како хипокалцемија. Симптомите на оваа болест се најизразени ако детето има зголемен физички и ментален стрес. Ги има следниве клинички карактеристики:

 • Атипична тетанија, која се манифестира во несмасност при движења.
 • Грчеви на мускулите на гастрокемиус.
 • Постојана дијареја.
 • Зголемен интракранијален притисок.
 • Ларингоспазам.

Хипокалцемија кај деца е многу сериозна патологија која бара итно лекување. Невниманието за здравјето на детето може да доведе до развој на најнеочекувани компликации.

симптомите

Блага форма на хиперкалцемија може да биде асимптоматска. Потешките форми се придружени со појава на симптоми во делови од телото кои се погодени од високо ниво на калциум. На пример:

 • Бубрезите. Со вишок на калциум во крвта, бубрезите се принудени да работат понапорно за да го отстранат од телото. Ова доведува до зголемена жед и често мокрење.
 • Дигестивниот систем. Хиперкалцемија предизвикува варење, гадење, повраќање и запек.
 • Коски и мускули. Во повеќето случаи, вишокот на калциум се мие во крвта од коските, што доведува до нивна кршливост. Резултатот е болка во коските. Во некои случаи, хиперкалцемијата е исто така придружена со мускулна слабост.
 • Мозок. Хиперкалцемијата влијае на функционирањето на мозокот, предизвикувајќи конфузија, летаргија и замор.

Ако видите знаци и симптоми на хиперкалцемија, како што се зголемена жед, често мокрење и болки во стомакот, треба да се консултирате со лекар.

Компликации

Остеопороза. Ако калциумот се исцеди од коските во крвта со текот на времето, густината на коските се намалува и се развива остеопороза, што доведува до фрактури, искривување на 'рбетот и губење на растот. Камења во бубрезите. Со висока содржина на калциум во урината, кристалите се формираат во бубрезите. Со текот на времето, кристалите формираат камења во бубрезите.

Екскрецијата на каменот е придружена со исклучително болни сензации. Бубрежна инсуфициенција. Тешка форма на хиперкалцемија ги нарушува бубрезите, ограничувајќи ја нивната способност за чистење на крвта и отстранување на течности. Нарушувања од нервниот систем. Тешка хиперкалцемија предизвикува конфузија, деменција и кома, што може да доведе до смрт.

Намалениот или зголемениот калциум во крвта подеднакво негативно влијае на работата на целиот организам. Ако се појават симптоми на хипокалцемија, веднаш треба да побарате помош од лекар и да го поминете препорачаниот курс на лекување. Инаку, веројатноста за развој на доста опасни здравствени компликации се зголемува.

Симптоми и знаци на хиперкалцемија

  • Рутински биохемиски скрининг кај пациенти без симптоми на хиперкалцемија.
  • Чести симптоми: депресија (30-40%), слабост (30%), замор и малаксаност.
  • Гастроинтестинални симптоми: запек, недостаток на апетит; нејасни абдоминални симптоми (гадење, повраќање), губење на тежината.
  • Бубрежни симптоми: камења во бубрезите (со продолжен тек на хиперкалцемија); нефроген дијабетес инсипидус (20%); бубрежна тубуларна ацидоза од тип 1; преренална бубрежна инсуфициенција; хронична хиперкалцемична нефропатија, полидипсија во полиција или дехидратација.
  • Невропсихијатриски симптоми: вознемиреност, депресија, когнитивно оштетување; кома или ступор.
  • Cardiological симптоми: хипертензија, аритмија.
  • Гастроинтестинални симптоми: болки во стомакот, гадење / повраќање, запек, панкреатит
  • Бубрежни симптоми: полиурија (како резултат на диуретик на хиперкалцемија и ADH-отпорност на бубрезите) и придружна полидипсија, нарушена бубрежна функција, нефролитијаза
  • Невролошки симптоми: конфузија, проксимална мускулна слабост и брз замор на мускулите, ослабени рефлекси, замор, главоболки, ретко атаксија, диартрија и дисфагија, нарушена свест до кома
  • Психијатриски симптоми: депресија, страв, ступор, психоза
  • Кардиоваскуларни симптоми: во рана фаза, поверојатно е хипертензија, во динамика на хипотензија (како резултат на дехидрација), срцеви аритмии, циркулаторен арест
  • Друго: болка во коските, остеопенија со зголемен ризик од фрактури, губење на тежината, чешање

Со брзо зголемување на концентрацијата на калциум, хиперкалцемична криза може да се развие со ексикоза, конфузија и нарушена свест и сериозно оштетување на бубрезите.

Акутната форма на хипокалцемија е прилично сериозна болест, во која постои синдром на масовно уништување на специјални клетки - зукариоти. Оваа ситуација се јавува со трауматски шок, изгореници, хемолиза и употреба на цитостатици. Во овој случај, јонизиран калциум брзо ја напушта крвта. Ситуацијата на пациентот е уште покомплицирана ако цитолизата, уништувањето на овие клетки се комбинира со акутна бубрежна инсуфициенција.

Хроничната форма на синдромот се изразува со титаниум и зголемена невромускулна ексцитабилност. Затоа, знаците на хипокалцемија се изразуваат со парестезија - вкочанетост, пецкање и гуски. Покрај тоа, се забележува ларингоспазам (ненадејна контракција на мускулите на гркланот), бронхоспазам (стеснување на бронхиите) и конвулзии.

Грчеви се јавуваат на стапалата, рацете и мускулите на лицето. Пациентите имаат депресивни состојби, психози и често се случува краткотраен респираторен арест.

Понекогаш хипокалцемијата се манифестира со хипокоагулација и хеморагични синдроми. Во овој случај, зголемено крварење се јавува како резултат на намалување на коагулабилноста на крвта и пропустливост на васкуларниот wallид како резултат на недостаток на калциум во телото.

Недостаток на калциум доведува до кршливост на косата и ноктите, нарушен ритам на срцето и развој на катаракта, болести на коските и забите.

Ако хипокалцемијата доведе до нарушена активност на мозокот, тогаш симптомите се изразуваат со губење на меморијата, делириум, конфузија, халуцинации. Ако брзо се преземат соодветни медицински мерки, тогаш овие процеси се реверзибилни.

Првично, хиперкалцемијата се карактеризира со латентен тек во кој пациентот нема болка или симптомите се толку неспецифични што пациентот не може да ја препознае причината за нивното појавување. Во оваа фаза, оваа болест треба да се припише на категоријата случајни откритија за време на скрининг лабораториски преглед на пациентот.

Во поголема мера, пациентите кои страдаат од хиперкалцемија од еден или друг степен, се жалат на разни диспептични нарушувања (гадење, недостаток на апетит, металоиди). За време на проширената клиничка слика, хиперкалцемијата се манифестира со симптоми на интестинална опструкција (продолжен запек, гасови, спастична болка во проекцијата на абдоминалната празнина без јасна локализација).

Во ситуација кога пациентот има хиперкалцемија со значително зголемување на концентрацијата на калциум во телото, се развиваат тешки клинички симптоми, што бара итна медицинска интервенција. Пациентот станува емотивно лабилен и во далеку напредна фаза се забележуваат разни степени на нарушена свест од сонливост до кома.

Продолжената хиперкалцемија е секогаш придружена со минлива или хронична бубрежна инсуфициенција како резултат на формирање на многу микрокалцификации во дебелината на бубрежниот паренхим. Мора да се запомни дека повредата на уринарната функција на бубрезите предизвикува развој на постојана малигна хипертензија кај пациент со хиперкалцемија, што во некои случаи е единствената клиничка манифестација на оваа болест.

Ако се појави хиперкалцемија во позадина на хиперпаратиреоидизам, пациентот има тенденција да формира пептички улкуси и знаци на акутен панкреатит. Долгорочен тежок хипертироидизам е придружен со развој на генерализирана влакнеста остеодистрофија, која се карактеризира со зголемување на активноста на остеокластите и, како резултат, формирање на места на фиброзна дегенерација и цистично ремоделирање на коскеното ткиво од различна локализација.

Ризична категорија за оваа патологија се пациенти со бубрежна инсуфициенција кои се на пролонгирана дијализа, како и пациенти со секундарна форма на хиперпаратироидизам. Лабораториска потврда на фибротична остеодистрофија е значително зголемување на серумската алкална фосфатаза.

слајд 26 3 - Хипокалцемија кај возрасни и деца - причини, третман и симптоми на болеста

Статистичките податоци ја докажуваат можноста за смрт кај хиперкалцемија. Фатален исход се јавува со развој на шок и акутна бубрежна инсуфициенција.

 • Повреда на будност, внимание и концентрација
 • Конвулзивни напади
 • Парестезија, тетанија
 • Конфузија, состојба на страв, вознемиреност, халуцинации, депресија
 • Кореа синдром и Паркинсонов синдром кај хронична хипокалцемија
 • AV блокада, циркулаторно апсење

За да го направите ова, ставете ја манжетната за тонометрот како и обично и исцедете ја артеријата 3 минути. Како резултат, се развива карактеристичен грч на раката (симптом на Тросо). Помалку со сигурност открива латентна склоност кон конвулзии, симптом на Хвостек - кога прстот ќе го погоди излезниот дел на фацијалниот нерв со прст, грчевите на мускулите на лицето се појавуваат на иста страна.

Според резултатите од ЕКГ, Q - T интервалот може да се издолжи, што предиспонира развој на вентрикуларна аритмија. Продолжена хипокалцемија и хиперфосфатемија (на пример, со хипопаратироидизам) може да предизвика катаракта, калцификација на базалните ганглии и епилепсија. Хипокалцемија и хипофосфатемија како резултат на недостаток на витамин Д кај возрасни предизвикуваат остеомалација.

Хипокалцемија е често асимптоматска. Главните клинички манифестации на хипокалцемија се поврзани со промени во мембранскиот потенцијал на клетките, предизвикувајќи невромускулна ексцитабилност.

Невролошки манифестации. Честопати има грчеви на мускулите на грбот и нозете.

Типично, тетанијата е поврзана со тешка хипокалцемија, но се јавува со намалување на само јонизираната фракција на Ca во отсуство на очигледна хипокалцемија.

Тетанијата може да биде или експлицитна, манифестирана со спонтани симптоми или латентна, што се открива само со помош на провокативни манипулации. Латентната тетанија обично се наоѓа со помало намалување на концентрацијата на Ca во серумот.

Други манифестации. За хронична хипокалцемија, други манифестации се исто така карактеристични: сувост и лупење на кожата, кршливи нокти и вкочанетост на косата. Понекогаш се развиваат инфекции со кандида (особено често со идиопатски хипопаратироидизам). Со продолжена хипокалцемија, се забележува и катаракта, а корекцијата на нивото на Ca во серумот не доведува до негов обратен развој.

Каков третман е потребен?

Со оваа болест, исклучително е важно не само да се компензира недостатокот на калциум, туку и да се отстранат неговите можни причини.

Кај хипопаратироидизам, на пациентите им е препишана терапија за замена со употреба на хормонални лекови. Во овој случај, важно е да се елиминира основната болест што е можно поскоро и да се спречи хиперкалцемија (состојба во која има зголемен калциум во крвта). Ако пациентот нема проблеми со апсорпција на лекови во тенкото црево, таквата терапија за краток временски период може да доведе до позитивни резултати, вклучително и со тешка форма на болеста.

Со напади на тетанија, растворите на калциум хлорид се администрираат интравенски. Имајте на ум дека овие лекови ги иритираат wallsидовите на вените. Затоа, подобро е да се прават инјекции преку централниот катетер или во голема вена.

За лекување на болеста во хронична фаза, на пациентите им се препишува витамин Д (на пример, Калцитриол, Ергокалциферол), како и таблети со калциум во форма на таблети. Дозирањето на лековите се избира индивидуално, во зависност од карактеристиките на текот на болеста наречена „хипокалцемија“.

Третманот исто така вклучува и следење на специјална диета. Диетата треба да биде збогатена со храна богата со магнезиум и витамин Д (млеко, суво овошје, зеленчук, разни житни култури). За целиот период на терапија, се препорачува да се напушти претерано мрсната храна, пушено месо, колачи и кисели краставички. Храната треба да биде фракционална.

Хиперкалцемија: причини за болеста

Развојот на хиперкалцемија може да се активира со зголемување на нивото на апсорпција во гастроинтестиналниот тракт на калциум, како и со вишок на внес во организмот. Често постои развој на болеста кај луѓето кои земаат значителна количина на калциум (на пример, за време на развој на пептичен улкус) и антациди кои содржат и калциум. Употребата на големи количини на млеко во исхраната делува како комплементарен фактор.

Има свој ефект врз зголемување на концентрацијата на калциум во крвта и вишок на витамин Д, што, покрај тоа, помага да се зголеми неговата апсорпција преку дигестивниот тракт.

Во меѓувреме, најчесто хиперкалцемија се јавува поради хиперпаратироидизам (прекумерно производство на паратироиден хормон од една или повеќе паратироидни жлезди). Околу 90% од вкупниот број на пациенти дијагностицирани со примарен хиперпаратироидизам се соочуваат со бениген тумор на една од овие жлезди.

giperkaltsiyemiya proyavleniya - Хипокалцемија кај возрасни и деца - причини, третман и симптоми на болеста

Клинички манифестации на хиперкалцемија

Претежно хиперпаратироидизам се развива кај жени и постари лица, како и кај оние пациенти кои биле подложени на терапија со зрачење за цервикалниот регион. Во некои случаи, хиперпаратироидизам се формира како ретка наследна болест како мултипла ендокрина неоплазија.

Хиперкалцемијата кај пациенти со нивни малигни тумори станува доста честа. Значи, малигните тумори локализирани во белите дробови, јајниците или бубрезите почнуваат да произведуваат вишок протеини, тоа последователно влијае на телото по аналогија со паратироидниот хормон.

На крајот на краиштата, ова формира паранеопластичен синдром. Ширењето (метастазата) на малиген тумор е можно во коските, што е придружено со уништување на коскените клетки, а истовремено придонесува за ослободување на калциум во крвта. Овој тек е карактеристичен за туморите, кои се формираат особено во областа на белите дробови, млечните и жлездите на простатата. Малиген тумор кој страда од коскена срцевина, исто така може да придонесе за уништување на коските заедно со хиперкалцемија.

Во процесот на развој на друг вид малигни тумори, зголемувањето на концентрацијата на калциум во крвта во моментов не може да се објасни поради нецелосното проучување на ваквиот тек на патологија.

Вреди да се одбележи дека хиперкалцемијата исто така може да биде придружник на многу болести во кои се јавува уништување на коските или губење на калциум. Како еден од таквите примери, можеме да ја издвоиме Паџетовата болест. Развојот на хиперкалцемија исто така може да биде предизвикан од нарушена подвижност, што е особено важно за парализа или должина на престој во кревет. Овие состојби, исто така, доведуваат до губење на калциум од коскеното ткиво за време на неговата последователна транзиција во крвта.

Пареза по породувањето обично се забележува кај крави, кози и поретко кај свињи. Причините за оваа болест сè уште не се целосно проучени, но со помош на разни набудувања откриено е дека парезата најчесто се манифестира:

 • кај животни чија исхрана е богата со храна со протеини;
 • кај добро хранети лица;
 • кај говеда со високопродуктивни млечни квалитети;
 • за време на 5-8 лактација.

Оваа болест, како по правило, се манифестира во првите 3-4 дена од постпарталниот период. Исто така, често се јавува кај животни по белите дробови или брзото породување. Ретко, оваа болест се појавува подоцна од наведениот период или за време на породувањето. Кај некои лица, парезата може да се повтори по секое раѓање. Ова се многу ретки случаи и се забележани само кај крави и кози.

Со пареза, се забележува хипокалцемија - намалување на нивото на калциум во крвта на животното, и против оваа позадина, се зголемуваат фосфорот и магнезиумот. Паратироидната жлезда е одговорна за количината на калциум во крвта и тоа е кршење на неговата функционалност, според некои научници, што доведува до оваа болест. Хипокалцемијата се карактеризира и со активно испирање на калциум со млеко, затоа животните со висока продуктивност на млекото се изложени на ризик.

Една од причините за пареза исто така се смета за висок нервен напор. Сите животни со оваа дијагноза покажаа ниско ниво на шеќер во тестовите на крвта, што исто така се смета за причина за болеста.

Единствените причини што се познати досега се дека интракорпоралните генетски детерминанти на околината работат тука. Под нивно влијание, се јавуваат функционални промени во мускулните клетки. На нивната работа влијае количината на јони на натриум и калциум во мускулните мембрани. Тоа е генетска тенденција за недостаток на контрола на овие јони што ја предизвикува оваа болест. Исто така, се забележуваат разни промени во метаболизмот на јаглерод и протеини. Мора да се претпостави дека болеста произлегува од сериозно исцрпување на нервниот систем.

Превенција

Спречување на пареза треба да се спроведе во антенаталниот период. Бидејќи оваа болест се карактеризира со намалување на шеќерот во крвта на една крава, потребно е да се даде 3 g шеќер на ден 4-500 дена пред да се породат.

Веднаш по породувањето, треба да ја напоите кравата со вода со додавање на 100-120 грама сол. Добар превентивен ефект е додавање на минерали во исхраната на бремена крава. Можете исто така да спречите пареза со додавање на 100 грама амониум хлорид во добиточната храна. Поволните услови на притвор, отсуството на нацрти и температурните промени се клучот за здравјето на кравата. Некои студии покажаа дека мајчината пареза кај кравата може да се појави токму поради настинка.

Следењето на правилна диета неколку недели пред породувањето исто така помага во спречување на оваа болест. Концентратите и сочната храна мора да се отстранат од исхраната на кравата.

Запомнете дека профилакса мора да се изврши пред симптомите на пареза кај кравата. Не можете насилно да истурате шеќер и вода во животното кога болеста веќе започна да се манифестира. Правилната и избалансирана исхрана е клучот за здравјето на вашето животно.

За спречување на хипокалцемија, на пациентите им се препорачува:

 • редовно јадете храна богата со калциум, витамин Д, магнезиум;
 • навремено лекување на болести на бубрезите, гастроинтестинален тракт;
 • намалување на употребата на лаксативи.

Овој напис е објавен само за едукативни цели и не претставува научен материјал или стручен медицински совет.

Текст одобрен од ендокринолог
Мурашко (Мирина) Екатерина Јуриевна

превентивни мерки

Како може да се спречи болест како хипокалцемија? Симптомите на оваа патологија го влошуваат квалитетот на животот толку многу што многу пациенти несакајќи го поставуваат ова прашање.

Прво на сите, експертите силно препорачуваат да ја прегледате вашата дневна исхрана. Подобро е да се отстранат од него сите штетни производи, да се додаде повеќе здрава и соодветна храна. Со цел да се спречи развојот на болеста, лекарите советуваат да се придржуваат до принципите на правилна исхрана: пареа или печете во рерна, јадете често и во мали делови. Многу е важно да се диверзифицира диетата со храна богата со магнезиум и витамин Д.

Се препорачува да се ограничи употребата на лаксативни лекови. Ако има проблеми со цревната перисталтика, потребно е да се консултирате со релевантен специјалист. Тоа ќе помогне да се разбере не само главната причина за запек, туку и се избира најефективната терапија.

Како инаку можете да ја спречите болеста? Причините за оваа патологија често се кријат во неправилното функционирање на гастроинтестиналниот тракт. Сепак, навремен третман на болести на бубрезите и гастроинтестиналниот тракт ви овозможува да избегнете проблеми со недостаток на калциум во крвта.

Се надеваме дека сите информации презентирани во овој напис за болеста што е толку распространета денес, навистина ќе бидат корисни за вас. Бидете здрави!

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic