Како да се утврди аритмија дома

Терминот „аритмии“ комбинира разни нарушувања во механизмот на појава, манифестации и прогноза на потеклото и спроведувањето на електричните импулси на срцето. Тие се јавуваат како резултат на нарушувања на спроводливиот систем на срцето, што обезбедува конзистентни и редовни контракции на миокардот - синусниот ритам. Аритмиите можат да предизвикаат сериозни нарушувања на активноста на срцето или на функциите на другите органи, како и компликации на самите различни сериозни патологии. Манифестира со чувство на палпитации, прекини, тонење на срцето, слабост, вртоглавица, болка или притисок во градите, отежнато дишење, несвестица. Во отсуство на навремено лекување на аритмии, предизвикани се напади на ангина, пулмонален едем, тромбоемболизам, акутна срцева слабост, срцев удар.

Според статистичките податоци, прекршувањата на спроводливоста и срцевиот ритам во 10-15% од случаите се причина за смрт од срцеви заболувања. Специјализиран дел од cardiology, аритмологија, се занимава со проучување и дијагностицирање на аритмии. Форми на аритмии: тахикардија (срцев ритам повеќе од 90 отчукувања во минута), брадикардија (срцев ритам помалку од 60 отчукувања во минута), екстрасистола (вонредни срцеви контракции), атријална фибрилација (случајни контракции на индивидуални мускулни влакна), блокада на спроводливоста систем и друго

Ритмичката секвенцијална контракција на срцето е обезбедена од специјални мускулни влакна на миокардот што го формираат спроводливиот систем на срцето. Во овој систем, пејсмејкер од прв ред е синусниот јазол: токму во него побудувањето се појавува со фреквенција од 60-80 пати во минута. Преку миокардот на десниот атриум, тој се шири на атриовентрикуларниот јазол, но се покажува дека е помалку возбудлив и дава задоцнување, па затоа преткоморите прво се намалуваат и само тогаш, бидејќи побудувањето се шири преку Неговиот пакет и другите делови на спроводниот систем, комората. Така, спроводниот систем обезбедува одреден ритам, фреквенција и низа на контракции: прво преткоморите, а потоа и коморите. Оштетувањето на миокарден систем на спроводливост доведува до развој на нарушувања на ритамот (аритмии), а неговите индивидуални врски (атриовентрикуларен јазол, пакет или нозете на Неговиот) доведуваат до нарушување на спроводливоста (блокада). Во овој случај, координираната работа на преткоморите и коморите може сериозно да се наруши.

1a384762658abdcddac0fc3fb17d47e9 - Како да се утврди аритмија дома

Пасивен ортостатски тест како метод за откривање на аритмија

Некои пациенти се прашуваат како да утврдат аритмија дома. За жал, ова може да се направи ако имате медицинско образование и страдате од тахикардија. Се манифестира со забрзан ритам на срцето. Во случај на други нарушувања на ритамот, откривањето дека тоа е точно аритмија нема да работи дома.

 • Електрокардиографија
 • Дневен мониторинг на Холтер.
 • Тест за стрес
 • Тест со пасивна ортостаза или тест за навалување.
 • Ехокардиографија.
 • EFI (Интракардијална електрофизиолошка студија).

Најчесто користен вид на дијагноза е електрокардиографија или ЕКГ. Тоа е она на што се подложени учениците на секој медицински преглед. Овој вид на преглед е препишан на апсолутно сите пациенти кои се жалат на срце. Иако методот ви овозможува да утврдите нарушувања на срцевиот ритам, тој не може да се користи за да се направат предвидувања за состојбата на пациентот или да се разбере што ја предизвикало патолошката состојба на пациентот.

Понапреден метод за испитување е ехокардиографија (EchoCG). Со негова помош, вие не само што може да одредите нарушувања на ритамот, туку и да разберете кои структурни промени во срцето доведоа до оваа состојба. Дневното следење се смета за поточен начин за испитување на пациентите. Ви овозможува да откриете ретки сорти на нарушувања на ритамот што се јавуваат само во одредено време од денот или неколку минути на ден.

Доколку е потребно, со голема точност, пациентот се упатува на ЕФИ за да се дијагностицира причината за аритмија. Овој дијагностички метод се однесува на минимално инвазивни. Во внатрешноста на пациентот се вметнуваат катетри, кои континуирано ќе добиваат информации за состојбата на срцето. Некои пациенти можат веднаш да се ослободат од причината за болеста.

Тестот за наклон најчесто се изведува кај пациенти кои се жалат на несвестица, мускулна слабост и симптоми на брадикардија. Тоа ви овозможува да ги идентификувате повредите во автономниот нервен систем. Оваа дијагноза се изведува на следниов начин:

 1. Пациентот е фиксиран на плочата со помош на прерамки.
 2. При снимање, постои остар премин од хоризонтална во вертикална позиција и обратно.
 3. 5-10 минути пациентот е во стандардна хоризонтална положба.
 4. Табелата со пациентот е навалена 60-60 степени.
 5. Ако нема напад, тогаш спроведе провокација со дрога.

Главната цел на методот е да открие промени во крвниот притисок и отчукувањата на срцето за време на гравитационото оптоварување. Пациентот треба да гладува пред прегледот 4-5 часа. За време на тестот, опремата за итна реанимација е секогаш при рака. Со артериска стеноза, овој тест не се спроведува.

Причини за нарушување на срцевиот ритам

Од причини и механизмот на појава на аритмија, тие се условно поделени во две категории: оние поврзани со срцева патологија (органска) и не се поврзани со неа (неорганска или функционална). Различни форми на органски аритмии и блокади се чести придружници на срцевите патологии: корорнарна срцева болест, миокардитис, кардиомиопатија, малформации и срцеви повреди, срцева слабост, како и компликации на кардиохирургија.

Развојот на органски аритмии се заснова на оштетување (исхемично, воспалително, морфолошко) на срцевиот мускул. Тие ја попречуваат нормалната дистрибуција на електричниот импулс преку спроводниот систем на срцето до неговите различни оддели. Понекогаш штетата влијае на синусниот јазол - главниот пејсмејкер. При формирање на кардиосклероза, ткивото на лузни се меша со спроводливата функција на миокардот, што придонесува за појава на аритмогени фокуси и развој на нарушувања во спроводливоста и ритамот.

Групата на функционални аритмии вклучува неврогени, диселектролитни, јатрогени, механички и идеопатски нарушувања на ритамот.

Развојот на симпатичните аритмии на неврогенезата е олеснет со прекумерно активирање на тонот на симпатичкиот нервен систем под влијание на стрес, силни емоции, интензивна ментална или физичка работа, пушење, пиење алкохол, јак чај и кафе, зачинета храна, невроза, итн. Активирање на симпатичниот тон предизвикува болести на тироидна жлезда (тиреотоксикоза), интоксикација, треска, крвни заболувања, вирусни и бактериски токсини, индустриски и други интоксикации, хипоксија Кај жени кои страдаат од предменструален синдром, може да се појават симпатични аритмии, болка во срцето и чувства на гушење.

Неврогените аритмии зависни од вагината се предизвикани од активирање на парасимпатичкиот систем, особено вагусниот нерв. Вагинално-зависните нарушувања на ритамот обично се развиваат ноќе и можат да бидат предизвикани од болести на жолчното кесе, цревата, пептичен улкус на дуоденумот и желудникот и болести на мочниот меур, во кои се зголемува активноста на вагусниот нерв.

Дизелектролитните аритмии се развиваат во случаи на нерамнотежа на електролитите, особено магнезиум, калиум, натриум и калциум во крвта и миокардот. Јатрогените нарушувања на ритамот се јавуваат како резултат на аритмогениот ефект на одредени лекови (срцеви гликозиди, β-блокатори, симпатомиметици, диуретици, итн.).

Развојот на механичките аритмии е олеснет со повреди на градите, падови, мозочни удари, електрични удари, итн. Идиопатските аритмии се нарушувања на ритамот без утврдена причина. Во развојот на аритмии, наследна предиспозиција игра улога.

Кога се јавува срцева слабост, главната важност се дава на потрагата по причината. Многу аритмии се слични. За да разберете каков вид на нарушување има пациентот, можете да користите сеопфатен преглед.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Ендогени фактори

Одредени болести претставуваат опасност за кардиоваскуларниот систем. Овие вклучуваат следниве причини за нарушување на срцевиот ритам:

 1. Хронични заболувања на кардиоваскуларниот систем. Со појава на симптоми на аритмија, главната важност се придава на исхемични процеси во миокардот, миокардитис, срцев удар, вродени и стекнати дефекти. Кај луѓето по 40 години, атеросклерозата има важна улога. Таложењето на холестерол во форма на плаки на theидовите на крвните садови не им дозволува да ги одржуваат својствата на еластичност.
 2. Патологија на нервниот систем.
 3. Повреда на метаболичките процеси во форма на хипокалемија или хиперкалемија.
 4. Хормонални промени поврзани со тироидната жлезда>narushenie ritma serdca 10 - Како да одредите аритмија дома

Во некои случаи, пациентите со гломерулонефритис или пиелонефритис, исто така, се жалат на прекини во работата на срцето. Поради оваа причина, важно е да се запамети дека патологијата од другите органски системи може да го наруши нормалниот ритам.

Егзогени фактори

Некои фактори на животната средина (или човечка активност) негативно влијаат на телото. Тие предизвикуваат нарушување на срцевиот ритам, чии симптоми не можат да му пречат на лицето долго време. Надворешните фактори вклучуваат:

 1. Возраст над 40 години. Најчесто, луѓето од оваа категорија почнуваат да чувствуваат непријатни симптоми во регионот на срцето, кои се карактеристични за аритмијата.
 2. Интензивна физичка активност, тежок стрес.
 3. Пушење тутун, алкохол. Токсичните супстанции негативно влијаат на крвните садови и миокардот.
 4. Трауматските повреди на мозокот го оштетуваат централниот или автономниот нервен систем. Секој симптом може да има негативен ефект врз срцето.
 5. Не се препорачува пиење повеќе од 3 шолји кафе. Поради содржината на голема количина кофеин, се забележува забрзување на контракциите, крвниот притисок се зголемува. Промена на состојбата на кардиоваскуларниот систем може да доведе до аритмија.
 6. Под влијание на анестетици, товарот на миокардот се зголемува. Ова станува една од причините за нарушување на неговата работа.

Во некои случаи, не може да се утврди причината. Ако факторот не е целосно разбран, тогаш тој е идиопатски. Предиспонирачки феномени сметаат кршење на режимот на работа и одмор, дебелина, седентарен начин на живот.

И возрасен и тинејџер можат да се разболат. Главните причини за аритмии на рана возраст се дефекти, болести и слаба наследност. Во педијатријата даваат индивидуални препораки, во зависност од возраста.

Електрокардиографија

Еден од најчестите методи во светот за снимање на срцеви биолошки потенцијали. Пулсирањата создадени од срцето се пренесуваат на електродите фиксирани на екстремитетите и градите на пациентот. Најчесто, податоците се печатат на хартија. Индикациите за ЕКГ се како што следува:

 • зголемен крвен притисок;
 • болести на ендокриниот и нервниот систем;
 • високо ниво на лош холестерол во крвта;
 • многу вишок тежина;
 • атеросклероза;
 • со болка во срцето.

Нема специфична подготовка за преглед. Лекарот мора да утврди дали пациентот зема некои срцеви лекови. Пациентот треба да мирува мирно за време на постапката. Зборувањето е исто така забрането. Треба да ги следите упатствата на медицинскиот персонал доколку се појави потреба.

Главниот недостаток на овој метод на испитување е неговата неточност и нецелосната количина на примени информации. Неточноста може да биде предизвикана од движењата на пациентот за време на читањето или кога електродите се лабави на кожата. Исто така, причината може да се крие во слабо направено хардверско заземјување.

Класификација

Зошто се јавува нарушување на срцевиот ритам и што е тоа? Терминот „аритмија“ се подразбира како промени придружени со нарушување во редоследот и регуларноста на контракциите на миокардот. Фреквенцијата на отчукувања во минута ќе биде нестабилна.

Пулсот станува за разлика од синусот. Нормално се забележува кај здрава личност. Секоја причина што предизвикува аритмија може да доведе до повреда на виталните функции за кои е одговорно срцето.

Најраспространета класификација на нарушувањата на ритамот според huraуравлева и Кушавски од 1981 година. Ја вклучува следната патологија на кардиоваскуларниот систем:

 1. Промена во автоматизмот во синусниот јазол (номотопична аритмија):
  1. синусна брадикардија;
  2. синусна тахикардија;
  3. слаба спроводливост на синусниот јазол;
  4. синусна аритмија.
 2. Ектопичен ритам (хетеротопична аритмија):
  1. атријална срцева фрекфенција;
  2. атриовентрикуларен (нодуларен) ритам;
  3. дисоцијација на атриовентрикуларниот тип на функција;
  4. идиовентрикуларен ритам (вентрикуларен);
  5. миграција на суправентрикуларен пејсмејкер;
 3. Нарушување на ритамот поврзано со промена на ексцитабилноста на миокардот:
  1. пароксизмална варијанта на тахикардија;
  2. екстрасистола.
 4. Нарушувања на ритамот според видот на промена на спроводливоста и ексцитабилноста:
  1. вентрикуларна фибрилација (фибрилација, размавта);
  2. атријална фибрилација (атријална фибрилација);
  3. атријален трепет;
 5. Нарушување на ритамот поврзано со промена на спроводливоста:
  1. интертраријален блок
  2. синоатријална блокада.
 6. Атриовентрикуларна форма на блокада:
  1. предвремено возбудување на коморите;
  2. блокади на коморите (гранки на пакетот на Неговиот).

Секоја болест од наведената класификација има свои причини, третман. Симптомите на нарушувања на срцевиот ритам се изразуваат во зависност од тежината на состојбата и терапијата.

Етиолошката, патогенетската, симптоматската и прогностичката хетерогеност на аритмиите предизвикува дискусија за нивната заедничка класификација. Според анатомскиот принцип, аритмиите се поделени на атријална, вентрикуларна, синусна и атриовентрикуларна. Со оглед на фреквенцијата и ритамот на срцевите контракции, се предлага да се разликуваат три групи на нарушувања на ритамот: брадикардија, тахикардија и аритмија.

Најкомплетната класификација се заснова на електрофизиолошките параметри на нарушување на ритамот, според кои се разликуваат аритмии:

 • I. Предизвикано од нарушено формирање на електричен импулс.

Оваа група на аритмии вклучува номотописки и хетеротопични (ектопични) нарушувања на ритамот.

Номотопските аритмии се предизвикани од кршење на функцијата за автоматизам на синусниот јазол и вклучуваат синусна тахикардија, брадикардија и аритмија.

Одделно, во оваа група, се разликува синдромот на слабост на синусниот јазол (ССС).

Херотоотопските аритмии се карактеризираат со формирање на пасивни и активни ектопични комплекси на возбуда на миокардот лоцирани надвор од синусниот јазол.

Со пасивни хетеротопични аритмии, појавата на ектопичен пулс се должи на забавување или кршење на главниот пулс. Пасивните ектопични комплекси и ритми вклучуваат атријална, вентрикуларна, нарушувања на атриовентрикуоарната врска, миграција на суправентрикуларниот пејсмејкер, скокачки контракции.

Со активна хетеротопија, појавувачкиот ектопичен пулс го возбудува миокардот пред пулсот да се формира во главниот пејсмејкер, а ектопичните контракции го „прекинуваат“ синусниот ритам на срцето. Активните комплекси и ритми вклучуваат: екстрасистола (атријална, вентрикуларна, потекнува од атриовентрикуларна врска), пароксизмална и непароксизмална тахикардија (потекнува од атриовентрикуларна врска, атријални и вентрикуларни форми), размавта и фибрилација (атријална фибрилација).

 • II. Аритмии предизвикани од оштетена интракардијална функција.

Оваа група на аритмии се јавува како резултат на намалување или прекин на ширењето на импулсот преку спроводниот систем. Нарушувањата на спроводливоста вклучуваат: синоатријален, атријален, атриовентрикуларен блок (I, II и III степен), синдроми на предвремено возбудување на коморите, интравентрикуларна блокада на нозете на пакетот на Неговите (еден, два и три снопови).

Аритмиите кои комбинираат нарушувања на спроводливоста и ритамот вклучуваат ектопични ритми со излезна блокада, паразистола, атриовентрикуларна дисоцијација.

Третман со аритмија дома - страница за здрав начин на живот

Ехокардиографијата се однесува на прогресивни методи на испитување на пациенти. Апсолутно е безопасно и ви овозможува да добиете информации не само за ритамот, туку и за состојбата на срцевите ткива. Основата на оваа техника е насочена употреба на ултразвук. Прицврстен сензор под влијание на уредот почнува да испушта високофреквентни бранови што минуваат низ срцето, а потоа се рефлектираат од него. Компјутерот ги обработува информациите и ги прикажува на екранот како слика. Индикации за ехокардиографија се како што следува:

 • дијабетес;
 • хипертензија;
 • вродени или стекнати срцеви мани;
 • поплаки за болка во срцето на несигурна етиологија;
 • сомневање за присуство на течност во перикардијалниот регион;
 • поплаки за чукање на срцето.

Благодарение на ехокардиографијата, лекарот добива информации за големината на срцето, дебелината и структурата на wallsидовите, степенот на контрактилност на срцевиот мускул, состојбата на надворешната обвивка на срцето, нивото на притисок кај различните срцеви и перикардијални сегменти и состојбата на вентилите. Самата постапка се спроведува на следниов начин:

 1. Пациентот е поставен на левата страна.
 2. Лекарот нанесува сензор сличен на гел, а потоа го поправа на телото на пациентот.
 3. Сликата добиена со помош на ултразвук, започнува да се проектира на екранот на опремата.
 4. Сензорот е преместен во југуларната јама, во областа 5 на меѓуребрениот простор, потоа лево од градната коска.

И покрај релативната точност на истражувањето, резултатите може да бидат искривени. Прво, ехокардиографијата е непожелна за дебели пациенти, бидејќи ултразвучните бранови едноставно не одат низ градите. Исто така, со деформација на скелетот, дијагнозата може да биде тешка. Вториот фактор што влијае на точноста на резултатите е квалитетот на опремата.

EFI се користи во случај на сериозни срцеви аномалии, кога пациентот има значителни прекини во работата на срцето. Пред да се упати пациентот на оваа студија, едно лице мора да претстави целосна дијагноза, вклучувајќи ЕКГ, ехокардиографија, стрес-тестови и крвни тестови. Постапката се спроведува без анестезија и седативи.

 1. Се изведува пункција на брахијалната, феморалната или субклавијалната артерија.
 2. Електродите се воведуваат во коморите на срцето и започнува снимањето на електрокардиограмите.
 3. Бидете сигурни да ги стимулирате преткоморите и коморите за да ги утврдите функционалните карактеристики на миокардот.
 4. Продолжете со проучување на местото на оштетените аритмии.

На крајот на ЕФИ, лекарите избираат антиаритмични лекови. Компликациите по оваа постапка се многу поретки отколку по стрес-тестовите и тестовите за навалување под дејство на лекови. Понекогаш пациентите физички чувствуваат болка во срцето, но тие исчезнуваат по прегледот.

Ако пациентот страда од сериозни нарушувања на ритамот, но за време на прегледот, лекарот може да го запре нивниот извор. Во исто време, сите лекови што го потопуваат пациентот во сон, исто така, не се користат. И покрај сложеноста на процедурите, EFI се смета за најбезбеден и најточен метод за дијагностицирање на нарушувања на срцевиот ритам, како и нивно понатамошно отстранување.

Манифестациите на аритмии можат да бидат многу различни и се одредуваат според фреквенцијата и ритамот на срцевите контракции, нивниот ефект врз интракардијалната, церебралната, бубрежната хемодинамика, како и функцијата на миокардот во левата комора. Постојат таканаречени „тивки“ аритмии кои не се манифестираат клинички. Тие обично се откриваат со физички преглед или електрокардиографија.

Главните манифестации на аритмии се отчукување на срцето или чувство на прекини, бледнее за време на работата на срцето. Текот на аритмиите може да биде придружен со задушување, ангина пекторис, вртоглавица, слабост, несвестица и развој на кардиоген шок. Палпитациите обично се поврзани со синусна тахикардија, вртоглавица и несвестични напади со синусна брадикардија или синдром на слабост на синусниот јазол, срцев удар и непријатност во срцето со синусна аритмија.

Со екстрасистола, пациентите се жалат на чувство на избледување, тресење и прекини во работата на срцето. Пароксизмална тахикардија се карактеризира со ненадејно развивање и прекинување на срцеви удари до 140-220 отчукувања. за неколку минути Сензации на чести, неправилни отчукувања на срцето се забележуваат со атријална фибрилација.

Текот на која било аритмија може да биде комплициран со фибрилација и вентрикуларен трепет, што е еднакво на циркулаторно запирање и да доведе до смрт на пациентот. Веќе во првите секунди се развива вртоглавица, слабост, потоа - губење на свеста, неволно мокрење и грчеви. Крвниот притисок и пулсот не се утврдени, дишењето запира, учениците се шират - се јавува состојба на клиничка смрт. Кај пациенти со хронична циркулаторна инсуфициенција (ангина пекторис, митрална стеноза), за време на пароксизми на тахиаритмија, се јавува отежнато дишење и може да се развие белодробен едем.

Со целосна атриовентрикуларна блокада или асистола, развој на синкопални состојби (напади на Моргањи-Адемс-Стоукс, кои се карактеризираат со епизоди на губење на свеста), предизвикани од нагло намалување на срцевиот минутен волумен и крвниот притисок и намалување на снабдувањето со крв во мозокот , возможно е. Тромбоемболичко таложење со атријална фибрилација во секој шести случај доведува до мозочен удар.

Почетната фаза на дијагностицирање на аритмија може да ја спроведе терапевт или cardiolогист. Вклучува анализа на поплаки на пациентот и утврдување на периферна срцева фрекфенција, карактеристична за нарушувањата на срцевиот ритам. Во следната фаза се вршат инструментални неинвазивни (ЕКГ, ЕКГ мониторинг) и инвазивни (ChPEFI, VEI) методи на истражување:

Електрокардиограмот ги бележи срцевиот ритам и фреквенцијата неколку минути, така што само постојаните, постојани аритмии се откриваат со ЕКГ. Нарушувањата на ритамот, кои имаат пароксизмална (привремена) природа, се дијагностицираат со методот на следење на ЕКГ на Холтер, кој го бележи дневниот ритам на срцето.

За да се идентификуваат органските причини за аритмии, се вршат Ехо-КГ и стрес Ехо-КГ. Инвазивните дијагностички методи можат вештачки да предизвикаат развој на аритмија и да го одредат механизмот на нејзиното појавување. За време на интракардијална електрофизиолошка студија, електродите на катетерот кои го снимаат ендокардијалниот електрограм во различни делови на срцето се доведуваат до срцето. Ендокардијалниот ЕКГ се споредува со резултатот од снимање на надворешен електрокардиограм изведен истовремено.

Тестот за наклон се изведува на посебна ортостатска маса и симулира состојби што можат да предизвикаат аритмија. Пациентот се става на маса во хоризонтална положба, се мерат пулсот и крвниот притисок, а потоа по администрација на лекот, масата се навалува под агол од 60-80 ° за 20 - 45 минути, утврдувајќи ја зависноста од крвен притисок, отчукувања на срцето и отчукувања на срцето при промена на положбата на телото.

Користејќи го методот на трансезофагеално електрофизиолошко истражување (ChpEFI), електричната стимулација на срцето се изведува преку хранопроводот и се снима транссезофагеален електрокардиограм кој ги бележи отчукувањата на срцето и спроводливоста.

Голем број на помошни дијагностички тестови вклучуваат стрес-тестови (тестови на чекор, сквотови, средно летање, студ и сл.), Фармаколошки тестови (со изопротеринол, дипиридомол, АТП, итн.) И се вршат за да се дијагностицира коронарна инсуфициенција и можност за проценка за односот на оптоварувањето на срцето со појавата на аритмии.

Изборот на терапија за аритмии е одреден од причините, видот на ритамот и нарушувањето на срцевата спроводливост, како и состојбата на пациентот. Во некои случаи, третманот на основната болест може да биде доволен за да се врати нормалниот синусен ритам.

Понекогаш, третманот на аритмии бара посебни лекови или кардиохирургија. Изборот и целта на антиаритмиската терапија се врши под систематско следење на ЕКГ. Според механизмот на изложеност, се разликуваат 4 класи на антиаритмични лекови:

 • Степен 1 ​​- лекови за стабилизирање на мембраната кои ги блокираат натриумовите канали:
 • 1А - зголемување на времето на реполаризација (прокаинамид, кинидин, ајмалин, дисопирамид)
 • 1Б - намалете го времето на реполаризација (тримекаин, лидокаин, мексилетин)
 • 1C - немаат изразен ефект врз реполаризацијата (флекаинид, пропафенон, енкаинид, етацизин, моразизин, лапаконитин хидробромид)
 • Степен 2 - β-адренергични блокатори (атенолол, пропранолол, есмолол, метопролол, ацебутолол, надолол)
 • Степен 3 - продолжете ја реполаризацијата и блокирајте ги каналите на калиум (соталол, амиодарон, дофетилид, ибутилид, bBretilia тозилат)
 • Степен 4 - блокирајте ги каналите на калциум (дилтиазем, верапамил).

Не-лекови за третман на аритмии вклучуваат пејсмејкер, имплантација на кардиовертер дефибрилатор, радиофреквентна аблација и операција на отворено срце. Тие се изведуваат од кардиохирурзи во специјализирани оддели. Имплантација на пејсмејкер (пејсмејкер) - вештачки пејсмејкер е насочена кон одржување на нормален ритам кај пациенти со брадикардија и атриовентрикуларен блок. За профилактички цели, имплантиран кардиовертер-дефибрилатор е зашиен на пациенти кои имаат висок ризик од ненадеен почеток на вентрикуларна тахиаритмија и автоматски вршат ритам и дефибрилација веднаш по нејзиниот развој.

Користејќи радиофреквентна аблација (RFA на срцето) преку мали пункции со употреба на катетер, каутеризирајте дел од срцето што генерира ектопични импулси, што ви овозможува да блокирате импулси и да спречите развој на аритмија. Операција на отворено срце се изведува за срцеви аритмии предизвикани од аневризма на левата комора, валвуларна срцева болест итн.

Во планот за прогностика, аритмиите се крајно двосмислени. Некои од нив (суправентрикуларни екстрасистоли, ретки вентрикуларни екстрасистоли), кои не се поврзани со органска патологија на срцето, не претставуваат закана за здравјето и животот. Атријалната фибрилација, напротив, може да предизвика опасни по живот компликации: исхемичен мозочен удар, тешка срцева слабост.

Најтешките аритмии се трепет и вентрикуларна фибрилација: тие претставуваат непосредна закана за животот и бараат реанимација.

Превенција од аритмија

Главната насока на спречување на аритмии е третман на срцева патологија, што е скоро секогаш комплицирано со кршење на ритамот и спроводливоста на срцето. Исто така, потребно е да се исклучат екстракардијалните причини за аритмија (тиротоксикоза, интоксикација и треска, автономна дисфункција, дисбаланс на електролити, стрес итн.). Се препорачува да се ограничи внесувањето на стимуланси (кофеин), исклучувањето на пушењето и алкохолот, самоизборот на антиаритмици и други лекови.

Егзогени фактори

Тест за стрес

Функционална дијагноза на аритмија најчесто се спроведува со користење на овој вид на испитување. Стрес-тест може да се изврши врз основа на ЕКГ или ехокардиографија. Најточна е последниот метод на испитување. Суштината на постапката е дека состојбата на срцето се испитува пред и по вежбање. Главната предност на овој метод на испитување е тоа што ви овозможува да откриете коронарна срцева болест во раните фази. Самата постапка, без оглед на видот на првичниот преглед, се спроведува на следниов начин:

 1. Проценка на структурите на срцето и отчукувањата на срцето пред тестот.
 2. На пациентот му се даваат одредени лекови или се бара да вежба на велосипед за вежбање / неблагодарна работа.
 3. Земете читања и проценете ја структурата на срцето под и после вежбање.

Воведувањето лекови е поповолно од физичката активност, бидејќи многу пациенти не можат да го постигнат посакуваното зголемување на срцевиот ритам. Главниот лек што се користи во дијагнозата е добутамин. Ако не, лекарите можат да користат еноксимон, звуци, аденозин. Ако зборуваме за компликации, тогаш фармаколошките тестови ги предизвикуваат повеќе отколку тестовите под физички напор, бидејќи честопати треба да влезат во бета-блокатор.

Компликации на срцевиот ритам

 1. Миокарден инфаркт. За време на напад на аритмија, срцето се собира во забрзан ритам и понекогаш коронарните садови не можат да се справат со товарот.
 2. Мозочен удар. Формирањето на згрутчување на крвта е поврзано со кршење на миокардот. Со текот на времето, се формираат тромби кои можат да навлезат во садовите на мозокот и да доведат до нарушувања на циркулацијата во него.
 3. narushenie ritma serdca 11 - Како да одредите аритмија домаВентрикуларна фибрилација. Се развива компликација со тахикардија, која оди во треперење. Миокардот ја губи способноста да се контрахира, а крвта не влегува во органите преку садовите. По неколку минути, срцевата активност престанува и се јавува клиничка смрт. Ако не се обезбеди навремена помош, тогаш таа преминува во биолошка.

Во некои случаи, има пациенти со нарушување на ритамот, кое има фулминантен тек. Посочените последици од болеста се развиваат брзо и невозможно е да се помогне во претхоспиталната фаза. Оваа варијанта на развој се однесува на ненадејна срцева смрт.

Третман со фибрилација
комори

 • лекови;
 • не-дрога.

Во отсуство на ефект, третманот на срцеви аритмии го вршат кардиохирурзи.

c52bbbdccc630091ad9ae0f1e816bcf5 - Како да се утврди аритмија дома

За да ја изберете вистинската алатка, се спроведува сеопфатен преглед. Под контрола на електрокардиографија, се проценуваат резултатите од третманот со антиаритмични лекови. Пропишани се следниве класи на лекови (во зависност од индикациите):

 1. Подготовки што ги стабилизираат клеточните мембрани (степен 1) - лидокаин, кинидин, пропафенон.
 2. Бета-блокатори (степен 2) - Метопролол, Атенолол.
 3. Блокирачи на калиумовите канали (Степен 3) - Амиодарон, Соталол.
 4. Блокирачи на калциумови канали (одделение 4) - Верапамил, Дилтиазем.

Пациентот е под контрола на лекар, доколку е потребно, тој мора да направи тестови. Во зависност од психосоматиката и односот на пациентот кон неговото здравје, пропишана е консултација со други специјалисти. Според индикациите, може да бидат потребни дополнителни средства. Тие треба да одат добро со апчиња за аритмија.

Ако терапијата се спроведе успешно и состојбата се нормализира, тогаш може да се препишат народни лекови. За ова, се користат лековити билки, кои се мешаат во одреден сооднос. Широко користен корен од валеријана, мелиса, матица и анасон. Состојките се комбинираат, истураат со врела вода и инсистираат на тоа околу половина час. Потоа, добиената инфузија се зема во доза од ½ чаша три пати на ден.

Еден од методите на лекување е правилен начин на живот и исхрана. Неопходно е да се напушти тутунот, алкохолните пијалоци и нездравата храна. За да се одржи здравјето на срцето, се препорачува да се пие вода (1,5-2 литри на ден). Ако има оток, тогаш ова прашање е решено со вашиот лекар.

Многу свеж зеленчук и овошје треба да бидат присутни во исхраната. За миокардот, бананите, сувото овошје и печениот компир се сметаат за особено корисни. Тие се повеќе од другите намирници богати со калиум, кои се потребни за работата на срцето.

Во отсуство на динамика од третманот дома, пациентот се упатува на операција. Најчести и ефективни се:

 • кардиоверзија;
 • производство на вештачки пејсмејкер;
 • отстранување

Кардиоверзијата е индицирана за пациенти со вентрикуларна аритмија. Методот се базира на употреба на празнење на електрична енергија. Важно е правилно да се спроведе диференцијалната дијагноза. Ако формата на нарушување на спроводливоста е атријална, тогаш постапката ќе биде контраиндицирана. Ова се должи на голема веројатност за згрутчување на крвта.

Ако срцето не може самостојно да се справи со проблемот, тогаш под кожата е инсталиран вештачки пејсмејкер. Кога ќе се открие фокус на аритмија, се вметнува катетер, чија задача е да го уништи - аблација. Овој метод на лекување ќе го врати пациентот во полн живот.

Во случај на напад на вентрикуларна фибрилација, тоа е потребно
веднаш започнете со кардиопулмонална реанимација. Најважниот дел од реанимација
мерки - вентрикуларна дефибрилација, што се спроведува со употреба на специјални
уреди - електрични дефибрилатори. Спречи смртоносно
состојба може да биде имплантација на кардиовертер-дефибрилатор.

Во Центарот Мешалкин може да се дијагностицира пациент
нарушувања на срцевиот ритам користејќи опрема од висока класа и добијте
стручна консултација со специјалист cardiolогист-аритмолог. Центарот има
целосен опсег на компетенции во третманот на пациенти со срцеви аритмии:
високо професионален персонал, модерна опрема,
практична и научна основа што е во согласност со европските стандарди, кои
обезбедува максимален резултат на дијагностички и хируршки процедури.

Далеку од секогаш е можно да се утврдат аритмии дури и на ЕКГ, затоа, на многу пациенти им се препорачува да поминат таква студија како мониторинг на Холтер - снимањето на ЕКГ во текот на денот ви овозможува да процените присуство на промени во ритамот, да ја разјасните дијагнозата и да изберете вистинскиот третман.

Некои аритмии се манифестираат со одредени симптоми, меѓу кои има прекини во работата на срцето, чувство на неправилна контракција или такви општи симптоми како вртоглавица и слабост. Пациентот честопати ги поврзува ваквите манифестации со сосема различни причини, но не и со аритмија, за чие постоење не се ни сомнева.

Третман на аритмии дома со употреба на народни лекови практично не е можно од една едноставна причина: можете да научите за аритмии само по специјализиран преглед. И, ако пациентот оди во болница, тогаш таму му се препишуваат лекови, што е подобро да не се одбива.

Без дијагноза, практично е невозможно да се утврди и присуството на аритмија и неговиот тип.

Единствената аритмија што може клинички да се дијагностицира е атријална фибрилација.

Сепак, лицето кое нема никаква врска со медицината, нема да може да постави дијагноза самостојно и да добие соодветно лекување со народни лекови или со употреба на лекови.

Така, третманот на аритмии дома е практично невозможен, само затоа што не можете да откриете што треба да се лекува без соодветно испитување. Покрај тоа, за да се следи ефективноста на терапијата, исто така е неопходно да се подложи на ЕКГ или следење на Холтер со одредена регуларност.

Вашиот лекар веројатно нема да се согласи дека ќе користите народни лекови и ќе одбиете апчиња.

Сокривањето на оваа информација од докторот не е практично, бидејќи може да ви препишат дополнителни лекови и прегледи поради неефикасна терапија, што ќе го погоди вашиот џеб.

Но, земањето апчиња и народни лекови заедно е многу опасен настан, дури и ако обете компоненти се многу ефикасни во однос на одреден вид аритмија, нивната употреба во комбинација може да има непоправливи последици.

Всушност, третманот на аритмии е многу тешка задача дури и за лекар кој има на располагање широк спектар на лекови и голем избор на дијагностички методи за разјаснување на дијагнозата. Практично е невозможно да се најде вистинскиот третман без преглед, бидејќи терапијата треба да биде насочена кон причината за аритмијата и често е крајно тешко да се утврди.

На пример, нерамнотежа на елементи во трагови може да предизвика појава на суправентрикуларни аритмии и екстрасистоли. Во овој случај, лекарите препишуваат препарати од калиум и магнезиум, но многу е лесно да се направи без нив ако има голем број на суво овошје: суво грозје, сливи, суви банани итн.

Некои аритмии, на пример, тахисистолна форма на атријална фибрилација, се третираат со дигоксин, хербален лек.

Предозирање со дигоксин може да предизвика дефект на срцето додека не престане.

Со некои видови на аритмии, како што се екстрасистоли или други лесни аритмии, употребата на седативи може да биде ефективна.

Дома, ваквиот третман ќе биде сосема можен: доволно е да се користи валеријана или нане во форма на тинктури или лушпи, а мајчиното млеко има добар смирувачки ефект.

Ако причината за појавата на нарушувања на ритамот лежи токму во психолошката рамнина, тогаш таквите лекови можат да помогнат, но ако има органска промена во срцето, тогаш третманот ќе биде практично неефикасен.

Многу народни лекови кои се препорачуваат за употреба во аритмии имаат хипотензивно дејство, односно го намалуваат нивото на крвниот притисок и, поради ова, до одреден степен го подобруваат снабдувањето со крв во срцето.

Тие исто така може да имаат слаб ефект на вазодилатација. Бидејќи аритмиите често се резултат на коронарна срцева болест, намалувањето на феномените на хипоксија во миокардот може да ги намали клиничките манифестации, па дури и да ја подобри сликата на ЕКГ.

Но, таквата терапија ќе биде ефективна само во раните фази.

Бидејќи аритмиите често се дијагностицираат многу доцна, како такво, третманот дома е неефикасен. И бидејќи пациентите често не разбираат што точно лекуваат, терапијата може да биде дури и опасна, па лекарите не препорачуваат да се прибегне кон ваков третман. Сепак, вашето здравје е во ваши раце!

Дневен мониторинг на Холтер

Оваа техника е долг запис за електричната активност на срцето. Спротивно на популарното верување, уредот за снимање е мала кутија што е прикачена на пациентот со помош на ремен. На градите, електродите се фиксираат на најсоодветните точки за собирање податоци. По 24 часа, уредот се отстранува и започнува дешифрирање на добиените информации на компјутерот. Пациентите се подложени на овој дијагностички метод ако:

 • несвестица, полу-несвестица состојба, вртоглавица без причина;
 • ЕКГ откри промени кои предизвикуваат срцеви аритмии;
 • пациентот се жали на срцева слабост.

Во овој тип на дијагноза, не можете да се справите со процедурите за бањање, за да не го оштетите уредот. Исто така е забрането да се приближува до далноводи. За еден ден, пациентот треба да започне да води дневник. Сè треба да се наслика таму до часовникот. Ако пациентот се разболел, треба да напише во кое време и како.

Дијагнозата заснована на резултатите од овој преглед ја поставува а cardiolогист. Ако се пронајдени какви било патолошки податоци, тогаш лекарот мора да ги спореди со постојната евиденција на пациентот. Ако зборуваме за некои од недостатоците на постапката, тогаш тоа не е секогаш точно, бидејќи сензорите сè уште ја ограничуваат физичката активност на пациентот.

Прогноза за аритмии

За животот и здравјето, прогнозата е поволна со рано дијагностицирање и лекување. Ако се присутни компликации и придружна патологија, тогаш се проценува врз основа на сериозноста, формата на аритмија и динамиката на состојбата по терапијата.

Пациентите со ризик од нарушувања на срцевиот ритам треба да го запомнат ова и да избегнуваат фактори кои ја предизвикуваат оваа состојба. Ако се појават непријатните симптоми споменати погоре, потребно е да се подложи на сеопфатен преглед. Раниот третман ви овозможува да го одржувате здравјето и да избегнувате компликации.

Дали е можно да се идентификува болест без хардверска дијагностика?

Некои лекари зборуваат за тахикардија или брадикардија, врз основа на резултатите од анамнезата или податоците добиени при физички преглед. Ова не е сосема точно. Без потврда добиена со употреба на хардверска дијагностика, не може да се каже дека пациентот има кој било посебен вид нарушувања на срцевиот ритам.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic