Срцева тахикардија - што е тоа, главни симптоми и третман

D0A4D0B8D0B7D0B8D0BED0BBD0BED0B3D0B8D18F D181D0B5D180D0B4D0B5D187D0BDD0BED0B3D0BE D180D0B8D182D0BCD0B0 - Heart tachycardia - what is it, main symptoms and treatment

Нашето срце е посебен орган кој врши витална функција и има своевидна автономија. Срцевиот ритам е регулиран и контролиран не само однадвор - од автономниот нервен систем и ендокрините жлезди, туку и однатре - од сопствениот проводен срцев систем (ПСС).

Овој систем е претставен со специјални мускулни влакна кои го формираат синусот, атриовентрикуларниот јазол лоциран помеѓу коморите и преткоморите, пакетот на Неговите и Пуркиниевите влакна. Овие специфични формации придонесуваат за ритмичка и последователна контракција на срцевиот мускул и доследно туркање на крв од преткоморите во коморите, а потоа и во крвотокот.

Неуспесите во работењето на ПСС можат да предизвикаат нарушувања во неговиот ритам и, следствено, да доведат до промена на протокот на крв, крвните садови и снабдувањето со крв на самиот срцев мускул. Ова за возврат предизвикува исхемија.

Покрај тоа, некои видови на аритмии претставуваат сериозна опасност не само за здравјето, туку и за самиот живот на човекот, бидејќи тие дури можат да предизвикаат срцев удар. Во прилог на дефекти во функционирањето на ПЦС, аритмии, а особено тахикардија, може да предизвика нарушувања во ендокриниот или автономниот нервен систем.

Така, тиреотоксикозата или хиперфункцијата на тироидната жлезда, предизвикува зголемување на ексцитабилноста на миокардот и, како резултат, постојана тахикардија со отчукувања на срцето (CHS) од 120 отчукувања или повеќе. Болест како феохромоцитом или тумор на надбубрежната медула, се карактеризира со зголемување на синтезата и ослободување на адреналин во крвта и зголемување на симпатичните ефекти на овој медијатор.

Палпитациите на срцето се еден од главните симптоми на активирање на симпатичката инервација. Сам по себе, преовладувањето на симпатичките влијанија над парасимпатичките се карактеризира и со зголемен ритам на срцето.

Оваа состојба може да се забележи во случај на нарушување на автономниот нервен систем, попозната како вегетативно-васкуларна дистонија (VVD). Без оглед на етиологијата на тахикардија, оваа состојба се смета за патолошка само ако се појави одеднаш, бројот на отчукувања на срцето во минута надминува 90 и нема објективни причини за зголемување на отчукувањата на срцето.

Во исто време, тахикардија може да биде сосема природна, физиолошка состојба, придружена со силен физички или емоционален стрес. Во овој случај, стапката на пулсот се зголемува постепено, со зголемување, а исто така постепено се враќа во нормала (60-80 отчукувања / мин).

Знаци на намалување на крвниот притисок, исто така, вклучуваат тахикардија. Во овој случај, неговиот изглед е компензаторен. Зголемување на срцевиот ритам се јавува како одговор на намалување на снабдувањето со крв во крвните садови.

Намалувајќи се побрзо, срцето се обидува да фрли големи количини на крв во крвотокот. Ваквото зголемување на рефлексниот пулс против хипотензија, исто така, може да се смета за физиолошко, бидејќи не е поврзано со појава на патолошки места на возбуда.

Тахикардија на срцето - што е тоа

D09ED0BFD0B8D181D0B0D0BDD0B8D0B5 D0B7D0B0D0B1D0BED0BBD0B5D0B2D0B0D0BDD0B8D18F - Heart tachycardia - what is it, main symptoms and treatment

Тахикардија е едно од најчестите нарушувања на срцевиот ритам, што се манифестира со зголемување на срцевиот ритам (ХР) за повеќе од 90 отчукувања во минута. Со појава на тахикардија, едно лице има чувство на палпитации, во некои случаи можна е пулсација на вратот на садовите, вознемиреност, вртоглавица, ретко несвестица.

Кај пациенти со кардиоваскуларни заболувања, оваа аритмија може да ја влоши прогнозата на животот и да предизвика развој на таква компликација како срцева слабост. Главниот механизам за развој на тахикардија е да се зголеми автоматизмот на синусниот јазол, што нормално го поставува правилниот ритам на срцето.

Ако некое лице чувствува како срцевите палпитации му се зголемуваат и интензивираат, тогаш тоа е далеку од секогаш доказ за постоење на проблеми.

Кај практично здрави луѓе, тахикардија може да биде предизвикана од дејство на физиолошки компензаторни механизми како одговор на ослободување на адреналин во крвотокот и активирање на симпатичкиот нервен систем, кои предизвикуваат зголемен ритам на срцето, што е одговор на еден или друг надворешен фактор .

Прекинувањето на последното доведува до постепено враќање на срцевиот ритам во нормала. Кај здрави луѓе, се јавува тахикардија:

 • како резултат на стресни ситуации, физичка активност и емоционална возбуда;
 • со зголемување на температурата на воздухот;
 • со употреба на одредени лекови, јак чај, кафе или алкохол;
 • од нагло менување на положбата на телото итн.

Кај деца од предучилишна возраст, тахикардија се смета за физиолошка норма.

Во исто време, текот на одредени патолошки состојби е често придружено со тахикардија. Најчесто, тахикардија се манифестира не како независна болест, туку како симптом, чудна реакција на срцето на импулси на нервниот систем, физичка активност или внесување на супстанции во телото кои придонесуваат за зголемен ритам на срцето.

Оваа таканаречена физиолошка тахикардија не претставува опасност по здравјето, бидејќи е една од реакциите на нашето тело на природните манифестации на централниот нервен систем.

Случаи на срцеви палпитации кај мали деца и адолесценти не се невообичаени, како резултат на поактивен начин на живот, нерамнотежа на ендокриниот и други системи во процесот на развој на млад организам.

Бремените жени исто така имаат епизодни напади. Ова главно се должи на фактот дека телото работи со одмазда, има преструктуирање на хормоналната позадина, се зголемува телесната тежина и започнува засилен метаболички процес.

Значително забрзување на срцевиот ритам може да биде предизвикано од активни физички вежби, стресни ситуации, ефект врз телото на кофеин, никотин и други, супстанции што влијаат на функционирањето на срцето. Честопати постои слично отстапување кај пациенти кои страдаат од вегетативно-васкуларна дистонија.

За време на нападите на паника, се чувствува чувство на отежнато дишење и чувство дека срцето е пред скокање од градите. Во оваа состојба, треба да заземете пријатна позиција, да изведувате вежби за дишење, да се обидете да се опуштите, да се смирите.

Класификација

Забрзувањето на синусниот јазол доведува до тахикардија, што се случува во различни форми на манифестација:

Пречестиот ритам на срцето не дозволува срцето да функционира нормално, да биде целосно заситен со крв, додека го намалува крвниот притисок, што значи дека количината на витална течност се намалува.

Недостатокот на испумпана крв доведува до кислородно гладување на целото тело и срцевиот мускул и создава предуслови за развој на болести како што се аритмија, коронарна срцева болест, миокарден инфаркт и така натаму.

Самата тахикардија не е болест, тоа е повеќе симптом и манифестација на друга, посериозна болест, но може да се појави и како независна болест. Синусната тахикардија е нормална физиолошка реакција на телото на различни животни ситуации.

Во состојба на возбуда, стравот, физичката активност, отчукувањата на срцето се зголемуваат, но по краток временски период, индикаторите на срцевиот ритам се враќаат во нормала без никакви негативни последици за некоја личност.

Со овој вид на тахикардија, зголемениот ритам на срцето тече непречено, расте, а исто така постепено се смирува. За таква тахикардија, третманот не е потребен. Патолошката тахикардија се дијагностицира ако пациентот забележи зголемување на отчукувањата на срцето во мирување и е поделен на два главни типа: вентрикуларна и суправентрикуларна.

Последната форма на тахикардија е поподмолна во нејзините манифестации и може да доведе до смрт. Тахикардија се карактеризира со спонтани и ненадејни напади.

Во овој момент, срцевиот ритам на лицето нагло го менува темпото нагоре. Отчукувањата на срцето стануваат чести и изразени. Некои пациенти имаат надворешни знаци, како што се пулсирање на крвните садови на вратот.

За време на напади на тахикардија, се забележува вртоглавица, недостаток на воздух, тешко дишење, состојба близу до губење на свеста, тешка слабост, неволно треперење на горните екстремитети.

Кога го слушате срцето, се слушаат отчукувања, слични на звуците на нишалото на нишалото. Фреквенцијата на контракции во пароксизмална тахикардија е 140-240 отчукувања во минута.

Можеби мало зголемување на телесната температура, прекумерно потење, вознемирен гастроинтестинален тракт и на крајот на нападот - прекумерно мокрење.

Постојат тахикардични напади кои траат буквално неколку секунди. И исто така - исцрпувачки, долги напади што можат да траат неколку дена. Таквите напади се карактеризираат со присуство на услови на несвестица, постојана слабост.

Знаци на тахикардија кои не можат да се игнорираат:

 • болка во градите;
 • затемнување во очите, честа вртоглавица;
 • забрзано чукање на срцето во мирување без објективни причини, не поминувајќи неколку минути;
 • повторено губење на свеста.

Ваквите манифестации на тахикардија елоквентно укажуваат на присуство на некој вид хронична болест. Препорачливо е да се консултирате со лекар и да утврдите што предизвика појава на тахикардија, како и да изберете тактика на третман.

Причини

Случаи на синусна тахикардија се среќаваат кај сите возрасни групи и кај здрави луѓе и кај пациенти со одредени болести. Неговата појава е промовирана од интракардијални или екстракардијални етиолошки фактори (соодветно срцеви или екстракардијални).

Кај пациенти со кардиоваскуларни заболувања, синусната тахикардија може да биде манифестација на која било срцева патологија:

 • коронарна срцева болест
 • артериска хипертензија
 • миокарден инфаркт
 • акутна и хронична срцева слабост,
 • ревматски и вродени срцеви мани,
 • миокардитис
 • кардиомиопатија
 • кардиосклероза
 • инфективен ендокардитис,
 • ексудативен и леплив перикардитис.

Физиолошките екстракардијални фактори кои придонесуваат за развој на тахикардија вклучуваат емоционален стрес и физички напор.

Повеќето екстракардијални аритмии се неврогена тахикардија, кои се поврзани со примарна дисфункција на кортексот и субкортикалните јазли на мозокот и нарушувања на автономниот нервен систем:

 • афективни психози,
 • невроза
 • кардиопсихоневроза.

Најмногу подложни на нив се млади луѓе со лабилност на нервниот систем. Другите фактори на екстракардијална тахикардија се претставени со ендокрини нарушувања (тиреотоксикоза, зголемено производство на адреналин со феохромоцитом), анемија, акутна васкуларна инсуфициенција (шок, колапс, акутна загуба на крв, несвестица), хипоксемија, акутни напади на болка.

Главните причини зошто се појавува тахикардија:

 • нарушувања на кардиоваскуларниот систем: аритмија, ендокардитис, миокардитис, срцеви заболувања, кардиосклероза;
 • ендокрини заболувања: феохромоцитом, намалена функција на тироидната жлезда, дијабетес мелитус, менопаузален синдром;
 • болести на автономниот нервен систем;
 • невротични состојби;
 • емоционални превирања;
 • промена на електролитниот состав на крвта.

Со продолжена употреба на лекови како што се седативи, хормони и диуретици, се јавува недостаток на калиум и магнезиум, што неизбежно влијае на работата на срцевиот мускул.

Тахикардија може да се појави поради треска што се развива во услови на разни заразни и воспалителни болести (пневмонија, тонзилитис, туберкулоза, сепса, фокусна инфекција). За секое зголемување на телесната температура од 1 ° C, зголемување на срцевиот ритам од 10-15 отчукувања / мин. кај деца и 8-9 отчукувања / мин. кај возрасни (во споредба со нормалното).

Појавата на фармаколошка (лекови) и токсична синусна тахикардија е предизвикана од влијанието врз функцијата на синусниот јазол на сите видови лековити и други хемикалии.

Овие вклучуваат симпатомиметици (адреналин и норадреналин), ваголитици (атропин), аминофилин, кортикостероиди, хормони стимулирачки на тироидната жлезда, диуретици, антихипертензивни лекови, кофеин, алкохол, никотин, отрови, итн. Индивидуални супстанции кои не влијаат директно на функцијата на синусот јазол, го зголемуваат тонот на симпатичкиот нервен систем и предизвикуваат таканаречена рефлексна тахикардија.

Се разликува адекватна и несоодветна синусна тахикардија. Вториот се карактеризира со можност за одржување на мир во умот, отсуство на зависност од стрес и лекови. Таквата тахикардија може да биде придружена со чувство на недостаток на воздух и силно чукање на срцето.

Експертите сугерираат дека оваа ретка и слабо разбрана болест од непознато потекло е поврзана со примарната лезија на синусниот јазол.

симптомите

D181D0B8D0BCD0BFD182D0BED0BCD18B - Срцева тахикардија - што е тоа, главни симптоми и третман

Клиничките симптоми на синусна тахикардија се појавуваат во зависност од тоа колку е тешка и пролонгирана, како и од природата на основната болест. Субјективните знаци на синусна тахикардија може да бидат целосно отсутни, понекогаш може да има чувство на палпитации, чувство на тежина или болка во регионот на срцето.

Со несоодветна синусна тахикардија, се забележува постојан ритам на срцето, чувство на недостаток на воздух, отежнато дишење, слабост и честа вртоглавица. Замор, несоница, влошување на расположението, губење на апетит и работен капацитет се можни.

Тежината на субјективните симптоми зависи од прагот на чувствителност на нервниот систем и основната болест.

Кај пациенти со болести на кардиоваскуларниот систем (коронарна атеросклероза, итн.), Зголемувањето на срцевиот ритам може да предизвика напади на ангина и да ја влоши декомпензацијата на срцевата слабост.

Брзиот ритам на срцето честопати ја води личноста во состојба на вознемиреност и страв. Со појава на тахикардија симптоми како што се потење, студени раце и чувство на недостаток на воздух, едно лице стравува за своето здравје.

На лицето почнува да му се чини дека неговата состојба е многу нестабилна или дека е болен од сериозно заболување. Меѓу другото, симптомите на тахикардија вклучуваат болка во градите, отежнато дишење, затемнување во очите и страв.

Наспроти позадината на таквиот ментален стрес, нападот на тахикардија може да се интензивира, што пак влијае на влошување на психолошката состојба на една личност.

Овој феномен е особено опасен за сомнителните луѓе, бидејќи во напад на страв за сопственото здравје може да се донесат осипни одлуки (лажен повик на брза помош, земање големи количини на лекови и сл.).

Тахикардија бара третман ако се појави без очигледна причина: едно лице се чувствува добро и е во мирна состојба или спие. Кои симптоми предупредуваат на опасност:

 • Отежнато дишење (тешко се вдишува);
 • вртоглавица;
 • се појавуваат звуци во главата, во ушите;
 • потемнува во очите;
 • несвестица слабост, губење на свеста;
 • срцева болка.

Пациентот треба да повика брза помош, а пред нејзиното пристигнување треба:

 • да се ослободат вратот и градите;
 • отвори прозорец;
 • нанесете ладно на челото;
 • измијте се со ледена вода.

Физиолошките причини за срцева тахикардија се практично безопасни. Тие се резултат на нормална реакција на телото на надворешни стимули (физичка активност или страв).

Од патолошки причини, мора да се обрне внимание на истовремените симптоми на тахикардија (потење, вртоглавица, промени во крвниот притисок итн.). Ако се појават такви симптоми, секогаш мора да се консултирате со лекар и да подлежите на преглед.

Основи на прво а>D09ED181D0BDD0BED0B2D18B D0B4D0BED0B2D180D0B0D187D0B5D0B1D0BDD0BED0B9 D0BFD0BED0BCD0BED189D0B8 - Heart tachycardia - what is it, main symptoms and treatment

Нападот на тахикардија, особено првиот што се случи, е секогаш страшен. Состојбата на пациентот зависи од тоа колку компетентно се однесуваат луѓето околу болното лице. Ако некое лице стане бледо и се жали на зголемено отчукување на срцето, потребно е:

 • Повикајте лекар или брза помош.
 • Обезбедете мир на жртвата.
 • Обидете се да го смирите пациентот (луѓето во оваа состојба имаат силен страв од смрт).
 • За да го одврзете ременот на една личност, ослободете вратоврска и одврзете ја облеката што го компресира телото.
 • Ако нападот се случил во затворен простор, тогаш отворете ги прозорците, обезбедувајќи прилив на свеж воздух.
 • Дајте личност да пие Корвалол, валеријана или други седативи.
 • Ставете ладна, влажна крпа на челото.
 • Понудете му на лицето да го задржи здивот кратко и да ги затегне стомачните мускули.

Со неефикасноста на едноставните седативи, се препорачува да се почека доаѓањето на брзата помош, и покрај сите протести на пациентот. Повеќето луѓе се обидуваат да избегнат хоспитализација, но скоро сите видови на тахикардија (освен вентрикуларната форма) се запираат на амбулантско ниво, а на пациентот му се препорачува да се прегледа во клиника.

Интересно! Некои извори препорачуваат за запирање на зголемениот ритам на срцето, да се притисне жртвата на очните јајца или да се понуди да кашла, но тоа не се препорачува.

Кашлањето и притискањето на очите го даваат потребниот пулсирачки ефект само со синусна тахикардија, но со вентрикуларна форма на патологија, овие дејства можат само да наштетат.

дијагностика

D094D0B8D0B0D0B3D0BDD0BED181D182D0B8D0BAD0B0 20 - Срцева тахикардија - што е тоа, главни симптоми и третман

Водечка улога во диференцијалната дијагноза на видот на тахикардија, утврдување на ритамот и срцевиот ритам припаѓа на електрокардиографијата (ЕКГ). Во случај на пароксизам на аритмија, многу е информативно да се спроведува дневно следење на ЕКГ според Холтер.

Овој метод ви овозможува да ги идентификувате и анализирате сите нарушувања на срцевиот ритам во текот на денот, како и да ги утврдите исхемичните промени на ЕКГ за време на нормалната физичка активност на пациентот.

Ехокардиографијата, која дава информации за големината на срцевите комори, дебелината на theидовите на миокардот, нарушувањата на локалната контрактилност и патологијата на апаратот за валвула, е рутински метод на истражување за да се исклучи срцевата патологија за какви било нарушувања на ритамот.

Во ретки случаи, се прави магнетна резонанца на срцето за да се идентификува вродена патологија. Само А. cardiolогист може да утврди како да се третира срцевата тахикардија. Бескорисно е да се третира самата тахикардија - треба да се отстрани причината за зголемениот ритам на срцето.

За да се дијагностицира основната болест, пропишани се голем број прегледи:

 • ЕКГ (дневно според Холтер, 2-3-дневен мониторинг);
 • тестови на крв и урина;
 • анализа за откривање на нивото на тироидните хормони;
 • Ултразвук на срцето за да се идентификуваат абнормалности во структурата на срцето или неговите оддели;
 • ехокардиографија.

Инвазивни методи за испитување на пациенти со тахикардија вклучуваат спроведување на електрофизиолошка студија. Методот се користи ако има соодветни индикации пред хируршки третман на аритмија само на ограничен круг на пациенти.

Користејќи електрофизиолошка студија, лекарот добива информации за природата на ширење на електричниот импулс преку миокардот, ги одредува механизмите на тахикардија или нарушувања на спроводливоста.

За да се идентификува причината за тахикардија, понекогаш се пропишуваат дополнителни методи на истражување: општ крвен тест, крвен тест за тироидни хормони, електроенцефалографија, итн.

третман

Принципите на третман на тахикардија зависат од причината за нејзиното појавување. Секоја терапија треба да ја спроведе а cardiolогист или други специјалисти.

Примарната цел на лекување на тахикардија е да се елиминираат провоцирачките фактори:

 • исклучување на пијалоци со кофеин (јак чај, кафе),
 • никотин
 • алкохол
 • зачинета храна
 • чоколадо
 • заштита на пациентот од сите видови преоптоварувања.

Случаи на физиолошка синусна тахикардија не треба третман со лекови. Како дел од третманот на патолошка тахикардија, постои потреба да се елиминира основната болест. Пациенти со синусна тахикардија од неврогена природа треба да се консултираат со невролог.

Самиот третман вклучува употреба на психотерапија и седативи (луминални, лекови за смирување и антипсихотици: транквилан, реланиум, седуксен).

Рефлексната (хиповолемија) и компензаторната (анемија, хипертироидизам) тахикардија бараат елиминација на причините за нивното појавување. Инаку, резултатот од третманот насочен кон намалување на срцевиот ритам може да биде нагло намалување на крвниот притисок и влошување на хемодинамското оштетување.

Во случај на тахикардија поради тиреотоксикоза, β-адреноблокаторите исто така се користат за третман заедно со тиреостатските лекови пропишани од ендокринолог. Повеќе се претпочитаат неселективните β-блокатори. Во случај на контраиндикации, можно е да се користат антагонисти на калциум од серијата нехидропиридин (верапамил, дилтиазем).

Со појава на синусна тахикардија кај пациенти со хронична срцева слабост, можно е да се препишат срцеви гликозиди (дигоксин) во комбинација со бета-блокатори.

Изборот на целната срцева фрекфенција за време на третманот треба да биде индивидуален и да ги земе предвид состојбата на пациентот и неговата основна болест. Целните вредности на отчукувањата на срцето во мирување кај пациенти со коронарна артериска болест се 55-60 отчукувања во минута, во отсуство на срцеви заболувања во мирување, возрасно лице треба да има не повеќе од 80 отчукувања во минута.

Можно е да се зголеми тонот на вагусниот нерв со пароксизмална тахикардија поради специјална масажа што се изведува со притискање на очното јаболко. Во отсуство на ефект на терапија без лекови, тие прибегнуваат кон назначување на антиаритмични лекови (пропафенон, кордарон, итн.).

Вентрикуларна тахикардија бара итно обезбедување на квалификувана медицинска нега и итна хоспитализација.

Во ретки случаи, се користат хируршки методи за лекување на постојана тахикардија, најсовремена е радиофреквентна аблација на аритмичкото место на миокардот (каутеризација на погодената област со цел да се врати нормалниот ритам).

лекови

За да се намали товарот на срцето, да се намали реактивноста на спроводливиот систем и да се блокираат симпатичните ефекти врз срцевиот мускул, се користат лекови од групата на бета-адренергични блокатори.

Не толку одамна, во текот на клиничките студии, научниците докажаа дека употребата на овие фармацевтски препарати неколку пати ја намалува стапката на смртност кај луѓето кои страдаат од кардиоваскуларни болести.

Меѓу билните препарати кои се користат за лекување на тахиаритмии, треба да се разликува група на срцеви гликозиди.

Тие ја намалуваат спроводливоста во атриовентрикуларниот јазол, го намалуваат оптоварувањето на срцето и помагаат да се намали бројот на срцеви контракции во минута. Сепак, третманот на срцева тахикардија со срцеви гликозиди, како и употребата на други антиаритмици, треба да се спроведува под строг надзор на лекар.

Покрај тоа, срцевите гликозиди се земаат според посебна шема (принципот на дигитализација) и не можат да се откажат самостојно. Ваквите мерки на претпазливост се неопходни со цел да се спречи појава на атриовентрикуларна блокада - главната компликација при земање срцеви гликозиди.

Ако тахикардија е резултат на силно емоционално тресење или стресна ситуација, тогаш повеќе традиционални и познати лекови, како што се Корвалол, Валокардин, Валидол таблети и некои други, се погодни за нејзино отстранување.

Тие не само што помагаат во олеснување на нервната напнатост и се смируваат, туку и го намалуваат срцевиот ритам. Во овој случај, исто така, може да се користат некои алтернативни методи на лекување. Може да бидат разни препарати за смирување, билни чаеви, инфузии на смирувачки билки, како што се валеријана, цијаноза, хме, мајчино млеко и многу други народни лекови.

Терапијата е насочена, пред сè, кон елиминирање на причината за појава на отчукување на срцето, и само тогаш се избираат лекови за намалување на пулсот. Антиаритмичните лекови имаат многу несакани ефекти и тие се препишуваат со претпазливост.

Во благи случаи, на пациентите може да им се препишат природни лековити билки:

Добар ефект е употребата на Корвалол. Овие лекови помагаат да се намали ексцитабилноста и да се подобри спиењето. Честопати третманот на основната болест и употребата на билни препарати го обезбедуваат потребниот терапевтски ефект.

Ако администрацијата на седативи е неефикасна или причината за нападот не може да се елиминира, тогаш пациентот е избран антиаритмичен лек земајќи ги предвид карактеристиките на основната болест.

Во зависност од основната патологија, на пациентот им се препишуваат следниве лекови:

 • Верапамил;
 • Кордарон;
 • Ритмилен
 • Анаприлин;
 • Етацизин;
 • Дилтиазем
 • Бисопролол;
 • Аденозин;
 • Атенолол

Списокот на антиаритмични лекови е голем, но главно за терапевтски цели се користат антагонисти на калциум и адренергични блокатори. Забелешка!

Со неефикасноста на третманот со лекови, индициран е хируршки третман. За време на операцијата, инсталиран е вештачки пејсмејкер, кој е одговорен за отчукувањата на срцето.

Третман на тахикардија дома

Третманот на тахикардија дома е насочен кон намалување на бројот на срцеви контракции и нормализирање на работата на срцето. За ова, се користат разни средства и лекови:

Меѓу сите народни лекови за тахикардија, се издвојува билка како што е обоен гурц. Тоа е пропишано во случаи кога болеста е сериозно занемарена, и повеќе нема надеж за други лекови и лекови.

Значи, ви предлагаме да направите ваква инфузија: 2 лажици сушен ѓумбир од ѓумбир истурете 2 чаши зовриена вода, оставете да отстои 20 минути и процедете. Пијте 3-4 пати на ден за 100 ml.

Може да ги третирате срцевите палпитации со помош на трнлив гурц. Сувите семиња на ова растение треба да се смачкаат во мелница за кафе и да се земат 3 пати на ден за 1/3 лажичка. Можете да го разредете прашокот од горс со вода или да се мешате со мед (ова ќе го омекне непријатниот вкус на растението).

Еве уште еден рецепт за употреба трнлив гурж: истурете 400 ml вотка во чаша трева, цврсто затворете го со капак и оставете го на темно место 14 дена, а потоа процедете. Земете 3 пати на ден за 10 ml алкохол тинктура, разредувајќи ја со 50 ml вода.

Некои билкари советуваат да се прави тинктура од алкохол од семето на трнлив горс. Подготвено е вака: 2 лажици семе се истураат во 100 ml вотка и инсистираат 10 дена, по што се филтрираат. Земете 3 пати на ден за 20-30 капки додека тахикардија целосно исчезне.

Ако сте загрижени за тоа како да лекувате тахикардија, секогаш држете ги при рака плодовите и цветовите на глог. Тие помагаат во зајакнување и регулирање на срцето, ја елиминираат аритмијата.

Супа од глог е одличен лек за разни видови на стрес и неврози предизвикани од несоница, отежнато дишење, срцеви палпитации. Глог, исто така, има диуретично дејство, отстранувајќи вишок течност од телото, а со тоа го намалува крвниот притисок.

Значи, при првите знаци на тахикардија, треба да го направите ова напивка: истурете неколку овошја или цвеќиња од глог со 1 литар вода, вриејте 5 минути и оставете да се излади. Како да се користи? 0,5 чаша супа 3 пати на ден пред јадење.

Ако зборуваме за третман на тахикардија со народни лекови, тогаш дефинитивно треба да зборувате за такво прекрасно растение како адонис.

Еве го нашиот рецепт: варете 1 литар вода и додадете 2 лажици пролетен адонис. На мал оган, треба да ја варите напивката 5-7 минути, а потоа да се излади и да се цеди.

Како да се користи? Возрасни - 1 лажица 3 пати на ден, деца под 12 години - 1 лажичка 1 пат на ден пред јадење. Користејќи го овој лек за само еден месец, можете целосно да излечите срцева тахикардија.

Колекцијата на билки број 1.

Можете да лекувате тахикардија со народни лекови користејќи ја оваа колекција:

 • Билка од Мелиса - 40 гр
 • Цвеќиња од липа - 40 гр
 • Коприва - 20 гр
 • Камилица - 20 гр
 • Темелно измешајте ги сите состојки.

Земете 1 лажица од колекцијата и истурете 1 чаша врела вода, инсистирајте на капакот 5 минути, а потоа пијте во една голтка. Овој лек треба да се зема 3 пати на ден, и секој пат кога треба да направите нов дел од инфузија.

За само 2-3 месеци, ќе забележите дека овие народни лекови целосно ве спасија од непријатни симптоми во срцето.

Колекцијата на билки број 2.

Еве уште еден начин за лекување на тахикардија. Земете ги овие билки:

 • Нане - 100 гр
 • Мелиса - 100гр
 • Motherwort - 50 гр
 • Лаванда - 50 гр

Сето ова треба темелно да се измеша. Следно, земете 1 лажица смеса, истурете 1 литар вода и вриејте 7-8 минути.

Откако ќе се излади чорбата, мора да се филтрира. Во текот на денот треба да пиете 2-3 чаши од овој лек. По неколку дена, ќе забележите дека се чувствувате многу подобро, а по неколку месеци третман, тахикардија целосно ќе исчезне.

Колекцијата на билки број 3.

Еве уште еден рецепт за билен чај кој ќе помогне успешно да се лекува тахикардија:

 • Цвеќиња од камилица - 100 гр
 • Цвеќиња од сончоглед - 100 гр
 • Хедер - 50 гр
 • Лисја од црна рибизла - 50 гр
 • Мелиса Лисја - 20 гр
 • Лисја од нане - 20 гр

Како да се готви: темелно измешајте ги сите состојки. Земете 2 лажици од смесата и истурете во шише со термос од 2 литри. Истурете вода што врие над билките, затворете го капакот и оставете да отстои 4-5 часа. Оваа течност треба да се пие 1 чаша 3 пати на ден. Може да се заслади со мед или шеќер.

Берба со билки број 4

Секој што има тахикардија знае колку е тешко да се излечи. Но, билкарите знаат илјадници рецепти за борба против оваа болест. На пример, пробајте ја оваа напивка:

 • Трева од коприва - 100 гр
 • Лисја од бреза - 100 гр
 • Гинко билоба - 15 гр
 • Лисја на Шисандра - 50 гр
 • Имела - 100 гр

Како да се готви: земете 1 лажичка мешавина од билки и истурете ја со 1 чаша врела вода. Покријте и почекајте 5-10 минути, а потоа пијте во мали голтки.

Препорачуваме да ја земате оваа алатка пред спиење со цел да го стабилизирате срцевиот ритам и лесно да заспиете.

Нашите прабаби многу добро знаеја како да третираат тахикардија без лекари и скапи лекови. Тие ја третираа со лековит мелем:

 • Лук - 10 глави
 • Природен мед - 1 литар
 • Лимони - 10 парчиња

Земете 10 глави лук (глави, не каранфилче), излупете ги и решетки на ситно ренде. Исцедете го сокот од лимоните одделно.

Измешајте лук и сок од лимон со мед и оставете ги во затворен сад 10 дена на темно и ладно место. Следно, консумирајте 1 лажичка од овој мелем 4 пати на ден. Пред да го голтнете, мора внимателно да го растворите мелемот во устата, иако тоа е непријатно.

Со помош на таков лек, можете засекогаш да излекувате срцева тахикардија. Патем, многу исцелители велат дека треба да го земате овој мелем во текот на вашиот живот, и тогаш нема да се плашите од какво било заболување.

И сега ќе разговараме за тоа како да се третира тахикардија со многу вкусна и здрава мешавина од ореви, мед и чоколадо. Нема потреба да се изненадувате: факт е дека горенаведените производи се богати со магнезиум, имено овој елемент е составен дел на ензимите кои го инхибираат приливот на калциум во клетките со миокардитис, влијаејќи на нормалниот ритам на срцето.

Значи, измешајте ги следниве состојки во теглата: Природен мед - 1 л. Сецкани бадеми - 100 гр. Сецкани ореви - 100 гр. Сецкано природно темно чоколадо - 100 гр. Какао - 100гр. Оваа смеса обидете се да ја користите секое утро по 1 лажица (чувајте ја во фрижидер), а наскоро ќе забележите дека повеќе немате проблеми со срцето.

Лисјата од грозје содржат добро познат антиоксиданс - ресвератрол, кој ги зајакнува вените и им дава флексибилност. Факт е дека ресвератролот спречува распаѓање на протеините - еластин и колаген - градежен материјал од кој се направени wallsидовите на крвните садови.

Како резултат на ова, лисјата од грозје спречуваат формирање на проширени вени, ги ублажуваат сите видови едеми, ја подобруваат циркулацијата на крвта во екстремитетите и ги штитат садовите од уништување.

Активните супстанции содржани во овие растенија имаат и спазмолитично дејство, го намалуваат крвниот притисок и го забавуваат срцевиот ритам. Подгответе ваква лушпа: 1 чаша ситно сецкани лисја од грозје, истурете 1 литар топла вода и вриејте 5-7 минути.

После тоа, почекајте додека производот не се олади и процедете го. Супата треба да се пие половина чаша 2 пати на ден помеѓу оброците. Текот на третманот трае 10-20 дена, во зависност од занемарувањето на болеста.

Компликации со тахикардија

D09ED181D0BBD0BED0B6D0BDD0B5D0BDD0B8D18F D182D0B0D185D0B8D0BAD0B0D180D0B4D0B8D0B8 - Heart tachycardia - what is it, main symptoms and treatment

 • Срцева астма.
 • Артериска хипертензија.
 • Срцева слабост.
 • Хеморагичен или исхемичен мозочен удар.
 • Акутен миокарден инфаркт.
 • Промени на срцевиот ритам.
 • Белодробен едем.
 • Кома
 • Биолошка смрт. Со цел навремено откривање на раните знаци на оваа болест, треба да подлежите на сеопфатен медицински преглед годишно, тогаш неговиот третман ќе биде поефикасен.

Профилакса и прогноза

D09FD180D0BED184D0B8D0BBD0B0D0BAD182D0B8D0BAD0B0 D0B8 D0BFD180D0BED0B3D0BDD0BED0B7 1 - Тахикардија на срцето - што е тоа, главни симптоми и третман

За спречување на тахикардија, многу е важно:

 • Навремено лекување на истовремени болести;
 • Да изведува физички вежби;
 • Придржувајте се до рационална диета;
 • Земете витамини и минерали.

За да се спречи тахикардија во однос на позадината на болести на кардиоваскуларниот систем и други хронични патологии, потребно е постојано да се следат индикаторите и да се следи планот за третман.

Секојдневната физичка активност го стимулира срцето и го прави миокардот поотпорен и отпорен на надворешни фактори. Препорачливо е да го координирате интензитетот на вежбите со вашиот лекар, но половина час одење на свеж воздух нема да повреди никого.

Луѓето кои страдаат од тахикардија треба да се откажат од алкохолни пијалоци и производи што содржат кофеин и други стимуланси. Beе биде многу корисно да се намали потрошувачката на масна храна и шеќер, заменувајќи ги со овошје и зеленчук. Со прекумерна ексцитабилност на нервниот систем, билни чаеви со мало седативно дејство ќе помогнат.

Често тахикардија се јавува во позадина на недостаток на магнезиум и калиум во телото. Главната функција на овие елементи во трагови е регулирање на цикличната контракција и релаксација на срцевиот мускул. Пред да користите какви било лекови, подобро е прво да се консултирате со лекар.

Тахикардија е забрзано чукање на срцето предизвикано од патологија на кардиоваскуларниот систем или други болести.

Само во мал број случаи (со пароксизам на нодална тахикардија) можете сами да се обидете да се справите со тоа. За ова, се користат вагинални тестови (напрегање, предизвикување рефлекс на повраќање, кашлање).

Во сите други случаи, потребна е помош од лекар, кој ќе го олесни нападот или со интравенска администрација на лекови или електро-пулсна терапија (поминувајќи струја низ срцето). За спречување на тахикардија, потребно е да се третира основната болест, како и здрав начин на живот (добра исхрана и спорт).

За здрави луѓе, тахикардија не носи негативна прогноза. Овој феномен е апсолутно безбеден за луѓето со физиолошка манифестација, дури и изразен.

За луѓето со историја на срцеви заболувања, прогнозата може да биде сосема поинаква. Тахикардија е во состојба да наруши многу процеси на срцето, да го забави третманот.

Патолошките состојби на тахикардија можат да бидат многу болни за една личност, да донесат непријатност и да го попречат нормалното функционирање на телото. Со чести манифестации на тахикардија без очигледни физиолошки причини, веројатно е дека аритмијата се појавила како симптом против друга болест.

Вистинскиот чекор е да одите на лекар без само-лекување. Без јасна дефиниција за причината за тахикардија, нема да биде можно да се излечи целосно и независно.
”Alt =” ”>

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic