Лекови за обновување на срцевиот ритам

Тие почнуваат да ја третираат аритмијата откако ќе ја утврдат причината што ја предизвикала. Пациентот е пропишана терапија само по целосен преглед. Покрај антиаритмичните лекови, ако на пациентот му биле дијагностицирани психосоматски нарушувања, може да се препишат седативи. Дозволени се средства за смирување. Тие се помошни и треба да се користат во комбинација со лекови против аритмија.

Аритмија може да се активира со земање на одредени лекови. Во овој случај, намалете ја нивната доза или заменете го лекот со аналогно.

Со аритмии, на телото му треба еден од микроелементите, и тие треба да се консумираат во форма на таблети, во спротивно ќе започне нерамнотежа во телото. Како по правило, со таква патологија, се чувствува недостаток на калиум или магнезиум.

Недостаток на калиум се елиминира со помош на Asparkam, Smectovit. Корисно е за пациентите да јадат банани и суво овошје.

Магнезиумот се наоѓа во Аспаркам, Магне-Б6, Магнистад. Од храна, може да се разликуваат ореви и семиња.

Сите лекови за атријална фибрилација - список со огромен број на артикли. Изборот на лекови е тежок дури и за искусен лекар.

Хронична терапија на тахиаритмии кај деца зависи од голем број фактори, а најважно од нив е познавање на специфичната природна историја на секоја тахикардија. Други фактори што треба да се земат предвид при изборот на терапевтски пристап се сериозноста на симптомите, стапката на напади, придружните срцеви заболувања и негативните ефекти на овие лекови.

Врз основа на природната историја, се препорачува пациентите со манифестации на тахиаритмија во текот на првата година од животот да примаат терапија со лекови се додека не достигнат 1-2 години, а потоа да одржуваат клиничка контрола. Кога аритмија се јавува по 5 години, антиаритмискиот лек треба да се одржува подолг период или додека не се наведе електрофизиолошка студија.

nerimagesvapfa - Лекови за обновување на срцевиот ритам

Атријалната фибрилација е опасна со компликации, затоа лекарот треба да избере третман за патологија.

 1. Меѓу општите принципи кои одредуваат кој лек да се користи за атријална фибрилација, постојат неколку главни насоки.
 2. Третман на болеста што предизвика фибрилација, доколку има (хипертензија, дисфункција на тироидната жлезда, белодробна патологија, дијабетес мелитус). Понекогаш треба да ги откажете веќе земените лекови. На пример, ако Вазобрал е препишан, атријалната фибрилација може да биде поверојатно како резултат на кофеин.
 3. Превенција на AF е пропишана за пароксизмални и постојани форми.
 4. Престанокот на веќе започнатиот напад на фибрилација поефикасно се постигнува со интравенска администрација на лекот.
 5. Одржувањето на синусен ритам со постојан вид на фибрилација не секогаш има смисла, потребата за овој третман ја одредува лекарот.
 6. Превенцијата од таква опасна компликација како тромбоза се спроведува со било кој тип на AF.

Во AF, се врши дополнителна исхрана на срцевиот мускул. Оваа функција ја вршат метаболички лекови.

Примери за такви агенси се Панангин и Аспаркам, кои содржат калиум и магнезиум аспарагинати. Тие се препорачуваат да се земаат 1-2 таблети три пати на ден во комбинација со оброк.

Содржи инозин, кој го подобрува снабдувањето со крв во срцевиот мускул.

Во третманот на атријална фибрилација, Рибоксин се препишува една таблета 3-4 пати на ден во почетната фаза.

Со добра толеранција, единечна доза се удвојува, а лекот се зема три пати на ден. Постепено преминете на земање 4 таблети 3 пати на ден. Третманот трае од 1 до 3 месеци.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Мексиканец

Лекот ја поддржува исхраната на кардиомиоцитите, заштитувајќи ги од уништување, придонесува за нормална спроводливост во срцевиот мускул.

Дозата на ден за е 6-9 mg на килограм тежина на пациентот, таа е поделена на 3 дози. Максималната дозволена единечна доза е 250 mg, а дневната доза е 800 mg.

Треба постепено да го завршите третманот со таблети Мексикор, намалувајќи ја дневната доза за 0,1 гр.

Варфаринот е популарен меѓу антикоагуланси поради неговата ниска цена.

Специфични лекови за аритмија можат да го вратат нормалниот физиолошки ритам на срцето. Основата на терапевтскиот ефект е блокада на функциите на андрено рецептори кои реагираат на нивото на адреналин во телото. Текот на терапијата го пропишува исклучиво специјалист врз основа на дијагностички податоци, анализа на индивидуални податоци за пациентот.

 • Сегмент на бета-блокатори кои ја намалуваат состојбата на преоптоварување на нервниот систем поради блокадата на производството на адреналин - хормонот на стресот. Широко се користат Егилок, Ритмилен, Анаприлин, Корданум и Флекаинид, Ацебутолол, Бисопролол;
 • Дигоксин, Коргликон, Строфантин - најпопуларните срцеви гликозиди, се пропишани за тешка срцева и респираторна инсуфициенција;
 • Серија инхибитори на калиум канали, лекарот ги пропишува како најефикасно средство за атријална фибрилација. За возврат, тие се поделени во групата Дилтиазем, која ги вклучува Бепридил, Галопамил и групата Верапамил, составена од Лекоптин, Финоптин, Изоптин.
 • Асортиман на блокатори на калиум го елиминира вентрикуларниот трепет - фибрилација и се состои од многу популарни лекови - Амиодарон, Бретилија, Нибентан, Ибутилид и Дронедарон.
 • Стабилизацијата на срцето во форма на атријална или вентрикуларна тахикардија овозможува воведување на мембрана на стабилизирачки агенси, кои се поделени во три подвидови.
 1. Тип 1 - и како дел од Новокаинамид, Кинидин, Ајмалин,
 2. Тип 1 - б е асортиман на Тримекаин, Дифенилхидантоин, Мексилетин, Лидокаин, Токаинида.
 3. Подвидот 1-в се состои од Пропафенон, Алапинин, Етацизин, Енкаинид, Бонекор.
 • За да се стимулира протокот на крв и да се нормализира, се воведува АТП, лек со висока содржина на магнезиум, витамини и калиум. Ова е „Магне Б6“, „Панангин“, исто така пропишани се стимулатор на вазни Каптоприл, статини и антиоксиданти.

И покрај огромниот избор на лекови кои ви овозможуваат да ја изберете најдобрата комбинација во секој поединечен случај, скоро сите лекови имаат слични несакани ефекти. Манифестации на гадење, болки во стомакот, слабост, вртоглавица, тремор на рацете, несоница, нервни и срцеви нарушувања, алергии и осип на кожата се својствени за секој лек.

Покрај тоа, миокарден инфаркт, астма во акутна фаза, хипотензивен синдром, тешки форми на бубрежна и црнодробна инсуфициенција, тешка брадикардија, ацидоза и кардиосклероза се безусловни контраиндикации за земање антиаритмични лекови.

Главниот механизам на дејство на лековите од класа I (блокатори на натриумовите канали) е да се потиснат брзите канали на Na и да се блокира влезот на Na во клетката за време на фазата 0 PD.

Ова доведува до забавување на возбудниот бран, вклучително и во областите на миокардот со веќе ослабена спроводливост и да се запре аритмијата, бидејќи појавата или одржувањето на циркулирачкиот бран на возбуда што предизвикува аритмија се обезбедува со нејзино бавно поминување низ дел со ослабена спроводливост.

Покрај тоа, антиаритмискиот ефект на лековите од класа I е исто така поврзан со зголемување на рефрактерноста на срцевото ткиво и супресија на ектопичната активност.

 • олеснување на пароксизмите на вентрикуларна тахикардија (со миокарден инфаркт - лидокаин);
 • олеснување на пароксизмите на суправентрикуларната тахикардија (освен лекови од класа IV);
 • олеснување на нападите на атријална фибрилација (освен лекови од класа IV);
 • спречување на нарушувања на вентрикуларниот и суправентрикуларниот ритам кај пациенти без изразени структурни промени во миокардот и со зачувана исфрлачка фракција на левата комора;
 • пароксизмална вентрикуларна тахикардија и вентрикуларна екстрасистола предизвикана од гликозидна интоксикација (дифенин, лидокаин).

Овие лекови ја намалуваат ексцитабилноста на срцевиот мускул, брзината на абнормални сигнали кои предизвикуваат аритмија долж него и ја инхибираат способноста на клетките спонтано да создаваат електрични импулси.

Многу од нив се антиаритмични лекови од најновата генерација. Тие се користат не само за неправилен срцев ритам, туку и за исхемична и хипертензија, циркулаторна слабост и миокарден инфаркт.

За континуирана употреба, не се препорачува, бидејќи има несакани ефекти:

 • слабост;
 • бавен пулс;
 • бронхоспазам;
 • зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и други.

Главните контраиндикации за употреба на овие лекови:

 • тешка циркулаторна инсуфициенција со отежнато дишење и / или едем;
 • постојани напади на бронхијална астма;
 • неконтролиран дијабетес мелитус;
 • детство;
 • Болест на Рејно;
 • отчукувањата на срцето до 50 во минута;
 • срцев блок, на пример, сино-атријален или атрио-вентрикуларен;
 • намалување на систолниот („горен“) притисок до 90 mm RT. Уметност и помалку;
 • Принцметал ангина пекторис.

Неселективните бета-блокатори го инхибираат производството на инсулин во панкреасот. Од друга страна, овие лекови ја инхибираат мобилизацијата на глукозата од црниот дроб, придонесувајќи за развој на долготрајна хипогликемија кај пациенти со дијабетес мелитус.

Хипогликемијата промовира ослободување на адреналин во крвта, дејствувајќи на алфа-адренергичните рецептори. Ова доведува до значително зголемување на крвниот притисок.

 1. Без внатрешна симпатомиметичка активност:
  • пропранолол (анаприлин, обзидан);
  • надолол (коргард);
  • соталол (сотагексал, тензол);
  • тимолол (блокада);
  • нипрадилол;
  • фестролол.
 2. Со внатрешна симпатомиметичка активност:
  • окспренолол (тразикор);
  • пиндолол (wisken);
  • алпренолол (аптин);
  • пенбутолол (бетапресин, леватол);
  • бопиндолол (садонорм);
  • буциндолол;
  • дивевалол;
  • картеолол;
  • лабеталол.

Преглед на лекови за аритмија

ИменувањеИме на производотцена
Класа I - агенси за стабилизирање на мембраната (како кинидин) од аритмијаПодгрупа ИА: прокаинамид (Новокаинамид, Пронестил, Кардиоримин)110
подгрупа ИБ - Лидокаин (Ксилокаин, Ксикаин)43
ИС на подгрупа - Пропафенон (Ритморм)302
Одделен лек од класа 1 од аритмијаЕТАЦИЗИН1 455
КЛАСА II - бета-блокатори за аритмииАнаприлин, Обзидан, Тенормин, Бетакард, Беталок, Егилок24
Класа II - лекови за аритмии кои забавуваат реполаризацијасоталол, Амиодарон98
IV класа - блокатори на „бавните“ канали на калциум од аритмијаВерапамил, Изоптин, Финоптин43
Некои други лекови за аритмијадигоксин30

Антиаритмични лекови

Час за лековиакција
Блокатори на натриум каналНаведената група вклучува кинидин, мексилетин, лидокаин, аминалин, дисопирамид. Таквите лекови ја подобруваат спроводливоста и влијаат на времето на реполаризација кога миокардот се релаксира по контракцијата.
Бета блокаториОваа класа вклучува Бисопролол, Метопролол, Тимолол. Тие се препишуваат ако аритмијата е придружена со влошување на активноста на нервниот систем.
Блокатори на калиумови каналиОваа група вклучува Амиодарон, Ибутилид, Нибентан, Соталол. Тие се пропишани за нормализирање на работата на коморите и преткоморите.
Блокатори на калциумски каналиВерапамил, Аденозин припаѓаат на оваа класа. Тие спречуваат калциум да влезе во кардиомиоцитите, што е потребно за контракција на миокардот.
 • Со атријална фибрилација, на пациентот му се препишуваат блокатори на натриумовите канали, со што се зголемува времето на реполаризација. Тие го ослабуваат миокардот. Честа несакана реакција при земање е недостаток на тромбоцити, главоболка, алергии. Не се препорачува да ги земате по срцев удар. Ако се појави вентрикуларна аритмија, пациентот ќе има корист од лекови кои ја намалуваат реполаризацијата. Лековите влијаат на активноста на нервниот систем, може да доведат до несвестица, напади, епилепсија.
 • Со тахикардија, пациентот бара лекови кои не влијаат на реполаризацијата. Доколку не се почитува препорачаната доза, тие можат да предизвикаат срцев удар.
 • Бета-блокаторите се користат за намалување на крвниот притисок и подобрување на церебралната циркулација. Тие се препишуваат на пациенти кои неодамна претрпеле срцев удар или мозочен удар. Дозволена е само единечна доза. Забрането е користење на бета-блокатори за третман на пациенти со бронхијална астма и тешка срцева слабост.
 • При висок притисок, блокаторите на калциумовите канали се ефикасни. За време на третманот, потребно е да се контролираат пулсот и притисокот на пациентот. Во отсуство на очекуваниот резултат, дозата на овие лекови е зголемена.
 • Пациентите со ризик од вентрикуларна фибрилација се пропишани блокатори на калиумови канали. Тие имаат траен ефект, што се манифестира дури и неколку месеци по откажувањето.

Како прво, блокаторите на калиумовите канали се препишуваат на пациенти, но во отсуство на очекуваниот ефект, се препорачува да се заменат со блокатори на натриум канал. Дозволена е истовремена администрација на антиаритмични лекови и седативи.

Долги години, дигоксин се користи како лек за третман на тахиаритмии во детството. Во моментов знаеме некои ограничувања на оваа дрога, особено кај деца со вентрикуларна пристрасност. Адренергичните бета-блокатори, како што се пропранолол, атенолол и надолол, се сметаат за безбедни и ефикасни во контролата на нападите, а кај повеќето тахиаритмии може да се воведе како прв избор за хроничен третман. Последователно, може да се користат блокатори на натриум канал, амиодарон и соталол.

 • несакани ефекти;
 • состојбата на различни структури на срцето;
 • компатибилност на лекови едни со други и други лекови што ги користи пациентот.

Значи, пациентите со дијабетес треба да разјаснат дали е можно да се земе „Сиофор“ за атријална фибрилација во рамките на избраниот третман, бидејќи овој лек ја намалува ефикасноста на индиректните антикоагуланси. Покрај тоа, концентрацијата во крвта на главната супстанција „Сиофора“ го зголемува кинидинот.

Суправентрикуларна тахикардија кај доенчиња: епидемиологија и клиничко управување. Суправентрикуларна тахикардија поради синдром на Волф-Паркинсон-Вајт кај деца: рано исчезнување и доцна релапс. Идиопатска вентрикуларна тахикардија кај новороденчињата и детството: повеќецентрична студија за клиничкиот профил и исходот. Работна група за дисримија и електрофизиологија на Здружението на европски педијатриски Cardiology

Фармаколошко управување со суправентрикуларна тахикардија кај деца, атријален флатер, атријална фибрилација и меѓупланетарна ектопична тахикардија. Доенчиња и деца со тахикардија: природна историја и администрација на лекови. Фармаколошка терапија кај деца со атриовентрикуларна реанимација: каков лек?

Антиаритмичните лекови за атријална фибрилација се класифицираат на различни начини, но класификацијата што вклучува 4 класи е општо прифатена. Тие се разликуваат во видот на влијанието врз возбудувањето на кардиомиоцитот и спроводливоста на срцевиот импулс.

IV класа - блокатори на „бавните“ канали на калциум од аритмија

Најоптимални во однос на безбедноста и терапевтскиот ефект, лековите за аритмија кои влијаат на спроведувањето на јони на калциум се поделени во 3 групи:

 1. Антагонисти на калциум.
 2. Блокатори на калциумови канали.
 3. Активатори на канали.

Лековите од оваа група ги имаат следниве позитивни ефекти:

 • проширување на срцевите садови;
 • подобрување на циркулацијата на крвта во срцето;
 • намалување на крвниот притисок;
 • спречување на тромбоза со подобрување на протокот на крв.

Секој од лековите што се користат во антиаритмична терапија може да има изразен ефект врз срцевата активност, затоа е исклучително важно прецизно и доследно да се користат препораките на cardiolогист или аритмолог.

Транквилизатори

Со индивидуална нетолеранција кон третман на аритмии, се пропишуваат лекови за смирување кои за кратко време добро го враќаат срцевиот ритам.

simptomy aritmii 101 1 - Лекови за обновување на срцевиот ритам

Причините за нетолеранција зависат од карактеристиките на телото на одреден пациент, затоа видот на лекови за смирување треба да го избере лекарот, обично на пациентите им се препишуваат Xanax, Medazepam, Elenium и други лекови.

Таквиот лек, пропишан против аритмија, го намалува крвниот притисок, го елиминира чувството на притисок во градите, дава седативно и хипотензивно дејство.

Многу лекови за смирување помагаат во намалување на срцевиот ритам, проширување на крвните садови и подобрување на општата состојба на пациентот. Неодамнешните иновативни лекови немаат несакани ефекти, некои од нив се препишуваат дури и на постари луѓе.

Често лекови за смирување се дел од програмата за третман на атријална фибрилација и низа други патолошки состојби, тие се ефикасни кога пациентот бара итно нормализирање на срцевиот ритам.

Во овој случај, можете да земете средства за смирување пропишани од лекар.

Бидејќи развојот на аритмија е придружен со кршење на метаболичките процеси во внатрешноста на ткивата или акумулација на холестеролни плаки во садовите, како дел од комплексната терапија, можете да пиете хомеопатски лекови пропишани од специјалист.

Кога станува збор за тоа што да се земе од дијагностицирани срцеви аритмии за терапевтски и профилактички цели, cardiolогистите препорачуваат тинктура од валеријана, која помага да се елиминира нервната вознемиреност.

Овој лек за аритмии е погоден и за стари лица, бидејќи не дава силни несакани ефекти. Многу хомеопатски лекови, вклучувајќи билни препарати и други лекови, можат да постигнат трајно подобрување по краток временски период.

Лековите од прва класа за обновување на ритамот го инхибираат автоматизмот на главниот срцев јазол - синус. Ако дозата е надмината до токсична, тогаш активноста на сите пејсмејкери ќе исчезне, а срцето ќе застане. Постојат три подкласи: 1а, 1в и 1в. Нивното влијание врз акциониот потенцијал на миокардот е различно. Значи, подготовките од поткласа 1 го зголемуваат, го намалуваат 2-риот, а групата 1Ц не.

Лекот се произведува во капсули и во таблети и во таблети со бавно ослободување и во ампули за интравенска администрација. Прокаинамидот ја намалува спроводливоста во скоро сите делови на срцето. Ова се комори, преткомори, структури малку пониски од атриовентрикуларниот јазол. Важно својство на овој лек е тоа што го зголемува прагот на фибрилација, но ова е со интравенска администрација, но таблетите имаат краток ефект на зголемување на прагот на вентрикуларна фибрилација.

Новокаинамид ја потиснува четвртата фаза на деполаризација и помага при оние аритмии кога се зголемува автоматизмот на синусниот јазол. Ефектот на овој лек е зависен од дозата, а активниот метаболит што се формира во црниот дроб покажува антиаритмиско дејство. Сепак, постои опасност од нагло намалување на притисокот, бидејќи периферните садови се шират.

По земањето на таблетите, ефектот започнува некаде по 10 минути, и со интравенска администрација, веднаш. Максималното дејство е по час и половина, а времетраењето на целото дејство е од 5 до 10 часа. Аритмолозите забележуваат дека кратките курсеви на третман се толерираат подобро од долгите. Но, ако го препишувате многу долго, тогаш ризикот од развој на системски еритематозус лупус се зголемува, дури и ако тоа ви помага многу добро.

Многу важна точка во назначувањето на овој лек е раниот постоперативен период кај пациенти по калемење на коронарна артерија поради коронарна срцева болест. Ако е пропишано на пациенти во рок од 4 дена по операцијата, тогаш ризикот од такво нарушување на ритамот како што се атријална фибрилација и вентрикуларна тахикардија е значително намален.

Новокаинамидот е строго контраиндициран во случаи на длабок срцев блок, присуство на системски лупус еритематозус и срцеви гликозиди. Несакан ефект може да биде акутен пад на крвниот притисок, главоболка, агранулоцитоза и други состојби.

Кога третирате со Новокаинамид, мора да се почитуваат посебни мерки на претпазливост. Ова е контрола на серумскиот креатинин, редовни крвни тестови, проучување на титри на антинуклеарни антитела кон системски лупус еритематозус. Руското здружение Новокаинамид „Органика“ произведува, едно пакување таблети чини 120 рубли.

Се разбира, лидокаинот е многу попознат како локален анестетик, на пример, за мали операции во стоматологијата. Тоа е исто така ефикасен антиаритмичен што блокира, за разлика од новокаинамидот, не само што ги отвора каналите за натриум, туку и оние кои се инактивирани. Подготовките од оваа класа практично не влијаат на спроводливоста во внатрешноста на срцето и затоа не влијаат на проширувањето на вентрикуларниот комплекс QRS (времето на намалување не се зголемува).

Лидокаинот селективно влијае на оштетеното миокардно ткиво, на пример, со исхемија и формира фокуси на локална блокада на импулсот. Важно е дека лидокаинот скоро и да не влијае на тонот на автономниот нервен систем, за разлика од новокаинамидот, не го намалува крвниот притисок и не ја намалува фракцијата на срцевиот излез.

Лидокаин, како и другите лекови од оваа класа, е индициран за развој на вентрикуларни аритмии во однос на акутен миокарден инфаркт, вентрикуларни аритмии поради предозирање на срцеви гликозиди, со т.н. интоксикација од дигиталис. Индикации - и други нарушувања на вентрикуларниот ритам, како што се екстрасистоли, тахикардија.

840923137770933777 - Лекови за обновување на срцевиот ритам

Реаниматорите многу сакаат да користат лидокаин ако има нарушување на ритамот за време на операцијата, или на пример, срцева катетеризација. Лидокаин е секогаш интравенска администрација; пациентите не го примаат лекот дома во таблети. Внесете го во рок од 3-4 минути, не можете брзо да влезете, бидејќи можете брзо да влезете во опсегот на токсични дози.

Пациентите со атриовентрикуларен блок, со синдром на Волф-Паркинсон-Вајт, не смеат да земаат лидокаин. Ако се сетите, претходниот лек, прокаинамид, беше прикажан за оваа болест, и покрај фактот дека лековите припаѓаат на иста класа, но на различни подгрупи. Лидокаин не треба да се препишува на лица со сериозно заболување на црниот дроб, а локалните анестетици со додавање на адреналин не можат да се комбинираат особено, бидејќи постои изразен ризик од вазоконстрикција и развој на исхемија.

Несаканите ефекти на лидокаинот се поврзани со дозата и можни се брадикардија и апсење на синусниот јазол. Постои поспаност и главоболка, вкочанетост на екстремитетите, парестезија, двоен вид и грчење на мускулите. Бидејќи лидокаинот може да комуницира со други антиаритмични лекови, со истиот новокаинамид, строго е забрането самостојно да се закачи кој било втор лек на него без консултација со аритмолог.

Лидокаинот е еден од најевтините лекови и можете да го купите во скоро секоја аптека, се разбира, не како антиаритмичен лек, туку како средство за локална анестезија. Не е наменет за домашна употреба во Русија. 10 ампули од 2 ml лидокаин од 2% произведени од домашната компанија Биосинтеза може да се купат дури и за 20 рубли.

Лековите за враќање на ритамот од оваа подгрупа спречуваат работа на брзи канали на натриум во миокардот, не влијаат на брзината на потенцијалот на дејството, но ја забавуваат спроводливоста на пулсот преку некои зраци. Ова е јасно видливо на ЕКГ. Назначувањето на пропафенон доведува до продолжување на контракцијата на коморите, што се манифестира со проширување на вентрикуларниот комплекс.

Блокатори за смирување

Транквилизаторите можат да го вратат срцевиот ритам, намалувајќи го крвниот притисок. Тие се особено ефикасни во ситуации кога алергија се појавила кај други лекови со сличен ефект. Лековите се докажаа во третманот на следниве болести:

 • атријална фибрилација;
 • тахикардија;
 • со болести на коронарните садови;
 • со органски лезии на срцето.

Групата лекови за смирување кои можат да се користат при аритмии вклучуваат: Xanax, Elenium, Diazepam, Grandaxin, Seduxen. Пациентот треба да зема лекови за смирување во болнички услови.

Одделен лек од класа 1 од аритмија - Етацизин

Најнеповолен ефект на администрација на Етацизин се смета за артериска хипотензија, која во комбинација со инхибиција на интравентрикуларната и атриовентрикуларната спроводливост може дополнително да ја влоши ситуацијата. Затоа, во позадина на низок притисок, мора да ја напуштите оваа дрога, и покрај нејзините предности.

Се администрира интравенски, а полека со стапка од 10 mg во минута. Во таблети од 50 mg - 3 пати на ден, но не повеќе од 200 mg на ден. Исто така, може да има опасен проаритмички ефект, да предизвика отежнато дишење и палпитации и може да доведе до белодробна емболија, па дури и до миокарден инфаркт доколку се користи во високи дози.

Општо, треба да се каже дека по студиите спроведени во последните децении на I век, стана познато дека антиаритмичните лекови од класа 1 можат да ја зголемат смртноста на пациентите со аритмии доколку се користат постојано и подолго време. Во моментов, ретко се користат лекови од класа, и тоа само со цел да се елиминираат симптомите на аритмија или да се одржи нормален, синусен ритам кај пациенти со атријална фибрилација во присуство на здраво срце (без органски промени - дилатација на камерата, хипертрофија, аномалии на вентилите). Тие не се користат за зголемување на животниот век на пациентите и не се препишуваат на оние луѓе кои имаат висок ризик од ненадејна смрт.

Што ги замени овие средства, кои беа широко користени во осумдесеттите години? Револуцијата беше направена со развојот на медицинската технологија: појава на дефибрилатори, кардиовертер, појава на нови, минимално инвазивни хируршки интервенции на системот за срцева спроводливост и воведување на нови лекови во клиничката пракса.

Локални анестетици

Во третманот на аритмии, се користат лекови кои имаат аналгетски ефект. Лидокаин и Новокаинамид поседуваат такви својства. Тие влијаат главно на коморите и се користат за такви патологии:

 • вентрикуларна фибрилација;
 • вентрикуларни екстрасистоли;
 • вентрикуларна фибрилација.

Тие се ослободуваат само во форма на инјекции. Анестетиците се карактеризираат со брз резултат, но тоа функционира само за кратко време.

Од несаканите реакции при земање анестетици, најчесто се забележуваат алергии.

Седативи

Седативите имаат седативни својства. Нивниот внес го подобрува спиењето, го нормализира пулсот. Тие можат да се користат во форма на таблети или тинктури.

Ако се појават несакани ефекти кај пациентот, седативите се откажуваат. Следниве лекови се популарни лекови за смирување:

 • Антарес - лекот се користи секој ден, е достапен во форма на таблети. Текот на третманот е 10 дена.
 • Алталекс - лекот содржи природни есенцијални масла, тие се додаваат во чајот за 10-20 капки, во зависност од препораките на лекарот.
 • Саносан - лекот содржи валеријана и хме, земен пред спиење.
 • Ново-пасит е лек кој се состои од растителни екстракти од бозел, кантарион, хме, пасифлора и глог. Треба да го пиете 1 лажичка, јасно следејќи ги упатствата.

Дејството на овие лекови е насочено кон инхибиција на нервниот систем. Тие ја ублажуваат нервозата и помагаат само во ублажување на симптомите на аритмија. Поради оваа причина, тие се користат само во комбинација со антиаритмични лекови.

Типично, третманот на нарушувања на срцевиот ритам е комплекс врз основа на анализа на лекар од комбинација на различни фактори. Најзначајно во овој контекст во клиниката е влијанието на индивидуалната толеранција на лекови, видот и етиологијата на аритмиите, бројот и длабочината на истовремени болести, контраиндикации и несакани ефекти. Најтешките видови на патологија и недостатокот на соодветни ефекти од конзервативниот третман бараат хируршка интервенција.

Денес, лекарите споделуваат две главни групи лекови. Прво на сите, тие започнуваат третман на функциите на централниот нервен систем.

Природни и синтетички седативи за намалување на реакцијата на нервниот систем, влошувајќи ги аритмичките манифестации. За природните лекови споменати погоре - ова се плодови на глог, билка од мајки, корен од божур и валеријана, добро познатата дрога Персен. Арсеналот на вештачки синтетизирани лекови вклучува:

 1. „Реланиум“ ја стабилизира невротичната состојба при стрес и прекумерна ексцитација. Подготовката на таблетите има значителен список на контраиндикации и несакани ефекти врз телото. Аплицирајте само според упатствата на лекар.
 2. Дијазепам е директен аналог на Реланиум, но со малку поблаг ефект. Контраиндикациите се исти.
 3. „Фенобарбитал“ ги намалува грчевите, апчињата имаат седативно и седативно дејство. Несакан ефект се јавува кај алергии. Текот на третманот го пропишува присутниот cardiolогист.

Покрај тоа, Корвалол и Валосердин често се користат за намалување на болката при напад на аритмија.

Хомеопатски лекови

Хомеопатијата успешно се користи за третман на кардиоваскуларни заболувања. Во исто време, практично нема негативен ефект.

Пациент со аритмија може да ги користи овие рецепти:

 • Калина. Кога триете 0,5 кг бобинки со 2 литри вода, се добива одлична алатка за подобрување на отчукувањата на срцето. Можете да го користите по 8 часа, додавајќи малку мед. Пијте го 3 приеми. 70 мг на ден. Текот на третманот е 1 месец.
 • Календула Од него се подготвува супа, залив од 1 лажиче. исушени цвеќиња со чаша врела вода. Земете 3 стр. за еден ден.
 • Шипинка. Лушпа од неа се подготвува според следниот рецепт: 1 лажица масло. овошје истурете 200 ml вода. Лекот се пие пред јадење, 1,2 чаши.
 • Мелиса За супа земете 1 лажица масло. л растителни материјали, истурајќи го со 300 ml врела вода. Земете 100 mg 3 стр. за еден ден.
 • Црна рибизла. Сокот е ефикасен против аритмии. Тој треба да пие 50 ml од 3 р. за еден ден.
 • Коњска опашка. Инфузијата се подготвува на овој начин: 1 лажиче. суровини истурете чаша врела вода. Користете 1 лажица масло. л 5 стр. за еден ден.
 • Глог Од растението се подготвува лушпа според овој рецепт: 1 лажиче. 300 мл вода се става во цвеќето и се става да зоврие. Земете го пред јадење 3 стр. за еден ден.
 • Knapweed. Лековито дејство за срцето и крвните садови има инфузија направена од исушено цвеќе. Тие треба 1 лажиче. 1 литар врела вода. Пијте го добиениот производ три пати на ден, 50 ml.

Други лекови за аритмија

Аритмијата е колективен концепт кој ги карактеризира болестите придружени со нарушување на ритамот на срцевите контракции. Дури и со помали напади на тахикардија, се појавува брадикардија, слабост, вртоглавица и чувство на недостаток на воздух. А, вентрикуларната фибрилација е итен случај.

0c12211980c22 - Лекови за обновување на срцевиот ритам

Радикален метод на терапија е инсталирање на пејсмејкер. Ова е минимално инвазивна, но сепак хируршка интервенција. Затоа, во почетната фаза на развој на болеста, третманот се спроведува со употреба на антиаритмични лекови.

Во моментов, во клиничката пракса, се користат лекови со различен механизам на дејство. Но, сите го имаат следното влијание:

 1. Намалете ја ексцитабилноста на миокардот.
 2. Забавете ја спроводливоста во различни делови на системот на срцевите мембрани и мускулите.
 3. Намалете го срцевиот ритам со намалување на ексцитабилноста на пејсмејкерите, што е ефикасно за тахикардија.
 4. Намалете ја контрактилната сила на срцевите мускули.

A cardiolогист препишува лекови за аритмија врз основа на дијагнозата на пациентот, причините за повредата. Само-администрација на такви лекови е опасно за здравјето.

При дијагностицирање на аритмии, пациентот мора да има антиаритмици и седативи пропишани од лекар. Препорачливо е да носите една од следниве лекови: Корвалол, Ново-Пасит, Антарес, Персен.

Витамини треба да бидат присутни во комплетот за прва помош на пациент со аритмија. Витаминот Е (токоферол) е корисен за срцето и крвните садови. Ја подобрува циркулацијата на крвта и ја намалува коагулабилноста на крвта. Кога земате лек, мора да сметате дека е растворлив во масти.

Витамин П (рутин) е исто така корисен. Ја враќа циркулацијата на крвта и ги зајакнува крвните садови. Покрај тоа, се забележува дека ја подобрува исхраната на срцевите ткива.

Витаминот Ц ги има истите својства, но исто така го намалува холестеролот во крвта.

Пациентот може да препише и препарати на железо, неопходни за снабдување со клетки со кислород. Еден од лековите мора да биде присутен во комплетот за прва помош: Ferrovit-S, Ferlatum-Fall, Supra Vit Zhelez, Rotafer.

Пациентот мора да се следи така што сите лекови се во доволни количини. Тие треба да се носат со вас.

Транквилизатори

Докторски совет за употреба на лекови

За да ја намалите веројатноста за појава на несакани ефекти, не треба да комбинирате независно лекови пропишани против аритмија со други лекови. Тие се заменуваат со аналогно само во договор со вашиот лекар. Поради оваа причина, ако препорачаната терапија за пациентот е премногу скапа, треба да одите кај лекар за да го замените лекот.

Ако на пациентот му биле препишани многу лековиСе препорачува да имате посебен дневник во кој треба да ја земате секоја дрога. Може да водите евиденција на листовите на календарот за откинување. Главната работа е да се забележат сите земени лекови.
Пациенти со срцев ударТреба да бидете внимателни. Тие треба редовно да ги земаат овие лекови. Може да се забележи на календарот кога ќе заврши лекот, со цел да се добие навремено.
Некои лекови против аритмија ги стеснуваат бронхиитеЗатоа, за болести на респираторниот тракт, не се препорачува да ги користите.
Пијте вода само со таблетиБидејќи сокот, чајот и кафето влијаат на метаболизмот на лековите. Тие влијаат на сварливоста на ваквите лекови.
Пред долго патување или одморПациент со аритмија треба да води сметка лековите што му се потребни.

Во аптеките се продаваат апчиња со посебни клетки, дури и со звучен сигнал. Овој уред ве потсетува дека треба да пиете одредена дрога. Таблетите се препорачуваат да се поставуваат навечер. Подобро е да не ги вадите од пакетот, туку да го исечете со касета.

Заклучок

Така, третманот на атријална фибрилација со апчиња е вообичаен метод дома („пилула во џеб“). Таквата терапија е насочена кон стабилизирање на срцевиот ритам и спречување на неговото кршење.
За ова, се пропишуваат антиаритмични лекови и срцеви гликозиди. Исто така е важно да се спречат компликации, за кои се препишуваат антикоагуланси. Друга терапевтска област е подобрување на исхраната на срцевиот мускул со метаболички лекови.

Но, пациентот не треба да одлучи за атријална фибрилација кој лек ќе го користи, како да ги комбинира лековите. Дури и лекар честопати треба да подготви режим на третман со методот на избор, земајќи ја предвид реакцијата на телото.

Современи достигнувања на фармакологијата - лековите од аритмија и тахикардија во клиничката медицина се најпопуларниот сегмент на лекови. Во денешно време, кога најопасните патологии, кои до неодамна беа приоритет на старите лица, рапидно растат, поквалитетни и високо ефективни лекови се понежни од кога било.

galimagesmam - Лекови за обновување на срцевиот ритам”Alt =” ”>

Аритмија во отсуство на терапија доведува до сериозни компликации. Најчесто, пациентот има срцев удар или мозочен удар. Антиаритмичните лекови можат да спречат појава на овие болести и да го забрзаат закрепнувањето. Пациентот треба да зема такви лекови секој ден според распоредот пропишан од лекарот. Отстапувања од него не се дозволени. Ако терапијата со лекови не успее, се прави операција.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic