Аневризма на вените на Гален - причини, симптоми, дијагноза и третман

На тој ден, иконата на Богородица „Знакот“ беше донесена во Екатеринбург во Храмот за крв. Алена Бабаева навистина сакаше да се бакне. Нејзината бременост беше одлична. Веќе 32 недели. Тоа е неодамна, спиењето стана лошо навечер.

Не беше тешко да се дојде до иконата: со нејзиниот стомак, тие доброволно попуштија. Но, далеку од неа е скоро невозможно. Солзите го излеаа несенменталниот поток Аlyона. Зошто? Таа самата не можеше да разбере. Тој само се сеќава дека таа ја напуштила црквата со цврста намера: итна потреба да се направи ултразвук!

Дома, нејзиниот „каприц“ не беше поддржан. „Каков каприц? Само што направивте денес! Одличен лекар ја погледна препораката. Тој рече: сè е во ред. ”Но, Алена застана на земја: итна потреба да го сториме тоа!

Се запишавме во единствениот медицински центар во кој остана „прозорецот“. Немаше време да се избере, само за да ве прифатат денес! Доцна вечерта, уморен узист се надеваше дека ќе го заврши својот работен ден што е можно побрзо. Но не можеше. Професионалното око не може да помогне, но да обрне внимание на ова бебе. Во главата јасно се гледаше неред. „Најверојатно“, хидроцефалус, „тој го донесе заклучокот на главата на Алена.

Утрото, таа веќе стоеше на прагот на медицинскиот генетски центар. Четворица Узисти ја погледнаа со сожалувачки очи, не осмелувајќи се да донесат пресуда. Конечно, соборот донесе одлука: „Малформација на вените на Гален“. 90% од децата со оваа дијагноза умираат во матката, од преживеаните, 90% умираат на првиот ден.

Артериовенски малформации е патолошка врска помеѓу вените и артериите, во која нема капиларна мрежа и артериската крв се испушта директно во венската, лишувајќи го соодветниот орган на исхрана. Виена Галена е еден од главните венски собирачи на мозокот (собира крв од нејзините внатрешни структури). Артериовенски малформации на гален вена е ретка вродена болест на оваа вена.

Но, Алена не се согласи. Таа не сакаше да падне во оваа статистика. Три недели подоцна, таа направила царски рез - и Артем се родил. Жив И тој продолжи да преживува. „Тогаш честопати паѓавме во најмал процент според статистичките податоци. Тоа е, статистички, сето ова беше многу малку веројатно. „

На третиот ден, Артјом го доживеа првиот мозочен удар - крварење. Алена ги испрати своите документи до трите најпознати неврохируршки клиники во земјата, вклучително и во Новосибирск до Националниот центар за медицински истражувања Академик Е.Н. Мешалкин.

И тогаш се покажа дека д-р Орлов од овој центар треба да дојде во Екатеринбург. Откако дозна за случајот на Артјом, тој веднаш рече: „Ние мора да заштедиме!“ Веројатно, ова навистина го спасило. Бидејќи во сите официјални одговори што стигнаа еден месец подоцна, на Артем му беше одбиена помошта: „несоодветна“.

По операцијата за спасување (ова беше прва операција во регионот Свердловск за корекција на малформацијата на вената на Гален, која беше успешна), Артјом претрпе уште девет неврохируршки операции. Секој пат, давајќи му го својот син на операција, Алена сфати дека можеби го бакнува за последен пат.

Аневризма на галена вена може да предизвика компликации во форма на церебрална парализа, хидроцефалус, епилепсија. Артем ги доби сите компликации што може да се замислат. Најлошото од нив е Вест синдром, сложена форма на епилепсија. Токму овој синдром предизвика 30 апсења на дишењето на ден. Артем лежеше неподвижен со денови, неговиот поглед се чинеше заматен и отсутен.

„Се чинеше дека не е со нас“, вели Алена. „Но, успеавме и да го победиме синдромот Вест. Синот отиде во долготрајна ремисија, тој се врати кај нас, неговиот ослободен мозок започна да извршува различни задачи - од берење на нос до ползење. „

До двегодишна возраст, Артјом беше рангиран V во системот за класификација GMFCS за големи моторни функции. Ова значеше дека тој никогаш нема да оди. Обично, децата од нивото V остануваат така за живот. Но, по две години, кога беа избрани средствата за епилепсија, неговото тело започна активно да реагира на рехабилитација. Денес, тој самиот може да се преврти, да стане на четири нозе, да застане и да оди со поддршка. И неговите способности се оценуваат како соодветни на Ниво III според системот ГМФЦС.

„Оставете ги пешаците, но тој веќе оди! Неверојатно е, но можно е! И на сите жени кои се обраќаат кон мене, соочени со истата дијагноза, им велам: „Јас секогаш ја повторувам молитвата:„ Господи! Дајте ми сила да го сменам она што можам да го променам, храброст да прифатам дека не можам да го сменам и мудрост да разликувам еден од друг. ”

Ален, заедно со другите родители чии деца биле дијагностицирани со AVM Галена вени, создава основа за поддршка на новодојденците. Заедно тие создадоа веб-страница на која можете да ги добиете потребните информации и да контактирате со искусни мајки кои веќе постигнале добри резултати.

Дури и ако не биле откриени патологии за време на бременоста, бидете внимателни ако ги забележите следниве симптоми кај вашето бебе: брзо се заморува за време на хранењето; оток на меките ткива на главата; зголемување на обемот на главата, пред нормата; изразена венска шема на главата; можно: повраќање, страбизам, конвулзии. Бидете сигурни да контактирате со неврохирург!

ЦЕЛИ, МЕТОДИ И НИВОИ НА ИСТРАУВАЕ НА ПАТОЛОШКА АНАТОМИЈА

Вената на Гален се нарекува церебрална вена, бидејќи е една од најголемите венски стебла што носи крв, заситена со јаглерод диоксид и метаболички производи, од внатрешните делови на мозокот - субкортикални јадра, оптички туберкули, про transparentирен преграда, плексуси на латералниот комори.

Големата вена на мозокот припаѓа на длабокиот венски систем и поминува во субарахноидалниот простор (се нарекува и цистерна со иста вена во оваа област), која се поврзува со долниот сагиттален венски синус со формирање на директен синус. Големата вена на Галена тече во директен синус.

Анатомијата на вените на Гален зависи од обликот на главата. Неговата должина е околу 12-14 мм, додека кај луѓе со долихоцефаличен тип на череп (со долга и тесна глава) може да достигне 2 сантиметри, а за брахицефали со кратка и широка глава - нешто повеќе од еден сантиметар.

Дијаметарот на садот не е поврзан со обликот на черепот и во просек е 5-7 мм, сепак е забележано дека брахицефалите имаат релативно краток, но поширок трупец од долихоцефалите со долга и потесна вена.

Стапката на проток на крв во вената на Гален кај деца под една година е 4-18 см / сек.

Долната линија - Аневризма на вените на Гален - причини, симптоми, дијагноза и третман

Меѓу промените што најчесто се откриваат во разгледуваниот сад се:

 • Аневризма на вените на Гален;
 • Артериовенски малформации на церебралната вена.

Аневризмата на вените на Гален е една од најтешките и прилично сложени форми на васкуларна патологија на мозокот за рано дијагностицирање и лекување. За жал, обично се наоѓа не порано од третиот триместар на бременост, што станува вистински шок за идните родители, бидејќи претходните скрининг-ултразвуци покажаа норма.

Во исто време, откриен дефект дури и за време на бременоста, дури и прилично доцна, му овозможува на детето да одлучи за тактиката на лекување на бебето, да избере клиника и специјалист и психолошки да се вклучи во борбата за благосостојба на детето.

Аневризмата на гален вена се формира во матката. Првично, исхраната на мозочните структури во растечкиот ембрион се јавува од ембрионски садови, кои во текот на првите два месеци од бременоста созреваат во полни артерии и вени. Ако овој процес е нарушен, ембрионалните садови кои доведуваат до аневризми и други малформации остануваат неразвиени во феталниот мозок.

Меѓу причините што можат да придонесат за аномалии во формирањето на васкуларното корито, наведете:

 1. Изложеност на вируси и бактерии (херпес, рубеола, респираторни инфекции, итн.);
 2. Земање на одредени лекови;
 3. Влијание на јонизирачко зрачење.
 • Важно е да се напомене дека дефектот е поставен во првата третина од бременоста, но станува забележлив за дијагнозата многу подоцна.
 • Од гледна точка на анатомијата на аневризмата може да биде локално зголемување на луменот на вената, но многу почесто изгледа како повеќе пораки помеѓу садовите во форма на топче што се состои од садови од ембрионски тип.
 • Крвта од артериите на мозокот (системот на внатрешен каротид и пршлен-базилар) се испушта во абнормално формираната вена, не допирајќи до нервното ткиво на хемисферите и субкортикалните структури во доволна мерка, поради што вторите доживуваат анемија , а венскиот пресек е преоптоварен.

Ембрионалните садови се лишени од мазен мускулен слој, затоа, тие лесно можат да пукнат со одлив на крв во нервното ткиво, како и да се протегаат со вишок волумен на течност. Истегнување и зголемување на дијаметарот на венскиот дел од крвотокот придонесува за компресија на цереброспиналната течност и развој на хидроцефалус.

Аневризмата на вените на Гален се наоѓа во предниот дел на черепот, зад и над визуелните туберкули во истоимената цистерна. Постојат неколку форми на аневризма:

 • Интрамурален кога артерија тече директно во вена.
 • Хороидална - е претставена од васкуларниот плексус во хориоидниот јаз.
 • Паренхимална - повеќе васкуларни пораки се наоѓаат во церебралниот паренхим.

СОДРИНА И ЦЕЛИ НА ПАТОЛОШКАТА АНАТОМИЈА

Патолошката анатомија е составен дел од патологијата (од грчки. RaShoah - болест), што е широко поле на биологија и медицина што проучува различни аспекти на болеста. Патолошката анатомија ја проучува структурната (материјална) основа на болеста.

bc53f03ee92a448055ce204e4ccfa4a9 - аневризма на гален вена - причини, симптоми, дијагноза и третман

Оваа студија служи и на теоријата на медицина и на клиничката пракса, затоа патолошката анатомија е дисциплина од научна и применета природа. Теоретското, научното значење на патолошката анатомија е целосно откриено при проучување на општите закони за развој на патологијата на клетките, патолошките процеси и болести, т.е. општата патологија на човекот.

Општа патологија на човекот, првенствено патологија на клетките и морфологија на општите патолошки процеси, е содржината на текот на општата патолошка анатомија.

Клиничката, применета, важност на патолошката анатомија се состои во проучување на структурните основи на целата разновидност на човечки болести, спецификите на секоја болест, инаку, во создавањето на анатомијата на болно лице или клиничката анатомија. Овој дел е посветен на текот на приватната патолошка анатомија.

Студијата за општа и посебна патолошка анатомија е неразделно поврзана, бидејќи општите патолошки процеси во нивните различни комбинации се содржина и на синдромите и на човечките болести.

Студијата за структурните основи на синдроми и болести се спроведува во тесна врска со нивните клинички манифестации.

Клиничката и анатомската насока е карактеристична црта на домашната патолошка анатомија.

При проучување на патолошки процеси и болести, патолошката анатомија е заинтересирана за причините за нивното настанување (етиологија), развојни механизми (патогенеза), морфолошки основи на овие механизми (морфогенеза), разни исходи на болеста, т.е. закрепнување и нејзините механизми (саногенеза ), попреченост, компликации, како и смрт и механизми на смрт (танатогенеза). Задачата на патолошката анатомија е исто така развој на доктрина за дијагноза.

Во последниве години, патолошката анатомија посветува посебно внимание на варијабилноста на болести (патоморфоза) и болести кои се јавуваат во врска со активностите на лекар (јатрогена).

Патоморфозата е широк концепт што ги рефлектира, од една страна, промените во структурата на морбидитетот и морталитетот поврзани со промените во животните услови на човекот, т.е.

промени во општата панорама на болести, од друга - постојани промени во клиничките и морфолошките манифестации на одредена болест, нозологија - нозоморфоза, што обично се јавува во врска со употребата на лекови (терапевтска патоморфоза). Јатрогена (патологија на терапија), т.е.

болести и компликации на болести поврзани со медицински манипулации (третман со лекови, инвазивни дијагностички методи, хируршки интервенции) се многу разновидни и тие често се засноваат на лекарска грешка. Треба да се забележи зголемувањето на јатрогеноста во последните децении.

Патолошката анатомија добива материјал за истражување на обдукција, хирургија, биопсија и експеримент.

На обдукција на мртвите - обдукција (од грчки ai1orz1a - гледање со свои очи) тие наоѓаат и далекусежни промени што го доведоа пациентот до смрт, и првични промени кои почесто се наоѓаат само со микроскопско испитување.

Во овој случај, тие главно користат светло-оптички истражувања, бидејќи кадаверичните промени (автолиза) ја ограничуваат употребата на посуптилни методи на морфолошка анализа.

01 1 - Аневризма на вените на Гален - причини, симптоми, дијагноза и третман

На аутопсија, се потврдува точноста на клиничката дијагноза или се открива дијагностичка грешка, се утврдуваат причините за смртта на пациентот, конкретниот тек на болеста, ефективноста на употребата на терапевтски лекови, откриени дијагностички манипулации, статистика за смртноста и смртноста се развиваат итн.

Хируршки материјал (отстранети органи и ткива) му овозможува на патологот да ја проучува морфологијата на болеста во различни фази од нејзиниот развој и да користи различни методи на морфолошко истражување.

Биопсија (од грчки. Yoz - живот и op515 - визија) е интравитално зафаќање на ткивото за дијагностички цели. Материјалот добиен со биопсија се нарекува биопсија.

Пред повеќе од 100 години, штом се појави светлосен микроскоп, патолозите започнаа да го проучуваат материјалот за биопсија, зајакнувајќи ја клиничката дијагноза со морфолошка студија. Во моментов, невозможно е да се замисли медицинска установа во која тие не би прибегнале кон биопсии за да ја разјаснат дијагнозата.

Во современите медицински установи, се прави биопсија за секој трет пациент и нема таков орган, такво ткиво, што не би било достапно за испитување на биопсија.

Не само што се прошируваат обемот и методите на биопсија, туку и задачите што клиниката ги решава со нејзина помош.

Така, патологот, кој стана познат како клинички патолог, станува целосен учесник во дијагнозата, терапевтската или хируршката тактика и прогнозата на болеста.

Биопсиите овозможуваат да се проучат почетните и суптилни промени на Сами во клетките и ткивата со употреба на електронски микроскоп, хистохемиски, хистоимунохемиски и ензимски методи, т.е. оние првични промени во болести чии клинички манифестации сè уште се отсутни поради одржливоста на компензаторно-адаптивните процеси.

Во такви случаи, само патологот има потенцијал за рано дијагностицирање. Истите современи методи ни овозможуваат да дадеме функционална проценка на структурите променети за време на болеста, да добиеме идеја не само за природата и патогенезата на процесот на развој, туку и за степенот на компензација на нарушените функции. Така, биопсијата во моментов станува еден од главните објекти на истражување во решавањето и на практичните и на теоретските прашања на патолошката анатомија.

Кирил Орлов: „Ова е смртоносна патологија, но имаме добри резултати“

04 - Аневризма на вените на Гален - причини, симптоми, дијагноза и третман

Bot Adr ug - аневризма на вените на Гален - причини, симптоми, дијагноза и третман

Кирил Јуриевич Орлов, кандидат за медицински науки, раководител на Центарот за ангионеврологија и неврохирургија на Националниот медицински центар именуван по академик Е.Н. Мешалкин (Новосибирск) се согласи да одговори на нашите прашања.

- Кирил Јуриевич, кое е вистинското име за патологијата за која зборуваме? Малформација? Аневризма?

- Малформација на вената на Гален и аневризма на вена на Гален е една и иста состојба. Но, според наше мислење, најправилното име е артериовенски малформации на галенската вена (AVM вени на Гален).

- Родителите кои се соочуваат со оваа дијагноза одат на Интернет и, пред сè, ја гледаат статистиката: смртност - 90%. Дали е ова навистина така?

- Да Ако оваа патологија не се лекува, 90% од пациентите умираат, 10% стануваат инвалидни и умираат малку подоцна, до зрелоста, за жал, тие не преживуваат. Точно, имав еден пациент со малформација на вената на Гален во период од четириесет и пет години. Со оваа болест, на мое изненадување, таа живееше многу години, страдаше од главоболки секој ден и конечно и беше дадена точна дијагноза.

Во суштина, навистина, таквиот порок не му дозволува на детето да живее и да се развива нормално. Малформација на галенска вена е малформација во која, од раното детство, има директен исцедок од артеријата во вената на Гален, поради ова, притисокот во венскиот систем се зголемува, а апсорпцијата е нарушена. Пијалок со хранливи материи од артерија обично поминува низ мозокот и се апсорбира во вените. И, ако притисокот во вените е зголемен, тогаш тој не се апсорбира, постои зголемен притисок на оваа течност. Се развива хидроцефалус.

Во најтешките услови (и покрај фактот дека патологијата е во главата), срцето расте, најмалите пациенти имаат нестабилна хемодинамика (движење на крв во садовите), тие не можат да дишат сами, а понекогаш и на механичка вентилација од првите денови од животот.

- И како да се идентификува оваа малформација?

- Може да се дијагностицира во матката. Ја откривме оваа прилично ретка болест кај бремени жени, ги поканивме да го родат нашиот перинатален центар во Новосибирск, а потоа веднаш го подготвивме бебето за операција во нашиот центар именуван по академик Мешалкин.

- Која операција е потребна во овој случај?

- Ендоваскуларна хирургија. Обично се спроведува во две фази. Првиот чекор е стабилизирање на хемодинамиката. За да го направите ова, исклучете ја најголемата фистула - цевката, преку која има директен исцедок од артерија во вена, заобиколувајќи ги капиларите. Кога бебето ќе порасне малку, го покануваме во втората фаза на лекување и целосно ја исклучуваме вената на Гален.

Ендоваскуларниот (интраваскуларен) метод е главната, високо ефективна и ниско-трауматска метода за лекување на Гален АВМ со ниска попреченост и морталитет. Целта на ендоваскуларниот третман е да се минимизира или запре протокот на артериска крв во венскиот систем на мозокот. Ендоваскуларните интервенции се изведуваат без засеци, преку мали пункции на кожата (со дијаметар од 1-4 мм) под контрола на Х-зраци. „Како се исклучува оваа фистула?“

- Ние ја прободуваме феморалната артерија, преку неа вметнуваме водички катетер низ аортата, преку кој потоа го минуваме микрокатетерот директно во садовите на мозокот, директно до оваа фистула. Според микрокатетерот, во фистулата се воведува специјален лепак за да се затвори. Во овој момент, важно е да се затвори самата фистула, без да влезе во вената или артеријата. Тогаш протокот на крв се нормализира: крвта не се испушта по најблиската патека, поминува низ капиларите и го храни мозокот.

Децата се многу пластични, по шест месеци или една година, развиваат нормален циркулаторен систем. Оние пациенти кои биле оперирани на време, добро се развиваат. Главната работа е да не се пропушти моментот. Имаме добри резултати: 60% од нашите пациенти преживеаја и го надминаа овој дефект.

- Која возраст беше најмладиот ваш пациент кој успеа да заштеди?

- Тоа е, не треба да чекате бебето да порасне и да стане посилно?

- Тактиката на очекување никогаш не помага. Наместо тоа, изборот на тактика ќе се заснова на тоа дали пациентот ќе биде подложен на операција или не.

- И се случува ултразвучно скенирање да го пропушти овој дефект?

- Не, тоа е веднаш видливо и лесно се дијагностицира. Ако не му беше дијагностициран матка, тоа е затоа што жената не отишла на ултразвучно скенирање. Најверојатно, тој потоа ќе се најде во болницата при преглед на бебето. Скоро не гледаме такви пациенти кај кои АВМ на Гален се пронајдени случајно, не во перинаталниот период.

Не зборувам за возрасни кои немале можност за таква дијагноза во раното детство. Сега системот работи добро, добро детектира. Друг проблем е што самите лекари не знаат каде да ги испраќаат ваквите пациенти. Во голем број неврохируршки центри нема детски оддел, некаде нема детска реанимација.

- Може ли да препорачате бремени жени, чии деца биле дијагностицирани во матката „AVM Galena's AVM“, да дојдат кај вас за да се породат во надеж дека по раѓањето бебето ќе биде оперирано?

Сакрален плексус и неговата патологија

сеп на мени на бот - аневризма на вените на Гален - причини, симптоми, дијагноза и третман

Најважниот елемент на нервниот систем е сакралниот плексус, кој ги инервира органите и ткивата на долните екстремитети.

Патолошките процеси што се развиваат во оваа област обично се придружени со невралгија и негативни симптоми.

Со цел да се процени сериозноста на состојбата и да се препише соодветна терапија, потребно е да се има идеја за анатомските карактеристики на овој плексус.

Сакро-лумбалниот плексус комбинира неколку варијанти на нервни завршетоци. Главната улога во нејзиното формирање ја игра една од трите корени на 'рбетниот нерв, која делумно ги вклучува четвртата и дванаесеттата нервна торакална гранка.

Лумбалниот плексус се состои од следниве нерви:

 • феморално-генитален орган;
 • илијачна-хипогастрична;
 • обтуратор;
 • феморална
 • странични;
 • илео-ингвинална.

Гранките на нервните завршетоци се наоѓаат пред попречните процеси што доаѓаат од лумбалните пршлени. Тие се одговорни за нервната спроводливост на мускулите, вклучувајќи го и абдоменот. Покрај тоа, постои тесна врска со рецепторите на гениталните органи, ограничена на бутот и површината на потколеницата.

Структурата на лумбосакралниот плексус

Нервните завршетоци во лумбалниот плексус се условно поделени во групи.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

прво

Илијачно-хипогастричниот плексус е формиран од првите лумбални и дванаесетти торакални нервни завршетоци кои минуваат низ големиот лумбален мускул и се пресекуваат со предната површина на лумбалниот квадратни мускули. Понатаму, плексусот се спушта, поминувајќи назад напред, инервирајќи го абдоминалниот попречен мускул на илијачниот гребен, легнат помеѓу коси абдоминални мускули.

Илијачно-хипогастричниот крај поминува низ широката тетива плоча на надворешниот коси мускул во регионот на ингвиналниот прстен и самиот мускул, по што нервот се разгранува во неколку процеси. Главната функција на овој нерв е да ги инервира стомачните мускули. Покрај тоа, завршетоците на првите три обезбедуваат инервација на кожата на задникот и бутовите.

Илијак-ингвинален плексус - е почеток на друга гранка на предниот нервен корен, кој исто така влегува во лумбалниот плексус и се наоѓа малку под илео-хипогастричниот.

Зони на повреда на нервната спроводливост на првите три плексуси (а - илијачна-хипогастрична, в - феморална-генитална, б - илијачна-ингвинална, г - странична бутина на кожата)

Анатомијата на нервните плексуси од првите три има мали карактеристични карактеристики во зависност од полот на пациентот. Кај жените, тие го врзуваат централниот нервен систем со кожата на пубисот и големите усни, додека кај мажите минуваат низ ингвиналниот канал, разделени во потенки гранки кои ја инервираат површината на бутовите во близина на скротумот.

Вториот

Малку пониски од нервните завршетоци на првите три се 3 големи нервни гранки (странични, феморални и обтураторски гранки):

 • страничен - лоциран во страничниот дел на ингвиналниот лигамент, може да лежи површно или во внатрешноста на кројачкиот мускул (под сврзната мембрана). Латералната гранка е одговорна за инервацијата на страничната површина на задникот (подалеку од големиот коскениот трохантер на бутот и поблиску до страничната феморална површина).
 • обтуратор - оваа гранка се протега покрај големиот лумбален мускул (надолу и кон нејзиниот раб), а потоа продира во малата карлица. Понатаму, се забележува неговата приврзаност кон циркулаторниот систем и последниот излез (заедно со садовите) до бутот, помеѓу адукторите.
 • феморална - оваа нервна гранка е тесно поврзана со адукторите, колкот и коленото. Го обезбедува површниот (среден) феморален дел, поблиску до колената. Од сите наведени плексуси на лумбалниот нерв, феморалниот дел е најголем и потекнува од границата на 5-тиот лумбален пршлен од истите мускулни групи (илијачен и лумбален).

Нервните завршетоци на лумбалниот дел се дел од општиот грански систем на сакралниот, кокцигеалниот и лумбалниот, кои се меѓусебно поврзани и формираат 2 плексуси (сакрален и лумбален).

Краток

Кратките гранки, пак, се состојат од следниве нервни завршетоци:

 • опструктивни внатрешни и генитални органи;
 • долен и горен задник;
 • пириформен и феморален квадратен мускул.

Ишијатичните нервни завршетоци на плексусот се поделени на долниот дел (заедно со артеријата што ја напушта карлицата и се поврзува со глутеус максимус мускул) и горните (оставајќи ја карличната празнина со глутеус мускулот преку над-пириформскиот отвор и се поврзува со феморалниот фасција).

Овие гранки вклучуваат:

Разгранување на нервните завршетоци на долните екстремитети на лумбосакралниот плексус во согласност со меѓународната класификација

Оваа гранка се спушта вертикално надолу до единствениот мускул на глуждот-поплитеалниот канал, делејќи се по сите гранки.

Некои од нив го инервираат глуждот на трицепсот, додека други минуваат во долгите мускулни флексори на прстите, вклучувајќи го и големиот на ногата.

Почувствителните завршетоци што се присутни во лумбалниот и сакралниот плексус се комбинираат со капсулата на коленото на зглобот, глуждот и меѓуребрената мембрана на потколеницата. Најголемиот чувствителен процес е кавијар (медијален кожен).

Оваа гранка се протега малку на страната на фибулата (вратот) на локацијата на поплитеалната јама, од која веќе се протегаат 2 главни гранки: длабоки и површни.

Длабоко - обезбедува инервација на кожата на задниот дел од стапалото (близу страничниот раб) и задниот дел на површината на кожата од 3 и 2 прста. Оваа гранка е насочена надолу со последователната поделба на средна и медијална.

Заедничката перинеална гранка е одговорна за чувствителноста на кратките и долгите перонеални мускули.

Во зависност од функционалното оштетување на одреден нервен крај, се дијагностицира лезија на лумбосакралниот регион поради штипкање (стискање) на ијатичниот нерв. Во овој случај, поради компресија на нервните завршетоци, се појавува акутна болка во долните екстремитети.

Оваа патолошка состојба се развива еднострано, но има случаи на билатерални лезии, најчесто кај мажи, чија активност е поврзана со зголемена физичка активност.

Во медицинската пракса, таквата болест е класифицирана како ишијас (ишијас невралгија) или лумбосакрален радикулитис.

Еднострано оштетување на ијатичниот нерв со ишијас

Патологиите можат да бидат предизвикани од разни повреди (прострелни рани, фрактури на 'рбетниот столб и придружна компресија на овој дел од фрагменти од коски, тумори на карлицата и стомакот). Покрај тоа, воспалителниот процес и нарушената функционалност се можни со аневризми на абдоминална аорта и компресија на нервите од главата на фетусот за време на породувањето.

Со патолошки промени во јајниците, матката, перитонеумот, карличните влакна и додатокот, можен е развој на секундарен лумбосакрален плекситис. Покрај тоа, понекогаш воспалението е предизвикано од развој на инфективни процеси (бруцелоза, грип, туберкулоза, сифилис, итн.). Карактеристична особина на плекситисот е еднострано оштетување на нервните завршетоци.

Во случај на повреда на функционалноста на долниот дел од трупот во лумбалниот плексус, можна е пареза на глутеалниот, квадрицепсниот феморален и близнак мускул. Оваа состојба предизвикува тешкотии во способноста за продолжување на глуждот, нарушено одење, намалено или целосно исчезнување на рефлекс на колено. Покрај тоа, често се јавува и губење на чувствителноста на зглобот на глуждот и бутот.

Исти близнаци со различни судбини

Тешко е да се поверува дека близнаците московјани Маша и Олег Мојсеви поминаа толку поинаков пат за три години. Олег е обично здраво дете кое се развило како во учебник, вклопувајќи се во сите физички и психо-емоционални нормативни табели. И Маша, за која на нејзината мајка и беше кажано во болницата: „Не и приоѓаш, таа не е закупец!“

Но, до моментот кога тие се родија, нивниот живот течеше на ист начин, во иста матка. Само Маша немаше среќа. И во одреден момент, во главата се случи малформација на вената на Гален. Садовите се збунија и престанаа правилно да го снабдуваат мозокот. Следното срце беше повредено. Обично оваа малформација ги погодува момчињата. Но, поради некоја причина, изборот падна на Маша.

Кога се роди бебето, нејзиното срце беше со големина на целата града. Во Институтот, Бурденко одлучи да ја одложи операцијата до пет месеци. До три месеци врескаше бурно, реагирајќи на најмали промени во режимот и времето, а на нејзината мајка и се чинеше дека бебето секогаш има главоболка. Олег во тоа време мирно спиеше.

До пет месеци, Маша имаше хидроцефалус, главата и беше тешка, ниту можеше да ја крене, ниту да ја држи, не можеше да се преврти сама. Но, по првата операција во Институтот Бурденко, а особено по втората, во осум и пол месеци, се чинеше дека животот hed бил вдаден на Маша. Нејзините садови веќе не беа збунети, снабдувањето со крв беше нормално. И таа тврдоглаво започна да го стигнува својот брат.

Пред тоа, се чинеше дека ништо не ја интересира. И по операцијата, гледајќи го, таа постепено седна, потоа отиде. Не е важно што Олег отиде на 11 месеци, а Маша - по шест месеци. За две години, таа целосно го стигна. И иако оваа година во градинката, комисијата за говорна терапија ја најде Маша заостанување во говорот, еден месец подоцна таа направи голем пробив и тука и проговори со цели реченици.

Денес, Маша нема заостаток во развојот и не се разликува по нивото од нејзиниот брат близнак.

„Со малформација на вените на Гален, може да преживеете и да се развивате нормално“, вели Полина, мајка на близнаци. „Важна е раната медицинска интервенција“.

Доколку ви треба медицинска помош или консултација, апликација за далечинска консултација и хоспитализација во специјализирани болници може да поднесете овде!

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic