Карактеристики на манифестацијата на респираторни аритмии кај деца и возрасни

Мошне често кај деца и адолесценти постои болест наречена респираторна аритмија на срцето. Понекогаш манифестацијата на оваа болест се јавува дури и кај здрави деца како резултат на нервни состојби или може да биде резултат на сериозни болести или прекумерна исцрпеност на телото.

Аритмијата кај децата се манифестира во форма на зголемен пулс за време на вдишување, а при издишување се јавува забавување на срцевите контракции. Затоа, ритамот на срцето е скршен. Со текот на времето, оваа манифестација на болеста поминува сама по себе.

Манифестацијата на респираторна аритмија не треба да биде причина за голема загриженост - лицето кое го има, бидејќи тоа не се појавува никакви патолошки процеси во циркулаторниот систем. Едно лице практично не забележува такви промени во фреквенцијата на срцето.

Кај здраво возрасно лице, срцето се собира околу осумдесет отчукувања во минута, а интервалите помеѓу контракциите се скоро исти. Така, работата на срцето се јавува со постојан ритам. За време на физички напор, нервно искуство, за време на топлина или после јадење, срцето почнува да работи побрзо. Но, во мирна состојба, за време на спиењето или одмор додека лежите, фреквенцијата на срцеви контракции може да се намали дури и за десет контракции.

Аритмија кај возрасни се забележува многу поретко и е последица на пренесени заразни болести или кај луѓе кои страдаат од вегетативно-васкуларна дистонија, како и кај пушачи. Во споредба со другите видови на аритмии, респираторната аритмија не е голема опасност.

dyhatelnaya aritmiya u detej 3 - Карактеристики на манифестацијата на респираторни аритмии кај деца и возрасни

Заедно со респираторна аритмија, аритмија на респираторниот синус може да се забележи кај деца и адолесценти. Нејзиното сведоштво е неуспех во ритамот на срцето со разлика од повеќе од десет проценти. Развојот на болеста е поврзан со недоволен развој на нервниот систем. За разлика од респираторната аритмија, кај синусот има забрзано чукање на срцето при издишување и намалено при вдишување.

Третманот е неопходен само ако некое лице има неколку видови на различни аритмии одеднаш. За третман, во некои случаи, се пропишуваат хербални препарати со седативно дејство. Респираторната аритмија кај децата ефикасно се третира со одржување здрав начин на живот, урамнотежена исхрана, умерена физичка активност. Исхраната треба да биде заситена со магнезиум, калциум.

Корисни производи - зеленчук, морска храна, мед, млечни производи, риба. Долгите прошетки на свеж воздух се многу корисни за организмот. Респираторниот систем исто така треба да се развива со помош на утрински вежби и систематски вежби во разни спортови.

Односот во медицинскиот свет кон таков феномен како респираторна аритмија на срцето денес не може да се нарече недвосмислен. Некои експерти го дефинираат како патологија на срцето, додека други веруваат дека ова е природна состојба на телото. Постои и мислење дека, не се независна болест, тоа укажува на присуство на други заболувања што се кријат.

Феноменот најчесто се јавува кај деца и адолесценти кои немаат поплаки за општата здравствена состојба, како и кај возрасните, активно

. Што е карактеристично за респираторната аритмија? Во инспирација, има забрзано чукање на срцето. При издишување, напротив, постои прекумерно забавување на отчукувањата на срцето.

Често феноменот се меша со промена на синусниот ритам, што може да доведе до срцева слабост. Во овој случај, нема причина за загриженост. Бидејќи промената на срцевиот ритам е директно поврзана со работата на респираторниот систем, овој вид аритмија го доби истото име.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Кој е изложен на ризик

Луѓето кои доживеале сериозен психо-емоционален шок, труење со лекови, исцрпеност и долгорочно заразно заболување, често доживуваат ефекти на респираторна аритмија. Како по правило, оваа состојба е привремена, симптомите исчезнуваат сами по себе. Пушачите, луѓе склони кон вегетативно-васкуларна дистонија во нејзината хронична или систематска манифестација, ги чувствуваат манифестациите врз себе.

 • функционални нарушувања во работата на срцето;
 • болести на 'рбетниот столб;
 • невроза, невралгија;
 • остеохондроза;
 • проблеми со протокот на крв;
 • ревматска срцева болест;
 • проблеми во ендокриниот систем.

дијагностика

1 dyhatelnaya aritmiya u detej 3 - Карактеристики на манифестацијата на респираторни аритмии кај деца и возрасни

Ако респираторната аритмија е асимптоматска, нејзиното присуство може лесно да ја потврди процедурата за ЕКГ. Ултразвучните прегледи не се помалку ефикасни. Но, најчесто тие не се потребни, што е дополнителна опција што ви овозможува да воспоставите точна дијагноза. Промените во позицијата на П-бранот стануваат главен индикатор за присуството на овој синдром.

Откриените странични заболувања бараат итно стручно медицинско внимание. Оваа карактеристика, не е болест, не бара медицински третман. Доволно чудно, во медицинската пракса има чести случаи кога респираторната аритмија може да укаже на подобрување на здравствениот статус. На пример, за време на периодот на рехабилитација по сериозно заразно заболување, миокарден инфаркт, ревматско срцево заболување.

Ако возрасно лице е загрижено за симптомите, потребно е веднаш да се оди во болница и да се добие ЕКГ. Само лекарот може да постави правилна дијагноза и да назначи соодветен третман, доколку е потребно. Како што покажува практиката, веројатно е дека за време на студијата, може да се откријат несакани заболувања.

Превенција

Преземањето превентивни активности за зајакнување на општата состојба на телото никогаш нема да биде излишно. Збир на мерки кои ќе помогнат во нормализирање на работата на срцето, ниво на респираторна аритмија и подобрување на благосостојбата вклучува здрав начин на живот, елиминирање на лошите навики, урамнотежена исхрана, умерена систематска физичка активност, продолжен сон, задолжителна дневна рутина, избегнување на стрес и прошетки на свеж воздух.

Многу луѓе во нормална состојба или со разни болести имаат симптом како што се срцева аритмија. Ова е еден вид повреда на срцевиот ритам, што се изразува во промените на фреквенцијата на контракции, нарушувања во спроводливоста на електричниот импулс, како и неправилна репродукција на ритамот.

Една од сортите на физиолошки аритмии е респираторна аритмија на срцето, попозната како синус. Неговата главна разлика е во тоа што постои одредена врска помеѓу функционирањето на органите за дишење и кардиоваскуларниот систем. Всушност, оваа болест е карактеристична за адолесцентните деца.

Во повеќето случаи, пациентите не се жалат на никакви заболувања, но со длабоко дишење овој вид аритмија станува позабележителен. Ова се должи на фактот дека во моментот на инспирација, контракциите на срцевиот мускул стануваат почести, а при издишување, тоа е сосема спротивно. Кај млади мажи, ова може да се случи во текот на целиот респираторен процес, но кај возрасните, во поголема мера кај постарите лица, тоа се случува само при длабок здив.

 • нервозна состојба долго време;
 • стресна состојба;
 • тешка болест;
 • пушење тутунски производи;
 • земање на одредени лекови.

Респираторна аритмија, симптоми, концепт, се разбира, двосмислена. Ова е затоа што оваа состојба нема специфични клинички знаци, бидејќи, како личност, тој едноставно не забележува никакви промени во неговата општа состојба. Ако е забележано кај млади луѓе, тогаш ова се смета за норма, па затоа овој феномен тешко може да се нарече болест.

 • може да придружува одредено отстапување во работата на срцето;
 • во некои случаи, тоа покажува дека состојбата на пациентот, кој, на пример, претрпел срцев или инфективен напад, е подобрена;
 • има тенденција да исчезне кога ќе се појават одредени срцеви патологии, на пример, воспалителен процес на одреден слој на срцевиот мускул, дефект од вродено потекло, оштетување на сврзното ткиво или проблеми со циркулацијата.

дијагностика

Погоре беше кажано дека респираторната аритмија нема изразени симптоми, сепак е лесно да се открие со електрокардиограм, бидејќи таму е веднаш видлива. Аритмијата се манифестира во фактот дека интервалите што делат срцеви контракции имаат различни должини, понекогаш пократки, а потоа подолги, додека интервалот на PQ останува нормален.

dyhatelnaya aritmiya u detej 9 - Карактеристики на манифестацијата на респираторни аритмии кај деца и возрасни

Гледајќи ги резултатите од електрокардиограмот, лекарот донесува соодветни заклучоци, бидејќи разликата во времетраењето на интервалите е карактеристична само за аритмии во синусниот јазол. Во прилог на ЕКГ, отстапувањето може да се открие со аускултација и одредување на пулсот.

Методи на изложеност

Третман на респираторни аритмии е пропишан во зависност од резултатите од прегледите. Изложеноста на лекови е неопходна само ако се открие некоја друга болест во позадина. Во никој случај не треба сами да препишувате лекови; лекарите тврдат дека ова е полн со сериозни последици.

Сега стекнувањето популарност е метод како што се вежби за дишење. Постои таква програма како гимнастика на Стрелникова, чие дејство е насочено кон оптимизирање на циркулацијата на крвта, како и заситеност на крвните садови на горните и долните екстремитети со кислород. Овој метод е повеќе поврзан со превенција и не е за ништо што лекарите велат дека болеста е многу полесно да се спречи отколку да се лекува.

Кој е изложен на ризик?

Ризичната група за развој на патологија спаѓа во 2 возрасни групи:

 • Деца и тинејџери. Поради неразвиената активност на нервниот систем, ДА е карактеристичен за помладата генерација. Обично, тинејџерите не брзаат да се жалат на присуство на срцеви нарушувања или едноставно не го забележуваат сè додека не се појави болка во градите. Затоа, дури и не може да се сомнева во присуство на повреда. Вреди да се напомене дека кај адолесцентите и децата, болеста се решава самостојно и не може да се смета за патологија. Но, во 10% од случаите, дисфункцијата напредува, предизвикувајќи комплексни нарушувања на срцевиот ритам.
 • Возрасни Оваа возрасна категорија е помалку склона кон развој на патологија. Респираторната аритмија кај возрасните не може да се развие сама по себе, се јавува во позадина на заразна болест или срцева патологија.

Респираторна аритмија или мува слон

Респираторна аритмија Фразата „респираторна аритмија“ многу често се појавува во наодите на ЕКГ, особено кај младите. Синоним за респираторна аритмија е синусна аритмија, но ако ова не ви каже ништо, тогаш ќе разбереме понатаму. Значи, иако работата на нашето срце се спроведува автономно, телото сепак има неколку лостови на влијание врз неговата активност.

Една од овие лостови е таканаречениот вагусен нерв - вагус (нерв вагус). Кога се активира, активноста на срцето е инхибирана и така природата измислила дека активирањето на овој вагус предизвикува дишење, поточно вдишување. Колку е подлабок здивот, срцето работи побавно (до одредени, разумни граници). По издишувањето, вагусот повторно работи како и обично.

Како резултат на ова, отчукувањата на срцето цело време варираат од една на друга страна - ова треба да биде нормално. И сè би било добро ако лекарите не излезат со „повик“ за неправилноста на срцето со аритмија. И што да се нарече аритмија поврзана со дишењето - се разбира, „респираторна аритмија“, но во тоа нема ништо страшно и страшно.

Тоа е целото решение за оваа страшна фраза што ги возбудува умовите на здрави луѓе кои добиле ЕКГ во своите раце, каде што нема збор „норма“, туку „респираторна аритмија“. Треба да се напомене дека кај различни луѓе во различни периоди на време, ефектот на дишење врз работата на срцето не е ист, затоа може да се појави респираторна аритмија и да исчезне од ЕКГ во различни денови.

dyhatelnaya aritmiya u detej 4 - Карактеристики на манифестацијата на респираторни аритмии кај деца и возрасни

Потоа направете го најдлабокиот влез, затегнете ги стомачните мускули и останете во оваа состојба 15 секунди, не заборавајќи да земете пулс. Самите ќе видите колку пулсот стана побавен, понекогаш срцевиот ритам паѓа на 40 отчукувања во минута и тоа е норма. Значи, ако се плашите од респираторна аритмија, земете здив, издишете и заборавете на тоа.

Карактеристики на аритмија кај деца

Познато е дека децата имаат поголема веројатност да страдаат од нарушувања на ритамот отколку возрасните, поради слаб нервен систем. Особено вознемирени се новороденчињата и предвремено родените деца, деца со прекумерна тежина. Станува тешко да се дијагностицира аритмија поради благи симптоми, затоа, треба да се следи здравствениот статус на лекарот. Аритмија кај адолесцентите се јавува од истата причина како кај бебињата.

Превентивни процедури

Лесните симптоми не го одредуваат веднаш ДА. Сепак, постојат голем број дијагностички процедури насочени кон утврдување на компетентна дијагноза:

 • општ преглед на срцето (испитување на пулсот, слушање на срцето);
 • електрокардиографијата ќе го покаже срцевиот ритам;
 • ехокардиографија.

Превентивните мерки се засноваат единствено на здрав начин на живот, исхрана и психолошки комфор. Што е потребно за ова:

 • јаде балансирано;
 • ограничете го внесувањето слатки, масна, солена и зачинета храна;
 • зголемување на потрошувачката на зеленчук овошје, растителни влакна;
 • елиминирање на факторот на стрес, напуштање на зависностите: пушење, алкохол;
 • контролирајте ја администрацијата на лекови (кога има потреба да се пијат апчиња).

Здравиот начин на живот ќе помогне не само да се избегнат срцеви проблеми, туку и да се подобри благосостојбата на сите органи и системи на телото. Покрај тоа, ќе биде корисно да се подложи на годишен физички преглед за да се следи срцевата функција. Но, во случај на алармантни симптоми, кога респираторната аритмија редовно се вознемирува, подобро е веднаш да побарате помош од специјалист и веднаш да започнете курс на терапија.

Како се спроведува третманот?

Ако респираторната аритмија е единствениот симптом кај дете, не бара третман. Терапијата се препишува само во ситуации кога таквото нарушување на ритамот е симптом на посериозни болести.

Во зависност од резултатите од испитувањето, третманот е пропишан. Респираторниот тип на аритмија не бара третман.

Карактеристика на терапијата е тоа што не е потребно да се пие курс на лекови. За почеток, лекарот ви препише терапевтска диета, особено ако пациентот има прекумерна тежина. За ова, потрошувачката на масна, солена храна и слатки е ограничена. Followе следат понатамошни препораки за тоа како да се ослободите од изворот на стрес и да обрнете внимание на физичката активност.

Акупунктурата и физиотерапијата се покажаа позитивно. Во некои случаи, психотерапија е корисна. Ако чукањето на срцето е многу загрижено, се пропишуваат антиаритмични лекови кои брзо ја запираат болката во градите. Покрај тоа, за смирување на нервите е дозволено да се земаат седативи, да се прават билни чаеви.

Нарушувањата на срцевиот ритам како резултат на честото дишење во детството и адолесценцијата не се полни со компликации, бидејќи тие ќе поминат сами со возраста, но под услов да нема срцева патологија. На понапредна возраст, синусната аритмија може да биде показател за повреда на срцевата активност, што само по себе е полн со компликации во форма на срцева слабост, дефект или срцев удар. Всушност, ДА не носи опасни компликации, патологиите што предизвикуваат аритмија се опасни.

Синусна респираторна аритмија: каква е болеста?

Респираторната аритмија се однесува на физиолошките патологии на срцевиот мускул. Во повеќето случаи на опасност, болеста не претставува закана за животот, не влијае на брзината на испумпаната крв и нејзиниот волумен. Дијагнозата на синусна аритмија често ја слушаат родители на мали деца или адолесценти, додека лекарите често не препишуваат лекови. Кој е виновен за неправилен срцев ритам, зошто се јавува кај бебиња и дали вреди да се грижите за ова?

Вагусниот нерв е одговорен за развој на аритмии поврзани со дишењето. Кај возрасен, срцето чука со фреквенција од 60 до 80 отчукувања во минута. Кај децата, пулсот е многу почест, а колку е помало детето, толку побрзо срцето пумпа крв. Ако е нарушен тонот на вагусниот нерв, кој го контролира срцевиот ритам, тогаш срцевите контракции стануваат неправилни.

 • во периодот на рехабилитација по сериозни болести (труење, инфекции, ревматско срцево заболување, миокарден инфаркт);
 • по земање на одредени лекови;
 • за време на пост или физичка исцрпеност на телото;
 • кај лица со долгогодишно искуство како пушач;
 • во позадина на хроничен стрес.
 • новороденчиња пред предвиденото, новороденчиња со зголемен интракранијален притисок, постнатална енцефалопатија;
 • деца со рахитис;
 • деца со прекумерна тежина, прекумерна тежина (аритмијата станува особено очигледна по активна физичка активност);
 • деца на возраст од 6 до 10 години, кога интензивниот раст не дозволува вегетативниот систем да се прилагоди на зголемените потреби на организмот.

Кај постарите луѓе, респираторната аритмија ја придружува невроциркулаторната дистонија, срцеви мани, дебелина, корорнарна срцева болест и хипертензија. Во 90% од случаите, срцевиот ритам е нормализиран независно без интервенција на лекарите, на 10% им е потребна контрола и терапија.

Најчеста аритмија се јавува кај деца. Со респираторниот тип на болест, детето не се жали на здравје, е активно, апетитот е нормален. Единствениот алармантен симптом е чувство на сопствено чукање на срцето и чувство на пулсирање во темпоралниот регион.

 • болка во градите за време на вежбање (влошена со честа вдишување-издишување);
 • чувство на „неуспех во срцевиот ритам“, „тонење на срцето“;
 • непријатна непријатност во областа на срцето со привремени прекини во срцевите контракции;
 • недостаток на воздух;
 • напади на слабост, вртоглавица, кои не се поврзани со други болести;
 • периодично чувство на тежина во градите, отежнато дишење.

Карактеристични се знаци на аритмија кај новороденчиња и доенчиња. Проблемите со срцето се означени со цијаноза на назолабијалниот триаголник, зголемено потење, отежнато дишење при мирување, бледило на кожата и намален апетит. Бидејќи респираторната аритмија лесно се меша со нереспираторниот тип на синусна аритмија, точна дијагноза може да се утврди по инструментална дијагноза.

Како и другите срцеви аномалии, синусната аритмија лесно се препознава за време на електрокардиограмот. Овој метод е најинформативен, достапен, се спроведува во клиниката, во cardiolоддел за ogy, па дури и во брза помош. ЕКГ ги снима електричните импулси што ги создава срцето и ги репродуцира на филм.

 • ехокардиографија - обично се применува кај возрасни пациенти со истовремена срцева мана или срцева слабост, срцевиот мускул се изучува со ултразвучни бранови;
 • биохемиска и општа анализа на крв;
 • Ултразвук на тироидната жлезда, анализа на нејзините хормони;
 • ехокардиоскопија на срцето;
 • ортостатски тест (студија за периферна циркулација на крв и нејзините промени во вертикалната и хоризонталната положба на пациентот).

Ако родителите се сомневаат во дете со нарушување на срцевиот ритам, можете да се обидете да го изброите пулсот дома. Неопходно е да се фати зглобот, така што само палецот е оставен однадвор, а пулсот се брои со четири прста одвнатре за една минута.

Веројатно е дека ќе биде можно да се утврдат различни временски интервали помеѓу отчукувањата на срцето. За деца и адолесценти, само ЕКГ обично е доволен за да се постави дијагноза; на возрасните им се посветува зголемено внимание поради ризик од истовремени срцеви заболувања.

Специфичен третман на синусни аритмии од респираторен тип е неопходен само во случај на претерано висок крвен притисок, честа несвестица и патологија предизвикана од надворешни фактори. Повреда на хемодинамиката, интензивна болка во срцето, отежнато дишење и други изразени симптоми на напади на аритмија доведуваат до назначување на третман со лекови.

 • се препорачува да се прегледа диетата, да се намали потрошувачката на зачинета, мрсна храна, слатко слатко;
 • во менито треба да доминираат сезонски зеленчук, овошје и производи со висока концентрација на витамин Б и калиум (урми, банани, суви кајсии, кајсии, ореви, авокадо, компири, јаболка);
 • препорачливо е да се пие курс на витамински препарати (Аспаркам, Панангин, Ангиовит, КардиоАктив);
 • Вреди да се ослободиме од вишокот тежина, што дава дополнителен товар на срцето;
 • ако е можно, намалете го бројот на стресни ситуации, за нормализирање на спиењето, се препорачува да се земаат Глицин, Кавинтон или Пантогам.

Акупунктурата, физиотерапија со магнетни полиња, вежби за дишење даваат одличен ефект. Вежбите според оригиналните методи на Стрелников или Фокин го нормализираат срцевиот ритам и делуваат смирувачки на нервниот систем. Вежбите за дишење немаат контраиндикации, погодни за пациент од која било возраст. Вршење на вежби за дишење неколку месеци може да го намали крвниот притисок без лекови.

На постарите луѓе им е многу потешко да ослободат од напад на аритмија, оваа категорија на пациенти пред сè треба да се излечи од основната причина (главната cardiolлогичка болест против која се појави аритмија). Режимот на лекување зависи од возраста, тежината на пациентот, присуството на хронични заболувања и други срцеви патологии.

Повеќето случаи на респираторни аритмии во детството се привремени и не бараат третман. Покрај синусната аритмија, детето не треба да има други cardiolлогички аномалии, тогаш тој ќе биде набудуван од а cardiolогист. Децата со таква дијагноза се прикажува на контролен ЕКГ на секои шест месеци.

На децата им е изречено ограничување за гледање телевизија, компјутерски игри, слатки газирани пијалоци се исклучени, количината на кафе и чај се регулира. Лековите се користат само со изразени симптоми: со забрзано чукање на срцето Верапамил, Анаприлин, со намален ритам Итроп, Еуфилин.

Многу често, аритмија се развива кај деца со прекумерна тежина. Затоа, примарна задача на родителите е да следат што и во кои количини јаде нивното дете. Не обвинувајте ги децата за слаб напредок или празнини во однесувањето. Искуствата и стравовите исто така можат да станат фактор што предизвикува аритмија. Со соодветна контрола, синусната аритмија не го загрозува животот и здравјето на детето.

Една од најчестите компликации на синусната аритмија е брадикардија. Оваа состојба се карактеризира со забавување на помалку од 60 отчукувања во минута. Наспроти позадината на брадикардија, се јавува пад на крвниот притисок, а тој пак го намалува работниот капацитет, предизвикува постојан замор, поспаност.

Брадикардија е поделена на четири вида:

 1. апсолутно - отчукувањата на срцето не зависат од надворешните услови и состојбата на телото;
 2. релативно - срцевиот ритам се намалува како резултат на трауматска повреда на мозокот, последиците од тешки повреди или кај спортисти кои страдаат од огромен физички напор;
 3. умерено - најчесто овој тип е придружник на респираторна аритмија, во повеќето случаи деца се изложени на тоа, кои биле подложени на хипотермија или доживеале силен страв; неправилно чукање на срцето е можно за време на длабок здив или звучен сон;
 4. екстракардијално - се јавува паралелно со заболување на бубрезите, патологии на нервниот систем.
  Умерена брадикардија многу ретко се дијагностицира, бидејќи практично не се манифестира. Ако срцевиот ритам падне на 40 отчукувања во минута, можна е вртоглавица, отежнато дишење и несвестица.
 • отежнато дишење, бавно чукање на срцето
 • слабост, потење
 • намален распон на внимание
 • брза заморливост
 • одвраќање

Третманот со лекови бара умерена форма на брадикардија со изразени знаци. За нормализирање на пулсот со употреба на лекови: Атропин, Ефедрин, Кофеин, корен од женшен, екстракт од Елеутерококус. За третман на возрасни и мали пациенти, се користат скоро истите средства со разлика во дозата. Лесната брадикардија кај децата обично исчезнува како што растат и постепено го прилагодуваат растечкото тело на стрес.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic