Директни и индиректни антикоагуланси

Индиректни антикоагуланси се користат за спречување и лекување на тромбоза и тромбоемболизам во следниве состојби:

 • по хируршки интервенции на срцето и крвните садови;
 • кај;
 • ТЕЛА - со тромбоемболизам на пулмоналната артерија;
 • кај;
 • со аневризма на левата комора;
 • кај;
 • со уништувачки тромбоангитис;
 • со уништувачки ендартеритис.

Контраиндикации за употреба на лекови од оваа група се:

 • хеморагична дијатеза;
 • хеморагичен мозочен удар;
 • други придружени болести;
 • зголемена васкуларна пропустливост;
 • сериозно оштетена бубрежна и хепатална функција;
 • перикардитис;
 • миокарден инфаркт, придружен со висок крвен притисок;
 • период на бременост;
 • не треба да ги земате овие лекови во периодот (2 дена пред планираниот почеток, нивниот лек е откажан) и во раниот постпартален период;
 • пропишано со претпазливост кај пациенти во напредна и сенилна возраст.

За разлика од антикоагуланси со директно дејство, дејството на лековите од оваа група не се појавува веднаш, туку бидејќи активната супстанција се акумулира во органи и ткива, т.е. полека. Тие дејствуваат, напротив, подолго време. Брзината, силата и степенот на кумулација (акумулација) на различни лекови од оваа класа варира.

Тие се користат исклучиво усно или усно. Интрамускулно, интравенски или поткожно, тие не можат да се користат.

Да се ​​прекине терапијата со индиректни антикоагуланси не треба да се прави веднаш, туку постепено - полека да се намалува дозата и да се зголемува времето помеѓу дозите (до 1 пат на ден, па дури и секој втор ден). Наглото повлекување на лекот може да доведе до нагло компензаторно зголемување на нивото на протромбин во крвта, што ќе предизвика тромбоза.

Со преголема доза на лекови од оваа група или нивна продолжена употреба, тие можат да станат причина, згора на тоа, тоа ќе биде поврзано не само со намалување на коагулабилноста на крвта, туку и со зголемување на пропустливоста на капиларниот ид. Поретко, во оваа ситуација, се развива крварење од усната шуплина и назофаринксот, гастроинтестинално крварење, крварења во мускулите и празнината на зглобовите, а исто така се појавува микро- или макрохематурија.

За да се избегне развој на компликации опишани погоре, потребно е внимателно да се следи состојбата на пациентот и лабораториските индикатори за коагулација на крв за време на третманот со индиректни антикоагуланси. Еднаш на секои 2-3 дена, а во некои случаи и почесто, треба да се утврди протромбинско време и да се испита урината за присуство на црвени крвни клетки (хематурија, односно присуство на крв во урината, е еден од првите знаци на предозирање на лекот).

Салицилатите (особено ацетилсалицилната киселина) не треба да се препишуваат истовремено со овие лекови, бидејќи тие помагаат да се зголеми концентрацијата на слободен антикоагуланс во крвта.

Всушност има малку лекови од индиректната антикоагулантна група. Тоа се неодикумарин, аценокумарол, варфарин и фениндион. Дозволете ни да го разгледаме секој од нив подетално.

Кога се зема орално, се апсорбира релативно брзо, полуживотот е 2,5 часа, се излачува преку урината не во нејзината оригинална форма, туку во форма на метаболички производи.

Очекуваниот ефект на лекот започнува да се појавува 2-3 часа по неговата администрација, достигнува максимум во период од 12-30 часа и трае уште два дена по прекинувањето на употребата на лекот.

Кров - Директни и индиректни антикоагуланси

Се користи самостојно или како додаток на терапијата со хепарин.

Образец за ослободување - таблети.

Дозирајте според шемата, максималната дневна доза е 0,9 g. Дозата е избрана во зависност од индикаторите за протромбинско време.

Добро се апсорбира кога се зема орално. Има кумулативен ефект (т.е. делува кога се собира доволно количество во ткивата). Максималниот ефект се забележува 24-48 часа по почетокот на третманот со оваа дрога. По откажувањето, неговото нормално ниво на протромбин се одредува по 48-96 часа.

Внесете внатре. На првиот ден, препорачаната доза е 8-16 mg, во иднина, дозата на лекот зависи од вредностите на протромбин. Како по правило, дозата на одржување е 1-6 mg на ден. Можна е зголемена чувствителност на телото на пациентот кон оваа дрога. Во случај на алергиски реакции, мора да се откаже.

Намалување на способноста за коагулација на крв е забележано 8-10 часа по земањето на лекот, достигнува максимум за околу еден ден. Има изразен кумулативен ефект.

Почетната доза во првите 2 дена е 0,03-0,05 g три пати на ден. Понатамошните дози на лекот се избираат индивидуално во зависност од параметрите на крвта: индексот на протромбин не треба да биде помал од 40-50%. Максималната единечна доза е 0,05 g, дневно - 200 mg.

Наспроти позадината на третманот со фенилин, можно е да се обои кожата и да се промени бојата на урината. Доколку се појават овие симптоми, заменете го фениндион со друг антикоагуланс.

Во гастроинтестиналниот тракт целосно се апсорбира. Полуживотот е 40 часа. Антикоагулантниот ефект започнува 3-5 дена по почетокот на третманот и трае 3-5 дена по прекинувањето на лекот.

Се произведува во таблети. Третманот започнува со 10 mg еднаш на ден, по 1 ден дозата се намалува за 2-1,5 пати - до 2-5 mg на ден. Терапијата се спроведува под контрола на крвна слика INR (меѓународен нормализиран сооднос). Во индивидуални клинички ситуации, на пример, во рамките на подготовките за хируршки третман, препорачаните дози на лекот варираат и се одредуваат индивидуално.

Лековите за згрутчување на крвта се нарекуваат коагуланти. Тие имаат свои карактеристики во употреба, имаат позитивен ефект врз телото, можат да спречат и да запрат крварење. Современите фармаколошки компании произведуваат широк спектар на лекови кои можат брзо да се справат со проблемот оптимално.

Антикоагуланси се користат не само за успешна превенција на тромбоемболизам, овој состанок е погоден за зголемена активност на тромбин и потенцијална закана од формирање на тромби во васкуларните wallsидови кои се опасни за системскиот проток на крв. Концентрацијата на тромбоцити постепено се намалува, крвта добива прифатлива брзина на проток, болеста се повлекува. Листата на лекови кои се одобрени за употреба е богат, и нивните специјалисти препишуваат за:

 • атеросклероза;
 • заболување на црниот дроб;
 • венска тромбоза;
 • васкуларни заболувања;
 • тромбоза на долната шуплива вена;
 • тромбоемболизам;
 • згрутчување на крвта на хемороидни вени;
 • флебитис;
 • повреди со различна етиологија;
 • проширени вени.

Антикоагуланси се користат во скоро сите случаи каде што постои ризик од згрутчување на крвта, со cardiological болести и болести на садовите на екстремитетите.

In cardiology, тие се пропишани за:

 • конгестивна срцева слабост;
 • присуство на механички срцеви залистоци;
 • хронична аневризма;
 • артериски тромбоемболизам;
 • париетална тромбоза на срцевите шуплини;
 • голем фокусен миокарден инфаркт.

Во други случаи, антикоагуланси се наменети за спречување на тромбоза:

 • постпартален тромбоемболизам;
 • продолжен престој во кревет по операција;
 • загуба на крв (над 500 ml);
 • кахексија
 • спречување на повторна вклученост по ангиопластика.

Што значи тоа само по себе и кои методи и методи се користат, можете да научите од нашата статија.

Ако ви е препишан лекот Вазобрал, упатствата за употреба треба да се проучат. Сето тоа е за медицина е контраиндикации, осврти, аналози.

Пред да започнете да земате антикоагуланси, на пациентот му се препишуваат голем број студии.

Тој мора да помине општ тест на крвта, општ тест на урина, тест на урина Нечипоренко, тест на фекална крв, биохемиски тест на крв, како и коагулограм и ултразвучен преглед на бубрезите.

Антикоагуланси се контраиндицирани кај следниве болести:

 • интрацеребрална аневризма;
 • пептичен улкус на гастроинтестиналниот тракт;
 • витамин К хиповитаминоза;
 • портална хипертензија;
 • тромбоцитопенија;
 • леукемија;
 • малигни тумори;
 • бубрежна или хепатална инсуфициенција;
 • висок крвен притисок (над 180/100);
 • алкохолизам;
 • Кронова болест.

Во медицинската пракса, антитромбоцитни агенси се користат паралелно со други антикоагуланси
на пример со хепарин.

За да се добие посакуваниот ефект, дозата на лекот и самиот лек се избираат за да се израмни или, напротив, да се подобри дејството на друг антикоагулантен лек.

Почетокот на дејството на антитромбоцитните агенси се јавува подоцна отколку кај едноставните антикоагуланси, особено кај директното дејство. По откажувањето на ваквите лекови, тие сè уште не се излачуваат некое време и продолжуваат да дејствуваат.

антитромбин 3 - Директни и индиректни антикоагуланси

Титрацијата (постепен избор на дози) на Варфарин за терапија на одржување поминува низ две фази: вистински избор на доза и долготраен третман со дози на одржување. Денес, сите пациенти, во зависност од чувствителноста на лекот, се поделени во три групи.

 • Високо чувствителен на варфарин. Тие брзо (за неколку дена) од почетокот на земањето на лекот постигнуваат терапевтски целни вредности на INR. Понатамошните обиди за зголемување на дозата доведуваат до висок ризик од крварење.
 • Поединци со нормална чувствителност достигнуваат INR целни броеви во просек по една недела од почетокот на терапијата.
 • Пациенти со намалена чувствителност на варфарин, дури и во високи дози за две до три недели, не даваат соодветен одговор на INR.

Овие карактеристики на биорасположивоста на Варфарин кај различни пациенти може да бараат повнимателно (често) лабораториско следење на INR за време на периодот на третман, поврзувајќи ги пациентите со лабораториите. Пациентот може да ја одржи релативната слобода на движење и живот со стекнување на едноставен апарат Коагучек, кој работи слично на глукометарот со употреба на тест ленти. Точно, цената за самиот уред е околу 30000 рубли, а потрошниот материјал (комплет тест ленти) ќе чини шест до седум илјади.

Денес, нова генерација на антикоагуланси кои успешно го заменуваат Варфарин во многу ситуации (cardiology, профилакса и третман на длабока венска тромбоза на екстремитетите, белодробна емболија, при лекување и спречување на мозочни удари) ни овозможува да се оддалечиме од контролниот проблем на INR.

Содржината на статијата:
 1. Класификација на антикоагуланси
 2. Карактеристики на употребата на "хепарин"
 3. „Директно“
 4. индиректни
 5. „Директно“
 6. „Директно“
 7. Предозирање со индиректни антикоагуланси
 8. Класификација на лекови
 9. Антикоагуланси со директно дејство
 10. Нови лекови
 11. Индиректни антикоагуланси
 12. Индикации, контраиндикации и несакани ефекти
 13. „Директно“
 14. „Директно“
 15. Природни антикоагуланси
 16. Лекови врз основа на хепарин со директно дејство
 17. Антикоагулантни препарати
 18. „Директно“
 19. индиректни
 20. Директни инхибитори
 21. „Директно“
 22. Орални антикоагуланси од следната генерација (PLA)
 23. Заклучок
 24. Преглед
 25. Лек за фибриноген
 26. Ефективна Викасол
 27. Суштината на антикоагулантниот третман
 28. Како да се утврди ефикасноста на земање антикоагуланси?
 29. Што треба да знаете
 30. Дали можат да се комбинираат два вида антикоагуланси?
 31. Опис
 32. Предозирање со индиректни антикоагуланси
 33. Разновидност на антикоагуланси
 34. Цената на антикоагуланси
 35. Обрнете внимание!

Класификација на антикоагуланси

Овој лек е најчестиот антикоагуланс со директно дејство. Не помалку популарни се лековите базирани на тоа. Хепарин не дозволува тромбоцитите да се лепат заедно, го зголемува протокот на крв во бубрезите и срцевиот мускул. Сепак, не треба да се исклучи можноста за формирање на тромби со администрација на хепарин, бидејќи тие комуницираат со плазматските протеини и макрофагите.

Земањето на лекот може да го намали крвниот притисок, има анти-склеротичен ефект, ја зголемува пропустливоста на васкуларниот wallид и спречува мазни мускулни клетки да вршат пролиферативни процеси. Хепарин, исто така, има инхибиторен ефект врз имунитетниот систем, ја подобрува диурезата и развојот на остеопороза. Оваа супстанца најпрво е добиена од црниот дроб, што произлегува од неговото име.

Ако лекот се користи за спречување на тромбоза, тогаш се администрира поткожно. Во итни случаи, хепаринот се администрира интравенски. Можете исто така да користите гелови и масти, кои содржат хепарин. Тие имаат антитромботично дејство, придонесуваат за намалување на инфламаторниот одговор. Се нанесува на кожата со тенок слој, нежно триење.

Лиотон, хепатромбин, хепарин маст - ова се трите главни лекови кои се користат за локален третман на тромбоза и тромбофлебитис.

слајд 19 - Директни и индиректни антикоагуланси

Сепак, за време на употребата на лекови базирани на хепарин, треба да се има на ум дека ризикот од крварење се зголемува, бидејќи процесот на тромбоза е инхибиран и се зголемува пропустливоста на васкуларниот wallид.

Хепарини со мала молекуларна тежина.
Лековите кои се нарекуваат хепарини со мала молекуларна тежина се карактеризираат со висока биорасположивост и доволна активност против згрутчување на крвта. Тие траат подолго од обичните хепарини, а ризикот од крварење е помал.

Хепарините со мала молекуларна тежина брзо се апсорбираат и се чуваат во крвта долго време. Тие се мешаат во производството на тромбин, но не го прават васкуларниот wallид премногу пропустлив. Употребата на лекови од оваа група овозможува да се подобри протокот на крв, да се зголеми снабдувањето со крв во внатрешните органи и да се нормализираат нивните перформанси.

Употребата на хепарини со мала молекуларна тежина не е поврзана со висок ризик од компликации, затоа тие го изместуваат конвенционалниот хепарин од современата медицинска пракса. Лековите се инјектираат под кожата во страничната површина на абдоминалниот wallид.

Претставници на хепарини со мала молекуларна тежина се:

Фрагмин. Лекот е достапен во форма на раствор кој слабо влијае на примарната хемостаза и процесите на адхезија на тромбоцитите. Лекот се администрира само интравенски, интрамускулна употреба е забранета. Тоа е препишано на пациенти во раниот постоперативен период, под услов да постои ризик од развој на крварење или ако има изразени дисфункции на тромбоцити.

Кливарин. Ова е лек кој е директен антикоагуланс. Не дозволува згрутчување на крвта, а со тоа се спречува развојот на тромбоемболизам.

Клексан. Овој лек спречува формирање на згрутчување на крвта, а исто така помага во олеснување на воспалителната реакција. Тоа не е во комбинација со други лекови кои влијаат на хемостазата.

Фраксипарин. Овој лек спречува згрутчување на крвта и промовира ресорпција на згрутчување на крвта. По неговото воведување, на местото на инјектирање се формираат модринки и нодули. По неколку дена, тие се раствораат сами по себе. Ако во почетната фаза на терапија, на пациентот му била дадена преголема доза, ова може да предизвика развој на крварење и тромбоцитопенија, но во иднина овие несакани ефекти ќе бидат елиминирани.

Vesel Douay F. Овој лек има природна основа, бидејќи се добива од цревната лигавица на животните. Се користи за намалување на нивото на фибриноген во крвта, за ресорпција на тромботични маси. За профилактички цели, се користи ако постои ризик од згрутчување на крвта во вените и артериите.

Подготовките поврзани со хепарини со мала молекуларна тежина бараат строго почитување на упатствата. Нивното независно назначување и употреба е неприфатливо.

mehanizm deiistvii 5673456 - Директни и индиректни антикоагуланси

Инхибитори на тромбин.
Инхибитори на тромбин вклучуваат лек Хирудин. Содржи компонента која е присутна во плунката на пијавицата. Лекот почнува да дејствува во крвта, директно го инхибира производството на тромбин.

Постојат и лекови кои содржат синтетички протеин сличен на оној што бил изолиран од плунката на пијавицата. Овие лекови се нарекуваат Girugen и Girulog. Ова се нови лекови кои имаат неколку предности во однос на хепарините. Тие траат подолго, па затоа научниците денес се занимаваат со создавање на овие лекови во форма на таблети. Во пракса, Гируген ретко се користи, бидејќи лекот има висока цена.

Лепирудин е лек кој се користи за спречување на тромбоза и тромбоемболизам. Го инхибира производството на тромбин, се однесува на директни антикоагуланси. Благодарение на употребата на Лепирудин, можно е да се намалат ризиците од развој, како и да се одбие хируршка интервенција за пациенти со ангина на напор.

Индиректни антикоагуланси вклучуваат лекови како што се:

Овој лек добро се апсорбира и дистрибуира во телото, брзо продира во сите хистохематолошки бариери и се концентрира на вистинското место. Фенилин се смета за еден од најефикасните лекови од групата индиректни антикоагуланси. Неговата употреба овозможува да се подобрат реолошките својства на крвта, да се нормализира способноста за коагулација. Третманот што го спроведува Фенилин ви овозможува да ги елиминирате конвулзиите, да ја подобрите општата благосостојба на пациентот. Сепак, лекот ретко се препишува, бидејќи неговата администрација е поврзана со ризик од развој на многу несакани ефекти.

Неодикумарин.
Овој лек се меша со формирање на згрутчување на крвта. Терапевтскиот ефект се развива кога лекот се акумулира во телото. Неговата употреба овозможува да се намали коагулабилноста на крвта, да се зголеми пропустливоста на васкуларниот wallид. Треба да го земате лекот строго во одредено време, без да го нарушите режимот на дозирање.

Варфарин.
Ова е најчесто користениот антикоагуланс, кој го спречува развојот на фактори на коагулација во црниот дроб, со што се спречува тромбувањето од тромб. Варфаринот има ефект на брзо заздравување. Кога лекот е завршен, неговите несакани ефекти исто така брзо ќе бидат запрени.

Антикоагуланси се препишуваат во следниве случаи:

Болест на митралната валвула.

Тромбоза во акутна фаза.

Тромбоангитис и ендартеритис облитеранс.

Ако некое лице зема антикоагуланси без медицински надзор, тогаш ова носи ризик од развој на сериозни компликации, до хеморагични хеморагии во мозокот. Ако пациентот има предиспозиција за крварење, тогаш за неговиот третман треба да се користат антитромбоцитни лекови, кои се разликуваат во нежен ефект врз телото и не предизвикуваат такви компликации.

Кои лекови се користат за антикоагулантна терапија?

Контраиндикации за земање антикоагуланси:

Присуство во телото на малигнен тумор.

antikoag prym dejs 7 - Директни и индиректни антикоагуланси

Антикоагуланси не се пропишани за бремени жени, доилки, жени за време на менструално крварење, а исто така и веднаш по породувањето. Употребата на оваа група на лекови не се препорачува за постари лица.

Меѓу несаканите ефекти од земање антикоагуланси, може да се разликува следново:

Осип на кожата и чешање на кожата.

Нарушувања во работата на бубрезите.

Најстрашната компликација на антикоагулантниот третман е крварење во внатрешните органи: уста, назофаринкс, црева, стомак, зглобови и мускули. Крв може да се појави во урината. За да се спречат овие компликации, потребно е да се контролира крвната слика на пациентот што прима антикоагуланси, а исто така да се следи неговата состојба како целина.

Антитромбоцитни агенси се лекови кои се дизајнирани да ја намалат коагулабилноста на крвта поради фактот што не дозволуваат тромбоцитите да се лепат заедно. Тие се препишуваат заедно со антикоагуланси со цел да се подобри терапевтскиот ефект во смисла на спречување на формирање на тромби.

Антитромбоцитни агенси ви овозможуваат да го проширите луменот на крвните садови, да ја ублажите болката и воспалението.

Најчестите антикоагуланси вклучуваат:

Аспирин.
Лекот е достапен во форма на таблети, така што може да се зема дома. Лекот има вазодилатационо дејство, не дозволува тромбоцитите да се лепат заедно, спречува формирање на тромби.

Тиклопидин.
Овој лек спречува лепење на тромбоцити, го продолжува времето на крварење, ја подобрува циркулацијата на крвта во малите садови. Пропишано е за коронарна срцева болест, миокарден инфаркт и цереброваскуларна болест. Целта на терапијата е да се спречи формирање на тромби.

Тирофибан
. Овој лек често се препишува во сеопфатен режим на третман заедно со Хепарин, кој помага поефикасно да го инхибира формирањето на згрутчување на крвта.

Дипиридамол.
Овој лек помага да се прошири луменот на коронарните садови, се разредува крвта, се подобрува исхраната на срцевиот мускул и мозокот и помага да се намали крвниот притисок.

Образованието:
Во 2013 година, Државниот медицински универзитет Курск беше дипломиран и беше добиена диплома за општа медицина. По 2 години, престојот во специјалитетот „Онкологија“ заврши. Во 2016 година се одржаа постдипломски студии во Националниот медицински и хируршки центар Н.И. Пирогов.

Кардиоваскуларните болести заземаат водечка позиција меѓу патологиите што доведуваат до попреченост и рана смртност кај популацијата. Поради оваа причина, современата фармакологија посветува особено внимание на лековите насочени кон разредување на крвта и спречување на формирање на тромби во крвните садови и артерии.

Индиректните антикоагуланси го нарушуваат производството на супстанции одговорни за коагулација на крв. Таквите средства почнуваат да дејствуваат за неколку дена, бидејќи имаат кумулативен ефект, а времетраењето на нивното дејство е од 5 дена до 15 дена.

 • да се спречи формирање на згрутчување на крвта или да се ограничи нивната локализација за време на разни хируршки интервенции, особено на срцето и крвните садови;
 • во случај на прогресивно и акутно;
 • со емболија и и периферни артерии, очи, пулмонални артерии;
 • со дисеминирана интраваскуларна коагулација;
 • со цел да се спречи коагулација на крв со голем број лабораториски прегледи;
 • да се одржи намалена коагулација на крв за време или во кардиопулмонален бајпас.
 • „Ардепарин“.
 • Надропарин.
 • „Клирин“.
 • „Лонгипарин“.
 • „Сандопарин“.
 • започнете да дејствувате веднаш по употребата (што е многу поефикасно од земањето варфарин, чиј ефект се појавува само по една недела, а за спречување на венска тромбоза трае многу долго);
 • имаат специфични противотрови (што дава позитивен ефект во третманот на акутен исхемичен мозочен удар);
 • имаат фиксна доза, која не треба да биде специјално избрана и постојано прилагодена;
 • Внесувањето храна не влијае на дозата на лекот;
 • нема потреба од редовна контрола на крвта.
 • монокумарини;
 • дикумарини;
 • indandions.
 • Гангрена на екстремитетите;
 • Исхемичен мозочен удар;
 • Тромбофлебитис;
 • Исхемија на срцето;
 • Васкуларно воспаление;
 • Атеросклероза.
 • исхемичен мозочен удар;
 • гангрена на екстремитетите;
 • тромбофлебитис;
 • васкуларно воспаление;
 • срцева исхемија;
 • атеросклероза.
 • Медицина градите
 • Купи Онлајн
 • за нас
 • Контактирајте не
 • Контактирајте со издавачот:
 • Е-пошта:
 • Адреса: Русија, Москва, ул. 5-ти трупец, г.12.

Карактеристики на употребата на "хепарин"

Антикоагулантите се разредувачи на крвта, покрај тоа, тие го намалуваат ризикот од други тромбози што може да се појават во иднина. Постојат директни и индиректни антикоагуланси.

Бидејќи овие лекови ја намалуваат коагулабилноста на крвта, не можете сами да ја намалите или зголемите дозата, како и да го намалите времето на администрација. Лековите се користат според распоредот пропишан од лекарот.

 • Белодробен и миокарден инфаркт;
 • Емболичен мозочен удар и тромботична (освен хеморагична);
 • Флеботромбоза и тромбофлебитис;
 • Васкуларна емболија на разни внатрешни органи.

Како профилакса, можете да го користите со:

 • Атеросклероза на коронарните артерии, церебралните садови и периферните артерии;
 • Дефекти на срцето ревматски митрал;
 • Флеботромбоза;
 • Постоперативен период за да се спречи згрутчување на крвта.

Индиректни антикоагуланси се акумулираат во крвта, создавајќи кумулативен ефект.

Тие не можат веднаш да се откажат, бидејќи тоа може да придонесе за тромбоза. Кога се земаат, тие постепено ја намалуваат дозата.

Директни антикоагуланси на локално дејство:

 • Хепаринска маст;
 • Гел лиотон;
 • Хепатромбин;
 • Беспомошен

Антикоагуланси за интравенска или интрадермална администрација:

 • Girируген;
 • Girирулог;
 • Аргатробан;
 • Варфарин Најкомед во табулаторот;
 • Фенилин во табулаторот.

Постојат доста контраиндикации за употреба на антикоагуланси, па не заборавајте да проверите кај вашиот лекар дали е препорачливо да ги земете средствата.

Не може да се користи со:

 • МКБ;
 • Пептичен улкус;
 • Паренхимални заболувања на црниот дроб и бубрезите;
 • Септички ендокардитис;
 • Зголемена васкуларна пропустливост;
 • Со зголемен притисок со миокарден инфаркт;
 • Онколошки заболувања;
 • Леукемија;
 • Акутна аневризма на срцето;
 • Алергиски заболувања;
 • Дијатеза хеморагична;
 • Фибромиоми;
 • Бременост.

Со претпазливост за време на менструацијата кај жени. Не се препорачува за доилки.

антикоагулјанти 3 - Директни и индиректни антикоагуланси

Со преголема доза на лекови со индиректно дејство, може да започне крварење.

Кога се комбинира со варфарин со аспирин или други нестероидни антиинфламаторни лекови (Симвастин, Хепарин итн.), Антикоагулантниот ефект е зајакнат.

А витаминот К, лаксативи или парацетамол ќе го ослабнат дејството на варфаринот.

Несакани ефекти при земање:

 • Алергија;
 • Треска, главоболка;
 • Слабост;
 • Некроза на кожата;
 • Нарушена бубрежна функција;
 • Гадење, дијареја, повраќање;
 • Чешање, абдоминална болка;
 • Ќелавост

Пред да започнете да земате антикоагуланси, треба да се консултирате со специјалист за контраиндикации и несакани ефекти

Во зависност од антикоагулантната група, тоа влијае на синтезата на одредени супстанции во телото кои се одговорни за вискозноста на крвта и неговата способност за формирање на тромби.

2 8 - Директни и индиректни антикоагуланси

Постојат директни и индиректни антикоагуланси
. Антикоагуланси може да бидат во форма на таблети, така и во инјекции и масти.

Некои антикоагуланси се способни да дејствуваат не само ин виво, односно директно во телото, туку и ин витро - да ги покажат своите способности во епрувета со крв.

Затоа, третманот со хепарин не ја исклучува можноста за згрутчување на крвта. Исто така, треба да се има предвид дека тромбот на атеросклеротична плака не е чувствителен на хепарин.

Постојат и хепарини со мала молекуларна тежина:
натриум еноксапарин, натриум делтапарин, калциум надропарин.

Заедно со фактот дека тие имаат висок антитромботски ефект како резултат на високата биорасположивост (99%), ваквите супстанции имаат помала веројатност да предизвикаат хемороидни компликации. Ова се должи на фактот дека молекулите на хепарин со мала молекуларна тежина не комуницираат со факторот Фон Вилебранд.

Научниците се обидоа да го рекреираат синтетичкиот хирудин - супстанца што е во плунката на пијавиците и има директен антикоагулантен ефект што трае околу два часа.

Но, обидите беа неуспешни. Сепак, беше создаден лепирудин, рекомбинантен дериват на хирудин.

Данапароид
- мешавина од гликозаминогликани, која исто така има антикоагулантно дејство. Супстанцијата се синтетизира од мукозната мембрана на цревата на свиња.

Подготовки што претставуваат орални антикоагуланси и масти со директно дејство:

 • Инјекција на хепарин;
 • Кливарин;
 • Venolife;
 • Xarelto;
 • Клексан;
 • Флукс;
 • Венитан Н;
 • Тромбов;
 • Фрагмин;
 • Долабен.

Индиректни препарати на овој вид антикоагуланс се користат за намалување на коагулабилноста на крвта
За долго време.

Една од подгрупите на овие лекови има свој ефект како резултат на намалување на црниот дроб на К-зависни фактори (антагонисти на витамин К). Ова вклучува фактори како што се: протромбин II, VII, X и IX. Намалувањето на нивото на овие фактори доведува до намалување на нивото на тромбин.

Друга подгрупа на индиректни антикоагуланси има способност да го намали формирањето на протеини на антикоагулантниот систем (протеини S и C). Особеноста на овој метод е тоа што ефектот врз протеините се јавува побрзо отколку врз К-зависните фактори.

И затоа, овие лекови се користат доколку е потребно итен антикоагулантен ефект.

Главните претставници на антикоагуланси на индиректно дејство:

 • Синкумар;
 • Неодикумарин;
 • Фениндион;
 • Фепромарон;
 • Пелентан;
 • Аценкумарол;
 • Тромбостоп;
 • Етил бискум ацетат.

Антикоагуланси се контраиндицирани кај луѓе кои страдаат од следниве болести:

 • Крварење на хемороиди;
 • Пептичен улкус на дуоденумот и стомакот;
 • Бубрежна и хепатална инсуфициенција;
 • Фиброза на црниот дроб и хроничен хепатитис;
 • Тромбоцитопенична пурпура;
 • Уролитијаза;
 • Недостаток на витамин Ц и К;
 • Кавернозна белодробна туберкулоза;
 • Перикардитис и ендокардитис;
 • Малигни неоплазми;
 • Хеморагичен панкреатит;
 • Интрацеребрална аневризма;
 • Миокарден инфаркт со хипертензија;
 • Леукемија;
 • Кронова болест;
 • Алкохолизам;
 • Хеморагична ретинопатија.

Антикоагуланси не може да се земаат за време на менструација, бременост, лактација, во раниот постпартален период, постари лица.

Компликации на терапија - крварење од внатрешни органи:

 • Назофаринкс;
 • Цревата;
 • Стомак;
 • Хеморагии во зглобовите и мускулите;
 • РџРѕСЏРІР »РµРЅРёРµ РєСЂРѕРІРё РІ моче.

За да се спречи развој на опасни последици, потребно е да се следи состојбата на пациентот и да се следат крвните точки.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

„Директно“

Тие дејствуваат директно на тромбин, намалувајќи ја неговата активност. Овие лекови се деактиватори на протромбин, инхибитори на тромбин и го инхибираат формирањето на тромб. Со цел да се спречи внатрешно крварење, потребно е да се контролираат параметрите на системот за коагулација.

Директните антикоагуланси брзо влегуваат во телото, се апсорбираат во дигестивниот тракт и достигнуваат до црниот дроб, имаат терапевтски ефект и се излачуваат преку урината.

Тие се поделени во следниве групи:

 • Хепарини;
 • Хепарин со мала молекуларна тежина;
 • Хирудин;
 • Натриум хидроцитрат;
 • Лепирудин, данапароид.

Најчестиот инхибитор на коагулација е Хепарин. Ова е антикоагулантен лек со директно дејство.

Се администрира интравенски, интрамускулно и под кожата, а исто така се користи како маст како локален лек.

 • Адрепарин;
 • Натриум напропарин;
 • Парнапарин;
 • Далтепарин;
 • Тинзапарин;
 • Еноксапарин;
 • Ревипарин.

Антитромботичните лекови со локално дејство немаат многу висока ефикасност и мала пропустливост во ткивото. Се користи за лекување на хемороиди, проширени вени, модринки.

Хепарините за поткожна и интравенска администрација се лекови за намалување на коагулацијата кои се индивидуално избрани и не се заменуваат едни со други во процесот на лекување, бидејќи тие не се еквивалентни по ефект.

mehanizm deiistvii 5673456 - Директни и индиректни антикоагуланси

Активноста на овие лекови достигнува максимум по околу 3 часа, а времетраењето на дејството е часови. Овие хепарини го блокираат тромбинот, ја намалуваат активноста на плазма и ткивни фактори, спречуваат формирање на фибрински нишки и спречуваат лепење на тромбоцити.

За спречување на тромбоза и тромбоемболизам се препишуваат Ревипарин и Хепарин.

Овој антикоагуланс се користи во лабораториска пракса. Се додава во цевките за да се спречи згрутчување на крвта. Се користи за зачувување на крвта и нејзините компоненти.

индиректни

Тие имаат ефект врз биосинтезата на страничните ензими на системот за коагулација. Тие не ја инхибираат активноста на тромбин, но целосно ја уништуваат.

Покрај антикоагулантните ефекти, лековите од оваа група имаат релаксирачки ефект врз мазните мускули, го стимулираат снабдувањето со крв во миокардот, отстрануваат урати од телото и имаат хипохолестеролемичен ефект.

"Индиректни" антикоагуланси се препишуваат при третман и спречување на тромбоза. Тие се користат исклучиво внатре.
Формата на таблетите се користи подолго време во амбулантски услови. Наглото повлекување доведува до зголемување на протромбин и тромбоза.

супстанцииОпис
КумаринКумаринот природно се наоѓа во растенијата (слатка детелина, бизон) во форма на шеќери. Во третманот на тромбоза, за прв пат се користеше дикумарин - неговиот дериват изолиран од детелина во 20-тите години на минатиот век.
Деривати Индан -1,3-ДионПретставник - Фенилин. Овој орален лек е достапен во таблети. Дејството започнува 8 часа по администрацијата, а максималната ефективност се јавува еден ден подоцна. Кога земате урина, потребно е да се провери дали има урина во крвта, како и да се следи индексот на протромбин.

„Индиректни“ лекови вклучуваат:

Варфарин (инхибитори на тромбин) не може да се зема со одредени заболувања на црниот дроб и бубрезите, тромбоцитопенија, со тенденција на крварење и акутно крварење, за време на бременоста, со ДИЦ, вроден дефицит на S и C протеини, дефицит на лактаза, ако се наруши апсорпцијата на гликоза и галактоза .

Главниот недостаток на Варфарин е зголемен ризик од крварење (назален, гастроинтестинален и други).

 • Хирудин;
 • Лепирудин;
 • Дунапроид.
 1. Лекови базирани на деривати на кумарин.
 2. Лекови, деривати на Индандион.

Вториот се покажа слабо во клиничките испитувања, бидејќи резултатот е нестабилен, постои ризик од алергиска реакција. Затоа, лекови слични на кумарин станаа најоптимална опција. Најпознат лек за кумарин е Варфарин. Се разликуваат следниве индикации за неговата употреба:

 • атријална фибрилација;
 • спречување на тромбоемболизам;
 • механичка протетика на срцевиот залисток;
 • акутна венска тромбоза.

„Директно“

 1. Постоперативниот период.
 2. Состојби по акутна цереброваскуларна несреќа.
 3. Миокарден инфаркт.
 4. гранки на пулмоналната артерија.
 5. Атријална фибрилација.
 6. , и.
 7. Обојување на ендартеритис.
 • лесни модринки на кожата;
 • појава на крв во урината или измет;
 • матката крварење;
 • хематоми во вратот;
 • интракранијално крварење.
 • калциум;
 • тромбопластин;
 • протромбин.
 • улцеративен колитис;
 • предозирање со антикоагуланси;
 • хеморагичен синдром со хиппротромбинемија, што е предизвикано од влошување на процесот на функционирање на црниот дроб;
 • долготраен третман со антибиотици, кои имаат широк спектар на дејство;
 • долготрајна терапија со сулфонамиди;
 • пред големи хируршки интервенции за да се елиминира високиот ризик од крварење.
 • ерозивни и улцеративни лезии на гастроинтестиналниот тракт, кои се придружени со ризик од крварење;
 • сериозно оштетување на бубрезите, вклучувајќи развој на бубрежна инсуфициенција;
 • појава на недостаток на Ц или К-витамин;
 • хроничен хепатитис, цироза на црниот дроб, како и за други сериозни болести кои се придружени со повреда на билијарниот функција;
 • болести на крвта;
 • септички ендокардитис;
 • откривање на нечистотии во крвта во цереброспиналната течност;
 • период на бременост (оваа контраиндикација се должи на ризик од постпартално крварење).
 • Директно дејство (на пример, хепарин). Тие дејствуваат брзо, нивниот ефект е поврзан со директен ефект врз системот за коагулација на крв преку формирање комплекси со различни фактори на коагулација и инхибиција на трите фази на коагулација.
 • Индиректно дејство (антагонисти на витамин К). Тие дејствуваат подолго време, но по латентен („тивок“) период го запираат активирањето на ензимот вклучен во конверзијата на витамин К, со што се запира производството на фактори на коагулација во плазмата зависни од витамин (II, VII, IX, X)

„Директно“

 • Аспиринот е најпопуларен во целиот свет, меѓутоа, меѓу страдалниците од алергија, реакцијата на оваа супстанца е многу честа;
 • Дипиридамол - ги проширува крвните садови;
 • Тиклопидин - се користи за коронарна срцева болест, срцев удар, како и за спречување на тромбоза;
 • Тирофибан - спречува лепење на тромбоцити;
 • Ентифибатид - има блокирачки ефект врз адхезијата на тромбоцитите.
 • хеморагична дијатеза;
 • крварење на каква било локализација;
 • зголемена васкуларна пропустливост;
 • субакутна бактериска;
 • онколошка патологија или;
 • анемија - хипо-и;
 • акутна аневризма на срцето;
 • изразена и бубрежна;
 • нефракционирани препарати на хепарин (хепарин);
 • лекови со хепарин со мала молекуларна тежина (Надропарин, Еноксапарин, Далтепарин и други);
 • хепариноиди (сулодексид, пентосан полисулфат);
 • директни инхибитори на тромбин - препарати на хирудин.

Предозирање со индиректни антикоагуланси

Механизмот на дејство на антикоагуланси се одредува со уништување на фибрин во телото, што придонесува за формирање на тромби. Поради директна или индиректна изложеност, тие го спречуваат нејзиниот развој.

 1. Чир на гастроинтестиналниот тракт.
 2. Патолошки процеси на црниот дроб.
 3. Уролитијаза на бубрезите, мочниот меур.
 4. Некои хронични заболувања.
 5. Бубрежна инсуфициенција.
 6. Респираторна инсуфициенција - туберкулоза, астма.
 7. Недостаток на аскорбинска киселина и витамин К.
 8. Womenените за време на бременост и доење.
 9. Патолошки процеси на крв кои се карактеризираат со кршење на хомеостазата.
 10. Артериска хипертензија.
 11. Аневризми на церебралната артерија и аортата.

Исто така, антикоагуланси не треба да се користат за интоксикација, патологии на панкреасот.

Ако не ги следите медицинските препораки и упатства за употреба на лекот, тоа може да предизвика несакани ефекти, кои се изразени со вртоглавица, гадење, повраќање, главоболка. Примарните симптоми се почесто алергиски реакции, треска, надуеност, болка во епигастрична област.

Во тешки случаи, нарушена бубрежна функција, опаѓање на косата, дијареја, некротични лезии на кожата. Некои луѓе може да доживеат чешање, осип и црвенило.

Ако овие симптоми почнат да се манифестираат, треба да престанете да го земате лекот и да побарате помош од медицински професионалец.

Според статистичките податоци, разни тромбоемболиски компликации (белодробна емболија, длабока венска тромбоза) заземаат едно од водечките места во структурата на смртност на руското население. Во медицината, за третман на такви состојби, се користат антикоагуланси - супстанции кои спречуваат формирање на тенки нишки на фибрин под влијание на фактори на коагулација, го инхибираат растот на веќе формираниот тромб и ја зголемуваат активноста на внатрешниот фибринолитик (насочен кон растворање тромб) ензими.

Класификација на лекови

Во моментов, класификацијата на антикоагуланси се базира на точките на примена на нивните ефекти во телото. Доделување лекови:

 • Директно дејство (на пример, хепарин). Тие дејствуваат брзо, нивниот ефект е поврзан со директен ефект врз системот за коагулација на крв преку формирање комплекси со различни фактори на коагулација и инхибиција на трите фази на коагулација.
 • Индиректно дејство (антагонисти на витамин К). Тие дејствуваат подолго време, но по латентен („тивок“) период го запираат активирањето на ензимот вклучен во конверзијата на витамин К, со што се запира производството на фактори на коагулација во плазмата зависни од витамин (II, VII, IX, X)

Антикоагуланси со директно дејство

Нефракциониран хепарин (UFH) е природно појавувачка супстанција добиена од органите на домашните животни. Механизмот на неговото дејство се заснова на способноста да се поврзе со антитромбин и со тоа да се зголеми неговата способност за инактивирање на факторите на коагулација IIa, IXa, Xa, XIa, XIIa. Тромбинот (фактор IIа) е особено чувствителен на ефектите на хепарин-антитромбинскиот комплекс.

Дејството на хепарин се изведува исклучиво со парентерална администрација: по интравенска администрација, активноста се манифестира веднаш, со поткожна администрација - по 20-60 минути со биорасположивост од 10-40% (т.е. само овој процент на супстанцијата достигнува до системска циркулација). Поради фактот што нефракционираниот хепарин се врзува за плазматските протеини, овој лек честопати покажува непредвидлив антикоагулантен ефект. За да се создаде и одржи потребната терапевтска концентрација на хепарин во крвта, неопходна е континуирана интравенска администрација или редовни поткожни инјекции, земајќи ја предвид биорасположивоста. За да се контролира третманот, потребно е да се одреди активираното парцијално тромбопластинско време (АПТТ), чии индикатори треба да останат во рамките на 1,5-2,3 од контролната вредност.

Хепарини со мала молекуларна тежина (NMH) - хемиски или ензимски третиран нефракциониран хепарин. Механизмот на дејствување е сличен на UFH, но NMH е значително поактивен во однос на факторот на коагулација Xa отколку тромбинот. Со интравенска администрација, максималната активност се појавува по 5 минути, со поткожна администрација - по 3-4 часа со биорасположивост поголема од 90%, затоа, за да се одржи стабилно ниво на антикоагулантна активност на плазмата, не е потребно да се спроведува континуирана интравенска инфузија , за разлика од UFH. Дозирањето на лекот се изведува индивидуално под контрола на крвната активност против-Ха.

Фондапаринукс натриумот е лек кој селективно го деактивира факторот на коагулација Xa. Биорасположивоста на супстанцијата со поткожна администрација е 100%, а активноста се одржува 17-21 часа, затоа, за да се постигне терапевтска концентрација, доволна е единечна поткожна инјекција.

Бивалирудин е супстанца која директно ја инхибира активноста на тромбин, единствениот лек со сличен ефект регистриран во Русија за парентерална администрација. Неговото дејство е насочено не само кон тромбинот што циркулира во крвта, туку и кон тромбинот во внатрешноста на формираниот тромб. Лекот се администрира исклучиво интравенски, а неговото време на активност е само 25 минути. Пропишаните дози се фиксни и не бараат следење на коагулабилноста на крвта.

слајд 38 e1507791608885 - Директни и индиректни антикоагуланси

- Директни и индиректни антикоагуланси

Нови лекови

Новите орални антикоагуланси (дабигатран, апиксабан, ривароксабан) се насочени кон селективна инхибиција на кој било фактор на коагулација.

Нивната ефикасност и безбедност е докажана со големи студии, а лабораториската употреба не е потребна за употреба.

Дабигатран етексилатот во телото се претвора во активна супстанција дабигатран, делува на тромбин, се излачува преку бубрезите во 80% и предизвикува дигестивни нарушувања во 10% од случаите. Апиксабан и ривароксабан првично припаѓаат на активни лекови на кои не им е потребна трансформација по приемот, дејствуваат врз факторот на коагулација Xa. Просечната орална биорасположивост е повеќе од 50%, а ривароксабан кој гладува го зголемува на скоро 100%. Лековите не предизвикуваат нетолеранција од гастроинтестиналниот тракт.

- Директни и индиректни антикоагуланси

Индиректни антикоагуланси

Антагонисти на витамин К (AVK) се лекови кои го блокираат преминот на витамин К во активна форма, кој е потребен за формирање на протромбин, VII, IX и X фактори на коагулација во црниот дроб. Дејствата на лековите од оваа група се поврзани со отстранување на функционирачкиот протромбин од крвниот серум. AVK се користи орално во таблети, додека нивната биорасположивост е повеќе од 90%. Варфаринот е лек по избор поради најстабилниот антикоагулантен ефект. Можни се тешкотии во изборот на дози на лекови: потребно е нивно прецизно регулирање со меѓународниот нормализиран сооднос (INR), а ефектот на првата доза се појавува само 5 дена по употребата. Предозирање со AVK се третира со витамин К, противотров.

слајд 25 - Директни и индиректни антикоагуланси

Индикации, контраиндикации и несакани ефекти

Индикации, контраиндикации и несакани ефекти на директни антикоагуланси. презентирани во табелата:

„Директно“

 • деривати на кумарин;
 • средства за индандион.
 1. Првиот ден - 1 таблета 4 пати.
 2. Вториот ден - 1 таблета 3 пати.
 3. Остатокот од терапијата е 1 таблета на ден.
 1. Чистењето или миењето на стомакот неколку часа по земањето на лековите нема никаква смисла.
 2. На пациентот му се дава активен јаглен за цревна апсорпција.
 3. Во случај на предозирање со „варфарин“ или неговите аналози внатре, се препишува „холестирамин“.
 4. Пациентот е ставен во антитрауматски услови за да се избегне појава на нови хематоми и крварења.
 5. Со значителна загуба на крв, се вршат трансфузии на крв или плазма, понекогаш и целосна крв. Еритроцитната маса, криопреципитатот, протромбинскиот комплекс се ефикасни при употреба.
 6. Доделени на „Fitomenadion“, препарати засновани на витамин К.
 7. Ако нема потреба да се препише антитромбоцитна терапија, лекот Фитоменадион е пропишан за време на третманот, а не како прва помош.

„Директно“

 • Аспиринот е најчестиот антитромбоцитен агенс. Ефикасен разредувач на крв, вазодилататор и формирање на тромб;
 • Тирофибан - се меша во адхезијата на тромбоцитите;
 • Ентифибититис - ја инхибира адхезијата на тромбоцитите;
 • Дипиридамол е вазодилататор;
 • Тиклопидин - се користи за срцев удар, срцева исхемија и за спречување на тромбоза.

Природни антикоагуланси

Може да биде патолошки и физиолошки. Патолошки кај некои болести се појавуваат во крвта. Физиолошките нормално се наоѓаат во плазмата.

Физиолошките антикоагуланси се поделени на примарни и секундарни.
Првите се независно синтетизирани од телото и постојано се присутни во крвта. Секундарните се појавуваат за време на разделување на факторите на коагулација при формирање и растворање на фибрин.

 • Антитромбин;
 • Антитромбопластини;
 • Инхибитори на процесот на само-склопување на фибрин.

Со намалување на нивото на примарни физиолошки антикоагуланси во крвта, постои ризик од тромбоза.

Формирана во процесот на коагулација на крв. Тие, исто така, се појавуваат за време на распаѓање на факторите на коагулација и растворање на фибрински тромби.

Секундарни антикоагуланси - што е тоа:

 • Антитромбин I, IX;
 • Фибринопептиди;
 • Антитромбопластини;
 • ПДФ производи;
 • Мета-фактори Va, XIa.

Со развојот на голем број болести во плазмата, може да се акумулираат силни инхибитори на имунитетната коагулација, кои се специфични антитела, како што е антикоагулантен лупус.

Овие антитела укажуваат на специфичен фактор, тие можат да бидат произведени за борба против манифестациите на коагулација на крв, меѓутоа, според статистичките податоци, ова се инхибитори на факторот VII, IX.

Понекогаш, со голем број автоимуни процеси во крвта и парапротеинемија, може да се акумулираат патолошки протеини со антитромбин или инхибиторен ефект.

Антикоагуланси - што е тоа? Овие супстанции се поделени на патолошки и физиолошки. Вторите се присутни во плазмата во нормала, првите се откриваат предмет на присуство на болеста кај луѓето. Природните или природните антикоагуланси се поделени на примарни, кои телото ги произведува самостојно, тие влегуваат во крвотокот и секундарните, кои се формираат при распаѓање на факторите на коагулација поради формирање и растворање на фибрин.

Ако некое лице има намалување на нивото на овие антикоагуланси, постои веројатност за развој на тромбоза. Оваа група вклучува:

  Хепарин. Тој се синтетизира во мастоцитите и припаѓа на> За да разберете кои се овие антикоагуланси, можете да го разберете само механизмот на дејство на овие супстанции. Во човечкото тело, постојат и системи за коагулација и антикоагулација. Првите се одговорни за формирање на тромботични маси во кршење на интегритетот на васкуларните структури
  . Вториот спречува прекумерна активност на системот за коагулација на крв, а исто така е одговорен за навремено разделување на постојните тромби.

Природните антикоагуланси се поделени на примарни и секундарни. Примарните фактори постојано циркулираат во васкуларното корито и спречуваат неконтролирано формирање на тромби. Тие исто така се поделени во неколку подкатегории.

 1. Инхибитори на создавање на фибрин
  - се меша со конверзија на фибриноген во фибрин.
 2. Антитромбопластична
  супстанциите имаат антипротробиназно дејство.
 3. Антитромбин
  - структури кои го врзуваат тромбинот.

Примарни антикоагулантни лекови во крвта се:

 • антитромбин III;
 • алфа2-антиплазмин;
 • хепарин;
 • алфа макроглобулин;
 • аполипротеин А-11;
 • алфа2-антитрипсин;
 • плацентален антикоагуланс - се произведува само со формирана плацента;
 • Инхибитор на Ц1 естераза;
 • LACKS - инхибитор на коагулација поврзан со липопротеин;
 • Протеини С и Ц;
 • автоантитела произведени од активни фактори на коагулација;
 • инхибитор на склопување на фибрин;
 • тромбомодулин;
 • гликопротеини.

Секундарни фактори се формираат при уништување на згрутчување на крвта:

  фибрински пепт> И покрај различните природни крвни фактори, не секогаш се постигнува баланс помеѓу системите за коагулација и антикоагулација. Несоодветна активност на природни антикоагуланси и прекумерна активност на системот за коагулација на крв може да доведе до зголемена тромбоза
  . Во овој случај, постои потреба за употреба на антикоагулантни лекови.

Тие можат да бидат физиолошки и патолошки. Физиолошки антикоагуланси се нормално присутни во плазмата. Патолошки се појавуваат во крвта со некои болести.

Физиолошките антикоагуланси се поделени на примарни и секундарни. Основните се синтетизираат од телото независно и постојано се во крвта. Секундарните се формираат при расцепување на факторите на коагулација при формирање на фибрин и негово растворање.

Благодарение на процесот на коагулација на крв, самото тело осигури дека тромбот не оди подалеку од границите на погодениот сад. Еден милилитар крв може да придонесе за коагулација на целиот фибриноген во телото.

Поради своето движење, крвта одржува течна состојба, како и поради природните коагуланси. Природни коагуланти се произведуваат во ткивата, а потоа влегуваат во крвотокот, каде што се спречува згрутчување на крвта.

Овие антикоагуланси вклучуваат:

 • Хепарин;
 • Антитромбин III;
 • Алфа-2 макроглобулин.

Лекови врз основа на хепарин со директно дејство

Гепарин 1 - Директни и индиректни антикоагуланси

Приврзаниците на третманот со алтернативни методи се користат за спречување на тромбоза во трева со ефект на разредување на крв. Списокот на такви растенија е доста долг:

 • коњски костен;
 • кора од врба;
 • црница;
 • детелина;
 • пелин;
 • meadowsweet meadowsweet:
 • Црвена детелина;
 • корен од сладунец;
 • избегнување на божур;
 • цикорија и други.

Пред да се лекувате со билки, препорачливо е да се консултирате со лекар: не сите растенија можат да бидат корисни.

Црвената детелина се користи во народната медицина како средство за подобрување на протокот на крв

Коагулацијата на крвта е комбинација на физиолошки и биохемиски процеси насочени кон запирање на крварењето кое започна порано. Ова е заштитна реакција на телото, спречувајќи масовно губење на крв.

Коагулацијата на крвта се одвива во 2 фази:

 • примарна хемостаза;
 • ензимска коагулација.

Три структури учествуваат во овој сложен физиолошки процес: васкуларниот wallид, централниот нервен систем и тромбоцитите. Кога damagedидот на крвниот сад е оштетен и започнува крварење, мазните мускули лоцирани во него околу местото на перфорацијата се компресираат, а садовите се спазматични. Природата на овој настан е рефлексивна, односно се јавува неволно, по соодветниот сигнал на нервниот систем.

Следниот чекор е адхезија (адхезија) на тромбоцити на местото на оштетување на васкуларниот wallид и нивна агрегација (лепење) заедно. По 2-3 минути, крварењето престанува, бидејќи местото на оштетување е запушено од тромб. Сепак, овој тромб е сè уште лабав, а крвната плазма на местото на оштетување е сè уште течна, така што под одредени услови, крварењето може да се развие со обновена сила.

Кога се појавуваат траги од тромбин во областа на оштетување на wallидот на крвниот сад, започнува каскада на реакции на интеракција на ткивните фактори на коагулација со крв, се појавува друг фактор - тромбопластин, кој комуницира со специфична супстанца протромбин и формира активен тромбин. Оваа реакција се јавува и со учество на калциумови соли. Тромбинот комуницира со фибриноген и се формира фибрин, кој е нерастворлива супстанција - нејзините филаменти таложат.

Следната фаза е компресија или повлекување на тромб, што се постигнува со набивање, компресија на истиот, како резултат на што се одделува транспарентен, течен крвен серум. И последната фаза е растворање или лиза на претходно формиран тромб. За време на овој процес, многу супстанции комуницираат едни со други, а резултатот е појава во крвта на ензимот фибринолизин, кој ги уништува филаментите на фибрин и го претвора во фибриноген.

Антикоагулантни препарати

„Директно“

индиректни

За подобро разбирање, создадени се класификации во кои се означени точките на дејство на специфични групи на лекови.

Изборот на група и лек зависи од здравствениот статус на одреден пациент, неговата патологија и состојбата на системот за коагулација на крв
. За ова, постои коагулограм кој ја прикажува функционалната активност на крвниот систем пред, за време и по употребата на лекови.

По операцијата, не-фракционо хепарин се враќа после 4 часа. Прифаќањето на индиректни антитромбоцитни агенси може да се врати по два дена, по следењето на состојбата на крвта со помош на лабораториски тестови.

 • улцеративни заболувања на гастроинтестиналниот тракт;
 • васкуларна аневризма;
 • заболување на црниот дроб;
 • акутно крварење;
 • тромбоцитопенија;
 • откажување на бубрезите;
 • Јас терминот и последниот месец од бременоста;
 • високо ниво на креатинин.
 • брз почеток на акција;
 • релативно краток полуживот;
 • присуство на специфични средства за противотров (може да биде корисно во третманот на акутни исхемични мозочни удари, како и да се отстранат негативните симптоми по мозочен удар);
 • фиксна доза;
 • недостаток на директен ефект на додатоци во исхраната врз дневната доза на лекот;
 • недостаток на потреба за редовно лабораториско следење на крвта.

Најчестиот несакан ефект што се јавува по земањето на ПАП е зголемен ризик од крварење. Но, согледаната закана од сериозно крварење е релативно мала во споредба со придобивките што ги обезбедуваат директните антикоагуланси.

Дополнителни ефективни директни антикоагулантни механизми вклучуваат деактивирање на тромбоцити и намалување на активноста на коагулација на крв. Полуживотот на оваа група на лекови е 7-14 часа, времето на појава на терапевтскиот ефект се движи од еден до четири часа. Директните антикоагуланси се акумулираат во црниот дроб со формирање на активни метаболити и се излачуваат во урината.

Како антикоагуланси се користат и два вида хепарини - нефракционо (UFH) и мала молекуларна тежина (NMH). Хепарин со ниски фракции се користи за спречување и лекување на лесна тромбоза веќе неколку децении. Недостатоците на UFH се дека има променлив антикоагулантен ефект, како и ограничена биорасположивост. Хепарин со мала молекуларна тежина се добива од мала молекуларна тежина со деполимеризација.

Хепарин со мала молекуларна тежина има специфична дистрибуција на молекуларна тежина, што ја одредува неговата антикоагулантна активност и времетраењето на дејството. Предноста на LMWH е тоа што лесно можете да ја пресметате потребната доза, како и да не се плашите од сериозни несакани ефекти. Од овие причини, подвидот на хепарин со мала молекуларна тежина се користи во повеќето болници во светот.

Како антикоагуланс, се користи раствор на хепарин.

Конзистентноста и регуларноста се неопходни за ефикасен третман со директни антикоагуланси. Бидејќи овој вид на дрога има краток полуживот, пациентите кои пропуштиле доза намерно или случајно, се изложени на ризик од тромбоза или несоодветна коагулација. Со оглед на тоа дека позитивниот ефект од земање на ПАП брзо исчезнува кога лекот ќе се прекине, исклучително е важно да се следи распоредот пропишан од лекарот.

Третманот со комбинација на различни антикоагуланси е контраиндициран кај:

 • хеморагична дијатеза;
 • болести придружени со намалување на коагулабилноста на крвта;
 • за време на бременоста;
 • нарушена функција на црниот дроб и бубрезите;
 • малигни неоплазми;
 • пептичен улкус.

Исто така, потребно е итно да се прекине комбинираната терапија кога крвта се појавува во урината.

Врз основа на хепарин, се создадоа локални антикоагуланси, лековите ја намалуваат можноста за формирање згрутчување на крвта, ја зголемуваат јачината на капиларите, ја елиминираат болката, отокот и негуваат ткивата.

 • Venolife - составот на гелот и мастата вклучува компоненти кои придонесуваат за апсорпција на хепарин, зголемен проток на крв и намалена васкуларна пропустливост.
 • Venitan - маст, крем и гел се составени од хепарин и ецин. По примената на Venitana, протокот на крв се подобрува, венската мрежа станува помалку забележлива, ризикот од трофични чиреви, тромбофлебитис се намалува.
 • Хепатромбин - маст и гел го инхибираат формирањето на тромби, обезбедуваат антиинфламаторно и умерено аналгетско дејство.
 • Venosan - повеќекомпонентен гел спречува навлегување на ексудат во ткивото, процес на адхезија и прицврстување на тромбоцитите на васкуларниот wallид.
 • Гел Lyoton 1000 - дополнително содржи компонента од растително потекло есцин, кој го подобрува тонот на крвните садови и мускулите, го намалува воспалението и болката.

Рецепција на антикоагуланси интравенски и поткожно е пропишана за воспаление на васкуларниот wallид, тромбофлебитис, згрутчување на крвта во вените и артериите, за спречување на тромбоемболиски компликации во староста.

Фрагмин - лек базиран на хепарин со мала молекуларна тежина, ја инхибира активноста на тромбин, малку влијае на протокот на крв. Терапијата трае додека не се достигнат нормалните нивоа на протромбин.

Фраксипарин - се препорачува за употреба при тромбоза на површни и длабоки вени. Во прилог на главниот ефект, дрогата ја намалува количината на холестерол и ја подобрува циркулацијата на крвта. Фраксипарин, кој е директен антикоагуланс, се препишува на бремени жени со висока коагулабилност на крвта за да се спречат повредите во протокот на крв во плацентата, ризик од абортус.

Клексанот е агенс со долго дејство со висока антикоагулантна активност за третман на проширени вени, тромбофлебитис, тромбоза. Лекот практично нема ефект врз почетната фаза на формирање на тромб.

Калциум надропарин - е наменет за третман на венска тромбоза.

Директни инхибитори

 • Директните инхибитори на тромбин најчесто се користат за спречување на венски тромбоемболизам, мозочен удар и венска тромбоза на долните екстремитети. Сега се користат нови антикоагуланси базирани на дабигатран етексилат.
 • Прадакса - може да се користи за доживотна терапија. Активната компонента на лекот влијае на агрегацијата на тромбин и тромбоцити. Употребата на лекот кај акутна венска тромбоза помага да се намали ризикот од релапс и смрт.
 • Пијавит - биолошки активен додаток базиран на хирудин ја забавува хемокоагулацијата, се меша во поврзувањето на тромбоцитите, ги раствора тромбовите, има умерени аналгетски и антиинфламаторни својства. Додатокот во исхраната е ефикасен за проширени вени, тромбофлебитис, трофични чиреви. Пијавит е достапен во форма на капсули, масти, спреј.

Индиректни антикоагуланси може да се користат од неколку недели до неколку месеци. За да се спречи крварење, состојбата на крвта се проценува на секои четири недели од третманот. Дејството на лекот во таблетите се развива бавно, но формата на таблети е погодна за употреба дома.

 1. Фенилин - го нарушува формирањето на фибриноген, протромбин, инхибитори на коагулација во црниот дроб, чија концентрација се намалува по осум часа администрација. Лекот е индициран за третман и превенција на тромбофлебитис, тромбоза во постоперативниот период.
 2. Варфарин - се однесува на безбедни лекови за долготрајна антикоагулантна терапија под постојан мониторинг. Несакани ефекти во форма на мали хематоми, крварење на непцата, гадење, намалена изведба, ретко се појавуваат алергиски осип.

По намалување или повлекување на дозата, тие брзо исчезнуваат. Употребата на лекот помага да се намали бројот на тромбоемболиски нарушувања, срцев удар, мозочен удар.

Дејството по првата доза трае 2-3 дена. За време на периодот на третман, не треба да се користи храна со висока содржина на витамин К: зелка, магдонос, киви, маслиново масло, грашок, соја. Индикации за употреба:

 • Тромбофлебитис.
 • Варикозно заболување.
 • Мозочен удар.
 • Постоперативна тромбоза.
 • Спречување на компликации по миокарден инфаркт.
 • Тромбоемболизам.

На првиот ден од третманот на акутна тромбоза, Варфарин може да се користи во комбинација со хепарини.

Антикоагуланси инхибираат формирање на
фибрински тромби. Тие се класифицирани
за директни и индиректни антикоагуланси
дејствија.

Антикоагуланси со директно дејство
инактивирајте циркулира во крвта
фактори на коагулација ефективни во
студираат внатре
vitro
и во
v
»
лво
,
се користи за зачувување на крвта,
третман и превенција на тромбоемболичен
болести и компликации.

Индиректни антикоагуланси
(орални) се антагонисти
витамин К.
и кршат зависност
овој фактор на активирање на витамини
коагулација во црниот дроб, само ефективна “
in
живеат
,
се применуваат со терапевтски
цел.

Директна акција ANTICAGULANTS
(Инхибитори на тромби)

Антикоагуланси со директно дејство се намалуваат
ензимска активност на тромбин
(фактор на коагулација IIа)
во крв. Разликувајте две групи
антикоагуланси во зависност од
механизам за инхибиција на тромбин.
Првата група е селективна,
специфични инхибитори независни
од антитромбин III (β-хирудин олигопептиди,
аргатробан). Тие го неутрализираат тромбинот,
блокирање на неговиот активен центар. Друг
групата е хепарин
-активатор антитромбин 111.

ХИРУДИН
-полипептид
(65-66 аминокиселини) плунка пијавица (Хирудо
лекари
-
налис
)
со молекуларна тежина од околу
7kDa. Во моментов хирудин
добиени со генетски инженеринг.
Хирудин селективно и реверзибилно
го инхибира тромбинот, формирајќи се со својот
активниот центар е стабилен комплекс,
не влијае на другите фактори на коагулација
крв.

„Директно“

Орални антикоагуланси од следната генерација (PLA)

Антикоагуланси се незаменливи лекови кои се користат во третманот на многу патологии, како што се тромбоза, аритмии, срцеви удари, исхемија и други.

Сепак, лековите кои се покажале ефикасни имаат многу несакани ефекти.
. Развојот продолжува, а нови антикоагуланси понекогаш се појавуваат на пазарот.

Разредувачите на крв од новата генерација ги имаат следниве придобивки:

 • Дејството на лекот брзо се јавува и запира;
 • Кога се зема, ризикот од крварење се намалува;
 • Лековите се индицирани за пациенти кои не треба да земаат варфарин;
 • Инхибицијата на факторот поврзан со тромбин и тромбинот е реверзибилна;
 • Ефектот на консумираната храна, како и другите лекови, се намалува.

Сепак, новите лекови имаат недостатоци:

 • Неопходно е да се зема редовно, додека земањето стари лекови може да се прескокне поради долгото дејство;
 • Многу тестови;
 • Нетолеранција од страна на некои пациенти кои би можеле да пијат стари апчиња без несакани ефекти;
 • Ризик од крварење во гастроинтестиналниот тракт.

Списокот на лекови од новата генерација е мал.

Новите лекови Ривароксабан, Апиксабан и Дабигатран може да бидат алтернатива во случај на атријална фибрилација. Нивната предност е недостатокот на потреба за постојано дарување крв за време на администрацијата, тие не комуницираат со други лекови.

Сепак, ПЛА се подеднакво ефикасни, без поголем ризик од крварење.

Нови антикоагуланси за орална администрација се: Ривораксобан и Еливикс. Кога ги користите, не треба да се придржувате до диета и да ги контролирате индикаторите за коагулација на крв.

 1. Ривораксобан - го забавува стопирањето на процесот на тромбоза со потиснување на активаторот на протромбин. Ривораксобан целосно се апсорбира, почнува да дејствува два часа по администрацијата.
 2. Еливикс е лек со директно дејство што ја инхибира активноста на тромбин и други фактори на коагулација.

Нови орални антикоагуланси се пропишани за акутна тромботска оклузија за да се спречи тромбоемболизам по операцијата.

Лековите ја намалуваат веројатноста за крварење, токсични се за црниот дроб и во ретки случаи предизвикуваат диспепсија. Лековите се официјално регистрирани во Русија.

За да се спречи формирање на патолошки згрутчување на крвта, за да се избегне тромбоемболичен синдром, експертите препишуваат антикоагуланси по дијагностицирање на васкуларна патологија. При избор на лек, се земаат предвид фармакокинетските својства и тежината на болеста.

Лековите за разредување на крвта кои спречуваат згрутчување на крвта станаа неопходна алатка за спречување на исхемија, аритмија, срцев удар, тромбоза, итн. Многу ефикасни лекови имаат голем број непријатни несакани ефекти, па затоа развивачите продолжуваат да ја подобруваат оваа група на лекови. Новите орални антикоагуланси треба да станат универзален лек што ќе им биде дозволен на децата да го земаат за време на бременоста. Современите лекови ги имаат следниве позитивни аспекти:

 • тие се дозволени на луѓе на кои варфаринот е контраиндициран;
 • намален ризик од крварење;
 • разредена крв 2 часа по администрацијата, но дејството брзо завршува;
 • ефектот на конзумирана храна и други средства е намален;
 • инхибиција е реверзибилна.

Специјалисти постојано работат на подобрување на лековите за разредување на крвта на новата генерација, но тие сепак имаат голем број на негативни својства, кои вклучуваат:

 • приемот на стари опции може да се прескокне, новите бараат строго редовно користење;
 • постои ризик од крварење во дигестивниот тракт;
 • за назначување на средства, потребно е да се спроведат многу анализи;
 • некои пациенти кои немале проблеми со стари лекови, доживуваат нетолеранција на нови антикоагуланси.

Заклучок

Антикоагуланси се незаменливи лекови во третманот на патологии на срцето и крвните садови. Тие не можат да се земат самостојно.

За време на третманот, потребно е редовно лабораториско следење.

Многу е важно да не се мешаат антикоагуланси и антитромбоцитни агенси со тромболитички агенси. Разликата е во тоа што антикоагулантите не уништуваат тромб, туку само го забавуваат или спречуваат неговиот развој.

Варфарин - Директни и индиректни антикоагуланси

Ова се антитромботични лекови и супстанции кои спречуваат формирање на блокади во крвотокот. Тие обезбедуваат крв со оптимална состојба на течност, флуидност, под услов интегритетот на садовите. Овие супстанции се поделени во неколку групи според факторот на формирање: внатре во телото или синтетички лекови.

Употребата на антитромбоцитни лекови овозможува не само да се нормализираат реолошките стандарди на крв, туку и да се подобри општата состојба на пациентот и да се спречи можноста за развој на сериозни болести.

Внимателно внимание на употребата на антикоагуланси, изборот на дозата и следењето на состојбата на пациентот ќе помогнат да се намали ризикот од компликации и да се постигне успех. Професионалци кои ја користат оваа група лекови во својата пракса треба да го подобрат своето знаење и строго да ги следат меѓународните медицински препораки.

Антикоагуланси се неопходни лекови за третман на кардиоваскуларни патологии. Не можете сами да ги земете. Тие имаат многу контраиндикации и несакани ефекти, а неконтролираниот внес на овие лекови може да доведе до крварење, вклучително и скриено крварење. Препишете ги и утврдете ја дозата треба да биде лекар кој е во состојба да ги земе предвид сите карактеристики на текот на болеста и можните ризици. За време на третманот, потребно е редовно лабораториско следење.

Важно е да не се мешаат антикоагуланси и антитромбоцитни агенси со тромболитички агенси. Главната разлика е во тоа што првиот не може да уништи тромб, туку само го спречува или забавува неговиот развој. Тромболитиците се лекови за интраваскуларна администрација кои раствораат тромби.

Во еден случај, се посочува дека цикоријата заедно со зелените треба да се отстрани од исхраната, а цикоријата е именувана во списокот на природни лекови (коагуланси). Па, како да се разбере, може да се земе паралелно со варфарин или не?

Антикоагулантните лекови ја инхибираат активноста на системот за коагулација на крв, спречуваат формирање на нови згрутчување на крвта или ги уништуваат постојните. Оваа група на лекови е широко користена во сите гранки на медицината.

Благодарение на овие лекови, хируршката смртност во постоперативниот период е значително намалена.

Лекаршта - Директни и индиректни антикоагуланси

Антикоагуланси се супстанции или лекови кои ја инхибираат активноста на системот за коагулација на крв, а исто така спречуваат згрутчување на крвта.
.

Подготовките од оваа серија се користат во сите области на медицината
. Сепак, антикоагуланси се најраспространети кај cardiology и хирургија. Во текот на какви било, дури и мали хируршки интервенции, интегритетот на телесните ткива е нарушен. Во овој случај, се активира хемостатскиот систем, кој се карактеризира со зголемена тромбоза.

Недостатокот на корекција на оваа состојба може да доведе до развој на акутни нарушувања на церебралната и коронарната циркулација, како и тромбоемболизам на гранките на пулмоналната артерија.

Затоа е исклучително важно да се спроведе соодветна антикоагулантна терапија во постоперативниот период.
.

In cardiolлогичка практика, употребата на антикоагуланси станува особено важна во пост-инфарктниот период, со аритмии, како и срцева слабост.

Антикоагуланси се препишуваат доживотно на пациенти кои биле подложени на стентирање, или на корорнарна артериска калемење.

Постојат јасни индикации и контраиндикации за назначување на антитромботични лекови. Тие треба да се земаат само како што е пропишано од лекарот што посетува, под строг надзор на коагулограмот.

И покрај постојните контраиндикации и можните несакани ефекти, не треба да се плашите од земање на овие лекови. Нивната употреба може да спречи развој на сериозни компликации, па дури и да го спаси животот на една личност.

Скоро сите пациенти кои страдаат од срцеви заболувања треба да земаат специјални лекови за разредување на крв. Сите овие лекови можат да се поделат на 2 главни типа: антикоагуланси со директно дејство и антагонисти на витамин К (индиректен ефект). Како да се разбере која е разликата помеѓу овие подвидови и кој е механизмот на нивниот ефект врз телото?

Балансот помеѓу системите за хемокоагулација и антикоагулација е предуслов за нормално функционирање на телото. Рамнотежата е нарушена од разни болести, функционални нарушувања на црниот дроб, генетски патологии, атеросклероза.

Со зголемена активност на коагулација, вискозноста на крвта се зголемува и неговото движење во садовите се забавува. Како резултат, се развиваат воспалителни процеси во васкуларниот wallид, проширени вени, тромбоемболизам и срцев удар. Дебела крв ја нарушува церебралната циркулација, ја комплицира бременоста и може да предизвика фетална смрт.

Директните и индиректните антикоагуланси имаат за цел да ја инхибираат коагулацијата. Лековите го поддржуваат оптималниот проток на крв, блокираат формирање на тромботични маси на васкуларните wallsидови.

Покрај тоа, антикоагулантните лекови ја намалуваат кревкоста на капиларната мрежа и холестеролот, ги шират крвните садови.

Преглед

Средствата за згрутчување на крвта се нарекуваат и хемостатици. Нивното дејство е директно и индиректно, активноста во телото исто така варира. Одредени лекови го манифестираат исклучиво во рамките на телото. Лековите се разликуваат во специфичноста на нивните ефекти.

Вклучувањето на биолошките компоненти на системот за коагулација на крв е својствено за групата на директни коагуланти. Во оваа серија има лекови кои се наменети исклучиво за локална употреба. Некои лекови се инјектираат само во крвта. Постојат директни контраиндикации за терапија.

 • високи згрутчувања на крвта кај луѓето;
 • миокарден инфаркт;
 • зголемена историја на коагулација на крв.

Група лекови базирани на витамин К се состои од коагуланти со индиректно дејство. Некои лекови со хормонални својства се исто така вклучени во него. Приемот на такви лекови се врши внатре. Може да бидат таблети или инјекции.

Сите лекови кои влијаат на крвниот систем ги пропишува лекарот. Лековите се користат само под негова контрола, така што не можете да се само-лекувате.

Лек за фибриноген

Како да се зголеми коагулабилноста на крвта? Фибриногенот често се препишува на пациенти. Се продава во ампули кои содржат порозна маса. Пропишан е лек за извршување на системски ефекти врз телото. Може да се добие од крвната плазма на донаторот. По администрацијата, активната компонента на агенсот може да се претвори во фибрин, кој формира тромби.

Лекот Фибриноген се користи за навремено изложување на телото и итен третман. Максималниот степен на ефикасност е видлив со недостаток на супстанција во телото, ако се забележи масивно крварење. Станува збор за абрупција на плацентата, со афибриногенемија.

За да се зголеми коагулабилноста на крвта, лекот главно се препишува во вена. Локалната употреба како филм, што се применува на површина што крвари, не е исклучена. Пред употреба, составот се раствора во 250-500 мл вода за да се изврши инјекција. Пациентите се прикажани капе или млаз интравенска администрација со бавно темпо.

Некои производи имаат и антикоагулантна активност.

 1. Големи количини на течност - вода, компот, чај.
 2. Краставици.
 3. Лубеница.
 4. Ленено масло и риба со малку маснотии.
 5. овес
 6. Пијалаци од брусница од други темни бобинки.
 7. Производи што содржат јод - алги.
 8. Пијалоци од грозје.

За жал, употребата на овие производи не го поддржува целосно хемостатскиот систем на соодветно ниво.

Сепак, таквите својства мора да ги запомнат луѓето кои земаат антикоагулантни лекови - вишок на нивна употреба може да предизвика внатрешно и надворешно крварење
.

Ефективна Викасол

Доколку е потребно, лек кој може да се купат во аптека поени во форма на таблети или како решение во ампули ви овозможува да се зголеми коагулацијата на крвта. Лекот е индиректен коагулант. Ова е аналог на витамин К, кој има синтетичко потекло. Растворлив е во вода. Со негова помош, можно е да се подобри процесот поврзан со формирање на фибрински тромби. Во медицината, лекот е назначен како витамин К3.

Можно е да се добие фармаколошки ефект не благодарение на самиот Викасол, туку на витамини што се синтетизираат од него. Тоа се соединенија К1, К2. Поради оваа причина, резултатот се забележува по 12-24 часа. Ако лекот се администрира интравенски, ефектот се забележува по половина час. Интрамускулна употреба ви овозможува да видите позитивен ефект по 2-3 часа. Потребата од овие витамини е забележана во синтезата на протромбин, проконвертин и други фактори на црниот дроб.

Лековите се препишуваат со прекумерно намалување на индексот на протромбин или со изразен недостаток на К-витамин. Елиминацијата на последното отстапување се спроведува кога е предизвикана од замена на трансфузија на крв или крварење од паренхимните органи. Други причини:

 • продолжена употреба на антагонисти на витамин К;
 • спроведување на долготрајна терапија со вклучување на антибактериски лекови со широк спектар на дејство;
 • употреба на сулфонамиди;
 • спречување на хеморагична болест кај доенчиња;
 • пролонгирана дијареја во детството;
 • цистична фиброза;
 • бременост кај жена која страда од епилепсија, туберкулоза и прима симптоматска терапија;
 • предозирање со антикоагуланси со индиректно дејство;
 • хепатитис, жолтица, рани, крварење;
 • подготовка за операција, постоперативен период.

Ефективноста на терапијата со лекот Викасол понекогаш е ослабена ако антагонистите на лекот се истовремено препишани на пациентот. Тоа се НСАИЛ, индиректни антикоагуланси вклучени во групата на неодикумарини, ПАСК, аспирин. Третманот со лекот се спроведува во строга согласност со упатствата на лекарот, како и упатствата. Викасол може да предизвика развој на несакани ефекти. На пример, хемолиза на црвени крвни клетки, кога лекот се администрира интравенски.

Суштината на антикоагулантниот третман

Антикоагулантна терапија е ефикасен метод за борба против проширени вени, длабока венска тромбоза, пулмонарен емболизам, срцеви напади и удари. На активни супстанции од антикоагуланси совршено разредуваат крвта и да се спречи нејзиното коагулација, поради што се постигнува терапевтски и превентивна ефект.

Како да се утврди ефикасноста на земање антикоагуланси?

INR (Меѓународен нормализиран сооднос) е индикатор за коагулабилноста на крвта, кој се испитува пред да се препише варфарин и како контрола на ефективноста на терапијата, како и за прилагодување на дозите и проценка на ризиците од компликации во третманот. Ова е дериват на протромбинско време (за кое крвта коагулира), како и IPT (протромбински индекс), што нормално е 95-105%.

 • INR е односот на протромбинското време на пациентот кон стандардното протромбинско време. Колку повеќе INR, полошо е коагулабилноста на крвта.
 • Нормата на INR е 0,85-1,25. За време на терапијата со варфарин, треба да се постигне INR 2-3.

Ефект на Побочниј - Директни и индиректни антикоагуланси

INR се проверува пред да се земе варфарин, а потоа 2-5 дена. Во просек, потребни се до 2 дена за да се избере дозата на лекот и да се стабилизира INR во рамките на целните броеви (3-10). Понатамошна контрола се спроведува еднаш на секои 2-4 недели.

 • Ако INR е помала од 2 - дозата на варфарин е недоволна, таа се зголемува за 2,5 mg (1 таблета неделно) со следење на INR секоја недела додека не достигне 2-3.
 • Ако INR е повеќе од 3, тогаш дозата на лекот се намалува (1 таблета 2, 5 mg неделно). INR-мониторингот се спроведува една недела по намалувањето на дозата.
 • Ако INR 3,51-4, 5 намалете ја дозата за 1 таблета. INR се следи по 3 дена.
 • Ако INR 4,51-6 намалете ја дозата за 1 таблета со INR контрола секој втор ден.
 • Со INR поголем од 6, варфаринот се откажува.

Општо земено, антикоагуланси се лекови со многу стапици. Главните се ризиците од спонтано крварење (вклучително и скриени) и мозочни несреќи што можат да доведат до смрт. Во врска со ова, антикоагулантните лекови треба да се земаат само според упатствата и под надзор на лекар, земајќи ги предвид сите околности на болеста, ризиците на овој пациент и податоците за лабораториско следење, кои треба да бидат темелни и редовни.

Лековите од групата антикоагуланси се препишуваат за превенција и третман на тромбоза предизвикани од следниве патолошки состојби:

 • развој на аневризма на левата комора;
 • срцева или васкуларна хирургија;
 • тромбоангитис облитеранс;
 • уништување на ендартеритис;
 • белодробна емболија;
 • тромбофлебитис на површни вени на нозете;
 • флебеуризам;
 • ангина пекторис;
 • миокарден инфаркт;
 • атријална фибрилација.

Често, згрутчување на крвта се појавува во длабоките вени на нозете, предизвикувајќи црвенило и оток на долните екстремитети. Сепак, ова не е најголемата непријатност поврзана со формирање на тромб. Многу е поопасно кога одделен тромб со проток на крв влегува во белите дробови. Во овој случај, се развива белодробна емболија.

Друга индикација за употреба на антикоагуланси е да се спречи развојот на тромбоза во садовите на срцето. Ова е особено точно за луѓето кои страдаат од срцеви аритмии, односно атријална фибрилација. Конечно, одвоен фрагмент од тромб може да влезе во садовите на мозокот, предизвикувајќи развој на мозочен удар. Правилно избраните разредувачи на крв, исто така, спасуваат од такви тешки последици.

Клучен недостаток на оваа терапија е тоа што го зголемува ризикот од крварење. Покрај тоа, крварењето може да се развие не само на кожата (каде што може да се забележи навремено), туку и во гастроинтестиналниот тракт или во мозокот (што го загрозува животот на пациентот). Особено изложени на ризик се пациентите кои земаат антикоагуланси во високи дози или земаат лекови кои паралелно го зголемуваат дејството на антикоагуланси.

Во овој поглед, пациентите склони кон крварење, кои страдаат од неконтролирана хипертензија или достигнале возраст од 75 години, не можат да земаат антикоагуланси поради голема веројатност за крварење.

Друг недостаток на оваа група на лекови е нивната цена. Најевтиното средство е лекови базирани на варфарин. Сепак, нивната администрација бара редовни лабораториски тестови за да се оцени влијанието на лекот врз крвта. И производите базирани на хепарин обично се користат само во болнички услови.

Конечно, специфичните несакани ефекти на одредени антикоагуланси, исто така, може да се припишат на недостатоци. На пример, хепарин-базирана агенси предизвикуваат тромбоцитопенија и лекови со проблеми со кожата варфарин причина, до некроза на ткивото. Покрај тоа, секој антикоагулантна може да предизвика тешки алергиски реакции или дури и анафилактичен шок кај пациенти склони кон нив.

 • пациент кој не зема индиректни антикоагуланси има INR помал од 1,0;
 • кај пациент кој зема варфарин и неговите аналози, индикаторот INR флуктуира на ниво од 2,0-3,0 (овие индикатори се предупредување за можен развој на крварење);
 • индикатор INR во опсег од 1,0-2,0 покажува дека пациентот е изложен на ризик од исхемичен мозочен удар;
 • во случај на INR поголем од 4,0, ризикот од згрутчување на крвта, а со тоа и развој на хеморагичен мозочен удар, е најголем.

Но, невозможно е да се процени ефикасноста на земање директни антикоагуланси и ова станува сериозен проблем за лекарите кои препишуваат такви лекови. На пример, потребата да се оцени антикоагулантно дејство се јавува кога пациентите се примаат во несвесна состојба. И, ако нема информации за земање директни антикоагуланси во медицинската евиденција на таков пациент, прилично е тешко да се идентификуваат во телото. Воведувањето на антикоагуланси во овој случај лесно може да предизвика предозирање.

Директни и индиректни антикоагуланси се користат за да се спречи развојот на тромбоемболизам, акутна венска тромбоза во случај на механички протетски срцеви залистоци и развој на атријална фибрилација.

Главните болести, чиј развој е доделен на антикоагуланси на директно и индиректно дејство, ја имаат следната поделба во групи:

 1. Тромбоза на артерискиот систем:
  • миокарден инфаркт;
  • белодробна емболија;
  • мозочен удар со манифестации на исхемија;
  • трауматско оштетување на артериите против атеросклероза.
 2. :
  • услови на шок;
  • трауматски повреди;
  • развој на сепса.
 3. Акутна венска тромбоза:
  • тромбоза на позадината на проширени вени;
  • тромбоза на хемороидни венски плексуси;
  • згрутчување во долната шуплива вена.

Кои се антикоагуланси и кој е списокот на индикации? Ова е лек со спротивен ефект на тромбоза. Главно се користи за болести на кардиоваскуларниот систем:

 1. Флебеуризам.
 2. Тромбоза.
 3. Тромбоемболизам.
 4. Коронарна срцева болест.
 5. Миокарден мозочен удар.
 6. Атријална фибрилација.
 7. Атеросклероза.
 8. Срцева слабост.
 9. Нарушена функција на крвните садови.
 10. Хронична патологија на срцето и крвните садови.
 11. Присуство на вештачки вентили.

Покрај третманот, лековите се препишуваат за превентивни цели на горенаведените болести, во постоперативниот период за да се спречат згрутчување на крвта. Тие се применуваат индивидуално, под надзор на лекар.

гепариноваја мас - Директни и индиректни антикоагуланси

Варфаринот е вистински олдтајмер на фармацевтскиот пазар

До крајот на 2010 година, антагонистот на витамин К (варфарин) беше единствениот орален антикоагуланс одобрен од светската здравствена организација за спречување на тромбоемболиски компликации кај пациенти со не-валвуларна атријална фибрилација и третман на венска тромбоемболија. За половина век, фармацевтите детално ја проучувале ефикасноста на лекот, а исто така јасно ги идентификувале недостатоците и несаканите ефекти.

Најчестите вклучуваат:

 • тесен терапевтски прозорец (за труење, доволно е да се пијат минимален број на таблети);
 • интеракција со храна богата со витамин К (земање таблети во комбинација со дневна потрошувачка на зелен зеленчук може да доведе до хиперкалемија);
 • одложен антикоагулантен ефект (ова значи дека мора да поминат неколку недели помеѓу започнувањето на терапијата и првите резултати). За спречување на венска тромбоза, овој период е предолг;
 • потребата за често следење на крвниот статус и прилагодување на дозата;
 • можност за модринки и крварење.
 1. Лицето кое не зема индиректни антикоагуланси ќе има INR малку под 1.
 2. Пациент кој зема варфарин ќе има INR помеѓу 2,0 и 3,0. Откако виделе толку високи стапки, лекарите ќе бидат подготвени за ненадејно крварење.
 3. INR помеѓу 1 и 2 покажува дека пациентот може да биде изложен на ризик од развој на исхемичен мозочен удар.
 4. Со INR 4 и погоре, постои најголем ризик од згрутчување на крвта и развој на хеморагичен мозочен удар.

ИНР крвен тест е индикативен за индиректна антикоагулантна терапија

Но, тест на крвта за INR нема да даде објективни индикатори ако пациентот зема директни антикоагуланси. Најголемиот проблем со најновите директни антикоагуланси е недостатокот на сигурен начин за проценка на нивната ефикасност. Лекарите можат да откријат време за запирање на крварењето, но не постои индикатор што би го оценил присуството на антикоагулантни ефекти.

Што треба да знаете

Пациентите на кои им се препишуваат орални антикоагуланси, треба да знаат дека имаат голем број на контраиндикации и несакани ефекти. Кога ги земате овие лекови, треба да следите диета и да направите дополнителни тестови на крвта. Важно е да се пресмета дневната доза на витамин К, бидејќи антикоагуланси го нарушуваат неговиот метаболизам;

Дали можат да се комбинираат два вида антикоагуланси?

Како што може да се разбере од горенаведеното, антикоагулантите се вистински спас на една личност во случај на ангина пекторис, срцев удар, васкуларна емболија, со проширени вени или тромбофлебитис. Покрај тоа, во случај на акутна состојба, се препишуваат лекови со директно дејство, кои даваат непосреден ефект. Ако терапијата даде позитивен резултат, по неколку дена третманот се надополнува со индиректни лекови.

Покрај тоа, комбинациите на овие лекови се пропишани за пациентите да се подготват за трансфузија на крв, за операции на садови и срце, како и за спречување на тромбоза. Точно, специјалистите треба постојано да ја следат состојбата на пациентот, особено да ја проверуваат стапката на коагулација на крв, присуството на талог во урината, како и нивото на протромбин.

Опис

Антикоагуланси генерално ја инхибираат појавата на фибрински насоки; тие спречуваат тромбоза, помагаат да се запре растот на згрутчување на крвта што веќе се појавиле и го зголемуваат ефектот врз ендогените фибринолитички ензими врз згрутчувањето на крвта.

Антикоагуланси се поделени во 2 групи: а) директни антикоагуланси - брзо дејство (натриум хепарин, калциум надропарин, еноксапарин натриум, итн.), Ефикасно ин витро
и ин виво
; б) индиректни антакоагуланси (антагонисти на витамин К) - со долго дејство (варфарин, фениндион, аценокумарол, итн.), дејствуваат само ин виво
и по латентен период.

Антикоагулантниот ефект на хепарин е поврзан со директен ефект врз системот за коагулација на крв поради формирање комплекси со многу фактори на хемокоагулација и се манифестира во инхибиција на фазите на коагулација I, II и III. Самиот хепарин се активира само во присуство на антитромбин III.

Индиректни антикоагуланси - деривати на оксикумарин, индандион, конкурентно ја инхибираат витамин К редуктаза, која ја инхибира активирањето на вторите во телото и ја запира синтезата на факторите на хемостаза во плазмата зависни од К-витамини - II, VII, IX, X

Предозирање со индиректни антикоагуланси

Лекарите се загрижени дека досега не е развиен противотров што може брзо и ефикасно да ја нормализира состојбата на пациент кој има предозирање од земање антикоагуланси. Ако се појави крварење, лекарите администрираат концентрат на протромбински комплекс, свежо замрзната плазма и Фитонадион (форма на витамин К) на пациентот. Чувај се!

Постои нормализација на внатрешната рамнотежа на телото. Протокот на крв низ садовите нема никакви пречки и ограничувања, а тромбозата е на вистинското ниво. Кога рамнотежата на функционирањето на системите е нарушена во корист на подобрување на коагулабилноста на крвта, се појавуваат услови што можат да доведат до прекумерно формирање на тромб. Индиректните антикоагуланси се една од групите лекови кои се користат за обновување на внатрешните нарушувања.

И покрај сите горенаведени предности, лекарите сè уште се загрижени за недостатокот на специфични противотрови за употреба во случај на предозирање. За да се спречи таква сериозна состојба, лекарите се придржуваат до следниве правила:

 • намалете ја дозата на епобаксан по 7 дена од употребата;
 • xalerto бара намалување на дозата по курс од 21 ден.

Во моментот, кога се јавува опасно по живот крварење, вклучително и оние предизвикани од индиректни антикоагуланси, свежо замрзната плазма, концентрат на протромбински комплекс и фитонадион се администрираат на пациентот.

Фитонадион е еден од ретките противотрови на антикоагуланси

Фармакологијата и механизмот на дејство на секој противотров се различни. За различни антикоагуланси ќе бидат потребни различни дози и стратегии за администрација на противотрови. Времетраењето на текот и дозата на противотровите се пресметува во зависност од тоа како пациентот реагира на веќе администрираните лекови (има случаи кога некои противотрови не само што престануваат да крварат, туку и ја активираат агрегацијата на тромбоцитите).

Антикоагуланси - ова е една од групите лекови кои влијаат на системот за коагулација на крв, спречувајќи формирање на згрутчување на крвта во крвните садови. Во зависност од механизмот на дејствување, овие лекови обично се поделени во 2 подгрупи: директни и индиректни антикоагуланси. Подолу ќе зборуваме за првата група на антикоагуланси - директна акција.

Што се антикоагуланси? Ова е специфична група на лекови кои имаат антикоагулантно дејство. Лекот е во состојба да спречи формирање на тромби, има за цел нормализирање на протокот на крв и одржување на функцијата на крвта. Во зависност од терапевтскиот ефект, тој е поделен на видови и класификации. Се користи под надзор на медицински професионалец.

Разновидност на антикоагуланси

Според терапевтскиот ефект, антикоагуланси се поделени во неколку видови:

 1. Природно - тие вклучуваат патолошки и физиолошки агенси. Првите произлегуваат во крвта на лице со развој на болеста, вторите се дел од плазмата и се поделени на примарни и секундарни. Основно независно, во одредена количина произведена од телото, секундарно на уништување на фибрин.
 2. Примарни природни антикоагуланси: што е тоа и имињата што припаѓаат на оваа група се дистрибуираат почесто според класификациите. Тие обично се поделени на антитромбопластини, антитробини и инхибитори на саморепродукција на фибрин.

Ако се појави недостаток на примарни антикоагуланси во телото, шансата за згрутчување на крвта и развој на васкуларни заболувања значително се зголемува.

Популарни претставници на оваа група на лекови се хепарин, протеин Ц, липиди и контактни инхибитори, протеини С и други.

Хепаринот се произведува во организмот од мастоцити, главно неговата акумулација е во црниот дроб и белите дробови. Високите количини помагаат да се спречи згрутчување, згрутчување на крвта.

Протеинот Ц е формиран од паренхимните клетки на црниот дроб, се наоѓа во крвта во слаба форма. Благодарение на тромбинот станува активен.

Протеинот С е произведен од црниот дроб, ендотелот. Неговата количина директно зависи од содржината на витамин К.

  Средно физиолошко - се синтетизираат во процесот на коагулација на крв и уништување на фибрин. Ефективни претставници се Антитромбин 1 и 9, Фебринопепт>3 4 - Директни и индиректни антикоагуланси

Со развојот на некои болести во плазмата, понекогаш се акумулираат моќни инхибитори на имунолошкиот згрутчување, кои се специфични антитела, на пример, антикоагулантен лупус. Тие укажуваат на одреден фактор. Овие антитела можат да се произведат за борба против каква било манифестација на коагулација на крв, но според статистичките податоци, како по правило, ова се инхибитори на факторот VII, IX.

Цената на антикоагуланси

Антикоагулантниот агенс има силен ефект, што, без медицински надзор, може да доведе до изобилство внатрешно крварење. Затоа, не можете да ја купите оваа алатка во онлајн продавницата. Исклучок е електронската застапеност на аптеките. Разредување на крвта и тромботични лекови имаат различни трошоци. Каталогот со лекови нуди широк спектар на деривати. Подолу е список на популарни лекови што може да се нарачаат ефтино:

 • Варфарин, 100 таблети - цената е од 100 рубли;
 • Курантил - цена од 345 стр .;
 • Детралекс - цена од 640 р .;
 • Антитромбин, капсули од 75 мг - цена од 225 р.

Името на антикоагулантот е од списокот на лекови

Обрнете внимание!

Габата повеќе нема да ве вознемирува! Елена Малишева разговара детално.

Елена Malysheva- како да се губат телесната тежина без да правиш ништо!

Антикоагуланси се лекови кои спречуваат формирање на тромби во крвните садови. Оваа група вклучува 2 подгрупи на лекови: антикоагуланси на директно и индиректно дејство. Веќе разговаравме порано. Во истиот напис, накратко го опишавме принципот на нормално функционирање на системот за коагулација на крв.

Со цел подобро да ги разбереме механизмите на дејствување на антикоагуланси на индиректно дејство, препорачуваме читателот да се запознае со информациите достапни таму, со она што е нормално, знаејќи го ова, ќе ви биде полесно да се движите низ фазите на коагулација погодени од лекови опишани подолу и кои се нивните ефекти.

Антикоагулантен агенс има силен ефект, што, без медицински надзор, може да доведе до изобилство внатрешно крварење. Затоа, не можете да ја купите оваа алатка во онлајн продавницата. Исклучок е електронската застапеност на аптеките. Разредување на крвта и тромботични лекови имаат различни трошоци. Каталогот со лекови нуди широк спектар на деривати. Подолу е список на популарни лекови што може да се нарачаат ефтино.

Во здраво човечко тело, системите за коагулација и антикоагулација на крвта се во динамична рамнотежа. Во исто време, протокот на крв низ садовите не е попречен и нема прекумерна тромбоза, и со отворено крварење и во внатрешноста на васкуларното корито.

Доколку се наруши оваа рамнотежа, се создаваат услови за тромбоза на мали или големи садови или дури и развој на дисеминиран синдром на интраваскуларна коагулација, во кој повеќе крвни згрутчувања можат да доведат до брза смрт.

Сепак, голем број клинички ситуации доведуваат до фактот дека згрутчувањето на крвта се формира не место и надвор од времето, затнувајќи вени и артерии од различен калибар.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic
Список на лековиИндикацииконтраиндикацииНесакани ефекти
Нефракциониран хепарин
 1. 1.
  Првичен третман на акутен коронарен синдром (миокарден инфаркт, нестабилна форма на ангина пекторис).
 2. 2.
  Превенција и терапија на длабока венска тромбоза и белодробна емболија.
 3. 3.
  Превенција и третман на компликации во присуство на вештачки срцеви залистоци, интраваскуларни манипулации, хемодијализа, кардиопулмонален бајпас.
 4. 4.
  Спречување на тромбоза на интраваскуларни катетри
 1. 1.
  Преосетливост.
 2. 2.
  Тромбоцитопенија помалку од 100 * 10 9 / L.
 3. 3.
  Имунолошка форма на тромбоцитопенија, како компликација на терапијата со хепарин во историјата.
 4. 4.
  Неконтролирано активно крварење (освен поврзано со ДИК).
 5. 5.
  Наводно интракранијално крварење
Крварење

главоболка, треска, треска;

зголемување на AlAT, AsAT;

Хепарини со мала молекуларна тежинаИстото како нефракциониран хепаринИстото како нефракциониран хепарин, како и алергија на производи од свинско месоКрварење

зголемување на AlAT, AsAT;

локални реакции со поткожно инјектирање

Фондапаринукс натриум
 1. 1.
  Ран третман на акутен коронарен синдром (миокарден инфаркт, нестабилна ангина).
 2. 2.
  Превенција и терапија на длабока венска тромбоза и пулмонален тромбоемболизам.
 3. 3.
  Терапија на тромбоза на сафенозните вени на долните екстремитети
 1. 2.
  Хеморагична дијатеза.
 2. 4.
  Активно крварење.
 3. 5.
  Бактериски ендокардитис
Крварење алергиски реакции;

зголемување на AlAT, AsAT;

локални реакции со поткожно инјектирање

Бивалирудин
 1. 1.
  Перкутана коронарна интервенција (PCI), вклучително и во комплексот на примарни процедури за акутен коронарен синдром со издигнување на ST сегментот.
 2. 2.
  Терапија на имунолошка тромбоцитопенија како компликации на терапија со хепарин
 1. 1.
  Алергија или преосетливост.
 2. 2.
  Хеморагична дијатеза.
 3. 3.
  Тешка бубрежна инсуфициенција.
 4. 4.
  Тешко активно крварење.
 5. 5.
  Субакутен бактериски ендокардитис.
 6. 6.
  Возраст до 18 години.
 7. 7.
  Тешка артериска хипертензија
Крварење алергиски реакции
Нови орални антикоагуланси (дабигатран, апиксабан, ривароксабан)
 1. 1.
  Спречување на длабока венска тромбоза и белодробен тромбоемболизам со планирана артропластика на колк и колено.
 2. 2.
  Спречување на мозочни удари и тромбоемболизам со атријална фибрилација
 1. 1.
  Преосетливост.
 2. 2.
  Тековно крварење.
 3. 2.
  Хеморагична дијатеза.
 4. 4.
  Историја на хеморагичен мозочен удар.
 5. 5.
  Тешка бубрежна и хепатална инсуфициенција.
 6. 6.
  Бременост и лактација.
 7. 7.
  Возраст до 18 години
Крварење

зголемување на AlAT и AsAT;

диспепсија (во етексилат на дабигатран)

Индикации за назначување на антагонисти на витамин К се:

 • превенција и терапија на венска тромбоза и пулмонален тромбоемболизам;
 • терапија на тромбоемболиски настани кај пациенти со висок ризик (во присуство на вештачки вентили, атријална фибрилација);
 • спречување на коронарни компликации кај коронарна срцева болест;
 • спречување на тромботични настани со антифосфолип>варфарин показанија - Директни и индиректни антикоагуланси

Контраиндикации за варфарин:

Вид на антикоагулансПример за трговско име (производител)
ApixabanИнхибитор на директен фактор XaЕликвис (компанија Бристол-Мајерс Сквиб; Фајзер)
АценокумаролАнтагонист на витамин К.Синкумар (ICN Полфа Резезов)
БивалирудинДиректен инхибитор на тромбинАнгиокс (лаборатории на Бен Венју).
ВарфаринАнтагонист на витамин К.Warfarex (Grindeks AO)
Натриум хепаринДиректно дејствувањеTrombless (Nizhfarm OJSC), Lyoton (A. Menarini Industrie Farmaceutiche Riunite SrL), Heparin (Synthesis OJSC)
Дабигатран етексилатДиректен инхибитор на тромбинЕликвис (фирма Бристол-Мајерс Сквиб), Прадакса (Фурма за Берхингер Ингелхајм)
РивароксабанИнхибитор на директен фактор XaXarelto (Баер Фарма АГ)
ФениндионАнтагонист на витамин К.Фенилин (фармацевтска фабрика во Талин)
Фондапаринукс натриумИнхибитор на директен фактор XaАрикстра (Глаксо Велком Продукција)
Еноксапарин НатриумДиректно дејство, хепарин со мала молекуларна тежинаКлексан (Санофи-Винтроп Индустри)