Кардиоген шок

1.1.
Lay the patient with raised under
агол 20
lower limbs.

1.3.
With angina pain – full
анестезија.

1.4.
Heart rate correction (paroxysmal tachyarrhythmia
with a heart rate of more than XNUMX per min. – absolute
indication for EIT, acute bradycardia
with heart rate less than XNUMX per min – kEKS).

1.5.
Heparin XNUMX U. Intra-jet.

2.1.
200 ml раствор на натриум хлорид од 0,9% интравенски капки за 10 минути. под
контрола на крвниот притисок, фреквенцијата на дишењето, отчукувањата на срцето,
аускултаторна слика на белите дробови и
срце (ако е можно - CVP).

2.2.
Со постојана артериска хипотензија
и отсуство на знаци на трансфузија
хиперволемија - повторена администрација
течности според истите критериуми.

2.3.
Во отсуство на знаци на трансфузија
хиперволемија (CVP под 15 мм водена колона)
infusion therapy is continued with
speed up to XNUMX ml/hour, controlling
посочени индикатори на секои 15 мин. Ако
Крвниот притисок не може брзо да се стабилизира
преминете на следниот чекор.

2.4.
Со умерена артериска хипотензија
(систолен крвен притисок од околу 90 mmHg)
лек по избор е добутамин
(50 мл шише со концентрат
за инфузии 250 мг), со тешка - допамин
(Допамин ulулини 50 - 50 мг од лекот,
во ампула од 5 ml; Допамин Солвеј 200 - 200 мг
лек, во ампула од 10 ml. Допамин
хидрохлорид 4% раствор од 5 ml, 200 mg на лекот
во ампула).

Допамин 200 mg во 400 ml 5% раствор на гликоза
администрира интравенски со употреба
инфузомат, зголемување на стапката на инфузија
од 5 mcg / (kg * min) до минимум
доволно артериски
притисок. Во отсуство на ефект -
дополнително препише норадреналин
хидротартрат 4 mg (2 ml 0,2% раствор) во
200 ml 5% раствор на гликоза интравенски
капе инфузомат, постепено
зголемување на стапката на инфузија од 0,5 mcg / min
за да се постигне минимум доволно
вредности на крвниот притисок.

Забелешка: ако нема микро пумпа (инфузомат),
обезбедување точност на дозата,
Може да се повикате на советот на М.Ya. Руди: 1-2
ml разреден 0,2% раствор на норадреналин
во 250-500 мл физиолошки солен раствор.
Брзината се регулира во зависност од
реакции Крвен притисок и отчукувања на срцето. Индикативно
почетна стапка на воведување на смесата 10-15
капаче за неколку минути

Ако користите
норадреналин во доза од 0,5-30 mcg на мин. Артериски притисок
не успеа да се подигне на прифатливо
ниво, препорача норадреналин
заменете го добутаминот во доза од 5-20 mcg / kg
во мин. во комбинација со „бубрежна“, тогаш
имаат зајакнување на бубрежниот проток на крв
досоидопамин (2-4 mcg / kg во минута).

Забелешка:
раствор на добутамин се подготвува од
разредувања од 250 mg на лекот во 250 ml од 5-10%
раствор на гликоза или реополиглукин.
Пресметајте ја стапката на администрација на добутамин
Може: 1 mg (1000 mcg) од лекот да содржи
во 1 ml (20 капки) раствор. Па ако
стапка на администрација на добутамин треба
да биде 5 mcg / kg на мин., а потоа пациентот со тежина
80 кг мора да се администрираат 400 мкг на лекот
во минути или 0,4 ml на мин., односно 8 капки на
минути.

Допамин
хидрохлорид 200 mg (4% раствор од 5 ml во
ампула) разредена во 400 ml од 5% раствор
глукоза и се администрира интравенски
со употреба на инфузомат.

Брзина 2,5-3
mcg / kg во минута се нарекува „бубрежна“,
има зголемување на бубрежната
проток на крв, гломеруларна филтрација,
екскреција на соли и вода (допаминергични)
ефектот).

Брзина 5 mcg / kg
за неколку минути - брзина на „срце“,
Stim1-адренергичните рецептори се стимулираат,
зголемен срцев ритам без забележливо
ефекти врз системските васкуларни
отпор.

Брзина 10 mcg / kg во минута. - „васкуларна“
брзина, се јавува стимулација на ад-адреререцептори,
вкупно периферно зголемување
отпор (OPS), последователно оптоварување и отчукувања на срцето,
а срцевиот минутен волумен е намален. Соодветно
употреба за артериска хипотензија,
огноотпорен до волемичен товар.

-
ненавремена дијагноза и почеток
третман;

-
неможност да се стабилизира крвниот притисок;

-
пулмонален едем со зголемен крвен притисок или iv
воведување на течност;

-
тахикардија, тахиаритмија, фибрилација
комори, асистолија

-
релапс на болка во ангината;

-
акутна бубрежна инсуфициенција.

Главните причини за кардиоген шок

Krajnjaja stepen levozheludochkovoj nedostatochnosti harakterizujushhajasja rezkim snizheniem sokratitelnoj sposobnosti miokarda - Кардиоген шок

Многумина се заинтересирани за прашањето: „Што го предизвикува овој тежок и комплексен синдром?“. Всушност, може да има неколку причини и крајно е пожелно да се знаат, бидејќи постојат сите шанси да се избегне оваа болест доколку навреме бидат преземени неопходните мерки.

Значи, причините за развој на кардиоген шок вклучуваат:

 1. Се разбира, главната причина за синдромот е миокарден инфаркт;
 2. воспаление во миокардот;
 3. нарушувања во структурата на интервентрикуларниот септум;
 4. проблеми со срцевите залистоци, како што се стегање;
 5. манифестација на тромбоемболизам.

Дијагностика. Значително намалување на крвниот притисок во комбинација со знаци на нарушено снабдување со крв на органи и ткива. Систолниот крвен притисок е обично под 90 mmHg. Уметност, пулс - под 20 mm RT. Уметност

Се забележуваат симптоми на влошување на периферната циркулација (бледа цијанотична влажна кожа, срушени периферни вени, намалена температура на кожата на рацете и нозете); намалување на брзината на проток на крв (време на исчезнување на белата точка по притискање на креветот или дланката на ноктот - повеќе од 2 секунди), намалена диуреза (помалку од 20 ml / час), нарушена свест (од лесна инхибиција до појава на фокални невролошки симптоми и развој на кома).

Диференцијална дијагноза. Во повеќето случаи, вистинскиот кардиоген шок треба да се разликува од неговите други сорти (рефлексен, аритмичен, лек, со прекин на миокардот со бавен проток, прекин на септумот или папиларните мускули, оштетување на десната комора), како и од белодробна емболија , хиповолемија, внатрешно крварење и хипотензија без шок.

Итната помош мора да се спроведе во фази, брзо преминувајќи во следната фаза со неефикасност
претходно:
1. Во отсуство на сериозна стагнација во белите дробови:
- легнете го пациентот со долни екстремитети подигнат под агол од 20g (со сериозна стагнација во белите дробови - видете „Белодробен едем“);
- спроведува кислородна терапија;

2. Во отсуство на изразена стагнација во белите дробови и знак на нагло зголемување на CVP:
- Воведете 200 ml 0,9% раствор на натриум хлорид интравенски со кревет 10 минути под контрола на крвниот притисок, респираторниот ритам, срцевиот ритам, аускултаторната слика на белите дробови и срцето (доколку е можно, контролирајте го CVP и притисокот на заглавување во пулмонална артерија);

- со постојана артериска хипотензија и отсуство на знаци на трансфузиона хиперволемија - повторете го воведувањето на течност според истите критериуми;
- во отсуство на знаци на трансфузиона хиперволемија (CVP под 15 см вода. Уметност.), Инфузиската терапија продолжува со брзина до 500 ml / h, следејќи ги овие индикатори на секои 15 минути.
Ако крвниот притисок не може брзо да се стабилизира, одете во следната фаза.

3. Внесете допамин 200 mg во 400 ml од 5% раствор на гликоза интравенски, зголемувајќи ја стапката на инфузија од 5 μg / (kg X min) додека не се постигне минимален доволен крвен притисок;

- нема ефект - дополнително препишете норадреналин гиротартрат 4 mg во 200 ml од 5% раствор на гликоза интравенски, зголемувајќи ја стапката на инфузија од 0,5 μg / min додека не се постигне минимален доволен крвен притисок.

4. Следете ги виталните функции: кардиомонитор, пулсен оксиметар.

5. Хоспитализирајте по можна стабилизација на состојбата.

Главните опасности и компликации:
- ненавремено дијагностицирање и започнување на третман;
- неможноста да се стабилизира крвниот притисок;
- белодробен едем со зголемен крвен притисок или интравенска течност;
- тахикардија, тахиаритмија, вентрикуларна фибрилација;
- асистола;
- релапс на болка во ангината;
- акутна бубрежна инсуфициенција.

Забелешка. Со минимално доволен крвен притисок, треба да се разбере систолниот притисок од околу 90 mm Hg. Уметност со знаци на подобрена перфузија на органи и ткива.

Глукокортикоидни хормони при вистински кардиоген шок не се индицирани.

Иако резултатите од третманот на вистински кардиоген шок остануваат незадоволителни, интензивната терапија мора упорно да се спроведува кај сите (вклучително и т.н. безнадежни!) Пациенти, почнувајќи од претхоспиталната фаза.

Кардиоген шок е последната фаза на болест како што е слабост на левата комора. Карактеристична манифестација е намалување на контракциите на миокардот. Ова доведува до ненадејно нарушување на функционирањето на телото и неговата декомпензација.

Важно е да се разбере дека ова прекршување е навистина исклучително сериозно. Се карактеризира со импресивно намалување на мозочен удар и минутен волумен на крв. Враќањето на неговото нормално и целосно ниво е неверојатно тешко дури и во случаи на рано дијагностицирање на проблемот.

Во повеќето случаи, кардиоген шок е последица на миокарден инфаркт. Исто така, понекогаш се појавува по тежок степен на миокардитис. Поретко, може да се појави во случај на труење со супстанции или лекови од кардиотоксичен тип. Тоа е причината зошто експертите не препорачуваат само-лекување, па дури и повеќе за да користат какви било лекови за да се елиминира веројатноста за компликации.

Познавањето на причините за проблемот може да помогне да се избегне. Меѓу главните, разликуваат следново:

 1. Акутен миокардитис.
 2. Тешки видови на аритмија.
 3. Стеноза.
 4. Митрална инсуфициенција во акутна форма.
 5. Тешка аортна инсуфициенција.
 6. Употребата на нитрати, АКЕ инхибитори, бета-блокатори е прерано за срцев удар.
 7. Висок процент на некротично ткиво.

IV. Итна помош за ангинозен статус (миокарден инфаркт)

Развојниот механизам на таков проблем обично има четири главни опции. Меѓу нив се следниве:

 1. Масивен тромбоемболизам на пулмоналната артерија.
 2. Тешки проблеми со срцевиот ритам.
 3. Вентрикуларна тампонада со едематозна течност, како и крварење локализирано во срцевата торба.
 4. Нарушено функционирање на функцијата на пумпање на срцето.

Ако проблемот се појави по миокарден инфаркт, може да се дијагностицира со сигурност во присуство на следниве индикатори:

 1. Филаментозен пулс.
 2. 80 mm Hg или помалку - систолен притисок.
 3. 25 mm Hg или помалку - дијастолен притисок.
 4. 20 ml и подолу - олигурија.

Во исто време, прекумерното потење, бледило на кожата и чувство на студ во екстремитетите стануваат задолжителни симптоми. Во некои случаи, постојат и други клинички манифестации, кои можат да бидат дијагностицирани од искусен специјалист.

Терминот
миокарден инфаркт ја одредува смртта
(некроза) на кардиомиоцити. Излегува на светлина
биохемиски маркери (зголемување
срцеви специфични нивоа на ензими
- тропонин, МВ-КФК, итн.), Знаци
губење на електрична активност
срцево ткиво (изглед на Q-бран
ЕКГ) и исхемија на миокардот (промени
сегмент ST и заб Т),
абнормалности на движењето на heartидот на срцето
(Ехокардиографија), намалена ткивна перфузија
(мицикардна сцинтиграфија).

Воспалено грло
статус - интензивна градната коска
болка или нејзини еквиваленти, времетраење
напад подолго од 20 минути, реакција на прием
НГ е некомплетен или отсутен, често
нарушувања на срцевиот ритам и
спроводливост, артериска нестабилност
притисок.

Изрази
ангинозен статус

1.1.
Бидете сигурни да го отстраните ЕКГ.

1.2.
Воспалено грло
потребна е болка
елиминирајте што е можно побрзо и целосно:

нитроглицерин
0,5 mg сублингвална таблета
или 0,4 mg како аеросол, преку
Можна е повторна употреба од 3-5 минути;

ацитилсалицилна
киселина за џвакање 0,25 g;

морфиум
во вкупна доза до 10 mg (1% раствор од 1 ml)
разредете до 20 ml со физиолошки
раствор (1 ml од добиениот раствор
содржи 0,5 mg активна супстанција) и
инјектирајте интравенски полека фракционо
во 2-3 фази (од 2 до 5 мг на секои 5 до 15 минути).
Наместо референтната дрога
морфиум аналгетици може да се користат
омнопон (20 мг омнопон е еквивалентно на 10
mg морфиум) или промедол 20 mg (2% раствор)
1 ml) интравенски полека фракционо во
2 фази;

преку
20 минути фентанил 0,1 mg (0,005% раствор 2)
ml) интравенски полека со дроперидол
5-10 мг (0,25% раствор од 2 до 4 мл).

еден
дозата на дроперидол зависи од нивото
систолен крвен притисок:

до
100 mmHg уметност. - 1 ml;

до
120 mmHg уметност. - 2 ml;

до
160 mmHg уметност. - 3 ml;

над
160 mmHg уметност. - 4 мл.

RџSЂRё
недоволен ефект може дополнително:

Воведе
интравенски аналгин 2,5 g (5 ml 50%
решение)

с
дијазепам 5 mg (1 ml раствор за
инјекција);

RџSЂRё
неефикасност на претходните активности:

преку
45 минути повторна администрација на фентанил
со дроперидол.

1.3.
Да се ​​врати коронарна
проток на крв:

со
фокален миокарден инфаркт со
подигање на S - T сегментот што е можно порано (во првите 6 часа и кога
повторувачка болка до 12 часа од почетокот
болести) воведува стрептокиназа
1500000 IU интравенски капе
за еден час. Со зголемен ризик
алергиски компликации пред
администрација на стрептокиназа
30 mg преднизилон интравенски;

со
субендокарден миокарден инфаркт
со депресија на С - Т сегментот што е можно поскоро 5000 ПЕДЕЛИ хепарин интравенски, а потоа капе
1000 единици на час со инфузомат;

блокатори
Ad -адренорецептори
во отсуство на акутен срцев
неуспех, хипотензија,
атриовентрикуларна болокада и друго
контраиндикации се применуваат на почетокот
12 часа по срцев удар
миокард.

● Интравенски
вовед по прием во болница:
атенолол 5 mg за 5 минути подоцна
10 mg повторно се воведуваат за 5 минути
5 минути. 10 минути по завршувањето
интравенска администрација е пропишана внатре
50 mg еднаш на ден.

Krajnjaja stepen levozheludochkovoj nedostatochnosti harakterizujushhajasja rezkim snizheniem sokratitelnoj sposobnosti miokarda - Кардиоген шок

● Во предхоспитална
Блокатори на cept-адренорецептори
подобро да се администрира под јазикот или навнатре
(ова е најбезбедно). Пропранолол
(анаприлин) во доза од 20 - 40 мг под јазикот или
метопролол (егилок) 25-50 мг 2 пати а
ден внатре.

со
рекурентна болка во ангина и / или
акутна инсуфициенција на левата комора
нитроглицерин интравенски
(види дел 1 „Едем на хипостаза“, став 2.3);

со
низок крвен притисок (систолен крвен притисок под 90 mmHg) - допамин 200 mg во 200 ml физиолошки
раствор за инфузија (почетна брзина)
3 mcg / kg / min, во отсуство на ефект
стапката на инфузија се зголемува за 3
mcg / kg / min, максимална брзина - 12
mcg / kg / min) илинорадреналин 0,2% - 1 ml интравенски во 200 ml физиолошки
раствор со брзина од 2 ml / мин.; брзина
воведувањето се регулира во зависност од
реакции Крвен притисок и отчукувања на срцето. Индикативно
почетна стапка на воведување на смесата 10-15
капаче за неколку минути

со
компликации - видете релевантни
препораки.

-
нитроглицерин 0,5 mg сублингвален
или 10 mg (1% раствор од 1 ml) интравенски
капе во 100 ml изотоничен раствор
натриум хлорид во отсуство на церебрална
симптоми со стапка од 8 до 12 капки
во минута под контрола на крвен притисок или перфузија;

-
-блокатори
- пропранолол (анаприлин) 20-40 мг сублингвален или метопролол (егилок)
во отсуство на акутен срцев
инсуфициенција и други контраиндикации.
Метопролол се администрира три пати интравенски
5 mg (болус) во интервали помеѓу
инјекции 5 минути. Ако срцевиот ритам
намалувањата се намалуваат на помалку од
60 во минута, а крвниот притисок паѓа под 100 mm
Hg Уметност

● еналаприлат
5 минути интравенски
во доза од 0,625 - 1,25 мг;

● хинаприлат
- во доза од 2,5 до 5 mg интрамускулно.

2. Со постојан напад на ангина пекторис

2.2.
Спроведете кислородна терапија.

2.3.
Со варијанта ангина покрај тоа
10 мг е пропишан за нитроглицерин
нифедипин (корифарум) сублингвално.

2.4.
Со ангина пекторис да се елиминира
тахикардија и хипертензија
-блокатори може да се користат,
но со претпазливост, имајќи ги предвид сите
контраиндикации: анаприлин 20-40 мг сублингвален или метопролол (егилок)
25-50 мг внатре.

2.5.
Емоционален стрес може да биде
елиминиран со земање ди-азепам (седуксен)
5-10 mg орално, интрамускулно, интравенски
(2 ml ампула содржи 10 mg на лекот).

3.
Со долготраен напад над 10
претходни минути и неефикасности
настани

3.1.
Аспирин (џвакајте 250-500 мг од лекот,
без обвивка) ако не е дадена
пред.

3.2.
Со силна болка која трае и после
употреба на нитроглицерин, - морфиум
1% -1 ml (10 mg) интравенски или илипромедол
2% - 1 ml (20 mg) интравенски.

3.3.
Да се ​​потенцираат ефектите на наркотичната дрога
аналгетици или ако се традиционални
нема наркотични аналгетици,
може да аплицира ненаркотична
лекови: аналгин 50% раствор
2-4 ml 5 mg дроперидол (0,25% раствор
2 ml) полека интравенски или 50-100 mg
трамадол (ампула од 1 ml содржи 50 mg
препарат, 2 ml - 100 mg) со 5 mg дроперидол
интравенски полека или фракционо.

3.4.
Во присуство на промени во исхемичен ЕКГ
карактер (депресија на ST сегментот или промени на Т-бранот) - може да биде
70 млазни единици / кг (приближно 5000)
ЕД). Притоа, проверете дали тоа е така
нема контраиндикации
хепарин.

акутен
миокарден инфаркт;

остри
нарушувања на срцевиот ритам или
спроводливост (до ненадејно)
на смртта);

рецидив
ангинозна болка;

артериски
хипотензија (вклучително и лек);

акутен
срцева слабост;

Прекршувања
дишење на наркотични средства
аналгетици.

Видови на шок

Може да се разликуваат некои сорти на кардиоген шок, во зависност од карактеристиките на манифестацијата. Главните се:

 1. Рефлекс. Ова е лесна форма што може да се третира. Знак е пад на крвниот притисок. Недостаток на третман ја провоцира следната форма.
 2. Вистина. Се појавува поради широко некротично ткиво на левата комора. Ако некрозата достигне 40-50%, оваа форма станува реактивна.
 3. Аритмичен. Тоа е поврзано со акутна брадиаритмија или пароксизам на тахикардија со атриовентрикуларен блок. Навремената помош е гаранција за живот.

Симптоми на овој синдром

Кардиоген шок има типични симптоми кои лесно се идентификуваат дури и за лице далеку од медицина. Главната манифестација е нагло намалување на систолниот притисок на ниво од 90 mm Hg или пониско за 30 минути. Во овој случај, исто така, се забележуваат симптоми на периферна хиперперфузија.

Со поспецифичен преглед на пациентот, специјалисти за брза помош или најблиски може да забележат присуство на следниве симптоми:

 • досаден тоналност на срцето;
 • цијаноза на мукозните мембрани и кожата;
 • ладење на екстремитетите;
 • несвестица;
 • конфузија;
 • тахикардија;
 • бледило на кожата;
 • зголемено потење, ладна, леплива пот, влага на кожата;
 • намалено испуштање на урина.

Во согласност со симптомите, шокот е поделен на три главни фази. Првиот трае околу 3-5 часа. Притисокот кај луѓето е во опсег од 90 / 50-0 / 40. Во присуство на хипертензија, крвниот притисок може да има и нормални вредности. Соодветните мерки во првите 50 минути од оваа состојба доведуваат до обновување на индикаторите за притисок, намалување на цијанозата, враќање на нормалната боја на кожата, затоплување на екстремитетите.

Правилната позиција на пациентот

Вториот степен трае до 10 часа. Карактеристични карактеристики - притисок во опсег од 80 / 50-40 / 20. Во овој случај, се забележува цијаноза, оток и отежнато дишење, неправилно функционирање во дишењето и други патолошки знаци. Покрај тоа, вториот степен се карактеризира со нестабилна или премногу бавна реакција на терапијата со лекови. Симптомите може да се враќаат постојано во текот на денот по итна помош.

Третиот степен е претставен, пред сè, со остар пад на притисок до 60/40 и подолу. Симптомите на цереброваскуларна несреќа, акутна срцева слабост, пулмонален едем се зголемуваат со огромна брзина. Во повеќето случаи, лековите не дозволуваат да се справат. За жал, често пациентот умира во рок од 1-3 дена.

За да бидете свесни и подготвени, треба да бидете добро свесни и да ги разберете постоечките знаци со кои можете да го утврдите присуството на овој проблем. Покрај стандардните болки во градите, едно лице може да ги доживее следниве симптоми:

 • ниска телесна температура;
 • пулсот на пациентот се интензивира со текот на времето;
 • нејасна свест;
 • крвниот притисок е низок;
 • брзо дишење;
 • напади на страв (особено пациентот се плаши од смрт);
 • слабо мокрење
 • манифестација на пот, што е леплива;
 • надворешни знаци кои се состојат во бледило, во разни дамки на лицето, итн.;
 • губење на свеста;
 • надуеност и сл.

Кардиоген шок, чии симптоми можат да се појават во секое време и на кое било место, не е лесна болест, поради што треба да има посебна свест во оваа насока. Ова е особено точно за оние луѓе кои имале повторени проблеми со срцето.

Како да се обезбеди итна помош?

Првата помош за кардиоген шок треба да се обезбеди веднаш. Ова е единствениот начин да се нормализира состојбата и да се врати нормалното функционирање на срцето. Помошта се обезбедува во согласност со утврдениот алгоритам на активности со цел да се елиминира веројатноста за понатамошно оштетување на пациентот. Итна помош за кардиоген шок го има следниот алгоритам:

 1. Едно лице мора да биде поставено на која било рамна површина. Може да биде кревет или софа, во нивно отсуство - подот.
 2. Важно е да се подигнат нозете и главата за да не потоне јазикот.
 3. Отворете го прозорецот за свеж воздух.
 4. Повикување на кочија за брза помош.
 5. Ако е можно, потребно е да се слушаат белите дробови и срцето, да се брои пулсот, да се измери притисокот.
 6. Кога ќе пристигнат лекарите, треба да им се даде список на лекови што пациентот ги земал во текот на изминатите часови.

Понатаму, целата работа ќе ја завршат лекарите: инсталирање на капкач со гликоза, солен раствор, реополиглукин, ставање катетер во вена, употреба на голем број лекови под услов на постојан мониторинг на пациентот.

Сега го знаете алгоритмот за итна помош потребен за кардиоген шок. Во случаи кога во семејството има лице со акутно срцево заболување, треба да знаете што е кардиоген шок и како се обезбедува прва помош. Ова ви овозможува да спасите живот.

III. Итна помош за напад на билијарна колика

Причина за жолчка
колика може да биде билијарна дисфункција
хипертензивен мочен меур и сфинктер на Оди
тип, жолчни камења, акутни
холециститис, а понекогаш и панкреатит.
Напад на билијарна клика со функционална
нарушувања на билијарниот тракт обично
започнува одеднаш со болка во десната страна
хипохондриум и десна страна на епигастриумот,
што може да зрачи надесно
рамо, десна рака и сечилото на рамото траат
околу 20 мин, не се придружени со знаци
интоксикација и треска.

I. Итна помош за напад на астма

a)
кратко дејство (до 6 часа)

-
салбутамол, албутерол, вентолин
(аеросол, таб., диск)

-
фенотерол, беротек (аеросол)

b)
долга акција (до 12 часа)

-
салметерол, серевент (аеросол, таб.)

Вдишување
салбутамол, повторено - по 20
минути, до 3 пати во првиот час, а потоа секој
3 до 4 часа. По можност преку
дистанцер.

Ако нападот не го стори тоа
запре, а потоа 2 до 4 вдишувања на
24 - 48 часа.

Глумат
подоцна и имаат повеќе несакани ефекти
(важи за 1, 2, 3)

-
атровент 2 - 4 вдишувања на секои 3 - 4 часа,
подобро преку дистанцер;

-
тровентол 2 - 4 вдишувања на секои 3 - 4 часа
преку дистанцерот;

-
Berodual (atrovent berotek) 2 - 4 вдишувања
на секои 3 до 4 часа преку дистанцер.

β2агонисти
кратка глума, усна:

-
Волмак (таб. 4 mg, 8 mg, S1 тераса);

-
солос (таб.
6 mg, S 1 t
per os).

a)
долга глума (теофилин)

-
teotard (таб. 200 mg, 350 mg, 500 mg), теодур,
теобилонг;

b)
кратко дејство (не е можно ако е болен
долго трае теофилин)

-
аминофилин (таб. 0,15);

амифилин
2,4% - 10,0 iv полека на физички раствор 10,0.

напад
умерена тежина

Салбутамол 2 - 4 вдишувања на секои 20 минути во текот на првиот час

Алгоритам дејстив зависит од форма и симптомов кардиогенска шока - кардиоген шок

преднизон 30 mg перос (орален ХА);

атровент (тровентол) 2 - 4 инг.
(антихолинергичен);

продолжи
салбутамол 6 - 10 вдишувања на секои 1 - 2
часа

Само
како алтернатива - ако пациентот не е
доби теофилин, може амуфилин 2,4% -
10,0 iv полека на физички раствор 10,0.

-
салбутамол 2 - 4 вдишувања на секои 20 минути
во текот на првиот час низ дистанцерот
подобро е;

-
додадете преднизон 30-40 mg перос;

-
повторете салбутамол: до 10 вдишувања
на секои 1 до 2 часа;

-
додадете атровент или тровентол 2 - 4
инг.;

-
може амуфилин ако пациентот не примил
долгорочни теофилини, 2,4% - 10,0 iv (само
како алтернатива);

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic