Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Со возраста, човечкиот мозок губи одреден број на клетки, но таквата загуба е физиолошка и дозволена. Меѓутоа, кога бројот на изгубени неврони надминува одредена граница, а мозокот се намалува во големина, се јавува состојба што може да се нарече церебрална атрофија.

Мозокот постепено се намалува во големина со секоја деценија од животот, меѓутоа, до 60-та година од животот, стапката на таквата загуба е многу бавна и скоро невидлива. Во годината од почетниот волумен се губи од 0,5 до 1% од мозочното ткиво.

На 75-годишна возраст, мозокот е во просек 15% помал отколку на 25-годишна возраст.

Областите на мозокот одговорни за краткотрајната меморија обично се подложни на дегенеративни процеси, покрај тоа, кај мажите, губењето на невроните се јавува поактивно отколку кај жените, што значи дека дегенеративните процеси се случуваат поинтензивно.

За откривање на аномалии, се користат следниве дијагностички манипулации:

  • МНР;
  • КТ скен;
  • ПЕТ (емисиона томографија на позитрон);
  • СПЕКТ (компјутерска томографија со емисија на еден фотон).

Церебралната атрофија може да биде само еден од многуте знаци кои укажуваат на сериозна болест: тумор на мозок, невродегенеративни процеси, рана Паркинсонова болест или други нарушувања.

Губење на мозочните неврони е многу непосакуван процес, бидејќи тоа неизбежно вклучува нарушувања во однесувањето и когнитивноста. Кога мозокот има тенденција да губи неврони, од пациентите се бара да се подложат на дијагностика еднаш на секои шест месеци - да ги следат процесите и да ги контролираат или спречуваат симптомите предизвикани од оваа состојба.

Сенилна дегенерација на мозокот е состојба која е синоним за сенилна деменција. Сенилна деменција е болест предизвикана од дегенерација на мозочните клетки. Оваа болест е различна од вообичаената лудост што се развива кај постарите лица. Во случај на сенилна дегенерација, активноста на мозочната функција на пациентот постепено се намалува, што доведува до прогресивно губење на меморијата и инхибиција на менталните способности, како и забележителни промени во личноста.

Зборувајќи со пациентот и спроведувајќи преглед, лекарот открива знаци на сенилна деменција кај него.

Дијагнозата на сенилна деменција е тешка само во почетната фаза на болеста, особено во случај на нејзино деби на рана возраст. Во такви услови, потребна е диференцијална дијагноза со соматски заболувања со слични симптоми. Во фаза на развиени клинички манифестации, дијагнозата на сенилна деменција не е тешка и, доколку е потребно, може да се потврди со КТ.

За жал, сенилната деменција е неизлечива болест, но соодветната грижа и соодветната поддршка за поддршка може да го забават прогресијата на процесите на атрофија и значително да го подобрат квалитетот на животот на пациентот и неговите роднини.

Прво на сите, сакам да кажам дека е пожелно да се спроведе третман во вообичаени услови за пациентот, односно дома, а не во болница. Промената на овие услови за боледување е болна за пациентот со стрес, нови емоционални искуства и затоа неговата состојба може нагло да се влоши, а болеста ќе напредува.

Долната линија - Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Активниот начин на живот на пациентот е исклучително важен. Едно лице не треба да лежи дење и ноќе, туку, напротив, треба да се занимава со вообичаени домашни работи, колку што дозволува неговата состојба: да ја чисти куќата, да готви, да оди по улица.

Ако не постои можност за постојана домашна нега, или ако деменцијата е многу сериозна, пациентот е сместен во болница или во специјално интернат.

Неговата исхрана треба да биде редовна, рационална и избалансирана. Кревет на пациент во кревет - опремен со посебна маса. Времетраењето на спиењето е 7-8 часа на ден или повеќе, ако сакате. Пред спиење - прошетка на свеж воздух или веднаш по ходникот.

Бидејќи се намалува координацијата на движењата и видната острина на пациентот со сенилна деменција, ризикот од домашни повреди се зголемува. Затоа, потребно е да се отстрани вишокот мебел од неговата соба, да се стави заштитата на аглите или механички да се заокружат. Подот мора да биде сув и не лизгав. Потребни се огради во бањата. Папучи се на нозете на пациентот, но не и влечки.

Од лековите во почетната фаза на болеста, може да се препишат ноотропици. Овие лекови ја зголемуваат адаптацијата на нервниот систем кон менталниот и физичкиот стрес, ја подобруваат менталната активност, ја стимулираат меморијата и ја намалуваат побарувачката на кислород во мозочното ткиво.

Bot Adr ug - Смртта на мозокот како причина развива знаци на дијагноза

Во нарушувања на спиењето, индицирани се мали дози на лекови за смирување.

Во случај на сериозно депресивно расположение, се препишуваат антидепресиви (исто така во мали дози).

Важна улога игра психотерапијата, кога специјалист му помага на пациентот да ги врати или формира одредени реакции во однесувањето.

Сите горенаведени симптоми, иако се карактеристични за мозочна смрт, не се доволни за да се постави таква дијагноза, бидејќи тие понекогаш се забележуваат со длабока кома. Со цел недвосмислено да се дијагностицира вкупната смрт на мозочните неврони, постојат неколку дијагностички критериуми кои можат да се поделат на хардверски и клинички (провокативни).

Постојат неколку провокативни тестови и критериуми за да се идентификува состојба како што е мозочна смрт:

  1. Тест со атропин. Интравенски, се администрира 1 ml раствор на 1% атропин сулфат. Ако срцевиот ритам не се зголеми, или, напротив, се забавува, ова го потврдува фактот на мозочна смрт.
  2. Примерок со бемегрид. Интравенски се администрира 1 ml од 0,5% раствор на бемегрид. Со срамота кома, нема да се забележи зголемување на фреквенцијата на респираторни движења, што е исто така потврдувачки фактор.
  3. Ладен (вестибуларен) тест. 5-10 мл мраз-ладна вода се инјектира во надворешниот слушен меус со помош на шприц. Во присуство на мозочна смрт, ова не доведува до појава на нистагмус, а исто така не предизвикува апсолутно никакви промени во изразите на лицето на пациентот.
  4. Постои уште една варијанта на провокативен тест за настинка. Истурање 60-100 мл ледена вода во левото или десното уво на пациентот со помош на голем шприц, тие го исплакнуваат надворешниот слушен канал со него. Вртењето на јаболчниците во насока на перење ја елиминира состојбата на мозочна смрт.

Медицинскиот извештај за интравиталната смрт на мозокот во повеќето земји е составен со учество на реаниматор, невролог, експерт за судска медицина и претставник на раководството на медицинската установа. Во некои земји каде што функционираат развиени институции за застапување, присуството на адвокат на пациентот е исто така задолжително.

Интравиталната смрт на мозокот треба да се разликува пред се од тешката кома. Состојбата на длабока кома, иако придружена со хипоксија на органи и ткива, сепак, поради компензаторни механизми, во отсуство на целосен респираторен арест, продолжува долго време без мозочна смрт. Дијагностички критериуми според кои може да се разликува од мозочна смрт се дадени погоре.

Исто така, потребно е да се разликува смртта на мозокот од хронична вегетативна состојба во која церебралниот кортекс и некои зони поврзани со него умираат целосно или делумно, но диенцефаличниот регион и структурите на стеблото продолжуваат да функционираат.

Поради ова, во хронична вегетативна состојба, се забележува феноменот на губење на менталните функции додека се зачувуваат автономните: пациентот циклично се буди и заспива, дишењето и кардиоваскуларниот систем продолжуваат да функционираат, но нема когнитивни можности, разбирање, говор и перцепција преку сетилата. Ако вегетативната состојба е инхерентно декортикација, тогаш мозочната смрт е целосна депрерација.

Дијагностички критериуми

Карактеристиката на симптоматологијата на состојбата на респираторниот мозок е на многу начини слична на клиничката слика на многу длабока кома, разликувајќи се од неа по нејзината целосна неповратност.

Како последица на ова, оваа состојба понекогаш се нарекува „надвор од кома“. Постои целосно губење на функциите на централниот нервен систем (свест, говор, реакција на надворешни стимули) додека се одржува срцевата активност. Крвниот притисок се одржува или одржува медицински.

Респираторната функција се обезбедува со механичка вентилација. Карактеристично е целосно губење на тонусот на скелетните мускули, тотална арефлексија, хипотермија, уринарна и фекална инконтиненција. Многу типичен симптом е куклени очи: кога главата е свртена во која било насока (нагоре, надолу, на страните), очите неволно се движат во спротивна насока.

Како прво, потребно е да се побие вообичаената заблуда дека лицето кое наводно е во состојба на мозочна смрт е „зеленчук“ и може само да дише.

Ова значи дека кога ќе ги исклучите уредите што поддржуваат витални функции, едно лице умира. Во нашата земја, усвоена е следната серија знаци кои можат да ја карактеризираат смртта на невроните:

  • присуство на кома, или целосно отсуство на каква било свест (вербален контакт, движење на очите, свесна способност за комуникација без зборови);
  • недостаток на одговор на болка, во случај кога аферентниот и еферентниот дел од рефлексниот лак поминува низ структурите на мозокот (тригеминални точки, фарингеален и корнеален рефлексен лак);
  • присуство на дифузно намалување на тонот на сите пругасти, скелетни мускули;
  • отсуство на спонтани движења на очното јаболко, како и проширување на зениците без употреба на мидријатици, на пример, атропин.

Овој симптом е сигурен и укажува на смрт на сфинктерот на зеницата или негова целосна релаксација. Парализата на лакот на пуплиларниот рефлекс укажува на неповратни мезенцефалични промени, што е типично за вегетативниот статус.

Покрај корнеалните и болките во тригеминалните рефлекси, се проценуваат и голем број други, на пример, окуловестибуларниот и окулоцефаличниот. Со смртта на нервното ткиво, сите тие се отсутни.

Важно е уште еднаш да потсетиме дека во присуство на дијагноза на „мозочна смрт“ нема независно спонтано дишење. Покрај тоа, според американскиот метод за дијагностицирање на оваа состојба, дишењето не треба да продолжи по исклучувањето на пациентот од вентилаторот.

Причини за мозочна атрофија и сенилна дегенерација на мозокот

  • мозочен удар;
  • краниоцеребрална траума;
  • Алцхајмерова болест;
  • Peak-ова болест;
  • фронотемпорална деменција;
  • церебрална парализа со нарушена координација;
  • Хантингтонова болест (Хантингтон);
  • наследни болести кои се поврзани со генетски мутации;
  • Crabbe болест и други нарушувања во кои е уништена миелинската обвивка што штити аксони;
  • митохондријални енцефаломиопатии, на пример, синдром на Кернс-Сајр;
  • мултиплекс склероза, предизвикувајќи воспаление и оштетување на миелинската обвивка, како и оштетување на мозочното ткиво;
  • заразни болести како што се енцефалитис, невросифилис;
  • СИДА.

Сенилната деменција е секогаш предизвикана од основната болест. Мозочното ткиво е оштетено, што значи дека функционалниот капацитет на телото се намалува. Најчеста причина за деменција е Алцхајмерова болест, невродегенеративно нарушување што предизвикува нарушување на когнитивните функции, особено, меморијата и размислувањето.

Главните причини за сенилна дегенерација се како што следува:

  • Алцхајмерова болест;
  • васкуларна деменција, втора најчеста причина за деменција, која сочинува приближно 20% од целата деменција;
  • Хантингтонова болест, прогресивна дегенеративна болест;
  • атеросклероза или стврднување на артериите;
  • мултиплекс склероза;
  • ХИВ;
  • разни видови на имунодефициенции;
  • СИДА;
  • Паркинсонова болест;
  • Кројцфелд-Јакоб болест;
  • Peak-ова болест;
  • вирусен или бактериски енцефалитис;
  • Болест на Леви;
  • хидроцефалус (акумулација на течност во мозокот);
  • тумор на мозок;
  • Вилсонова болест (ретка болест што предизвикува акумулација на бакар во црниот дроб, мозокот, бубрезите и рожницата на окото);
  • невросифилис;
  • прогресивна наднуклеарна парализа, позната и како синдром Челик-Ричардсон-Олжевски (се манифестира по 35-тата година од животот);
  • метаболички нарушувања.

Ваквите метаболички нарушувања или состојби можат да предизвикаат сенилна деменција:

  • хипотироидизам;
  • хипертироидизам;
  • недостаток на тиамин;
  • Недостаток на Б12;
  • Недостаток на Б3;
  • хроничен алкохолизам;
  • хронична изложеност на метали;
  • изложеност на бои (на пр. анилин);
  • третман со лекови и неговите несакани ефекти;
  • интеракција на некомпатибилни лекови.

Во некои од овие случаи, деменцијата може да се спречи со отстранување на токсичен агенс. Како резултат на ваквите манипулации, состојбата на мозокот се враќа во нормала.

Карактеристични симптоматски критериуми

Многу болести кои предизвикуваат мозочна атрофија се придружени првенствено со развој на деменција.

Главните симптоми се:

  • деменција
  • конвулзии;
  • нарушувања на говорот или афазија;
  • оштетување на меморијата;
  • нарушена интелектуална способност;
  • неможноста за точно планирање (одвлекување на вниманието);
  • дезориентација во вселената;
  • повторувачки движења;
  • губење на свеста;
  • грчеви.

Симптоми на сенилна дегенерација

Симптоми на рана фаза:

  • заборавеност за неодамнешните настани;
  • тешкотии при правење едноставни пресметки;
  • лоша ориентација во времето, локацијата и насоката на движење;
  • пасивност;
  • апатија

Симптоми на средната фаза:

  • когнитивно оштетување (учење, пресметување, пресметување, логика, размислување, меморија);
  • емоционална нестабилност;
  • прекумерна вознемиреност или пасивност;
  • неможноста за извршување на обични секојдневни активности (на пациентите им е потребна помош за работи во домаќинството - чистење, готвење, одење во продавница и сл.);
  • повреда на ритамот на спиење;
  • дезориентација во време од денот.

Симптоми на доцна фаза:

  • губење на сите когнитивни способности;

Сенилна деменција е деменција која се развива во староста како последна патолошка инволуција на телото, што произлегува од прогресивна дифузна атрофија на мозочните структури. Луѓето ја знаат оваа болест како сенилна деменција, сенилна деменција, сенилна деменција. Оваа патологија е итен проблем на психијатријата, бидејќи влијае на околу 3-5% од луѓето над 60-годишна возраст и 20% од 80-годишните пациенти. Howе зборуваме за тоа како се манифестира сенилната деменција, кои се принципите на нејзината дијагноза и третман во нашата статија.

Развојниот механизам (т.е. патогенезата) на инволуционите ментални нарушувања е доста комплициран. Примарната врска е промена во работата на структурите на хипоталамусот, особено оние што ги регулираат метаболните и ендокрините функции на телото, особено хипофизата. Како резултат на хормоналната нерамнотежа, функционирањето на многу органи на телото е нарушено, покрај тоа, тоа негативно влијае на кортексот и субкортикалните структури, што ги прави ранливи на многу надворешни фактори кои не претставуваат опасност за здраво лице. Тоа е, минимална психо-трауматизација, домашни стресови доведуваат до распаѓање на повисоката нервна активност кај индивидуи со предиспозиција.

сеп на мени на бот - Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Постепено, невроните одговорни за ментална, ментална активност и социјална адаптација умираат: пациентот ја губи меморијата, способноста за учење, не може да размислува логично, тој губи интерес за другите и животот, во подоцнежните фази се губи дури и можноста за самопослужување.

Морфолошки, со сенилна деменција како резултат на атрофија, волуменот и масата на мозокот се намалуваат. Браздите и коморите се шират, вртежите се изоструваат и конфигурацијата на мозочните региони и пропорциите се зачувани, односно атрофијата е униформа.

Невроните се намалени во големина, компресирани, но нивните контури остануваат исти. Нервните процеси умираат и се заменуваат со сврзно ткиво (склероза), се лепат заедно.

Типични за сенилна деменција се повеќе фокуси на тркалезна некроза, во центарот претставени со кафеава хомогена маса и на периферијата - со нишки. Ова се таканаречените фокуси на пустош и сенилен друсен.

Во зависност од тоа колку се сериозни симптомите на болеста, во тек се 3 фази:

  • почетна (интелигенцијата на пациентот е намалена, сепак, можноста за самокритичност е зачувана; пациентот е способен да си служи самостојно);
  • умерени (интелектуалните способности на една личност се намалуваат, елементарните вештини за употреба на апарати за домаќинство што го опкружуваат (шпорет, пегла, брави на вратите итн.) - пациентот може ненамерно да му наштети на себе и на својот дом, но не може да готви за себе; на во оваа фаза, пациентот е многу непожелен, оставете го без надзор, но грижата за тоа сè уште не е многу тешка, бидејќи лицето сè уште е способно за само-грижа и личните хигиенски вештини се зачувани);
  • тешка деменција (пациентот ја губи способноста да извршува основни дејства, не може да си служи себеси, не препознава роднини; има потреба од деноноќна грижа).

Пациентите со деменција често страдаат од несоница.

Како по правило, првите знаци на оваа патологија се јавуваат на возраст од 65-78 години, а за 1 болен човек има 2-3 болни жени. Почетокот на болеста е скоро незабележлив, но стабилно напредува до целосна деменција.

Во рана фаза на деменција, постои засилување, влошување на одредени карактеристики на карактерот на пациентот: штедливите почнуваат да бидат алчни, стануваат злобни, упорните стануваат тврдоглави, неверните стануваат сомнителни. Со текот на времето, се појавуваат нови карактеристики кои не се карактеристични за одредена личност: прекумерен егоизам, бесмисленост кон другите, дури и блиски луѓе, нагло стеснување на кругот на интереси. Емоциите се изгубени.

Болен мрачен, критично спуштено ниво. Нивните инстинктивни погони, напротив, се дезинхибираат: се забележува хиперсексуалност, пациентот може воопшто да ги изложи гениталиите, па дури и најсилните деца.

degr - Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Сонот е нарушен: често болните се поспани преку ден и се грижат од несоница ноќе, додека талкаат низ станот, лутаат наоколу, се обидуваат да готват, да преместат мебел и многу повеќе, што во голема мера ги попречува домаќинствата и соседите.

Се забележува постепено распаѓање на човековата ментална активност и, пред сè, се нарушуваат сложени, апстрактни нивоа на размислување, креативност и критички способности, неодамна стекнати, лабави вештини и знаења, додека едноставното, солидно чувано и долго стекнато знаење, идеи а вештините значително се губат подоцна.

Во подоцнежните фази на болеста, пациентите често се перципираат себеси како во младоста, оние околу нив - оние кои биле блиски во изминатите години; тие навреме ја губат својата ориентација и, како што беше, се префрлија во мината фаза на животот. Во последната фаза, едно лице не ги препознава другите, ги збунува децата со браќа и сестри, ги доживува вторите како родители и, на крајот, дури и не се препознава себеси во огледало, бидејќи се смета себеси за дете и во одразот гледа старо човек (тој се нарекува странец или баба / дедо).

Исто така, во доцните фази на сенилната деменција се типични заблудените идеи за грабеж, осиромашување и прогонство. Пациентот ги обвинува своите роднини за кражба, тврди дека сè му било украдено - пари, работи, храна и сега нема каде да живее и што да јаде, а тој остана на улица, сам, без средства за егзистенција. Каде е (на улица, во болничко одделение, дома) пациентот го собира целото ѓубре, го врзува во јазол, го крие во кревет, заборава каде го криел; во состојба на возбуда ноќе, тој одеднаш се собира со овој јазол „на заминување“, го носи со себе на прошетки и многу повеќе.

Расположението на пациентите варира од незадоволен, мрачен на почетокот на болеста до рамнодушен, рамнодушен, до емоционална тапост во нејзината доцна фаза.

Од други органи и системи кај пациенти со сенилна деменција, има лабилен (нестабилен) пулс и крвен притисок со тенденција да се зголеми. Тургорот на ткивата е намалена, збрчкана кожа, седа коса и паѓа. Пациентите изгледаат постари од нивната возраст. Забележано е осиромашување, сенилна катаракта, сенилен лак на рожницата, вдлабнатини и други нарушувања во исхраната на телесните ткива.

Невролошките нарушувања не се толку изразени како со другите дегенеративни заболувања на централниот нервен систем и се манифестираат со одредена мускулна паритет (поради ова, изразот на лицето на пациентот е како да е замрзнат, изразот на лицето е летаргичен, се утврдува тремор на рацете и неизвесно бавно одење со мали чекори). Одговорот на ученикот на светлината е намален. Бруто невролошки нарушувања се отсутни.

Таквите пациенти умираат, по правило, од интеркурентни (истовремено случени) болести наспроти позадината на целосна физичка исцрпеност и ментална лудост.

Тековната фаза на развој на медицината не претставува никакви можности за лекување на пациентот по мозочна смрт. Во некои случаи, можен е излез од состојби слични на мозочна смрт, на пример, од длабока кома или од вегетативна состојба (во случај на нецелосна декортикација).

Што се однесува до директната смрт на мозокот, самата терминологија подразбира неповратност на оваа состојба, така што до неодамна воопшто немаше студии од областа на терапевтските опции.

shutterstock 216445831 - Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Можноста за трансплантација на мозок останува чисто хипотетичка за современата медицина - меѓу другите проблеми, скоро е невозможно да се замисли достапноста на орган-донатор за таква операција.

Само во 2016 година, неколку групи американски научници започнаа да се вршат студии од областа на лекување на мозочна смрт со употреба на современи биомедицински технологии, но успехот на таквата работа дури и на долг рок се чини многу сомнителен.

Механизмот на развој на сенилна деменција

Бидејќи оваа состојба се јавува по втор пат во позадина на други патологии и болести, мерките за нејзино спречување главно се сведуваат на навремено дијагностицирање и адекватен третман на каузални нарушувања.

Важно е пациентот да ги следи препораките на лекарот, да ги помине потребните прегледи на време и да не ги крши правилата за земање на препишаните лекови.

Во некои случаи, кога има добра причина да се плашиме од развој на опасни по живот услови, ќе биде соодветно лекарот што посетува да обрне внимание на лекови кои ја активираат мозочната активност (на пример, ноотропски лекови).

shutterstock 463026331 - Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Се разбира, ова нема да ја отстрани оваа закана, но може малку да ја намали или да го зголеми времето за кое може да му се помогне на пациентот.

Причини за сенилна деменција

Сенилна дегенерација на мозокот е позната и како сенилна деменција или деменција. Првите предуслови за развој на мозочна дистрофија може да се појават кај лице по 60 години, иако слабеењето на меморијата со текот на времето не е нормален феномен.

Концептот на дегенерација значи ослабување или губење на специјалните функции на телото. Деменција (деменција) е хронично нарушување на менталната активност во кое се можни нарушувања во однесувањето и губење на основните вештини за грижа за себе.

Така, постои повреда на повисоките функции на кортикалот. Сенилна (сенилна) дегенерација на мозокот најчесто се дијагностицира кај луѓе кои достигнале 65 години.

Денес е невозможно со сигурност да се каже зошто се развива оваа болест. Се верува дека стапката на вклучени процеси во мозокот зависи од сложениот ефект на голем број фактори врз него.

Еден таков фактор е наследноста. Познато е дека ризикот од развој на сенилна деменција е зголемен кај оние лица чии родители или баби и дедовци страдале од оваа болест.

Вториот фактор е кршење на функциите на имунитетниот систем поврзан со возраста, како резултат на што телото произведува специјални автоимуни комплекси кои ги уништуваат мозочните клетки.

Несомнено, надворешните патогени фактори играат улога:

  • соматски заболувања, особено атеросклероза на мозочните садови, поради што на клетките им недостасуваат хранливите материи потребни за целосно функционирање и се уништуваат;
  • инфекции (особено невроинфекција - менингитис. енцефалитис. невросифилис и други);
  • онколошки заболувања;
  • интоксикација, особено алкохолна природа;
  • повреди на главата;
  • ментални повреди.

Несомнено, состојбата на интравитална смрт на мозокот е тесно поврзана со голем број морални, етички, правни, религиозни и други аспекти.

Постојат две главни причини за ова:

  1. Често, по смртта на мозокот, виталните функции на другите органи можат да се одржуваат долго време (понекогаш со месеци и години). Меѓутоа, од друга страна, ова изгледа бесмислено, бидејќи едно лице како личност починало. Следствено, порано или подоцна, неизбежно се поставува прашањето за исклучување од парентерална исхрана, системи за механичка вентилација, итн.
  2. Човечките органи по мозочна смрт може да се користат за трансплантација на други луѓе. Медицинските закони во повеќето земји ја препознаваат мозочната смрт како еквивалент на биолошката смрт кај луѓето. Особено, Министерството за здравство на Русија одобри такво упатство со наредба бр. 100/30 од 02.04.01 година //. Право на согласност за употреба на органи за трансплантација обично се доделува на блиски роднини. Што се однесува до односот на претставниците на различни религии кон овој проблем, не постои консензус, сепак, преовладува и мислењето што ја изедначува мозочната смрт со човечката смрт.

Видови и фази на повреда

Во медицинската пракса, постојат три степени на дегенеративни нарушувања во мозокот:

  1. Лесен степен. Се карактеризира со губење на професионални вештини, апатија кон она што се случува наоколу. Пациентот не е заинтересиран за предмети што претходно се сметаа за негово хоби. Во овој степен на болест, се зачувани ориентацијата и свеста.
  2. Среден степен. Пациентот се справува со личните хигиенски вештини, но може да ги заборави правилата за употреба на апарати за домаќинство. На таквите често им е потребна помош; оставајќи ги без надзор е опасно.
  3. Тежок степен. Пациентите ја губат ориентацијата во вселената и не се во можност да ги задоволат своите потреби.

Дегенеративните болести на мозокот можат да се изразат во тотална или лакунарна форма.

  1. Вкупната форма на нарушување се карактеризира со оскудна емоционалност и апатија. Постои деградација на личноста.
  2. Лакунарната (делумна) форма се карактеризира со повреда на краткотрајната меморија. Но, „јадрото на личноста“ е задржано.

Текот на болеста се јавува во фази:

  1. Пременцијата е фаза на болеста, која се карактеризира со намалување на меморијата. расеаност и апатија. Способноста за размислување е апстрактно намалена. Така, прекршувањата влијаат на свежите слоеви на меморија.
  2. Раната дегенерација (втора фаза на болеста) се карактеризира со поизразени нарушувања. Прогресивна болест се изразува во нарушена моторна активност, некохерентен говор. Пациентот не може секогаш да ги изрази своите мисли, неговите движења се апсурдни, но во исто време се зачувани остатоци од меморија и разумност.
  3. Умерена деменција (трета фаза) се манифестира во фактот дека едно лице почнува да меша зборови, не ги препознава своите најблиски, делумно ги губи вештините за читање и пишување. Може да се појават елементи на делириум. Едно постаро лице е во можност да го напушти домот, а враќањето за него, поради нарушена свест, не е можно. Покрај овие симптоми, пациентите повеќе не ги контролираат природните потреби на организмот.
  4. По овие фази, започнува тешка деменција. Едно лице практично не зборува, не станува од кревет и ја губи способноста да ги извршува најелементарните движења. Во овој случај, се јавува осиромашување на телото. Смртта се јавува поради пневмонија или рани од притисок што произлегуваат под такви услови.

Причини и клиника за дистрофични процеси

Причините за слабеење на мозочните функции во староста можат да бидат:

  1. Во случај на васкуларна деменција, историја на хипертензија, атеросклероза. мозочен удар Така, причината за оваа патологија е нарушено снабдување со крв во мозокот. Поради оваа причина, се јавува масовна смрт на невроните. Во овој случај, патологијата се смета за неизлечива. Клетките имаат мала способност да се опорават во староста.
  2. Со атрофичен тип на деменција, треба да се забележи историја на Пик-ова болест. Алцхајмерова болест. Паркинсонова болест. Тука се случува цереброваскуларна инсуфициенција. Алцхајмеровата болест често ги погодува постарите жени. Предуслови за ова се генетска предиспозиција, алкохол и пушење, тежок стрес, патологија на тироидната жлезда или трауматска повреда на мозокот.
  3. Мешаниот тип се карактеризира со комбинација на васкуларни патологии со атрофични промени.

Меѓу причините за болеста, се забележуваат и тумори на мозок. хроничен алкохолизам, тешки вирусни инфекции.

Васкуларната деменција сочинува 25% од случаите. Се развива во хронично кислородно гладување на мозочните клетки поради васкуларни нарушувања во органот. Причината може да биде вродени васкуларни малформации, дијабетична ангиопатија и мозочен удар.

Изложени на ризик се луѓето кои водат седентарен начин на живот, со неухранетост и зависност од алкохол. Пациентите со дебелина, дијабетес мелитус, артериска хипертензија и атеросклероза се предмет на васкуларна дегенерација.

Со оваа патологија, пациентот има нарушен процес на размислување, тој не е во можност да разликува логичка поврзаност на настаните. Еден човек ги губи своите работи што се на повидок. Изгледот ја губи уредноста. Во оваа состојба, често се забележува солзи, апатија и непредвидлива промена на расположението. Поради намалување на моторната активност, едно лице спие многу.

И покрај фактот дека овој вид на болест е најчест, многу е тешко да се разликува од васкуларна деменција. Често правилната дијагноза се утврдува по смртта на пациентот.

Изложени на ризик се жени по 70 години, пациенти со атеросклероза и болести на ендокриниот систем, лица со неповолна наследност.

На почетокот на развојот на деградација на мозокот во Алцхајмерова болест, се забележува намалување и делумно губење на краткотрајната меморија, а подоцна и на долготрајната меморија.

Агресивна состојба може да преовладува кај пациенти. Тие се однесуваат грубо, немаат внимание од најблиските.

Прогресивната патологија понатаму предизвикува заблуди на прогон, мегаломанија и други слични отстапувања.

Склоноста кон скитање се манифестира со често напуштање на домот. Видот на пациентот е неуреден.

Оваа состојба се развива кај луѓе со зависност од алкохол во рок од 10-20 години. Се карактеризира со агресивно однесување, повреда на интелектуалните квалитети и апатија.

Но, во ретки случаи, кога се одбива штетната зависност, патолошкиот процес се повлекува.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Сенилност

Постарите луѓе стануваат расеани и грутки, нерешливи. Заборавот и промените во однесувањето се јавуваат поради стареење и истребување на мозочните клетки.

shutterstock 556964839 - Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Пациентите може да страдаат од несоница ноќе, во текот на денот имаат тенденција да спијат. Ментални нарушувања, чувствителност и солза се карактеристични за нив. Може да се забележи апатија, па дури и халуцинации.

Причината за овие нарушувања може да биде скокови во крвниот притисок и хипергликемија.

Ова е секундарна болест со епилепсија. Исто така се нарекува функционална деменција.

Кислородното гладување и последиците од трауматска повреда на мозокот доведуваат до оваа состојба. тумори на мозок. Постои намалување на меморијата и повреда на менталните способности, придружено со рамнодушен став кон она што се случува.

Пациентите стануваат груби, себични и одмазднички. Карактеристична карактеристика е употребата на повеќето зборови на сиромашен речник во деминутивна форма. Со оваа форма на болеста, терапијата е насочена кон отстранување на основната причина.

Воспоставување дијагноза

Се собира историја за точна дијагноза. Врз основа на тоа, симптомите се диференцираат со депресија, тешка астенија и јатрогени ментални нарушувања (делириум. Симулација и други).

shutterstock 599799812 - Смртта на мозокот како причини развива знаци на дијагноза

Невролог кој прегледува пациент открива фокални симптоми, екстрапирамидални нарушувања и нарушувања во одењето.

Конечната дијагноза се поставува според резултатите од магнетната резонанца и лабораториските тестови на пациентот.

Што може да понуди модерната медицина?

Сенилната дегенерација на мозокот се третира земајќи ги предвид истовремени болести, кои до оваа возраст пациентот може да има многу. Овие вклучуваат хипертензија, пневмонија, срцеви и мозочни удари и многу други. Тие лекуваат пациенти со билни препарати и синтетички.

Првата група на лекови вклучува психостимуланти. Нивната акција е насочена кон зголемување на способноста на нервниот систем да се прилагоди на стресот. Втората група на лекови се ноотропици. чие дејство е насочено кон враќање на меморијата и подобрување на когнитивните функции. Оваа група е во состојба да ја намали побарувачката на кислород во мозокот.

Третманот на сенилна деменција вклучува употреба на лекови кои се способни да ја обноват исхраната на нервното ткиво на мозокот. Нивниот ефект е малку ослабен со комбинативен третман со лекови кои го подобруваат снабдувањето со крв на органот. Но, резултатите од третманот сè уште имаат позитивен тренд.

Чувство на бестрашен страв, вознемиреност. несоницата се третира со средства за смирување. Пациентите може да имаат потреба од психотерапевтски методи на изложеност кои можат да го вратат лицето во нормално однесување.

Карактеристики на нега

Терапијата со лекови нема да го произведе очекуваниот ефект без соодветна грижа. Роднините на пациентот треба да знаат дека дома е речиси невозможно да се создадат потребните услови.

Ова се должи на фактот дека дома има голем број опасни предмети за пациентот (сечење, пробивање, електрични и опасни од пожар). Покрај тоа, поради можната агресија на пациентот, многу е тешко да се одржи смиреноста во куќата. Исхраната на пациентите треба да биде монотона.

Нивните когнитивни способности се нарушени, а разновидноста на јадења може да предизвика непредвидлива конфузија. На постарите луѓе им е потребна помош при користење тоалет. Можеби ќе треба да користите специјални средства за хигиена (пелени).

Од сето ова произлегува дека најдобрата опција е да го сместите пациентот во специјализирана медицинска установа или да се грижите за професионална медицинска сестра.

Пациентот треба да се третира со почит. Неговото однесување е манифестација на сериозна болест, а не карактерна одлика. Со позитивен став, добро, грижа за пациентот, се забележува значително подобрување.

Некои услови може да доведат до погрешно утврдување на оваа исклучително важна и последна дијагноза во животот. Во случај на исклучување на жива личност од системите за поддршка, тоа може да биде прашање на убиство или небрежност, што доведе до смрт на лице.

Како што можете да видите, дијагнозата на „мозочна смрт“ е многу близу до концептот на „човечка смрт“ и, всушност, се разликува само во присуство на спонтана срцева активност. Значи, изразено намалување на телесната температура, тешка интоксикација, вклучувајќи лекови за анестезија, може да доведат до такви грешки. Земањето атропин може да предизвика проширени зеници.

Несреќи

Во отсуство на терапија, минуваат приближно 7 години од почетокот на манифестациите на болеста до последната фаза.

Со брзо напредуваната васкуларна форма на сенилна дегенерација на мозокот, смртта може да се појави во рок од неколку месеци по откривањето на првите симптоми на болеста, што се должи на фактот дека пациентите во последната, тешка фаза на болеста одбиваат моторна активност и храна, стануваат апатичен, што доведува до целосна исцрпеност.

Тие имаат тремор на екстремитетите. говорот е присутен во форма на фрагменти од фрази. Тие многу малку се сеќаваат на себе. За цело време, пациентот е во склона положба, како резултат на тоа, се појавуваат кревети, сепса и пневмонија. Ослабеното тело престанува да се бори и се појавува смртоносен исход. Смртноста од вкупниот број случаи е приближно 5,6%.

Expectивотниот век на неоперативен пациент со малигнен тумор на мозокот, каде што сенилната дегенерација се смета за секундарна, може да го предвиди онколог според лабораториски студии и резултати од МНР.

До 70-та година од животот, болест во различни фази е забележана кај 5-10% од луѓето во светот. Womenените страдаат 2 пати почесто од мажите. По 85 години, болеста се карактеризира со мал напредок, со што се зголемува животниот век.

Специјална превенција од сенилна деменција во медицината сè уште не постои. За да се избегне оштетување на мозокот, на луѓето над 40 години им се препорачува да земаат комплекс на витамини и минерали.

Постојат биолошки активни адитиви, чие дејство е насочено кон подобрување на меморијата и менталната способност. Важен аспект е отфрлање на лошите навики кои негативно влијаат на мозокот и кардиоваскуларниот систем.

Ефективната терапија за манифестација на соматски патологии кај постарите лица исто така може да игра улога на превенција. Важно е мерките да се преземат навремено.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic