Компатибилност на крвта за зачнување - табела за компатибилност на крвните групи и Rh факторите за

Секоја крвна група има меѓународна ознака. Првиот е 0, вториот е А, третиот е Б, четвртиот е АБ. Овој систем на класификација се нарекува АБ0 и укажува на присуство на специфични ензими во крвта. Тие не се само во групата 0 (прва).

Во овој случај, детето може да ја наследи крвната група на мајката, таткото или да има свои. Индикаторите за веројатност може да се пресметаат со помош на специјални табели. На пример, жена и маж ја имаат првата група - детето исто така ќе ја добие првата. Ако мајката го има првиот, а таткото вториот, бебето може да го има и првиот и вториот.

Кои крвни групи се сметаат за некомпатибилни? Ниту една од комбинациите не го спречува зачнувањето и не влијае на подот на трошките. Сепак, конфликтот на системот АБ0 понекогаш се јавува, но тој се манифестира само кај малата жолтица на новороденчето. Исто така, бремените жени забележуваат манифестации на токсикоза - утринска гадење и слабост.

Покрај тоа, според некои проценки, постои влијание на крвната група на родителите врз растот и развојот на бебето. На пример, постои опсервација дека здравјето е подобро за оние деца чија мајка и тато имаат различни крвни групи. Во исто време, пожелно е жената да има пониска фигура од маж.

Овој процес е тесно интегриран во секој курс за планирање на семејството и е задолжителен за првоочекуваните семејства во секоја клиника. Во градовите каде планирањето на семејството се заснова на посовремени алгоритми на Rh, факторот на компатибилност на крвта е даден во фазата на планирање на зачнувањето за да се исклучат негативните искуства за парот.

пост 5c3f0231d1b75 - Компатибилност на крвта за зачнување - табела за компатибилност на крвните групи и Rh факторите за

Во случај кога Резус факторите во двојка се исти или кај маж од негативна, бременоста ќе помине без компликации предизвикани од овој фактор.

Во случај кога жената има резус фактор негативен, а маж позитивно, може да се појави резус конфликт.

Резус конфликт е процес кога протеинот (резус фактор) во машкиот генски материјал го зема имунолошкиот систем на жената како туѓо тело, бидејќи Rh факторот во нејзината крв е негативен и нема таков протеин. Странско тело е нападнато од сите механизми на имунитет. Како резултат, ембрионот се соочува со целосно отфрлање од страна на телото на мајката и во многу случаи умира и покрај обидите да се потисне имунитетот на мајката и други начини на поддршка.

Проблемот на компатибилност на крвните групи и Rh-конфликтот не ги засега сите парови во кои, врз основа на анализите, може да се појави. Комплетен список на причини и фактори кои можат да влијаат на нејзината манифестација сè уште не е утврден, бидејќи е невозможно да се спроведат експерименти во оваа област.

Многу парови, дури и со различни Rh фактори, немаат никакви проблеми. Негативната компатибилност на крвта за зачнување не ја исклучува зачнувањето, успешната бременост и породувањето. Сепак, семејниот водечки акушер нужно го подобрува следењето и контролата на бременоста.

Партнерите кои одлучуваат, и покрај некомпатибилноста на крвните групи за надминување на потенцијалните тешкотии, треба да се консултираат со лекар долго пред да направат зачнување.

Повторено, во рамките на програмата за здраво бебе, дарувањето крв за Rh факторот, како и донесувањето на дополнителен преглед, ќе помогне значително да ги зголемат шансите за успешна бременост.

Како резултат на испитувањето, за зачнување на дете, лекарот ќе даде серија препораки кои можат да ги зголемат шансите за успешна бременост и раѓање без патологии. Бидејќи е невозможно да се донесе компатибилност со крвта до идеалната формула, при зачнување се користат пристапи кон партнери за позадина.

Бидејќи тоа е протеин во неговата крв што ја манифестира реакцијата на Rh конфликт, подготовката на лекот ја минимизира содржината на протеини, што ги зголемува шансите имунолошкиот систем да не ја забележи инвазијата и нема да ги активира заштитните механизми при зачнувањето.

На оваа страна, компатибилноста со крвта е доведена до најдобри перформанси заради планираното, но внимателно потиснување на имунолошкиот систем на различни начини. Невозможно е да се остави телото на идната мајка без заштита, затоа треба да постапувате внимателно.

Ако ги следите сите медицински препораки и не преоптоварувате зачнувањето, бременоста и породувањето ќе поминат без компликации.

Крвната група е постојана и не зависи од никакви околности. Вкупно, постојат 4 крвни групи кои се разликуваат во составот. Основа на кој било од нив се црвените крвни клетки, но нивните антигени карактеристики се различни:

Нема научни докази дека е можна некомпатибилност на партнерите во крвната група, што го прави невозможно зачнувањето или раѓањето на здраво бебе. Некои веруваат дека нормална бременост е можна ако мама и тато имаат иста крвна група, бидејќи во овој случај постои целосна компатибилност на крвта. Апсолутната компатибилност е карактеристична и за првата група кај мажите и четвртата кај жените.

Всушност, компатибилноста на крвните групи е релевантна само во случај на трансфузија на донирана крв на примателот. Ова нема никаква врска со можноста за зачнување или безбедниот тек на бременоста и развојот на бебето. Едноставно е да се провери, доволно е да ги прашате вашите пријатели - меѓу нив веројатно има парови со наводно некомпатибилни крвни групи кои зачнале и родиле здрави деца.

Крвна група на женаМажи од крвна групаКрвна група кај дете со веројатност
III
IIIкој било од двајцата - 50/50
IIII50 / 50
IVIВториот или третиот - со ист степен на веројатност
III50 / 50
IIIIпрв / втор - 50/50
IIIIIбило кое од четирите - со веројатност од 25%
IVIIвториот - 50%, третиот / четвртиот - 25/25
IIII50 / 50
IIIII1/2/3/4 – 25/25/25/25
IIIIIIпрвиот или третиот - подеднакво
IVIIIIII - 50%, II или IV - 25/25
IIVвтор или трет - 50/50
IIIV2 - 50%, 3/4 - 25/25
IIIIV3 - 50%, 2 или 4 - 25/25
IVIVчетвртиот - 50%, вториот / третиот - 25/25

zachatie rebenka po gruppe krovi roditelej 2 1 - Крвна компатибилност за зачнување - табела за компатибилност на крвни групи и Rh фактори за

Се верува дека природата на една личност зависи од крвната група. Значи, претставниците на 1-та група се многу емотивни и енергични, имаат нешто експлозивен карактер и тврдоглаво се движат кон својата цел. Втората група е конзервативна, тие се мирни и пријателски расположени, можат да се прилагодат на разни ситуации.

Луѓето со 3-та група се практични и рационални, но во исто време имаат богата имагинација. Претставниците на 4-те групи се карактеризираат со балансирана природа, избегнуваат конфликти и се многу вредни. Треба да се напомене дека многу луѓе јадат во согласност со диетата за крвна група или го следат соодветниот хороскоп.

Утврдувањето на компатибилноста на Rh факторите е еден од првите тестови што се спроведуваат во антенаталните клиники. Крвната слика може сериозно да влијае на здравјето на мајката за време на бременоста.

Бременоста се одвива нормално само ако мајчиното тело произведува антитела кои не земаат фетални клетки за странски елементи. Значи, жените со крв од првата група секогаш раѓаат без компликации. Во повеќето случаи, тие имаат здрави и силни деца, дури и од мажи со несоодветна крвна група и Rh фактор.

Со позитивен резус фактор кај мајката и негативен кај таткото, поголеми се шансите да се роди бебе со позитивно. Меѓутоа, за време на зачнувањето се јавува некомпатибилност на крвта: за време на периодот на бременост, женското тело произведува антитела кои ги напаѓаат клетките на бебето. Борбата против феталните клетки се спроведува затоа што телото на жената ги препознава како туѓи поради содржината на протеини.

Континуираните напади го изложуваат детето на сериозна опасност. Честопати борбата завршува со смрт на фетусот. Ако бебето преживее, ова влијае на имунитетот на мајката не поминува без трага. Бременоста со некомпатибилност на крвта е полн со такви компликации (токсикоза, замор, слабост, итн.).

Во случај на резус конфликт кај мајката и детето, потребно е да се избегнат инфекции и настинки на секој можен начин, да бидат помалку нервозни и загрижени. Комбинацијата на Rh фактори е прикажана во табелата.

Имунолошка неплодност и Rh некомпатибилност

Вреди да се запамети дека имунолошката некомпатибилност и судирот на Rh фактори се различни концепти. Во имунолошка неплодност, се јавува контакт на имунолошкиот систем со герминативни клетки, што не се јавува кај здраво тело за маж, а во телото на жената е предмет на природен процес. Со некомпатибилност на крвта, зачнувањето се јавува нормално, но се појавуваат проблеми со развојот на фетусот.

 1. Во неплодност, за некомпатибилност се вели дека ако имунолошки мажот и жената се некомпатибилни. Крвната група и Rh факторот не играат никаква улога во процесот на зачнување. Со имунолошка неплодност, антителата кон спермата се произведуваат во женското тело.
 2. Aената со негативен резус е во состојба да издржи и да роди дете со позитивно. Може да има компликации за време на бременоста и отстапувања кај бебето по раѓањето, но овој феномен не може да се смета како некомпатибилност за зачнување.
 3. Двојка во која Rh факторите се различни може да има здрави деца. Во оваа ситуација, резусот на мајката ќе биде клучен, а детето може да го има истиот резус, што нема да доведе до конфликт.
 4. Ако вашите партнери се некомпатибилни, следете ги сите препораки на лекарите. Често е можно да се компензира штетата и да се направи здраво бебе.
 5. Успешна бременост со некомпатибилни партнери не гарантира следен успех. Секоја следна бременост го зголемува ризикот од некомпатибилност помеѓу мајката и бебето. Често за време на првата бременост, не се јавува некомпатибилност. Следните обиди може да се претворат во проблем, бидејќи жената веќе има антитела во своето тело.
 6. Со негативен резус кај мајката и позитивен кај таткото, веројатноста за конфликт за време на бременоста е 50% (при кодирање на антигенот на секој од хромозомите во пар) и 25% (при кодирање на антигенот на еден од хромозомите во еден пар).
 7. Womenените со позитивен резус никогаш немаат судир со крвта на фетусот.
 8. Конфликтот може да се случи само со негативен резус кај мајката. Максималната веројатност е 50%.
 9. Формирањето на Rh факторот кај фетусот зависи од резусот на родителите и гените кои се пренесуваат, но никогаш не се манифестираат.

Покрај крвната група, важен е и Rh факторот. Значи, укажете на присуство на специјален протеин (Д) на површината на црвените крвни клетки. Оние луѓе кои го имаат овој протеин имаат позитивен резус, кај други овој индикатор се смета за негативен.

Факторот Rh на идното бебе може да се предвиди само во еден случај - ако е негативен за мама и тато, ќе биде исто и за детето. Во други комбинации, овој протеин кај бебето може да се утврди или да биде отсутен.

Сепак, тогаш бременоста може да помине без компликации. Многу зависи од тоа дали телото на мајката претходно било познато со овие антигени - протеини кои се откриваат на површината на црвените крвни клетки кај Rh-позитивните луѓе. Овој „познаник“ се нарекува сензибилизација и може да се појави за време на претходна бременост, абортус, трансфузија на крв итн.

Ако имунитетот на жената е веќе развиен во врска со овој специфичен протеин (антиген Д), тој може да го нападне бебето ако неговата крв влезе во плацентата. Ова може да се случи веќе во последните месеци од бременоста, кога пропустливоста на плацентата значително се зголемува. Понекогаш „познанството“ се случува за време на породувањето, што исто така бара внимание од специјалист.

Што да направите ако има резус конфликт?

Со цел идните родители да немаат проблеми, девојчињата треба да бидат многу внимателни во врска со абортусите и трансфузиите. За време на трансфузијата, постои ризик да се воведе крв со погрешен резус, и секогаш постои ризик од имунизација со други антигени. Трансфузијата треба да се изврши од здравствени причини.

Во повеќето случаи, имунизацијата на мајката се јавува по првото раѓање. Во врска со ова, треба да се администрира специјална вакцина на родилка во текот на денот, што ќе спречи појава на проблеми во иднина.

Разликите во резус и крвна група кај сопружници или кај неродено дете не треба да станат индикатор за глобалните проблеми. Никој нема да избере сопруг врз основа на податоците за неговите протеини на црвените крвни клетки. Современата медицина ни овозможува да ја надминеме оваа некомпатибилност и да ја контролираме реакцијата на телото. За да го направите ова, треба да бидете претпазливи за вашето здравје и да ги следите упатствата на лекарот.

И покрај веројатноста за појава на резус конфликт, мајка со недостаток на Д антиген има можност да избегне проблеми и ризик по здравјето на бебето. Постојат сите видови на начини да се спречат компликации во бременоста. Важно е навремено да се регистрирате во ЛЦД и да извршите назначување на акушер-гинеколог.

За почеток, експертите утврдуваат колку е голем ризикот имуните клетки на мајката да му наштетат на бебето. За да го направите ова, целата мајка редовно дава крвен тест за целиот период на бременост, што го одредува присуството на антитела. Наслов 1: 4 веќе укажува на имунолошки конфликт. Ако резултатот покаже 1:64, лекарот ќе предложи рано породување за да се избегне болеста на бебето.

Depositphotos 39926713 м 2015 - Крвна компатибилност за зачнување - табела за компатибилност на крвни групи и Rh фактори заАко има резус конфликт, жената се имунизира во 28 недела од бременоста

Следниот чекор е имунизација на мајката на 28-та недела. Isената е прикажана интрамускулно инјектирање на посебен вид имуноглобулин (анти-Д гама глобулин). Овие антигени ги уништуваат црвените крвни зрнца на фетусот, кои продираа низ плацентата во телото на мајката, сè до моментот кога нејзиниот имунитет ќе успее да реагира на нив.

Имунизација е потребна кога не се откриваат антитела во крвта на пациентот. Во спротивно, неговата ефикасност ќе биде нула.

Конфликтот со крв не влијае на успехот на зачнувањето. Оплодување е можно во двојка со некомпатибилни фактори на резус. Бремена жена со конфликт треба да биде специјално регистрирана кај гинеколог и треба редовно да се прегледува.

Мерки за спречување на компликации во случај на крвен судир кај бремена жена:

 • ако се открие некомпатибилност на крвта на родителите, треба да се направи хорионска биопсија (постапка што ќе помогне да се утврди Rh факторот на детето и присуството на конфликт со мајката);
 • воведување на имуноглобулин (вакцина против резус имуноглобулин спречува резус конфликт со врзување и излачување на антитела од телото);
 • во случај на закана за животот на мајката, неопходно е да се зачува стимулацијата на трудот со вештачки средства;
 • спроведување на кордоцентеза.

Сите препораки на лекарот мора да се следат имплицитно, бидејќи резултатот од бременоста зависи од ова.

Кај жени со негативна група, бременоста се одвива нормално само со негативна група кај таткото. Ако мајката е негативна, а мажот позитивен, тогаш детето најверојатно ќе добие негативна група и конфликтот нема да се случи.

Womenените со позитивна крвна група обично немаат проблеми со носење и раѓање на бебе. Мајка и дете се компатибилни во секој случај, дури и ако таткото има негативна крвна група. Нема конфликт во матката, антителата не се обидуваат да го нападнат бебето. Детето има протеини во црвените крвни клетки дури и ако мајката е позитивна, а таткото негативен.

Табела за утврдување на крвна група на неродено дете

vidy krovi - Компатибилност на крвта за зачнување - табела за компатибилност на крвните групи и Rh факторите за

Споменавме дека постојат начини да се предвиди веројатната крвна група на неродено бебе. Нашата табела ќе помогне да се предложи која група ќе ја има бебето, но нема да даде 100% одговор.

Крвна група (1 родител)Крвна група (2 родител)Крвна група на дете,% веројатност
255075100
Јас (xnumx)Јас (А)I
Јас (xnumx)II (А)Јас, II
Јас (xnumx)III (Б)I, III
Јас (xnumx)IV (АБ)II, III
II (А)II (А)III
II (А)III (Б)I, II, III, IV
II (А)IV (АБ)III, IVII
III (Б)III (Б)IIII
III (Б)IV (АБ)II, IVIII
IV (АБ)IV (АБ)II, IIIIV

Како што може да се види од табелата, во скоро сите случаи (освен во еден - кога мама и тато имаат 1 група) се дозволени 2 или повеќе опции. Најголем број варијации има кај дете кај кое двајцата родители имаат по 3 групи - бебето може да се роди со 1 или 2, 3 или 4. Само лабораториски тестови можат да гарантираат точен одговор.

Кои мерки се преземаат во случај на бременост со Rh-конфликт?

Ако мајката има позитивен Rh фактор, тогаш негативниот Rh фактор кај мажот не влијае на развојот на фетусот. Кога детето ќе наследи негативен резус, не се појавува конфликт, бидејќи во крвта на детето нема протеин што би бил непознат за имунитетниот систем на жената.

 1. Позитивен резус мајка и позитивен татко, детето наследува позитивен резус. Нема да има компликации.
 2. Позитивна мајка и позитивен татко, детето го наследува негативното. Нема да има компликации, телото на мајката не реагира на крвните елементи на бебето.
 3. Позитивна мајка и негативен татко, детето го наследува позитивното. Протеинот во крвта на мајката е „познат“ на имунолошкиот систем, затоа, протеинот во крвта на бебето не се смета како туѓ.
 4. Позитивна мајка и негативен татко, детето го наследува негативното. Нема протеини во крвта на детето, реакцијата не се јавува.

Во сите случаи, телото на детето нема да содржи елементи кои не се запознаени со имунитетот на мајката.

Негативен резус кај мајката може да доведе до компликации за време на бременоста, но не секогаш. Клучот за успешно носење е истиот негативен резус кај мајката и бебето.

 1. Негативно на мајката и негативно на таткото, детето го наследува негативното. Недостатокот на протеини во крвта на детето не предизвикува конфликт, бидејќи тој не е ниту во крвта на мајката. Имунитетот едноставно не знае на што да реагира.
 2. Негативна мајка и позитивен татко, детето наследува негативно. Нема протеин во крвта на обајцата, па затоа нема конфликт.
 3. Негативно кај мајката и позитивно кај таткото, детето го наследува позитивното. Феталната крв содржи протеин непознат за мајчиното тело. Бидејќи во организмот на мајката нема таква супстанција, имунитетот почнува да се брани. Антителата продираат во крвта на бебето и ги уништуваат црвените крвни клетки.

Ако постои дури и мал ризик од развој на Rh конфликт, најдобра опција е да се планира бременост. Гинекологот ќе избере оптимална шема на прелиминарна терапија и потребниот третман за раѓање дете. Главната задача за време на бременоста е да се спречи негативната реакција на мајчиното тело на фетусот.

Доколку не се преземат потребните мерки на време, некомпатибилноста ќе влијае на здравјето на бебето. Со мала количина антитела во крвта на бремената жена, може да се развие лесна анемија, во случај на интензивно производство, ситуацијата се влошува, бидејќи организмот од трошка не може да произведува нови крвни клетки со такво темпо.

Бебето ќе се разболи или не, не зависи само од бројот на произведени антитела, туку и од тоа дали можат да ја пробијат плацентата и да му наштетат на фетусот. Честопати бебињата се раѓаат здрави или имаат помали здравствени проблеми. Последиците од „крвниот конфликт“ можат да бидат:

 • спонтано отфрлање на ембрионот;
 • предвремено започнување на процесот на раѓање;
 • оток на органите во фетусот;
 • абнормален развој;
 • еритробластоза, придружена со зголемување на слезината и црниот дроб.

Со тешка гестација или кога постои сомневање дека не постои компатибилност со Rh факторот, гинекологот треба да ја упати жената на бројни студии. Aената ќе земе крв за да открие антитела со помош на Кумбсов тест, ќе се направи ЦТГ и ултразвук, во некои случаи потребно е испитување на амнионска течност.

Ситуацијата станува поопасна од вториот триместар од бременоста, кога се зголемува бројот на антитела. За да ја следите состојбата, мора периодично да проверувате:

 • 4–32 недели од бременоста - месечно;
 • во рок од 7 месеци - 2 пати во триесет дена;
 • пред породувањето - неделно.

За да се минимизира ризикот од абнормален развој на детето и да се одржи бременоста на почетокот на третиот триместар од потенцијалната мајка, се инјектира имуноглобулин. Лекот запира производство на антитела кои негативно влијаат на фетусот.

Анти-резус-серумот мора да се администрира до пупертенција во рок од три дена по породувањето. И покрај фактот дека резус конфликтот е редок за време на првата бременост, производството на антитела е неизбежно за време на породувањето. Инјекција е неопходна за да се заштити последователната бременост на жената. Лек против резус мора да се администрира во случаи на:

 • абортус или спонтан абортус;
 • трансфузија на тромбоцити;
 • хируршка интервенција;
 • абрупција на плацентата;
 • приврзаност на ембрионот надвор од матката празнина.

Децата кај бремени жени со конфликт на Rh фактор често се раѓаат предвреме поради предвремено раѓање или итен царски рез. На крајот на процесот на раѓање, неонатологот се занимава со детето. Честопати, новороденчињата се пропишани со специјални лекови и физиотерапевтски процедури. Во исклучително тешки ситуации, на бебето му се дава трансфузија на крв.

Генетиката и акушерите тврдат дека позитивниот Rh фактор на мајката е загарантиран за да се избегне развој на хемолитична болест кај детето.

Прифатливи се две сценарија - детето ќе има позитивен резус или негативен:

 • во првиот случај, се утврдува скоро целосна компатибилност - имунитетот на мајката ќе согледа специфичен протеин во феталната крв како веќе познат;
 • во втората, крвта во трошките ќе биде целосно без антиген што може да предизвика имунолошки одговор.

Ако идната мајка има негативен Rh фактор, ќе треба да помине дополнителен преглед. Се верува дека факторот Резус кај фетусот конечно се формира на возраст од 3 месеци. Проблемот се јавува само ако трошките имаат позитивен резус, но скоро е невозможно да се открие со сигурност. Пенетрацијата на крвните честички на бебето низ плацентата може да предизвика имунолошки конфликт, а потоа детето сериозно ќе страда.

uzi na rannix srokax beremennosti za i protiv - Крвна компатибилност за зачнување - табела за компатибилност на крвни групи и Rh фактори заЗнаците на хемолитична болест се дијагностицираат со ултразвук

Лекарот во антенаталната клиника внимателно ја следи состојбата на таков пациент и нејзиното дете користејќи различни методи:

 1. Ултразвук Ултразвучниот преглед помага во рана фаза да се видат знаци на хемолитично заболување на новороденчето - зголемување на црниот дроб, задебелување на плацентата, полихидроамнион.
 2. Доплерографија. Овој вид на преглед е вид на ултразвук. Ви овозможува да го оцените протокот на крв во церебралната артерија, да видите други патологии.
 3. Анализа на бремена крв за антитела. Важен индикатор не е само нивниот број, туку и динамиката. Ако концентрацијата на антитела се зголеми, постои причина за тревога.
 4. Понекогаш се прави пункција на амнионска течност и тест на крв од папочна врвца за билирубин (видете исто така: како се прави анализа на билирубин кај новороденчиња?). Ова е прикажано само во критични ситуации, бидејќи постапката може да предизвика предвремено раѓање на бебето.

Третман за некомпатибилност

Во случај на резус конфликт по породувањето, на новороденчето му се даваат трансфузии на крв со мајчината група и резус. Ова ги избегнува ефектите на антителата на мајката кои влегуваат во телото на бебето. По контакт со позната крв, антителата се неутрализираат.

Имуноглобулинска профилакса се изведува и по абортус, спонтан абортус, продолжено породување, ектопична бременост. Денес, резус конфликтот може да се контролира со лекови. Родителите со некомпатибилност ги имаат сите шанси да имаат здраво дете.

Како што веќе откривме, проблемот во компатибилноста на крвта на мајката и фетусот може да биде само во присуство на резус конфликт. Експертите велат дека факторот Резус е доживотен и не може да се промени. Сепак, постои категорија луѓе со „слабо позитивен“ фактор кај кои не е секогаш лесно да се открие присуство на Д-антиген. Токму овие луѓе можат да откријат дека нивниот Rh фактор е неправилно утврден.

holestaz beremennyh - Компатибилност на крвта за зачнување - табела за компатибилност на крвните групи и Rh факторите заRh-факторот на една личност не може да се промени, затоа, жените со негативен резус треба да бидат набудувани од лекар во текот на целата бременост

Во овој поглед, невозможно е да се постигне компатибилност на крвта на мајката и детето. Може да извршите само превенција (администрација на антиген) и да ја следите состојбата на бремената жена и фетусот. Во критични случаи, можни се следниве мерки:

 • замена на трансфузија на крв за бебе во матката;
 • плазмафереза ​​- прочистување на крвта на бремената жена од антитела;
 • раѓање стимулација за период од 36 недели.

Постојат и други начини да се отстранат последиците од некомпатибилноста. На пример, интравенска администрација на гликоза и голем број специјални решенија.

Како да го надминете проблемот?

Со секоја нова концепција и бременост, женското тело произведува сè повеќе антитела за туѓо тело, кое се смета за ембрион. Резултат на неколку обиди може да биде:

Замрзнат фетус кога имунитетот го потиснал во вториот трет триместар од бременоста;

Мртвородено, кога во последните недели од бременоста, хормоналните промени во телото ги надминуваат обидите на лекарите да го спасат детето;

Спонтан абортус, отфрлање на ембрионот во рана бременост;

патологија кај новороденчиња.

Со секој нов обид, под услов да не се промени компатибилноста на родителските крвни групи, шансите за позитивен исход на бременоста паѓаат експоненцијално. Дури и за оние кои веќе го имале своето прво бебе, ризикот да изгубат за време на втората бременост е многу висок.

Ова се должи на отфрлање од страна на имунолошкиот систем на жена од туѓ организам. Производството на антитела, кои се зголемуваат со секоја нова бременост, ја влошува прогнозата за раѓање на здрави деца.

Според експертите, ризикот од развој на хемолитична болест кај новороденчето се зголемува со последователна бременост на Rh-негативен пациент. За време на породувањето, честичките на феталната крв можат да навлезат во крвта на мајката, што му овозможува на телото на жената да развие имунитет против непознат крвен протеин.

За да се избегне ова, препорачливо е да се планира бременост однапред. Ако факторот Резус на сопругот е дефиниран како слабо позитивен, ИВФ се препорачува во посебни случаи. Од готовите ембриони одгледувани in vitro, се избира Rh-негативен и седи во матката на жената.

Значајна точка е инјекцијата на имуноглобулин по породувањето. Во овој случај, ризикот од компликации при следното раѓање е значително намален. Анти-Г глобулин треба да се администрира во период од 72 часа по раѓањето на бебето.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic