Атријална фибрилација главните симптоми, причини и методи на лекување

D09CD0B5D180D186D0B0D182D0B5D0BBD18CD0BDD0B0D18F D0B0D180D0B8D182D0BCD0B8D18F D0BAD180D0B0D182D0BAD0B0D18F D185D0B0D180D0B0D0BAD182D0B5D180D0B8D181D182D0B8D0BAD0B0 - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Атријална фибрилација на латински значи „лудило на срцето“. Терминот „атријална фибрилација“ е синоним, а дефиницијата на болеста е како што следува: атријална фибрилација е вид на суправентрикуларна тахикардија која се карактеризира со хаотична активност на преткоморите со нивно намалување на фреквенција од 350-700 во минута.

Ова нарушување на срцевиот ритам е доста честа појава и може да се забележи на која било возраст - кај деца, постари лица, мажи и жени од средна и млада возраст. До 30% од случаите на потреба за итна помош и хоспитализација за нарушувања на ритамот се поврзани токму со последиците од атријална фибрилација.

Со возраста, фреквенцијата на болеста се зголемува: ако е до 60 години, тоа е забележано кај 1% од пациентите, тогаш подоцна болеста е забележана кај 6-10% од луѓето. Со атријална фибрилација, атријалната контракција се јавува во форма на нивно грчење, се чини дека преткоморите треперат, треперечки бранчиња одат по нив, додека некои групи влакна работат некоординирани едни од други.

Болеста доведува до редовно кршење на активноста на десната и левата комора, која не може да фрли доволно крв во аортата. Затоа, со атријална фибрилација, пациентот честопати покажува недостаток на пулс во големи садови и неправилен пулс.

Конечната дијагноза може да се постави со ЕКГ, што ја одразува патолошката електрична активност на преткоморите, а исто така ја открива и случајната, несоодветна природа на срцевите циклуси. Патогенезата на болеста, односно механизмот на нејзиниот развој е како што следува.

Патологијата се базира на повторно влегување на возбудата во срцевиот мускул, додека примарното и повторното влегување се јавуваат на различни начини. Атријалната фибрилација се должи на циркулацијата на возбудата во областа на пуркинските влакна, а атријалниот трепет се должи на циркулацијата на импулсите долж проводните патеки.

За да се случи повторен импулс, потребно е присуство на зона со нарушена спроводливост во миокардот. Треперењето започнува по појавата на атријални екстрасистоли. Кога се појавува по нормална атријална контракција, но не во сите влакна.

Поради функционирањето на атриовентрикуларниот јазол, исто така, се забележува неправилна вентрикуларна функција при атријална фибрилација. Слабите импулси во AV јазолот исчезнуваат кога се движат по него, и затоа само најсилните импулси што доаѓаат од преткоморите влегуваат во коморите.

Како резултат на тоа, вентрикуларната контракција не се јавува во целост; се јавуваат разни компликации на атријална фибрилација.
Во нормална состојба, со срцев удар, прво се јавува атријална контракција, а потоа и комори. Токму оваа алтернација гарантира нормално и непречено работење на срцевиот мускул.

Но, понекогаш се случува срцето да залута, потоа да замрзне, па повторно да чука. Со атријална фибрилација, таква фаза како атријална контракција не се јавува. Мускулните влакна ја губат способноста да работат истовремено. Лекарите ја нарекуваат оваа состојба атријална фибрилација, кога срцевите контракции стануваат неправилни и нестабилни.

Врз основа на медицински истражувања, атријалната фибрилација или атријалната фибрилација е најпопуларна форма на тахиаритмија. Во приближно 30% од случаите, меѓу сите срцеви аритмии, се открива атријална фибрилација. Болеста е почеста кај постарите луѓе.

Ако до 60 години, болеста се наоѓа кај околу една стотинка од една личност, тогаш по 60 години стапката на инциденца се зголемува на 6%. Повеќе од половина од пациентите се луѓе постари од 70 години. Повеќе од 6 милиони луѓе во Европа и над 5 милиони луѓе во САД страдаат од оваа болест.

Атријална фибрилација е болест во која ритамот на срцевиот ритам се јавува во позадина на хаотична контракција на влакната на срцевиот мускул. Овие грчеви од конвулзивна природа на атријалните мускули предизвикуваат зголемување на фреквенцијата на контракции на срцето. Бројот на отчукувања на срцето во минута може да достигне до 500-600.

Како срцето да лудува, не за џабе м-р се нарекува и „лудост на срцето“. Продолжен напад на атријална фибрилација е опасна последица: мозочен удар и појава на згрутчување на крвта. Со долг тек на болеста, се појавуваат сериозни проблеми во циркулацијата.

Како се одвива атријалната фибрилација?

D09AD0B0D0BA D0BFD180D0BED182D0B5D0BAD0B0D0B5D182 D0BCD0B5D180D186D0B0D182D0B5D0BBD18CD0BDD0B0D18F D0B0D180D0B8D182D0BCD0B8D18F - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Многу зависи од тоа како се одвива атријалната фибрилација, вклучително и дали е потребно да се лекува. Основно е важно да се разликуваат два вида на атријална фибрилација: пароксизмална (пароксизмална) и постојана. Пароксизмалната форма понекогаш со текот на времето станува трајна форма.

Две форми на атријална фибрилација:

Пароксизмална форма на атријална фибрилација. Особеноста на оваа форма е алтернацијата на аритмиите и нормалното функционирање на срцето. Фреквенцијата на напади варира во голема мера. За некои, само еден напад може да се појави во текот на животот, но исто така се случува нападите да се повторуваат неколку пати на ден.

Од напад, едно лице се чувствува нормално. Одеднаш, ритамот на отчукувањата на срцето залута - се појавува атријална фибрилација. Самостојно или по медицинска нега, нормалниот ритам е вратен и се враќа доброто здравје.

За време на напад на атријална фибрилација, срцевите контракции стануваат брзи и неправилни. Срцето инфериорно се собира и пумпа крв многу помалку отколку што е потребно. Како резултат, виталните органи не добиваат доволно крв.

Како по правило, телото се прилагодува на работата во услови на атријална фибрилација. Преминот од нормалниот синусен ритам во аритмија и обратно се чувствува најјасно и најстрого. За време на самата аритмија, здравствената состојба е донекаде стабилизирана.

Не се толерира толку аритмијата, колку што преминот од нормален синусен ритам во аритмија и обратно.
Атријалната фибрилација се манифестира на различни начини. Понекогаш има само нејасна непријатност во срцето.

Меѓутоа, во повеќето случаи, тоа се манифестира со ненадејно вклопување на отчукување на срцето и остра слабост. Честопати, сликата за нападот е дополнета со ладење на екстремитетите, треперење и потење. Во тешки случаи, се забележува вртоглавица, несвестица и губење на свеста. Брзото влошување на благосостојбата може да предизвика страв кај пациентот за сопствениот живот.

Сакам веднаш да ве предупредам: ако забележите еден или повеќе од наведените симптоми, присуството на атријална фибрилација воопшто не е потребно! Многу болести продолжуваат на сличен начин. Дури и искусен лекар мора да ги потврди нивните претпоставки со електрокардиографија.

Атријалната фибрилација треба да се потврди со електрокардиографски метод. Друга опасност од атријална фибрилација е формирање на тромби. Поради неправилна работа на срцето, протокот на крв е нарушен. На крајот, се формира тромб, односно тромб.

Во секое време, тој може да излезе. Протокот на крв ќе го пренесе на некој мал крвен сад и ќе го заглави луменот на овој сад. Орган што примил крв од таков сад ќе доживее кислородно гладување.

Постојана форма на атријална фибрилација. Присуството на трајна форма на атријална фибрилација се вели ако нападот траел подолго од 2-3 недели. Постојаната форма може да се појави не само првично, туку и во однос на позадината на пароксизмална форма што веќе се случила долго време.

Состојбата на пациентите со постојана форма на атријална фибрилација во голема мера зависи од фреквенцијата со која срцето се собира. Ако е близу до нормалното, тогаш пациентот може да се чувствува добро долго време. Во овој случај, аритмијата може да остане незабележана.

Ако срцевиот ритам е превисок или обратно премногу низок, тогаш здравјето може да се влоши.
Атријалната фибрилација може да остане незабележана долго време. Кога велат дека со атријална фибрилација, потребно е да се прилагоди срцевиот ритам, пред сè, тие значат фреквенција на контракции на коморите.

За жал, скоро е невозможно да се влијае на атријалните контракции. Атриите обично обезбедуваат четвртина од количината на крв што го турка срцето надвор. Заштита на коморите од прекумерни количини на електрични сигнали е можна.

Посебната структура на човечкото срце го помага ова. Коморите се одделени од преткоморите. Електричните сигнали меѓу нив поминуваат само преку специјално образование - атриовентрикуларниот јазол. Има неверојатна способност - да ги филтрира електричните импулси што минуваат низ него, да го одложи нивниот прекумерен број (можност за атриовентрикуларно доцнење).

Затоа, со атријална фибрилација, фреквенцијата на вентрикуларна контракција е многу помала од атријалната фибрилација. Цела лавина на електрични сигнали се спушта на коморите. Но, преткоморите и коморите се одделени со атриовентрикуларниот спој.

Со него се одложуваат дополнителни сигнали кои би ги стимулирале коморите премногу често и брзо. Од премногу честа контракција на комората го штити атриовентрикуларниот јазол.

Причини

1 D09FD180D0B8D187D0B8D0BDD18B D0B2D0BED0B7D0BDD0B8D0BAD0BDD0BED0B2D0B5D0BDD0B8D18F - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Не сите причини за болеста се резултат на срцеви патологии и други сериозни нарушувања. До 10% од сите случаи на атријална фибрилација во форма на пароксизмални напади се предизвикани од истовремени причини, а водечката се однесува на оние луѓе кои претпочитаат да пијат алкохол во големи количини.

Виното, јакиот алкохол, како и кафето се пијалоци кои го нарушуваат балансот на електролитите и метаболизмот, што повлекува еден вид патологија - т.н. „аритмија на празници“.

Покрај тоа, атријалната фибрилација често се јавува после силно преоптоварување и наспроти позадината на хроничен стрес, после операции, мозочен удар, со премногу маснотии, изобилство на исхрана и прејадување ноќе, со продолжен запек, каснување од инсекти, носење премногу тесна облека, тешка и редовна физички напор.

Loveубителите на диета, земањето диуретични лекови прекумерно, исто така, се изложени на ризик да добијат атријална фибрилација. Кај дете и адолесцент, болеста често се одвива прикриено, размачкана и испровоцирана од пролапс на митралната валвула или други вродени срцеви мани.

Атријална фибрилација може да се појави од многу причини, затоа сите треба да се поделат во 2 групи:

 1. Срцеви (тие се срцеви);
 2. Екстракардијален (т.н. не-срцев).

Срцевите причини вклучуваат:

 • кардиосклероза со различни етиологии;
 • акутен миокардитис;
 • миокардна дистрофија;
 • ревматска срцева болест;
 • валвуларна инсуфициенција (валвуларни дефекти);
 • IHD;
 • кардиомиопатија;
 • понекогаш - миокарден инфаркт;
 • хронично белодробно срце;
 • артериска хипертензија;
 • коронарна артериска болест со атеросклероза;
 • перикардитис;
 • лезии на синусниот јазол - пејсмејкер;
 • срцева слабост;
 • тумори на срцето - ангиосаркоми, миксоми.

Екстракардијалните причини вклучуваат:

 • промена на рамнотежата на вода-електролит;
 • прекумерно пиење;
 • Болести на тироидната жлезда;
 • опструктивни и хронични белодробни заболувања;
 • ГДВИ.
 • тиреотоксикоза (хипертироидизам);
 • феохромоцитом;
 • други хормонални нарушувања;
 • труење со отрови, токсични материи, јаглерод моноксид и други отровни гасови;
 • предозирање со лекови - антиаритмици, срцеви гликозиди;
 • VVD (ретко);
 • тежок невропсихички стрес;
 • опструктивна белодробна болест;
 • сериозни вирусни, бактериски инфекции;
 • електричен шок.

Многу често, атријалната фибрилација може да биде предизвикана од други причини, на пример, употреба на кофеин, реакција на лекови, злоупотреба на алкохол, стрес, емоционален стрес.

Пролапсот на митралната валвула кај младите може да предизвика болест, бидејќи тоа е еден од симптомите.
Атријална фибрилација најчесто се забележува:

 • кај пациенти со хормонални нарушувања;
 • кај млади луѓе со пролапс на митралната валвула;
 • кај лица кои неодамна биле подложени на операција на срцето;
 • кај луѓе кои се склони кон дебелеење, пијат алкохол, имаат прекумерна тежина или слаба тежина;
 • кај пациенти со дијабетес.

Атријалната фибрилација е исто така првиот знак на синдром на ослабен синусен јазол, предизвикан од артериосклероза на артериите.

Фактори на ризик за развој на атријална фибрилација се сметаат за дебелина, дијабетес мелитус, висок крвен притисок, хронично заболување на бубрезите, особено кога се комбинираат. Често, под маската на атријална фибрилација, се појавува друга патологија - SSSU - синдром на слабост на синусниот јазол, кога ќе престане целосно да ја извршува својата работа.

До 30% од луѓето со атријална фибрилација и треперење имаат семејна историја на болеста, што е, теоретски, може да се наследи. Во некои случаи, не е можно да се утврди причината за болеста, па затоа аритмијата се смета за идиопатска.

Класификација на атријална фибрилација

Постојат неколку класификации на атријална фибрилација кои се користат во модерната cardiology По природа на курсот, аритмијата може да биде:

 1. Хронична (трајна или трајна форма) - продолжува до хируршки третман и се определува од неефикасноста на електричната кардиоверзија;
 2. Постојана - трае повеќе од 7 дена;
 3. Минливи (форма со напади на пароксизам) - болеста се развива во рок од 1-6 дена, додека нападот на пароксизмална атријална фибрилација може да биде примарен и да се повторува.

Според видот на нарушување на атријалниот ритам, болеста е поделена на две форми:

  Атријална фибрилација, или атријална фибрилација.

Оваа патологија предизвикува намалување на одредени групи на миокардни влакна, така што нема општо координирано намалување на целиот атриум. Некои од импулсите се одложени во атриовентрикуларниот спој, другиот дел поминува во срцевиот мускул на коморите, принудувајќи ги исто така да се контрахираат со погрешен ритам.

Пароксизма на атријална фибрилација доведува до неефикасна атријална контракција, коморите се исполнети со крв во дијастолата, затоа, нормалното испуштање на крв во аортата не се јавува.

Честата атријална фибрилација носи голем ризик од развој на вентрикуларна фибрилација - всушност, срцев удар.

Атријален трепет. Тоа е зголемување на отчукувањата на срцето до 400 отчукувања во минута, при што преткоморите се намалуваат правилно, додека се одржува вистински, координиран ритам.

Нема дијастолен одмор со треперење, преткоморите се намалуваат скоро континуирано. Протокот на крв во коморите нагло се намалува, исфрлањето на крвта во аортата е нарушено.

Во зависност од амплитудата на брановите f (бранови на атријална фибрилација), се разликуваат овие форми на атријална фибрилација:

 1. Голем бран - амплитудата на брановите f надминува 0,5 mm, а нивната фреквенција е 350-450 во минута. Формата со голем бран е карактеристична за болести со тешка атријална хипертрофија, на пример, митрална стеноза.
 2. Плиток бран - амплитудата на бранот f не надминува 0,5 mm, но нивната фреквенција достигнува 600-700 во минута. Формата со мал бран се наоѓа во акутен миокарден инфаркт, тиреотоксикоза, атеросклеротична кардиосклероза, коронарна срцева болест.

Во зависност од фреквенцијата на контракции на коморите, атријална фибрилација може да биде:

 • брадисистолен - фреквенцијата на контракции на коморите не надминува 60 во минута;
 • нормосистолен - фреквенција на контракции на коморите од 60 до 90 во минута;
 • тахистистолен - фреквенцијата на контракции на коморите е повеќе од 90 во минута (може да достигне 200).

Атријална фибрилација може да се додели една од четирите класи според сериозноста на нејзиниот тек:

  Прво>D09AD0BBD0B8D0BDD0B8D187D0B5D181D0BAD0B8D0B5 D0BFD180D0BED18FD0B2D0BBD0B5D0BDD0B8D18F D0B8 D181D0B8D0BCD0BFD182D0BED0BCD18B D0B1D0BED0BBD0B5D0B7D0BDD0B8 - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Симптомите кои се карактеристични за атријалната фибрилација зависат од формата (тахи- или брадисистолна, постојана или пароксизмална). Важна улога игра и состојбата на срцевите залистоци, состојбата на миокардот и општата состојба на целиот организам.

Сето ова, исто така, игра важна улога во изборот на третман. Најтешките симптоми се јавуваат со тахистилола:

 1. Постои зголемување на респираторните движења, фреквенцијата на срцеви контракции се зголемува, поради што возбудувањето на миокардот на преткоморите станува уште хаотично и престанува целосно да ја извршува својата функција.
 2. Болка се развива зад градната коска.

Времетраењето на атријалната фибрилација и сериозноста на симптомите обично се индивидуални. Некои пациенти се опоравуваат подолго време, додека други се чувствуваат сосема нормално во рок од неколку минути по неговото завршување. Присуството на постојана аритмија е обично невидливо за пациентот.

Постојат следниве општи први знаци кои можат да сугерираат развој на пароксизам на атријална фибрилација:

 • Болка зад градната коска.
 • Зголемена респираторна фреквенција до отежнато дишење при мирување.
 • Вртоглавица, несвестица.
 • Неоправдано вклопување во страв од смрт.
 • Сензација на забрзано чукање на срцето.
 • Ладна пот.
 • Мускулна слабост.

Првиот сигнал за развој на болеста се ретки кратки напади. Повремено, воопшто нема симптоми на болест или се толку слаби и не се забележуваат што пациентот не ги забележува или не обрнува внимание. Во вториот случај, пароксизмална аритмија може да се развие во константа.

Во медицинска установа, треба да се заврши целосен медицински преглед, внимателно да се проучи медицинската историја на пациентот со цел да се дијагностицира класификацијата на болеста и да се пропише соодветен третман, земајќи ги предвид сите карактеристики на телото на пациентот и генетските предиспозиции.

Карактеристика на оваа варијанта на текот на атријалната фибрилација е алтернацијата на нормалната функција на срцето со водечки извор на ритам од синусниот јазол и атријална фибрилација. Фреквенцијата на напади може да варира од една во текот на животот до неколку во текот на денот.

Понекогаш оваа форма станува постојана со текот на времето. Со оваа опција, аритмии надвор од напад поради нормална срцева функција, едно лице се чувствува како и обично. За време на нагло нарушување на ритамот во типот на атријална фибрилација, состојбата нагло се влошува.

Со независно или медицинско враќање на нормалното чукање на срцето, здравствената состојба повторно станува нормална. Кога се јавува напад (пароксизам) на атријална фибрилација, срцето почнува да се контрахира неефикасно и брзо.

Како резултат на ова, постои недоволно пумпање на крв и негово доставување до виталните органи. Ова доведува до исхемија на ткивата и системите на телото.

Со чести пароксизми или долги периоди (епизоди) на неправилно чукање на срцето, целото тело постепено се прилагодува на таквата функција на срцето. Субјективно, благосостојбата се влошува за време на транзицијата кон аритмија од нормалниот синусен ритам.

За време на веќе нарушен ритам, состојбата на една личност и неговите сензации малку се подобруваат. Атријалната фибрилација може да се манифестира со сосема различни симптоми. Заеднички од кои се:

 • напад на остар забрзан ритам на срцето;
 • непријатност во срцето;
 • остра слабост, малаксаност;
 • прекумерно потење, ладни екстремитети;
 • чувство на страв;
 • вртоглавица до губење на свеста.

Горенаведените симптоми можат да пречат на лицето не само со атријална фибрилација. Речиси сите видови на нарушувања на срцевиот ритам се придружени со слични манифестации.

Таквиот тек на атријална фибрилација се карактеризира со отсуство на генерација на пулс во синусниот јазол. Сите идиопатски извори на ритам се наоѓаат во миокардот на преткоморите. Често пароксизмалната форма станува трајна.

Ова се случува или кога е невозможно да се врати синусниот ритам, или со премногу чести пароксизми, кога враќањето на нормалното чукање на срцето не е оправдано. Состојбата и благосостојбата на пациентите со оваа варијанта на курсот го одредува срцевиот ритам (ХР).

Ако е што е можно поблиску до 80 отчукувања во минута, тогаш некое лице воопшто не може да ја почувствува оваа болест. Со значително зголемена или намалена срцева фрекфенција, здравјето се влошува.

Концептот на „срцева фрекфенција за атријална фибрилација“ вклучува број на вентрикуларни контракции во минута. Со оваа патологија, не е можно да се промени бројот на атријални контракции.

дијагностика

1 D094D0B8D0B0D0B3D0BDD0BED181D182D0B8D0BAD0B0 2 - Атријална фибрилација главни симптоми, причини и методи на лекување

Обично, искусен cardiolогист може да постави претпоставена дијагноза веќе при надворешен преглед, пулс, аускултација на срцето. Диференцијалната дијагноза во рана фаза на испитувањето треба да се направи со честа екстрасистола. Карактеристичните знаци на атријална фибрилација се како што следува:

 • неправилно чукање на срцето, што е многу поретко од срцевиот ритам;
 • значителни флуктуации во обемот на срцеви звуци;
 • влажно отежнато дишење во белите дробови (со едем, конгестивна срцева слабост);
 • тонометарот одразува нормален или намален притисок за време на напад.

Диференцијална дијагноза со други видови на аритмии е можна по ЕКГ-преглед. Интерпретацијата на кардиограмот за атријална фибрилација е како што следува: отсуство на P бран, различно растојание помеѓу комплексите на вентрикуларните контракции, мали бранови на фибрилација наместо нормалните контракции.

Со трепет, напротив, има големи бранови на треперење, иста фреквенција на вентрикуларни комплекси. Понекогаш на ЕКГ се забележуваат знаци на миокардна исхемија, бидејќи крвните садови на срцето не можат да се справат со побарувачката на кислород.

Покрај стандардниот ЕКГ во 12 води, следењето на Холтер се изведува за попрецизно формулирање на дијагнозата и за пребарување на пароксизмална форма. Ви овозможува да идентификувате кратка атријална фибрилација или трепет, кои не се фиксирани на едноставен ЕКГ.

Други методи за дијагностицирање на атријална фибрилација и нејзините причини се:

 1. Ултразвук на срцето со доплерографија. Неопходно е да се најдат органски лезии на срцето, валвуларни нарушувања, згрутчување на крвта. Повеќе информативен дијагностички метод е транссезофагеален ултразвук.
 2. Тиро>D09FD0B5D180D0B2D0B0D18F D0BFD0BED0BCD0BED189D18C - Атријална фибрилација главни симптоми, причини и методи на лекување

Методите за лекување на постојана и пароксизмална форма на болеста се сериозно различни. Со развој на напад, треба да се изврши итно олеснување на пароксизмите за да се обноват срцевиот ритам. Неопходно е да се врати на срцевиот ритам што е можно порано од неговиот почеток, бидејќи секој напад е потенцијално опасен поради развој на сериозни компликации и смрт.

Првата помош дома треба да вклучува повикување на екипа на брза помош, пред која едно лице треба да се стави во хоризонтална положба. Доколку е потребно, направете индиректна масажа на срцето. Дозволено е да се земаат антиаритмични лекови пропишани од лекар во вообичаена доза.

Стандардите за третман за сите пациенти со атријална фибрилација сугерираат нејзина хоспитализација со цел да се најде причината за патологијата и диференцијацијата со хроничната форма на аритмија.

Можете да го запрете нападот со такви лекови:

 • Кинидин (има многу контраиндикации за лекот, затоа не се користи во секој случај и само под контрола на ЕКГ);
 • Дисопирамид (не можете да го дадете со аденом на простата, глауком);
 • Новокаинамид;
 • Банкар
 • Алапинин;
 • Етацизин.

За да се спречи акутна срцева слабост, на пациентот обично му се препишуваат срцеви гликозиди (Коргликон). Протоколот за третман за напад на атријален трепет вклучува интравенска администрација на Финоптин, Изоптин, но со треперење ова нема да биде ефикасен третман.

Другите антиаритмични лекови нема да можат да го нормализираат срцевиот ритам, затоа не се користат. Болна, но многу поефикасна процедура за враќање на синусниот ритам е електрична кардиоверзија.

Обично се користи ако аритмијата не исчезне по земањето лекови, како и за запирање на пароксизам на аритмија со акутна инсуфициенција на левата комора. Пред ваквиот третман, се администрираат седативи или се администрира општа анестезија за кратко време.

Испуштањата започнуваат со 100 J, секој се зголемува за 50 J. Кардиоверзијата помага да се рестартира работата на срцето и да се елиминира нападот на атријална фибрилација.

Третман на болест

Колку повеќе време пациентот не го посетува лекарот, толку повеќе болеста се влошува и, како резултат, потешко е да се излечи. Во некои случаи, одбивање на медицински совет, срцето може да изгуби независен работен капацитет.

Затоа, навремениот пристап до медицинска установа е еден од најважните чекори за закрепнување.

Пред да препише курс на лекување, лекарот го насочува пациентот на сеопфатен преглед. Потоа, во зависност од тежината на болеста, историјата на пациентот и други причини, лекарот може да препише разни видови третман:

 • Лекови;
 • Хируршки
 • Интегриран - поефикасно влијае на различни системи кои придонесуваат за развој на болеста.

Опцијата за третман на болеста зависи од текот и степенот на развој на компликации. Постојаната форма не бара обновување на нормалното чукање на срцето, но вклучува корекција на срцевиот ритам и зголемена контрактилна функција на коморите.

Пароксизмалната форма бара враќање на синусниот ритам што е можно поскоро. Третман на пароксизам на атријална фибрилација (олеснување на напад со пароксизмална форма):

 • Обезбедете пристап до свеж воздух.
 • Заземете хоризонтална положба на телото.
 • Земете Корвалол. Ако нападот не се развие за прв пат, земете антиаритмичен лек препорачан од вашиот лекар.
 • Во случај на нагло влошување на благосостојбата или недостаток на ефект во рок од неколку часа, потребно е да побарате квалификувана медицинска помош.

При обезбедување помош во болница, реставрацијата на ритамот се изведува на два главни начина:

 • Воведување на антиаритмичен лек интравенски.
 • Употреба на електрична пулсна терапија (употреба на електрично празнење).

Изборот на тактики за третман на постојана форма на атријална фибрилација треба да се пристапи со голема претпазливост. Во некои случаи, сè уште можеме да зборуваме за враќање на нормалниот ритам на синусот.

Главната цел на третманот на постојани аритмии е да се обезбеди соодветно снабдување со крв на сите органи на телото.

За да го направите ова, треба да создадете оптимален број на контракции на срцето. На зголемена фреквенција, се користат лекови кои придонесуваат за атриовентрикуларен јазол за да се овозможи помалку нервни импулси да поминат до коморите.

Со стапка на вентрикуларна контракција помала од 40 отчукувања во минута, третманот со лекови е практично бескорисен. Во овој случај, неопходна е хируршка интервенција. Поради зголемениот ризик од згрутчување на крвта во атријалните шуплини, дополнителната терапија е насочена кон спречување на нивно појавување.

Главните лекови што се користат за атријална фибрилација:

  Антиаритмични лекови (Новокаинам>D09AD0BED0BDD181D0B5D180D0B2D0B0D182D0B8D0B2D0BDD0BED0B5 D0BBD0B5D187D0B5D0BDD0B8D0B5 - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Медицинската терапија за м-р треба да ја избере искусен cardiolогист кој темелно ја познава областа на индикации и контраиндикации на лекови. Не треба да се заборави дека многу антиаритмици комуницираат тешко со другите лекови.

Исто така, некои од нив имаат таканаречена про-аритмичка активност - ова значи дека неконтролираниот внес на лекови може сама да предизвика епизода на аритмија. Стратегијата за третман на лекови обично се спроведува во три области:

  Лекови кои го нормализираат ритамот.

Пропафенон (пропанорм), амиодарон (кордарон), соталол се сметаат за лекови по избор во овие случаи. Антиаритмиците за олеснување на нападот најдобро се користат во болница со можност за кардиомониторинг и клиничко набудување.

Лекови за контрола на срцевиот ритам.

Ако синусниот ритам не може да се врати или нападите на атријална тахиаритмија постојано се повторуваат, тактиката на лекарот е да се намали стапката на контракција на коморите на нормална фреквенција, со што се „спасува“ срцето и се нормализира неговата функција на пумпање.

За да се претворат аритмиите во нормална форма (забавување на ритамот до срцев ритам од 60-70 отчукувања / мин.), Се користат лекови од бета адреноблокерската група, антагонисти на калциум од групата верапамил (не-дихидропиридини), понекогаш препарати за дигиталис ( гликозиди), како и лекови кои го намалуваат срцевиот ритам без ритам на опоравување.

Изборот на терапија обично се спроведува во болница, а потоа пациентот зема лекови според развиената шема долго време.

Една од страшните компликации на МА се васкуларни катастрофи (мозочни удари, миокарден инфаркт и други органи) како резултат на формирање на тромби во преткоморите. За да се спречат тромбоемболичките состојби во хронична форма на МА, неопходен е третман со разредувачи на крв.

Тука спаѓаат индиректниот антикоагулантен варфарин и таканаречените „нови“ антикоагуланси (продакс, ксарелто) вклучени во сложениот механизам на коагулација.

Инвазивна терапија

D098D0BDD0B2D0B0D0B7D0B8D0B2D0BDD0B0D18F D182D0B5D180D0B0D0BFD0B8D18F - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Хируршка корекција се спроведува само ако терапијата со лекови не го има посакуваниот ефект, а предложената интервенција значително ќе ги подобри прогнозата и квалитетот на животот на пациентот:

  Аблација на катетер. Со овој метод на лекување, хирург-аритмолог со помош на тенок катетер, спроведен преку периферен сад (улнарна или феморална артерија) директно до срцето, делува на одреден дел од миокардот со течен азот или радио пулс со висока фреквенција. Како резултат, фокусот што го создаде патолошкиот импулс се неутрализира, возбудниот бран е прекинат и природниот пејсмејкер повторно ја презема функцијата на генерирање електрични импулси.

Аблацијата на катетерот се однесува на таканаречените мали интервенции, постапката е доста безбедна и ефикасна.

Имплантација на пејсмејкер (пејсмејкер).

Во тешки форми на хроничен МА, можеби е потребно да се всади апарат - вештачки кардиовертер под кожата. Принципот на неговото работење е како што следува: се врши аблација на атриовентрикуларниот јазол (местото низ кое поминува електричниот импулс од преткоморите до коморите).

Така, патеката е „блокирана“ од патолошки бранови на однесување.

Во исто време, електродите што доаѓаат од апаратот EX се инсталираат во коморите на срцето. Пејсмејкер генерира физиолошки електрични празнења кои се пренесуваат до коморите и предизвикуваат контракција на срцето.

Пристапот до коморите се случува и преку пловни објекти; траумата е минимална - се дисецира само кожата и (кај слаби пациенти) дел од пекторалниот мускул за сигурно зајакнување на апаратот EX.

Третман со народни лекови

2 D09BD0B5D187D0B5D0BDD0B8D0B5 D0BDD0B0D180D0BED0B4D0BDD18BD0BCD0B8 D181D180D0B5D0B4D181D182D0B2D0B0D0BCD0B8 - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Народните лекови за атријална фибрилација по природа имаат поголема превенција отколку заздравување. Особено добро за луѓето со генетска предиспозиција за појава на болести од ваков вид. Како по правило, традиционалните методи за борба против аритмијата се средства од бобинки и билки, како што се:

 1. Тинктурата на алкохол од глог се меша со алкохолни тинктури од валеријана и пустиник, продадени во секоја аптека. Едно шише од секој производ. Добро протресете ја добиената тинктура и оставете да се вари еден ден на ладно место. Половина час пред јадење три пати на ден, една мала лажица;
 2. Изрендајте околу триесет бобинки со семки во состојба на пулпа, а потоа истурете вода што врие над кригла, варете на тивок оган десет минути и пијте во мали голтки во текот на денот;
 3. 0,5 кг лимони се сецкаат ситно и се потопуваат во мед, проследено со додавање на нуклеоли од дваесет јадра од кајсија. Земете ја оваа мешавина двапати на ден: наутро и навечер, една лажица;
 4. 40 грама корен од планински целер (ловаж) се истураат со еден литар вода и се поставуваат околу осум часа. Потоа процедете и пијте ја целата тинктура во текот на денот;
 5. ¼ сварете еден литар вода и додадете четири грама билка од адонис, правејќи го огнот под тавата потивок и варете три минути. После тоа, исклучете го огнот, оставете дваесет минути пред-покривање. Вирус и земете три пати на ден за голема лажица;
 6. Измешајте ја исечканата главица кромид со рендано јаболко. Оваа алатка треба да се земе пред ручек и вечера.

Најдобрите народни лекови за борба против овие болести се следниве:

 1. Супа од гулдер-роза. Сувите бобинки од вибурнум се истураат во кригла зовриена вода и се оставаат на тивок оган додека не зоврие водата. После тоа, покријте го тенџерето со капак и оставете ја супата да се излади. Супата се зема двапати на ден наутро и навечер за 2/3 чаши;
 2. Тинктура од равнец. Свежо набраната трева е смачкана, истурена во шише со капацитет од еден литар за околу половина, потоа исполнета со алкохол, цврсто затворена со капак, внесена десет дена на суво место недостапно за сончева светлина. Тинктурата се зема во една мала лажица двапати на ден: наутро и пред посно јадење;
 3. Оваа супа ќе треба семе од копра. За една чаша, околу 1/3 од неа треба да се наполни со семе и да се наполни со зовриена вода, по што супата е покриена со капак, завиткана во густа крпа, поставена дваесет минути. Се филтрира, се зема три пати на ден пред јадење, 1/3 чаша.

Третман на атријална фибрилација со народни лекови или медицински средства не само што земате одредени лекови и лекови, туку и одбивате да консумирате одредена храна со висок холестерол, како што се:

 • Масни јадења;
 • Дебели;
 • Месо;
 • Кисела павлака;
 • Црно кафе;
 • Гранулиран шеќер;
 • Чај;
 • Производи со скроб.

Исто така, категорично треба да се откажете од употребата на алкохол, пушење тутун и употреба на наркотични супстанции. Покрај правилната исхрана, потребно е да се ограничи и физичката активност.

Лекови и рецепти за постари луѓе

D09FD180D0B5D0BFD0B0D180D0B0D182D18B D0B8 D180D0B5D186D0B5D0BFD182D18B D0B4D0BBD18F D0BBD0B5D187D0B5D0BDD0B8D18F D0BFD0BED0B6D0B8D0BBD18BD185 D0BBD18ED0B4D0B5D0B9 - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Третманот на пациенти со атријална фибрилација во староста е прилично специфичен и одзема многу време. Ова се должи на голем број придружни болести, висок ризик од тромбоемболизам и намалување на трофичниот миокард и другите органи.

Режимот на комбиниран третман вклучува блокатори на калциумови канали, антикоагуланси. Во присуство на хипертензија, блокаторите на калциум се заменуваат со бета-блокатори, како што е дигоксин.

Исто така се користи алтернативна медицина, која вклучува:

Тие се користат во форма на алкохол тинктури, лушпи на вода, во рендана форма или во свежа состојба. Овие растенија се богати со минерали кои ја поддржуваат нормалната срцева функција и, кога редовно се користат, имаат моќен ефект на третман.

Прогноза и компликации на патологијата

D09FD180D0BED0B3D0BDD0BED0B7 D0B8 D0BED181D0BBD0BED0B6D0BDD0B5D0BDD0B8D18F D0BFD0B0D182D0BED0BBD0BED0B3D0B8D0B8 - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Говорејќи за можни компликации на атријална фибрилација, потребно е да се разбере дека тие се поделени во два вида:

 1. Развивање со пароксизам.
 2. Развивање со продолжен тек на постојана аритмија.

Првата група вклучува:

 • ARVF - акутна инсуфициенција на левата комора (кардиоген белодробен едем);
 • ONMK - акутна цереброваскуларна несреќа поради недостаток на кислород и хранливи материи;
 • нарушувања на снабдувањето со крв на кој било орган на телото.

Втората група ги вклучува таканаречените доцни компликации:

 • хронична срцева слабост со сите свои манифестации;
 • зголемена тромбоза и тромбоза на разни органи (миокарден инфаркт, тромбоемболиски мозочни удари).

Прогнозата на болеста целосно зависи од навремено дијагностицирање и третман на патологија. Соодветен третман кој придонесува за нормализирање на отчукувањата на срцето и целосно снабдување со крв во органите на телото, во најмала мера доведува до компликации.

Сепак, дури и со правилен третман, постои зголемен ризик од развој на тромбоза и нивни компликации. Така, со атријална фибрилација, сосема е можно да се одржи нормален начин на живот подолго време.

Спречување на атријална фибрилација

D09FD180D0BED184D0B8D0BBD0B0D0BAD182D0B8D0BAD0B0 D0BCD0B5D180D186D0B0D182D0B5D0BBD18CD0BDD0BED0B9 D0B0D180D0B8D182D0BCD0B8D0B8 - Atrial fibrillation main symptoms, causes and treatment methods

Ако има историја на барем една епизода на пароксизам на атријална фибрилација, важно е да се идентификува нејзината причина. Ова е потребно за да се спречи нивно повторување. Генералниот план на мерки насочени кон спречување на аритмии:

 1. Третман на болеста што предизвика нарушување на ритамот.
 2. Земање препарати од магнезиум и калиум. Јадење храна богата со нивната содржина (тиква, лубеница, банани).
 3. Постојан внес на мали дози на антиаритмични супстанции (само по препорака на а cardiolогист).
 4. Исклучување на ефектот на зголемен тон на нервниот систем.

Последната точка на превенција е ефикасна ако има докази за вагинална или хиперадренергична форма на аритмија.

Спречување на напади на вагинален тип на атријална фибрилација:

 • намалување на прекумерната тежина;
 • избегнувајте запек и надуеност;
 • исклучок на хоризонталната положба на телото после јадење. Исклучување на прекумерно јадење во текот на ноќта;
 • Избегнување на остро торзо.

Спречување на хиперадренергичен тип:

 • зголемување на времето за одмор и спиење;
 • избегнување на стрес и интензивен физички напор;
 • максимално можно намалување на употребата на кафе, јак чај, никотин;
 • земање седативни билни препарати (тинктура од мајчино млеко или валеријана).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic