Аритмија, што е тоа, причини, симптоми, дијагноза и третман

B.
Ектопични (хетеротопски) ритми,
поради доминација на автоматизам
ектопични центри:

забават
(замена) ритми на лизгање:
атријална, од AV врска,
вентрикуларна;

забрзана
ектопични ритми (непароксизмални)
тахикардија): атријална, од АВ - врска,
вентрикуларна;

миграција
суправентрикуларен пејсмејкер.

АТ.
Ектопични (хетеротопски) ритми,
главно се должи на механизмот
повторно влегување на бранот на возбуда:

екстрасистола
(атријална, од AV врска,
вентрикуларна);

пароксизмална
тахикардија (атријална, од АВ - врска,
вентрикуларна);

треперење
(атријална фибрилација;

трепет
и вентрикуларна фибрилација (фибрилација).

атријална
(интератријален) блок;

атриовентрикуларен
блокада: I степен, II степен, III степен
(целосна блокада);

интравентрикуларна
блокади (блокада на гранките на неговиот пакет):
една гранка, две гранки, три гранки;

синдром
вентрикуларна предвремена возбуда
(ДРВ): Волк - Паркинсон - Вајт синдром
(WPW), синдром на скратен интервал
P - Q (R) (CLC).

ектопична
ритми со излезна блокада;

On
природата на клиничкиот тек на нарушувањето
срцевиот ритам може да биде остар и
хронична, минлива и трајна.
Да се ​​карактеризира клиничкиот тек
тахиаритмиите користат такви дефиниции,
како „пароксизмална“, „повторлива“,
„Постојано повторувано“

класифицирани во четири големи групи:

 • срцеви аритмии во кршење на функцијата на автоматизам
 • срцеви аритмии со нарушена ексцитабилност
 • срцеви аритмии со нарушена функција на спроводливост
 • срцеви аритмии со нарушена контрактилност

- повреда на формирање на електричен импулс неопходен за контракција на миокардот во синусниот јазол.

Главните видови на срцеви аритмии со доминантно кршење на функцијата на автоматизам:

 • Синусна тахикардија
 • Синусна брадикардија
 • Синусна аритмија (не-респираторен и респираторен)
 • Нодален ритам
 • Идиовентрикуларен ритам

- зголемување на ексцитабилноста на ектопичните делови на миокардот со намалување на ексцитабилноста на синусниот јазол.

Главните аритмии со доминантно кршење на функцијата на ексцитабилност:

 • Екстрасистола (синус, суправентрикуларен, нодален, вентрикуларен)
 • Комплекси на пасивно лизгање (синус, суправентрикуларен, нодуларен, вентрикуларен)
 • Пароксизмална тахикардија (синус, суправентрикуларна, нодуларна, вентрикуларна)
 • Атријална фибрилација (тахисистолна, нормосистолна и брадисистолна; голем бран и мал бран)
 • Дисоцијација на мешање

- повреда на електричниот импулс од изворот на срцевиот ритам до миокардот долж срцевите патишта.

Главните аритмии со доминантно кршење на функцијата на спроводливост:

 • Синоатријален блок
 • Интраатријална
 • Атриовентрикуларен блок
 • Синдром Моргани-Адамс-Стоукс
 • Интравентрикуларен блок
 • Блокада на нозете на неговиот пакет

- тешки дегенеративни промени во миокардот со кардиомиопатија, миокарден инфаркт, миокардитис, миокардиофиброза. Оваа група на срцеви аритмии е претставена со наизменичен пулс, кој се карактеризира со алтернација на мали и големи пулсни бранови.

спроведена во зависност од нивниот вид, причина и патогенеза на болеста во која се јавуваат. За третман на срцеви аритмии, се користат различни методи на терапија, и лекови и не-лекови. Со срцеви аритмии, третманот е насочен кон корекција на основната болест. За корекција

користете разни антиаритмични лекови.

Постојат неколку главни класификации на аритмии. Според стапката на формирање на импулс, аритмиите можат да се поделат на тахиаритмии (зголемен ритам на срцето) и брадиаритмија (намален пулс на срцето).

Следниве видови на аритмии се разликуваат на местото на формирање: суправентрикуларна (атријална), вентрикуларна и атриовентрикуларна.

I. Повреда на ритамот.

 • Повреда на автоматизмот на пејсмејкерот (синусен јазол):
 1. тахиаритмија;
 2. брадиаритмија;
 3. едноставна синусна аритмија;
 4. синдром на синоатријална слабост.
 • Аритмии поради појава на ектопични пејсмејкери (несинусен јазол):
 1. бавни атријални, вентрикуларни или атриовентрикуларни ритами или комплекси за замена;
 2. забрзани атријални, вентрикуларни или атриовентрикуларни ритами или комплекси за замена.
 • Аритмии кои произлегуваат од повторно појавување на возбуден бран на патеките:
 1. екстрасистоли (атријална, вентрикуларна, атриовентрикуларна);
 2. пароксизам на тахикардија (може да се појави во преткоморите, коморите, атриовентрикуларниот јазол);
 3. вентрикуларен / атријален трепет;
 4. вентрикуларна / атријална фибрилација.

II. Нарушување на спроводливоста на импулсот.

 • блокада на синоатријалниот јазол;
 • блокада на атриовентрикуларната врска (три степени);
 • интравентрикуларна блокада на пакетот на Неговите и неговите нозе;
 • вентрикуларна асистола;
 • синдром на предвремена контракција на коморите.

III. Мешани повреди.

Причини

Висока ефикасност на третманот за срцеви аритмии ќе се обезбеди ако пациентот се појави на консултација со cardiolогист кога ќе се појават првите знаци на чукање на срцето. За време на назначувањето, лекарот не само што ќе може да утврди точна дијагноза, туку исто така ќе го информира пациентот за веројатните причини за аритмија. Ова е важно, бидејќи ако ја игнорирате основната причина, невозможно е да се обезбеди висок резултат на терапија со лекови.

Лекарите разликуваат, во зависност од нивните предизвикувачки причини, две главни сорти на аритмија:

klassifikatsiya razlichnye методија lecheniya aritmii serdtsa - аритмија, што е тоа, причини, симптоми, дијагноза и третман

Органски нарушувања на срцевиот ритам се појавуваат во позадината на постојните и активно настанати срцеви патологии во телото. Со вакви проблеми треба да се соочат пациенти на кои претходно им е дијагностициран миокардитис, кардиомиопатии, вродена срцева болест или пациентот имал повреди на градите и операција на срцето. Исто така, се разликуваат функционални аритмии:

 • неврогена (се јавува во позадина на злоупотреба на алкохол, пушење, постојан престој во стресна ситуација, со прекумерна преголема работа);
 • со откажување на парасимпатичкиот нервен систем (најчесто забележано кај пациенти кои претходно идентификувале проблеми со функционирањето на жолчното кесе, како и цревата);
 • диселектролит (утврден кај пациенти во чие тело има нерамнотежа на вода и важни елементи во трагови, кои вклучуваат калиум, натриум, калциум, магнезиум);
 • медицински причини (дефект може да се појави со погрешен рецепт или употреба на одредени лекови, особено оние што се карактеризираат со диуретичен ефект);
 • нарушување на отчукувањата на срцето може да се појави по повреда што се јавува во пределот на градниот кош.

Заедно со ова, и покрај совршенството на дијагностичките техники што се користат при утврдување на патологии, постојат сорти на аритмија, чии причини е невозможно да се утврдат. Во такви случаи, тие се нарекуваат идиопатски. Исто така, многу cardiolогистите се убедени дека таквата болест може да се пренесе на генетско ниво.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

симптоматологија

Поради фактот што аритмијата е придружена со дефект на срцевиот ритам, главните симптоми на таквата патологија се манифестираат во форма на забрзано чукање на срцето, вртоглавица, главоболки. Исто така, пациентите понекогаш паничат од фактот дека чувствуваат срце кое тоне. Со болест што брзо се развива, може да се појават несвестица, сериозна слабост и знаци на задушување.

Ако се развие синусна аритмија, поплаките на пациентот укажуваат на чувство на зголемена непријатност во пределот на градниот кош. Симптомите на срцеви аритмии кај жени и мажи можат да предизвикаат сериозни прекини во работата на телото, придружени со моќни треперења, кои веднаш се заменуваат со бледнее. Ако не преземете никакво дејство, болеста продолжува активно да се развива и да фаворизира појава на дополнителни сериозни проблеми. Во овој случај, пациентите може да наидат на такви симптоми:

 • сериозен недостаток на здив дури и во отсуство на интензивна физичка активност;
 • чувство на недостаток на здив;
 • појава на шок состојба.

Често се случува аритмијата на срцето да нема симптоми, третманот во такви случаи, се разбира, не се спроведува. Таканаречената „слепа“ аритмија во поголема мера се открива чисто случајно за време на дијагностичкиот преглед.

Во медицината, постои одредена класификација на аритмии, врз основа на која лекарите развиваат оптимален режим на лекување за пациентите. Имајќи информации за тоа каков вид на таква болест е забележана кај пациентот, многу е полесно да се открие како да се справиме со аритмија, кои лекови за аритмија треба да се земат за да се обезбеди ефикасна прва помош во случај на напади, а исто така и целосно да се ослободи на болеста.

- Аритмија, што е тоа, причини, симптоми, дијагноза и третман

Според анатомската карактеристика, патологијата е класифицирана во такви сорти:

Исто така, аритмијата се класифицира во зависност од фреквенцијата и ритамот на срцевите контракции во такви типови:

 • тахикардија;
 • екстрасистола;
 • брадикардија;
 • срцев блок.

Според главниот механизам за развој на аритмија, може да се подели на:

 • предизвикано од органско срцево оштетување (обично блокади)
 • предизвикани од функционални нарушувања на срцето (повреда на фреквенцијата на контракции, екстрасистола).

Функционални аритмии се резултат на:

 • неврогени влијанија, кои вклучуваат активирање на автономниот нервен систем, влијание на стресови, емоции, ментална или физичка работа, психостимуланси (никотин, алкохол, кафе, чај), неврози, нутриционистички компоненти (зачинета, солена, зачинета).
 • метаболички нарушувања на електролитите важни за срцето (калиум, магнезиум, натриум, калциум).
 • јатрогени интервенции (предизвикани од третман), кои вклучуваат диуретици, бета-блокатори, срцеви гликозиди, адреномиметици.
 • хормонални влијанија, како што се адреналин и норадреналин, вишок на тироидни хормони, АЦТХ (адренокортикотропен хормон), кортизол.
 • болни состојби како што се треска, интоксикација, хипоксија, анемија.
 • идиопатски нарушувања (со непозната причина).

Со органски аритмии, се формираат дефекти во срцевиот мускул, поради што тој не може нормално да спроведува импулси долж оштетените нервни гранки. Ако е зафатен пејсмејкерот - синусниот јазол, пулсирањата почнуваат да се генерираат неправилно.

Со функционални аритмии, импулсите кон срцето се нарушуваат поради надворешни влијанија или неможноста на срцето правилно да ги процесира сите сигнали што пристигнуваат до него се формирани.

Секој вид аритмија има своја причина; за некои видови, причините може да бидат слични.

- пиење алкохол, пушење; - пиење енергија и други пијалоци со кофеин; - земање на одредени лекови; - стрес; - прекумерен физички напор, преголем напор; - болест на тироидната жлезда; - болести на надбубрежните жлезди; - болести на кардиоваскуларниот систем (коронарна срцева болест, срцева валвула, срцева слабост, срцеви заболувања, миокардитис, итн.); - хипертензија;

Сега, кога стана повеќе или помалку јасно со каква е аритмијата, може да се продолжи до тоа зошто тие се појавуваат.

Причините за аритмии се поделени во неколку главни групи:

 • Екстракардијални причини (кои не се поврзани со оштетување на срцето):
 1. продолжено зголемување на телесната температура над 38 степени;
 2. промени во тироидната жлезда - тиреотоксикоза (прекумерно зголемување на тироидните хормони во крвта), хипотироидизам (намалување на производството на хормони);
 3. акутна васкуларна, респираторна, бубрежна или црнодробна инсуфициенција;
 4. кардиопсихоневроза;
 5. труење со разни супстанции;
 6. зголемен интракранијален притисок;
 7. предозирање со лекови (срцеви гликозиди, бета-адренергични блокатори);
 8. пушење (и активно и пасивно), прекумерна употреба на алкохол, кафе;
 9. патолошки рефлекси кои се јавуваат во срцето, но предизвикани од болести на други органи и системи.
 • Интракардијални причини (директно „cardiolогија на аритмии ”или оштетување на срцето):
 1. акутна или хронична срцева слабост;
 2. акутен миокарден инфаркт;
 3. сериозно истекување на ангина (акутен напад);
 4. воспалителни болести на срцевиот мускул - миокардитис;
 5. кардиосклероза (резултат на атеросклеротични промени или по срцев удар);
 6. системски заболувања на сврзното ткиво;
 7. директно оштетување на патеките за време на операцијата;
 8. ревматски заболувања;
 9. хипоксично оштетување на срцевиот мускул;
 10. електролитичка нерамнотежа.
 • Вродена патологија на патеките, срцевиот мускул, пејсмејкерот.
 • Физиолошки причини:
 1. физиолошка брадикардија кај спортисти;
 2. силна или продолжена физичка активност;
 3. емоционално преоптоварување

Во врска со овие карактеристики, кај мажите аритмиите се јавуваат нешто поретко. Така, со цел да се откријат причините за срцеви аритмии, потребно е темелно испитување на пациентот.

Манифестации на аритмија

Симптомите на аритмии зависат од срцевиот ритам и нивната регуларност. Во овој случај, важно е дали аритмиите влијаат на циркулацијата на крвта на виталните органи. Може да има клинички не манифестирани аритмии кои се откриваат само на ЕКГ.

 • прекини во работата на срцето,
 • силни палпитации со напади, со нарушена благосостојба,
 • чувство на тонење на срцето
 • болки во градите
 • вртоглавица
 • чувство на задушување
 • несвестица
 • слабост,
 • развој на шок.

Дијагноза и третман

Штом има знаци на нарушување на срцевиот ритам, пациентот треба да побара помош од лекар со цел да се подложи на целосен дијагностички преглед, при што е можно да се наведе болеста и да се започне со лекување. Не можете да пиете апчиња, осврнувајќи се на препораките на пријателите, на информациите добиени со читање на литературата. Лекот за срцеви аритмии треба да го препише само лекар.

дијагностика

Не е тешко да се дијагностицира аритмија, бидејќи повеќето клиники имаат опрема што овозможува употреба на пасивни и активни дијагностички техники. Особено, пасивни техники се:

 • електрокардиографија;
 • ехокардиографија;
 • дневно следење на ЕКГ.

Во повеќето случаи, дијагнозата на таквата болест се спроведува со употреба на такви техники. Меѓутоа, кај одредена категорија на пациенти, срцевите аритмии се јавуваат во позадината на зголемена физичка активност. Токму поради оваа причина cardiolогист може да го упати пациентот на дијагностички преглед кој вклучува активни техники.

аритмија ето 1 - Аритмија, што е тоа, причини, симптоми, дијагноза и третман

Во овие случаи, пред дијагнозата, пациентот е подложен на физички напор, фокусирајќи се на спроведување на вежби, нудејќи ергометрија на велосипед, вклучително возење на специјален уред што симулира велосипед. Врз основа на резултатите од дијагностичкиот преглед, лекарот одлучува како треба да се лекуваат пациентите, кои таблети се индицирани за нив. Исто така, cardiolогист привлекува внимание на опасноста од аритмија, така што пациентот одговорно го третира пропишаниот третман.

Ако пациентот доживеал напади на аритмија веќе неколку години, тој веќе има доволно информации за тоа кои активности треба да се преземат за да се спречат нападите, да се зајакне срцето. Сепак, оние пациенти кои прво доживуваат симптоми на нарушување на срцевиот ритам, а особено знаци на атријална фибрилација, почнуваат да паничат, што дополнително ја влошува нивната благосостојба.

Роднините и најблиските ќе бидат целосно надвор од место за да знаат како се обезбедува прва помош во случај на напади на аритмија. Ова ќе помогне да се спречи појавата и интензивирање на напад на паника, како и да се придонесе за брза нормализација на општата состојба на пациентот. Првично, пациентот треба да биде легнат или седен, но секогаш така што држењето на телото е удобно.

Првично, тие го прашуваат пациентот за поплаки и испитуваат, го слушаат срцето и го испитуваат пулсот. Специјалистот мора да обрне внимание на какви лекови зема пациентот во моментот. За да ја откриете причината за аритмија, прво е потребно да се препише:

 • биохемиска анализа на крвта: калиум, гликоза, тироидни хормони итн. (можни се и зголемени и намалени индикатори);
 • тест за коагулација на крв, вклучувајќи INR - задолжителна студија за избор на точна доза на лекови кои спречуваат коагулација на крв.

Но, за да се разјасни типот на аритмија и сериозноста на лезијата, потребно е:

 • ЕКГ во 12 води и дневно следење на Холтер на ЕКГ - за откривање на фактот на самата аритмија,
 • Ултразвук на срцето (ехокардиографија) во состојба на мирување и со дозирано физичко оптоварување со лекови (стрес-тестови) - за проценка на структурните промени во срцето, што може да биде причина за нарушувања на спроводливоста и откривање на функционални нарушувања и работа на органите во мирување и за време на вежбање,
 • транссезофагеална ехокардиографија открива во срцето оние структури кои се слабо видливи кога се прави ултразвучно скенирање преку wallидот на градниот кош, на пример, згрутчување на крвта (тромби) во левото преткоморно уво, кои најчесто предизвикуваат главни компликации на атријална фибрилација - исхемични мозочни удари ,
 • трансезофагеална електростимулација на срцето се користи за да се утврди природата и механизмите на формирање на одредени нарушувања на спроводливоста.

Дијагнозата на аритмија вклучува сеопфатен преглед на пациентот. Една од наједноставните и најсигурни дијагностички методи е електрокардиографска студија.

Бидејќи аритмиите можат да бидат минливи, а во текот на денот може да се појават и да исчезнат неколку пати, следењето на Холтер е потребно за најпрецизно утврдување на аритмиите. Ова е иста електрокардиографска студија, само регистрацијата се одвива во текот на денот. Во овој случај, пациентот треба да ги забележи во посебна тетратка на часовникот своите постапки (се искачил по скалите, се степал со пријател, итн.). Следењето на Холтер е најточен вид на студија.

При декодирање на електрокардиограм, лекарите можат да го проценат срцевиот ритам (синус, атријален, атриовентрикуларен, вентрикуларен), неговата регуларност или неправилност. Тогаш се проценува спроводливоста. За да го направите ова, се мери времетраењето на забите и интервалите, со нивно проширување, се забележува одложена спроводливост.

За дијагноза, ехокардиографска студија исто така се изведува за да се идентификуваат структурните промени во срцето. Ако причината за аритмија е непозната, тогаш спроведе сеопфатна студија за сите органи и системи, заснована на поплаки и анамнеза за да се исклучат истовремени болести.

- електрокардиографија (ЕКГ); - ехокардиографија; - дневно или повеќедневно следење на ЕКГ; - ултразвук.

Најважниот метод за дијагностицирање на аритмија е, се разбира, ЕКГ. Но, таа не може секогаш да покаже аритмија, бидејќи покажува срцев ритам само за периодот во кој е напишано, а нападите на аритмија може да се појават одеднаш и да траат кратко.

Аритмии на срцето со доминантно кршење на функцијата на контрактилност

Cardiolогистите се вклучени во третманот на аритмии. Се спроведува терапија на основната болест и истовремена корекција на срцевиот ритам.

Во зависност од тежината и занемарувањето на болеста, се користат различни тактики: конзервативна (употреба на лекови) или хируршка.

Во третманот на аритмии, се користат следниве лекови:

 • стабилизатори на клеточната мембрана (прокаинамид, тримекаин, пропафенон),
 • адренергични блокатори (атенолол, надолол), но неодамна се претпочитаат лекови како што се конкор, егилок, карведилол, соталол;
 • блокатори на калиум канали (амиодарон),
 • блокатори на калциумови канали (верапамил).

Но, не само аритмиите се опасни, туку и нивните компликации, како што се тромбоза и тромбоемболизам. Затоа, лековите се додаваат на терапијата за да се спречи нивното појавување:

 • антагонисти на витамин К (варфарин);
 • антитромбоцитни супстанции (ацетилсалицилна киселина);
 • новите орални антикоагуланси (xarelto, pradaxa) денес се најнапредни, бидејќи тие во голема мера ја поедноставуваат нивната употреба, бидејќи нема потреба да се следат индикаторите за коагулација на крв секој месец.

Многу е важно да се разбере дека кога се користи традиционална медицина, потребно е да се извести лекарот што присуствувал за нивната употреба, бидејќи постои голема веројатност за предозирање на одредени супстанции што можат да ја влошат ситуацијата.

Другите методи вклучуваат:

 • електрична кардиоверзија (начин да се врати ритамот на срцето со помош на специјален режим на дефибрилатор);
 • трансезофагеална електростимулација на преткоморите;
 • имплантација на пејсмејкер,
 • радиофреквентна аблација (метод за сузбивање на патолошки импулси).

Прогнозата на аритмии зависи од нивниот вид и сериозноста на повредите.

Главна улога играат истовремени болести. Така, секоја личност е индивидуална и на секој му треба свој пристап и третман, што треба да се утврди со а cardiolогист.

Важно! За ефикасен третман на аритмии, потребно е да се посети лекар за да се открие дали аритмијата е истовремена болест на основната болест или е независна. Исто така, потребно е да се утврди видот на аритмија. По ова, треба да ги следите рецептите на лекарот.

Аритмијата може да биде или посебна болест или симптом на истовремена болест. Ако станува збор за посебна болест, тогаш третманот се спроведува со помош на лекови кои го нормализираат ритамот на срцето. Ако аритмијата е компликација на истовремена болест, која стана причина за нејзиниот изглед, тогаш по третманот на основната болест, аритмијата може да помине сама по себе, но, во повеќето случаи, аритмичните лекови се уште се препишуваат.

1. Спортски активности. 2. Диета. 3. Витамини и минерали. 4. Лекови. 5. Постапки.

Важно! Вие не можете сами да препишете третман. Пред третманот, задолжително консултирајте се со вашиот лекар, бидејќи дури и народни лекови може да му наштетат на телото.

diagnostika projavlenij aritmii - Аритмија, што е тоа, причини, симптоми, дијагноза и третман

Инфузија на валеријана. 1 лажица масло. лажичка мелен корен од валеријана истурете 1 чаша зовриена вода (собна температура). Инсистирајте во затворен контејнер 8-12 часа, процедете и земајте 1 лажица масло. лажица 3-4 пати на ден.

Супа од валеријана. 2 лажички истурете 100 ml вода, се вари 15 минути и земете 1 лажица масло. лажица 3-4 пати на ден пред јадење.

Инфузија на календула. 2 лажички соцвети од календула истурете 2 чаши врела вода, оставете да стојат 1 час и процедете. Пијте 0,5 чаши 4 пати на ден.

Инфузија на мелиса. 1 лажица масло. истурете 2,5 чаши врела вода во лажица, оставете да стојат неколку часа (завиткување) и процедете. Пијте 0,5 чаши 3-4 пати на ден. Правете неделна пауза еднаш на секои 1 месец.

Тинктура од глог. Истурете 10 гр суво овошје од глог во 100 ml вотка и оставете го да се вари 10 дена. Вирус и земи 10 капки со вода 3 пати на ден пред јадење.

Лушпа од цвеќе од глог. 5 гр цвеќе од глог истурете 1 чаша врела вода, покријте, загревајте во водена бања 15 минути, изладете и процедете. Пијте 0,5 чаши 2-3 пати на ден 30 минути пред оброците.

Сок од ротквица со мед. Се меша во сооднос 1: 1 свеж сок од сеење црна ротквица и мед. Земете 1 лажица масло. лажица 2-3 пати на ден.

Инфузија на конска опашка. 1 лажица масло. лажица сува сечкана трева поле на конска опашка истурете 400 мл врела вода, оставете да се вари 2 часа и процедете. Земете 1 лажица масло. лажица 5-6 пати на ден.

Ужина од аритмија. Решетки целер, додадете магдонос, копра, мајонез и малку сол. Јадете ја смесата еднаш на ден, пред вечера. Таков вкусен лек може да се јаде одделно, или може да се шири на леб.

Кромид со јаболко. Измелете мал кромид и 1 јаболко. Измешајте и земајте помеѓу оброците 2 пати на ден за 1 месец.

дијагностика

Различни видови на аритмии се третираат со различни методи. Плановите за третман ги развива а cardiolогист; тој исто така нужно ја следи ефективноста на терапијата со употреба на ЕКГ. Пациентите мора да препишат антиаритмични лекови. Со цел да се зајакне телото, да му се овозможи успешно да издржи каков било физички и нервен стрес, лекарите препорачуваат пациентите да користат витамини за срцето со аритмии.

 • пејсмејкер;
 • имплантација на кардиовертер дефибрилатор;
 • радиофреквентна аблација;
 • операција на отворено срце.

Заедно со медицински и хируршки третман, лекарите препорачуваат земање лушпи, инфузии подготвени врз основа на билки, овошја. Алтернативната терапија, успешно комбинирана со главниот третман, фаворизира не само подобрување на целокупната благосостојба, туку и обновување на нормалното функционирање на срцето, нормализирање на отчукувањата на срцето.

Аритмијата е патологија која е опасна ако пациентот не побара помош од а cardiolогист. Ако процесот на лекување го води искусен лекар, пациентот е одговорен за исполнување на сите состаноци, строго ги почитува сите препораки, срцевиот ритам може целосно да се нормализира. Во такви случаи, пациентот успева да спречи опасни последици, проследени со често неизлечиви болести.

За третман на срцеви аритмии, најчесто се препишуваат антиаритмични лекови. Тие можат да го намалат автоматизмот на синоатријалниот и атриовентрикуларниот јазол, да го скратат или забрзаат срцевиот ритам (во зависност од групата лекови) и да ја влошат спроводливоста во атриовентрикуларниот јазол, што го продолжува периодот на ексцитабилност на срцевиот мускул.

Во моментов, лекарите ја користат класификацијата, која вклучува 5 главни групи на антиаритмични лекови, за лекување на симптомите на срцеви аритмии и болеста како целина. Класификацијата на лековите се базира на тоа што обично се аритмии, во согласност со ова, се врши избор на лекови:

 • Блокатори на натриум канал: исто така, содржат три подгрупи со исти средства. Главниот ефект на нивното дејствување е да се намали автоматизмот, бавната спроводливост, да се издолжи реполаризацијата и да се зголеми ефективниот огноотпорен период. Подгрупа на лидокаин ја забрзува реполаризацијата.
 • Бета-блокатори - го намалуваат автоматизмот и ја забавуваат спроводливоста.
 • Блокирачи на калиумовите канали - од дополнителни ефекти, тие имаат својство на униформно издолжување на потенцијата за реполаризација и акција.
 • Б-блокатори на калциумови канали од типот L - значително ја намалуваат спроводливоста во атриовентрикуларниот спој, ја инхибираат клеточната деполаризација.
 • Срцеви гликозиди - ретко се користат за лекување на аритмии.

Сите лекови се достапни во форма на таблети за најпогодна употреба. За прва помош, можна е парентерална администрација (интрамускулно или интравенски) на овие лекови.

Терапии без лекови се користат и за лекување на аритмии. Овие вклучуваат:

 1. Електрична кардиоверзија - враќање на нормалниот ритам со фибрилација или треперење на коморите и преткоморите. Постапката е многу болна, така што пациентот е прво седатив, анестезиран или дадена анестезија. Пациентот е поврзан со ЕКГ монитор, електродите се ставаат на градите и се подготвува комплет за реанимација. Потребното полнење е избрано на дефибрилаторот, кожата на пациентот се третира со алкохолен раствор за да се намалат електричните ефекти и се нанесуваат марамчиња за газа. По првото празнење, во повеќето случаи, ритамот се враќа во нормала.
 2. Аблацијата на катетерот е нехируршки метод на лекување, со хируршки функции, чија цел е извор на аритмија, која мора да се уништи. Се користи во присуство на тахикардија со високи дигитални вредности и во присуство на дополнителни вродени патишта кај пациентот. За време на аблацијата, електродата се пренесува на срцето на пациентот, преку која се емитува RF пулс. Служи како извор на уништување на аритмичките фокуси.
 3. Имплантација на кардиовертер-дефибрилатор е единствениот начин да се спречи пациентот да има аритмии опасни по живот. Во срцето е вграден дефибрилатор, кој е поврзан со срцевиот мускул со помош на електроди. Уредот за вметнување е мала кутија која го бележи срцевиот ритам 24 часа на ден и ја враќа во присуство на неправилности. Се користи главно кај пациенти со често фибрилации. Уредот самостојно го надополнува срцето и тој продолжува да работи во нормален ритам.
 4. Имплантација на електричен стимулатор се користи во третман на срцев блок и тешка брадикардија. Уредот се состои од единица што генерира импулси и електрода до која се испраќаат. Електричен стимулатор се става во срцевиот мускул под ендокардот. Во зависност од степенот на блокада, можно е да се спроведат една или две електроди, соодветно, во една или две комори.

Запомнете дека состојбата на вашето здравје првенствено зависи од вас. Со навремено дијагностицирање и здрав начин на живот, многу болести можат да се избегнат.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic