Видео за вежби за срцева аритмија

Запознаени со мнозинството вежби, исто така, придонесуваат за лекување на опишаната болест на човекот. Се изведува редовно и правилно двапати на ден - наутро и навечер - ова помага да се нормализира ритамот на срцето и да се зајакнат неговите крвни садови.

За да извршите полнење, можете да ги направите следниве движења:

 1. Стои исправен, спуштете ги рацете надолу и малку раширете ги нозете настрана. При вдишување, треба да стоите на прстите додека ги кревате рацете нагоре. На издишување тие се враќаат. Повторувања - најмалку 11 пати.
 2. Во иста почетна состојба, тие ја креваат десната рака нагоре додека вдишуваат, а при издишување ја менуваат раката. Повторувања - 8 пати. Откако ги кренавте рацете нагоре, можете да ја направите вежбата повторно, ширејќи ги рацете на страните според истиот принцип.
 3. Раширете ги рацете на страните на ниво на рамото, откако ќе застанете исправено. При вдишување, рацете се свиткани до лактите, на издишување, повторно се исправи. Повторувања - најмалку 12 пати со прекини од 5 секунди.
 4. Во иста состојба, рацете се фиксираат на ременот од страните. На инспирација, свртете го телото во една насока, при издишување - напротив. Повторувања - најмалку 9 пати. По завршувањето на вежбата, можете да ја повторите задачата со рацете одделно на страните.
 5. Стоејќи со нозете раширени во ширина на рамената, тие се наведнуваат напред, дишат во воздухот и издишуваат назад.
 6. Како третман за презентираната болест, сквотовите имаат позитивен ефект доколку се изведуваат со бавно темпо и во согласност со стандардните упатства. Повторувања - 11 пати во интервали од една минута.
 7. По сквотови, изведете одење на самото место најмалку 2-3 минути - оваа активност ја завршува целата лекција.

Ако се појави отежнато дишење, треба да се намали бројот на повторувања, постепено да се зголемуваат. Ако по редовните часови, пациентот чувствува дека ги прави без замор, може да искористи дополнителен сет на вежби, кои ќе вклучуваат тегови со тежина од 1 кг.

Во исто време, се користи топла вода, така што пациентот е почетен во почетната фаза да спроведува такви постапки. Температурата на водата постепено се намалува, бидејќи телото е физички подготвено, а самиот пациент е морално подготвен.

 • постојан стрес и нервен слом;
 • дефект на централниот нервен систем - повреда на черепот, нарушување на циркулацијата, тумор на мозокот
 • тоа исто така може да биде предизвикано од повреда на биохемискиот состав на крвта;
 • труење со разни супстанции (токсични или лекови);
 • миокардна болест.

Појавата на аритмии може да придонесе за постојан запек, употреба на храна во големи количини, примање облека. Особено изложени на ризик од срцеви заболувања се „дијабетичарите“ во фаза на дебелина или при низок / висок притисок.

Како што веќе утврдивме погоре, аритмијата има голем број на видови на болести кои се разликуваат по различни симптоми.

Uprazhneniya pri aritmii serdca e1487852933619 - Видео за вежби за аритмија во срцето

На пример, дефект во системот на тело со синусна тахикардија е придружен со срцеви контракции со фреквенција од 90 отчукувања во минута. Овој индикатор може да биде поголем. Во исто време, лицето кое има таква срцева патологија најчесто страда од отежнато дишење, силно чукање на срцето. Тој е постојано слаб и скршен и со мал физички напор брзо се заморува.

Ако некое лице се соочува со пароксизмална тахикардија, срцевиот ритам ќе достигне до 240 отчукувања. Нападот може да трае од една минута до 2-3 дена, а во исто време тој е придружен со „скокање“ од срцето, често мокрење, дијареја, несвестица итн.

Со екстрасистола, која се карактеризира со остри потреси со бледнее, „јадрото“ не чувствува непријатност. Покрај тоа, болеста не може да се третира, бидејќи не претставува закана за животот на човекот. Како, всушност, синусна аритмија, која најчесто се појавува кај млади луѓе и идните мајки. Но, за превенција, се препорачува да се вклучите во терапевтски вежби за аритмии.

Посериозно во овој поглед, срцевата патологија е атријална фибрилација, која е придружена со болка и треперење во градите. Особеноста на оваа болест е дека преткоморите не се собираат целосно, а коморите го прават тоа од околу 100 до 150 отчукувања во минута. Патолошкото отстапување може да ги придружува дури и малформациите на срцето.

Честопати, овие срцеви заболувања го менуваат начинот на живот на лице кое се обидува да се прилагоди што е можно повеќе на условите со цел да се чувствува поудобно во општеството. Токму за ова постојат многу програми и методи насочени кон лекување на болести во „јадрата“. Методот Бутејко е препознаен како еден од најефикасните.

Гимнастиката Бутејко за време на аритмиите стана популарна и се здоби со медицинска пракса не само во Русија, туку и во Франција и Канада, САД и Австрија, Германија и Велика Британија и Бугарија.

Овој метод се состои во обука на правилно дишење. Првично, методот на доброволна елиминација на длабокото дишење беше развиен за третман на бронхијална астма. Но, со текот на времето, авторот на методологијата сфати дека не само оваа болест може да се третира со помош на развиената гимнастика.

Uprazhneniya pri aritmii serdca e1487852933619 - Видео за вежби за аритмија во срцето

Суштината на терапевтските вежби за аритмии според методот Бутејко е да се релаксира дијафрагмата, со која се обидуваме да ја намалиме длабочината на дишењето.

Збир на вежби за развој на правилно дишење:

 1. Кога правите гимнастика, треба да земете мал здив низ носот, така што стомакот и градите остануваат неподвижни. Потоа задржете го здивот 5 секунди. и полека и континуирано издишувајте. Тоа треба да трае околу 4-5 секунди. Паузираме за иста количина на време и ја повторуваме вежбата 10 пати.
 2. Комбинирајте дијафрагма и дишење во градите. Се релаксираме и вдишуваме во целост 7 и пол секунди, прво ја исполнуваме дијафрагмата, а потоа и градите. Потоа издишете полека, почнувајќи од белите дробови. 5 секунди пауза. Повторете 10 пати.
 3. Во време на паузи, правиме релаксирачка масажа на носот.
 4. Вршиме 10 пати целосно дишење, прво со левиот дел од носот, а потоа со десниот.
 5. Со полн здив и повлекување на стомакот, го задржуваме здивот 7 и пол секунди. Забавете го издишувањето. Одмараме 5 секунди. Повторете ја вежбата 10 пати.
 6. Вршиме 12 вдишувања. Типично, еден здив трае околу 2 секунди. Вежба да се направи за една минута.
 7. Ние се направи дишење многу ретки ниво.

Бутејко тврди дека оваа гимнастика го зајакнува кардиоваскуларниот систем и спречува појава на нови „срцеви“ болести.

Нема многу контраиндикации за користење на оваа гимнастика, затоа повеќето пациенти со аритмија можат да ја користат.

Гимнастика со аритмија е забранета за лица со следниве патологии:

 • ментални попречености, кога некое лице не може да ја разбере суштината и да го заврши процесот;
 • отстапувања со сериозно крварење;
 • хроничен тонзилитис;
 • заразни болести.

контраиндикации

Терапевтски вежби за аритмии се еден од најдобрите методи кои ги подобруваат функциите на кардиоваскуларниот систем. Правилно избраниот сет на вежби, оптималното ниво на оптоварување придонесува за нормализирање на циркулацијата на крвта. Сите манипулации се спроведуваат под целосна контрола на а cardiolогист и специјалист по физиотерапија. Исклучително е опасно да се изберат вежби независно и да се применуваат во пракса, ова е полн со развој на тешки срцеви компликации.

Часовите за третман не се препишуваат за сите пациенти со аритмија. Таквата терапија е забранета за луѓе со вродени малформации, оштетување на органски органи. Ограничувањата за терапија за вежбање вклучуваат:

 • Миокарден инфаркт.
 • Вентрикуларни екстрасистоли.
 • Срцева аневризма.
 • Потврдени ЕКГ напади на ангина пекторис и аритмии од физичка активност.
 • Опструкција на вените на нозете.
 • Аортна експанзија
 • Тешка циркулација на крв.
 • Хипертензија 2 и 3 фази.
 • Тешка срцева слабост.
 • Нарушена црниот дроб и k>Uprazhneniya pri aritmii serdca 1 e1487853016150 - Видео за срцеви вежби за аритмија

Со аритмии на терапија за вежбање, инструкторот ќе избере оптимален опсег на вежби што мора да се изведуваат во строга низа без да се нарушат препораките. Некои пациенти се обидуваат самостојно да ги корегираат вежбите, што не може да се направи категорично. Следниве спортови и вежби за срцеви аритмии не се дозволени:

 • Кревање тежина, работа со мрена, тегови.
 • Обука за сила за сите мускулни групи со техника на дишење.
 • Обука со експандер.
 • Јаже за скокање.
 • Брзо трчање.
 • Часови по нуркање.
 • Воена опрема.

Часовите по јога се дозволени без употреба на асани во превртена состојба и употреба на една позиција подолго време. Ако општата состојба се влоши, мора веднаш да го запрете товарот.

Обука се препорачува наутро или наутро. Едноставни вежби може да се направат дома, по консултација со лекар и тренер за физикална терапија.

Во некои случаи, контраиндицирани се вежби за вежбање и вежби за дишење со срцеви аритмии. Овие вклучуваат следново:

 • Прекумерно нарушување на срцевиот ритам. Ова често се манифестира по срцев удар. Можеби појавата на тахикардија и атријалната фибрилација може да станат хронични.
 • Редовни напади на ангина пекторис, кои главно се манифестираат за време на физичка активност.
 • Недоволна количина на крв што минува низ крвните садови.
 • Нарушена циркулација на крв поради вродени и стекнати срцеви мани.
 • Втор или трет степен на развој на срцева слабост.
 • Одредени болести на бубрезите и црниот дроб, тироидната жлезда.
 • Хипертензија.
 • Воспаление на wallsидовите на садовите на долните екстремитети, придружено со тромбофлебитис.
 • Срцева или аневризма на аортата во присуство на закана од нејзино прекинување.

Постојат доста контраиндикации за гимнастика, поради што не можете да го изведувате без рецепт на лекар. Специјалистот мора да ги земе предвид сите точки и да го назначи најсоодветниот комплекс.

Физичката активност е добра за целото тело. Правилната мускулна функција помага да се врати циркулацијата на крвта, да се активира мозочната активност и да се нормализира работата на срцето. Товарите треба постепено да се зголемуваат. И, се разбира, запомнете дека е важно да ги следите сите препораки на лекарот.

Ние ви нудиме да гледате видео со вежби за аритмија.

Физичко образование за крвни садови: редовно вежбање и движење - најдобра превенција!

Васкуларната дистонија е честа повреда на циркулацијата на крвта, чии причини можат да бидат поврзани и со генетска предиспозиција и со надворешни фактори. Стресови, недостаток на физичка активност, пушење, последици од минати болести - сето ова води до фактот дека крвните садови се во зголемен тон.

Стеснувањето на луменот доведува до нарушување на снабдувањето со крв, зголемување на крвниот притисок, особено ако постои дијагноза на невроциркулаторна дистонија, што значително го влошува текот на овие процеси. Не толку многу аптечни лекови како активен животен стил и едноставни вежби за крвните садови можат да помогнат во обновувањето на целосната циркулација.

Најмалите крвни садови се капилари. Тие се одговорни за животот на секоја клетка на телото, доставувајќи хранливи материи до неа и ослободувајќи се од продуктите на распаѓање. Капиларите се провлекуваа низ целото човечко тело, нивната вкупна „должина“ е најмалку 60 илјади километри. Ако има пречка на патот на проток на крв во форма на сад кој е целосно стеснет, тогаш отровни производи за распаѓање ќе се акумулираат во најблиските клетки, кои нема да бидат отстранети навремено. Ова ќе доведе до појава на болеста не само во кардиоваскуларниот систем, туку и во другите витални органи.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic