Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

Дијагнозата се заснова на употребата на принципот на отпорност (импеданса) на ткивата и крвните садови на ефектите од електрична струја на дозволена фреквенција и напон. Индикаторите за отпорност варираат во зависност од брзината на протокот на крв и волуменот на крвта во садовите. Висока импеданса ќе одговара на недоволно снабдување со крв. Пулсацијата на крв во садовите се бележи од медицински апарат, како скок на отпор.

Снимените дигитални податоци се проектираат на хартија во форма на графички пробиена линија - реовазограм. Промените во графиконот на формата, природата на флуктуациите, симетријата на кривата на правата се споредуваат со стандардните индикатори. Откриените отстапувања ни овозможуваат да процениме за степенот на оштетување на садовите на нозете. Резултатите од реовазограмот овозможуваат да се процени степенот на стеснување и контрактилност на вените и артериите, да се идентификува присуството на странични и бајпасни патеки на проток на крв (колатерал).

Со дешифриран реовазограм на садовите на долните екстремитети, пациентот се испраќа на лекар кој го пропишал прегледот. Врз основа на резултатите, се поставува дијагноза и се избираат тактики за третман. Со неопасни фази на оштетување на крвните садови, лекарот пропишува специјални лекови кои ги зајакнуваат васкуларните wallsидови, диета, рационално вежбање, компресивна долна облека. Во некои случаи, се препорачува да се промени обемот на работа ако работата ја влошува болеста.

Сериозни промени во системот на проток на крв се показател за дополнителни студии. Подетална анализа на хемодинамичкиот процес вклучува методи:

 • РК ангиографија (радиоактивна). Дијагноза на васкуларни заболувања со Х-зраци со контрастно средство;
 • МР ангиографија. Испитување на сликар за магнетна резонанца;
 • USDG. Доплер ултразвук.

Во зависност од конечните резултати, на пациентот му е препишана конзервативна терапија или операција. Ако имате систематска непријатност во долните или горните екстремитети, треба да се консултирате со флеболог или васкуларен хирург. Колку побрзо се утврди патологијата, толку помалку радикален ќе биде начинот да се елиминира.

Реографијата е метод за проучување на снабдувањето со крв на органи и делови од човечкото тело. Се состои во мерење и графички прикажување на пулсните флуктуации на импедансата, во зависност од снабдувањето со крв во органот. (Импеданса е отпорност на ткивата на премин на високофреквентна наизменична струја.)

Обемот на реографијата е практично неограничен: мозокот, очната мембрана, екстремитетите, срцето, белите дробови, црниот дроб и другите внатрешни органи. За процедури на одделни делови од телото, постојат имиња:

 • РЕГ - реоенцефалографија (мозок);
 • ORG - офталморографија (хороид);
 • RVG - реовазографија (садови на горните и долните екстремитети).

Што е ова - реовазографија (RVH) на садовите на горните и долните екстремитети? Разгледајте ги сите нијанси по ред.

RVG ви овозможува да дијагностицирате патологии на проток на крв во ткивата (исхемија и хиперемија), уништувајќи ги (стеснувајќи) васкуларни лезии, но не е во можност, на пример, со сигурност да утврди аневризма (издаденост на васкуларниот wallид).

Покрај тоа, RVG обезбедува пригоден начин за утврдување на природата на хемодинамичките нарушувања - органски или функционални. Испитувањето ни овозможува да утврдиме дали влошувањето на протокот на крв е предизвикано од анатомски причини или е предизвикано од неправилен начин на живот.

RVG е задолжително пропишан врз основа на субјективните поплаки на пациентот за:

 • грчеви или оток на нозете;
 • појава на васкуларни „starsвезди“;
 • болка и / или слабост при одење, настанување и исчезнување без причина;
 • вкочанетост, студ, бланширање на стапалата или рацете;
 • болка во рацете со мало оптоварување или во мирување.

Нема апсолутни контраиндикации за постапката, но се сметаат за релативни:

 • егзацербации на хронични заболувања;
 • тешки заразни болести;
 • болести кај кои е невозможно да се откажат антитромбоцитни агенси, антикоагуланси, хемостатици и лекови кои влијаат на васкуларниот тонус - психостимуланси, аналептици итн.

Цената на прегледот варира во зависност од статусот на клиниката, видот на реографот и бројот на примероци (фармаколошки и функционални).

Во Руската Федерација, од 1300 до 2800 рубли ќе треба да се плати за реовазографија на апарат со обработка на дигитални податоци.

За споредба, ние даваме цени во други земји популарни меѓу Русите - приврзаници на „медицинскиот туризам“:

 • Белорусија - од 15 до 30 илјади барели, но за странски државјани постои посебен ценовник (во просек 10 американски долари);
 • Украина - од 220 до 350 UAH;
 • Израел - од 100 до 200 долари;
 • Германија - од 300 до 700 евра.

Подготовката за RVG бара следниве едноставни ограничувања од пациентот:

 • еден ден пред постапката, престанете да земате лекови кои влијаат на протокот на крв и васкуларната проодност;
 • најмалку 8 часа не пуши, не џвака мастики од никотин и не шмрка тутун;
 • во рок од 2 часа не јадете или подложете на интензивен физички напор;
 • 15 минути пред постапката, земете хоризонтална положба, опуштете се и легнете во тишина.

Температурата во канцеларијата каде се одвива прегледот е поставена на 20-23 ° C, бидејќи пациентот ќе мора да отстрани сè што ги покрива и стиска неговите раце или нозе, и за некое време да лежи мирно.

За да се регистрираат флуктуации на импеданса, електродите (алуминиум, олово, месинг итн.) Се фиксираат на двата екстремитети на пациентот, и тие се поставени строго симетрично, а кожата на местата на прицврстување е обезмастена со алкохол.

Во зависност од тоа дали целиот екстремитет или дел од него станува предмет на истражување, лекарот ја одредува локацијата и начинот на примена на електроди (надолжни или попречни).

За да се проучи ослабениот периферен проток на крв, обично се избира надолжен метод на прицврстување (на едната површина на екстремитетот), во други случаи, попречен (на исто ниво, но спротивни страни).

За да се проучи зависноста на хемодинамиката од надворешни услови, резултатот од RVG во мирување често се споредува со реограм по разни тестови: тестови за фармаколошки, компресивни или физички вежби.

На пример, за да се елиминира тромбозата во длабоките вени, се користи тест за компресија: екстремитетот се маси за кратко време, а по отстранувањето, RVG се повторува. За да се направи разлика помеѓу функционални и органски нарушувања на васкуларната проодност, се користи тест со нитроглицерин (0,5 mg под јазикот, по 5 мин - повторен RVG).

Да се ​​споредат реограмите со срцевата активност, истовремено евидентирајте, ако е можно, повеќе електро- и фонокардиограми (ЕКГ и FCG).

Резултатот од RVG на долните или горните екстремитети (реограм) е комплексна квазипериодична крива, толкувањето на реовазографијата се базира на проучување на својствата на просечниот реографски бран:

 • висококвалитетен - присуство на „врвови“, стрмност и наклон на „издигнувања“ и „спуштања“;
 • квантитативна - вредноста на амплитудата, должината на некои временски интервали, итн.

Врз основа на пронајдените вредности и специјалните формули, се пресметуваат контролните индекси:

 • реографски (РИ, регистрира интензитет на проток на артерија на крв);
 • еластичност (IE, ја одразува состојбата на theидовите на артериите);
 • периферен отпор (ИПА);
 • вредности на венски одлив (VO).

Главниот индикатор се смета за РИ: според неговата големина тие проценуваат на проодноста на речното корито. IPS и HE, за разлика од IE и RI, се само индиректни нумерички карактеристики.

Референтните интервали за индексите не се прикажани овде од следниве причини:

 1. Во реографијата, немаше заедничка терминологија и методологија за пресметка: истоимените коефициенти, пресметани под слични услови за претставници од иста возрасна група во различни медицински установи, може да се разликуваат со десет фактори.
 2. Нормите се одредуваат одделно за секој сегмент на екстремитетот: рамото, подлактицата, раката, бутот, потколеницата, стапалото.
 3. Вредностите на некои индикатори зависат од возраста: на пример, кај постари луѓе, РИ е помал отколку кај здрава младост (особено садовите на потколеницата).

Многу тешки патологии потекнуваат од навидум мали, незначителни манифестации, на кои ретко кој обрнува внимание. Дури и благи васкуларни промени последователно може да доведат до мозочен удар, срцев удар, ампутација на екстремитетите.

23333 - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

Васкуларни болести се јавуваат од различни причини, тоа може да биде психо-емоционален стрес, неурамнотежена диета, интензивен ритам на живот.

Колку порано е нестабилна состојба, се открива почетокот на болеста, се избира покомпетентна и соодветна терапија и ова е важен аспект за одржување на здравјето.

Во медицината, предност се дава на неинвазивни методи на истражување, кои се многу информативни, еден од нив е реовазографија на долните екстремитети (RVH). Takeе го разгледаме подетално овој метод: за каква цел се изведува реовазографија, на кого е прикажана и како се декодираат резултатите од испитувањето.

Реовазографијата е еден од методите за дијагностицирање во кој се испитува циркулацијата на крвта во долните и горните екстремитети на пациентот. Циркулацијата на крвта истражена на овој начин се нарекува хемодинамика.

Открива слика на состојбата за време на испитувањето на кардиоваскуларниот систем, а исто така ви овозможува да го процените васкуларниот тонус. RVG ја покажува состојбата на артериите, вените во избраната област на нозете, рацете, овозможува да се утврдат тековните промени во wallsидовите на крвните садови.

При дешифрирање, може да се види дали има делумно стеснување на садовите или постои целосна опструкција.

Во човечкиот живот, главниот товар паѓа на долните екстремитети, затоа, најчесто, пропишана е студија за овој дел, ова ви овозможува да ги процените крвните садови на нозете и да назначите правилен третман.

e0a7a9e263aa996e08d17ae70d360d5d - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

Можно е да се подложи на реинженеринг не само во насока на лекар, туку и самостојно. Оваа студија се спроведува во многу специјализирани клиники по прифатлива цена. Ако ви треба реовазографија на долните екстремитети во Москва, можете да контактирате со следниве адреси:

 • 2-ра лента Тверска-Јамскаја, зграда 10 - OJSC „Медицина“.
 • Бани Лејн, зграда 2 - СВСР.
 • МКРН Новогорск во Химки - Биро за дизајн бр. 119.
 • Св. Новозаводска, куќа 14а - клиника број 2.
 • Свети Lyапидевски, д. 14/1 - „Добромед“.
 • Свети Будајскаја, зграда 2 - Руски железници OJSC, Централно биро за дизајн бр. 2

Основни поими

Реовазографија или RVG е модерен метод на функционална дијагностика што ви овозможува да ја процените состојбата на проток на крв во васкуларниот систем на рацете и нозете. Често се користи за дијагностицирање на циркулацијата на крвта во садовите на нозете, бидејќи васкуларните патологии кои влијаат на вените на нозете се почести. Податоците добиени како резултат на постапката овозможуваат да се процени тонот на васкуларната мрежа на екстремитетите и состојбата на кардиоваскуларниот систем како целина.

Испитување на избраната страница со овој метод, утврдете присуство на васкуларна опструкција или присуство на васкуларна стеноза. Често се поставува прашањето, каде што е можно да се направи RVG на церебрални садови. Прашањето не е целосно прифатливо. За да се справите со тоа, треба да разберете што е реографска студија и што може да биде.

Меѓу реографските методи разликуваат:

 • реовазографија;
 • реоенцефалографија (студија на церебрални садови);
 • реохепатографија (преглед на црн дроб);
 • торакална реографија и нејзината гранка - реокардиографија.

Реовазографијата на долните екстремитети, како и рацете, е нетрауматска процедура, се изведува без нарушување на интегритетот на ткивата, безболно. Единственото нешто што може да предизвика непријатност е процесот на поврзување на електродите. Непријатно е не во однос на физичката болка, туку во смисла на емоционална непријатност.

Реовазографијата е еден од методите за дијагностицирање во кој се испитува циркулацијата на крвта во долните и горните екстремитети на пациентот. Циркулацијата на крвта истражена на овој начин се нарекува хемодинамика. Открива слика на состојбата за време на испитувањето на кардиоваскуларниот систем, а исто така ви овозможува да го процените васкуларниот тонус.

 • 2-ра лента Тверска-Јамскаја, зграда 10 - OJSC „Медицина“.
 • Бани Лејн, зграда 2 - СВСР.
 • МКРН Новогорск во Химки - Биро за дизајн бр. 119.
 • Св. Новозаводска, куќа 14а - клиника број 2.
 • Свети Lyапидевски, д. 14/1 - „Добромед“.
 • Свети Будајскаја, зграда 2 - Руски железници OJSC, Централно биро за дизајн бр. 2

Во зависност од институцијата во која се спроведува постапката, нејзината репутација, локација, квалитетот на опремата на која се изведува реовазографија на долните екстремитети, цената може да варира. Цена - од 800 до 2500 рубли.

Реовазографијата е една од неинвазивните методи на испитување, каде не е потребно продирање во телото. За извршување на употреба на високофреквентна струја. Оваа студија не се користи за садовите на главата, во тој случај дијагнозата се нарекува реоенцефалографија.

Назначување и контраиндикации

За да се спроведе реовазографија на садовите на горните и долните екстремитети, потребен е електрокардиограф (ЕКГ-апарат), специјални електроди и реографски префикс. Задачата на медицински професионалец е значително олеснета ако се користи компјутерско снимање на индикатори. Во студијата, се користи високофреквентна струја, што не носи непријатни сензации.

Крвта е во состојба да спроведе електрична струја, поради оваа причина, отпорноста се менува во различни фази на крвотокот. Зависноста тука е обратно пропорционална: со поголемо снабдување со крв - помала отпорност на ткиво. Од високо до ниско, постои постојана флуктуација. Реовазограмот графички го прикажува преминот на пулсниот бран, амплитудата се зголемува со зголемување на снабдувањето со крв и, обратно, се намалува со неговото намалување. Докторот за функционална дијагностика го гледа нарушувањето на графиконот и може да донесе заклучоци за природата на протокот на крв.

Реовазографија на садови на долните екстремитети се користи и за првично проучување на васкуларни патологии и за следење на развојот на болеста. Индикации се:

 • Атеросклероза, што често придонесува за кршење на правилната исхрана на ткивата и стеснување на празнините во артеријата.
 • Дијабетес. Се изведува реовазографија на горните и долните екстремитети. Оваа болест може да доведе до микро- и макроангеопатии, кои последователно развиваат стапало со дијабетес.
 • Болест на Рејно. Невроциркулаторната астенија е карактеристична, можни се периодични грчеви на периферните артерии.
 • Тешка главоболка што се јавува поради кршење на одливот на венска крв, како и грчеви на артериските садови.
 • Хронични церебрални патологии, интракранијална хипертензија.
 • Невроциркулаторна астенија, што зависи од лабилност на васкуларниот тонус.
 • Болести на венскиот кревет, кои придонесуваат за кршење на одливот на крв, особено по должината на вените на нозете.
 • Тромбофлебитис, што доведува до формирање на згрутчување на крвта на wallsидовите на крвните садови.
 • Флебеуризам.
 • Емболија кога се појавува блокада во крвотокот.
 • Обојување на ендартеритис, што може да доведе до куцање.

Во отсуство на изразени RVH болести, се препорачува во случаи на вкочанетост на екстремитетите, со појава на синкавост и напади, со губење на чувствителност, промена на бојата на кожата и едем.

Секоја студија има и свои предности и недостатоци. Тие можат да бидат поврзани со техничката страна или со професионалноста на персоналот. Важно е сите негативни страни да бидат коригирани и дебагирани на подобро во дијагностичкиот процес. Предностите на RVZ се следниве:

 • Неинвазивен метод. Значајна позитивна точка е дека пациентот не е изложен на непријатни и болни ефекти, на пример, катетеризација на вените. За истражување, не е потребна специјално дизајнирана опремена канцеларија, доволно потребни уреди.
 • Леснотија на извршување. Голем плус за вработените. Квалификувана медицинска сестра може да земе реовазограм; неговата задача е да нанесе електроди и да го вклучи резографот. Анализата на резултатите ќе ја изврши лекарот.
 • Ефтина и прифатлива опрема за истражување.
 • Безбедносни процедури. РВГ е можно кај деца и бремени жени.
 • Сигурни информации. Васкуларната проодност, квалитетот на одливот на крв, патологијата и нивото на нивната распространетост се одредуваат со голема точност.
 • Можно е да се спроведе диференцијална дијагноза на васкуларни лезии од функционално оштетување.

Пациентот лежи на каучот, а поза е на неговиот грб. Кожата на екстремитетите е обезмастена со алкохол. Сензорите се прикачени на третираните области. Theиците се извлекуваат од уредот, завршувајќи со електроди, кои ќе ги читаат информациите. Сигналите се пренесуваат на екранот, се снима реовазограм и се пресметуваат главните индикатори.

Реовазограм може да се изврши со употреба на повеќеканални реографи, или студијата се спроведува последователно, почнувајќи од области оддалечени од центарот, завршувајќи со соседите. Карактеристична особина при поставување на спроводниците е строга симетрија.

Често по траума или несреќа со физички повреди, можете да ја слушнете фразата: „рацете и нозете се безбедни - тоа е веќе добро“.

Популарна поговорка има солидна основа, бидејќи важноста на нормалното функционирање на екстремитетите не може да се прецени.

Ако некое лице започнало да чувствува непријатно вкочанетост на рацете или нозете, грчеви или ладење, тогаш лекарите, покрај можниот сеопфатен преглед, пропишуваат студија како што е реовазографија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

дефиниција

Реовазографија (RVH) е еден од начините да се дијагностицира циркулацијата на крвта во горните и долните екстремитети на пациентот. Проучената циркулација на крвта се нарекува хемодинамика. Врз основа на прегледот, можете да направите слика за општата состојба на кардиоваскуларниот систем, да го оцените тонот на садовите.

Користејќи RVG, се добиваат податоци во врска со состојбата на вените и артериите на избраната област на рацете или нозете и се утврдуваат можните промени во wallsидовите на крвните садови. Најчесто, резултатите покажуваат дали има делумно стеснување на садовите или нивна целосна опструкција.

Бидејќи во процесот на човечки живот, голем товар паѓа на нозете, најчесто се пропишува студија на долните екстремитети, што овозможува да се процени состојбата на проток на крв во садовите на нозете.

Реовазографијата може да се направи или како што е пропишано од лекар или самостојно. За да го направите ова, контактирајте медицински, дијагностички и центар за третман или специјализирана клиника.

Реовазографијата се однесува на неинвазивен метод на испитување, односно не подразбира пенетрација во телото на пациентот. Кога се користи, се користи високофреквентна струја.

Оваа дефиниција не треба да се применува на името на студијата за главни садови.

Концептот за „реовазографија на садовите на главата и вратот“ е отсутен, бидејќи правилно оваа дијагноза се нарекува „реоенцефалографија“.

Во општ концепт, тоа значи метод на испитување на циркулацијата на крвта во кој се забележуваат флуктуации на отпорноста на живото ткиво. Во овој случај, употребата на наизменична високофреквентна струја.

Реовазографијата на горните и долните екстремитети се однесува на сосема безопасни дијагностички методи, се карактеризира со отсуство на болни сензации и нема несакани ефекти. Нема контраиндикации за студијата.

За време на постапката, висока фреквентна струја (10 mA) делува на одредена област на телото на пациентот. Во исто време, се забележува електричен отпор. Оваа вредност е променлива и зависи од заситеноста на крвта на ткивата, односно пулсниот проток на крв.

Уредот за испитување ја регистрира прецизно вкупната отпорност на ткивната струја. Човечката крв има висока електрична спроводливост, а кожата и коските се најмали.

Пулсните осцилации на крвните садови ќе бидат прикажани на реовазограмот - добиената крива. Може да разликува индивидуални пасуси поврзани со прилив и одлив на крв. Обликот на реовазограмот, неговата симетрија, сериозноста и природата на подемот и спуштањето на кривината, локализацијата на брановите даваат информации за состојбата на садовите.

Циркулаторните нарушувања се предизвикани главно од воспалителни или атеросклеротични васкуларни лезии. Реовазограм со реовазографија на садовите на екстремитетите може јасно да покаже влошување на венската циркулација на крвта, што е поврзано со:

 • Намалување на тонот на венски садови;
 • Трофични нарушувања.

Последица на овие нарушувања е попречен одлив на крв.

Уредот што се користи за RVG не само што ги регистрира главните индикатори, туку исто така врши анализа на циркулацијата на крвта во садовите.

Во отсуство на изразени или претходно идентификувани болести на RVH, потребно е да се помине во тие случаи ако има вкочанетост на екстремитетите, модринка или конвулзии. Реовазографија на долните екстремитети е пропишана во присуство на поплаки на пациентот не само за губење на сензација, туку и за оток на нозете, промена на бојата на кожата.

Индикација за студијата може да биде емболија (блокада на крвотокот). Облитерацијата на ендартеритисот е причина за спроведување на реовазографија на артериите на нозете, бидејќи тоа е васкуларно заболување со примарна лезија на артериите на долните екстремитети. Со таква болест, едно лице доживува брз замор на нозете, грчеви и болка, што може да доведе до куцање.

Пред да продолжите со проучување на горните и долните екстремитети на пациентот, мора да се почитуваат основните барања што претходи на постапката на реовазографија:

 • Во рок од 15 минути, едно лице треба да добие целосна релаксација (прелиминарен одмор);
 • 2 часа пред РВГ, внесувањето на никотин во организмот на пушачи треба да престане;
 • 24 часа пред студијата, потребно е да се прекине употребата на какви било лекови од пациенти кои се подложени на третман;
 • Со RVG на долните екстремитети, нозете треба да бидат ослободени од облеката.

Еден човек се сместува на каучот во поза легнат на грб. Кожата на екстремитетите треба да биде обезмастена со алкохолен раствор. Сензорите се поставуваат на третираните области. Електродите поставени на нозете се поврзани со уредот благодарение на жиците. Сензорите пренесуваат сигнал на екранот каде што се снима реовазограм со пресметка на главните индикатори.

RVG на екстремитетите може да се изврши истовремено со употреба на повеќеканални реографи или последователно, почнувајќи од деловите на телото лоцирани подалеку од центарот и завршувајќи со поблиските места.

За да се сними RVG, на пример, сензорите на подлактицата се наоѓаат во зоната на улнарната јама и зглобот. Снимањето на реовазографија на потколеницата е придружено со поставување на електроди во поплитеалната јама и глуждот.

Сензорите на прстите треба да бидат поставени на растојание од 3-4 см едни од други.

Карактеристична карактеристика на поставувањето на спроводниците е усогласеност со строгата симетрија.

Резултатите засновани на добиените индикатори му овозможуваат на лекарот да донесе заклучоци за присуството на какви било нарушувања на циркулацијата. RVG исто така овозможува да се утврди каква е природата на промените: органски или функционални. Ова директно ќе влијае на режимот на следење на третманот на пациентот.

индикатори

 • болести на венска мрежа (проширени вени, флебитис, тромбоза и нивни комбинации);
 • нарушена периферна циркулација поради дијабетес;
 • Синдром на Рејно;
 • оштетување на ганглиите на 'рбетниот мозок со нарушен проток на периферна крв;
 • атеросклеротични промени.

31795594 kak ubrat varikoz doma - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на RvgСомневање за честа болест како проширени вени е исто така индикација за реовазографија

 • васкуларни заболувања: тромбофлебитис, атеросклероза, Рејнодов синдром;
 • метаболички болести - дијабетес, со развој на периферна ангиопатија;
 • проширени вени;
 • тромботични лезии на вените, уништувајќи го ендартеритисот;
 • изрази поплаки за оштетување на крвните садови: оток на нозете, грчеви, трофични нарушувања (бледило на екстремитетите, појава на пајакови вени).
 1. Проширени вени, тромбофлебитис на долните екстремитети, длабока венска тромбоза.
 2. Атеросклероза на долните екстремитети, уништување на ендартеритис и други артериски лезии.
 3. Ревматски заболувања (синдром на Рејно, системски васкулитис, итн.)
 4. Дијабетес мелитус комплициран од ангиопатија на садовите на нозете.

Реовазографија на горните и долните екстремитети: индикации за истражување, методологија, толкување на резултатите

Реовазографија на долните екстремитети може да се препише на големи пушачи кои се жалат на наизменична клаудикација и болка во нозете, бидејќи често луѓето со оваа лоша навика страдаат од уништување на ендартеритис, васкуларна патологија на долните екстремитети. Горните се погодени многу поретко.

 • за проучување на садовите на подлактицата - на зглобот и регионот на улнарната јама;
 • потколеници - на глуждот и во поплитеалниот регион.

Ако сензорите се поставени на прстите, растојанието меѓу нив треба да биде околу 3-4 см. Сензорите се наоѓаат симетрично. Реограмот му овозможува на лекарот што присуствува да утврди присуство на дефекти во снабдувањето со крв и да го одреди типот на повреда (функционален, органски).

reovasografia proofenie - Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на RvgСензорите се наоѓаат на местото што треба да се испитаат.

Студија за состојбата на проток на крв со употреба на реовазографија покажува хемодинамика на долните екстремитети. Според резултатите од RVG, можно е да се процени состојбата на вените и артериите, да се предвидат понатамошни деформации во васкуларниот систем. Врз основа на сведочењето на RVG, можно е да се процени присуството на стеснување на крвните садови, степенот на проодност.

Реовазографијата е неинвазивна безболна техника. Со други зборови, студијата не спроведува никаква пенетрација во човечкото тело. RVG не дава никакви несакани ефекти и нема контраиндикации.

реограма - Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

За време на постапката, се користи високофреквентна струја (10 mA), која делува на испитаниот дел од телото. Во текот на постапката, се забележува електричен отпор. Нивото на отпорност зависи од заситеноста на ткивата со крв (индикатор за внес на пулс). Највисокото ниво на електрична спроводливост е карактеристично за крвта, а најниско - за коските и кожата.

Пулсните осцилации се запишуваат на реовазограмот во форма на кривина. Искусен дијагностичар чита реовазограм, разликувајќи ги моментите на прилив и одлив на крв од него. Состојбата на васкуларниот систем на пациентот може да се процени според степенот на симетрија, според природата на промените во кривата, според локализацијата на брановите.

Проблемите со циркулацијата најчесто се предизвикани од воспалителен или атеросклеротичен процес во садовите. Реовазограмот одредува намалување на интензитетот на венска циркулација со влошен васкуларен тонус, во случај на нарушување на трофичкото ткиво.

RVG е една од најновите современи неинвазивни дијагностички методи. Се користи за испитување на крвните садови на нозете и рацете.

Техниката помага да се идентификуваат местата на артериска опструкција што доведуваат до воспаление. Исто така, постои можност да се испитаат пловните објекти, да се идентификуваат повредите поврзани со нивната работа.

Принцип на работа

Суштината на методот е да се открие отпорноста на областа на кожата низ која се поминува безопасна електрична струја.

Во сензорите прикачени на телото, се поставуваат одредена сила и фреквенција на осцилации на полнежот.

Ако протокот на крв не е доволно интензивен, тогаш отпорноста на кожата и ткивата станува поголема, и обратно.

Читањата на уредот се прикажуваат на мониторот, а потоа на лента хартија. Каде што сите промени се запишуваат во форма на крива линија.

Процесот на изведување на истражувањето и излезот на информации од резултатите е сличен на ЕКГ. Врз основа на овие податоци, лекарот поставува дијагноза во врска со областа на студијата.

 • Идентификација на патологиите на проток на крв во нозете.
 • Студијата на васкуларните канали на рацете.

  Врз основа на статистиката на болести, најчести се болестите на долните екстремитети, затоа почесто се користи реовазографија на овој вид.

  Главни индикации

  Можно е да се идентификува болест и да се препише постапка заснована врз жалби на една личност. Пациентот треба да ги наведе симптомите манифестирани во одреден временски период.

  Некои симптоми може да укажуваат на очигледни болести кои можат да се разјаснат за време на прегледот:

  • атеросклеротична лезија поради стеноза или целосно затворање на снабдувачката артерија;
  • автоимуна патологија со неправилна хемодинамика во рацете;
  • дијабетес мелитус со компликации;
  • воспаление на theидовите на артериите однатре;
  • проширени вени.

  Покрај тоа, со помош на RVG, може да се утврди етиологијата на болеста. Разберете што влијаеше на последователниот развој на патологијата, структурата на каналите или причините предизвикани од начинот на живот.

  контраиндикации

  Говорејќи за контраиндикации за реовазографија, може да се повика само роднина, бидејќи нема апсолутни. Имено:

  • Во присуство на хронични заболувања за време на нивната егзацербација, оваа методологија на истражување не може да се спроведе.
  • Заразни болести.
  • Ако некое лице континуирано зема лекови, што влијае на васкуларниот тонус, како што се хемостатици или психостимуланти.

  Како да се подготви

  Самата постапка е брза и не бара посебна подготовка.

  Пациентот треба да седи на каучот, на грбот. Лекарот ги прикачува сензорите во форма на чаши за вшмукување на прегледаната област. Потоа 15 минути ги набудува индикаторите.

  Пред RVG препорака:

  • Пред прегледот, треба да ги релаксирате мускулите, да легнете 20-30 минути;
  • престанете да земате лекови кои влијаат на крвотокот и крвните садови барем еден ден пред студијата;
  • не пијте алкохол неколку дена пред постапката;
  • оние што пушат треба да се воздржат неколку часа пред реовазографија;
  • На денот на прегледот, немојте да работите премногу и обидете се да избегнете емоционален стрес.

  Овој препарат гарантира најточен резултат на сведочењето добиено за време на реовазографијата.

  Ако ги игнорирате правилата за прелиминарна организација, тогаш единствената слабост може да се меша со сериозна патологија. Специјалистот треба да го земе предвид ова.

  Во случај на повреда на правилата мора да спроведе дополнително судење. Ова ќе ви овозможи да ги споредите резултатите од индексите и да ја поставите правилната дијагноза.

  Како е

  Во канцеларијата каде што се одвива самата постапка, треба да биде доволно топло, бидејќи пациентот е принуден да се соблече, ослободувајќи ги екстремитетите за преглед.

  Со цел фиксните електроди да покажат точни податоци, едно лице мора да лежи мирно. За погодност, достапен е мек кауч.

  Пред да ги поправите сензорите, површинскиот мрсен слој се отстранува од кожата. Инсталирајте ги јасно во согласност со принципот на надолжно или попречно поставување. Тоа зависи од испитаните екстремитети.

  Ако се испита механичката активност на садовите на рацете, тогаш сензорите се наоѓаат на четири места низ целиот екстремитет. На нозете се стапалата, нозете и колковите.

  RVG ви овозможува да добиете податоци за квалитетот на вените и артериите на одреден дел од телото и да откриете патолошки промени. Користејќи ја постапката, се идентификуваат областите на стеснување и опструкција на садовите.

  Бидејќи најголемиот товар паѓа на долните екстремитети, реовазографијата на садовите на нозете се изведува почесто од рацете.

  Може да се подложите на преглед и по препорака на лекар, и самостојно. За да го направите ова, контактирајте ја клиниката или дијагностичкиот центар. Реовазографијата е неинвазивна техника, кога се изведува, се користи високофреквентна струја.

  Долниот екстремитет ADH се смета за сосема безбедна дијагностичка процедура. Со неговиот премин нема непријатни сензации и непожелни последици. Нема контраиндикации за реовазографија.

 • Садовите на долните или горните екстремитети на една личност се погодени од високофреквентна струја.
 • Заедно со ова, се забележува електричен отпор. Оваа вредност е променлива, се одредува според заситеноста на артериите, односно од фреквенцијата на протокот на крв.
 • Уредот ја бележи вкупната отпорност на ткивото. Крвта има зголемена спроводливост, а кожата и коските намалена спроводливост.
 • Овие индикатори на реовазограмот формираат закривена линија. Видот на добиената крива, нејзината симетрија и висината на брановите ни овозможуваат да ги анализираме податоците за состојбата на вените и артериите.

  Нарушување на циркулацијата се јавува со атеросклероза и воспалителни процеси. Реовазографијата може да открие намалување на брзината на проток на крв во крвта, што е поврзано со намалување на тонот на васкуларниот wallид и трофични нарушувања.

  Главните индикации за дијагностичката постапка: цијаноза и намалена чувствителност на екстремитетите, честа појава на напади.

  Студијата на садовите на нозете е исто така неопходна во случај на промена на состојбата на кожата, појава на подпухнатост и проширени вени.

  Декодирање на резултатите од реовазографијата е потребно при избор на метод за третман на следниве болести кои придонесуваат за нарушувања на циркулацијата во малите садови:

  • атеросклероза;
  • тромбофлебитис;
  • Синдром на Рејно, кој се смета за една од манифестациите на ревматизам;
  • проширени вени;
  • дијабетес мелитус.

  RVG за проценка на состојбата на вените и артериите се изведува со емболија, уништувајќи го ендартеритисот. Последната болест најчесто ги погодува садовите на долните екстремитети. Нејзините први симптоми се: постојано чувство на тежина во нозете, болка и грчеви, промена на одењето.

  Пред да започнете со постапката, едно лице треба да се одмори и да се релаксира. Откажувањето од пушењето е потребно најмалку 2 часа пред да се изврши реовазографија. За еден ден, престанете со третман со лекови кои влијаат на циркулаторниот систем.

  Нозете или рацете треба да се отстранат од облеката. Едно лице лежи на кауч, кожата се третира со алкохол, сензорите се фиксираат на проучените области. Електродите се поврзани со уредот со жици.

  Тие пренесуваат читања на екранот каде што се снима реовазограм и се прават основни пресметки.

  RVG на екстремитетите се изведува последователно, почнувајќи од најоддалечените од центарот и завршувајќи со најблиските оддели. За да се процени состојбата на артериите на подлактицата, сензорите се ставаат во регионот на улнарната празнина и зглобот. При изведување на реовазографија на нозете, електродите се ставаат под коленото и близу до зглобниот зглоб.

  Сензорите треба да бидат поставени симетрично. Врз основа на резултатите од постапката, лекарот донесува заклучоци за присуството на проблеми со циркулацијата. Користејќи RVG, можете да ја одредите природата на патологијата. Во зависност од ова, се избира режим на лекување.

  Посебно внимание во текот на постапката се посветува на реографскиот индекс. Се пресметува со споредување на најголемата висина на бранот со пулсот за калибрација. Овој индикатор се мери во Ом, ја рефлектира количината на крв што влегува во органот. Колку е поголем протокот, толку е помал васкуларниот отпор.

  Како се изведува RVG?

  Постапката се изведува на одредена температура. Студот во просторијата помага да се стеснат артериите, а превисоката температура - да се прошири. Пациентот е поканет да лежи на грб. Местото за испитување е обезмастено со алкохол, на кожата се става влошка навлажнета со спроводлив раствор на натриум хлорид (5-10%), симетрично се прицврстуваат 2 метални електроди, кои се фиксираат со гумени завои.

  Механизмот на дејствување на RVG е да помине електрична струја низ испитаниот дел од телото. Јачината на импулсите е минимална и целосно безбедна за луѓето. Студијата на садовите на долните екстремитети се изведува со употреба на високофреквентна струја (10 mA). Поминувајќи низ телото, електричните импулси наидуваат на различен отпор и создаваат флуктуации на напонот, кои ги снимаат сензорите и се пренесуваат на уредот за снимање (реограф). Параметрите се рефлектираат во реовазограмот, крива на линијата каде порастот и падот на скоковите укажуваат на прилив и одлив на крв.

  Суштината на студијата

  Принципот на методот на оваа студија е да се измери отпорноста на областа на кожата кога низ неа се пренесува електрична струја со минимална јачина (апсолутно безопасна), напон и одредена фреквенција со помош на специјални сензори.

  Во зависност од интензитетот на снабдување со крв во ткивата, нивната отпорност се менува. Колку е полошо протокот на крв, толку е поголема отпорноста на кожата и ткивата.

  Промените во параметарот на отпор се прикажуваат на хартиена лента во форма на крива линија, по која лекарот за функционална дијагностика ја одредува природата на протокот на крв во проучената област на телото.

  Постојат 2 вида на реовазографија - проучување на протокот на крв во долните и горните екстремитети. Бидејќи се развиваат статистички почести заболувања на садовите на нозете, реовазографијата на долните екстремитети е порелевантна.

  Спроведување на истражување

  Суштината на студијата

  Затоа, раното откривање на болест или нестабилна состојба, соодветна и компетентна терапија е важен аспект за одржување на здравјето во иднина.

  reovazografiya nizhnih konechnostei - Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Постојат многу дијагностички методи, но секогаш се дава предност на неинвазивни методи со висока содржина на информации. Една од овие методи е реовазографија (РВГ).

  Садовите се еластични цевки со различен дијаметар - без нив човечкото тело не може целосно да функционира.

  Артериските садови ги снабдуваат ткивата со кислород и хранливи материи, чиј волумен значително се намалува кога ќе се наруши протокот на крв, на пример, со стеноза со различна тежина.

  Венските садови собираат метаболички производи, така што нивното нормално функционирање не е помалку значајно.

  RVG е достапен и лесен за употреба дијагностички тест, за чие спроведување се потребни апарати за ЕКГ (електрокардиограф), реографско прицврстување и специјални кружни електроди. Во сегашната фаза на развој на медицината, можно е снимање компјутерски податоци, што во голема мера ја поедноставува задачата на медицинските работници.

  RVG овозможува со доволна точност да се исклучи или потврди присуството на васкуларна патологија

  Методот RVG се базира на регистрација на отпорност на ткиво на наизменична струја со висока фреквенција, што не носи непријатни сензации. Поради фактот што крвта добро ја спроведува електричната струја, индексот на отпор ќе варира во зависност од фазата на проток на крв. Оваа зависност е обратно пропорционална: колку е поголемо снабдувањето со крв, толку е помала отпорноста на ткивата и обратно.

  Снабдувањето со крв во ткивата и органите постојано варира од висок до низок број. Срцето се собира и фрла дел од крвта во аортата, во артериските садови се зголемува притисокот, кој умира со проток на крв (од големи садови до мали). Овој физиолошки феномен се нарекува пулсен бран.

  Реовазограмот е графички одраз на пулсниот бран: со зголемување на снабдувањето со крв, амплитудата на кривата се зголемува, а со намалување, се намалува.

  При регистрирање на промени во отпорноста на графикон, специјалист за функционална дијагностика може да открие знаци на нарушувања на циркулацијата или да донесе заклучок за присуството на нормален проток на крв.

  Реовазографијата (Rvg) е најчестиот метод за испитување на периферните садови на екстремитетите.

  Оваа техника има општа достапност, не бара многу време за испитување и големи трошоци за материјал.

  Апаратите за инструменти за реовазографија се наоѓаат во секоја дијагностичка просторија на секоја клиника.

  Исто така, постои техника на реоенцефалографија (Reg), која има можност да го испита протокот на крв во мозокот, како и движењето на крвта во цервикалниот регион.

  Ова е сосема поинаква техника и не треба да се меша со инструменталниот метод на реовазографија. Принципите на опрема и работа се слични, но постојат карактеристични нијанси.

  Реовазографијата се користи за следниве патологии во телото:

  • Вкочанетост на долните и горните екстремитети;
  • Болки во нозете за време на движење, како и болка при мирување;
  • Оток во долните екстремитети;
  • Состојбата на грчеви во нозете;
  • Цијаноза се појавува на прстите на екстремитетите;
  • Лежерност;
  • Појава на не-лекувачки рани и чиреви на долните екстремитети.

  Исто така, оваа техника се користи за ефикасност на терапијата со лекови на такви патологии како што се:

  • Атеросклероза на артерии на долните екстремитети;
  • Проширени вени на екстремитетите;
  • Тромбоза или тромбофлебитис;
  • Патологија на синдромот на Рејно.

  стандардна корисничка слика - Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Истражете ја состојбата на wallsидовите на периферните садови прикажани на луѓе со дијабетес. Оваа патологија се однесува не само на метаболичкиот процес во телото, туку влијае и на системот за циркулација на крвта, особено на неговите периферни оддели.

  Нема контраиндикации за спроведување на студија со употреба на реовазографија; студија може да се изврши дури и за време на бременоста.

  Користејќи го овој метод на истражување, можете да идентификувате такви отстапувања:

  • Церебрална исхемија;
  • Компликации по трауматска ситуација на черепот;
  • Почетната фаза на церебрална артериосклероза;
  • Идентификација на остеохондроза на цервикалниот и торакалниот 'рбет.

  Потребно е да се нанесе специјализиран гел на сензорите, за подобрен контакт на сензорите за информации и интеграциите на кожата.

  1. Атеросклероза на крвните садови, без оглед на локализацијата.
  2. Обојување на ендартеритис.
  3. Варикозно заболување на долните екстремитети.
  4. Тромбофлебитис.
  5. Флеботромбоза.
  6. Системски болести на сврзното ткиво: синдром на Рејно, васкулитис, СЛЕ и други.
  7. Дијабетес мелитус од било кој тип.

  За пациенти кои имаат таква дијагноза, реовазографијата е задолжителна. Покрај тоа, за да се следи ефективноста на третманот, да се процени колку напредува болеста, реовазографијата на долните екстремитети се прави на секои неколку месеци.

  Реовазографијата на долните екстремитети има многу мали недостатоци, овие вклучуваат следниве точки:

  • Човечки фактор. Ако има премногу пациенти, недостаток на соодветен одмор кај медицинска сестра може да доведе до растерување на вниманието, а тоа може да влијае на квалитетот на регистрацијата. Ако се почитуваат условите за работа, режимот за одмор, квалификациите на медицинскиот персонал се високи, тогаш овој минус е отсутен.
  • Квалитетот на технологијата. Реографските конзоли можат да се мешаат, што влијае на резултатите. Употребата на компјутери ги елиминира ваквите недостатоци во студијата.

  Подготовка и спроведување на реовазографија на садовите на нозете и рацете

  Подготовката за реовазографија на долните екстремитети воопшто не е комплицирана, сепак, мора да се почитуваат сите барања што се презентирани пред студијата.

  • 15 минути пред студијата, пациентот треба целосно да се релаксира, да се одмори прелиминарно.
  • Оние што пушат за два часа треба целосно да го елиминираат протокот на никотин во крвта.
  • Ако сте подложени на третман со какви било лекови, мора да ги напуштите лековите еден ден пред РЕВ.
  • Кога се подложува на реовазографија, екстремитетите треба да бидат ослободени од облеката.

  Процесот на подготовка за проучување на периферната хемодинамика и самиот процес на реовазографија:

  • Одморете се во релаксирана состојба 15 минути;
  • Не пушете повеќе од 2 часа пред реовазографија;
  • Еден ден пред закажаното време на студијата, престанете да земате лекови;
  • За време на истражувачкиот преглед на состојбата на долните екстремитети, тие треба да бидат голи.

  Кога се испитува со реовазографија, пациентот е во хоризонтална положба. Кожата е обезмастена со медицински алкохол. Сензорите за читање информации се поставени во одредени области.

  Методот на РВГ на долните екстремитети се изведува со употреба на повеќеканален реографски уред, а реографијата може да се спроведе последователно во согласност со областите за испитување, почнувајќи од далечните точки на периферијата и постепено се приближува кон центарот.

  Ако се изврши студија за горните екстремитети, тогаш процесот на снимање на сведочењето на реовазограф започнува од рачниот зглоб, а потоа во улнарниот засек. Ако е потребно да се испита потколеницата, тогаш сензорите за информации се наоѓаат под јамата на коленото и на зглобовите на глуждот.

  Оваа постапка на инструментално истражување на време трае не повеќе од 25 минути. Просечно 20 минути.

  Оваа техника ви овозможува да ја одредите природата на повредата на протокот на крв:

  • Функционален вид на повреда;
  • Органски карактер.

  За да се проучи ослабениот периферен проток на крв, обично се избира надолжен метод на прицврстување (на едната површина на екстремитетот), во други случаи, попречен (на исто ниво, но спротивни страни).

  reovazografija 2 - Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Проширени вени - индикација за дијагноза

  Во одредени области на телото, електронските сензори се фиксни секвентно. Кожата е претходно дезинфицирана со алкохолен раствор. Електродите имаат строг редослед и апсолутна симетрија на локацијата. За преглед на рацете, се користат две води: карпален и подлактица. Сензорите се прикачени на областите на лактот и зглобот.

  Според индикациите, се врши дополнителен RVG со примероци:

  • Нитроглицерин. Регистрација на индикации се врши по земање на одредена доза на нитроглицерин, што ги ублажува грчевите на крвните садови. Во случај кога полнењето на крвните садови се зголемува (во споредба со првичните индикатори), примерокот се толкува како позитивен. Ова значи дека болеста е поврзана со нарушена функција на органот. Негативен тест укажува на клеточни и структурни (органски) лезии;
  • Компресија. Дијагностика со манжетна за компресија на бутот. Со зголемување на притисокот, а потоа, отворање на манжетните, се проценува стапката на реакција на опоравување и одлив на крв. Таков тест се користи за дијагностицирање на болести на длабоки вени.

  Не се потребни посебни подготовки за анализа, но за да се добијат веродостојни резултати, мора да се почитуваат одредени услови:

  • Целосна релаксација. Затоа, не правете ја постапката по ноќна смена или во стресна состојба.
  • Престанете да земате лекови 1 ден пред да ја посетите канцеларијата. Ако, поради здравствени причини, пациентот е принуден постојано да зема лекови, важно е да го предупредите лекарот за ова.
  • Одбијте цигари 2-3 часа пред постапката, бидејќи никотинот ги стеснува крвните садови.

  Основни поими

  индексНормална стапка
  Реографски индекс0,04-0,05
  Индекс на еластичност0,2-0,4
  Индекс на одлив0,2-0,5
  Индекс на периферна отпорност0,45-0,55

  нитроглицерин - Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на RvgЗа да се потврдат добиените податоци, пред повторното испитување, пациентот зема нитроглицерин.

  Кога толкувањето на податоците за RVG покажува отстапување од нормата, тогаш постои можност слабите перформанси да бидат предизвикани од краткотраен спазам или кршење на правилата во рамките на подготовките за постапката. За доверба во резултатите, пропишани се дополнителни тестови. Фармаколошки тест се спроведува по земање на таблета нитроглицерин.

  Тестот за компресија се заснова на стегање на заедничката артерија за краток временски период. Пред повторување на RVG, областа на бутот е завиткана со манжетна во која се снабдува воздух (како при мерење на крвен притисок). Овој тест овозможува да се процени брзината на обновување на протокот на крв за време на компресија на компресија на длабоките садови на екстремитетите.

  Име на проучен индекс Норма во индикатори Отстапување од нормата
  реографски индексповисока од 0,050помалку од 0,040исхемична патологија на студиската област поради повреда на полнењето на артериите со биолошка течност
  индекс на еластичност на крвните садовиповисока од 0,40од 0,20 да 0,40умерено намалување на еластичноста;
  помалку од 0,20нагло намалување на еластичноста на крвните садови
  индекс на периферна отпорностод 0,20 да 0,450повеќе од 0,550нагло преценет отпор;
  помалку од 0,15значително намален отпор
  стапка на венски одливод 0,20 да 0,50Помалку од 0,20лесен одлив на венска крв;
  над 1,50опструиран одлив на вените

  Со декодирање на индикаторите за резултатите од реовазографијата, може да се суди за различни патологии на телото:

  • Реографскиот индекс има нормативен индикатор не поголем од 0,050. Реографскиот индекс е нагло намален на 0,040, што укажува на недостаток на системот за циркулација на крвта од 1 степен. Ова се изразува во слаба чувствителност на температурни крајности, како и во пониски температури на долните и горните екстремитети. Ако индексот е намален повеќе од 0,40, тогаш оваа состојба е критична за системот на крвотокот;
  • Според коефициентот на еластичност, можеме да зборуваме за повреда на васкуларниот систем, како и на срцевиот орган;
  • Индексот на одлив на венска крв од долните екстремитети укажува на можен развој на тромбофлебитис и затнување на вените со индекс поголем од 0,50. Со овој индикатор, постои тежок одлив на венска крв од долните екстремитети;
  • Коефициентот на коефициент на отпорност е стандард од 0,20 до 0,450. Сè што е под овој стандард или над него, покажува дека има прекршувања во системот на крвотокот. Колку е поголем процентот на отстапување, толку посериозна се развива патологијата во системот на крвните садови и срцето.

  Главниот индикатор се смета за РИ: според неговата големина тие проценуваат на проодноста на речното корито. IPS и HE, за разлика од IE и RI, се само индиректни нумерички карактеристики.

  Треба да се напомене дека нема значителни разлики во резултатите од РВГ по пол, географија или етничка припадност.

  Реовазографија (RVG) е еден од методите на функционална дијагностика што ви овозможува да ја процените состојбата на крвните садови (тон, снабдување со крв, стеснување, проширување и многу повеќе).

  Суштината на методот е да се регистрира васкуларен отпор под влијание на слаби високофреквентни наизменични електрични струи на проучената област. Преку специјални сензори, добиените информации (импулси) се пренесуваат на посебен уред (реограф), кој ги претвора во графички слики (реограми), кои се прикажуваат или на екранот на мониторот на уредот или на хартија. Следно, резултатите ги проучува специјалист и го дијагностицира пациентот.

  За да се дијагностицираат васкуларни патологии на главата и вратот, се користи реоенцефалографија (РЕГ) - вид на реовазографија. Принципите за спроведување на таква дијагноза се исти.

  f43a3659567e7fe88b111f0f04dd4b49 - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Декодирањето на реовазограмот се состои во анализа на индекси кои постојано се менуваат со текот на времето:

  • реографски индекс. Неговата вредност го рефлектира полнењето на крвните садови со артериска крв. Неговата нормална вредност треба да биде поголема од 0,05. Неговата вредност, пониска од 0,04, укажува на значително намалување на протокот на крв.
  • индекс на еластичност на васкуларниот wallид. Се однесува на артерискиот кревет. Неговата стапка треба да биде повеќе од 0,4 единици.
  • индекс на одлив на венска крв. Неговиот нормален опсег е од 0,2 до 0,5 единици. Ако овој индекс надминува 0,5 единици, тогаш тоа укажува на тешкотии во одливот на венска и е важен во дијагнозата на хронична венска инсуфициенција.
  • индекс на периферна васкуларна резистенција. Неговиот нормален опсег на вредности лежи во опсегот од 0,2 до 0,45 единици.

  Интерпретацијата на реовазограм ќе биде нецелосна без да се извршат примероци. Тие се пропишани за да се идентификуваат резервите на циркулаторниот систем. Примероците се обично од два вида: хемиски и физички.

  • хемиски или фармаколошки тест за лекови - се состои во земање нитроглицерин, проследено со снимање на RVG. После тоа, записот се споредува со вообичаениот.

  Со овој тест, во случај на вазоспазам, нитроглицеринот ги менува хемодинамските параметри, а реовазограмот се разликува од почетниот. Во случај на органска стеноза, примерокот останува негативен, а кривата не ја менува својата природа.

  • За дијагноза на проширени вени, физичкиот или компресивниот тест е многу поважен. Еластична манжетна е надредена на бутот; кога се инјектира воздух, се спречува одлив на венска крв. По депресурирање, се повторува RVG. Целосното време на опоравување по компресијата овозможува проценка на резервите на одлив на венски.

  Студијата е насочена кон проучување на состојбата на васкуларното корито. Резултатите се рефлектираат на мониторот на уредот во форма на синхрони бранови, кои се визуелен одраз на полнотата на крвта во васкуларното корито во одредена фаза од срцевиот циклус. Резултатите од студијата се напишани во форма на индекси на реографија:

  • RI или RSI (реолошки систолен индекс);
  • IE (еластичност);
  • DSI (ја карактеризира големината на одливот и протокот на крв);
  • PI (периферен отпор);
  • CA (асиметрија на амплитудите на систолниот бран) и некои други.

  Овој индекс, добиен со реовазографија, го рефлектира вкупното полнење на крвта на изучениот сегмент на тело. Зависноста на отпорноста на сегментот од полнење со крв е обратно пропорционална. ИЕ за време на реовазографијата на екстремитетите ја карактеризира еластичноста на васкуларниот wallид на проучената област, останатите се индиректни карактеристики на државата.

  Реограмот е само крива што ги рефлектира флуктуациите на отпорноста на живите ткива на високофреквентни струи за време на срцевиот циклус. Главната работа паѓа на рамениците на лекарот, кој ќе ги дешифрира примените дигитални податоци. На пример, нормата за РИ е вредност поголема од 0,05 единици. RI еднаква на 0,04-0,05 се смета за умерено намалена, а помала од 0,04 - нагло намалена.

  За IE, стапка од 0,4 единици се смета за норма, ниво од 0,2-0,4 единици укажува на умерено намалување на еластичноста на wallидот на крвниот сад на изучениот екстремитет и ниво помало од 0,2 го карактеризира неговото нагло опаѓање. Одливот на крв, исто така евидентиран како индекс, се смета за нормален кај индикаторите на ниво од 0,2-0,5.

  Дешифрирањето на резултатите се состои во доведување на дигитални индикатори до разбирлив опис на состојбата на васкуларното корито на изучениот екстремитет. Таа е таа што ви дозволува да препишете правилен третман, да го следите терапевтскиот ефект на преземените мерки и да го следите развојот на патолошкиот процес.

  Реовазографија на долните екстремитети се спроведува со цел проучување на квантитативните индикатори за состојбата на садовите. Читањата на синхроните бранови се еднакви на отчукувањата на срцето. Според брановите, може да се суди за полнење на крвните садови, во зависност од фазата на отчукување на срцето во одреден временски период. Како резултат на студијата, се изведува РИ (реографски индекс).

  Се пресметува со споредување на амплитудата на брановите со висината (пулс за калибрација). Вредноста на РИ директно зависи од полнењето на крвните садови со крв, со негова помош е можно да се пресмета вкупниот интензитет со кој органот е исполнет со артериска крв. Следниве параметри се упатуваат и на главните индикатори: вредност на одлив; еластичност; периферен отпор.

  По добивањето на реовазограмот, доаѓа времето на декрипција, кое го спроведува квалификуван специјалист. Ова е главната точка на студијата, тука се откриваат сите патологии и се решава прашањето за понатамошен третман. Интерпретацијата на реовазографија на долните екстремитети ги вклучува следниве важни точки:

  • Главниот акцент е проучување на РИ. Вредност од 0,04 означува нагло намалување на нормата, индекс 0,04-0,05 укажува на умерено намалување. RI над 0,05 се смета за нормално.
  • Индекс на еластичност (IE). Остро намален индикатор е помал од 0,2. Умерено намалено - 0,2-0,4. Нормално е 0,4.
  • За да го одредите одливот на крв во садовите, пресметајте го соодветниот индекс, чијашто норма е 0,2-0,5. Ако вредноста е помала, одливот е олеснет; индикатор над 0,5 укажува на потешкотии во одливот.
  • Индикатори на периферен отпор: повеќе од 0,55 - преценети; помалку од 0,15 - потценето. Нормата е 0,2-0,45.

  Ако пациентот се жали на непријатност во екстремитетите, болка, грчеви или постојана вкочанетост, лекарот забележува ладење на рацете и нозете, бледило на кожата, тој може да се посомнева во кршење на хемодинамиката во овие делови од телото. За да се потврди или побие дијагнозата, се препишува реовазографија.

  Реовазограм декодирање

  Декодирањето на графичката слика се заснова на споредба на нормалните вредности на контролните индекси со индикаторите на добиената крива.

  индексПроцес што се изучувастандардПромени
  P-индекс (реографски)интензитет и стапка на полнење на садот со артериска крв0,05 и погоренамален индекс укажува на исхемија (несоодветно снабдување) на крвните садови
  VO индекс (венски одлив)слобода на одлив на венска крв0,2-0,6понизок индикатор значи проширување на садот, висок - е фиксиран во случај венскиот вентил да не работи
  Индекс на ПС (периферен отпор)вкупна отпорност на проток на крв во артериолите (мали артерии)0,2-0,45индекс под нормата е индикатор за проширување на артериолите, висок индекс одговара на артериолна стеноза или целосно затворање на протокот на крв во капиларите
  Е-индекс (еластичност)растегливост и еластичност на васкуларниот wallид0,2-0,4низок индикатор значи зголемена вкочанетост на theидовите како резултат на атеросклеротични наслаги

  Кривата налик на бран во реовазограмот се проценува според ширината, висината, синхронизмот на срцевиот ритам, амплитудата на осцилациите. Фазата на артериска инсуфициенција се проценува според скалата на класификација Фонтен-Покровски:

  • Компензирана или почетна. Мало влошување на показателите за RI и IE надолу. Симптомите се изразени во брз замор, сериозност, намалена сензација во нозете, замрзнување на екстремитетите.
  • Субкомпензирана или наизменична клаудикација. Болка се јавува при одење. Индексните индикатори се намалуваат.
  • Некомпензиран или болен. Дигиталните параметри на индексите се значително намалени. Болките се континуирани, се појавуваат области на ткивна некроза, чиреви.

  Резултатите од испитувањето не зависат од етничката или родовата припадност на пациентот.

  reovazografija 3 - Што е тоа реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Надредени сензори за реовазографија на горните екстремитети

  Реовазограм или грам мозок - енцефалограмот има тип на заби, како со кардиограм. Главните заби на реовазограмот се спуштаат, а има и дополнителни заби.

  Ако садовите се во здрава состојба, тогаш се намалуваат еднакви осцилации. Асцендентниот дел од реовазограмот укажува на можноста за намалување на васкуларните wallsидови. Наведната крива ја означува способноста на theидовите да се протегаат под притисок на крвта што доаѓа.

  Кривата на реовазографија е неразделно поврзана со систолата на срцевиот орган, така што сензорите се поврзани и со апаратот за ЕКГ.

  Со склероза на долните екстремитети, забите не се шират, но нивната висина се намалува.

  Со уништување на ендартеритис, се јавува експанзија на комплексот на забите.

  Реовазографска студија за системот за проток на крв, исто така, вклучува спроведување на тестови за идентификување на основните причини за патологијата на циркулацијата на крвта, факторите на латентни отстапувања и нарушувања.

  Методологија

  дефиниција

  За да се идентификуваат скриените патологии, може да се користат функционални фармаколошки тестови:

  • Нитроглицерин. По ресорпција на нитроглицерин, се изведува RVG, по што резултатот се споредува со вообичаениот. Ова е потребно со цел да се направи разлика помеѓу органски контракции и функционални грчеви.
  • Компресија. Се користи во студијата за длабока венска тромбоза. За споредба со вообичаените индикатори на RVG, манжетната се става на бутот и индикаторите се фиксираат откако ќе се отстрани.
  • Ладно Се спроведува за да се дијагностицираат разни патологии во рацете. Се нанесува ладна вода. Реограмот се отстранува три пати по одредено време, се споредуваат резултатите од обновувањето на протокот на крв, се извлекуваат заклучоци. Негативен тест - за обновување на РИ во 7-та минута. Позитивен тест - бавно закрепнување до 30 минути.

  4c3482c809b09273a919b4bdd3489da7 - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Биолошката течна крв е добар спроводник на електрични импулси, а мускулните ткива се спротивставуваат на минување на електричен бран. Најдобар показател за отпорност е коскеното ткиво на човечкото тело.

  Постојат одредени нормативни индикатори и отстапувања од стандардите може да се добијат во декодирањето на методот на реовазографија.

  Се утврдуваат следниве индикатори:

  • Слика на состојбата на проучена вена или артерија;
  • Откриен е обликот на крвниот сад и неговата насока;
  • Се пресметуваат внатрешните и надворешните дијаметри и неговиот степен на експанзија под влијание на патологија, како и стеснување;
  • Откриен е васкуларен тон;
  • Способноста на крвните садови да се контрахираат;
  • Фази од полнење со биолошка течност;
  • Одлевање на биолошка течност од долните екстремитети;
  • Симетрија во протокот на крв во сите екстремитети;
  • Пронајдени поврзувачки шантови со други садови, како и анастомози на артерии.

  Постојат 2 типа на функционални тестови во студијата за реовазографија:

  • Тип на примерок од нитроглицерин - по земање доза на нитроглицерин, по временски интервал од 5 минути, секое отстапување се мери во времето на васкуларниот спазам. Ако имало зголемување на протокот на крв во системот, тогаш се зголемуваат коефициентите на еластичност и индексот на реографија. Овој тест е позитивен и функционален. Ако нема динамика во грчевите, тогаш се манифестира органско оштетување на wallsидовите на артериите;
  • Тест за компресија е прилично важна дијагноза за тромбоза на вените на нозете што лежат длабоко во внатрешноста>0d7bbd7f720294ba0eb682b893ad0d19 - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Главните индикатори пресметани со реовазографија:

  • Реографски индекс (ом), го рефлектира интензитетот на полнење на артериската крв на изучената област.
  • Индексот на еластичност (IE) ја карактеризира еластичноста на артериите на проучуваната област.
  • Индексот на периферниот отпор индиректно го рефлектира периферниот васкуларен отпор на испитуваната област.
  • Индексот на одлив (VO) се користи за индиректно проценување на одлив на венска состојба.

  За да се разликува функционален вазоспазам од органска стеноза (стеснување), се користи тест за нитроглицерин. За ова, RVG се снима во нормална состојба на пациентот, а потоа лицето што тестира зема таблета нитроглицерин (0,5 mg) под јазикот. Снимањето се повторува по 3-5 минути. Примерок се смета за позитивен ако индексот на еластичност и реографскиот индекс се зголемат (за 0,01 оми).

  За да се дијагностицира длабока венска тромбоза на долните екстремитети, се користи тест за компресија: се става манжетна на бутот на пациентот, потоа се отстранува и снимањето се повторува. Состојбата на садовите на венскиот кревет се проценува според стапката на враќање на одливот на венска состојба по отстранувањето на манжетната.

  Променетите параметри снимени со употреба на реовазографија не мора да означуваат оштетување на theидовите на садовите. Знаци на нарушување на протокот на крв може да бидат предизвикани од спазам кој е епизоден (функционален) по природа: овој резултат може да се добие доколку не се почитуваат правилата за прелиминарна подготовка.

  Како објективен начин да се процени состојбата на артериите и вените на нозете, се користи квалитетот на протокот на крв, реовазографија на долните екстремитети. Со негова помош се мери пулсното полнење на крвните садови со крв, односно колку ефикасно за време на срцевата контракција крвта ги исполнува садовите на нозете. Покрај тоа, лекарот го проценува тонот на theидовите на артериите и вените, проодноста на големите и малите крвни садови.

  Добивање резултати

  Со помош на реовазографија, лекарот може да ги испита вените на екстремитетите

  Реовазографијата на долните екстремитети не се разликува од тестот на другите органи насочени кон проучување и проценка на еластичноста на крвните садови, како и нивното полнење со крв. Оваа постапка ви овозможува да ги локализирате областите со делумна или целосна блокада на садот.

  Се базира на отпорноста на ткивата на вредноста на наизменична струја применета на висока фреквенција. Проучената област се смета за хетероген електричен спроводник.

  388ccb90e2fd102e69a76f26c83a21ad - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Ткивото заситено со крв е идеален спроводник и само спроводливоста на електричната струја низ неа покажува реовазографија.

  За постапката, се користат специјални електроди

  Постапката се спроведува за да се спречат и дијагностицираат многу болести, но при првиот знак вреди веднаш да се контактира со лекар. Овие вклучуваат:

  • вкочанетост на рацете или нозете;
  • чувство на студ во екстремитетите;
  • постојани грчеви;
  • промена на бојата на кожата.

  Во случај на проширени вени, реовазографијата е составен дел од дијагностичките дејства.

  Реовазографија на садови на долните екстремитети бара спроведување на одредени правила кои исклучуваат фактори кои влијаат на садовите за време на постапката:

  • 1 ден пред предложениот преглед, завршете со земање антикоагуланси и други лекови кои можат да влијаат на проодноста на васкуларниот систем.

  Важно е да се откажете од пушењето пред постапката

  • 8-10 часа да се воздржите од цигари, џвакање или бурмут, како и од гума за џвакање од никотин.
  • 2 часа не јадете и не вежбајте активно.
  • 20 минути да бидете мирни во креветот каде што ќе се спроведе студијата.

  Другите упатства можат да бидат дадени од лекарот што посетува, во зависност од видот на постапката.

 • Пациентот е поставен на креветот (кауч, гарни).
 • Местото на студијата е избришано со медицински алкохол (одмастување).
 • Прикачи сензори.
 • Тие го стартуваат уредот.

  Постапката е целосно безболна и нема никакви последици. Willе трае околу 15-25 минути. За време на одржувањето, пациентот треба да биде во мирување.

  Која е нормата

  Индекс на рографски: 0,05 Ом и погоре

  Индекс на периферна отпорност 0,2-0,45

  Индикациите може да варираат, во зависност од карактеристиките на лицето. Затоа, нормата се утврдува врз основа на многу студии.

  Реографскиот индекс ја одредува ефективноста на одливот на венски. Зголемен резултат во декодирање укажува на повреда и влошување. Индексот на еластичност ја одредува состојбата на артериските садови. Со намалување од оваа норма, се дијагностицира влошување на протокот на крв, а со индикатор помал од 0,2 - итна хоспитализација.

  Индексот го покажува нивото на одлив на крв во вените. Скоро сличен на реографскиот индикатор и е потребен за дополнителна дијагностика. Индексот на периферниот отпор се карактеризира со ефикасност на малите садови.

  Реовазографија на садови на екстремитетите се користи за да се дијагностицира и целосно да се процени штетата во случај на повреда или последиците од болеста. Се спроведува за:

  • дијагностицирање на нарушувања на циркулаторниот систем;
  • дефиниции на васкуларни патологии;
  • превенција од дијабетес;

  Овој метод се користи при дијагностицирање на срцеви заболувања.

  • потврда на синдромот на Рејно;
  • дијагноза на проширени вени;
  • проценка на последиците од повредите на цервикалниот 'рбет;
  • дијагностика на крвните садови на главата;
  • дефиниции за срцеви заболувања (исхемија или мозочен удар);
  • дијагностицирање на блокади и стеснување на вените (тромбофлебитис).

  Постапката може да биде превентивен чекор за многу луѓе на возраст, бидејќи со текот на годините садовите го губат тонот, а реовазографијата ќе помогне да се спречат непожелните последици.

  Вреди да се напомене дека повредите се класифицираат во 2 вида:

  • Акутен Се карактеризира со главоболка, остра вкочанетост на мускулите на лицето, оштетување на видот. Може да има проблеми со меморијата, говорот и координацијата. Манифестација поради прекумерен проток на крв создадена од блокада на крвните садови на вратот или главата. Во случај на проблеми во долните екстремитети: остри болки во областа на блокада, куцање, конвулзивни процеси.

  Во акутната фаза, пациентот може да се пожали на грчеви

  • Хронична. Се карактеризира со развој на исхемија и болест на вените. Често симптомите се игнорираат, бидејќи се појавува оток, вкочанетост или болка по физички напор. Едно лице го поврзува процесот на развој на болест со обичен замор.

  ece2724f8e01b75cc85cfb5a2b14243a - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Реовазографијата на екстремитетите нема контраиндикации, освен за големи лезии на кожата низ целата област.

  Дали статијата помогна? Оценете го (сеуште нема оценки) Се вчитува.

  ee5410898579011ef18fcd48dab453c1 - Што е реовазографија на долните екстремитети, кога е пропишано и како да се подготвиме за дијагноза на Rvg

  Нормални индикатори на RVG и нивните промени

 • Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic