Хипоплазија на 'рбетниот артерија - симптоми, дијагноза и третман

Бидејќи хипоплазијата е обично вродена болест, главните причини што ја предизвикуваат се поврзани со неправилна бременост. Провоцира развој на патологија може:

 • повреди и падови на идна мајка;
 • употреба на голем број лекови кои влијаат на развојот на ембрионот;
 • пиење и пушење од бремена жена;
 • заразни болести;
 • труење;
 • наследен фактор.

kurenie pri beremennosti - Хипоплазија на 'рбетниот артерија - симптоми, дијагноза и третман

Пушење за време на бременоста

Симптоми и третман на хипоплазија на левата 'рбетна артерија

За жал, невозможно е да се ослободиме од артериската хипоплазија 100%. Во некои случаи, се врши операција, но исто така ви овозможува да постигнете само привремено компензација на протокот на крв. Како по правило, прво се користи конзервативна терапија. Лекарите препорачуваат пациенти со хипоплазија:

 • земете голем број лекови;
 • земете курсеви за физиотерапевтски процедури (терапија со електрична струја, магнетотерапија, итн.);
 • присуствува на физикална терапија>magnitoterapiya 1 - хипоплазија на 'рбетниот артерија - симптоми, дијагноза и третман

Како медицински агенси, на пациентот може да му се препорачаат лекови кои можат да ги прошират крвните садови (Актовегин, Кавинтон), ноотропски лекови и невропротектори (Глицин, Мексидол) - тие можат значително да ги подобрат сите метаболички процеси што се јавуваат во мозочното ткиво. Ако пациентот се жали на вртоглавица, тогаш ќе му препише лек како што е Бетагистин или слично.

глицин - хипоплазија на 'рбетниот артерија - симптоми, дијагноза и третман

Хируршки третман на хипоплазија се изведува само ако луменот на артеријата е исклучително мал, а мозокот нема крв. Операцијата се изведува ендоваскуларна или отворена. За да се врати протокот на крв, се користи стентирање, ангиопластика, а деформираниот дел од артеријата исто така може да се отстрани и да се замени со протеза.

хирургичен лечен гипоплази - хипоплазија на 'рбетниот артерија - симптоми, дијагноза и третман

Хируршки третман на хипоплазија

Со оваа болест, пациентите покажуваат различни симптоми при одредување на местото на болка, нејзиниот интензитет и општиот степен на неразвиеност на левата 'рбетна артерија. И најчесто на пациентот му се дава оваа дијагноза за време на рутински прегледи.

Бидејќи нема јасни симптоми на хипоплазија на левата 'рбетна артерија, знаците што се земаат предвид при утврдување на дијагнозата се како што следува:

 • вртоглавица, главоболка, нервен слом;
 • заматена просторна перцепција;
 • чест висок крвен притисок без причина;
 • повреда на фините моторни вештини на рацете;
 • многу мала чувствителност на горните и долните екстремитети;
 • парализа на екстремитетите, пареза;
 • халуцинации;
 • слаба одење со губење на координација и ориентација во вселената.

Пациентот постојано налетува на нешто, чувствувајќи се како да вози брза рингишпил, што е исто така знак на хипоплазија на левата 'рбетна артерија. И со возраста, сè станува само полошо.

Околу 12% од испитуваната популација страда од хипоплазија. Во исто време, значителен дел од нив, дури и во детството, брзо се прилагодуваат на проблемите со недоволен проток на крв, што помага долго време. Многу често, болеста се манифестира само во старост, а некои не се мачат до крајот на животот.

Конзервативна терапија и хируршки третман се користат за лекување на хипоплазија на 'рбетниот артерија.

Конзервативната терапија за артериска хипоплазија се заснова на употреба на лекови кои ги шират крвните садови, ја подобруваат исхраната на мозокот и ги менуваат својствата на крвта.

Но, органската патологија со артериска хипоплазија не може да се елиминира само со конзервативни методи. Терапијата има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот, елиминирање на многу симптоми, елиминирање на вртоглавица и главоболка.

Лекови што се користат во третманот на артериска хипоплазија: трентал, церебролизин, винпоцетин, цераксон, тиоцетам, актовегин, цинаризин, разредувачи на крв.

Ако патолошките манифестации на артериска хипоплазија не се компензираат со ефекти на терапевтски агенси, а патолошките симптоми се зголемуваат, индициран е хируршки третман.

Хируршката интервенција е единствениот излез во третманот на хипоплазија на 'рбетниот артерија ако причините и последиците од болеста одат во тешка фаза.

Постојат два начина на хируршки третман на хипоплазија на 'рбетниот артерија

Ендоваскуларна хирургија, при што експандер, или: стент, се вметнува во луменот на патолошки стеснет сад. Честопати оваа операција се изведува заедно со дијагностичка постапка - ангиографија.

Операцијата се состои во воведување на катетер со балон на крајот во патолошки стеснет сад. Со надувување на овој спреј може да се зголеми луменот на артеријата, подобрување на протокот на крв во него.

Многу често, ангиопластиката се изведува заедно со стеноза на артеријата.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic