Прогресивна ангина пекторис - причини, симптоми, дијагноза и третман

Ангина пекторис е форма на коронарна срцева болест, која се карактеризира со пароксизмална болка во срцето, како резултат на акутна инсуфициенција на снабдување со крв во миокардот. Постојат ангина на напор што се јавува при физички или емоционален стрес и ангина на одмор, кои произлегуваат надвор од физички напор, почесто ноќе. Во прилог на болка зад градната коска, таа се манифестира со чувство на задушеност, бледило на кожата, флуктуации на пулсот и сензации на прекини во работата на срцето. Може да предизвика срцева слабост и миокарден инфаркт.

Како манифестација на исхемична болест, ангина пекторис се јавува кај скоро 50% од пациентите, што е најчеста форма на коронарна артериска болест. Преваленцата на ангина пекторис е поголема кај мажите - 5-20% (наспроти 1-15% кај жените), нејзината фреквенција нагло се зголемува со возраста. Ангина пекторис, поради специфични симптоми, е исто така познат како ангина пекторис или коронарна срцева болест.

Развојот на ангина пекторис е предизвикан од акутна коронарна инсуфициенција на проток на крв, како резултат на што се развива нерамнотежа помеѓу потребата за кардиомиоцити во снабдувањето со кислород и неговото задоволување. Повреда на перфузија на срцевиот мускул доведува до негова исхемија. Како резултат на исхемија, оксидативните процеси во миокардот се нарушени: има прекумерна акумулација на под-оксидирани метаболити (млечни, јаглеродни, пирувични, фосфорни и други киселини), јонска рамнотежа е нарушена, а синтезата на АТП е намалена. Прво, овие процеси предизвикуваат дијастолна, а потоа и систолна дисфункција на миокардот, електрофизиолошки нарушувања (промени во ST сегментот и Т бран на ЕКГ) и, на крајот, развој на реакција на болка. Редоследот на промените што се случуваат во миокардот се нарекува „исхемична каскада“, која се базира на нарушена перфузија и промена на метаболизмот во срцевиот мускул, а последната фаза е развој на ангина пекторис.

Недостаток на кислород е особено акутен во миокардот за време на емоционален или физички стрес: поради оваа причина, нападите на ангина почесто се јавуваат со зголемена функција на срцето (за време на физичка активност, стрес). За разлика од акутен миокарден инфаркт, во кој се развиваат неповратни промени во срцевиот мускул, со ангина пекторис, нарушувањето на коронарната циркулација е минливо. Меѓутоа, ако хипоксијата на миокардот го надмине прагот на нејзиното преживување, тогаш ангина може да се развие во миокарден инфаркт.

7b1cfbcbca7cc66461140415f4417298 - Прогресивна ангина пекторис - причини, симптоми, дијагноза и третман

Причини за ангина пекторис

Главната причина за нападите на ангина е атеросклерозата, чиј механизам на развој делумно го испитавме на почетокот на статијата. На кратко, причината за ангина пекторис е пораз на коронарните садови со атеросклеротични плаки кои го намалуваат или целосно го покриваат луменот на крвотокот.

 • Грчеви на коронарни или коронарни садови;
 • Аномалии во развојот на коронарните садови на срцевиот мускул;
 • Тромбоза и тромбоемболизам на коронарни артерии;
 • Коронарна срцева болест (КСБ).
 • Зајакната физичка активност;
 • Силно емоционално искуство, стрес;
 • Тахикардија;
 • Излез од топла просторија до ладно, ладно и ветровито време;
 • Генетска предиспозиција.
 • Употреба на нездрава и нездрава храна - безалкохолни пијалоци, брза храна, не-природна храна со голем број на замени (додатоци на храна - Е ***);
 • Лоши навики - пушење, алкохол;
 • Хиперлипидемија (покачени крвни липиди и липопротеини);
 • Ендотелијална дисфункција (внатрешен wallид на крвните садови);
 • Хормонална нерамнотежа (менопауза, хипотироидизам, итн.);
 • Повреда на метаболичките процеси во телото;
 • Зголемена коагулација на крв;
 • Оштетување на крвните садови од инфекција - херпес вирус, цитомегаловирус, кламидија;
 • Злоупотреба на дрога.
 • Мажјаци;
 • Прекумерна тежина, дебели;
 • Лица во напредна возраст;
 • Хипертензивни;
 • Зависни од пушење, алкохол, дрога;
 • Loversубители на брза храна;
 • Луѓе со седентарен начин на живот;
 • Луѓето често изложени на стрес;
 • Лица со болести како што се дијабетес мелитус, артериска хипертензија (хипертензија).

Водечка причина за ангина пекторис, како и коронарна срцева болест, е стегање на коронарните садови предизвикани од атеросклероза. Ангина нападите се развиваат со стеснување на луменот на коронарните артерии за 50-70%. Колку е поизразена атеросклеротична стеноза, толку е потешка ангина пекторис. Тежината на ангина пекторис зависи и од степенот и локацијата на стенозата, од бројот на погодените артерии. Патогенезата на ангина пекторис често се меша и заедно со атеросклеротична опструкција, може да се појават процеси на тромбоза и спазам на коронарните артерии.

Понекогаш ангина пекторис се развива само како резултат на ангиоспазам без артериосклероза на артериите. Во голем број патологии на гастроинтестиналниот тракт (дијафрагмална хернија, жолчни камења, итн.), Како и инфективно-алергиски заболувања, сифилитични и ревматоидни васкуларни лезии (аортитис, периартитеритис, васкулитис, ендартеритис), рефлексен кардиоспазам предизвикан од нарушување на повисокиот нерв може да развие артерии на срцето - т.н. рефлексна ангина пекторис.

Причините за коронарна срцева болест се познати на многумина. Најчесто, неухранетоста на миокардот е поврзана со атеросклероза, понекогаш е прикачена спастична компонента. Во исто време, атеросклеротичната плакета постепено расте и созрева. Ова обично се случува кога има високо ниво на холестерол во крвта, па затоа е многу важно за пациентите со корорнарна срцева болест да ги следат медицинските препораки во врска со диетата и лековите.

 • Во почетната фаза на атеросклероза, холестеролот се депонира во wallsидовите на крвните садови во форма на масни ленти и дамки.
 • Како што напредува болеста, се формира влакнеста плоча, која се состои од клетки од пена и гума.
 • Понатаму, детритусот почнува да се формира во центарот на плаката, што е резултат на уништување на клетките од пена. Површината што излегува во луменот на садот постепено фиброзира.
 • После уништувањето на гумата, внатрешниот детритус може да влезе во луменот на артериите. Оваа плакета се нарекува нестабилна и со коронарна срцева болест, на неа може да се формираат тромби, што доведува до прогресивна ангина пекторис или миокарден инфаркт.
 • Во последната фаза, калцификациите се формираат во областа на плочата, кои ја зголемуваат кршливоста на артериите и често се причина за компликации при хируршки третман на коронарна артериска болест.

Класификација

Според меѓународната класификација усвоена од СЗО (1979) и целата унија Cardiolнаучен центар (VKNC) на Академијата за медицински науки на СССР (1984), се разликуваат следниве видови на ангина:

Ангина пекторис - се јавува во форма на минливи епизоди на болка во градната коска предизвикана од емоционален или физички стрес што ги зголемува метаболичките потреби на миокардот (тахикардија, зголемен крвен притисок). Обично болката исчезнува во мирување или се запира со земање нитроглицерин. Ангина пекторис вклучува:

Првиот произлезен ангина пекторис во траење до 1 месец. од првата манифестација. Може да има различен тек и прогноза: да се повлече, да се оди во стабилна или прогресивна ангина пекторис.

Стабилна ангина пекторис - трае повеќе од 1 месец. Според способноста на пациентот да толерира физичка активност, таа е поделена на функционални класи:

 • I степен - добра толеранција на нормален физички напор; развојот на напади на ангина е предизвикан од прекумерни оптоварувања, извршени долго време и интензивно;
 • II степен - нормалната физичка активност е донекаде ограничена; појавата на напади на ангина е предизвикана од одење по рамен терен повеќе од 500 м, качување по скали повеќе од 1 кат. На развојот на напад на ангина пекторис е под влијание на ладно време, ветер, емоционална возбуда, првите часови по спиењето.
 • III одделение - нормалната физичка активност е сериозно ограничена; напади на ангина се предизвикани од одење со вообичаено темпо на рамен терен за 100-200 метри, качување по скали до 1-ви кат.
 • IV одделение - ангина пекторис се развива со минимален физички напор, пешачење помалку од 100 m, во средина на сон, во мирување.

Прогресивна (нестабилна) ангина пекторис - зголемување на тежината, времетраењето и зачестеноста на напади како одговор на вообичаениот товар на пациентот.

Спонтана (специјална, вазоспастична) ангина пекторис - предизвикана од ненадеен спазам на коронарните артерии. Ангина нападите се развиваат само во мирување, навечер или рано наутро. Спонтаната ангина пекторис, придружена со пораст на ST сегментот, се нарекува варијанта или принцметална ангина.

Прогресивната, како и некои варијанти на спонтана и прва појава на ангина, се комбинираат во концептот на „нестабилна ангина“.

Во медицината, се споделува стабилна и нестабилна форма на болеста.

Функционална класа (ФК) Ангина ПекторисКарактеризација на функционалната класа на ангина пекторис
IСтабилна ангина пекторис на првиот ФК се јавува со интензивен и продолжен физички или емоционален стрес.
IIВториот ФК на стабилна ангина се дијагностицира ако пациентот развие напад во случаи на одење на растојание од 500 метри или повеќе, одење со забрзано темпо во ладно време, качување по скали на два или повеќе спрата.
IIIТретиот ФК се дава на пациент чиј напад се случува по сто метри одење во мирен ритам. Оваа функционална класа на стабилна ангина пекторис доведува до сериозни ограничувања на физичката активност.
IVБолка се јавува дури и во мирување или за време на спиењето. Секоја физичка активност доведува до ангина пекторис.

Нестабилна форма на болеста е посложена дијагноза. Комплексноста на дијагнозата е дека нема никаква врска помеѓу оптоварувањата и манифестациите на болеста. Во медицинската хиерархија, нестабилната форма зазема средно место помеѓу стабилната форма и акутниот миокарден инфаркт.

Нестабилната форма бара постојано следење од страна на лекар. Опасноста од нестабилна форма на ангина пекторис е дека нападите се јавуваат без очигледни предуслови и постои ризик од миокарден инфаркт или ненадејна смрт.

Постојат три класификации на нестабилна ангина пекторис.

Час по нестабилна ангинаКарактеристична класа на нестабилна ангина
IСе карактеризира со неодамнешен почеток на ангина пекторис во тешка или прогресивна форма. Егзацербација на коронарна срцева болест е забележана, според пациентот, два или помалку месеци.
IIСубакутна форма на ангина пекторис при мирување и напнатост. Пациентот има историја на напади на ангина во последните 30 дена, но нивното отсуство во последните два дена.
IIIАкутната форма на ангина пекторис. Во текот на изминатите два дена, неколку напади на ангинална болка при мирување.
Час по нестабилна ангинаСинонимно име на класа за нестабилна ангинаКарактеристична класа на нестабилна ангина
АСекундарна нестабилна ангинаРазвојот на нестабилна ангина пекторис се јавува во позадина на истовремени фактори: анемија, респираторна слабост, хипотензија, неконтролирана хипертензија.
ВПримарна нестабилна ангинаНестабилна ангина се забележува во отсуство на фактори кои го влошуваат процесот на недоволно снабдување со крв во срцето.
СРана пост-инфаркт нестабилна ангинаНестабилна ангина пекторис се развива во период од две недели по општ миокарден инфаркт.
Час по нестабилна ангинаКарактеристична класа на нестабилна ангина
1Терапијата беше отсутна или беше минимално присутна.
2Адекватна протоколарна терапија беше присутна.
3Третманот се спроведуваше во три групи на антиангинални лекови, вклучително и интравенски нитроглицерин.

Ангина пекторис е поделена на 2 главни групи - стабилна и нестабилна ангина пекторис.

Ангина пекторис обично се развива при физички напор на лице, силни чувства, стрес, односно во оние случаи кога чукањето на срцето станува се почеста, а на срцевиот мускул му е потребна зголемена количина на крв, кислород.

Ангина пекторис ФК 1 (ФЦ I) - се карактеризира со ретки напади на болка, главно со значителен или прекумерен физички напор на телото;

Ангина пекторис ФК 2 (ФЦ II) - се карактеризира со чести напади на болка при помал физички напор - качување по скали до 1-ви кат, брзо одење околу 300 метри или повеќе. Нападот исто така може да започне во првите часови на будност кај една личност, при преминување од состојба на мирување во нормален режим, ритамот на срцето се зголемува, циркулацијата на крвта се зголемува и антифибринолитичката способност (деноноќниот ритам на ангина пекторис) се намалува

Ангина пекторис ФК 3 (ФЦ III) - се карактеризира со чести напади на болка при помал физички напор - качување по скали до 1-ви кат во вообичаен бавен чекор, брзо одење околу 150 метри или повеќе.

Ангина пекторис ФК 4 (ФК IV) - се карактеризира со чести напади со минимална физичка активност на лице или состојба на одмор (одмор).

2.1. Првата ангина пекторис (VVS) - развој на втор напад се јавува 30-60 дена по првата манифестација на синдромот на болка.

2.2 Прогресивна ангина пекторис (ПС) - развојот се јавува почесто во позадина на стабилна форма на ангина пекторис, со зголемување на функционалната класа (ФК).

2.3. Ран пост-инфаркт, постоперативна ангина пекторис - развој на болка се јавува во периодот од 3 до 28 дена по миокарден инфаркт (според класификацијата на домашните лекари) или од 1 до 14 дена (класификација на NYHA).

2.4. Спонтана ангина пекторис (вазоспастична, варијанта, принцметал) - се карактеризира со ненадејни напади на болка зад градната коска без очигледна причина, најчесто - во мирување. Обично, вазоспастичната ангина не е поврзана со атеросклеротични лезии на коронарните садови. Неговата причина е главно грчеви на коронарните садови.

Фактори на ризик

Развојот, прогресијата и манифестацијата на ангина пекторис е под влијание на модифицирачки (еднократно) и немодифицирачки (неотстранливи) фактори на ризик.

Не-модифицирачките фактори на ризик за ангина вклучуваат пол, возраст и наследност. Веќе е забележано дека мажите се најмногу изложени на ризик од ангина пекторис. Овој тренд преовладува до возраст од 50-55 години, односно пред почетокот на промените во менопаузата во женското тело, кога се намалува производството на естроген, женски полови хормони кои го „штитат“ срцето и коронарните садови. По 55 години, ангина пекторис се јавува кај лица од двата пола со приближно еднаква фреквенција. Често, ангина пекторис се забележува кај директни роднини на пациенти кои страдаат од исхемична срцева болест или кои претрпеле миокарден инфаркт.

Променливи фактори на ризик за ангина пекторис едно лице има можност да влијае или да ги исклучи од неговиот живот. Честопати, овие фактори се тесно поврзани, а намалувањето на негативното влијание на едниот го елиминира другиот. Така, намалувањето на маснотиите во конзумираната храна доведува до намалување на холестеролот, телесната тежина и крвниот притисок. Отстранливи фактори на ризик од ангина вклучуваат:

 • Хиперлипидемија. Кај 96% од пациентите со ангина пекторис, откриено е зголемување на холестеролот и другите липидни фракции со атероген ефект (триглицериди, липопротеини со мала густина), што доведува до таложење на холестерол во артериите што го хранат миокардот. Зголемувањето на липидниот спектар, пак, ги подобрува процесите на тромбоза во садовите.
 • Дебелината. Обично се јавува кај лица кои консумираат нездрава храна со прекумерни количини на животински масти, холестерол и јаглехидрати. Пациентите со ангина пекторис треба да го ограничат холестеролот во исхраната на 300 mg, трпезариска сол - до 5 g, да го зголемат внесувањето на диетални влакна - повеќе од 30 g.
 • Недостаток на вежбање. Несоодветната физичка активност предиспонира развој на дебелина и нарушен метаболизам на липидите. Влијанието на неколку фактори одеднаш (хиперхолестеролемија, дебелина, физичка неактивност) игра одлучувачка улога во појавата на ангина пекторис и нејзината прогресија.
 • Пушење Пушењето цигари ја зголемува концентрацијата на карбоксихемоглобин во крвта - комбинација на јаглерод моноксид и хемоглобин, што предизвикува глад на кислород во клетките, пред се кардиомиоцити, артериски спазам и зголемен крвен притисок. Во присуство на атеросклероза, пушењето придонесува за рано манифестирање на ангина пекторис и го зголемува ризикот од акутен миокарден инфаркт.
 • Артериска хипертензија. Често го придружува текот на корорнарна срцева болест и придонесува за прогресија на ангина пекторис. Со артериска хипертензија, како резултат на зголемување на систолниот крвен притисок, се зголемува тензијата на миокардот и се зголемува нејзината потреба за кислород.
 • Анемија и интоксикација. Овие состојби се придружени со намалување на испораката на кислород до срцевиот мускул и предизвикуваат напади на ангина, и во однос на позадината на корорнарна атеросклероза и во негово отсуство.
 • Дијабетес. Во присуство на дијабетес мелитус, ризикот од коронарна срцева болест и ангина пекторис се зголемува за 2 пати. Дијабетичарите со 10-годишно искуство на болеста страдаат од тешка атеросклероза и имаат полоша прогноза во случај на ангина пекторис и миокарден инфаркт.
 • Зголемување на релативната вискозност на крвта. Ги промовира процесите на тромбоза на местото на развој на атеросклеротична плоча, го зголемува ризикот од тромбоза на коронарна артерија и развој на опасни компликации на коронарна артериска болест и ангина пекторис.
 • Психо-емоционален стрес. Под стрес, срцето работи во услови на зголемен стрес: се развива ангиоспазам, се зголемува крвниот притисок и се влошува снабдувањето со миокард со кислород и хранливи материи. Затоа, стресот е моќен фактор што предизвикува ангина пекторис, миокарден инфаркт, ненадејна коронарна смрт.

Меѓу факторите на ризик за ангина пекторис, исто така, вклучуваат имунолошки реакции, ендотелијална дисфункција, зголемен ритам на срцето, предвремена менопауза и хормонални контрацептиви кај жени, итн.

Комбинацијата од 2 или повеќе фактори, дури и умерени, го зголемува вкупниот ризик од развој на ангина пекторис. При утврдување на тактиките на третман и секундарната превенција на ангина пекторис, треба да се земе предвид присуството на фактори на ризик.

Дијагноза на ангина пекторис

Кај коронарна артериска болест, прогресивната ангина може да се дијагностицира со внимателно собирање анамнеза, односно по читањето на историјата на медицината. Како по правило, пациент со коронарна артериска болест забележува ненадејно зголемување на нападите на ангина или промена на нивната природа. Понекогаш болката станува многу поизразена отколку на почетокот на медицинската историја.

 • ЕКГ, на кој за време на нападот можете да идентификувате голем број промени;
 • Ултразвукот на срцето ќе помогне да се откријат областите на таканаречениот миокард за спиење, кој не ја исполнува својата функција, но не е структурно променет;
 • биохемиски тест на крвта;
 • мицикардна сцинтиграфија.

Заедно со методите на инструментално испитување, потребно е да се знаат резултатите од биохемијата во крвта. Прво на сите, се посветува внимание на нивото на кардиоспецифични протеини (CPK-MV, тропонин). Со нивното значително зголемување, масивната некроза на срцевиот мускул обично не се сомнева. Во случај на мало зголемување, дијагнозата останува сомнителна, а пациентите добиваат третман како во срцев удар.

Дијагнозата на ангина пекторис ги вклучува следниве методи на испитување:

 • Анамнеза;
 • Општа анализа на крв;
 • Хемија на крв;
 • Мерење на гликоза во крвта (одредување на гликемија);
 • Електрокардиографија (ЕКГ) во мирување и за време на вежбање;
 • Секојдневно следење на срцето со ЕКГ;
 • Ехокардиографија (ЕхоЕЦГ) во состојба на мирување и за време на физички напор;
 • Сцинтиграфија за време на физички или фармаколошки стрес.
 • Коронарографија (во некои случаи, по дискреција на лекарот).

Потврдата на дијагнозата во клиничко опкружување е сложен и долг процес кој бара неколку инструментални тестови:

 • електрокардиограм во состојба на мирување,
 • електрокардиограм под физички напор,
 • дневно следење на електрокардиографијата,
 • ехокардиографија за одмор,
 • сцинтиграфија под физички или фармаколошки оптоварувања,
 • ехокардиографија под физички или фармаколошки оптоварувања.

Паралелно со овој комплекс на инструментални студии, се спроведуваат лабораториски тестови за идентификување на патологии кои можат да предизвикаат корорнарна срцева болест.

При препознавање на ангина пекторис, се земаат предвид поплаките на пациентот, природата, локализацијата, зрачењето, времетраењето на болката, условите на нивното настанување и факторите за олеснување на нападот. Лабораториската дијагноза вклучува студија во крвта на вкупен холестерол, AST и ALT, липопротеини со висока и мала густина, триглицериди, лактат дехидрогеназа, креатин киназа, гликоза, коагулограм и крвни електролити. Од особено дијагностичко значење е дефиницијата на срцева тропонините I и T - маркери укажува на оштетување на миокардот. Идентификација на овие миокардни протеини укажува на микроинфаркт или миокарден инфаркт и го спречува развојот на пост-инфарктна ангина пекторис.

ЕКГ земен во екот на нападот на ангина пекторис открива намалување на ST интервалот, присуство на негативен Т бран во градите, нарушена спроводливост и ритам. Дневниот мониторинг на ЕКГ ви овозможува да забележите исхемични промени или нивно отсуство со секој напад на ангина пекторис, отчукувања на срцето, аритмија. Зголемувањето на срцевиот ритам пред нападот ви овозможува да размислите за ангина пекторис, нормално отчукување на срцето - за спонтана ангина пекторис. Ехокардиографијата со ангина открива локални исхемични промени и нарушена контрактилност на миокардот.

Velgoergometry (VEM) е дефект кој покажува што максимално оптоварување на пациентот може да се толерира, без ризик од развој на исхемија. Товарот се поставува со употреба на велосипед за вежбање сè додека не се постигне субмаксималниот ритам на срцето со истовремено снимање на ЕКГ. Со негативен тест, субмаксималниот ритам на срцето се постигнува за 10-12 минути. во отсуство на клинички и ЕКГ манифестации на исхемија. Примерок се смета за позитивен, придружен во моментот на товарење со напад на ангина пекторис или поместување на ST сегментот за 1 или повеќе милиметри. Откривање на ангина пекторис е исто така можно со предизвикување контролирана минлива миокардна исхемија со употреба на функционални (транссезофагеална атријална стимулација) или фармаколошки (тестови на изопретеренол со дипиридамол) стрес-тестови.

Сцинтиграфија на миокардот се изведува за да се визуелизира перфузијата на срцевиот мускул и да се идентификуваат фокалните промени во него. Радиоактивниот лек талиум активно се апсорбира од одржливи кардиомиоцити, а со ангина пекторис придружена со корорнарна склероза, се откриваат фокални зони на миокардна перфузија. Дијагностичка коронарографија се изведува за да се процени локализацијата, степенот и распространетоста на оштетувањето на артериите на срцето, што ви овозможува да одлучите за избор на метод на третман (конзервативен или хируршки).

Третман со ангина

Таа е насочена кон запирање, како и спречување на напади и компликации на ангина пекторис. Нитроглицерин служи како лек од прва помош за напад на ангина пекторис (чувајте парче шеќер во устата додека не се ресорбира целосно). Олеснување на болката обично се јавува по 1-2 минути. Ако нападот не запре, нитроглицеринот може да се користи во интервали од 3 минути. и не повеќе од 3 пати (поради опасност од нагло опаѓање на крвниот притисок).

Рутинска терапија со лекови за ангина пекторис вклучува употреба на антиангинални (анти-исхемични) лекови кои ја намалуваат побарувачката на кислород во срцевиот мускул: нитрати со продолжено дејство (пентаеритритол тетранитрат, изосорбид динитрат, итн.), Б-адренергични блокатори (анаприлин, окспренолол) итн.), калцидомин (верапамил, нифедипин), триметазидин, итн.

Во третманот на ангина пекторис, препорачливо е да се користат антисклеротични лекови (група на статини - ловастатин, симвастатин), антиоксиданти (токоферол), антитромбоцитни агенси (ацетилсалицилна киселина). Според индикациите, се спроведува профилакса и третман на нарушувања на спроводливоста и ритамот; со ангина пекторис од висока функционална класа, се спроведува хируршка реваскуларизација на миокардот: ангиопластика со балон, калемење на коронарна артерија.

Кога третирате ангина пекторис со народни методи, мора да се следат две правила:

 • секој рецепт на традиционална медицина мора да биде одобрен од лекарот што посетува;
 • народни методи се помагачи на традиционалните методи на лекови.

Постојат многу алтернативни методи на лекување. Тие се засноваат на главните точки на традиционалниот третман на болеста: здрава исхрана и здрав начин на живот.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Каранфилче лук

Честа чешне лук е алтернатива на нитроглицеринот за време на напад на ангина пекторис. По џвакање чешне лук, болката во пределот на градниот кош ќе помине по 20 минути. Овој рецепт се наоѓа во многу стари колекции на рецепти за традиционална медицина. Во принцип, ако се случи напад неочекувано, таков рецепт е добар начин да се справите со болката.

Најпопуларната профилакса на стенокардија е мешавина од лук, лимон и мед. За да го подготвите, треба да ставите еден литар мед во тегла со три литри, исцеден сок од десет лимони и пет средни глави лук, излупени на каранфилче.

Мешањето на добиената мешавина не е лесно, но содржината треба добро да се измеша. Потоа затворете ја теглата со капак и ставете една недела на темно место со ладна температура. Подготвената инфузија треба да се зема во две лажици пред појадок, растворајќи ја во устата. Текот на приемот е сè додека не заврши целата подготвена инфузија.

Алое инфузија на мед

Го зајакнува срцето и инфузијата на алое на медот. Овој рецепт на традиционална медицина е особено ефикасен при првите манифестации на болеста.

Пет големи листови од алое и три големи лимони се пренесуваат заедно преку мелница за месо. Како резултат на редок цемент, се меша со половина литар мед, се загрева во водена бања. Следно, смесата се става во фрижидер неколку дена и се зема на лажица на празен стомак. Како и во претходниот рецепт, текот на земањето инфузија на алое вера на мед е сè додека не заврши инфузијата.

Сок од зеленчук

Овој рецепт е погоден за спречување на многу проблеми со срцето. Помага и при аритмија и коронарна срцева болест.

За да подготвите сок од зеленчук, треба да измешате еден литар сок од морков, 600 грама сок од целер, 500 грама сок од спанаќ и 250 грама сок од магдонос. Таквата мешавина од зеленчук треба да се пие во две чаши дневно. Нема временски ограничувања за текот на приемот. Ако е можно, овој сок треба да се направи постојан дел од вашата дневна исхрана.

Со коронарна срцева болест, прогресивната ангина обично се третира во болница. Ова се должи на фактот дека во неповолна комбинација на околности, пациентот може да умре од опасна по живот аритмија или миокарден инфаркт. Затоа, со сличен тек на болеста, пожелно е да се спроведуваат набудувања на мониторот додека не се подобри состојбата.

 • нитрати;
 • распаѓачи;
 • бета-блокатори;
 • Верошпирон;
 • антихипертензиви;
 • статини.

Понекогаш е пропишана интравенска администрација на хепарин и нитроглицерин. Ако медицинската историја на пациент со прогресивна ангина е придружена со сериозна промена во коронарниот кревет, што се открива со коронарна ангиографија, тогаш оптимална стратегија за третман е стентирање или бајпас хирургија.

Со локална лезија од 1-2 садови, може да се изврши минимално инвазивен третман и да се изврши стентирање. Прелиминарно се изведува пластична операција со балон, што е потребно за проширување на луменот на садовите. Понекогаш се појавуваат компликации поврзани со формирање на калцификации во областа на операцијата. Таквата плакета станува многу тврда и тешко се уништува.

Покрај тоа, неговите остри рабови можат да го оштетат интегритетот на васкуларниот wallид, што ќе предизвика крварење. Затоа, во некои случаи, отворена хирургија (бајпас на коронарна артерија) се користи за лекување на прогресивна ангина пекторис. Оваа операција е придружена со циркулаторен арест, затоа е контраиндицирана кај пациенти во сериозна состојба или во присуство на сериозни истовремени патологии.

Како да се третира ангина пекторис? Третманот на ангина пекторис е насочен кон запирање на синдромот на болка, спречување на развој на миокарден инфаркт, како и запирање на развојот на атеросклероза и чистење на крвните садови од атеросклеротични плаки.

1. Ограничување на човечката физичка активност; 2. Третман со лекови (лекови за ангина пекторис): 2.1. Олеснување на болката; 2.2. Терапија за одржување; 2.3. Атеросклеротична терапија; 3. Диета; 4. Хируршки третман; 5. Усогласеност со превентивни мерки.

Како што постојано споменавме во овој напис, секоја физичка активност на некоја личност, вклучително и силни емоционални искуства, го прави срцето побрзо да работи, пулсот се зголемува и срцето почнува да пумпа крв побрзо за нормално функционирање, и затоа му треба повеќе крв.

- Прогресивна ангина пекторис - причини, симптоми, дијагноза и третман

За да се спречат такви ситуации, на пациентот му треба одмор, а колку е поголема функционалната класа (ФК) на ангина пекторис, толку повеќе треба да се заштитите од физичка активност и стресни ситуации.

Физичка активност е потребно и е пропишано од страна на присутните лекар во фазата на рехабилитација, по дополнителен преглед на пациентот.

Важно! Пред да користите какви било средства и лекови за третман на ангина пектор, не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар!

Важно! Пред да користите народни лекови за ангина, не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар!

Лимон Следејќи ја диетата, за која зборувавме малку повисоко во статијата, пред секој оброк, користете внимателно измиена кора од лимон.

Лук, лимон и мед. Ставете во тегла 3 литри 1 литар мед, сок од 10 лимони и 5 глави лук (не каранфилче) исцеден преку мелница за лук, измешајте сè темелно, покријте ја теглата со капак и ставете го на темно и ладно место за 7 денови да се инсистира. Треба да го земате лекот за 2 лажици. лажици наутро, 1 пат на ден, на празен стомак, полека апсорбирајќи го производот за неколку минути. Текот на третманот е сè додека не заврши готвениот лек.

Глог. Истурете во термос 4 лажици. лажици глог и истурете го со 1 литар врела вода, ставете го производот преку ноќ за инсистирање. Пијте инфузија во текот на денот како чај.

Нане и валеријана. 4 лажици. лажици пеперминт и 1 лажица масло. додадете лажица валеријана во термос, пополнете ги растенијата со 1 литар врела вода и оставете ги настрана да инсистираат на неколку часа. Инфузија треба да се пие во текот на денот.

За да ја зголемите ефикасноста на лекот, тука можете да додадете и неколку лажички розови колкови, кои ќе додадат дел од витамин Ц во пијалокот, директно спротивставувајќи го формирањето на атеросклеротични плаки.

Елаво масло. За да се запре болката во срцето, потребно е да се нанесуваат 6-7 капки масло од ела на ова место.

Знаци на ангина пекторис

Ангина пекторис, без оглед на видот, е јасно визуелизирана. Едно лице чувствува силна болка во пределот на градите од сечење или угнетувачка природа. Карактеристичен знак е притискање на тупаница кон срцето од страна на пациентот, што тој се обидува да го покаже наместо концентрацијата на болка. Таквиот гест е инстинктивен. Болката за време на напад на болеста не се појавува точкасто во градите.

Следните симптоми укажуваат на напад:

 • физички или емоционален стрес пред нападот,
 • бланширање
 • недостаток на чувствителност во прстите,
 • израз на страдање на лицето
 • пот на челото
 • наизменично ретко дишење
 • забрзан пулс.

Во повеќето случаи, со стабилна форма на болеста, напад се јавува веднаш по прекинот на физичката активност.

Прогноза и превенција

Спречувањето на ангина пекторис е важно затоа што прогнозата на третманот на болеста е неповолна. Невозможно е да се излечи болеста со конзервативни методи. И ризикот од развој во миокарден инфаркт или ненадејна смрт е доста висок.

Затоа, треба да започнете да размислувате за здравјето на срцето кога е здраво. Се препорачува неколку правила подолу да ги направите дел од вашиот животен стил. Спречувањето на ангина пекторис може да се вклопи во четири едноставни вистини:

 • постојана физичка активност
 • недостаток на емоционално преоптоварување,
 • да се откаже од пушењето,
 • здравствено следење.

Дозволете ни да ги испитаме овие вистини подетално.

Човечкото срце е мускул. Одржувањето на нејзиниот тон бара редовно вежбање.

Товарите можат да бидат различни: одење, трчање, физичка работа, часови во теретана. И сите од нив позитивно ќе влијаат на состојбата на срцето и ќе го зајакнат.

Ако не сте професионален спортист, не исцрпувајте го телото со исцрпувачки товари. Но, да седите цел ден во канцелариски стол не вреди. Треба средно решение. Доволно е да пешачите по неколку километри дневно или да трчате неколку кругови околу вашиот блок наутро. Главната работа е постојаност, а потоа срцето ќе биде подготвено за напор.

Стресот е ваш непријател во спречувањето на срцеви проблеми. Постојаната кавга и вознемиреност негативно влијаат на ресурсот на срцевиот мускул. Секој сфаќа дека не можете да се ставите во тротоарот и да не се грижите за ништо. Но, размислувајќи за вашето тело, треба правилно да дадете приоритет.

8a61c6a2758e3ed7d60d125b0f644c26 - Прогресивна ангина пекторис - причини, симптоми, дијагноза и третман

Не прскајте емоции на проблеми што не го заслужуваат тоа. Одамна е забележано дека луѓето кои не се во конфликт многу поретко се соочуваат со срцеви проблеми. Ова исто така важи и за ангина пекторис.

Затоа, го земаме по правило: за да се намали ризикот од развој на ангина пекторис, потребно е да се намали количината на стрес во животот.

Да се ​​откаже од пушењето

Пушењето и спречувањето на ангина пекторис се некомпатибилни концепти. Кислородот, кој мора да се достави до срцето од крвните садови, се заменува со штетни соединенија од чад од тутун кога се пуши. Автоматски, добиваме влошување на еден од факторите во развојот на болеста - лошо снабдување со срцето со кислород.

Овој факт се однесува на борбата против болеста и нејзината превенција. Со секоја цигара ја влошуваме исхраната на срцето и го приближуваме моментот кога ќе се појави првиот напад на болка во градите. Ангина пекторис е многу поблиску до оние кои пушат.

Во однос на алкохолот, постои интересно мислење: алкохолот совршено ги разградува масните соединенија кои ги затнуваат садовите и доведуваат до атеросклероза. Врз основа на овој факт, голем број експерти веруваат дека алкохолот со умерена доза е корисен како профилакса за ангина пекторис и други срцеви проблеми.

Оваа изјава е поткрепена и со фактот дека многумина олдтајмери ​​редовно пиеја чаша вино или чаша коњак. Но, овој факт не може да се земе како водич за акција.

Ако некое лице води здрав начин на живот, доживува редовен физички напор, избегнува стрес, тогаш најдобро решение би било целосно отфрлање на алкохолот.

ateroskleroz razvitie bolezni 1 - Прогресивна ангина пекторис - причини, симптоми, дијагноза и третман

Мора да се има на ум дека веројатноста за појава на ангина пекторис се зголемува со истовремени болести. Болести на белите дробови, црниот дроб, дијабетес мелитус, проблеми со гастроинтестиналниот тракт се сите фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на ангина пекторис.

Редовните превентивни прегледи од терапевт ќе ви овозможат да дијагностицирате какви било здравствени проблеми во раните фази. Раната дијагноза е најлесниот начин да се ослободите од проблемите.

Запомнете дека срцето е мотор на телото. Но, какви било проблеми со други органи го зголемуваат оптоварувањето на срцето и значително го намалуваат неговиот ресурс.

Ангина пекторис е хронична, оневозможувачка срцева болест. Со прогресијата на ангина пекторис, постои висок ризик од развој на миокарден инфаркт или смрт. Систематскиот третман и секундарната превенција помагаат во контролата на текот на ангина пекторис, се подобрува прогнозата и се одржува работниот капацитет, а се ограничува и физичкиот и емоционалниот стрес.

Ефективната профилакса на ангина пекторис бара исклучување на факторите на ризик: намалување на вишокот тежина, контрола на крвниот притисок, оптимизирање на диета и начин на живот, итн. Како секундарна профилакса со веќе утврдена дијагноза на ангина пекторис, потребно е да се избегнат грижи и физички напор, профилактички земајте нитроглицерин пред вежбање и спречување на атеросклероза, спроведување на терапија на истовремени патологии (дијабетес мелитус, болести на гастроинтестиналниот тракт). Точно следење на препораките за третман на ангина пекторис, земање на пролонгирани нитрати и мониторинг на диспанзерот од страна на a cardiolогист може да постигне состојба на продолжена ремисија.

Спречување на ангина пекторис вклучува усогласеност со следниве правила и препораки:

 • Целосен прекин на пушењето и алкохолот;
 • Минимизирање на употребата на нездрава и нездрава храна, вклучувајќи масна, пржена, зачинета, солено, пушено месо, како и храна што го зголемува нивото на „лош“ холестерол во крвта;
 • Јадење храна збогатена со витамини и макро-микроелементи (минерали);
 • Движете се повеќе така што циркулацијата на крвта секогаш „игра“. Вежбајте, доколку е потребно, консултирајте се со лекар за физикална терапија, така што тој назначува група вежби за зајакнување на кардиоваскуларниот систем;
 • Внимавајте на вашата тежина, не дебелеете;
 • Избегнувајте стресни ситуации, доколку е потребно, сменете ги работните места;
 • Не оставајте ги случајно нејзините разни болести, особено кардиоваскуларниот систем, за да не станат хронични.

Како да се третираат ангина пекторис

Третманот на ангина пекторис не подразбира целосно отстранување на проблемот. Целта на терапијата:

 • намалување на ризикот од напади во миокарден инфаркт или во ненадејна смрт;
 • намалување на фреквенцијата на симптомите;
 • елиминирање на манифестациите на болеста.

ateroskleroz razvitie bolezni - Прогресивна ангина пекторис - причини, симптоми, дијагноза и третман

Третманот може да се подели во четири групи:

 • олеснување на симптомите
 • терапија со лекови за да се намали ризикот од симптоми,
 • промена на животниот стил
 • хируршка интервенција.

Симптомите на болеста може да се ослободат со употреба на лекови со нитрати со кратко дејство. Терапевтскиот ефект на нитратите се базира на проширување на:

Ова ја подобрува исхраната на исхемичните делови на миокардот, го намалува периферниот отпор, го подобрува коронарниот проток на крв. Намалување на компресивната болка во пределот на градниот кош се постигнува поради хемодинамичко растоварување на миокардот и намалување на количината на стрес на срцето. Вториот факт ја намалува побарувачката на срцето за кислород.

Тоа е, снабдувањето со срцето со кислород по земањето нитрати не се зголемува. Потребата за нив се намалува. Меѓу нитратите со кратко дејство, единствениот лек е вообичаен: нитроглицерин. Се ослободува во форма на таблети или хиоиден спреј и чини во аптеките од 66 рубли.

За ублажување на симптомите, таблетата со нитроглицерин се става под јазикот и се држи таму додека не се ресорбира целосно. За да се забрза дејството на земање на лекот, таблетата со нитроглицерин може да се пре-касне во неколку делови и исто така да се стави под јазикот.

За да се намали ризикот од ангина пекторис, лекови од седум групи се препишуваат во различни комбинации. Антитромбоцитните лекови ја инхибираат агрегацијата на тромбоцитите. Ова го намалува ризикот од згрутчување на крвта.

Меѓу антитромбоцитните лекови се користи аспирин, кој е ефикасен и во стабилна и во нестабилна ангина. Намалување на ризикот од коронарна тромбоза го намалува ризикот од развој на миокарден инфаркт.

Хиполипидемии - лекови за спречување на формирање на липиди во крвта, кои предизвикуваат атеросклероза.

ПодготовкаЦенаОпис
Симвастатинод 54 рубли.Во секоја таблета, во зависност од дозата, 10 или 20 mg симвастатин. Во пакетот од десет до сто таблети.
Аторвастатинод 52 рубли.Лекот е достапен во форма на таблети. Секој содржи 10, 20 или 40 мг аторвастатин. Пакет може да содржи од десет до сто таблети.
Росувастатинод 154 рубли.Таблети со активна супстанција росувастатин. Во секоја 5, 10, 20 или 40 мг активна супстанција. Во пакет од 30 или 60 таблети.

β-блокатори - група лекови чие дејство е насочено кон нормализирање на отчукувањата на срцето и намалување на фреквенцијата на контракции на срцевиот мускул.

ПодготовкаЦенаОпис
Бисопрололод 79 рубли.Лекот е во форма на таблети, од кои секоја може да содржи 2,5, 5 или 10 mg бисопролол. Достапно во пакувања од 30, 50 или 60 таблети.
Небивололод 187 рубли.Таблети со по пет милиграми небиволол хидрохлорид во секоја од нив. Во пакувањето, во зависност од пакувањето, од 14 до 60 таблети.
Карведилолод 69 рубли.Достапно во форма на таблети. Во зависност од дозата, секоја може да содржи 6,25, 12,5 или 25 mg карведилол. Во пакет од 30 таблети.
ПодготовкаЦенаОпис
Нифедипинод 28 рубли.Достапно во форма на дражеи и таблети. Без оглед на формата на ослободување, една единица на лекот содржи 10 mg активна супстанција нифедипин. Во пакет од 50 таблети или дражеи.
Дилтиаземод 95 рубли.Таблети кои содржат по 60 или 90 мг дилтиазем, во пакет од 30 парчиња.
Верапамилод 17 рубли.Достапно во форма на таблети. Активната супстанција на верапамил хидрохлорид е содржана, во зависност од дозата, во волумен од 40, 80 или 240 mg на таблета. Достапно во пакувања од 50 таблети.
ПодготовкаЦенаОпис
Кораксанод 1100 рубли.Обложени филм-таблети кои содржат по 5,39 мг ивабрадин хидрохлорид. Пакетот содржи 56 таблети.
Бравадинод 392 рубли.Таблети со 5 или 7,5 mg на активната супстанција Ивабрадин. Пакетот содржи 28 или 56 таблети.
ПодготовкаЦенаОпис
Кандесартанод 160 рубли.Таблети од 28 парчиња во пакет, од кои секоја има 8, 16 или 32 мг кандесартан цилексетил.
Периндоприлод 66 рубли.30 таблети на пакување. Секој, во зависност од дозата, содржи 4 или 8 mg периндоприл ербумин.
Рамиприлод 87 рубли.Достапно во форма на таблети од 5 или 10 mg активна супстанција, 30 таблети на пакување.
Валсартанод 309 рубли.Валсартан е достапен во форма на таблети, во пакувања од 28,30 или 84 парчиња. Секоја филм-обложена таблета содржи 80 или 160 mg валсартан.

Нитрати, кои веќе беа споменати во делот за симптоматска терапија на ангина пекторис. Лековите во оваа група се разликуваат во времето на дејство:

 • кратко дејство (до еден час),
 • умерено продолжено дејство (до шест часа),
 • значително продолжено дејство (од шест до 24 часа).

Нитрати со кратко дејство Нитроглитицерин, Исакардин, Нитросорбид се земаат непосредно пред вежбање за да се спречи напад на ангина пекторис. Недостатокот на ефект е повод да се размисли за правилната дијагноза.

Класа на функцииНитратна групаГлавни лековиКарактеристики на прием
I
IIКратки и умерени пролонгирани нитратиКардикет 20, Моносан, КорватонАпликацијата е слична на првиот FC со таа разлика што привременото обложување со нитрати е подолго, во зависност од очекуваните оптоварувања.
IIIЗначајни нитрати со долго дејствоПектрол, Оликард Ретард, Нитронг ФортАнгина пекторис од третата функционална класа е запрен со лекови со значително продолжено дејство. Во исто време, императив е да се одржи одреден период без нитрати со цел да се избегне развој на отпорност на нитрати.
IVЗначајни нитрати со долго дејствоПектрол, Оликард Ретард, Нитронг ФортРаспоредот на внесување нитрати е дизајниран на таков начин што нивното дејство е покриено цело време.

Главната улога во запирање на манифестациите на болеста му припаѓа на начинот на живот на пациентот. Да почнеме со физичка активност.

Дури и со ангина пекторис од четвртата функционална класа, кога некое лице е практично неспособно, неопходна е физичка активност. Главниот непријател на пациентот е неактивноста. За оние кои поголемиот дел од своето време го поминуваат во фотелја или во кревет, потешко е да се запре болеста. Физички вежби за пациентот ги избира лекарот. Дури и ако се само неколку чекори на секои неколку часа, тие се важни.

Во исто време, забранета е аматерска активност во форма на независно зголемување на товарите со имагинарно подобрување на состојбата. Речиси е невозможно да се предвиди напад. Затоа, какви било прилагодувања во системот на физичка активност се можни само со дозвола на лекарот.

Повеќе за пушењето. Оваа лоша навика е силен фактор на ризик за ангина пекторис. Врската помеѓу цигарите и болеста за која станува збор е директна: пушењето се стеснува и ги оштетува крвните садови, предизвикувајќи влошување на протокот на крв. Затоа, со ангина пекторис, задолжително е откажување од пушење. Нема алтернативи за ангина пекторис. Престани да пушиш

Сега за исхраната. Ниту во ова прашање нема алтернативи. Само прилично строга диета, која, сепак, се вклопува во концептот на здрава исхрана. Пациентот не треба да јаде само зеленчук и да пие вода. Храната може да биде разновидна.

Главната забрана е храна што содржи холестерол. Зборуваме за животински масти. Од месо е подобро да се избере живина и риба. Инаку, диетата за ангина пекторис е едноставна: повеќе необработено жито во каква било форма, повеќе овошје и зеленчук.

стенокардија grudnaya zhaba lokalizaciya - Прогресивна ангина пекторис - причини, симптоми, дијагноза и третман

И за емоциите! Стресот е непријател во борбата против ангина пекторис. Негативните емоции мора да се избегнуваат. Респираторни вежби и ориентални практики помагаат да се справите со оваа задача: јога, медитација. Задачата на пациентот е да го прилагоди својот живот, така што непријатните ситуации се поретки. Тешко е, но потребно.

Хируршка интервенција за ангина пекторис е пропишана кога терапијата со лекови не го дала посакуваниот резултат. Методите на хируршки третман на болеста се доста ефикасни и доведуваат до резултат во кој нападите целосно престануваат. Со ангина пекторис, се користи еден од двата вида на хируршка интервенција:

 • корнарна артериска бајпас калемење,
 • ангиопластика со балони.

Бајпас на коронарна артерија е поставување на бајпас област помеѓу аортата и коронарната артерија. Артериите или вените земени директно од пациентот се користат како бајпас шант.

За таква трансплантација, се зема дел од внатрешната млечна артерија, ако нема контраиндикации за ова. Заобиколување на крвотокот со стеснет лумен го елиминира недостатокот на кислород под стрес и спречува развој на исхемија и срцев удар.

Ангиопластиката со балони е помалку трауматско хируршко решение за проблемот. Врз основа на коронарографија, се открива местото на најголемо стеснување на крвните садови. За време на операцијата, на ова место се вметнува балон. Се пумпа во садот, проширувајќи го луменот. Цилиндарот потоа се спушта и се отстранува. Претходно, беше завршена ангиопластика со балон. Но, сега оваа постапка во чиста форма не е доволно ефикасна.

Ангиопластика со балони во комбинација со стентирање. На местото на балонот се вметнува метален стент, кој останува таму засекогаш. Го одржува луменот на крвниот сад на потребното ниво.

Ангиопластиката со балони проследена со стентирање е најефективната опција за хируршки третман на ангина пекторис.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic