Изолирана белодробна стеноза кај деца

За откривање на белодробна стеноза, прикажани се методи за истражување на слики:

 • Ултразвук на срцето (ехокардиографија);
 • радиографија;
 • ЕКГ;
 • доплерометрија;
 • звучи.

Во зависност од видот на болеста, лекарот пропишува третман, но во каква било форма и степен ќе биде хируршки. Сепак, лековите може да се препишат како дел од сложената поддршка за поддршка. Најчесто, со вродена форма, операцијата се изведува на возраст од 5-10 години. Во прв или втор степен, кога симптомите се благи, нема потреба од операција на претходен датум. Само во тешки случаи, операцијата е индицирана во првите денови по раѓањето на бебето.

Хируршката интервенција треба да се изврши веднаш ако индикаторот, како што е градиентот на притисок помеѓу комората и артеријата, надминува 50 mm. Hg Уметност

Белодробната стеноза кај децата е една од најчестите болести поврзани со срцеви и васкуларни дефекти. Главната мерка за спречување на нејзиното појавување е нормалниот тек на бременоста и минимизирање на штетните ефекти во ова време.

Режимот на третман е избран индивидуално, бидејќи тука многу зависи од фазата на развој на патологијата. Ако стеснувањето е мало и протокот на крв не е нарушен, тогаш можеби нема да биде потребен посебен третман - понекогаш благ степен на стеноза поминува сам по себе со возраста.

Сепак, операцијата е единствениот начин да се поправи стеснувањето. Терапија со лекови се спроведува само како подготовка за операција. Особено, антибиотиците се препишуваат на мали пациенти за заштита од бактериска инфекција и спречување на септички ендокардитис.

Единствениот ефикасен начин за лекување на АЛС е хируршка интервенција - да се отстрани стеснувањето. Операцијата е индицирана за пациенти со умерена и критична АЛС. Минималното стеснување на садот не бара хируршка интервенција и во некои случаи може да помине спонтано.

Типот на операција е избран во зависност од сериозноста на состојбата на пациентот. Во тешки случаи, операцијата се изведува во првите месеци од животот. Просечниот степен на стеноза се подложува на хируршка корекција откако пациентот ќе достигне возраст од 5-10 години.

Со изолиран вентил АЛС, различни варијации на валвулопластика се докажаа добро.

Stenoz javljaetsja prichinoj pereboev v transportirovke krovi v legkie - Изолирана белодробна стеноза кај деца

Во повеќето случаи, се спроведува ендоваскуларна валвулопластика со балон. Суштината на методот е воведување на балон на надувување во стенотичката област, во која се пумпа воздух низ катетерот. Балонот што се шири механички го проширува стеснетиот дел.

Поретко се користи отворена валвулопластика, во која хирургот ги дисецира споените комуналии. Типично, отворена операција се изведува кога валвулопластиката со балон е неефикасна. Понекогаш пациентите со критична фаза на патологија се подложени на атриосептостомија со балон. Некои форми на АЛС бараат хируршка корекција во форма на системско белодробно бајпас калемење.

Со суправалвуларна стеноза во областа на стеснување, реконструкцијата се изведува со употреба на лепенка од сопственото ткиво на пациентот или со инсталирање на ксеноперикардијална протеза. Тактиките за третман на субвалвуларна стеноза вклучуваат отстранување на стеснет дел од артеријата.

Ако пациентот има голем шант од лево надесно, на пример, отворен артериозус на дуктус или интервентрикуларен септален дефект и страда од дишење, диурезата е ефикасна во намалувањето на цијанозата секундарно на пулмоналниот едем.

Кислородот треба да се препише на секој пациент со цијаноза при респираторна инсуфициенција. Употребата на кислород може да го намали притисокот на белодробната артерија кај пациенти со реактивен белодробен васкуларен систем, а со тоа да го зголеми пулмоналниот проток на крв.

Третманот зависи од степенот на стеноза. Така, клиничката проценка, како и сликата ќе бидат непосреден водич. Cardiology или кардиоторакална консултација е неопходна ако визуелните прегледи покажат опструкција на десниот одлив.

Неопходно е да се обрне внимание на следново:

Тешка стеноза, врв на градиент 60 mmHg. Уметност и повеќе, бара итна дилатација на вентилот со балон валвотомија.

Пациентите со лесна стеноза на белодробните валвули обично немаат потреба од третман.

Пациентите со сериозна или симптоматска инфундибуларна или суправалвуларна стеноза на белите дробови бараат итна интервенција. Валвулотомијата е стандард на грижа за овие пациенти.

Честопати цијанотичните деца со респираторен дистрес и хипотензија / шок се скринираат на ист начин како и кај пациенти со сепса.

Во втората природно-историска студија за вродени срцеви мани, биле испитани 592 пациенти со белодробна валвуларна стеноза за 10 688 лица годишно; само еден пациент имал епизода на бактериски ендокардитис.

Се препорачува спречување на ендокардитис во рок од 6 месеци по обновување на вродена срцева болест. Покрај тоа, потребна е превенција за живот за луѓе кои имаат протези на валвула.

Интервенција со балон ангиопластика или поправка на вентил е индицирана за пациенти со врвни градиенти на вентилите поголеми од 50 mm Hg. Уметност или пациенти со ангина пекторис, несвестица, отежнато дишење при физички напор или со пресинкоп. Опциите за корекција вклучуваат операција на отворено срце, балонска ангиопластика, перкутано стентирање, замена на перкутана валвула или перкутано поставување на цевките.

Пациентите со тешка или симптоматска инфундибуларна или суправалвуларна стеноза на белите дробови бараат хируршка интервенција.

Критична белодробна валвуларна стеноза може да се појави со речиси пулмонална атрезија (цијанотични лезии) со мала и честопати несоодветна десна комора. Овие пациенти преживуваат поради отворен артериозус канал. Атрезија на белодробна валвула или критична стеноза на белодробна валвула со несоодветна десна комора бара шант, откако каналот е патентиран фармаколошки со простагландин Е1.

Конечното закрепнување не може да биде можно ако десната комора е хипопластична, потребна е единствена вентрикуларна палијација, како што е постапката на Фонтејн, или варијации, како што е директен додаток на десниот атриум до анастомозата на главната пулмонална артерија. Честопати, трупот и гранките на белодробните артерии треба да се зголемат.

Белодробната стеноза е срцево заболување со вродена или стекната етиологија, како резултат на што пациентот има стеснување на луменот на белодробното стебло, што е фактор во развојот на нарушувања на циркулацијата.

За да ја разберете опасноста од патологија, треба да имате идеја за нејзините причини, клиничката слика, дијагностичките методи, како и третманот и прогнозата на болеста.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Видови и причини

Врз основа на нивото на нарушувања на циркулацијата, лекарите го делат дефектот на четири вида:

 1. Субвалвуларен тип на стеноза, 5% од вкупниот број. Со него се забележуваат промени во форма на инка во појдовните структури на десната комора поради абнормална пролиферација на мускулите и влакнестите влакна.
 2. Nadklapanny стеноза се забележува кај 5-10% од пациентите. Ова е неразвиеност или оштетување на theидовите на артеријата.
 3. Вентил форма на стеноза. Се развива во 85% од случаите. Ова е состојба во која залистоците на вентилите се згуснуваат, деформираат и се мешаат во протокот на крв.
 4. Комбинирана форма. Се карактеризира со комбинација на два или повеќе видови на стеноза со развој на тешки клинички симптоми.

За практичност, се користи класификација, која се базира на индикатор за градиент на притисок помеѓу артеријата и празнината на десната комора, како и систолниот крвен притисок во неа:

 1. Првата фаза на стеноза е умерено стеснување. Во овој случај, индикаторите за градиентот на притисокот и нивото на систолниот притисок се во опсег од 20-30 mm RT. Уметност и 60 mmHg. Уметност соодветно.
 2. Втората фаза на патологијата е тешка стеноза на луменот на артеријата. Нивото на градиент е 30-80 mm Hg. Уметност, и систолен крвен притисок - 60-100 mm RT. Уметност
 3. Третата фаза на болеста е тешка стеноза. Нивото на градиент на притисок е повеќе од 80 mm Hg. Уметност., И индикатор за систолен притисок од повеќе од 100 mm RT. Уметност
 4. Во четвртата фаза на болеста, се развиваат процеси на декомпензација. Во овој случај, се забележува намалување на градиентот и нивото на систолниот притисок како резултат на развој на контрактилен тип на инсуфициенција.

Вродена малформација

Меѓу етиолошките фактори на CHD кај новороденчињата, лекарите разликуваат:

 • неповолни услови за живот и работа на една жена за време на бременоста, што влијае на здравјето на фетусот;
 • присуство на генетска предиспозиција за разни дефекти во структурите на кардиоваскуларниот систем кај фетусот;
 • идна мајка која консумира алкохолни пијалоци, психоактивни и наркотични супстанции, антибактериски лекови;
 • болести на вирусна етиологија кај бремена жена, меѓу кои рубеолата и инфективната мононуклеоза се сметаат за најопасни;
 • изложеност на х-зраци и други видови на јонизирачко зрачење за време на периодот на бременост.

Стекнат дефект

Главните фактори во развојот на стекнатата форма на болеста се:

 • атеросклеротични лезии на wallsидовите на коронарните артерии;
 • ревматска болест на срцевиот залисток;
 • присуство на калцификациски промени во зоната на вентили на пулмоналното стебло и аортата;
 • хипертрофична кардиомиопатија;
 • компресија на артеријата со зголемување на лимфните јазли, присуство на малигни неоплазми и аневризми;
 • фокуси на воспаление во васкуларните wallsидови кои се предизвикани од патогени инфекции на туберкулоза и сифилис.

симптомите

Стенозата на устата на пулмоналната артерија може да се манифестира во разновидна клиничка слика, што зависи од стадиумот на болеста.

Со незначителни степени на стеснување, не се забележуваат знаци на патологија.

Деца

Клиничката слика на болеста во детството се карактеризира со:

 • бледило на кожата или акроцијаноза - сини образи, усни, врвови на прсти, отежнато дишење, честа пневмонија, склоност кон настинки;
 • заостанување на детето во физичкиот развој;
 • замор;
 • патолошки шум при слушање на срцето;
 • несвестица.

Кај возрасните

Најчестите знаци на стеснување на луменот кај постарите луѓе се:

 • честа вртоглавица;
 • отежнато дишење;
 • општа слабост;
 • хемодинамичко оштетување;
 • присуство на систолен тремор за време на аускултација;
 • компресивна болка во левата страна на градите;
 • оток на долните екстремитети;
 • асцит;
 • анасарка.

дијагностика

Што можете да направите?

Со мала сериозност на стеснување на пулмоналната артерија, не се спроведуваат посебни терапевтски мерки. Третманот е симптоматски. Ако болеста напредува, степенот на стеноза се зголемува, на детето му е прикажана хируршка интервенција. Најповолна возраст се смета од 5 до 10 години.

Што прави лекарот?

Во зависност од фазата и видот на стенозата, се избира техника на третман. Со стеноза на валвулата, операција се изведува со метод на отворена или балонска валвулопластика.

Суправалвуларниот тип на стеноза се третира со промена на областа на стеснување со помош на протеза или лепенка. Како по правило, прогнозата е поволна.

Периодот на рехабилитација кај децата е околу три месеци. Две години по операцијата, дозволена е физичка активност. Без третман, стенозата на значителна форма на развој може да доведе до хипертрофија и срцева слабост од десната комора. Ова може да биде фатално.

Ако стенозата е откриена кај фетусот за време на ултразвук и доплер ултразвук, не очајувајте. Операцијата може да се изврши по раѓањето на бебето, и тој ќе може да живее полн живот. Идентификуваната стеноза кај фетусот ќе ви овозможи однапред да се подготвите за операцијата и навремено да преземете итни мерки.

Компликации

Ова е многу опасна патологија, која во никој случај не може да се игнорира. Дете со стеноза е повеќе склоно кон развој на разни воспалителни болести на респираторниот тракт.

Повреда на протокот на крв доведува до постепено миокарден дистрофија, што може да резултира со срцев удар, мозочен удар, тешка инсуфициенција на десната комора. Најопасната компликација на изолирана белодробна стеноза кај деца е септички ендокардитис. Затоа, детето со таква дијагноза секогаш треба да биде под буден надзор.

Без оглед на формата на стеноза, болеста може да предизвика сериозни проблеми кои влијаат на времетраењето и квалитетот на животот. Навремената дијагноза и операцијата ќе помогнат да се избегнат овие проблеми.

Која е опасноста од белодробна стеноза? Оваа патологија е причина за развој на миокардна дистрофија. Без третман, стеснувањето на луменот на пулмоналната артерија може да доведе до последици како што се мозочен удар, миокарден инфаркт и слабост на десната комора. Без операција, пациент со стеноза умира за пет години.

Ако вашето дете има белодробна стеноза, не паничете. Навременото и адекватен третман ќе му овозможи на вашето бебе да се развива хармонично заедно со врсниците и да живее полн живот многу години.

Причини за стеноза

Белодробна стеноза кај деца може да се развие под влијание на различни фактори. За жал, точните механизми на развој на болеста сè уште не се целосно проучени. Како и да е, вреди да се погледне список на предуслови.

 • Важна улога игра генетската наследност. Ризикот од развој на стеноза се зголемува ако на родителите или блиските роднини на детето им биле дијагностицирани вродени срцеви мани.
 • Присуство на метаболички и системски патологии кај мајката.
 • Инфективните болести (особено оние од вирусно потекло) што ги носи жена на почетокот на бременоста се потенцијално опасни.
 • Развојот на стеноза може да доведе до употреба на лекови со тератогени својства.
 • Ризикот од оваа патологија се зголемува со повеќекратна бременост.
 • Различни хромозомски болести се опасни.
 • Фактори на ризик вклучуваат нарушен проток на крв во фетоплацентата.
 • Веројатноста за развој на такви вродени малформации кај дете се зголемува ако мајката има над 38 години и ова е нејзина прва бременост.

Често развојот на стеноза е поврзан со изложеност на неколку неповолни фактори.

Вообичаено е да се разликуваат четири фази на развој на оваа болест.

 • Првата фаза или умерена стеноза на пулмоналната артерија кај дете ретко е придружена со забележителни надворешни симптоми. Постои мало преоптоварување на десната комора, што може да се забележи за време на ЕКГ. Детето, како по правило, се чувствува сосема нормално.
 • Втората фаза е изразена форма на болеста, која е веќе придружена со забележителни нарушувања.
 • Третата фаза или тешка стеноза, се карактеризира со сериозно влошување на состојбата на мал пациент. Притисокот на пулмоналниот вентил се зголемува. Може да забележите знаци на сериозно нарушување на циркулацијата.
 • Фазата на декомпензација е придружена со сериозно кршење на протокот на крв. Се развива инсуфициенција на десната комора, се активираат дистрофични процеси во миокардните ткива.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic