Итна помош за кардиоген шок, што ви треба, што не можете да направите

Кардиоген шок е опасна состојба што е тешко да се третира со лекови, што често доведува до смрт на пациентот. Познавајќи го алгоритмот за итна помош за кардиоген шок, можете да го спасите животот на пациентот со поддршка на виталните функции на телото пред да пристигне брзата помош. Како да ги препознаете првите знаци на сериозна состојба и што да направите во итен случај, ќе разгледаме во статијата.

Што е кардиоген шок, итна помош (чиј алгоритам е претставен подолу), како може да се спаси животот на една личност со овој феномен? Кои се причините и симптомите на оваа патологија?

Ова е тешка форма на човечка состојба, како резултат на што постои остра промена во крвниот притисок. Се намалува, се забележуваат минутни и шок количини на крв. Шок се јавува главно кај луѓе кои имале миокарден инфаркт. Како резултат на оваа болест, може да ја изгубите свеста, а скоро 90% од случаите се фатални.

Првите знаци на кардиоген шок се:

 1. 1. Бледо лице и усни, сини врвови на прстите.
 2. 2. Зголемен замор и слабост на телото.
 3. 3. Инхибирана реакција и неразумна вознемиреност.
 4. 4. Страв од смрт.
 5. 5. Отечени вени на вратот.

Како резултат на горенаведените симптоми, се јавува респираторен арест и губење на свеста, и ако не е обезбедена прва помош на време, тогаш едно лице може да умре.

Според некои критериуми, можно е да се процени сериозноста на оваа болест, на пример, со индикатори за крвен притисок и изразување на олигурија.

Прв степен - времетраењето на состојбата на шокот е од 1 до 3 часа, крвниот притисок паѓа на околу 90/50 mm, едно лице реагира доволно брзо на терапија со лекови, срцева слабост е слаба или отсутна;

За време на вториот степен, времетраењето на состојбата на шок е од 5 до 10 часа, а крвниот притисок се намалува на 80/50 mm Hg. Во оваа фаза, пациентот реагира побавно на терапијата, се појавуваат примарните знаци на срцева слабост;

Третата фаза на сериозност се изразува во најакутната форма. Времето на шок-состојба е најдолго, симптомите на срцева слабост се акутни, притисокот паѓа на 20 мм, можен е пулмонален едем, како резултат на што лицето практично не може да дише.

При дијагностицирање на пациент, се откриваат следниве симптоми:

 • сувост и бледило на кожата на телото и лицето;
 • ниска телесна температура;
 • зголемено потење;
 • забрзан пулс;
 • напорно дишење;

Дијагностичките процедури вклучуваат ЕКГ за точно утврдување на дијагнозата и помагање. Дијагностички чекори:

 • Првично, се спроведува истражување на пациентот и неговите блиски роднини;
 • тогаш се спроведува општ преглед на пациентот;
 • измерете го крвниот притисок, температурата на телото и пулсот на една личност;
 • слушајте го срцевиот ритам;
 • се прават тестови на урина и се проценува функцијата на бубрезите.

Потребно е прецизно и брзо да се утврди дијагнозата и степенот на развој на болеста. Во овој случај, не треба да се пропушти ниту една минута, бидејќи животот на една личност зависи од тоа. Бидете сигурни да обрнете внимание на надворешните симптоми и знаци, за да бидете сигурни дека пациентот имал миокарден инфаркт, за да ја испита крвта.

Кои форми на кардиоген шок постојат? Тој е од три вида: аритмичен, вистински и рефлексен. Значи, со аритмички нарушени функции кои ја регулираат фреквенцијата на срцето. Ако неговиот ритам се врати, состојбата на шок ќе исчезне.

Рефлекс е послаба форма, предизвикана од намалување на крвниот притисок како резултат на срцев удар. Ако ги преземете потребните активности на време, тогаш притисокот се нормализира, и ако „затворите очи пред него“, тогаш преминот кон вистински шок е неизбежен.

Таквиот шок може да се развие по миокарден инфаркт, поради слабеење на функциите на левиот стомак. Во овој случај, смртта е 100%.

Зошто може да се појави кардиоген шок, кои се причините за нејзината манифестација и што влијае на тоа?

Овој проблем може да се развие и кај деца и кај возрасни. Најосновната причина е миокарден инфаркт, што дава сериозна компликација. Не толку често, болеста може да се појави со труење со кардиотоксична супстанција. И, исто така, шок се јавува поради:

 • тешки аритмии;
 • белодробна емболија;
 • нарушувања на срцето - „пумпата“ во човечкото тело;
 • интракардијално крварење.

Значи, поради последните две причини, срцето не е во можност да го снабди со крв мозокот и човечкото тело во целост. Затоа, може да се развие исхемија или ацидоза, што го комплицира процесот во миокардот, што повлекува фатален исход на пациентот.

Кардиоген шок за итни случаи алгоритам:

 1. 1. Пред сè, потребно е да се постави пациентот на хоризонтална површина и малку да се подигнат нозете со цел да се зголеми протокот на крв во мозокот.
 2. 2. Тогаш треба да му обезбедите на погодената личност максимална количина свеж воздух. На пример, ако сте во затворен простор, треба да отворите прозорец.
 3. 3. Theртвата мора да ја откопча кошулата или да ја соблече вратоврската (доколку има)
 4. 4. Ако недостасува воздух, направете вештачко дишење.
 5. 5. Дајте аналгетик.
 6. 6. Следно, не заборавајте за крвниот притисок. На ниско ниво - нанесувајте лекови кои вклучуваат: хидрокортизон, метазон или допамин.
 7. 7. Последната точка е индиректна срцева масажа.

Итна помош за кардиоген шок е неопходна за пациентот. Ако го извршите овој едноставен алгоритам на дејства, можете малку да ја ублажите болката кај некоја личност.

Целта на овој третман е да се елиминира болката, да се зголеми крвниот притисок и да се нормализира срцевиот ритам.

Во случаи како што е кардиоген шок, лекарите користат лекови со благ наркотичен ефект. Интравенозно капете го пациентот со раствор на гликоза за да го зголемите шеќерот во крвта. Вазопресорските лекови се користат за зголемување на крвниот притисок. Лекарите исто така можат да користат хормонални лекови.

Кога притисокот се стабилизира, на пациентот му се дава натриум нитрозорбид, кој ги шири крвните садови и ја подобрува микроциркулацијата. Ако, сепак, се појави срцев удар, тогаш се прави индиректна масажа, доколку е потребно - дефибрилација.

Бидете сигурни да се обидете да ја однесете жртвата во болница, бидејќи ова може да му го спаси животот. Во современите болници има нови технологии, на пример, контрапалзација. Овој метод ви овозможува да ги пополните крвните садови.

Понекогаш треба да преземете екстремни мерки. Хируршката интервенција е перкутана ангиопластика. Оваа операција помага да се врати проодноста на артериите, но таа мора да се изврши не подоцна од 7 часа по почетокот на нападот.

Со цел целосно да се избегнат ваквите напади, треба да се следи некаков вид превенција. Вклучува:

 • редовна физичка активност во барем мала количина;
 • правилна исхрана, усвојување на органски здрава храна;
 • целосен прекин на пушењето;
 • смиреност, што се изразува во не изложување на нервниот систем на стресни услови.

Последната и најважна и значајна точка на превенција е употребата на лекови пропишани од лекар за да се елиминира болката и нарушената функција на срцето.

Со кардиоген шок, како и со други болести, може да се појават компликации. На пример, првичните знаци на откажување на бубрезите или црниот дроб, чир, церебрална тромбоза. Пулмоналниот проток на крв може да се намали, а тоа пак ќе ја зголеми киселоста на крвта.

За жал, кардиоген шок честопати предизвикува смрт. И покрај фактот дека пациентот помина многу малку време во оваа состојба, има многу компликации (белодробен инфаркт, слезина, некроза, крварење, срцеви аритмии), за кои лекарите се обидуваат активно да се борат, но дури и тие не секогаш успеваат. Според статистичките податоци, само 10% од случаите се справуваат со кардиоген шок.

Со оглед на фактот дека половина од нив умираат во врска со срцева слабост, статистиката е разочарувачка. Останатите 90% се исто така фатални. Но, вреди да се запамети дека навремената превенција, дијагностицирање и испитување ќе помогне да се спречи развојот на болеста или да се запре нејзиниот раст во рана фаза.

Кардиоген шок е сериозна компликација на миокарден инфаркт и други срцеви патологии. Во исто време, прва помош за кардиоген шок е многу важна - прогнозата на пациентот ќе зависи од ова. Затоа, многу е важно секоја личност да знае како да препознае таква итна состојба и како да му помогне на пациентот во таква ситуација.

Суштината на патологијата

Кардиоген шок е последица на акутна срцева слабост, која се јавува ако срцето престане да ја исполнува својата примарна функција, односно да ги снабдува со крв сите витални органи на една личност. Кардиоген шок и неговите клинички манифестации обично се развиваат речиси веднаш по миокарден инфаркт. Што е кардиоген шок, патогенеза, класификација, клиника и третман, ќе биде истакнато подолу.

Оваа состојба се карактеризира со остар пад на крвниот притисок и влошување на снабдувањето со крв до сите човечки ткива и органи.

Ова се должи на остра дисфункција на срцевиот мускул и намалување на срцевиот минутен волумен. За жал, но поради премногу брзи неповратни последици, само 10% од пациентите успеваат да бидат спасени во слична ситуација.

Од причини на појава, кардиоген шок обично се дели на 2 главни типа. Не само што понатамошниот третман ќе зависи од ова, туку и првата помош:

 1. Рефлекс. Во овој случај, нагло опаѓање на крвниот притисок е предизвикано од остра болка, која обично е придружена со широк срцев удар. Ако на пациентот веднаш му се даде анестетик, состојбата треба постепено да се нормализира. Затоа, при помагање на пациент со срцев удар, потребно е веднаш да се внесат аналгетици за првично да се спречи развој на шок состојба.
 2. Вистина. Се развива поради продолжено откажување да му се обезбеди помош на пациентот, кога некротичните промени влијаат на веќе значајните области на срцевиот мускул. Се манифестира во форма на слабеење на функцијата на пумпање на левата комора.

Оваа состојба обично се развива брзо и може да се појави поради следниве причини:

 • обемен миокарден инфаркт;
 • патологија на вентилите (стеснување или инсуфициенција);
 • блокада на тромб на пулмонална артерија;
 • вродени срцеви мани (најчесто предизвикуваат развој на шок кај деца).

Според статистичките податоци, миокарден инфаркт е најчеста причина за оваа итна состојба.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Главни симптоми

Симптомите на кардиоген шок се скоро исти, без оглед на видот на шокот и причините за неговиот развој.

Тие се јавуваат кај скоро секој пациент со оваа болест:

 • остра промена во бојата на кожата (едно лице станува бледо, прстите и усните стануваат сини);
 • пулсот станува чест, но многу е тешко да се почувствува;
 • збунетата свест се манифестира кај некоја личност, а понекогаш дури и неговата загуба;
 • мирна и ладна пот го покрива целото тело;
 • силна остра болка во градите;
 • брзо дишење.

Главната тешкотија во оваа ситуација е што ваквите симптоми се карактеристични и за многу други болести на кардиоваскуларниот систем, затоа е строго забрането да му се даваат лекови на пациентот и да поставуваат свои дијагнози. Ова може да доведе до уште поголемо влошување на ситуацијата, затоа само лекар во болница може да постави конечна дијагноза и да преземе мерки врз основа на отчитувања на ЕКГ и мерења на крвниот притисок.

Како да препознаете опасна состојба

Колку побрзо се обезбеди помош со кардиоген шок, толку повеќе шанси има да се спаси животот на пациентот. Клиниката секогаш зависи од состојбата што предизвикала шок. Со миокарден инфаркт, едно лице доживува силна болка во градите, постои чувство на страв, паника. Во случај на откажување на срцевиот ритам, пациентот забележува болка зад градната коска, има срце кое тоне или, обратно, зголемување на срцевиот ритам. Ако тромбоемболизмот на пулмоналната артерија стане причина за кардиоген шок, едно лице се задушува, се појавува слабост, понекогаш кашлица со крв.

Кардиоген шок предизвикува акутна болка во градите и други симптоми

Понатамошен развој на шок е придружен со такви знаци:

 • појава на ладна, леплива пот;
 • сини усни, нос, врвови на прстите;
 • бледило на кожата;
 • вознемиреност на пациентот или негова летаргија;
 • оток на цервикалните вени;
 • пониска температура на екстремитетите;
 • чувство на паника и страв.

Со белодробна тромбоемболизам, кожата на главата, во градите и вратот станува земјена или мермерна нијанса.

Степени на сериозност

Клиничкиот кардиоген шок може да се подели на 3 степени на сериозност:

 1. Во првиот степен на сериозност, шокот може да трае не повеќе од 5 часа. Клинички манифестации не се изразени. Крвниот притисок е малку намален, чукањето на срцето е малку побрзо. Кардиоген шок од прв степен се лекува лесно.
 2. Напад во втор степен може да трае од 5 до 10 часа, но не повеќе. Крвниот притисок е значително намален, пулсот е чест и се јавува пулмонален едем, левата комора на срцето се бори да се справи со своите должности, односно е забележана срцева слабост. Овој степен на патологија реагира многу бавно на терапевтски мерки.
 3. Шок состојба со трет степен на сериозност трае повеќе од 10 часа. Притисокот е многу мал, белите дробови отекуваат силно, пулсот е повеќе од 120 отчукувања во минута. Позитивната реакција на реанимација, доколку се случи, трае кратко.

Патологијата со своите клинички манифестации е поделена на 4 главни форми, во зависност од тежината на патолошкиот процес:

 1. Рефлекс. Најлесната форма на патологија, која се карактеризира со пад на крвниот притисок. Ако не се преземат мерки на време за да се отстранат симптомите, тогаш оваа форма на болеста може да оди во следната фаза.
 2. Вистина. Широк миокарден инфаркт, во кој ткивата на левата комора на срцето умираат. Кога некрозата на ткивата надминува 50%, тогаш, и покрај сите прифатени мерки за реанимација, пациентот умира.
 3. Активни. Најтешката форма на патологија, во која постои мултифакторна патогенеза на кардиоген шок со неговите клинички манифестации. Ареактивниот кардиоген шок не е подложен на никаква терапија и секогаш доведува до смрт на пациентот.
 4. Аритмичен. Патологијата е поврзана со кршење на срцевиот ритам, односно со зголемена или забавена срцева фрекфенција. Ако реанимација на пациентот се изврши навремено, тогаш состојбата може да се нормализира.

Итна прва помош

Ако се откријат знаци на кардиоген шок, потребно е што е можно поскоро да повикате брза помош и да му дадете итна помош на лицето. За да го направите ова, следете ги овие чекори:

 • Поставете го пациентот на која било површина, телото треба да биде во хоризонтална положба, нозете се малку подигнати. Оваа позиција обезбедува најдобар проток на крв во мозокот.
 • За време на итна помош, важно е да се пушти свеж воздух во просторијата. За да го направите ова, отворете го прозорецот или влезната врата. Не смее да се дозволува гужва во близина на жртвата.
 • Вратот и градите на една личност мора да бидат ослободени од облеката. Ако има тесна јака, вратоврска, шал или други предмети, тие мора да се отстранат.
 • Во почетната фаза, треба да го измерите крвниот притисок на пациентот. Со кардиоген шок, тој секогаш се спушта. За нормализирање на индикаторите, треба да му дадете на пациентот лек кој вклучува допамин, метазон или хидрокартизон.
 • Ако лицето е во свест, дозволено е да се земаат аналгетски лекови.

По ова, треба да почекате брза помош, откако лекарите ќе пристигнат, кажете им под кои околности се појавил шокот.

Првата помош за развој на шок треба да биде непосредна

Кардиоген шок за итни случаи алгоритам

Најнепредвидливиот период во врска со развојот на оваа компликација е првите часови по срцевиот удар. За сето ова време, пациентот треба да биде на интензивна нега под строг надзор на лекарите.

Меѓу факторите на ризик што доведуваат до развој на оваа состојба, во cardiolима:

 1. Труење со кардиотонични агенси кои ја стимулираат контрактилната активност на срцето.
 2. Миокарден инфаркт, претходен.
 3. Прекршувања на функцијата на спроводливост на срцето.
 4. Дијабетес.
 5. Голема површина на оштетување што влијае на сите мембрани на миокардот (трансмурален инфаркт).
 6. Абнормален срцев ритам поврзан со предвремена коморна контракција.

Етиологијата на кардиоген шок како додаток на акутен миокарден инфаркт е поврзана со следниве патологии:

 • повреда на структурата на васкуларниот wallид помеѓу коморите (аневризма на интервентрикуларниот септум или нејзина руптура);
 • патолошко задебелување на wallидот на левата комора (хипертрофична кардиомиопатија);
 • воспаление на средниот слој на миокардот - миокардитис;
 • нарушено функционирање на валвуларниот апарат и големите садови (валвуларна инсуфициенција, аортна стеноза);
 • вентил пневмоторакс (акумулација на воздух во плеврата);
 • вентрикуларна тампонада со излив;
 • крварење во внатрешноста на срцето;
 • перикардитис (воспаление на перикардијалната кеса на инфективна генеза);
 • затнување на луменот на трупот на белодробната артерија со емболија (тромб).

Колапс, или рефлексен шок, е една од сортите на шок состојба различна од вистинската срцева шока. Рефлексната форма се смета за најповолна за третман, бидејќи со навремена помош е можно да се врати нормалното функционирање на срцевата активност и хемодинамиката.

Во случај на кардиоген шок, повеќето мерки за реанимација, според статистичките податоци, се фатални. Шок состојбата се карактеризира со намалување на функцијата на пумпање како резултат на сериозно оштетување на миокардот. Со колапс, акутната васкуларна инсуфициенција и намалувањето на васкуларниот тонус се од примарна важност.

Кардиоген шок е исто така придружен со намалување на венскиот и артерискиот притисок (БП), намалување на волуменот на крв што циркулира во телото. Разликата е во тоа што кај кардиокардиумот, овие отстапувања не се директно поврзани со болка во шок, туку со пад на шок и минутно ослободување како резултат на намалување на контрактилната активност.

При диференцијална дијагноза, кардиопулмоналниот трауматски шок треба да се разликува од колапс. Има две фази - еректилна (возбуда) и заматена (инхибиција). Во овој случај, состојбата на шок не се развива од cardiolлогички патологии, но од тешки повреди, придружени со масовно губење на крв како резултат на надворешно механичко оштетување.

Главните причини за развој на кардиоген шок се:

 • Миокарден инфаркт. Во оваа состојба, се забележува следнава клиничка слика: шевове болка во градната коска, паничен страв од смрт, отежнато дишење и бледило на кожата, недостаток на резултат од земање нитроглицерин.
 • Повреда на срцевиот ритам. Едно лице развива тахикардија, аритмија или брадикардија.
 • Белодробна емболија.

Една од најчестите и најопасни компликации на миокарден инфаркт е кардиоген шок. Ова е тешка состојба на пациентот, која во 90% од случаите завршува со смрт. За да се избегне ова, важно е правилно да се дијагностицира состојбата и да се обезбеди итна помош.

Екстремната фаза на акутна циркулаторна инсуфициенција се нарекува кардиоген шок. Во оваа состојба, срцето на пациентот не ја извршува главната функција - не ги обезбедува сите органи и системи на телото со крв. Како по правило, ова е крајно опасен резултат на акутен миокарден инфаркт. Во овој случај, експертите ја даваат следната статистика:

 • во 50%, состојбата на шок се развива за 1-2 дена од миокарден инфаркт, во 10% - во предихоспитална фаза и во 90% - во болница;
 • ако миокарден инфаркт со Q бран или покачување на ST-сегментот, состојба на шок е забележана во 7% од случаите, згора на тоа, по 5 часа од почетокот на симптомите на болеста;
 • ако миокарден инфаркт без Q бран, состојба на шок се развива до 3% од случаите, и по 75 часа.

За да се намали веројатноста за развој на шок состојба, се спроведува тромболитичка терапија, при што протокот на крв во садовите се обновува поради лиза на тромб во внатрешноста на васкуларното корито. И покрај ова, за жал, веројатноста за смртоносен исход е голема - во болницата, смртноста е забележана во 58-73% од случаите.

Причини

Надворешните причини можат да предизвикаат кардиоген шок:

 • акутна форма на миокарден инфаркт на левиот стомак, која се карактеризира со долготраен синдром на болка што не е уапсен и широко место на некроза, предизвикувајќи развој на срцева слабост;

Ако исхемијата се прошири на десниот стомак, ова доведува до значително влошување на шокот.

 • аритмија на пароксизмални видови, што се карактеризира со висока фреквенција на пулс за време на миокардна фибрилација во желудникот;
 • блокирање на срцето поради неможноста за извршување на импулсите што синусниот јазол мора да ги снабдува во стомаците.

Голем број надворешни причини што доведуваат до кардиоген шок се како што следува:

 • перикардијалната кеса (шуплината каде што се наоѓа срцето) е оштетена или воспалена, што доведува до компресија на срцевиот мускул како резултат на акумулација на крв или воспалителен ексудат;
 • пукаат белите дробови, а воздухот влегува во плевралната празнина, која се нарекува пневмоторакс и доведува до компресија на перикардијалната кеса, а последиците се исти како и во претходниот случај;
 • Се развива тромбоемболизам на големото стебло на пулмоналната артерија, што доведува до нарушување на циркулацијата на крвта низ малиот круг, блокирајќи ја работата на десниот стомак и недостаток на кислород во ткивото.

Знаците што укажуваат на кардиоген шок укажуваат на повреда на циркулацијата на крвта и надворешно се манифестираат на такви начини:

 • кожата станува бледа, а лицето и усните стануваат сивкаста или синкаста боја;
 • ладна, леплива пот се ослободува;
 • се забележува патолошки ниска температура - хипотермија;
 • рацете и нозете стануваат постудени;
 • свеста е нарушена или инхибирана, а можна е краткотрајна возбуда.

Покрај надворешните манифестации, кардиоген шок се карактеризира со такви клинички знаци:

 • крвниот притисок критично се намалува: кај пациенти со тешка артериска хипотензија, систолниот крвен притисок е под 80 mm Hg. Уметност., И со хипертензија - под 30 mm RT. ул.
 • притисокот на заглавување на белодробните капилари надминува 20 mm Hg. ул.
 • полнењето на левата комора се зголемува - од 18 mm RT. Уметност и повеќе;
 • срцевиот минутен волумен е намален - срцевиот индекс не надминува 2-2,5 m / min / m2;
 • пулсниот притисок паѓа на 30 mm RT. Уметност и подолу;
 • индексот на шок надминува 0,8 (ова е показател за односот на срцевиот ритам и систолниот притисок, што е нормално 0,6-0,7, а во шок може да се искачи до 1,5);
 • пад на притисок и вазоспазам доведува до мала екскреција на урина (помалку од 20 ml / h) - олигурија, а можна е целосна анурија (прекин на урина во мочниот меур).

Се појавуваат следниве феномени:

 1. Нарушена е физиолошката рамнотежа помеѓу тонот на двата дела на автономниот нервен систем - симпатичен и парасимпатичен.
 2. Централниот нервен систем прима ноцицептивни импулси.

Како резултат на ваквите појави, се јавува стресна ситуација, што доведува до недоволно компензаторно зголемување на васкуларниот отпор - рефлексен кардиоген шок.

Оваа форма се карактеризира со развој на колапс или остра артериска хипотензија, ако пациентот претрпел миокарден инфаркт со синдром на неодлучна болка. Колаптоидната состојба се манифестира со живописни симптоми:

 • бледа кожа;
 • зголемено потење;
 • низок крвен притисок;
 • зголемување на срцевиот ритам;
 • мало полнење на пулсот.

Рефлексниот шок е со краток рок на траење и, благодарение на соодветната аналгезија, брзо се ослободува. За да се врати централната хемодинамика, се администрираат мали вазопресорни лекови.

Аритмичен

Се развива пароксизмална тахиаритмија или брадикардија, што доведува до хемодинамички нарушувања и кардиоген шок. Забележани се нарушувања на срцевиот ритам или неговата спроводливост, што станува причина за изразено нарушување на централната хемодинамика.

Симптомите на шок ќе исчезнат откако ќе се запрат абнормалностите и ќе се врати синусниот ритам, бидејќи тоа ќе доведе до брзо нормализирање на површната функција на срцето.

Се случува широко оштетување на миокардот - некрозата влијае на 40% од миокардната маса на левиот стомак. Ова е причината за нагло намалување на функцијата на пумпање на срцето. Често, таквите пациенти страдаат од хипокинетички тип на хемодинамика, во која често се манифестираат симптоми на пулмонален едем.

Точните знаци зависат од притисокот на заглавување на белодробните капилари:

 • Уметност од 18 mmHg. - конгестивни манифестации во белите дробови;
 • од 18 до 25 мм РТ. Уметност - умерени манифестации на белодробен едем;
 • од 25 до 30 mm RT. Уметност - изразени клинички манифестации;
 • од 30 мм РТ. Уметност - Целиот комплекс на клинички манифестации на белодробен едем.

Како по правило, знаци на вистински кардиоген шок се откриваат 2-3 часа по настанувањето на миокарден инфаркт.

Активни

Оваа форма на шок е слична на вистинската форма, со исклучок дека е придружена со поизразени патогенетски фактори кои се континуирани. Со таков шок, какви било терапевтски мерки не влијаат на телото, поради што се нарекува аактивно.

Руптура на миокардот

Миокарден инфаркт е придружен со внатрешни и надворешни руптури на миокардот, што е придружено со следната клиничка слика:

 • истурање крв ги иритира перикардијалните рецептори, што доведува до остар рефлексен пад на крвниот притисок (колапс);
 • ако има надворешна руптура, тампонадите на срцето ја спречуваат срцевата контракција;
 • ако се појави внатрешна руптура, одредени делови од срцето добиваат изразено преоптоварување;
 • миокардна контрактилна функција се намалува.

Дијагностички мерки

Медицински настани

Во случај на губење на свеста и респираторен арест, неопходна е итна реанимација. Вештачко дишење се изведува уста до уста. За да го направите ова, главата на лицето мора да се фрли назад со поставување валјак од крпа или која било друга ткаенина под вратот. Лицето кое реанимира треба да вдише воздух, да го затвори носот на жртвата со прстите, да издише воздух преку устата на жртвата. До 12 вдишувања мора да бидат завршени за една минута.

За време на обезбедување на прва помош, потребно е да се следи пулсот на пациентот. Ако некое лице ја изгуби свеста и не се слушнат отчукувањата на срцето, треба да направите индиректна масажа на срцето. За нејзино спроведување, пациентот е поставен на грб, површината мора да биде цврста. Лицето кое ја извршува масажата треба да се наоѓа на страната на пациентот.

Важно! Додека се изведува вештачко дишење и индиректна срцева масажа, треба да се менуваат 2 вдишувања со 30 треперења.

По приемот во болницата, се спроведува целосен преглед со цел да се утврди клиниката за кардиоген шок и третман. Понатамошната терапија се спроведува врз основа на она што служеше како поттик за развој.

Бидејќи главната причина за кардиоген шок е миокарден инфаркт, на пациентот му се дава тромболитичка терапија за да се елиминира „блокадата“ во коронарната артерија. Ако пациентот е во кома, тогаш тој е интубиран со душник. Оваа постапка помага да се одржи дишењето на пациентот дури и во несвесна состојба.

Ако состојбата на пациентот со кардиоген шок и неговите клинички манифестации не се подобрат по терапијата со лекови, тогаш лекарот може да одлучи да спроведе итна операција за да го спаси животот на пациентот.

За борба против клиничките манифестации на кардиоген шок, се користат следниве хируршки процедури:

 1. Коронарна артериска бајпас калемење. Постапката е да се создаде дополнителен крвоток, што е мост што се користи пред да се изврши трансплантација на миокард.
 2. Перкутана транслуминална коронарна ангиопластика. Оваа операција вклучува целосно враќање на интегритетот на крвните садови, обезбедувајќи нормализирање на контрактилната функција на срцевиот мускул.

Како да разбереме дека дошол шок

Колку порано се обезбедува итна помош на клиниката за кардиоген шок, толку е поголема веројатноста дека пациентот ќе преживее. Клиничката манифестација на кардиоген шок секогаш зависи од тоа која патологија го предизвикала нејзиниот развој:

 1. Со шок предизвикан од миокарден инфаркт, пациентот секогаш доживува силна болка во пределот на градниот кош и зад него. Во повеќето случаи, по болката, се појавува чувство на страв од смрт, започнува паника.
 2. Ако причината за кардиоген шок беше кршење на срцевиот ритам, тогаш пациентот веднаш по појавата на болка во градите може да започне тахикардија или брадикардија.
 3. Со белодробна емболија, се појавува остра слабост, станува тешко да дише пациентот, понекогаш може да се појави кашлица со крв. Кожата на главата, вратот и градите на пациентот станува зелена или сива.

Помошта на пациентот во услови на болница

Алгоритмот на дејствување на лекарите зависи од карактеристиките на состојбата на пациентот. Првите медицински настани сè уште се во амбулантата. Следниве методи се користат тука:

 • употреба на кислородна терапија - постапката помага да се одржи дишењето на пациентот, да се одржат виталните функции пред да пристигнете во болницата;
 • употреба на наркотични аналгетици. Оваа вежба помага да се намали силната болка. Се користат лекови како што се дроперидол, промедол, фентанил и други;
 • за да се елиминира ризикот од згрутчување на крвта во артериите, хепаринот се администрира на лицето;
 • растворите на Добутамин, Допамин, Норепинефрин помагаат во нормализирање на срцевиот ритам;
 • воведувањето на гликозен инсулин помага во подобрувањето на исхраната на срцевиот мускул;
 • Панангин, Гилуритмал, Лидокаин помагаат да се елиминира тахиаритмијата;
 • се воведува раствор на натриум бикарбонат за да се воспостават метаболичките процеси на телото.

Понатамошен третман на кардиоген шок во клиника вклучува продолжување на терапијата, започната дома и во амбуланта. Кога пациентот влегува во болница, се спроведува непосреден сеопфатен преглед на телото. Ова помага да се идентификуваат контраиндикациите и ризикот од несакани ефекти кои можат да предизвикаат компликација на ситуацијата.

Во болница се спроведуваат мерки за реанимација насочени кон враќање на виталните функции на пациентот

Понатамошен стандард на грижа зависи од болеста што предизвика развој на шок:

 • состојба во која се јавува пулмонален едем, бара назначување на нитроглицерин, употреба на алкохолни раствори, диуретици;
 • силната болка се ублажува со помош на силни наркотични аналгетици, кои вклучуваат морфиум, промедол, фентанил;
 • третман на сериозно намален крвен притисок се врши со употреба на раствор на Допамин;
 • за да се одржи дишењето кај пациентот во несвесна состојба, се изведува интубација на душникот;
 • Терапијата со кислород помага да се спречи недостаток на кислород во мозокот и другите органи.

Знаци на кардиоген шок

Без оглед на причините, но во различен степен, се појавуваат следниве симптоми на кардиоген шок, кои се резултат на низок крвен притисок: пациентот почнува силно да се поти, усните и носот добиваат сина нијанса, вените на вратот отекуваат многу, рацете и нозете стануваат ладни.

Доколку на пациентот не му се обезбеди итна медицинска помош во моментот на кардиоген шок, тогаш тој прво ја губи свеста, бидејќи престанува срцевата и мозочната активност, а потоа тој умира.

Прва помош и третман

Што е кардиоген шок, приближно е јасно од името на патологијата - самиот збор „шок“ зборува сам за себе и значи неконтролирана состојба во екстремна фаза на компликација.

Насекаде каде што е присутна основата на терминот „кардио“, ние зборуваме за срцето. Во овој случај, со кардиоген шок, причините за појавата предизвикуваат срцева слабост на левата комора.

Кардиоген мозочен удар се карактеризира со ненадеен и брз пад на контрактилната функција на срцевиот мускул (миокард).

Кардиоген шок се карактеризира со ограничување на ослободување на шок од крв, што повлекува акутна форма на недостаток на кислород во ткивата во виталните органи.

Нормално, циркулацијата на крвта функционира како резултат на контрактилната моќ на срцевиот мускул, отпорот во садовите и артерискиот тон.

Колку почесто и подлабоко отчукувањата на срцето, толку повеќе крв се дистрибуира низ целото тело, снабдувајќи го секој орган со кислород и хранливи материи.

Четири главни извори на кардиоген мозочен удар:

 1. Повреда на активноста на пумпање на миокардот или срцевиот ритам.
 2. Пополнување на вентрикуларните шуплини со излив.
 3. Тампонада од крвната маса на срцевата торба.
 4. Екстензивна белодробна емболија.

Во едноставни термини, состојбата на кардиоген шок состојба се објаснува со неможноста на срцето да ја турка крвната супстанција во садовите. Отсуството на васкуларен тон се изразува во нивната неможност да се одржи и насочи протокот на крв, бидејќи садовите се опуштени и се во постојана проширена положба.

Како резултат на таков кардиоген мозочен удар, крвниот притисок е значително намален.

Мозокот прво страда, бидејќи крвта едноставно не го достигнува и се соочува со кислородно гладување. По околу 20 секунди, поради шок и губење на снабдување со крв, мозокот почнува да губи многу од своите функции неповратно. И по неколку минути, смртта на церебралниот орган, а со тоа и на целиот организам.

Затоа, за време на кардиоген шок потребна е итна помош во првите секунди од развојот на патологијата. Ако не е можно да се започне со реанимација во првата минута, состојбата на кардиоген мозочен удар завршува со смрт. Оттука, ваквите разочарувачки статистички податоци - смртност во 90% од случаите.

Изворот на кардиоген мозочен удар може да биде или внатрешен (срце) или надворешен (садови што го опкружуваат срцето).

Внатрешни причини за кардиоген шок:

 • Ненадеен инфаркт на миокардот во левата комора. Се манифестира како синдром на акутна болка и нагло слабеење на срцевиот мускул, поради некроза од големи размери на срцевите ткива.
 • Повреда на контракција на срцевиот мускул поради атријална пароксизмална аритмија.
 • Целосен срцев блок поврзан со неможноста за спроведување на импулси од синусниот јазол на срцето до срцевите комори.

Надворешни фактори кои предизвикуваат кардиоген шок:

 • Трауматски или воспалителни процеси кои го нарушуваат интегритетот на перикардијалната кеса. Во шуплината каде што се наоѓа срцето, почнува да се акумулира крвна течност или воспалителен ексудат. Биолошките течности вршат притисок врз миокардот, што доведува до застој во срцето.
 • Притисокот врз срцевиот мускул може да биде предизвикан и од акумулација на воздух во плевралната празнина (пневмоторакс). Причината за овој патолошки процес е прекин на белите дробови.
 • Прогресијата на тромбоемболизмот на големото стебло на артеријата на белите дробови доведува до кршење на белодробната циркулација. И на тој начин ја блокира активноста на десната комора и доведува до масовен недостаток на кислород.

Кардиогениот шок класификација подразбира групирање на клинички манифестации во зависност од тежината на пациентот.

Клиничка фаза I (благ) степен II (умерено) III степен (тежок) степен Траење на кардиоген мозочен удар

часови пред 4 од 5 до 8 часа повеќе од 8 часа тахикардија (колку мозочни удари во минута)

100-110 околу 120 филаментозен пулс, ниски тонови Артериски притисок

систолошки во опсег од 90-60, пониски од 60 до 40 систолошки во опсег од 80-45, пониска вредност од 50 до 25 не откриени Карактеристични карактеристики

не може да се следи панкреатична инсуфициенција е забележана пулмонален едем Одговор на реанимација

нормално бавно и нестабилно краткорочно или целосно отсутно

  Вистински кардиоген шок се изразува во лезии на повеќе од половина од мускулниот волумен на срцето. Со недоволно внесување на крвен грип>

Симптомите на кардиоген шок се поврзани со кршење на различни делови од циркулацијата на крвта.

При преглед на пациентот, се забележува остар пад на притисокот, недостаток на пулс при палпација на радијалната артерија и едвај забележлив ритам на каротидната артерија.

Состојбата на шок секогаш се развива со молскавична брзина, се одвојуваат секунди за дијагноза. Но, искусните лекари од тимот за брза помош секогаш можат да утврдат кардиоген мозочен удар со следниве карактеристични симптоми.

Главните знаци на кардиоген шок:

 • Пад на минималното прифатливо ниво на систолен притисок во артериите под 80 милиметри жива.
 • Продолжена болка во пределот на градниот кош што не престанува по употребата на нитроглицерин и други производи што содржат нитрати.
 • Бланширање или сива нијанса на кожата.
 • Палпитации на срцето и прекини на срцевиот ритам.
 • Сини врвови на прстите и назолабијална област.
 • Појава на ладно, лепливо потење, намалување на вкупната телесна температура.
 • Студено на тактилен преглед на горните и долните екстремитети.
 • Олигурија - оскудно мокрење, а последователно и престанок на нејзината распределба.
 • Инхибиција или губење на свеста веднаш до кома.
 • Отежнато дишење (со тромбоемболизам).
 • Белодробен едем, придружен со задушување, сериозен недостаток на здив, болка и тежина во градите.
 • Проширени вени на вратот.

Симптомите на кардиоген шок може да се појават делумно. Само во тешка фаза може да се забележат повеќето знаци на патологија на кардиоген шок.

Тежината на кардиоген мозочен удар е потврдена со времетраењето на состојбата и особено реакцијата на употребата на амини на пресор.

Со траење на шок повеќе од шест часа, слаб одговор на лекови и зголемување на аритмија во комбинација со пулмонален едем, може да се процени за реактивен шок.

Кардиоген шок може да престигне лице насекаде. Важно е за другите да не се мешаат, туку да преземат правилни активности во врска со жртвата. Прво на сите, треба да повикате брза помош, страдајќи од напад на шок, да садите така што нозете се малку подигнати и, ако е можно, да опкружуваат со перници.

Ослободете се од стегачките елементи на облеката, одврзете ја јаката.

Ако некое лице со кардиоген шок во свеста, треба да се обидете да му помогнете да се смири. Во отсуство на пулс, ќе треба да извршите итна пред-медицинска реанимација, вклучително и кардиомасажа со фреквенција на притискање сто пати во 60 секунди и вештачко дишење два вдишувања на секои 14 притисоци на срцето.

Итна помош за кардиоген шок го вклучува следниов редослед на дејства:

 • Зголемување на крвниот притисок во артериите.
 • Елиминација на болка.
 • Елиминација на тахикардија.
 • Срцевиот ритам се зголемува на нормално ниво.
 • Употребата на мозочни невротрансмитери.
 • Воведување на анти-шок лек (reopoliglyukin), кој го враќа протокот на крв во капиларите и други мерки.

По спроведувањето на сите потребни итни мерки за кардиоген шок, пациентот е пренесен во болница за целосна терапија. Кардиоген шок се третира со обезбедување навлажнет кислород во белите дробови преку вдишување. Акцијата против шок зависи од сериозноста и класификацијата на патологијата.

И може да вклучува терапија со електропулс, дефибрилација, коронарна ангиопластика и други методи. Во случај на неефикасност на лекови и алатки насочени против шок, пациентот е задоволен од инјектирање на артериски проток на крв со употреба на уред за балон.

Но, и покрај големите можности во областа на медицината, стапката на преживување со кардиоген мозочен удар е занемарлива, само околу 10%.

Ако состојбата на пациентот со кардиоген шок не се подобри по употребата на терапија со лекови и мерки за реанимација, лекарите користат хируршка интервенција за да помогнат во спасувањето на животот на една личност. Операцијата се изведува исклучиво во болница со користење на потребната медицинска опрема.

дијагностика

Дијагнозата на кардиоген шок се заснова на типични клинички знаци. Многу е потешко да се утврди вистинската причина за шокот. Ова мора да се направи за да се разјасни шемата на претстојната терапија.

Дома, cardiolлогичкиот тим прави ЕКГ-преглед, се утврдуваат знаци на акутен срцев удар, вид на аритмија или блокада.

Во болница се изведува ултразвук на срцето според итни индикации. Методот овозможува да се открие намалување на контрактилната функција на коморите.

Според радиографијата на градниот кош, може да се утврди тромбоемболизам на пулмоналната артерија, изменети контури на срцето со дефекти, пулмонален едем.

Како што напредува третманот, лекарите од единицата за интензивна нега или единицата за интензивна нега го проверуваат степенот на заситеност на крвта со кислород, работата на внатрешните органи според општите и биохемиските анализи и количината на урина земена во предвид.

За да се дијагностицира кардиоген шок во клиниката, се спроведуваат следниве активности:

 1. Електрокардиограм.
 2. Ултразвучно испитување на срцето.
 3. Х-зраци на органите на градниот кош.
 4. Биохемиска анализа на крв и урина, која се спроведува во текот на целиот третман.

Дијагнозата се поставува за време на физичкиот преглед на пациентот во времето на првичниот преглед врз основа на следниве дијагностички критериуми: ниво на крвен притисок, анализа на респираторната активност, слушање на срцеви звуци, утврдување на природата на пулсот, бојата на кожата и карактеристиките на синдромот на болка.

Само по обезбедување на итна помош и стабилизирање на процесот на циркулација на крвта, се спроведува сеопфатна дијагноза во болничка болница.

За да го направите ова, користете ги следниве методи:

 • хемостазиограм - студија за функционирање на системот за коагулација на крв;
 • пулсна оксиметрија - одредување на степенот на заситеност на крвта со кислород;
 • биохемиска анализа на крвта за електролити - проценка на електричната спроводливост и хемискиот состав;
 • тест на крвта за срцеви ензими, бидејќи кога срцевиот мускул е оштетен, нивната содржина во крвниот серум значително се зголемува;
 • утврдување на составот на гасови во крвта е потребно за да се донесе одлука за постапката за вентилација;
 • Х-зраци на градниот кош се изведува со цел да се проценат конгестивните процеси во пулмоналната циркулација, да се идентификуваат знаци на белодробен едем;
 • коронарна ангиографија - метод за проучување на крвните садови, во кој радиоаспарна супстанција се инјектира во артериската празнина за да се идентификуваат областите на оштетување;
 • електрокардиографија (ЕКГ) ја дијагностицира фазата на срцев удар, природата на фокалните лезии, нивната локација, длабочината на некрозата, нејзината скала;
 • се изведува ехокардиографија (ултразвук на срцето) и компјутерска томографија за да се процени волуменот на срцевиот излез, контрактилната функција, испитувањето на ткивата и срцевите структури.

Прва помош за кардиоген шок

Правилно преземените мерки при обезбедување на прва помош може да го продолжат животот на една личност по редослед. Затоа, не би му наштетил на секој граѓанин да има добро разбирање за општите медицински концепти во оваа област.

Покрај тоа, тука нема сложени поими и дејства и не можат да бидат, тие мора да бидат оставени на квалификувани специјалисти, а обична личност треба да го знае следниот алгоритам:.

 • целосен мир е она што е потребно прво. За да го направите ова, легнете нездрава личност на грб и обезбедете му ја оваа состојба;
 • повикајте брза помош со брзо темпо. За да се постигне брзо доаѓање на лекар, симптомите треба да се опишат што е можно појасно и јасно;
 • пред да пристигне тимот на лекари, треба да му помогнете на лицето да ги крене нозете и да остави крвта подобро да тече до срцевиот орган;
 • непречен проток на воздух е она што му треба на пациентот во овој период. За да го направите ова, можете да отворите прозорци и врати, да одврзете тесна облека и сл.;
 • за ублажување на болката, можете да воведете специјални наркотични супстанции кај пациентот (аналгетици);
 • во оваа состојба, потребно е да се контролира секоја промена во крвниот притисок;
 • ако состојбата на една личност е влошена според редот на големината и доведе до клиничка смрт, тогаш треба да се преземат мерки за рехабилитација, како што се индиректна масажа на срцето и вештачко дишење;
 • во моментот кога тим на лекари пристигна на местото, потребно е да им се дадат сите информации за настаните.

Овие едноставни активности се прва помош за кардиоген шок, што не само што може да му помогне на пациентот, туку евентуално да му го спаси животот.

Вреди да се каже дека во присуство на овој синдром, забранет е превоз на лице, поради што сите лекари даваат сета своја моќ да го извлечат од оваа состојба, и само тогаш тие се пренесени во медицинска установа со помош на специјална реанимација автомобил

Алгоритмот на дејство зависи од формата и симптомите на кардиоген шок

Важно! Неопходно е да се разјасни дека сите овие фази на итна помош се насочени кон запирање на синдромот на болка, кој во овој случај има изразен карактер.

Кардиоген шок се однесува на сериозни и сериозни состојби, и затоа, пред сè, потребно е да се издаде итен повик до тимот за брза помош ако некој има симптоми карактеристични за оваа состојба.

Во овој случај, многу е важно детално да се објаснат манифестациите и претходните настани, така што диспечерот може да испрати соодветен тим кој ја има потребната опрема и лекови за да им помогне токму на таквите пациенти. По ова, потребно е директно да се продолжи кон обезбедување прва помош на пациентот. Ако се развие кардиоген шок, алгоритам за итна помош треба да биде како што следува:

 • поставете го лицето во хоризонтална положба, обидете се да го смирите што е можно повеќе;
 • отворете го прозорецот, одврзете ја вратоврската, одврзете ги копчињата на кошулата - сторете се што е потребно за да се обезбеди максимален пристап до воздухот до пациентот;
 • Подигнете ги нозете малку - ова ќе обезбеди поголем проток на крв во срцето. Исто така, се препорачува главата на пациентот да биде малку подигната за да се избегне залепеност на јазикот;
 • следете го дишењето и отчукувањата на срцето. Ова е многу важно, бидејќи во случај на нивно отсуство, потребно е веднаш да се продолжи со реанимација (срцева масажа и вештачко дишење).

Единственото нешто што може да се даде од лекови на пациент е лекови против болки (Баралгин). Ова ќе помогне да се суспендира уште поголемо влошување на пациентот поради рефлексна хипотензија.

Ако е можно да се открие дека самиот пациент претходно земал какви било лекови, тогаш лекарите за итни случаи треба детално да кажат за какви лекови станува збор, кога и во кои дози биле користени. Покрај тоа, се препорачува и периодично мерење на крвниот притисок и пулсот на пациентот, евидентирање на овие податоци, за подоцна да можат да ја покажат динамиката на состојбата на лекарите.

Метод на лекување

Пред да се достави пациент во болница, потребно е барем малку да се стабилизира неговата состојба. За да го направите ова, лекарите почнуваат да даваат помош на самото место веднаш штом ќе дојдат на повик. За да го направат ова, тие првенствено ги користат следниве методи:

 • воведување на лекови против болки. Токму овие лекови ќе помогнат да се запре натамошниот пад на крвниот притисок. Во овој случај, се користат ненаркотични лекови против болки;
 • подобрена функција на миокардот за да се зголеми фреквенцијата на контракции. Ова е најнеопходната мерка, која помага не само да го зголеми крвниот притисок, туку и да го подобри снабдувањето со крв на органи и ткива на телото;
 • подобрување на срцевиот ритам, имено, нормализирање на ритамот.

Сите други активности ќе бидат спроведени директно во болницата. Таму на пациентот ќе им бидат дадени соодветни лекови, ќе се спроведува постојано следење на неговите витални индикатори (доколку е потребно, пациентот е поврзан со вештачки уред за одржување на животот). Исто така, таму, пациентот мора да спроведува редовни прегледи.

Покрај тоа, мора да се вложат напори да се отстранат опасните последици од кардиоген шок (пулмонален едем, оштетување на црниот дроб, бубрезите, мозокот), како и директно за борба против основната причина за развојот на болеста. За ова, се пропишува терапија за лекување на миокарден инфаркт, доколку е потребно, во некои случаи се врши хируршка операција.

Во секој случај, ова ќе се утврди само врз основа на детален детален преглед на состојбата на пациентот. Но, пред сè, сите активности мора да бидат насочени кон запирање на главните симптоми на шок и стабилизирање на состојбата на пациентот. Понатаму, веќе е потребно да се спроведе комплексна терапија насочена кон лекување на основната причина за шок. Во спротивно, ситуацијата може да се повтори со континуирана изложеност на телото на провоцирачки фактори.

Значи, земајќи ја предвид многу неповолна прогноза во случај на слична вонредна состојба, се препорачува пред сè да се обрне внимание на превентивните мерки.

На првите манифестации на симптоми, кои можат да укажуваат на проблеми со срцето, потребно е што е можно поскоро да се повика брза помош, како и да се земаат лекови против болки.

Не можете да издржите болка во срцето! Навистина, ова е токму главната причина за развој на рефлексен кардиоген шок. Затоа е толку важно внимателно да го следите вашето здравје, особено ако имате предиспозиција за срцеви заболувања, за да можете веднаш да преземете мерки при првите алармантни симптоми.

Првото нешто што треба да направите во клиниката за кардиоген шок е да повикате брза помош. И пред нејзиното пристигнување, неопходно е да се седне пациентот, да се ослободат вратот и градите од сите непотребни, да му се даде таблета нитроглицерин под јазикот.

По пристигнувањето на лекарите за итни случаи, се одржуваат следниве настани:

 1. За да се олесни состојбата на пациентот и да се елиминира болката, се користат лекови против болки, кои главно се поврзани со наркотични лекови. Ова е Промедол, Фентанил.
 2. За да се зголеми крвниот притисок, може да се користат лекови како Допамин, Норадреналин.
 3. На пациентот му се дава капе солен раствор и гликоза.
 4. Како антишок лек, се користи Преднизолон.
 5. „Панангин“ помага во нормализирање на пулсот.
 6. Доколку е потребно, се врши дефибрилација или индиректна масажа на срцето.
 7. Со цел да се елиминира пулмоналниот едем, се препишуваат диуретици, особено Фуросемид.
 8. За да се исклучи тромбозата, на пациентот му се инјектира „хепарин“.
 9. Со цел да се утврдат метаболичките процеси на телото, на пациентот му се инјектира раствор на натриум бикарбонат.
 10. За нормализирање на нивото на кислород во телото, се користи вдишување кислород.

Сите горенаведени активности се спроведуваат во брза помош по должината на патот на пациентот до болницата.

Зошто се јавува

Смртноста во кардиоген шок достигнува 80%. Ова е на секои 8 од 10 лица со оваа состојба.

Најчеста причина за кардиоген шок е миокарден инфаркт (лева или десна комора). Сепак, други услови може да доведат до шок:

 • силен синдром на болка со миокарден инфаркт - срцевиот избор не е намален, се однесува на редистрибутивниот тип на шок;
 • полиморфна политопична вентрикуларна тахикардија (голем број на различни форми на вентрикуларни комплекси се снимени на кардиограмот);
 • вентрикуларна фибрилација - присуство на многу импулси кои не доведуваат до нормална контракција на срцето:
 • срцева тампонада - присуство на голема акумулација на течност во перикардот, што го компресира срцето, спречувајќи го да се контрахира нормално;
 • акутна валвуларна инсуфициенција - прекин на вентилите со бактериски ендокардитис;
 • руптура на аневризма на срцето.

Класификација

Клинички симптомиI степен - релативно лесенII степен - умереноIII одделение - исклучително тежок
Времетраење3-5 часа5-10 часаПовеќе од 10 часови
Крвен притисок (mmHg)90 / 50 - 60 / 4080 / 50 - 40 / 20Прогресивен пад на крвниот притисок
ПулсУмерена тахикардија (100 отчукувања во минута).Просечна тахикардија (110-120 отчукувања во минута).Тешка тахикардија (над 120 отчукувања во минута).
Циркулирачки волумен на крвНамалено за 10-25%Намалено за 25-35%Намалено за повеќе од 35%
КомпликацииСрцева слабост е отсутна, или слабо изразена.Срцева слабост во акутната фаза.Алвеоларен белодробен едем. Синдром на респираторен дистрес.
Одговор на терапија со лековиБрз и стабилен.Бавно и нестабилно.Нестабилен и краткорочен, или целосно отсутен.

По природа на курсот, се разликуваат следниве патогенетски форми на кардиоген шок:

 1. Рефлексен шок (колапс) се јавува како реакција на болка. Оваа форма има релативно благ тек и е најдобра подложна на терапија. Со цел да се спречи развојот на колапс и да се врати хемодинамиката, се користат агенси за вазопресор.
 2. Аритмичкиот шок е предизвикан од нарушувања во нормалниот ритам на срцевата активност и дефект во функционирањето на миокарден спроводлив систем. Варијантите на текот на оваа форма се одредуваат со аритмички нарушувања - патолошко забрзување или, напротив, забавување на срцевите контракции по единица време. Закрепнувањето на синусниот ритам се случува по нормализирање на волуменот на срцевиот излез.
 3. Вистински кардиоген шок е опасна состојба со неповолна прогноза за бројот на смртни случаи. Механизмот на развој на кардиокардиум се состои во прогресивно оштетување на големи области на срцевиот мускул, што доведува до развој на акутна инсуфициенција на левата комора и полнење на пулмоналните алвеоли со течност (кардиоген белодробен едем).
 4. Реактивниот шок има слична патофизиологија со вистински кардиоген шок, потежок и продолжен по природата на текот, бидејќи тешките хемодинамички нарушувања не можат да се запрат дури и со специјални лекови.
 5. Шокот предизвикан од прекин на миокардот е придружен со сериозно кршење на контрактилноста на срцевиот мускул. Неговата патогенеза ќе биде одредена од природата на јазот (надворешен или внатрешен). Надворешната руптура на миокардот доведува до акумулација на крв помеѓу слоевите на перикардот и спречува нормални контрактилни движења. Со внатрешна руптура, ваквите срцеви структури како папиларните мускули и интервентрикуларниот септум се деформираат.

Прогноза за преживување

Во состојба на кардиоген шок, шансите за преживување директно зависат од степенот на неговата сериозност и времето на почетокот на реанимацијата. За жал, прогнозата за преживување е неповолна: повеќе од половина од пациентите (70%) умираат во првите часови, 20% можат да живеат неколку дена, а само 10% од пациентите остануваат живи.

Но, дури и од овој број само неколку ќе се вратат на вообичаениот начин на живот, бидејќи неповратните лезии добиени во состојба на кардиокардиум се многу сериозни. Смртност по шок се јавува од прогресивна срцева слабост, тромбоза, повторлив срцев удар или исхемичен мозочен удар итн.

Главната препорака на лекарите за луѓе со патологии кои се изложени на висок ризик од развој на срцев удар (на пример, артериска хипертензија, васкуларна атеросклероза, венска тромбоза, итн.) Е корекција на животниот стил, комплексен третман на основната болест и спречување на компликации со лекови.

Доколку навремена помош му била пружена кардиоген шок од прв степен и неговата клиника, а пациентот бил веднаш пренесен во болница, тогаш можеме да кажеме дека пациентот ќе преживее. Во вториот и третиот степен на кардиоген шок, смртноста се јавува во 70-80% од случаите.

Кардиоген шок: симптоми, итна помош, причини, превенција

Клиничката слика на кардиоген шок се карактеризира со следниве манифестации:

 • кожата станува бледа, назолабијалниот триаголник добива карактеристична боја за нарушувања на циркулацијата - сива или цијанотична;
 • ладни екстремитети, зголемено потење;
 • отчукувањата на срцето се чести (над 100 отчукувања во минута), додека пулсот е слаб, филиформен;
 • Крвниот притисок паѓа на критични нивоа - систолен под 90 мм. Hg колона, дијастолен под 30 мм. Hg столб;
 • пулсен притисок пад до 20-25 mm. Hg столб и подолу;
 • намалување на телесната температура (под 35,5 степени);
 • при дишење, се слуша отежнато дишење, природата на дишењето е површна;
 • намалување на испуштањето на урина до 20 ml на час (олигурија) или целосен прекин на мокрењето (анурија);
 • можна кашлица со пенлив спутум;
 • болката е концентрирана во градите, се протега до горниот рамен појас и рацете;
 • целосно губење на свеста, кома, летаргија, понекогаш на ова претходи краток период на возбуда.

Симптомите на кардиоген шок се поврзани со кршење на различни делови од циркулацијата на крвта. При преглед на пациентот, се забележува остар пад на притисокот, недостаток на пулс при палпација на радијалната артерија и едвај забележлив ритам на каротидната артерија.

Состојбата на шок секогаш се развива со молскавична брзина, се одвојуваат секунди за дијагноза. Но, искусните лекари од тимот за брза помош секогаш можат да утврдат кардиоген мозочен удар со следниве карактеристични симптоми.

Тежината на кардиоген мозочен удар е потврдена со времетраењето на состојбата и особено реакцијата на употребата на амини на пресор. Со траење на шок повеќе од шест часа, слаб одговор на лекови и зголемување на аритмија во комбинација со пулмонален едем, може да се процени за реактивен шок.

превентивни мерки

Ако на пациентот му е дијагностициран „кардиоген шок“, тогаш тој повеќе не може да му помага со какви било превентивни мерки, затоа е важно да се грижите за вашето здравје и да спречите развој на какви било патолошки процеси. Спречување на болести на кардиоваскуларниот систем е:

 1. Одбивање на лоши навики. Ако некое лице често пуши и злоупотребува алкохол, а неговата диета остава многу да се посакува, тогаш порано или подоцна телото ќе започне да работи неправилно. Како резултат на неквалитетна исхрана, пушење и пиење алкохол, атеросклеротичните плаки почнуваат да се формираат на wallsидовите на крвните садови, поради што товарот на срцето значително се зголемува и, како резултат, работата на сите витални органи на телото се влошува.
 2. Следење на нивото на физичка активност. Важно е целата физичка активност на телото да биде редовна и униформа. Значи, прекумерните оптоварувања можат да предизвикаат огромна штета на телото, додека седечкиот начин на живот влијае на тоа исто толку штетно, така што треба да се балансирате, односно физичката активност мора да се менува со одмор. Ако не постои можност да се занимавате со кој било спорт, тогаш треба да правите дневни прошетки на чист воздух, да пливате, да возите велосипед. Потребно е да спиете најмалку осум часа на ден, ова време е доволно за ефикасно да се опуштите по напорниот ден.
 3. Превентивен преглед. Луѓето со наследни фактори или оние кои се склони кон развој на болести на кардиоваскуларниот систем треба да бидат прегледани на секои шест месеци од нивниот лекар со сите потребни тестови. Ова ќе помогне да се открие болеста навремено и да се спречи развојот на сериозни патологии.
 4. Стрес и емоционален стрес. Многу е важно да се запамети дека за време на стресни ситуации или емоционално преоптоварување, нивото на хормонот адреналин нагло се зголемува, што негативно влијае на работата на кардиоваскуларниот систем, затоа е многу важно да бидете што е можно смирени за секоја животна ситуација, единствен начин да се постигне дека срцето ќе работи многу години без отстапувања.
 5. Здрава исхрана Исхраната на пациентот треба да има потребна количина корисни макро и микроелементи. За ова, важно е да се придржувате до специјална диета.

Сега станаа јасни патогенезата, клиничката слика и третманот на кардиоген шок. Срцевите заболувања честопати се полни со смрт на пациентот, па затоа е многу важно да се следат сите горенаведени препораки, при најмало сомневање за каква било патологија, веднаш да се побара помош од специјалисти.

Препораки за итни случаи кардиоген шок

Дијагностика. Значително намалување на крвниот притисок во комбинација со знаци на нарушено снабдување со крв на органи и ткива. Систолниот крвен притисок е обично под 90 mmHg. Уметност, пулс - под 20 mm RT. Уметност

Се забележуваат симптоми на влошување на периферната циркулација (бледа цијанотична влажна кожа, срушени периферни вени, намалена температура на кожата на рацете и нозете); намалување на брзината на проток на крв (време на исчезнување на белата точка по притискање на креветот или дланката на ноктот - повеќе од 2 секунди), намалена диуреза (помалку од 20 ml / час), нарушена свест (од лесна инхибиција до појава на фокални невролошки симптоми и развој на кома).

Диференцијална дијагноза. Во повеќето случаи, вистинскиот кардиоген шок треба да се разликува од неговите други сорти (рефлексен, аритмичен, лек, со прекин на миокардот со бавен проток, прекин на септумот или папиларните мускули, оштетување на десната комора), како и од белодробна емболија , хиповолемија, внатрешно крварење и хипотензија без шок.

Итната помош мора да се спроведе во фази, брзо преминувајќи во следната фаза со неефикасност
претходно:
1. Во отсуство на сериозна стагнација во белите дробови:
- легнете го пациентот со долни екстремитети подигнат под агол од 20g (со сериозна стагнација во белите дробови - видете „Белодробен едем“);
- спроведува кислородна терапија;

2. Во отсуство на изразена стагнација во белите дробови и знак на нагло зголемување на CVP:
- Воведете 200 ml 0,9% раствор на натриум хлорид интравенски со кревет 10 минути под контрола на крвниот притисок, респираторниот ритам, срцевиот ритам, аускултаторната слика на белите дробови и срцето (доколку е можно, контролирајте го CVP и притисокот на заглавување во пулмонална артерија);

- со постојана артериска хипотензија и отсуство на знаци на трансфузиона хиперволемија - повторете го воведувањето на течност според истите критериуми;
- во отсуство на знаци на трансфузиона хиперволемија (CVP под 15 см вода. Уметност.), Инфузиската терапија продолжува со брзина до 500 ml / h, следејќи ги овие индикатори на секои 15 минути.
Ако крвниот притисок не може брзо да се стабилизира, одете во следната фаза.

3. Внесете допамин 200 mg во 400 ml од 5% раствор на гликоза интравенски, зголемувајќи ја стапката на инфузија од 5 μg / (kg X min) додека не се постигне минимален доволен крвен притисок;

- нема ефект - дополнително препишете норадреналин гиротартрат 4 mg во 200 ml од 5% раствор на гликоза интравенски, зголемувајќи ја стапката на инфузија од 0,5 μg / min додека не се постигне минимален доволен крвен притисок.

4. Следете ги виталните функции: кардиомонитор, пулсен оксиметар.

5. Хоспитализирајте по можна стабилизација на состојбата.

Главните опасности и компликации:
- ненавремено дијагностицирање и започнување на третман;
- неможноста да се стабилизира крвниот притисок;
- белодробен едем со зголемен крвен притисок или интравенска течност;
- тахикардија, тахиаритмија, вентрикуларна фибрилација;
- асистола;
- релапс на болка во ангината;
- акутна бубрежна инсуфициенција.

Забелешка. Со минимално доволен крвен притисок, треба да се разбере систолниот притисок од околу 90 mm Hg. Уметност со знаци на подобрена перфузија на органи и ткива.

Глукокортикоидни хормони при вистински кардиоген шок не се индицирани.

Иако резултатите од третманот на вистински кардиоген шок остануваат незадоволителни, интензивната терапија мора упорно да се спроведува кај сите (вклучително и т.н. безнадежни!) Пациенти, почнувајќи од претхоспиталната фаза.

Дијагностика. Значително намалување на крвниот притисок во комбинација со знаци на нарушено снабдување со крв на органи и ткива. Систолниот крвен притисок е обично под 90 mmHg. Уметност, пулс - под 20 mm RT. Уметност

Се забележуваат симптоми на влошување на периферната циркулација (бледа цијанотична влажна кожа, срушени периферни вени, намалена температура на кожата на рацете и нозете); намалување на брзината на проток на крв (време на исчезнување на белата точка по притискање на креветот или дланката на ноктот - повеќе од 2 секунди), намалена диуреза (помалку од 20 ml / час), нарушена свест (од лесна инхибиција до појава на фокални невролошки симптоми и развој на кома).

Диференцијална дијагноза. Во повеќето случаи, вистинскиот кардиоген шок треба да се разликува од неговите други сорти (рефлексен, аритмичен, лек, со прекин на миокардот со бавен проток, прекин на септумот или папиларните мускули, оштетување на десната комора), како и од белодробна емболија , хиповолемија, внатрешно крварење и хипотензија без шок.

Итната помош мора да се спроведе во фази, брзо преминувајќи во следната фаза со неефикасност

- легнете го пациентот со долни екстремитети подигнат под агол од 20g (со сериозна стагнација во белите дробови - видете „Белодробен едем“);

- со болка во ангина, целосно ослободување од болка;

- извршете корекција на срцевиот ритам (пароксизмална тахиаритмија со CSF повеќе од 150 удари во 1 мин - апсолутна индикација за EIT, акутна брадикардија со CSF помалку од 50 мозочни удари за 1 мин - за ECS);

- внесете хепарин 5000 IU интравенски.

- Воведете 200 ml 0,9% раствор на натриум хлорид интравенски со кревет 10 минути под контрола на крвниот притисок, респираторниот ритам, срцевиот ритам, аускултаторната слика на белите дробови и срцето (доколку е можно, контролирајте го CVP и притисокот на заглавување во пулмонална артерија);

- со постојана артериска хипотензија и отсуство на знаци на трансфузиона хиперволемија - повторете го воведувањето на течност според истите критериуми;

- во отсуство на знаци на трансфузиска хиперволемија (CVP под 15 см вода.

2 лажици. ) инфузиона терапија продолжува со брзина до 500 ml / h, следење на овие индикатори на секои 15 минути.

Ако крвниот притисок не може брзо да се стабилизира, одете во следната фаза.

3. Внесете допамин 200 mg во 400 ml од 5% раствор на гликоза интравенски, зголемувајќи ја стапката на инфузија од 5 μg / (kg X min) додека не се постигне минимален доволен крвен притисок;

- нема ефект - дополнително препишете норадреналин гиротартрат 4 mg во 200 ml од 5% раствор на гликоза интравенски, зголемувајќи ја стапката на инфузија од 0,5 μg / min додека не се постигне минимален доволен крвен притисок.

4. Следете ги виталните функции: кардиомонитор, пулсен оксиметар.

5. Хоспитализирајте по можна стабилизација на состојбата.

- ненавремено дијагностицирање и започнување на третман;

- неможноста да се стабилизира крвниот притисок;

- белодробен едем со зголемен крвен притисок или интравенска течност;

- тахикардија, тахиаритмија, вентрикуларна фибрилација;

- релапс на болка во ангината;

- акутна бубрежна инсуфициенција.

Забелешка. Со минимално доволен крвен притисок, треба да се разбере систолниот притисок од околу 90 mm Hg. Уметност со знаци на подобрена перфузија на органи и ткива.

Глукокортикоидни хормони при вистински кардиоген шок не се индицирани.

Иако резултатите од третманот на вистински кардиоген шок остануваат незадоволителни, интензивната терапија мора упорно да се спроведува кај сите (вклучително и т.н. безнадежни!) Пациенти, почнувајќи од претхоспиталната фаза.

• редовно следете го нивото на крвниот притисок;

• пред да препишете антихипертензивна терапија, извршете дуплекс скенирање на главните артерии на главата кај пациенти со хипертензија;

• пропишува редовна антихипертензивна терапија од вториот ден по почетокот на мозочен удар кај пациенти со хипертензија; индивидуално изберете ефективни комбинации и дози на антихипертензивни лекови врз основа на резултатите од дневното следење на крвниот притисок (БПМ) и контролата на субјективната состојба, постепено намалување на крвниот притисок за 10/5 mm RT.

Уметност под првичното ниво за 2-3 месеци;

• се стремиме во третманот на пациенти со хипертензија да го постигнат целното ниво Крвен притисок - помалку од 140/90 mm RT. Уметност

Кај пациенти со висок и многу висок ризик од кардиоваскуларни компликации, настојувајте да го намалите крвниот притисок на 140/90 mm Hg. Уметност

и помалку. Во иднина, предмет на добра толеранција, препорачливо е да се обезбеди намалување на крвниот притисок на 130/80 mm RT.

Систолниот крвен притисок не треба да се намалува под 120 mm Hg. Уметност

• избегнувајте брза стапка на пад на крвниот притисок кај пациенти со оклузивни или тешки стенотични лезии на главните артерии на главата со цел да се намали ризикот од хемодинамичен мозочен удар;

• за контрола на крвниот притисок за примарна и секундарна превенција од акутни цереброваскуларни несреќи, во моментов може да се користат сите класи на антихипертензивни лекови и нивни рационални комбинации.

претставува најпроверена област во медицинската превенција на АИ (препорака класа I, ниво на доказ А).

За разлика од МИ, механизмите за развој на исхемичен мозочен удар се поразновидни. За да изберете соодветен АТТ, потребно е, пред сè, да се разликуваат некардиоемболични и кардиоемболични варијанти на мозочен удар.

Тромб може да се формира на самото место со постепен развој на стеноза на луменот на садот до неговата оклузија и да влезе во помалите садови за време на атеротромботични лезии на големите артерии на главата, аортата според видот на артериско-артериската емболија, што доведува до развој на атеротромботична патогенетска варијанта на АИ.

Во садови со брз проток на крв во крвта, клучна е тромбогенезата предизвикана од тромбоцити. Причината за секој шести мозочен удар е тромбоемболизам од празнините на срцето, развивајќи се во позадина на атријална фибрилација - кардиоемболична патогенетска варијанта.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic