Коринфар Ретард - цена, достапност во аптеките

Коринфар от давленија - Коринфар Ретард - цена, достапност во аптеките

Овој лек е селективен блокатор (инхибитор) на „бавните“ канали на калциум, хемиски се однесува на деривати на дихидропиридин. Го инхибира движењето на Ca2 од меѓуклеточниот простор во кардиомиоцити и столици на мазни мускули, периферни и срцеви артерии; во големи дози, го инхибира ослободувањето на Ca2 од интрацелуларните депоа.

Во терапевтски дози, таа ја нормализира меѓуклеточната размена на Ca2, што може да се наруши во голем број патолошки состојби (артериска хипертензија и други). Не влијае на тонот на вените. Го зголемува коронарниот проток на крв, го подобрува снабдувањето со крв во исхемичните области на миокардот без развој на синдромот „грабеж“, ја стимулира работата на колатералите.

Времето на почетокот на клиничкиот ефект е кратко до 20 минути, времетраењето на ефектот е 5-6 часа.

Во цревата се апсорбира до 90% од лекот. Биорасположивоста е околу 60%. Јадењето ја зголемува биорасположивоста. 95% од лекот се врзува за плазма протеините. Максималната концентрација на нифедипин во крвта кога се зема орално во две таблети (20 мг нифедипин) се јавува по 2-3 часа. Целосно се трансформира во црниот дроб.

Се излачува преку бубрезите во форма на инертен метаболит (70%), со жолчката (30%). Полуживотот е околу 3-5 часа.

Бубрежна инсуфициенција, хемодијализа, промена на фармакокинетиката на Коринфар. Кај луѓе со заболување на црниот дроб, клиренсот се намалува и полуживотот се продолжува. Со долготрајна употреба (повеќе од два месеци), може да се развие толеранција на лекот.

Упатство за употреба и доза

Лекот се зема орално. За да се подобри биорасположивоста на таблетите, тие мора да се пијат после јадење, да не се мелат, за да не се оштети заштитната обвивка и да се измијат со вода. Препорачливо е да се зема лекот во исто време дневно. Дозата, фреквенцијата на администрација и времетраењето на текот на третманот ги одредува лекарот. Во упатството за употреба, означени се стандардни дози.

Упатства за употреба Corinfar Retard и Corinfar објаснуваат како да го земате овој лек. Таблетите се користат орално после јадење, без гризење и пиење многу вода. Истовремената администрација со храна ја инхибира адсорпцијата на активната супстанција од цревата. Обично, лековите се земаат наутро и навечер, сепак, вреди да се запамети дека Corinfar UNO 40 mg може да се користи само еднаш на ден.

Дозата и фреквенцијата на администрација на лекот се избира индивидуално од лекарот што посетува, земајќи ги предвид тежината на болеста и другите клинички аспекти.

Со вазоспастична ангина и ангина пекторис: 1 таблета Corinfar Retard или Corinfar (во зависност од сериозноста и индивидуалната чувствителност) 2 пати на ден. Со благ ефект, дозата на лекот полека се зголемува на две таблети 2 пати на ден.

Есенцијална хипертензија: 1 таб. Коринфар Ретард или Коринфар (во зависност од сериозноста и индивидуалната чувствителност) 2 пати на ден. Со благ ефект, дозата на лекот полека се зголемува на две таблети 2 пати на ден.

Со двојна администрација на лекот на ден, интервалот помеѓу дозите треба да биде во просек 12 часа. Коринфар УНО се зема во исто време од денот со интервал од 24 часа, по можност пред ручек, 1 таблета (40 мг) еднаш на ден.

Несакани ефекти и предозирање

Несакан ефект на реритар на Коринфар е во форма на нарушување на срцевиот ритам, нарушена функција на срцето, топли бранови. Некои пациенти имаат вртоглавица, малаксаност, апатија, болка во главата, намалена изведба. Постојат промени на варењето: гадење, варење, нарушена перисталтика, сува орална мукоза.

Поретко е болка во мускулите, воспаление на панкреасот, оштетување на видот, промени во крвните параметри и зголемена телесна тежина (главно кај постари пациенти). Ако се сомневате во несакана реакција, лекот е откажан, треба да побарате помош од лекар за симптоматска терапија.

Несакани реакции по земањето на Коринфар ретко се појавуваат. Најчесто, тие се јавуваат кај луѓе со преосетливост на нифедипин.

коринфар ретард - Коринфар ретард - цена, достапност во аптеките

 • повреда на срцевиот ритам, оток на долните екстремитети;
 • нагло намалување на индикаторите за притисок;
 • треска, црвенило на кожата;
 • замор, мигрена, вртоглавица;
 • чувствителноста на прстите може да се влоши некое време, понекогаш се нарушува координацијата на движењата, одењето станува нерамномерно, има проблеми со голтање храна;
 • гадење, преосетливост на оралната мукоза, надуеност;
 • анемија, алергиски реакции.

Со продолжен третман, може да се појави депресија, болка во мускулите и зглобовите, оштетување на видот, губење на тежината.

Со сите препораки на лекарот, случаи на предозирање не се појавуваат. Со независна администрација на голема доза на лекот, може да се појави кома, притисокот се намалува под минималните прифатливи вредности, се развива хипоксија. Ако се појават знаци на труење, потребно е да се предизвика повраќање, да се исплакне стомакот, да се земат активиран јаглен и препарати на база на калциум и да се повика брза помош.

Интеракција

Треба да се земат предвид следниве ефекти на интеракција со следниве лекови:

 • со трициклични антидепресиви, антихипертензивни агенси, вазодилататори - зголемен хипотензивен ефект;
 • со бета-блокатори - изразено намалување на крвниот притисок;
 • со дилтиазем - супресија на метаболизмот на нифедипин;
 • со кинидин - нагло намалување на концентрацијата на кинидин во крвта, по укинувањето на нифедипин - нагло зголемување на содржината на кинидин во крвта;
 • со дигоксин, теофилин - зголемување на теофилин и дигоксин во крвта (постои можност за знаци на предозирање со дигоксин);
 • со хинупристин, далфопистин, циметидин - зголемување на концентрацијата на нифедипин во крвта;
 • со рифампицин - забрзување на метаболизмот на нифедипин;
 • со цефалоспорини, такролимус - зголемување на концентрацијата на вторите во крвта;
 • со фенитоин - слабеење на ефектите на нифедипин;
 • со лекови кои го инхибираат системот на цитохром P450 (макролиди, флуоксетин, нефазодон, инхибитори на протеаза, антифунгални агенси) и валпроична киселина - зголемување на содржината на нифедипин во крвта;
 • со карбамазепин, фенобарбитал - намалување на содржината на нифедипин во крвта.

Коринфар ретард има неколку неповолни интеракции со лекови. Кога земате лекови заедно со антихипертензивни лекови, постои зголемено засилување на терапевтскиот ефект. Антидепресивите имаат сличен зголемен ефект. Кога се комбинира лекот со нитрати, се јавува промена во работата на срцето, срцевиот ритам се менува.

Кога се комбинира со бета-блокатори, се забележува нагло намалување на крвниот притисок, што доведува до влошување на состојбата на пациентот. Циметидин го зголемува фармаколошкиот ефект врз телото на лекот. Лекот е неповолно комбиниран со кинидин, тие ги менуваат терапевтските ефекти едни на други.

Во бременост (и лактација)

Употребата на реритар на Коринфар за време на бременост и лактација е невозможна. Компонентата на лекот лесно продира во утероплацентарната бариера, продира во мајчиното млеко. Нема веродостојни податоци за точниот ефект на активната супстанција врз фетусот, затоа е подобро жените да избегнуваат земање на лекот во овој период.

Лекот има тератоген ефект, за што сведочат тестови на животни.

Првиот триместар од бременоста е строга контраиндикација за земање на лекот, а во 1-2 триместари и за време на доењето, потребно е да се користи лекот со големо внимание.

Метод и карактеристики на апликацијата

Лекот е достапен во форма на таблети. Дозата на прием е индивидуална. Просечната доза е дваесет милиграми двапати на ден. По што лекарот некое време го набудува терапевтскиот ефект на лекот. Со својата неефикасност, дозата се зголемува до оптималната во терапијата. Интервалот помеѓу употребата на лекот е од четири часа, но не помалку.

Ако лекот се зема двапати на ден, тогаш таблетите се консумираат по дванаесет часа (наутро, навечер). Првата пилула се пие после појадок. Храната има ефект врз лекот, па затоа е подобро да го земате лекот по завршувањето на оброкот. Таблетата се зема со вода во доволни количини.

Компатибилност со лекови

Лекот е некомпатибилен со алкохол.

За време на третманот на болести, алкохолот не се консумира. Во тоа време, алкохолните пијалоци се целосно исклучени од исхраната. Етанолот ги крши фармаколошките својства на лекот, ја менува биорасположивоста и има негативен ефект врз црниот дроб и бубрезите.

preparati s estrogenom - Corinfar Retard - цена, достапност во аптекитеЛековите што содржат естроген го неутрализираат хипотензивниот ефект.

Комбинацијата на лекови Corinfar Retard со антидепресиви, нитрати, диуретици и други антихипертензивни лекови го подобрува неговиот хипотензивен ефект. Истовремена употреба со „Рифампицин“ го забрзува метаболизмот на нифедипин, затоа е невозможно да се комбинираат овие лекови. Намалување на ефикасноста на лекот НСАИЛ, симпатомиметици, естрогени.

Специјални инструкции

Користете го лекот со претпазливост, не занемарувајќи одредени упатства.

 • Зголемување на дозата, како и прекинување на терапијата, е потребно постепено. Треба да се има на ум дека ангина може да се појави на почетокот на терапијата. Најголемата веројатност за нејзино појавување е предизвикана од укинување на бета-блокаторите користени порано. Истовременото назначување на вториот треба да се изврши под строг надзор на лекар, така што во случај на прекумерно намалување на крвниот притисок и манифестации на срцева слабост, лекарот веднаш може да преземе соодветни мерки.
 • За време на употребата на лекот, етанолот, вклучувајќи ги и оние содржани во медицински тинктури, треба да се отфрлат.
 • Со зголемување на нападите на ангина, нивното интензивирање кај пациенти со сериозно изолирано оштетување на миокардот, лекот треба да се прекине.
 • Доколку треба да се изврши хируршка интервенција под општа анестезија, анестезиологот треба да биде известен дека се зема Коринфар.
 • Кај пациенти со неповратна k>Безимени 1 1 - Коринфар Ретард - цена, достапност во аптеките

Прегледите за Коринфар Ретард и Коринфар, како и прегледите во Коринфар УНО се многу контроверзни. Заедно со извештаите за одличниот ефект на употреба на лекот при висок притисок, постојат прегледи кои укажуваат на отсуство на терапевтски ефект кај артериската хипертензија, од што треба да помогнат таблетите Коринфар.

Мислењата на пациентите за лекот се мешаат. Негативно (во повеќето случаи) се должи на голем број на несакани ефекти, позитивни - се должи на ниската цена на лекот.

Некои пациенти се жалат дека не знаеле за навикнување на лекот. Кога лекот не работел по употребата, пациентите ја зголемиле дозата, по што станале многу полоши. Потрошувачите се жалат и на употреба на други лекови паралелно со Коринфар. Никогаш не знаете какво ќе биде дејството, полесно е да го замените или целосно да го откажете блокаторот на калциумот.

Оние кои пиеле таблети Коринфар Ретард тврдат дека се подобри од нивните руски колеги, иако експертите не се согласуваат со ова. Пациентите забележуваат дека индискиот лек практично не предизвикува непријатни манифестации.

Секој што страдал од висок крвен притисок позитивно реагира на лековите. Лекот почнува да дејствува брзо, а ефектот е долг. Ако пиете пилула наутро, тогаш пред ручек можете да заборавите на маките.

Коринфар Цена

Цената на Коринфар Ретард во Русија е 157 рубли за пакет од 50 таблети, иста количина на редовни Коринфар ќе чини 71 рубли. И цената на Коринфар УНО е приближно еднаква на 340 рубли за 50 таблети на лекот.

Во Украина, просечните цени на Коринфар, Коринфар Ретард и Коринфар УНО во износ од 50 таблети се 25, 84 и 103 гривни, соодветно.

 • Онлајн аптеки во Русија Русија
 • Онлајн аптеки Украина Украина
 • Интернет аптеки во Казахстан Казахстан

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Здрав Град

Коринфар таб.пролонг.попо 10мг n100 Плива на Хрватск доо

Коринфар ретард таб.пролонг.по 20мг н30 Плива на Хрватск доо

Коринфар таб.пролонг.попо 10мг n50 TEVA / Плива

Коринфар ретард таб.пролонг.по 20мг н50 Плива на Хрватск доо

Дијалог на аптека

Коринфар (таб. ПО / прол. Валидно. 10 мг бр. 50)

Коринфар ретард (таб. PO 20mg бр. 30)

Коринфар (таб p / o прол. Валидно. 10 мг бр. 100)

Коринфар ретард (таб. PO 20mg бр. 50)

Еурофарм * 4% попуст на промотивниот код medside11

Коринфар ретард 20 таблети бр. 50 таблети Плива Хрватск доо

Коринфар 10 mg n100 таблета Плива Хрватск доо

Коринфар 10 mg n50 таблета Плива Хрватск доо

Коринфар ретард 20 mg n30 таблета Pliva Khrvatsk doo HR

Аптека24

Коринфар ретард 20 таблети бр. 50 таблети Плива Хрватск доо, Хрватска

Corinfar Retard 20 mg N30 таблети Pliva Khrvatsk doo, Хрватска

Таблети Коринфар 10 мг бр. 100 Плива Хрватск доо, Хрватска

Таблети Corinfar UNO 40 mg No 50 Merkle GmbH, Nimechchina

Таблети Corinfar UNO 40 mg No. 100 Merkle GmbH, Nimechchina / Arena Pharmaceuticals GmbH, Швајцарија

Аптека Пани

Таблети Коринфар Таблети Коринфар ПО 10мг бр. 100 Хрватска, Плива

Таблети Коринфар Таблети Коринфар 10мг бр. 50 Хрватска, Плива

Таблетите Corinfar Uno Corinfar Uno 40 таблети n / a продолжуваат. дејст 40 мг бр. 100 Германија, Меркл

Таблети „Коринфар ретард“ таблети „Коринфар ретард“ 20мг бр. 30 Хрватска, Плива

Таблети „Коринфар ретард“ таблети „Коринфар ретард“ 20мг бр. 50 Хрватска, Плива

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic